Postingstijd interval gedetecteerd van 41.1 dagen. Deze pagina bevat dus deels relatief oude berichten.

 Pagina 3 van 4  [ 178 berichten ]
  Bericht 
Mr.Cabdriver
Master
Ik maak van dit draadje even een quote, hou je hart maar vast:

Nick Corbishley
@NickCorbishley Feb 16, 2023
A very dark experiment is under way in Nigeria, with deadly consequences. Since October 2021, 99.5% of Nigerians have refused to use the central bank's digital currency, the so-called e-Naira, preferring to continue using cash. So what did the central bank do? It doubled down.


Citaat:
A very dark experiment is under way in Nigeria, with deadly consequences. Since October 2021, 99.5% of Nigerians have refused to use the central bank's digital currency, the so-called e-Naira, preferring to continue using cash. So what did the central bank do? It doubled down.

In December, the central bank decided to replace all high-denomination cash bills in the economy, just as India did in its disastrous demonetisation campaign of 2016. The goal is to make it much more difficult for Nigerians to use cash. And it's working like a dream/nightmare.

As I've been warning for last two months, Nigeria's already weakened economy is in no position to absorb the resulting economic shock. The central bank is not printing nearly enough cash to replenish the money supply. The result is a massive cash shortage.
https://www.theguardian.com/world/2023/feb/15/angry-protests-erupt-across-nigeria-against-scarcity-of-cash

As in India, people will die. Businesses are closing. Some will never reopen. Nigerians’ lives have been plunged into chaos. But the country's government and central bank say the pain is worth it. From my latest article on the topic https://nakedcapitalism.com/2023/02/this-was-a-big-week-for-central-bank-digital-currencies.html...

Godwin Emefiele, the CBN governor, has hailed the experiment as a success, as 80% of the cash previously held in private is now deposited with financial institutions. Finance Minister Zainab Ahmed concurred, saying: “The only sore point is the pain it has caused to citizens.”

Why should the rest of the world care? Because unless stopped in its tracks, this monetary experiment is coming to all of us, one way or another. According to the Atlantic Council’s CBDC tracker, 114 countries, representing over 95 percent of global GDP, are exploring a CBDC.
  Bericht 
Mr.Cabdriver
Master
Ook Arno Wellens stipt de ellende aan:

Arno Wellens
@ArnoWellens Feb 22, 2023
Draadje. Nigeria wilde #CBDC invoeren, alleen was slechts half procent bevolking bereid app te downloaden. Voor straf werd cash deels uitgebannen - zo werkt dat dus - en nu zijn er rellen uitgebroken.


Maar gelukkig zijn er verkiezingen.
Samantha doet haar naam eer aan.
Spotje:

Samantha Power
@PowerUSAID Feb 22, 2023
On February 25th Nigerians head to the polls.

The United States stands with you as you choose your next leaders. #NigeriaDecides

  Bericht 
Mr.Cabdriver
Master
Ik post het hier maar.. dit is een oude bekende :fp:

Citizen Free Press
@CitizenFreePres Feb 28, 2023
What in the hell is Stacey Abrams doing in Nigeria for the presidential election?


  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
Security.nl schreef:
Europese Commissie komt in mei met wetsvoorstel voor digitale euro

De Europese Commissie komt in mei met een wetsvoorstel voor de digitale euro. Daarbij zal de Commissie ook onderzoeken of uitgifte van de digitale euro in het mandaat van de Europese Centrale Bank (ECB) past. Dat heeft premier Rutte laten weten op vragen van de PVV. Gisteren en vandaag vindt er een Europese top plaats waarbij ook de digitale euro wordt besproken.

Eerder dit jaar heeft de Eurogroep een verklaring aangenomen met voorwaarden over de eventuele invoering van een digitale euro. Daarin staat onder andere dat de invoering van de munt en de belangrijkste kenmerken daarvan politieke besluitvorming vereist, er geen sprake zal zijn van een programmeerbare digitale euro, een mogelijke digitale euro complementair moet zijn aan contant geld, een hoog niveau van privacy en gegevensbescherming zal bevatten, duidelijke voordelen voor burgers, bedrijven en de bredere economie moet hebben en gebaseerd moet zijn op Europese infrastructuur. Dat liet minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken weten in de agenda voor de Eurotop die naar de Tweede Kamer werd gestuurd.

In de Tweede Kamer zijn er echter de nodige twijfels over de munt. "De Brusselse trein gaat maar door: in navolging van het Europese idee ligt er ook een wens om invoering van een digitale euro. Wie zit hier nu eigenlijk op te wachten? Wie heeft hierom gevraagd?", vroeg PVV-Kamerlid Maeijer tijdens een debat dat eerder deze week in aanloop naar de Eurotop plaatsvond. Ze wilde van de premier weten op welke manier de Tweede Kamer bij de besluitvorming over de digitale euro wordt betrokken en wanneer welke stappen worden verwacht.

"Er is een deftige verklaring aangenomen, zo lees ik, waarin staat dat eventuele invoering politieke besluitvorming vergt. Dat lijkt me nogal wiedes. Maar door wie en wanneer? Of is dit nieuwe paradepaardje al een gelopen race en komt er linksom of rechtsom straks gewoon een digitaal broertje van de euro die we nu al hebben?" Rutte liet daarop weten dat de Commissie in mei met het wetsvoorstel komt en het kabinet daarna met een reactie zal volgen.
  Bericht 
Christafari
Master
er geen sprake zal zijn van een programmeerbare digitale euro, een mogelijke digitale euro complementair moet zijn aan contant geld, een hoog niveau van privacy en gegevensbescherming zal bevatten, duidelijke voordelen voor burgers, bedrijven en de bredere economie moet hebben


:roflol: :roflol:
  Bericht 
Mr.Cabdriver
Master
De Europese Commissie komt in mei met een wetsvoorstel voor de digitale euro.

Ik denk dat dat wat naar voren gehaald moet gaan worden:

TF Metals Report
@TFMetals Mar 27, 2023
Both CNN and Fox News discussing dedollarization this weekend.
Interesting.

  Bericht 
Mr.Cabdriver
Master
Plaats het hier maar even:

https://www.1limburg.nl/nieuws/2160724/ralph-hamers-treedt-terug-als-topman-van-zwitserse-bank-ubs
Citaat:
De Nederlandse topman van de Zwitserse bank UBS, Ralph Hamers uit Simpelveld, legt zijn functie neer met ingang van 5 april. Dat doet hij nadat UBS de geplaagde branchegenoot Credit Suisse had overgenomen.

https://www.cnbc.com/2023/03/29/credit-suisse-whistleblowers-say-bank-has-been-helping-americans-dodge-us-taxes.html
Citaat:
Credit Suisse, the collapsed Swiss bank taken over by UBS Group in a hastily arranged bailout earlier this month, may bring with it a fresh set of regulatory and legal problems for its new owner.
  Bericht 
basjuh1981
Master
AD schreef:
Financiën wil dat koningin Máxima beetje dimt over mogelijke invoering digitale euro: ‘Niet handig’

Het ministerie van Financiën wil dat koningin Máxima minder op de trom slaat over de eventuele invoering van de digitale euro. Iedere keer als zij dat doet, regent het namelijk negatieve reacties op sociale media.

Om die reden heeft Financiën eind vorig jaar het signaal afgegeven aan koningin Máxima dat het op prijs wordt gesteld als zij terughoudender zou zijn over het onderwerp. Dat bevestigen meerdere regeringsbronnen aan deze site.
De koningin betrekt de digitale euro nu in haar verhaal als speciaal pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA). In die functie bevordert zij dat ook armen en kleine middenstanders laagdrempelig financiële diensten kunnen verrichten. De digitale euro kan bij die missie een behulpzaam middel zijn, meent zij.

‘Wappie-magneet’
De invoering van de digitale euro spreekt zeer tot de verbeelding van complotdenkers en politieke tegenstanders. Een ambtenaar op Financiën die de onrust na de koninklijke toespraken analyseert, zegt: ,,Na corona is de digitale euro de nieuwe wappie-magneet.’’
Een topambtenaar van Financiën heeft zich na twee toespraken van koningin Máxima gemeld bij het Kabinet van de Koning. Daarin zette hij uiteen wat er gebeurt als Máxima haar enthousiasme betuigt over de introductie van de digitale euro. Ambtelijke bronnen bevestigen dat dit gesprek heeft plaatsgevonden.

‘Olie op het vuur’
Financiën is in actie is gekomen om koningin Máxima te attenderen op de effecten nadat er tweemaal na haar toespraken over de digitale euro grote onrust ontstond op sociale media. ,,Financiën kwam in een maatschappelijk woelige omgeving door die toespraken’’, zegt een ambtenaar. Een ander zegt: ,,Het was niet handig, in bepaalde kringen is de digitale euro olie op het vuur. Kan dat niet wat verstandiger en meer gedoseerd?”
Sinds het bezoek aan het Kabinet van de Koning heeft Máxima geen nieuwe toespraken meer gehouden waarin de digitale euro opduikt. Een ambtenaar bij Financiën benadrukt dat koningin Máxima niet het zwijgen is opgelegd over het onderwerp. ,,Ze moet haar eigen afweging maken.’’

Máxima speecht opnieuw in Washington
Donderdag en vrijdag wordt al duidelijk hoe Máxima omgaat met het verzoek van Financiën. Zij woont de voorjaarsvergadering bij van de Wereldbank en het IMF. Ook heeft ze twee optredens. Zo spreekt ze donderdagmiddag bij de Global Inclusive Growth Summit van het Mastercard Centre for Inclusive Growth en het Aspen Institute over financiële producten die bijdragen aan financiële gezondheid en weerbaarheid. Het zal moeilijk zijn te zwijgen over de digitale euro als zij vrijdag de openingstoespraak houdt bij het IMF seminar Digital Public Infrastructure.
De discussie over de digitale euro leidt tot onrust op de politieke flanken. Behalve volgers van Forum voor Democratie hebben ook SP-aanhangers er moeite mee. BBB toonde zich eveneens sceptisch in een Kamerdebat, dat in november ongekend veel bezoekers op de publieke tribune opleverde.

Kamervragen FvD over Máxima
De Europese Unie moet nog beslissen de digitale euro in te voeren. De eerste keer dat Máxima een pleidooi hield voor de digitale euro was 15 oktober 2022 bij het Internationaal Monetair Fonds in Washington. Daar sprak ze als VN-gezant. Ze wees er toen op dat als digitaal geld goed is ontworpen, het veel voordelen kan hebben. Daarbij denkt ze aan het toegankelijk maken van financiële diensten voor iedereen in de wereld.
Dat was voor Forum voor Democratie de klaroenstoot om vragen te stellen aan minister Sigrid Kaag van Financiën. FvD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen meent dat de ‘politiek omstreden’ uitspraken van Máxima zich niet goed verhouden tot de ministeriële verantwoordelijkheid. Kaag schetste in haar antwoord dat zij constructief-kritisch staat tegenover de invoering van de digitale euro. De Europese Commissie zal naar verwachting in de komende maanden met een voorstel komen.
Drie weken na haar toespraak in Washington hield Máxima een verhaal over de digitale euro op een topconferentie in Brussel. Ze brak daar een lans voor achtergestelde groepen: die moeten er ook voordeel uit halen, bijvoorbeeld door lagere transactiekosten.
  Bericht 
Bambi killer
Master
Maxima moet de smoel houden en klaus schwanz lekker pijpen vuile hoer is het.

Het is een ramp als er een digitale munt er is, gekoppeld aan je ID en nog meer bende etc lekker in de digitale concentratie kamp. Hitler zou erg jaloers worden!
  Bericht 
Christafari
Master
Hoe laat krijg je je medicijnen?
  Bericht 
Lotus Omega
Master
Ik zie nog steeds de toevoeging van een digitale munt niet in. We hebben dat in principe al, je kan immers overal pinnen. Sterker nog, soms kan je niet anders.

Dit gaat alleen om controle en macht. Bovendien, gaat de digi-euro de gewone helemaal vervangen? Dan zal iedereen internet en een smartphone moeten hebben, ook de arme mensen die het wellicht niet kunnen betalen.
  Bericht 
Dave
Webspecialist
Lotus Omega schreef:
je kan immers overal pinnen.


ja dat is het probleem nou juist, vanaf dat punt wordt het ontraceerbaar. Digitaal geld valt op het hoertje nauwkeurig te traceren.
  Bericht 
djee
Tour de France kenner '23
basjuh1981 schreef:
koningin Máxima


Ga eens ff BIER HALEN!
  Bericht 
18vti
Master
Christafari schreef:
Hoe laat krijg je je medicijnen?


Hij heeft wel een punt........want:

basjuh1981 schreef:
Global Inclusive Growth Summit


is pure AIDS
  Bericht 
Christafari
Master
Gaat mij om de manier waarop. Volwassen man, kom op zeg.
  Bericht 
Dikke Dakduif
Master
Lotus Omega schreef:
Dan zal iedereen internet en een smartphone moeten hebben, ook de arme mensen die het wellicht niet kunnen betalen.
Of bejaarden die er niet mee om kunnen gaan. Mijn moeder heeft grote moeite met de smart phone en haar overburrman heeft helemaal geen smartphone (ook geen internet trouwens). Daar kun je wat van vinden maar het is gewoon de realiteit en je mag die groep niet uit sluiten.
  Bericht 
basjuh1981
Master
Christafari schreef:
Gaat mij om de manier waarop. Volwassen man, kom op zeg.


Een enkeltje Argentinië mag Maxima wel krijgen.

Dikke Dakduif schreef:
Daar kun je wat van vinden


Dat lijkt mij wel eens lekker. Gewoon lekker old-school pre-negentigerjaren leven.
  Bericht 
Ducantoni
Master
basjuh1981 schreef:
dat als digitaal geld goed is ontworpen, het veel voordelen kan hebben.


Zoals zo veel zaken die verkocht worden als goed voor ons/ de burger.
Het lijkt de OV-chipkaart wel. Gebruiksgemak, enzovoorts en intussen zadel je de reiziger op met overbodige handelingen.
Die voordelen? Het laat zich raden voor wie die uiteindelijk zijn.

Lotus Omega schreef:
je kan immers overal pinnen. Sterker nog, soms kan je niet anders.


Dat dus. In een maatschappij waarin inclusiviteit en toegankelijkheid de modewoorden zijn, zien we met betalen juist een tegengestelde beweging.
  Bericht 
Christafari
Master
basjuh1981 schreef:
Christafari schreef: Gaat mij om de manier waarop. Volwassen man, kom op zeg.

Een enkeltje Argentinië mag Maxima wel krijgen.


Dat is een wat volwassener bewoording. Het gaat mij niet om zijn mening, ik denk dat ik het daar grotendeels mee eens ben.
  Bericht 
basjuh1981
Master
:D
  Bericht 
Mr.Cabdriver
Master
Gaat het hier niet om?

  Bericht 
Mr.Cabdriver
Master
basjuh1981 schreef:
Een enkeltje Argentinië mag Maxima wel krijgen.

Nee, ze is erg handig om de ministeriële verantwoordelijkheid te omzeilen.

Pepijn van Houwelingen
@PvanHouwelingen May 8, 2023
Niet te geloven na een half jaar (!) wachten (terwijl Kamervragen in UITERLIJK zes weken beantwoord moeten worden) WEIGERT het kabinet om ook maar EEN document over het WEF “Digital Currency Governance Consortium” naar de Kamer te sturen o.a. omdat de koningin erbij betrokken is.



  Bericht 
maarten28
Master
Ik neem toch aan dat Max net als Lex handelt uit naam van de regering, en de regering hier gewoon verantwoording voor moet afleggen?
  Bericht 
Schoenzool
Master
Volgens mij zijn ze de baas van de regering, en is verantwoording in mindere mate nodig.
  Bericht 
basjuh1981
Master
Schoenzool schreef:
Volgens mij zijn ze de baas van de regering, en is verantwoording in mindere mate nodig.


De koning is onderdeel van de regering en is onschendbaar. De ministers zijn verantwoordelijk.
  Bericht 
Mr.Cabdriver
Master
maarten28 schreef:
Ik neem toch aan dat Max net als Lex handelt uit naam van de regering, en de regering hier gewoon verantwoording voor moet afleggen?

Yep. Maar dankzij de fractiediscipline staat de oppositie buitenspel en is de kamer vleugellam.
  Bericht 
maarten28
Master
Dat bedoel ik ja. Maar ik neem aan dat dit bij extensie ook voor de koningin geldt als zij niet het staatshoofd is (uiteraard gold dit wel voor Bea).
Maar ik kan me indenken dat dat niet zo is en dat dit dus wel een vuil spelletje is.
  Bericht 
VTEC_Driver
Master
Maxima is GEEN koningin zoals Beatrix was.

Citaat:
Op 30 april 2013 werd haar echtgenoot Willem-Alexander Koning der Nederlanden. Máxima heeft vanaf die dag haar titels behouden en is dus nog steeds Prinses der Nederlanden. Zij wordt op historische gronden met koningin aangesproken, maar feitelijk is in haar positie sinds de troonswisseling geen verandering gekomen.[19] De titel koningin is in haar geval dan ook informeel en dus als een titre de courtoisie. Als dagvoorzitter van de ministerraad verklaarde minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken op 13 mei 2011 over prinses Máxima na de troonswisseling: "Zij zal geen koningin zijn, maar de aanspreektitel is koningin". Het kabinet-Rutte II bevestigde dat zij vanaf de troonswisseling als echtgenote van de Koning aangeduid zou worden als koningin en gaf als reden dat dit een historisch gebruik is en in lijn met wat internationaal gangbaar is.


De beantwoording is dus een vies spelletje, maar dat is tegenwoordig normaal in de Nederlandse politiek.
  Bericht 
Mr.Cabdriver
Master
Als ze die gelijke rechten voor mannen en vrouwen echt zo serieus zou nemen zou ze zich als prinses gemaal laten aanspreken.
  Bericht 
Bussloo
Master
Da's een goeie. Die wetgeving is zo achterhaald. Dat is een eigen topic waard. Edit: Ze is "gewoon" prinses. De aanspreekvorm is niet eens in de wet vastgelegd.
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
BNR schreef:
DNB: Digitale euro niet om te sparen, maar voor kleine transacties

De digitale euro die de Europese Centrale Bank wil uitrollen is er niet om spaarrekeningen bij private banken te vervangen, zegt De Nederlandsche Bank (DNB) in gesprek met BNR's Cryptocast. Ook is het de bedoeling dat alleen kleine bedragen gemoeid worden met de digitale euro, daarom gaat er een rem worden gezet op de hoeveelheid geld die je kan aanhouden in de vorm van de digitale euro.

CBDC's, zoals de digitale euro ook wel worden genoemd, zijn een 'publieke versie van digitaal geld', legt Inge van Dijk, divisiedirecteur Betalingsverkeer en Marktinfrastructuur van DNB, uit. 'De digitale euro is publiek geld in een nieuw digitaal jasje. Het is van deze tijd en de vraag is of wij over tien jaar nog betalen met fysieke munten.'

Volgens Van Dijk moet de digitale euro daarmee een tegenhanger worden van het geld dat uitstaat op een bank. Wel zou het geld naast elkaar beschikbaar moeten komen in eenzelfde mobiel bankierenapp, verwacht de DNB-directeur. 'Hoe het precies eruit komt te zien, dat weet ik nog niet helemaal. Maar het zou geïntegreerd kunnen worden in dezelfde bank-app, naast elkaar. Dan heb je twee tegoeden. De één is een vordering op de centrale bank en daarmee altijd gegarandeerd, terwijl de ander een vordering is op je bank, waar een depositogarantiestelsel omheen zit.'

Niet te succesvol
De bedoeling is dat de digitale euro op dezelfde manier ingezet kan worden als het geld dat uitstaat bij private banken, maar DNB wil niet dat die twee met elkaar gaan concurreren. 'Er zijn zoveel mensen actief geweest om het supermooie betalingsverkeer te maken, maar daarnaast komt er dan ook een publiek alternatief zoals we ook cash ernaast hebben.'

Toch is het een punt van zorg bij de commerciële banken dat zij eruit worden geconcurreerd door het publieke digitale geld van de centrale banken. Daardoor is een criterium dat de digitale euro niet te succesvol mag worden. De ambities liggen ook niet torenhoog, zegt Van Dijk. 'Het is niet wenselijk als er te veel geld van de bankdeposito's deze kant op schuift.'

Met de digitale euro zal er ook een nieuw betalingscircuit ontstaan. De CBDC's zullen daardoor niet met de al bekende pinpassen uitgegeven kunnen worden. Van Dijk zegt dat die wens al langer bestaat, om zo een 'terugvalscenario' te hebben indien het pinsysteem het niet doet. 'Cash is al langer minder voorhanden, dus de vraag is of dat naar de toekomst toereikend is.'

Ook offline gebruik
Ondanks dat de term 'digitale euro' doet vermoeden dat daar ook een online netwerk voor nodig is, hoeft dat niet het geval te zijn, zegt Van Dijk. 'Ik heb prototypes gezien die het ook mogelijk maken om een transactie te voltooien door je telefoon tegen elkaar aan te zetten, en je zo een tegoed van de centrale bank overmaakt. (…). Ook in situaties dat er geen internet is of als er een storing is, kan je het dan gebruiken.'

Wat absoluut niet de bedoeling is, is dat mensen de digitale euro gaan oppotten. Daarom wil DNB mogelijk 'een grens zetten' aan de hoogte van het geldbedrag dat je aanhoudt als digitale euro bij de centrale bank. Daarbij wordt gedacht aan een grens van maximaal 3.000 euro. 'Misschien wordt het ook niet aantrekkelijk genoeg maakt, zoals de rente op nul zetten. Dat laatste lijkt het wel te worden', voegt de DNB-directeur daaraan toe. 'Het is bedoeld als een betaalmiddel voor kleinere bedragen, maar het is niet bedoeld als spaarsysteem. Dat laten we graag bij de banken, die het uitstekend doen.'

Onder criticasters van de CBDC's leeft de angst dat het betaalmiddel programmeerbaar wordt, waardoor bepaalde producten straks wel of niet te koop zullen zijn met de digitale euro. Dat is echter 'het laatste wat we willen', stelt de centrale bankier. 'Er is eigenlijk helemaal geen discussie over. Programmeerbaar geld? nee!'

Invoering gaat jaren duren
Het zal echter nog wel een tijd duren tot de digitale euro daadwerkelijk wordt ingevoerd, zegt Van Dijk. In oktober komt er pas besluitvorming over het proces, daarna komt er een 'vervolgfase' waarin de 'technische aspecten' belicht zullen worden. 'We gaan dan testen met focusgroepen en consumenten. (…). Op z'n vroegst zal de digitale euro pas in 2027 er zijn, maar dat zal nog experimenteel zijn', verwacht Van Dijk. In die periode moeten alle retailers en consumenten de infrastructuur nog aanleggen. 'Voordat het algemeen geaccepteerd is, dan kom je in 2029 en 2030 uit.'


Citaat:
De digitale euro is publiek geld in een nieuw digitaal jasje.


Nu heet het nog contant geld. Dat wil ik zo houden. Het gaat de Roverheid niets aan wat ik met mijn geld doe.
  Bericht 
zadkine
Master
Lotus Omega schreef:
Dan zal iedereen internet en een smartphone moeten hebben, ook de arme mensen die het wellicht niet kunnen betalen.


Al kunnen ze het wel betalen....mijn moeder (bijna 98 jaar) kan absoluut nooit omgaan met welke smartphone dan ook.
Dit itt omgaan met de computer (basis zaken als mail, brief schrijven en wat browsen) nadat ik daar haar 55 inch tv als monitor aan gehangen heb.

Iets met een oog afwijking....de smartphone met een maximaal 6 of 7 inch scherm is volledig onhanteerbaar want onleesbaar.

En dat is maar 1 voorbeeld van een groep (minder goed ziende) mensen die dan gaan vastlopen.
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
AD schreef:
‘Gevreesde’ digitale euro weer stap dichterbij: wat heb je eraan en blijft contant geld nog bestaan?

De invoering van een digitale variant van de euro is een stap dichterbij. De Europese Commissie heeft woensdag een wetsvoorstel neergelegd voor de wettelijke basis voor die digitale euro. Maar wat heb je er aan? En waarom vrezen tegenstanders dat hun privacy geschonden gaat worden? Dit moet je weten over de digitale euro.

Dus de de digitale euro gaat niet cash geld vervangen?
Nee, dat is volgens de Europese Commissie niet de bedoeling. De euromunten en biljetten blijven, maar we gebruiken ze steeds minder. In Nederland gaat nog maar 20 procent van alle betalingen met contanten. In 2011 was dat nog 62 procent. Wat we digitaal overmaken gaat via commerciële banken. Daar maakt de Europese Centrale Bank (ECB) zich juist zorgen over. Een munt of briefje zit in je zak of portemonnee. Maar digitaal staat dat dus bij de bank gestald, waardoor we steeds afhankelijker zijn geworden van commerciële bedrijven. Stel dat die failliet gaan: de overheid moet dan de bank ‘redden’ met belastinggeld. De ECB wil daarom dat er een digitale munt komt die niet geraakt kan worden door dat soort ontwikkelingen.

Bovendien werken landen buiten Europa ook aan digitale munten. Zweden bijvoorbeeld (dat niet de euro heeft, maar de kroon), maar ook China en de VS onderzoeken mogelijkheden. En een bedrijf als Apple heeft een eigen digitale munt in de vorm van Apple Pay. Voor de ECB is het belangrijk dat de euro relevant blijft: daar is de ECB voor. Dan moet je dus niet ingehaald worden door bedrijven of andere landen buiten de EU, is het idee.

Maar we betalen nu toch ook online? Waarom is nog een manier nodig?
De ECB wil ook niet de huidige online betalingsmogelijkheden weg hebben. Betalen via de bank blijft, is het plan. De digitale euro moet een extra betaalmiddel worden, voor wie dat wil. Ook bitcoins en cryptomunten blijven gewoon bestaan, al zijn die wel anders: de waarde daarvan gaat op en neer en je kunt er niet mee betalen bij de bakker. Met de digitale euro kan dat waarschijnlijk straks wel.

Krijg ik er dan nog een bankpasje bij?
Mogelijk wel. De Europese Commissie heeft woensdag een eerste aanzet voor de invoering van de digitale euro gedaan, hoe het er precies moet gaan uitzien in de praktijk volgt later. Maar er zijn gedachten over een pasje en een app. Je kunt dan een rekening openen bij de ECB, daar geld op storten en het gaan gebruiken. Waarschijnlijk komt er wel een limiet van 3000 euro, omdat banken nu ons geld gebruiken om meer geld mee te verdienen. Dat systeem mag niet ineens uit elkaar vallen, zegt de ECB. Koop je iets dat meer kost, dan vul je de aankoop aan vanaf je rekening bij je ‘gewone’ bank. Belangrijk wel: je krijgt geen rente op je geld.

Gaan al mijn aankopen straks worden vastgelegd door de overheid?
De ECB en de Europese Commissie bezweren van niet. Daarom is het plan om dit ook in de wet vast te leggen. Het gaat dan om het ‘neutraal’ verklaren van het geld. Tegenstanders vrezen er niettemin voor. Digitale aankopen kun je immers gemakkelijk vastleggen en nagaan. Als de overheid bijvoorbeeld de digitale euro gebruikt om uitkeringen te storten, kan de overheid - zeggen critici - eisen dat hier bijvoorbeeld geen sigaretten of alcohol van worden gekocht. Dan zou het ‘programmeerbaar geld’ worden: je legt in de digitale codes vast waar je het voor mag gebruiken en wanneer de app of pas weigert. Maar in de wet moet dus worden vastgelegd, dat dit níet gaat gebeuren.

Bovendien wijst minister Sigrid Kaag (Financiën) er al langer op dat juist bedrijven als Visa en Mastercard heel veel gegevens vastleggen. Ze schreef de Tweede Kamer onlangs dat er zelfs een ‘grotere mate van anonimiteit’ zou moeten zijn bij de digitale euro, ten opzichte van banktransacties. Hoe dat zou moeten worden geregeld, lichtte ze niet toe. Ook herhaalde ze dat de digitale euro er ‘niet ter vervanging’ van cash gaat komen. ,,Maar het zou een aanvulling op de bestaande mogelijkheden van betalen moeten zijn.”

De Europese Commissie lijkt die discussie ook aan te voelen: in het plan dat woensdag werd aangekondigd staat dat wettelijk moet worden vastgelegd dat een consument vrij is te kiezen voor betaling met cash. De euro was natuurlijk al een ‘wettig betaalmiddel’, maar de Commissie wil zo afdwingen dat cash zo veel mogelijk (indien gewenst) geaccepteerd wordt. Zodat iemand altijd cash kan afrekenen bij bijvoorbeeld een apotheek. Ook zouden mensen geld moeten kunnen opnemen in grotere winkels zonder een aankoop te hoeven doen.

Hoe snel kan die digitale euro er komen?
Het is nu aan het Europees Parlement en de lidstaten om het voorstel goed te keuren. Als het tot instemming komt, is het aan de ECB om te besluiten of het levensvatbaar is en hoe de details eruit komen te zien. Als de digitale euro er al komt, zal het op z’n vroegst in 2027 zijn.

Ondertussen is in de Tweede Kamer veel scepsis over het plan. Zo is bijvoorbeeld de VVD bang dat de ECB via eigen betaalrekeningen in tijden van economische tegenspoed ‘helikoptergeld’ gaat uitdelen om de economie aan te jagen.

Zijn er voordelen ten opzichte van mijn bankpas?
Dat is wel het idee. Bedrijven zijn verplicht de digitale euro te accepteren als betaalmiddel. En het plan is dat er een offline-functie bij komt: ook als je zonder internet zit (of de winkelier) moet een betaling toch kunnen worden vastgelegd in de app op je telefoon. Voor bedrijven zou er ook voordeel moeten komen. Twee derde van de betalingen gaat nu via Mastercard en Visa, beide Amerikaans. Maar daar betalen ondernemers tarieven voor. Die worden mogelijk lager als de digitale euro een concurrent wordt.

Is het al beklonken dat de digitale euro er komt?
Zeker niet. In de twintig landen in de Europese Unie die de euro nu gebruiken, zullen parlementen moeten instemmen. Ook het Europees Parlement moet akkoord gaan én van de Europese regeringsleiders moet een ‘gekwalificeerde meerderheid’ instemmen, dat betekent 15 van de 27. Bovendien moet het voorstel worden gesteund door lidstaten die samen ten minste 65 procent van de EU-bevolking vertegenwoordigen. De invoering staat gepland in 2027, maar dan moet er dus nog heel wat gebeuren.



En maar doordrukken met die troep.
  Bericht 
Dave
Webspecialist
toch gek, het schijnen allemaal complottheorrieen te zijn
  Bericht 
Christafari
Master
Nee, dat is volgens de Europese Commissie niet de bedoeling


De ECB wil ook niet de huidige online betalingsmogelijkheden weg hebben


De ECB en de Europese Commissie bezweren van niet


Laten we een paar jaar na de invoering nog eens kijken.
  Bericht 
Abel1
Master
ik snap die duitsers wel, die hebben geleerd wat er kan gebeuren als een overheid alles registreert.
gewoon contant geld houden, en zo weinig mogelijk digitaal, en dat die visa etc veel dingen registreren dat zal best maar die heb ik ook niet.
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
Security.nl schreef:
Kaag: overheid moet in communicatie over digitale euro voordelen benoemen

Overheden moeten in de communicatie over de digitale euro vooral duidelijk maken wat de voordelen zijn, zo blijkt uit een verslag van minister Kaag van Financiën van een overleg van de Eurogroep (pdf). Deze week presenteerde de Europese Commissie het voorstel voor een digitale euro. Tijdens het laatste overleg van de Eurogroep werd ook de digitale euro besproken. De Eurogroep is een informeel orgaan waarin de ministers van de landen van de eurozone samenkomen om euro-aangelegenheden te bespreken.

"Tijdens de discussie in de Eurogroep lag de focus op de toegevoegde waarde van een digitale euro voor de samenleving", aldus Kaag. "Meerdere lidstaten, waaronder Nederland, hebben aangegeven dat in de communicatie duidelijk moet worden verteld wat de digitale euro is en wat de voordelen zijn." Volgens de minister wil het wetsvoorstel niet zeggen dat de digitale euro er ook komt. "Met het wetsvoorstel zal niet besloten worden om daadwerkelijk over te gaan tot uitgifte van een digitale euro, dit besluit valt later."

De minister voegt toe dat het nu gepresenteerde voorstel over het (juridisch) raamwerk gaat voor een mogelijke introductie van een digitale euro in de toekomst. "Het voorstel zal de kaders geven. Pas als er een politiek akkoord is bereikt over het wetsvoorstel, kan de ECB op basis daarvan overgaan tot uitgifte van de digitale euro."

Wanneer de Europese Commissie een nieuw wetsvoorstel presenteert ontvangt de Tweede Kamer vaak een BNC-fiche, met een samenvatting over de inhoud van het voorstel en de mogelijke gevolgen hiervan voor Nederland. Aangezien het wetsvoorstel woensdag verscheen is het volgens Kaag niet meer haalbaar om voor het zomerreces nog een BNC-fiche naar de Tweede Kamer sturen. Dat zal dan ook na het reces gebeuren.


Kaag doet niet aan transparantie. De nadelen mogen niet genoemd worden. :dood: :dood:
  Bericht 
Christafari
Master
Volgens de minister wil het wetsvoorstel niet zeggen dat de digitale euro er ook komt


Het is weer tijd voor een Kaagzuurtablet.
  Bericht 
Lotus Omega
Master
Christafari schreef:
Volgens de minister wil het wetsvoorstel niet zeggen dat de digitale euro er ook komt

Haha, nee natuurlijk niet. Ze gaan voor de grap met de hele EU jarenlang onderzoek doen en lobbyen voor wetten die ze niet gaan uitvoeren. Godver, hoe dom denken ze wel niet dat we zijn?
  Bericht 
Dave
Webspecialist
gezien de verkiezingsuitslag best slim, slim genoeg om op tafels te kunnen dansen
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
Hoe bedreigend is de CBDC? / SUCCES VAN DE CBDC NIET ZEKER. “DAT LUKT PAS ALS HET FINANCIËLE STELSEL VOLLEDIG INSTORT.”

Centrale banken in de hele wereld buitelen over elkaar met plannen voor de invoering van een CBDC (Central Bank Digital Currency) – digitaal geld dat in omloop wordt gebracht en dat ons huidige geld moet gaan vervangen. In sommige landen, zoals Rusland en China, zijn al CBDC’s geïntroduceerd, maar het is nog verre van zeker of de CBDC echt een succes zal gaan worden. “Dat lukt pas als het financiële stelsel volledig instort.”

De Europese Commissie introduceerde op 28 juni een voorstel voor een wettelijk kader voor invoering van de ‘digitale euro’, de EU-variant van de CBDC. Als dit voorstel wordt overgenomen door de lidstaten (de Europese Raad) en het Europees Parlement, kan de Europese Centrale Bank (ECB) het als juridische basis gebruiken om een digitale euro in te voeren. De ECB is al druk bezig met de voorbereidingen van wat zij een ‘digitale equivalent van contant geld’ noemt.

Is de invoering van de CBDC in Europa dus onafwendbaar? De gouverneur van de Franse centrale bank, François Villeroy de Galhau, benadrukte op een conferentie op 22 juni de onvermijdelijkheid van de digitale euro. Hij noemde het “onze plicht” als centrale bankiers om een CBDC in te voeren. “Nu alles digitaal wordt, waarom zou geld van de centrale bank dan als enige op papier blijft?”

De EU loopt zelfs achter op veel andere landen. Rusland heeft onlangs officieel al een eigen CBDC ingevoerd. De bijbehorende wetgeving is op 11 juli door de Doema aangenomen. De Russische centrale bank wordt geheel verantwoordelijk voor het project, dat in fasen zal worden uitgerold.
Rusland werkt overigens ook aan de invoering van een landelijk biometrisch identificatiesysteem, waarin de biometrische gegevens van alle burgers zullen worden vastgelegd. Vanaf 1 juni 2023 zijn alle banken, bedrijven, notarissen en lokale overheden verplicht alle biometrische data waarover zij beschikken in de vorm van gezichtsscans en stemopnames te overhandigen aan het Centrum voor Biometrische Technologieën. Deze instantie is in handen van Rostelecom (49 procent), de Russische overheid (25 procent) én de Russische centrale bank (25 procent).

Het World Economic Forum, de lobbyclub voor big business, is ook van de partij. Het WEF presenteerde in juni tijdens zijn jaarlijkse zomerevenement (Summer Davos) dat plaatsvond in Tianjin, China, en waar ook de Chinese premier Li Qiang bij aanwezig was, een uitgebreide notitie (white paper) over de CBDC. Volgens het WEF is er sprake van “significant momentum”. Meer dan 100 landen houden zich bezig met CBDC’s en het WEF wil graag een rol spelen in de “wereldwijde coördinatie” die nodig is om de CBDC succesvol in te voeren. Uit de WEF-publicatie blijkt China al begon in 2014 aan de CBDC en wereldwijd “koploper” is.

Op de bijeenkomst in Tianjin zei de bekende econoom Eswar Prasad dat de CBDC een revolutie zal inluiden: “We staan aan de vooravond van het verdwijnen van fysieke munten”. Prasad noemde dat een “intrigerend vooruitzicht”. Hij benoemde ook de risico’s. “Je kunt mogelijk een betere, maar mogelijk ook een meer duistere wereld krijgen, waar de overheid kan bepalen waar je wel en niet geld aan kunt uitgeven, bijvoorbeeld niet aan minder gewenste zaken, zoals munitie, drugs, pornografie, enzovoort.”

Het is deze programmeerbaarheid die de CBDC zo controversieel maakt. Het stelt de autoriteiten in staat volledige controle te verwerven over het leven van burgers. Minister van Financiën Sigrid Kaag heeft in mei samen met ministers van andere eurolanden een brief gestuurd aan de Europese Commissie en het Europese Parlement waarin zij “een krachtig signaal” afgeven dat de digital euro niet programmeerbaar mag zijn.
Kenners als journalist Arno Wellens wijzen erop dat zo’n belofte loos is. Een CBDC is nu eenmaal programmeerbaar, stellen zij. Dat bleek deze week nog in Brazilië, dat in juni een experimentele CBDC lanceerde. Een bekende Braziliaanse blockchain-specialist, Pedro Magalhaes, slaagde erin de technische specificaties van de Braziliaanse CBDC te decoderen (de Application Programming Interface). Hij ontdekte dat de programmatuur de centrale bank in staat stelt eenvoudig rekeningen te bevriezen of te wijzigen, en meldde dit op LinkedIn. Zijn bevindingen werden op Twitter bevestigd door de crypto-expert Vini Barbosa van de nieuwssite Portal Do Bitcoin.

Hoe ver de controlemogelijkheden van de CBDC kunnen gaan, blijkt ook uit de ‘blauwdruk voor een toekomstig financieel en monetair systeem’, die de Bank of International Settlements (BIS) op 20 juni publiceerde. Hierin stelt deze onbekende maar invloedrijke instantie, die fungeert als ‘bank van de Centrale Banken’, dat de CBDC ons leven volledig gaat veranderen. “We staan aan de vooravond van een nieuwe grote sprong in het monetaire en financiële systeem, die verstrekkende gevolgen zal hebben voor de economie en de maatschappij in het algemeen”, schrijft Hyun Song Shin, hoofd Onderzoek van de BIS.

De BIS laat er geen enkele twijfel over bestaan dat de CBDC programmeerbaar is. Dat is juist het aantrekkelijke ervan, benadrukt de BIS. De ‘blauwdruk’ gaat nog een stap verder dan de bestaande CBDC’s. De BIS wil in het systeem niet alleen geld, maar ook aandelen en andere waardepapieren en zelfs vastgoed integreren. Politicoloog Sander Boon van website Geotrendlines legt uit: “De BIS komt met een totaal nieuw concept, waarin niet alleen CBDC’s een rol spelen, maar het hele systeem van commerciële bankgeld op de schop gaat. Waardetitels van bijvoorbeeld huizen, aandelen en andere activa moeten worden omgezet in zogenaamde tokens. Deze tokens kunnen worden geprogrammeerd om bepaalde opdrachten uit te voeren, bijvoorbeeld dat men een bezitting pas kan verkopen als aan bepaalde ingebouwde voorwaarden is voldaan. Deze tokens worden beheerd op een geüniformeerd grootboek, een soort blockchain, maar dan met de mogelijkheid voor banken en controleurs om de tokens te kunnen toevoegen, programmeren en controleren. CBDC’s worden in dit scenario gebruikt om de ruil of overboeking van de tokens in realtime op de balans van de centrale bank te verrekenen.”

Dit zal voor veel mensen alarmerend in de oren klinken. Toch is het succes van de CBDC nog lang geen uitgemaakte zaak, stelt Boon. Hij schreeft het artikel “zeven redenen waarom de CBDC geen succes gaat worden”. Zo zijn er nog grote technische, juridische, economische en geopolitieke hobbels, zijn er meningsverschillen tussen de landen en is het wantrouwen van het publiek groot.

Dat laatste is zeker waar. Zo heeft EU-lidstaat Slowakije onlangs het recht om geld en goederen contant te kunnen betalen vastgelegd in de grondwet. Meer landen zouden dat voorbeeld kunnen gaan volgen. In de VS hebben de Republikeinse uitdagers van zittende president Joe Biden laten weten dat ze niet zullen meewerken aan invoering van de CBDC. Ook de Democratische presidentskandidaat Robert F. Kennedy jr. is tegenstander. En zowel de Europese Commissie als de ECB benadrukken in alle toonaarden dat contant geld blijft bestaan. De CBDC is slechts een ‘aanvulling’ op cash, stellen zij. De Commissie heeft zelfs tegelijk met het wetsvoorstel voor de CBDC een tweede wetsvoorstel ingediend, waarin staat dat de rol van contant geld in de EU behouden moet blijven.

Kunnen we dus gerust gaan slapen? Dat valt nog te bezien. Volgens de Amerikaanse schrijver Brandon Smith, de oprichter van het Alternative Market Project, die zich bezighoudt met het opzetten van lokale economische netwerken, is invoering van de CBDC inderdaad onwaarschijnlijk, zeker in de Verenigde Staten, met één grote ‘maar’. Als er een grote financiële crisis komt, en de dollar en andere munten storten in, dan wordt het een ander verhaal. Smith: “De overgang naar een wereld zonder cash vergt dwang en rampspoed, een totale crisis in de VS en de westerse wereld.”

Hij sluit niet uit dat ‘de globalisten’ hier al aan werken. Hij wijst erop dat in april van dit jaar op een bijeenkomst van het IMF al een internationale CBDC is gepresenteerd – een ‘universele monetaire eenheid’ – onder de naam Unicoin. “De globalisten zijn er klaar voor. Net als de Covid-crisis werd aangegrepen voor invoering van een digitale identiteit en vaccinatiepaspoorten, staat de CBDC in de startblokken als het financiële stelsel instort.”
  Bericht 
18vti
Master
CBDC


En wat is nu dan het voordeel voor de slaven?
Een stel onverkozen ratten laten bepalen hoe lang ik mijn credits mag gebruiken?

Dan ga ik eisen dat ik in flessen Whisky mijn salaris ontvang elke maand. :roflol:
  Bericht 
djee
Tour de France kenner '23
18vti schreef:
Een stel onverkozen ratten laten bepalen hoe lang ik mijn credits mag gebruiken?


+ Aan wat en waar en wanneer. Top systeem.
  Bericht 
18vti
Master
djee schreef:
Top systeem


Idd, voor een klein groepje alla WEF (Maxima was het al aan het promoten) voor wie die regels niet gelden.

Het gepeupel (slaven) zal het wel accepteren want het is zo "handig"...wel pas nadat het huidige fiat systeem implodeert blijkbaar maar dan is het wel heel naïef van dat WEF volk om te denken dat ze daarna nog enige macht hebben.
  Bericht 
Christafari
Master
18vti schreef:
maar dan is het wel heel naïef van dat WEF volk om te denken dat ze daarna nog enige macht hebben


Hoezo? Het gemiddelde schaap kijkt verwachtingsvol naar de overheid die de boel weer gaat redden en die komen dan met allemaal valse beloften over de CBDC. Wordt met overkomelijke weerstand van de wakkeren ingevoerd en dan is het te laat. Ratten in de val.

Je kunt zeggen van de WEF en elite wat je wil, maar een spelletje spelen doen ze geniaal.
  Bericht 
Broadie
Master
Kijk maar eens naar het voorbeeld van de Grote Depressie, die volgens het gevestigde narratief werd ondervangen dankzij overheidsingrijpen. De werkelijkheid laat een compleet ander beeld zien: de depressie van na 1929 was alweer bezig om zich vanzelf op te lossen, toen de VS-overheid begon maatregelen te treffen. Toen ging het pas echt bergafwaarts.
Daarbij was de crash van 1929 voorgeprogrammeerd dankzij easy money van na WWI. Het narratief doet alsof de boze vrije markt dit veroorzaakt heeft en dat de wereld door de nobele overheid gered werd. Ook relatief intelligente mensen geloven dat, zolang als ze niet ertoe komen om kennis van de echte geschiedenis te nemen.
Dat krijg je dus wanneer je maar genoeg indoctrineert en de onwelgevallige feiten uit de publieke waarneming wegfiltert.
  Bericht 
Bambi killer
Master
Zal mij niks verbazen als er straks een geplande financiële crisis komt en dat wij verplicht over moeten gaan op het digitale geld :schudnee:
  Bericht 
Ducantoni
Master
Zo heeft EU-lidstaat Slowakije onlangs het recht om geld en goederen contant te kunnen betalen vastgelegd in de grondwet. Meer landen zouden dat voorbeeld kunnen gaan volgen.


Graag. Ik vind het van den zotte om zelfs voor €0,10 nog een PIN-transactie te moeten doen
.

Ook de Democratische presidentskandidaat Robert F. Kennedy jr. is tegenstander.


Ik hoop niet dat hem vanwege dat standpunt hetzelfde overkomt als twee van zijn familieleden...

Zo zijn er nog grote technische, juridische, economische en geopolitieke hobbels, zijn er meningsverschillen tussen de landen


Voor wat betreft dat laatste: laten we hopen dat er mensen en instanties zijn die zorgen dat die blijven bestaan.
CBDC? NEE!
  Bericht 
18vti
Master
Bambi killer schreef:
Zal mij niks verbazen als er straks een geplande financiële crisis komt en dat wij verplicht over moeten gaan op het digitale geld :schudnee:


Yep, 100%
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
Security.nl schreef:
[b]Kabinet kritisch over Brussels voorstel voor acceptatieplicht van contant geld[/b]

Het demissionaire kabinet is kritisch over een voorstel van de Europese Commissie om een acceptatieplicht van contant geld in de EU in te voeren. Volgens Brussel ligt de mogelijkheid om met contant geld te betalen en hier toegang toe te hebben onder vuur. Eurobiljetten en -munten zijn een wettig betaalmiddel, maar nergens is op EU-niveau duidelijk gemaakt wat deze status als wettig betaalmiddel precies inhoudt.

In sommige EU-lidstaten is geregeld dat contant geld bijvoorbeeld verplicht geaccepteerd moet worden bij een betaling, terwijl in andere lidstaten, waaronder Nederland, winkeliers op basis van contractuele vrijheid kunnen aangeven dat zij contante betalingen weigeren. Vanwege de onduidelijkheid van het begrip ‘wettig betaalmiddel’ en het afnemende gebruik van contant geld in de laatste jaren, heeft de Europese Commissie vorig jaar advies aan een expertgroep gevraagd.

Op basis van het adviesrapport is Brussel nu met een voorstel gekomen, met als doel de status als wettig betaalmiddel van eurobiljetten en -munten te verduidelijken, en de risico’s bij het afnemende gebruik van contant geld aan te pakken. In de kern gaat het om een acceptatieplicht voor contante betalingen, met een aantal uitzonderingen, en het eenvoudig toegang behouden tot contant geld.

De acceptatieplicht is niet van toepassing op aankopen van goederen en diensten op afstand, bijvoorbeeld online. Het voorstel bevat daarnaast twee uitzonderingen op de acceptatieplicht. Ten eerste kan contant geld worden geweigerd wanneer dit is gebaseerd op legitieme en tijdelijke gronden in overeenstemming met het evenredigheidsbeginsel. Het gaat dan bijvoorbeeld om een betaling van een klein bedrag met een grote coupure, of een tijdelijk gebrek aan wisselgeld.

Ten tweede mag contant geld worden geweigerd als voorafgaand aan de betaling de winkel een ander betaalmiddel is overeengekomen met de betaler. Het eenzijdig weigeren van contant geld, zoals nu soms bijvoorbeeld wordt gedaan via een “pin-only”-sticker, mag niet. De Commissie krijgt de bevoegdheid om via gedelegeerde handelingen aanvullende uitzonderingen op de acceptatieplicht vast te stellen.

Autoriteit
Daarnaast introduceert de Europese Commissie in het voorstel een plicht voor lidstaten om te zorgen voor een voldoende en doeltreffende toegang tot contant geld op hun grondgebied, bijvoorbeeld via bankkantoren of geldautomaten. Brussel stelt verder voor dat de lidstaten een bevoegde autoriteit aanwijzen. Die moet de naleving van de acceptatieplicht, het niveau van eenzijdige uitsluitingen van contant geld en de toegang tot contant geld monitoren, beoordelen en hierover jaarlijks rapporteren aan de Commissie en de Europese Centrale Bank.

De bevoegde autoriteit moet verder de ‘benodigde bevoegdheden’ krijgen met betrekking de acceptatie van en toegang tot contant geld. Ook moeten de nationale bevoegde autoriteiten een klachtenregeling opzetten over de acceptatie en toegang tot contant geld. Als een lidstaat vaststelt dat de verplichte acceptatie van, of de toegang tot, contant geld onvoldoende is, dan is het voorstel dat de lidstaat maatregelen neemt om die op peil te brengen en te houden.

Het voorstel legt ook een verband met de digitale euro. Vanwege de verplichte acceptatie van zowel contant geld als de digitale euro, moeten de digitale euro en eurobankbiljetten en –munten tegen elkaar inwisselbaar zijn.

Kritisch
Nederland kent op dit moment geen wettelijke plicht om contant geld te accepteren. Zo kunnen winkels, mits zij dit duidelijk aangeven met bijvoorbeeld een sticker of bordje, eenzijdig aangeven dat zij alleen pinbetalingen accepteren. Volgens het kabinet moet contant geld goed beschikbaar zijn en algemeen geaccepteerd blijven. Het kabinet kan zich echter niet helemaal in de plannen van Brussel vinden.

Zo vindt het kabinet dat de voorgestelde acceptatieplicht proportioneel en uitvoerbaar moet zijn voor winkels. "Naar de mening van het kabinet is dit in het huidige voorstel niet het geval. Daarnaast is het kabinet van mening dat het Commissievoorstel onvoldoende duidelijk is, waarbij het kabinet nog veel vragen heeft over de reikwijdte van de acceptatieplicht. Ook is het kabinet kritisch op de verregaande bevoegdheden die de Commissie aan zichzelf wil toekennen om (direct) in te grijpen in lidstaten", zo stelt het kabinet in een fiche over het voorstel gericht aan de Tweede Kamer. Wanneer Brussel een nieuw wetsvoorstel presenteert ontvangt de Kamer vaak een fiche, met een samenvatting over de inhoud van het voorstel en de mogelijke gevolgen hiervan voor Nederland.

Daarnaast is het volgens het kabinet onduidelijk welke transacties en betalingen onder de reikwijdte van het voorstel vallen. De acceptatieplicht lijkt te gaan gelden voor betalingen aan de (fysieke) kassa. Onduidelijk is echter of de acceptatieplicht ook toeziet op andere betalingsverplichtingen, in het bijzonder betalingsverplichtingen van of aan overheden. Het kabinet twijfelt aan nut en noodzaak van een acceptatieplicht van contant geld voor deze betalingsverplichtingen, bijvoorbeeld belastingschulden en verkeersboetes. Dit zou tot hogere uitvoeringslasten leiden.

Tevens stelt het kabinet dat het onduidelijk is welke vrijheid lidstaten hebben om zelf aanvullende uitzonderingen op de acceptatieplicht te introduceren en krijgt de Commissie in het voorstel zelf de mogelijkheid om aanvullende uitzonderingen te introduceren, zonder dat duidelijk is wat die inhouden. "Hierdoor is het mandaat dat aan de Commissie wordt toegekend om de uitvoeringshandelingen op te stellen onduidelijk", zo laat het kabinet weten.

Binnen de Europese Raad zijn er nog verschillende vragen en onduidelijkheden, bijvoorbeeld over de uitzonderingen op de acceptatieplicht en de ruimte voor lidstaten hierin, zo staat in het fiche vermeld. Ook over de positie van het Europees Parlement is eveneens nog geen duidelijkheid.


Wat wil het kabinet nu? :honger: :honger:
 Pagina 3 van 4  [ 178 berichten ]

Wie zijn er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

     
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
privacy policy