Pagina 21 van 61  [ 3003 berichten ]
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker


Actuele cijfers COVID-19: 28 mei 2020

Positief geteste personen 45.950 (+182)
Ziekenhuisopnames 11.713 (+16)
Overleden personen 5.903 (+32)
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
Mogen mijn ouders straks weer bij mij in de auto zitten? En zes andere vragen voor na 1 juni

Hoe verder Nederland van het slot gaat, hoe ingewikkelder het lijkt te worden. Wat mag er vanaf 1 juni weer wel en wat nog steeds niet? Een tocht door het coronadoolhof aan de hand van zeven hele concrete vragen.

Eerst de belangrijkste versoepelingen vanaf aanstaande maandag even op een rij. Terrassen, restaurants, cafés, theaters, bioscopen, concertzalen en middelbare scholen mogen weer open. Buiten én binnen mag je met meer mensen afspreken. En er gaan weer meer treinen en bussen rijden. Er is ook een verscherping: in het openbaar vervoer is een mondkapje vanaf 1 juni verplicht.

1) Met wie mag ik maandag op het terras gaan zitten? En moet ik reserveren?
Wie alle regels bekijkt, kan niet anders dan de horeca heel veel succes wensen.

Zo gaat het worden: cafés en restaurants mogen vanaf 1 juni weer open, maar voor maximaal dertig mensen tegelijk. En je moet van tevoren reserveren. Ja, óók als je alleen een biertje wil drinken in het café. Bij binnenkomst moet aan iedereen worden gevraagd of hij/zij zich wel goed voelt. Het wordt interessant om te zien hoe de buurtkroeg op de hoek (waar misschien sowieso nooit dertig man tegelijk kwam) daar mee omgaat.

Eenmaal binnen moet iedereen zoveel mogelijk 1,5 meter afstand tot elkaar bewaren. Maar: aan een tafeltje mogen wel twee personen binnen 1,5 meter van elkaar zitten, ook al behoren ze niet tot een gezin. Dus twee vriendinnen hoeven niet naar elkaar te schreeuwen als ze samen wijn gaan drinken en elkaar willen verstaan. Voor gezinnen geldt sowieso dat ze geen 1,5 meter tot elkaar hoeven te bewaren.

En dan het terras: reserveren is hier niet verplicht, meldt Koninklijke Horeca Nederland. Maar een ondernemer kan zelf beslissen zo’n systeem wel in te voeren. Staan op het terras mag niet, iedereen moet aan een tafeltje zitten. Er geldt geen maximum van dertig personen, hoe groter het terras, hoe meer mensen. Maar de 1,5 meterregel geldt wel. Behalve dus voor gezinnen of voor maximaal twee personen aan een tafeltje.

Krijgt u een bon als u na vier biertjes net iets te dicht naar elkaar toe schuift? Kleine kans. De eerste verantwoordelijkheid ligt bij de eigenaar van het café, die moet klanten erop aanspreken als ze zich niet aan de regels houden, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Loopt het uit de hand, dan kan hij of zij de politie bellen. Die politie zelf zal niet maandagmiddag vanaf 12 uur massaal de cafés ingaan om te checken of er niet meer dan dertig mensen zitten, behalve als daar meldingen over komen. Het beleid kan wel per gemeente verschillen.

2) Hoeveel mensen mag ik straks thuis op mijn verjaardag vragen?
Maak die verjaardagskring maar groter! De regel nu is nog: maximaal drie mensen op bezoek, buiten de mensen die er al in het huis wonen. En afstand houden. Vanaf 1 juni geldt er geen maximum meer voor het ontvangen van bezoek thuis, maar je moet nog wel afstand houden. Buiten gaan zitten lijkt dan, qua besmettingskans, een betere optie dan binnen. Het is er sowieso het weer voor. Bij overlast kan de politie overigens wel ingrijpen.

3) Mag ik (weer) met vrienden chillen in het park?
Ja, na 1 juni mag dat weer, meldt de politie. Mits je onderling de afstand van 1,5 meter houdt. De laatste weken was de situatie nogal gecompliceerd omdat de ene regio anders handhaafde dan de andere. Maar vanaf 1 juni is het verbod op dergelijke samenkomsten in de buitenruimte verdwenen. De officiële aanwijzing van het ministerie van VWS stelt geen maximum voor de grootte van die groep. ,,Maar het is niet de bedoeling dat er sprake is van grote groepen.” Evenementen blijven sowieso tot 1 september verboden. Ook blijft de regel dat je 1,5 meter afstand moet bewaren. En het advies ‘vermijdt drukte’ blijft staan. ,, Bij excessen kunnen de veiligheidsregio’s optreden op basis van een noodbevel”, meldt het ministerie.

4) Mag ik met vrienden samen in één vakantiehuisje?
Welkom in het coronadoolhof. Ja, dat mag, maar het kan wel ingewikkeld zijn voor wie zich aan de richtlijnen wil houden. Roompot, eigenaar van veel vakantiehuisjes, zegt het zo: ,,Je mag met vrienden of familie in dezelfde woning verblijven, als jullie 1,5 meter afstand van elkaar houden.”

De rijksoverheid bevestigt dat: je mag vanaf 1 juni met meerdere gezinnen gebruik maken van een vakantiehuisje. Mits je 1,5 meter afstand bewaart én ‘men moet toegang hebben tot eigen sanitair’. Of die laatste zin inhoudt dat er ‘eigen sanitair’ in het vakantiehuisje moet zijn of dat ieder gezin/vriend eigen sanitair moet hebben, wordt niet verder uitgelegd. Hiswa-Recron, belangenorganisatie van vrije tijdsbedrijven, zit met hetzelfde probleem. ,,Wij interpreteren het vooralsnog als dat je met meerdere gezinnen of vrienden in een huis kunt verblijven, maar ieder gezin of vriend zijn eigen sanitair moet hebben.”

Dat lijkt in lijn met de regels voor campings: die mogen op z’n vroegst pas op 1 juli weer de gezamenlijke was- en wc-hokken open gooien.

5) Mag ik mijn ouders met de auto ophalen om naar ons toe te komen?
Nee, stelt de politie. Tenminste: niet als je niet met je ouders samenwoont in één huis. ,, Het is onverstandig én strafbaar om met drie personen (of meer) in een auto te zitten als je niet uit hetzelfde gezin komt. Dit is omdat je geen 1,5 meter afstand kunt houden van elkaar. Het kan je een boete opleveren van 390 euro en een aantekening op je strafblad.” Twee huisgenoten tellen in dit geval ook niet voor één persoon. Maar mag ik dan wel eerst mijn moeder en dan mijn vader ophalen? Wederom de politie: ,,Het is erg onverstandig om met een vriend, buurman of collega in één auto te zitten. Maar je kunt er geen boete voor krijgen.” Onverstandig? Maar de rijscholen zijn, met goedkeuring van de overheid, toch ook weer aan het werk? Klopt. Dus zegt u het maar….

6) Mag oma de kleinkinderen weer knuffelen?
Officieel niet. De richtlijn van de overheid blijft onveranderd: Opa en oma (jonger dan 70) kunnen wel op bezoek komen, maar alleen als iedereen gezond is en 1,5 meter afstand houdt. Ouderen van boven de 70 worden sowieso tot de kwetsbare doelgroep gerekend.

7) Krijg ik nu wel of geen boete als ik het verkeerde mondkapje in de trein draag?
Het mondkapjesdebat is al een tijdje een nationale obsessie. De huidige stand van zaken is dat de kapjes vanaf 1 juni verplicht worden in het openbaar vervoer, voor reizigers van 13 jaar en ouder. De oproep van het kabinet is dan om niet-medische mondkapjes te dragen. Zelfgemaakte kapjes (bij voorkeur van katoen) mogen daarom ook. Maar een sjaal of een mondkapje gemaakt van een sok, mag dan weer niet.

Wie geen mondkapjes draagt, wordt gevraagd dat alsnog te doen en kan uiteindelijk 95 euro boete krijgen. Het is niet zo, stelde premier Rutte, vorige week in de Tweede Kamer, dat wie met een medisch mondkapje (in plaats van met een niet-medisch kapje) op het OV in stapt, ook een boete krijgt. ,,We vragen mensen alleen de medische maskers voor de zorg te bewaren”, zei Rutte.


Dit is toch niet meer te handhaven door politie/BOA's etc.
  Bericht 
denprutsert
Pro
 
Maserati Teun schreef:
Dit is toch niet meer te handhaven door politie/BOA's etc.

Gelukkig niet nee
  Bericht 
Fpsdoug
Master
Dus als ik goed begrijpend lees mag ik wel met één vriend in de auto. Maar niet met twee vrienden.
  Bericht 
Joël D.
Master
Klopt. En jij mag straks wel jouw vader ophalen, en je vriendin je moeder. En op de terugweg kan jij dan weer je moeder wegbrengen en je vriendin je vader. Da's ook geen probleem.
  Bericht 
Fpsdoug
Master
Nee, maar dat is logisch.
  Bericht 
WNS2.0D
Master
Maserati Teun schreef:
Dit is toch niet meer te handhaven door politie/BOA's etc.

Vanaf het begin af aan is er vooral "gewenst" gedrag gecommuniceerd en proberen ze dat enigszins met regels en noodverordeningen af te dekken.

Boa's volgen een eigen logica, van hun kun je ook geen regelkennis verwachten. Die schatten gewoon zelf in of ze boetes uit mogen delen.
  Bericht 
Dion
Tour de France kenner '18
Je kan ook samen je vader ophalen en je moeder thuis laten.
  Bericht 
Dave
Webspecialist
Citaat:
De regel nu is nog: maximaal drie mensen op bezoek, buiten de mensen die er al in het huis wonen. En afstand houden. Vanaf 1 juni geldt er geen maximum meer voor het ontvangen van bezoek thuis,

Alsof het virus rekening met vier dagen gaat houden.. Wat een waslijst aan onzinnige zaken weeral.

Zeg gewoon dat je in je broek poept vanwege Pinksterweekend.
  Bericht 
cocodee
Master
Fpsdoug schreef:
Dus als ik goed begrijpend lees mag ik wel met één vriend in de auto.

Er mag ook nog een vijand bij. :P
  Bericht 
viffer
Master
Hoe doen rijscholen dat nu eigenlijk? In de tijd dat ik leste begon de les bij mij voor de deur en eindigde die bij de volgende voor de deur, daar stapte ik achterin en werd ik weer naar huis gebracht. De rijlessen mogen nu wel plaatsvinden maar als ik het goed begrijp maar met maximaal 2 personen in de auto, cursist en instructeur.
  Bericht 
Dion
Tour de France kenner '18
Alles in zo'n refoton. 1.5 meter is dan een makkie.
  Bericht 
Joël D.
Master
viffer schreef:
Hoe doen rijscholen dat nu eigenlijk? In de tijd dat ik leste begon de les bij mij voor de deur en eindigde die bij de volgende voor de deur, daar stapte ik achterin en werd ik weer naar huis gebracht. De rijlessen mogen nu wel plaatsvinden maar als ik het goed begrijp maar met maximaal 2 personen in de auto, cursist en instructeur.


Dat kan dus niet meer. Dus instructeur rijdt het stuk tussen de twee personen die rijles krijgen.
  Bericht 
bert65
Master
viffer schreef:
Hoe doen rijscholen dat nu eigenlijk? In de tijd dat ik leste begon de les bij mij voor de deur en eindigde die bij de volgende voor de deur, daar stapte ik achterin en werd ik weer naar huis gebracht. De rijlessen mogen nu wel plaatsvinden maar als ik het goed begrijp maar met maximaal 2 personen in de auto, cursist en instructeur.
Dat was een soort taxibedrijf. In mijn lesperiode begon en eindigde de rijles op de lokatie van de rijschool. Probleem van 2020 dus toen al opgelost.
  Bericht 
Dave
Webspecialist
Nu.nl schreef:
Vanaf volgende week grootschalige versoepelingen in Frankrijk en Engeland

Frankrijk gaat dinsdag 2 juni veel versoepelingen van de coronamaatregelen doorvoeren. Dat maakte de Franse premier Édouard Philippe donderdag bekend. In Engeland worden vanaf maandag 1 juni meerdere maatregelen versoepeld. Philippe stelde in een toespraak op televisie dat het "de goede kant opgaat met de cijfers in deze coronacrisis", waardoor enkele versoepelingen vanaf 2 juni kunnen worden doorgevoerd en "vrijheid de regel, een verbod de uitzondering" wordt. Het verspreidingscijfer (het aantal mensen dat gemiddeld wordt besmet door één persoon) ligt inmiddels onder de 1 in Frankrijk, al benadrukte de Franse premier wel dat dit alleen zo blijft als men zich aan de nog geldende regels blijft houden.

In heel het land mogen restaurants, kroegen en cafés vanaf 2 juni weer open, mits zij kunnen garanderen dat er tenminste 1 meter afstand zit tussen tafels. In delen van het land waar nog code oranje geldt, mogen alleen de terrassen open. Ook de maximum reisafstand van 100 kilometer wordt opgeheven. Fransen mogen vanaf dinsdag weer vrij reizen binnen de landsgrenzen. De stranden worden eveneens vanaf 2 juni weer opengesteld.

Middelbare scholen mogen eerder open dan verwacht. Basisscholen waren in het grootste gedeelte van Frankrijk al open.

Regering kijkt naar heropenen grenzen

Enkele maatregelen blijven nog wel tot na 2 juni gelden. Zo mogen grote sportevenementen tot en met 21 juni nog niet worden afgewerkt. Ook onder meer bioscopen moeten tot zeker 22 juni wachten voordat zij hun deuren weer mogen openen. De Franse regering wil tevens de grenzen met andere Europese landen vanaf 15 juni in ieder geval gedeeltelijk heropenen, maar onderzoekt nog of dat mogelijk is.

Eerste winkels open in Engeland, samenkomst gedeeltelijk toegestaan

Ook in Engeland worden vanaf maandag 1 juni veel maatregelen versoepeld, zo maakte de Britse premier Boris Johnson bekend. Andere landen binnen het Verenigd Koninkrijk maken hun eigen overwegingen. Johnson stelde dat momenteel aan alle voorwaarden wordt voldaan om een versoepeling mogelijk te maken. Zo kan de gezondheidszorg de situatie aan, vertonen de cijfers een positieve trend, is er genoeg testcapaciteit en is het risico op een tweede golf klein.

Vanaf maandag kunnen alle Engelse scholen daarom weer open, al gebeurt dat wel in fases. Hetzelfde geldt voor autodealers en buitenwinkels.

Tevens mogen groepen van zes mensen die niet bij hetzelfde huishouden horen weer bij elkaar komen, mits zij onderling afstand houden. Dat mag echter alleen buitenshuis. Johnson stelde dat de versoepelingen zijn gebaseerd op wetenschappelijke cijfers en ook weer teruggedraaid kunnen worden als de cijfers daar aanleiding toe geven. Toch hoopt hij de komende weken nog meer versoepelingen bekend te maken.


Hah.. Ik had het intern al voorspelt maar het gaat nu dan eindelijk van start.. De ongecontroleerde halsoverkop race om de eerste te zijn die zo min mogelijk maatregelen in stand houdt.. Want, het begint, toch, wel, een beetje zeer te doen. Naar ik zo inschat.

Je verwacht het niet. :roll:
  Bericht 
WNS2.0D
Master
bert65 schreef:
Dat was een soort taxibedrijf. In mijn lesperiode begon en eindigde de rijles op de lokatie van de rijschool. Probleem van 2020 dus toen al opgelost.

Zo ging het met mijn A en E lessen ook. Voor B was het gewoon thuis beginnen en op school eindigen (of andersom, afhankelijk van het schoolrooster)
  Bericht 
RRL
Master
Frankrijk laat vanaf 15/6 weer toeristen toe. Die hebben ook wel begrepen dat ze de boel in de zomer niet op slot moeten houden. Als de Belgen de grenzen dan nog eens open gooien dan komen we nog eens ergens. Of het moet met een ommetje via Duitsland, ook prima.

Maserati Teun schreef:
Dit is toch niet meer te handhaven door politie/BOA's etc.

Meer dan de helft van de boetes was toch al onterecht? Beter ook dat ze er nu een grote bende van maken die niet meer te handhaven is. Nu nog even wat burgerlijke ongehoorzaamheid er bij en dan komen we een eind.

In de vriendengroep nog een paar goed geïndoctrineerde lui. Voorstel om 30/5 weer een online bordspel te doen. Ja doei, ben klaar met die online zooi, offline kan ook best weer. Ja maar ja maar nog geen 1/6. Ugh.
  Bericht 
Tita_NL
Pro
 
RRL schreef:
Als de Belgen de grenzen dan nog eens open gooien dan komen we nog eens ergens.

Je mag al gewoon door België. Transit is nog toegestaan, ook voor toeristen. Je mag alleen niet stoppen op Belgisch grondgebied.
  Bericht 
Forza!
Master
 
  Bericht 
RRL
Master
Ah. Nou, dat is dan mooi, zie toch geen reden om er te stoppen. Pas tegen de tijd dat het op de A2 in de tolsectie zit lust ik wel een bakkie en vinden de benen het fijn als ze weer wat mogen doen.
  Bericht 
Dave
Webspecialist
Forza! schreef:
waarvan akte :)

ja ach.. ontwerper ontwerper.. ontwerper..

nou niet gaan doen alsof je het wiel uitgevonden hebt als Brabander..


Youtube video
  Bericht 
Scaniafan
Master
Suggestief schreef:
Zo dan, dus voor een weekendje weg moet je eerst langs een stel flut managers die gaan bepalen of je dat mag?


En toen stond er 2 dagen later in de nieuwsbrief over COVID-19 al een dikke rode streep door die "regel". Vraag me dan wel af wie er dacht dat dit überhaupt ergens doorgang / begrip zou krijgen...
  Bericht 
lacheisleuk
Master
 
bert65 schreef:
Dat was een soort taxibedrijf. In mijn lesperiode begon en eindigde de rijles op de lokatie van de rijschool. Probleem van 2020 dus toen al opgelost.
Ik ken alleen de dagcursussen die op een centraal punt beginnen. De rijscholen hier in de omgeving hebben allemaal dat je degene die voor jou reed naar huis brengt en zelf ook thuisgebracht wordt. Heeft ook een voordeel, je komt nog eens ergens anders dan alleen de route richting CBR stad en de vaste rondjes daar. Ik heb wel meer van die taxiritjes gehad. Ooit eens wat opgehaald met de instructeur, had ie het gevonden: "Rij maar even hiernaartoe, ik blijf even in het zonnetje staan." :lol:
BE was inderdaad wel starten en stoppen bij de rijschool.

Maserati Teun schreef:
5) Mag ik mijn ouders met de auto ophalen om naar ons toe te komen?
Nee, stelt de politie. Tenminste: niet als je niet met je ouders samenwoont in één huis. ,, Het is onverstandig én strafbaar om met drie personen (of meer) in een auto te zitten als je niet uit hetzelfde gezin komt. Dit is omdat je geen 1,5 meter afstand kunt houden van elkaar. Het kan je een boete opleveren van 390 euro en een aantekening op je strafblad.” Twee huisgenoten tellen in dit geval ook niet voor één persoon. Maar mag ik dan wel eerst mijn moeder en dan mijn vader ophalen? Wederom de politie: ,,Het is erg onverstandig om met een vriend, buurman of collega in één auto te zitten. Maar je kunt er geen boete voor krijgen.” Onverstandig? Maar de rijscholen zijn, met goedkeuring van de overheid, toch ook weer aan het werk? Klopt. Dus zegt u het maar….
Ik mag dus wel heel de dag met 3 collega's in dezelfde ruimte zitten, hetzelfde toilet gebruiken, etc. Maar daarna met 3 in 1 auto gaan zitten mag niet.
  Bericht 
WNS2.0D
Master
lacheisleuk schreef:
Ik mag dus wel heel de dag met 3 collega's in dezelfde ruimte zitten, hetzelfde toilet gebruiken, etc. Maar daarna met 3 in 1 auto gaan zitten mag niet.

Veel bedrijfswagens hebben een gesloten laadruimte. Daar kunnen je collega's wel zitten.
  Bericht 
Joël D.
Master
lacheisleuk schreef:
Ik heb wel meer van die taxiritjes gehad.


Haha ja ik ook. Afgesproken om op te halen op school en thuis afgezet worden. Ideaal. :lol:
  Bericht 
knikkerknakker
Pro
 
lacheisleuk schreef:
Ik mag dus wel heel de dag met 3 collega's in dezelfde ruimte zitten, hetzelfde toilet gebruiken, etc. Maar daarna met 3 in 1 auto gaan zitten mag niet.


Ligt eraan hoe groot de ruimte is en hoe groot de auto is. De wet zegt inderdaad dat het virus niet naar de WC hoeft blijkbaar.
  Bericht 
KanarieVW
Master
Tita_NL schreef:
Je mag al gewoon door België. Transit is nog toegestaan, ook voor toeristen. Je mag alleen niet stoppen op Belgisch grondgebied.

Tuurlijk wel. Buiten de grenscontroles is er niemand die naar je omkijkt. Heb een werk verklaring in de auto liggen, maar zeg tegenwoordig gewoon dat ik op doorreis ben. Dan kost het het minste tijd.
  Bericht 
basjuh1981
Master
RRL schreef:
In de vriendengroep nog een paar goed geïndoctrineerde lui. Voorstel om 30/5 weer een online bordspel te doen. Ja doei, ben klaar met die online zooi, offline kan ook best weer. Ja maar ja maar nog geen 1/6. Ugh.

Vorig weekend kwam mijn zusje met haar gezin. Het was gezellig :thumb:
  Bericht 
Story
Master
 
RRL schreef:
In de vriendengroep nog een paar goed geïndoctrineerde lui. Voorstel om 30/5 weer een online bordspel te doen. Ja doei, ben klaar met die online zooi, offline kan ook best weer. Ja maar ja maar nog geen 1/6. Ugh.


Dus jij gaat ook gewoon een nieuwe pion op het mens-erger-je-niet bord zetten als je een 5 gooit?
  Bericht 
snovvdog
Master
lacheisleuk schreef:
Ik mag dus wel heel de dag met 3 collega's in dezelfde ruimte zitten, hetzelfde toilet gebruiken, etc. Maar daarna met 3 in 1 auto gaan zitten mag niet.

Het is en blijft symboolpolitiek.
  Bericht 
Dave
Webspecialist
Nu.nl schreef:
Sterftecijfer opnieuw lager dan gebruikelijk voor deze periode

De sterfte van vorige week lag voor de tweede week op rij onder het niveau van wat gebruikelijk zou zijn in deze periode, zo meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) vrijdag. Het aantal overledenen wordt geschat op 2.750, terwijl de verwachting was dat 2.807 mensen zouden sterven zonder corona-epidemie.

Het CBS heeft het verwachte aantal overledenen geschat op basis van het aantal overledenen in de voorafgaande weken en dat aantal gecorrigeerd naar seizoensgebonden factoren.

Het is normaal dat er na weken van oversterfte een periode van ondersterfte volgt. Dat komt doordat oudere mensen of mensen met onderliggend lijden nu eerder zijn overleden dan onder normale omstandigheden het geval zou zijn. In de weken na de oversterfte zie je dus ondersterfte, omdat deze mensen al in de voorgaande weken van de coronacrisis zijn overleden, zo legde het CBS eerder aan NU.nl uit.

Tijdens de coronacrisis overleden "relatief gezien vooral meer 75- tot 90-jarigen dan zonder corona-epidemie was te verwachten. De sterfte in deze leeftijdsgroep lag gemiddeld 42 procent hoger dan verwacht", aldus het CBS.

Ook de sterfte onder mensen die onder de Wet langdurige zorg (Wlz) vallen, met name bewoners van verpleeg- of verzorgingstehuizen, valt sinds de coronacrisis hoger uit. "In week 11 tot en met week 19 overleden in totaal ruim vijftienduizend mensen die langdurige zorg kregen in het kader van de Wlz. Dat zijn naar schatting ruim vijfduizend mensen (53 procent) meer dan je in deze periode zou verwachten als er geen corona-epidemie was geweest."


wat denk je..

Er gaan nu minder mensen DOOD.. Omdat ze al DOOD zijn. Krijgen we dat weer. :lol:
  Bericht 
hneel
Master
https://www.maurice.nl/2020/05/27/waarom-ik-boos-ben/

Citaat:
Waarom ik boos ben
27 mei 2020173 Reacties/in COVID-19, Media, Onderzoek, Overheidsfalen

Bij Op1 gisteravond bleek Ab Osterhaus tot dezelfde conclusies gekomen, als die ik begin april al trok en in dit blog beschreef. De titel was “Eureka, dit zijn de verspreidingsversnellers: de aerosols”.

Op basis van onderzoeken die ik bestudeerd had en het geweldige krantenartikel in de L.A. Times over het superspreading event bij het koor in de buurt van Seattle, kwam ik op 2 april o.a. tot de conclusie dat: “Bij hogere specifieke luchtvochtigheid (en goede ventilatie in ruimten) treedt het effect van de besmetting via aerosols (vrijwel) niet op”.

Besef dat prof. Blocken, die ook in de uitzending was, maandag ook al heel expliciet had gezegd dat aerosols verantwoordelijk zijn voor de vele besmettingen in zorginstellingen.

Begin april was het al duidelijk (o.a. in Spanje en Italie) dat er in bejaarden- en verpleeghuizen grote uitbraken hadden plaatsgevonden. Er waren veel van die instellingen waar vrijwel iedereen was besmet en waarvan een niet gering deel ook was overleden.

Op 2 april besefte ik dat het grote gevaar niet het gebrek aan mondkapjes was, maar het gebrek aan ventilatie en lage luchtvochtigheid. En dat daardoor dus vele ouderen onnodig besmet zouden worden en zouden overlijden.

Ik heb geprobeerd die informatie gepubliceerd te krijgen in kranten. De reactie die ik kreeg, was dat ze die informatie hadden voorgelegd aan virologen, maar dat er geen bewijs was voor mijn conclusies. Ik probeerde om met die informatie bij Op1 aan te schuiven en het duurde ruim 2 weken voordat ik mocht komen. Maar omdat mijn bevindingen niet gedeeld werden door de usual suspects van het OMT, werd ik nadien in onder meer tv-kritieken weggezet als een amateur-viroloog (één van de 17 miljoen) die terug moest naar zijn Ikea-bureautje.

Achter de schermen heb ik mails gestuurd naar behoorlijk wat politici om ze te waarschuwen voor de ramp die zich aan het voltrekken was. Maar zelfs als zij mijn zorgen deelden, was het mantra dat volgens het RIVM (en de andere virologen, die dagelijks op tv verschenen) aerosols geen rol speelden. Als je maar minimaal 1,5 meter afstand hield, dan was je veilig.

Ik was -en ben- niet boos omdat ik nergens gehoor vond. En ook niet omdat Op1 gisteravond niet erkende -laat staan daarop doorvroeg- dat wat er nu gezegd werd, al 7 weken geleden door mij uit geografische patronen en internationaal wetenschappelijk onderzoek was geconcludeerd.

Nee, mijn boosheid betreft de onnodige slachtoffers en de dito schade aan onze economie en samenleving die het slaafs volgen van WHO en RIVM en de mediablokkade voor iedere vorm van wetenschappelijk onderzoek op basis van de nieuwste inzichten, inmiddels heeft veroorzaakt.

Onnodig verdriet en schade, veroorzaakt door de inmiddels grijs gedraaide grammofoonplaat (ja, zo oud is het onderzoek waarop onze gerenommeerde virologen zich baseren) met alle grote hits: “de 1,5 meter- samenleving”, “mondkapjes bieden schijnbescherming” , “ook via muntjes kun je het virus oplopen”, “er is geen wetenschappelijke basis voor aerosolverspreiding” en “pas op voor de tweede golf”, waarmee de mensen thuis dagelijks de stuipen op het lijf wordt gejaagd. En niet één interviewer die daar enige tegenwicht aan gaf.

Dat is mijn boosheid. Die onnodige angst, verdriet en schade, die als men wel de nieuwste bevindingen mee in beschouwing had genomen, niet hadden hoeven te onstaan.

Een korte recapitulatie van wat er op basis van de nieuwste wetenschappelijke literatuur en van influenza en SARS uit 2003, plus een beetje logisch nadenken, valt onder de categorie “onnodig, en heel schadelijk voor economie, maatschappij en volksgezondheid”:

Blijf zoveel mogelijk binnen. Nee: Buiten loop je geen gevaar en is gezonder.
Je kan via voorwerpen besmet worden Nee: al rond 2 april door prof. Streeck gemeld dat dit niet het geval is.
Mondbescherming is onnodig en biedt schijnveiligheid. Nee: op besloten plekken binnen met veel vreemde mensen moet je juist mondbescherming dragen om te zorgen dat jouw mogelijke uitstoot van aerosols sterk wordt gereduceerd.
Last but not least: de 1,5 meter-samenleving als het nieuwe normaal. Nee; die 1,5 meter-samenleving is onnodig, onveilig, onhaalbaar en zit als een wurgslang om economie en samenleving.
Buiten is het compleet onnodig. Binnen biedt het geen bescherming, maar zijn andere maatregelen veiliger en veel minder schadelijk voor economie en samenleving.

Onderwijl gingen en gaan er mensen onnodig dood en krijgen economie en samenleving onnodige klappen. Plus dat ook veel mensen (en ik krijg hierover dagelijks vele mails) al meer dan twee maanden lang in een vorm van hysterie leven door de -veelal ongebaseerde- angstverhalen over risico’s die je zou lopen).

Ik voorzie dat we, zelfs als de overheid snel een totaal ander beleid gaat voeren (wat ik betwijfel) de komende jaren door een heel zware periode zullen gaan. Economisch wereldwijd, maar ook met veel sociale onrust en spanningen binnen de samenleving en tussen landen. Het zou me niets verbazen als het de periode van de dertiger jaren van de vorige eeuw naar de kroon zal steken.

Wat ik wil voorkomen is dat als er ooit een parlementaire enquête komt, er wordt vastgesteld dat de schade voor ons land “met de kennis van nu” veel lager had kunnen zijn geweest. Spoiler alert: die kennis bestaat al een tijdje. Ze wordt alleen niet door het RIVM en het OMT gecommuniceerd en door de regering omarmd.

Besef dat onderzoek uitwijst dat 80% van alle COVID-19 besmettingen via aerosols tijdens superspreading events plaatsvinden. En dat buiten Den Haag inmiddels erkend wordt dat die vorm van besmetting veel meer plaatsvindt dan via contact binnen 1,5 meter. Vraag het bijvoorbeeld de belangrijkste adviseur van Angela Merkel, topviroloog Christian Drosten. In dat land wordt momenteel overwogen om de 1,5 meter-regel per 1 juli af te schaffen.

Hooguit 20% van alle besmettingen verloopt volgens de laatste inzichten niet via aerosols, en ik ben ervan overtuigd dat dit percentage dichter bij 0% ligt dan bij 20%. Want ook thuis spelen aerosols een duidelijke rol.

Wat blijft er dan nog over van de haast hysterische wijze waarop we (zelfs ook buiten, gekker kan het niet) de 1,5 meter-afstand hebben ingevoerd en handhaven? Nog een keer herhaald: onnodig, onveilig en onhaalbaar, met gigantische extra schade voor economie en samenleving.

Benieuwd of het nu ook weer 7 weken duurt voordat die conclusies gemeengoed worden.

En ondertussen loopt de schade dagelijks verder op: voor ondernemers en werknemers, voor burgers en samenleving En zeker ook voor de volksgezondheid. En nog steeds wordt dat door veel burgers geaccepteerd, omdat ze nog de naweeën ervaren van de veelal onterechte bangmakerij die we dagelijks over ons heen kregen gestort. Burgers, die nog amper beseffen welke ramp echt op ze afkomt, t.a.v. werk en inkomen, t.a.v. de stabiliteit van de samenleving en het volledig uit balans geraken van de relaties tussen landen in Europa en in de wereld.

Daarom ben ik boos, want het was en het is niet nodig.


De visie van Maurice de Hond over verspreiding via aerosolen klinkt inderdaad best aannemelijk.
Maar stel dat hij gelijk heeft: ook in dat geval is er sprake van super-spreading events. Cafe's, popconcerten, enz. Ook in dat geval hadden er daartegen maatregelen getroffen moeten worden. En ook dan zou er economische schade zijn geweest.

En dat buiten alles veilig is? Ik weet het zo net nog niet. Bij ons in de buurt vaak gezien dat er een grote groep amateur-wielrenners op een terras zat. Die zitten me daar dan een partij tegen elkaar te schreeuwen, dat hoor je een paar honderd meter verderop nog. Of dat nou zo veilig is?
  Bericht 
Dave
Webspecialist
Geluidsgolven werken anders en dragen inderdaad ver, daar weet ik alles van. Maar is geen vergelijk.

Daarom de vraag aan jou of je het poepje ook ruikt?
  Bericht 
Story
Master
 
Dave schreef:
Geluidsgolven werken anders en dragen inderdaad ver, daar weet ik alles van. Maar is geen vergelijk.


Een ringvortex kan aerosolen meters ver meenemen.
Ik heb 15 jaar geleden nog eens meegewerkt aan een moordonderzoek waarbij een verdachte sporen van bloed van het slachtoffer op zijn kleren had. Hij was echter niet dichterbij dan 25 voet geweest. De theorie was dat een ademstoot een ringvortex met bloeddruppels had gevormd en die over een grote afstand had meegenomen.
Dus zo'n ding gemaakt en getest. Vrijspraak, want inderdaad kan je dat spul ver weg krijgen.
  Bericht 
Dave
Webspecialist
ver is een relatief begrip, ware het niet dat je de windrichting wel in de gaten moet houden. Ik opteer dan ook voor een windzak bij elk terras.
  Bericht 
Story
Master
 
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker


Actuele cijfers COVID-19: 29 mei 2020

Positief geteste personen 46.126 (+176)
Ziekenhuisopnames 11.722 (+9)
Overleden personen 5.931 (+28)
  Bericht 
Joël D.
Master
Oeh, staafjes.
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
Kabinet wil data mobiele telefoons gebruiken om corona te volgen

Het kabinet wil het via een ‘tijdelijke noodwet’ mogelijk maken dat het RIVM data krijgt van waar mobiele telefoons zich hebben bevonden.

Per uur en per gemeente moet worden ‘geteld’ hoeveel mensen daar zijn (geweest). Als dan later blijkt dat er een besmettingshaard is opgelaaid, kunnen GGD’s worden gewaarschuwd als inwoners uit een bepaald gebied daar op dat moment zijn geweest.

Zendmasten verzamelen die gegevens nu al constant, het kabinet wil dat het RIVM die tellingen krijgt van telecomaanbieders.

Als dan bijvoorbeeld uit zendmastgegevens blijkt dat op een zaterdagmiddag veel mensen uit bijvoorbeeld Rijswijk in Amsterdam zijn geweest, dan kan de GGD in Rijswijk gewaarschuwd worden als er veel besmettingen worden gemeld in Amsterdam.

App
Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken zegt met klem dat het gaat om iets anders dan de corona-app waaraan nog steeds wordt gewerkt. Daarin krijgen gebruikers straks, als die app van de grond komt, echt berichten als ze in de buurt zijn geweest van een besmet persoon.

De telecomgegevens waar het nu om draait zijn volledig geanonimiseerd, stelt het ministerie. Ze zijn ‘onherleidbaar’. ,,De gegevens worden door de aanbieders ontdaan van alle persoonlijke informatie, zoals bijvoorbeeld telefoonnummer, en daarna opgeteld.”

Om de privacy van mensen in dunbevolkte gebieden te waarborgen, worden nergens aantallen onder de 15 gerapporteerd. De aanbieders vernietigen de verzamelde extra gegevens elke dag.

De RIVM denkt met de gegevens een sneller beeld te hebben van de verspreiding van het virus. Nu wordt een besmettingshaard vaak pas geconstateerd als er drie weken later een piek is in het aantal ziekenhuis-opnames.

Bovendien kan de wet helpen bij een meer gerichte aanpak. Zo kan er bij een besmetting in bijvoorbeeld Zuid-Holland worden ingegrepen, maar hoeven er op dat moment geen maatregelen te worden genomen in Groningen.

De wet moet voor ‘maximaal een jaar’ gaan gelden. De Raad van State en de toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens hebben een positief advies gegeven, maar de Tweede Kamer moet zich er nog over buigen.


Het RIVM begint wil steeds meer. De DDR was er niets bij.
  Bericht 
Dion
Tour de France kenner '18
Joël D. schreef:
Oeh, staafjes.


Echt he, Teun for president!!!
  Bericht 
knikkerknakker
Pro
 
Maserati Teun schreef:
Ze zijn ‘onherleidbaar’. ,,De gegevens worden door de aanbieders ontdaan van alle persoonlijke informatie, zoals bijvoorbeeld telefoonnummer, en daarna opgeteld.”
Per uur en per gemeente moet worden ‘geteld’ hoeveel mensen daar zijn (geweest).

Dit klinkt alsof ze dus gewoon een aantal connecties tellen, daar lijkt mij niet zo veel mis mee.

Maserati Teun schreef:
Als dan bijvoorbeeld uit zendmastgegevens blijkt dat op een zaterdagmiddag veel mensen uit bijvoorbeeld Rijswijk in Amsterdam zijn geweest, dan kan de GGD in Rijswijk gewaarschuwd worden als er veel besmettingen worden gemeld in Amsterdam.

Maar dit klinkt alsof ze weten welke geconnect zijn, dat ze dus iets bijhouden van welke telefoon of connectie waar is geweest of nog meer. Of snappen ze gewoon weer niet wat de data is ofzo?
  Bericht 
Dave
Webspecialist
Citaat:
blijkt dat op een zaterdagmiddag veel mensen uit bijvoorbeeld Rijswijk in Amsterdam zijn geweest,

wat bepaalt dan "waaruit" je komt? NAW van je abonnement? Dat klopt ook zo lekker. Bestaat het concept zakelijke telefoon die je voor privé doeleinden mag opbranden ook nog?

Dit volgen van burgers is een hellend terrein waarop begeven gaat worden, ik zie het aan mn .ru connecties, die gaan juist dingen in het "geheim" doen of belangrijke zaken ontlopen zoals het doen van corona tests etc. puur vanwege de spionerings consequenties die daar aan vast hangen. Dus met andere woorden de honger naar spioneren kan leiden tot een volstrekt tegengesteld effect.

Mn vriendin maar even letterlijk quoten;
Citaat:
I decided not to do cos i will only get fucked if its positive will not be able to leave apartment to buy fruit

in Moscow they track positive people, even check cameras which are on apartment blocks (sister said) on internet there is info that positive ppl are annoyed with calls, with “send realtime selfie”


Mede daarom zijn die besmettingen in Rusland nog steeds zo hoog, ik ben daar ten volle van overtuigd, juist omdat ik het persoonlijk meebeleef.

Maar ach, ik snap dat het klootjesvolk dit wil dus dan gaat het ook gebeuren ook. :dood: :koffie:
  Bericht 
KanarieVW
Master
Citaat:

En dat buiten alles veilig is? Ik weet het zo net nog niet. Bij ons in de buurt vaak gezien dat er een grote groep amateur-wielrenners op een terras zat. Die zitten me daar dan een partij tegen elkaar te schreeuwen, dat hoor je een paar honderd meter verderop nog. Of dat nou zo veilig is?


Het is buiten net zo veilig als de afgelopen 100 jaar op deze dag. You have to loosen up mate.

Sigarenrook blijft toch ook niet boven een terrastafeltje hangen? Niet 100% te vergelijken met aerosols, maar je kan wel mooi zien wat een luchtstroom doet
  Bericht 
VTEC_Driver
Master
KanarieVW schreef:
Sigarenrook blijft toch ook niet boven een terrastafeltje hangen

Helaas niet, dat komt altijd naar de niet rokers toe. Dat zal het virus dan ook wel doen. Ik blijf wel thuis op mijn eigen terras.
  Bericht 
Pita
Master
 
Dus een gangbang mocht eigenlijk ook al niet meer ?
  Bericht 
hneel
Master
Alleen als alle deelnemers tot hetzelfde huishouden behoren. :x
  Bericht 
VTEC_Driver
Master
Pita schreef:
een gangbang


hneel schreef:
als alle deelnemers tot hetzelfde huishouden behoren


Biblebelt ??
  Bericht 
shootme
Master
Volendam, Urk..
  Bericht 
KanarieVW
Master
VTEC_Driver schreef:
Dat zal het virus dan ook wel doen.


Jij gaat nog een aantal lange maanden tegemoet.
  Bericht 
Forza!
Master
 
ik denk dat veel ouderen hun dood uitstellen vanwege onzekerheid door het Corona-virus..
 Pagina 21 van 61  [ 3003 berichten ]

Wie zijn er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten


Leden gezien in dit onderwerp:

     
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
privacy policy