Pagina 21 van 23  [ 1112 berichten ]
  Bericht 
no justice
Master
bruintje beer schreef:
Nice. Waar kan ik me inschrijven voor deze service?


Je zou Henk Plenter kunnen vragen of hij nog tijd over heeft..... ;)

https://poremvanmokum.blogspot.com/2011 ... enter.html

Moet je wel in de buurt van 020 wonen.... :dood:
  Bericht 
no justice
Master
at4 schreef:
Een verward persoon als buurman: "M'n vrouw durfde niet naar buiten"
30 december 2023, 07.17 uur · Aangepast 08.17 uur
Door Martine Bakker · Foto: AT5

Nachtenlang geschreeuw, bedreigingen en constante aanloop van daklozen en junks. Wie naast een verward persoon woont, ervaart soms grote overlast en angst. Tegelijkertijd zijn het vaak ook mensen die in psychische nood verkeren en is er niet altijd voldoende hulp. André uit de Hazelaarstraat in Noord en Mandi uit de Robert Scottstraat in West kunnen erover meepraten. Hun beider buurmannen draaiden compleet door met een dodelijke steekpartij tot gevolg. Kan zoiets voorkomen worden en wat is de rol van de hulpverlening en de politie?

28 oktober gaat het gruwelijk mis in de Hazelaarstraat. De buurman van Andre steekt na een ruzie in zijn woning een 36-jarige man voor de ogen van omwonenden neer op straat. Het slachtoffer raakt ernstig gewond en overlijdt kort daarna. André en zijn buren zijn geschokt. "Mensen hebben een trauma opgelopen van wat ze hebben gezien."

Al maanden daarvoor heeft André grote overlast van zijn buurman Rigilio A. "Meerder keren per week kwamen er daklozen en junks langs. Hevig lawaai, ruzies tot drie uur 's nachts aan toe. M'n vrouw durfde niet eens naar buiten met de hond." André doet meldingen bij alle betrokken instanties. Tevergeefs.


"We hebben al die tijd met een tikkende tijdbom geleefd", vertelt Mandi Kroon. Begin augustus dit jaar ziet ze haar overbuurman Tolga Ö in de Robert Scottstraat in West schreeuwend en met een bebloed mes op zijn balkon staan. Kort daarvoor steekt hij twee buurmannen van in de twintig neer. Een van hen overlijdt. De ander raakt zwaargewond. "Dat is super ingrijpend. Je bent verdrietig, je bent angstig."

Het kost Mandi de grootste moeite om zich na het incident weer veilig op straat te voelen. "Ik ging hyperventileren, werd duizelig." Toch gaat ze uiteindelijk weer naar buiten. "Je wilt toch je territorium terugwinnen."

Risico's
Wat Mandi dwars zit is dat ze als omwonende niet kon inschatten wat er gaande was. Met alle risico's van dien. Ze hoorde pas later dat de buren van Tolga Ö al meerdere meldingen hadden gedaan van zijn verwarde en agressieve gedrag, vooral na overmatig drank- en drugsgebruik. Mandi: "Ik vermeed altijd oogcontact. Hij had provocerend gedrag, een beetje schelden tijdens gemompel. Hij heeft ook wel eens op het balkon schreeuwen." Toch deed zo nooit een melding. "Ik wist niet dat het zo ernstig was."

MANDI KROON OVER HAAR BUURMAN
Volgens Jessica Wesselius, psychiater bij de crisisdienst in Amsterdam en bestuurder bij zorgorganisatie HVO-Querido, is de groep verwarde personen die overlast of ernstig geweld veroorzaakt heel divers. "Je hebt mensen die met name maatschappelijke problemen ervaren, zoals schulden, woningnood en isolement. Die worden daar bijvoorbeeld somber of boos van of zoeken heil in gebruik van middelen. Je hebt mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen, die hun leven daardoor niet op orde krijgen. Er is een groep die voornamelijk verslaafd is en je hebt alle mengvormen daartussen."

10.000 incidenten per jaar
In Amsterdam is het aantal meldingen van verwarde personen de laatste jaren toegenomen van 8000 naar 10.000 meldingen per jaar Ook Niels Mulders, wijkagent in Zuidoost, ziet een stijging in zijn wijk Gaasperdam. "We hebben hier veel zorginstellingen, er is veel alcohol en drugsoverlast, mensen met psychische problemen, en dat zit op een klein gebied. Wij krijgen zo'n vijftien meldingen per week. Dat is veel werk. Het is een uitdaging om te zorgen dat de problemen niet te groot worden. We proberen de mensen om wie het gaat te leren kennen. Maar hierdoor komen we bijvoorbeeld niet toe aan zakkenrollers en winkelboeven en dat worden dan plankzaken. Maar dat zijn zaken waar mensen ook veel last van hebben."

Kapmessen
De buurman van André komt anderhalf jaar geleden naast naast hem onder begeleiding van HVO-Querido wonen via het Project Huisvesting Kwetsbare Groepen (PHKG). Hij is daarvoor gescreend. De eerste tijd gaat dat goed. Maar na een half jaar beginnen de problemen en loopt het uiteindelijk gruwelijk uit de hand. "Rigilio had veel meer begeleiding moeten krijgen, vindt André. "Er kwamen daar mensen binnen die stonden te zwaaien met grote kapmessen. En er wordt niets aan gedaan. Dat kan er bij mij niet in."

Woonbegeleiding
"In 85 procent van de gevallen gaat het goed", zegt psychiater en HVO-bestuurder Wesselius over de cliënten die onder begeleiding wonen. "Ook van de complexe gevallen." Maar bij 15% zijn er problemen. "Dan schalen we de zorg op of zoeken een andere oplossing." Maar meldingen van overlast bij HVO, politie, meldpunt zorg- en woonoverlast en de woningcorporatie, worden niet altijd verzameld en doorgespeeld door de regiehouder, de gemeente. Dat blijkt op een bewonersavond na het incident in Noord.


JESSICA WESSELIUS- PSYCHIATER/BESTUURDER HVO-QUERIDO
Wesselius: "Meestal hoor je wel wat er speelt, maar niet altijd, en één van de dilemma's is: hoe zorg je dat alle organisaties die betrokken zijn, er dat zijn er heel wat, dat die ook met elkaar communiceren. Wat gebeurt er nu met iemand zodat je op tijd kunt ingrijpen? Daar valt nog wel wat in te verbeteren. En ook: hoe bereik je nu zo'n buurt. Want misschien spreek je vier buren, maar geen tien. Hoe doe je dat met elkaar, daar kunnen we echt nog wel wat mee."

Inlichten
Ze hadden ons van tevoren moeten inlichten over de komst van Rigilio, vindt André. De buren hier wisten van niks. Mandi Kroon: "Wat ik mis is dat wij niet konden inschatten wat er gaande was, vroeger hadden wij bewonersoverleg, dan komt van alles op tafel. Dit heeft een jongen van 25 het leven gekost. De andere is aan het revalideren. De dader had waarschijnlijk geen dader hoeven worden."

Verwarde Amsterdammers krijgen niet altijd de zorg en begeleiding die ze nodig hebben, ziet ook Wesselius in de praktijk. In de GGZ is er een fors personeelstekort en ook in de woonzorg is het lastig vacatures te vullen. "Het lijkt lastig om crisisbedden te regelen zonder dat we door allerlei regels gehinderd worden."

Een andere oorzaak is de bestaanszekerheid van mensen die onder druk is komen te staan. Wesselius: "Je ziet steeds meer mensen met een stapeling van problemen. Schulden, en eenzaam, en geen woning, en een depressie of een verslaving. De mogelijkheid om dingen snel te regelen is afgenomen en daar draait de hulpverlening wel eens op vast."


Ik zou zeggen kick alle verwarde mensen op straat en geef ze vooral geen woning of hulp! :honger:
  Bericht 
zadkine
Master
no justice schreef:
Ik zou zeggen kick alle verwarde mensen op straat


Gewoon 1 wijk maken voor al deze mensen...allemaal lekker bij elkaar en een hek er omheen.
  Bericht 
no justice
Master
zadkine schreef:
Gewoon 1 wijk maken voor al deze mensen...allemaal lekker bij elkaar en een hek er omheen.


Dat heette vroeger een ggz instelling doorgaans in een bos ofzo. ;)

020 heeft het ooit ook geprobeerd met de Burgemeester de vlugtlaan en omgeving. Is niet bepaald een succes geweest. :honger:
  Bericht 
zadkine
Master
no justice schreef:
s niet bepaald een succes geweest


Dat was dan ook binnen de stad (en vermoedelijk zonder hek er omheen)
  Bericht 
bruintje beer
Master
Als dat hek er staat, wil je er dan ook nog een voorraad knuppels overheen gooien?
  Bericht 
Speedy J
Master
Dat zou nog eens leuke reality tv opleveren!
  Bericht 
zadkine
Master
bruintje beer schreef:
Als dat hek er staat, wil je er dan ook nog een voorraad knuppels overheen gooien?


Met uitstekende spijkers in die knuppels?
  Bericht 
no justice
Master
tubantia schreef:
Politie zet stroomstootwapen in op agressieve man die met mes dreigde in Vriezenveen

UPDATE
Een man is maandag aan het eind van de ochtend na inzet van een taser door de politie overmeesterd aan de Krijgerstraat in Vriezenveen. Volgens de politie vertoonde de man verward gedrag en dreigde hij met een mes. De persoon is per ambulance afgevoerd.


:honger:

Nieuw jaar.... nieuwe verwarde mensen! :honger: :biertje:
  Bericht 
no justice
Master
pzc schreef:
Mensen in totale verwarring, Jasper en Kim komen ze steeds vaker tegen: ‘Machteloosheid doet wat met je’

Een naakte man in een scootmobiel, een twintiger onder invloed van zombiedrug ‘flakka’. En een verwarde bejaarde vrouw die de buurt op stelten zet. Agenten Jasper Kerstens en Kim Leonard zien het aantal verwarde personen fors toenemen. ,,De aantallen zijn verdubbeld.”
Timo van de Kasteele 03-01-24, 07:30 Laatste update: 03-01-24, 12:06

Het zijn niet de meldingen waar het politiehart in de regel sneller van gaat kloppen. ,,Het liefst willen we allemaal boeven vangen”, zegt Kim Leonard, terwijl ze op de bijrijdersstoel van de politieauto plaatsneemt. ,,Tegelijkertijd zijn verwarde personen, met oog op de openbare orde en veiligheid, een politietaak.”
Met collega Kerstens schiet Leonard vandaag ‘verwarde personen’ te hulp. In 2023 staat de teller alleen al in district de Markiezaten, waar Bergen op Zoom, Roosendaal en Tholen onder vallen, op 3100 zogeheten E33-meldingen. Goed voor 60 tot 80 procent van het politiewerk.

Daklozen en verstandelijk beperkten
,,In vier jaar tijd is het aantal meldingen verdubbeld”, zegt Kerstens, terwijl hij via de Rooseveltlaan Bergen op Zoom verlaat. ,,Het gaat om mensen die een gevaar vormen voor zichzelf, of hun directe omgeving vormen. Vaak kwetsbare mensen, die te maken hebben met verschillende aandoeningen of beperkingen. Daar vallen verslaafden onder, maar ook mensen met dementie, daklozen en verstandelijk beperkten.”

Doorgaans hebben ze geen strafbaar feit gepleegd, maar ze veroorzaken wel overlast. Alleen om die reden kunnen we ze niet oppakken en opsluiten
-Jasper Kerstens, Agent

Het verwarde gedrag treedt meestal op in combinatie met baanverlies, huisverlies, een scheiding, schulden of andere ingrijpende emotionele gebeurtenissen, weten de agenten.
,,Doorgaans hebben ze geen strafbaar feit gepleegd”, benadrukt Kerstens, die criminologie studeerde. ,,Maar veroorzaken ze wel overlast. Alleen om die reden kunnen we ze niet oppakken en opsluiten. Dat werkt bovendien vaak averechts, deze mensen hebben hulp nodig in plaats van de politie.”
Agenten Kerstens en Leonard zijn onderweg naar Roosendaal. Via de meldkamer komt een bericht binnen over een bejaarde vrouw uit een arbeiderswijk. ,,Ze knippen katten doormidden, is wat de vrouw roept”, leest agent Leonard de melding voor. ,,Geen idee wat er aan de hand is. We gaan kijken.”
Bewindvoerder ingeschakeld
Zonder sirenes of zwaailichten parkeert Kerstens de dienstauto op de stoep. Zijn collega’s uit Roosendaal zijn net een paar minuten eerder gearriveerd. Binnen nemen ze poolshoogte. Ze praten met de hoogbejaarde vrouw die nog zelfstandig woont en stellen haar verduidelijkende vragen.
Na een paar minuten is het duidelijk. Van dierenmishandeling is hier geen sprake. ,,Deze mevrouw is totaal verward”, zegt agent Leonard, die in het verleden psychologie studeerde en langere tijd werkzaam is geweest in de zorg. ,,We hebben meteen haar bewindvoerder ingeschakeld, die is onderweg.”

Ze slaat ruiten in bij willekeurige mensen, rent voor rijdende auto’s en stapt bij vreemden in
-Jasper Kerstens, Agent

Meer kan de politie op dat moment niet betekenen voor de vrouw. ,,De situatie is onder controle, onze collega’s blijven nog even voor de nazorg.” Meer dan een kwartier zijn de agenten niet kwijt aan de melding. Maar dat het soms heel anders kan gaan, blijkt onderweg wanneer Kerstens vertelt over een jonge Vlaamse twintiger.
De vrouw houdt politie en ggz al maandenlang in haar greep. Onder invloed van zombiedrug ‘flakka’, zorgt de Vlaamse voor veel overlast. ,,Ze slaat ruiten in bij willekeurige mensen, rent voor rijdende auto’s en stapt bij vreemden in. De crisisdienst heeft haar meerdere malen beoordeeld, maar opname gebeurt niet, omdat haar gedrag voortkomt uit middelengebruik en niet uit een psychiatrische stoornis.”

Keer op keer brengen de agenten de vrouw naar de crisisdienst op landgoed Vrederust. ,,Daar blijven wij soms uren ter assistentie aanwezig omdat mensen onder invloed of vanuit psychose soms agressief gedrag vertonen. En wij zijn er om de veiligheid te waarborgen.”
Volgens Kerstens is het wachten tot het een keer finaal mis gaat met de jonge vrouw. ,,Die machteloosheid doet wat met je als agent. Het enige dat wij kunnen doen is deze vrouw naar de crisisdienst brengen. Alle andere hulp is al aangeboden en heeft zij geweigerd. Maar ze ontsnapt iedere keer aan haar behandelplan.”
Dementerende oudere
Het zijn de schrijnende praktijkvoorbeelden waar de politie steeds vaker tegenaan loopt: mensen in totale verwarring. De een heeft een paar xtc-pilletjes te veel geslikt, te diep in het glaasje gekeken en de boel op stelten gezet. De ander is een dementerende oudere die het even niet meer weet.
Een officiële verklaring voor het toenemende aantal verwarde personen is er niet. De jarenlange bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg wordt vaak gezegd. Maar uit cijfers van Zorgverzekeraars Nederland blijkt dat verband niet. De uitgaven in de ggz zijn in de afgelopen jaren zelfs gestegen.

Wij trainen onze agenten in het herkennen van probleemgedrag. Je moet weten wanneer iemand verward is, onder invloed of psychotisch
-Kim Leonard
Voor de politie betekent het desalniettemin een berg extra werk. Werk dat bovendien inhoudelijk sterk is veranderd. En waarbij de benaderingswijze van deze ‘verwarde personen’ cruciaal is. Handboeien en dreigende taal kunnen de situatie doen escaleren.
,,Het eerste contact met iemand op straat is cruciaal”, zegt Leonard. ,,Daarom trainen wij onze agenten in het herkennen van probleemgedrag. Je moet weten wanneer iemand verward is, onder invloed of psychotisch. Wij moeten een inschatting maken of medische, dan wel psychische zorg nodig is.”

Passende aanpak
In het Zorg- en Veiligheidshuis, waar politie, het Openbaar Ministerie, verslavingszorg maar bijvoorbeeld ook een woningcorporatie deel van uitmaken, worden casussen zoals de verslaafde Vlaamse twintiger veelvuldig besproken. Met als doel om een passende aanpak te zoeken voor mensen met ingewikkelde problemen en een hoog veiligheidsrisico.
De juiste expertise op de juiste plek is waar alle instanties naar streven. ,,Soms gaat het om meervoudige problematiek, mensen met een verslaving én een psychische aandoening. Dan is het zaak dat de verslavingszorg en de psychiatrie met een actieplan komen.”

We kunnen lang niet alle meldingen oppakken. Een overval met achtervolging? Dan rukt 90 procent van onze eenheid uit en blijft er werk liggen
-Leonard/Kerstens

Ondertussen stromen in de politieauto de meldingen binnen. ,,We kunnen ze lang niet allemaal oppakken. Een overval met achtervolging, zoals vanmiddag in Roosendaal, dan rukt 90 procent van onze eenheid uit. Het gevolg is dat er werk blijft liggen. Dat is en blijft een grote frustratie.”

Betere samenwerking
Daarom hamert de politie op een nog betere samenwerking met de ggz, verslavingszorg en andere hulpverleners. ,,Op dat gebied valt nog veel terrein te winnen. Daarom investeren we volop in samenwerking tussen de verschillende ketenpartners, zoals verslavingszorg en de ggz. Inzage in elkaars werkt helpt in de hulp aan mensen die verward gedrag vertonen.”


:honger:
  Bericht 
no justice
Master
zorgvisie schreef:
‘Voor de ggz wordt 2024 het jaar van de waarheid’

Laura van Elst
Met 84.000 mensen op de wachtlijst, krappe tarieven en personeelstekorten zakt de geestelijke gezondheidszorg (ggz) door haar hoeven. Daarom is de sector een nieuwe campagne gestart. “Investeer in mentale gezondheid, zorgprofessionals en een financieel gezonde sector”, luidt de oproep van Ruth Peetoom, voorzitter van de Nederlandse ggz.



Jammer dat ik het hele artikel niet kan lezen. Zorgcrisis coming atcha :honger: :boos:
  Bericht 
Mr.Cabdriver
Master
no justice schreef:
Een officiële verklaring voor het toenemende aantal verwarde personen is er niet. De jarenlange bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg wordt vaak gezegd. Maar uit cijfers van Zorgverzekeraars Nederland blijkt dat verband niet. De uitgaven in de ggz zijn in de afgelopen jaren zelfs gestegen.

Ja, wat is het nu?
  Bericht 
no justice
Master
nos schreef:
'Meer jonge vrouwen op eerste hulp na zelfverwonding of suïcidepoging'

Zelfverwonding is een groeiend probleem onder tienermeisjes en vrouwen tot 30 jaar. Het aantal opnames op de eerste hulp vanwege zelf toegebracht letsel of poging tot suïcide is in negen jaar tijd met 50 procent gestegen, schrijft de Volkskrant.

"Dit is een alarmsignaal", zegt hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Arne Popma tegen de krant. "Dat het met sommige jongeren dusdanig slecht gaat dat ze tot actie overgaan." Prestatiedruk, versterkt door sociale media, geeft hij als mogelijke verklaring voor de zorgwekkende trend.

In 2013 belandden 4000 jonge vrouwen op de eerste hulp vanwege zelfverwonding of een suïcidepoging. In 2022 waren dat er 6000. Bijna de helft van hen werd na behandeling op de spoedeisende hulp opgenomen in het ziekenhuis. De krant baseert zich op een analyse van VeiligheidNL op verzoek van stichting 113 Zelfmoordpreventie.

Uit eerder onderzoek blijkt dat in ongeveer driekwart van de gevallen er sprake was van een vermoedelijke poging tot zelfdoding. In de rest van de gevallen ging het om zelfbeschadiging.

Angstig of ongelukkig
Ook recent onderzoek van de Universiteit Utrecht en het Trimbos-instituut bevatte zorgelijke conclusies over mentale gezondheid van meisjes en jonge vrouwen. Bijna de helft van alle meisjes op de middelbare school piekert veel, is snel angstig en voelt zich vaak ongelukkig. Bij jongens zijn dat er veel minder: 14 procent.

De mentale gesteldheid van jongeren heeft geleden onder de coronalockdowns. Twee jaar later is de eenzaamheid weliswaar afgenomen, maar kampt een aanzienlijk deel van de studenten nog steeds met angstklachten of depressie.

Meisjes gaan veel vaker over tot zelfvergiftiging of het nemen van een overdosis medicatie dan jongens. Volgens het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum betreft het 84 procent van de geregistreerde gevallen. De afgelopen twee jaar is het aantal tieners dat bewust een overdosis medicijnen inneemt sterk toegenomen, blijkt uit cijfers van de NCIC.

Toename suïcide bij jongvolwassenen
Onder tieners is zelfdoding de afgelopen decennia uitgegroeid tot de meest voorkomende doodsoorzaak. Voorheen kwamen de meeste mensen in deze leeftijdscategorie door verkeersongelukken om het leven. Deze trend valt deels te verklaren door de fors toegenomen verkeersveiligheid in een halve eeuw tijd.

Het totale aantal zelfdodingen is sinds 2018 stabiel volgens het CBS. Maar onder jongvolwassenen is er een stijging. Vooral jonge mannen maken einde aan hun leven, blijkt uit cijfers van 113 Zelfmoordpreventie. In de categorie 20 tot 30 jaar was 70 procent man.

Volgens de Volkskrant is dat opvallend omdat vrouwen vaker depressief zijn en vaker een suïcidepoging doen. Een onderzoeker zegt dat dit mogelijk komt doordat mannen vaker zwaardere methoden gebruiken bij een poging tot zelfdoding.


Ja die coronalockdowns hebben niet veel goeds gebracht.....
  Bericht 
no justice
Master
ad schreef:
Speech burgemeester Geldrop-Mierlo verstoord door verwarde vrouw

GELDROP-MIERLO - De speech van burgemeester Jos van Bree tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Geldrop-Mierlo werd zondagmiddag direct aan het begin onderbroken door een vrouw die met haar hond het podium op liep.
Olga Maria Berger 07-01-24, 18:11 Laatste update: 07-01-24, 19:02 Bron: ED

Afbeelding

In eerste instantie leek het een act toen de vrouw met haar hond het podium op liep omdat de burgemeester net op dat moment aan zijn speech begon. Toen ze eenmaal met zachte hand was verwijderd, bleef ze in de nabijheid van het podium de speech verstoren.
Ze sprak het publiek aan, lachte luid bij bepaalde passages en danste op muziek die er niet was. Daar de vrouw niets verkeerds deed, was het niet mogelijk om actie te ondernemen. Sommige luisteraars ergerden zich, maar de meeste mensen negeerden het gebeuren.

10.000 euro schade jaarwisseling

Burgemeester Van Bree ging overigens onverstoorbaar door met een overzicht van een turbulent jaar. Dat werd afgesloten met een kleine 10.000 euro schade aan gemeentelijk eigendommen tijdens de jaarwisseling.
Kinderburgemeester Annalot van Neerveld kon daarna haar taak ongestoord uitvoeren omdat de vrouw met de hond intussen was verdwenen. Annalot onthulde onder luid tromgeroffel een cheque van ruim negenduizend euro voor de kinderafdeling van het Anna Ziekenhuis. Het bedrag wordt besteed aan een digitale bewegingswal voor de kinderafdeling. Het geld is ingezameld tijdens Wintersfeer Geldrop-Mierlo door KommuSradio.
Bijna duizend euro (929 euro) van dat bedrag werd bij elkaar gebracht door het Strabrecht College. Daar was een markt georganiseerd door de leerlingen. Het Glazen Huis waar 29 dj’s vrijwillig bijna een maand hadden vertoefd, werd tijdens de nieuwjaarsreceptie al afgebroken. Ook de ijsbaan sluit vandaag. Die is ruim drie weken open geweest dankzij de inzet van 140 vrijwilligers.


:woop:
  Bericht 
R
Master
Wás er wel publiek? Twee mensen en een hondenkop zie ik.
  Bericht 
Dave
Webspecialist
rubbertegelgeneratie moet er ook een arsenaal aan pilonnen bij.

Jos van Bree vind zichzelf enorm belangrijk als ik zo even een snelle zoek doe
  Bericht 
no justice
Master
bd schreef:
Dakloze man vertelt rechter over ’s nachts aanvallen van voorbijganger: ‘Ik heb gekke dingen gedaan uit nood’

DEN BOSCH - Ook dit jaar krijgt de politierechter weer te maken met verwarde verdachten, zoals dinsdag bleek in Den Bosch. ,,Het slachtoffer werd ’s nachts op straat aangevallen. Zijn bril werd van zijn hoofd gegrist. En er werd met een scherp voorwerp in zijn richting gewezen met de woorden: ‘Ik steek je dood’”, zegt de officier van justitie.

Marc Brink 03-01-24, 18:20 Laatste update: 18:25

De verdachte uit Amersfoort (53) lijkt niet alleen tijdens de incidenten in oktober 2023 verward te zijn geweest. Vlak voor de zitting begint, belt hij advocaat Brugman in de hal van het Paleis van Justitie in Den Bosch. Hij is met de trein naar Oss gereisd omdat hij dacht dat hij daar terecht zou staan. Vanaf het station zegt hij te zijn verdwaald in een woonwijk.

‘Telefoon gestolen’
De advocaat probeert hem gerust te stellen en via face time op haar telefoon te ontdekken waar hij is. Maar dat schiet niet op (‘Bent u wel in Oss?’). ,,Zou de rechter het goed vinden als hij straks telefonisch een toelichting geeft”, vraagt zij de bode die even later antwoordt dat politierechter Wielders daar geen bezwaar tegen heeft.
Dus begint de zitting iets later en mag de verdachte zijn verhaal vertellen. ,,Ik heb gekke dingen gedaan uit nood. Ik had die nacht hulp nodig. Het was koud en ik had geen onderdak”, zegt de man waarna de advocaat voor de zekerheid zegt dat we te maken hebben met een dakloze.
,,Dat heb ik gelezen in het dossier”, zegt de rechter die vertelt te hebben gezien dat de man tot twee keer toe heeft verzuimd om een afspraak met een reclasseringsmedewerker na te komen. ,,Mijn telefoon is een paar keer gestolen", zegt de man als verklaring. Als hij huilend zegt dat zijn lichaam op is, wil de rechter weten of hij inmiddels na enkele gedwongen opnames bereid is om hulp te accepteren. ,,Ik wil niet meer worden opgenomen. Ik wil alleen onderdak”, zegt de man waarna de advocaat zegt dat de batterij van haar telefoon bijna leeg is.

Wondje op wang
,,Ik bel u straks over hoe het is gegaan", zegt de advocaat waarna de rechter benadrukt dat de man ‘niet erg adequaat reageerde’. Daarna vat de rechter samen wat er op de dag van de aanhouding zou zijn gebeurd. Hij probeerde tevergeefs te overnachten bij een GGZ-locatie in Eindhoven. Ook belde hij bij huizen aan met de vraag of hij daar zou mogen overnachten. Uiteindelijk besloot hij een 53-jarige voorbijganger ‘te chanteren’ door zijn bril af te pakken. Dat gebeurde zo hardhandig dat de bril stuk ging. Ook zou een wondje zijn ontstaan op de wang. Uiteindelijk werd de man verder met rust gelaten.
,,Je zal maar zo ’s nachts op straat worden aangevallen”, zegt de officier van justitie. Hij vindt dat de man moet worden vrijgesproken van bedreiging omdat daar onvoldoende bewijs voor zou zijn. Ook zouden de maatschappij en de man niets opschieten met een ‘gekunsteld toezicht’.

Hij was op de dag van de aanhouding zichzelf niet. Hij wilde alleen iets kapot maken
-Advocaat verdachte

Voor mishandeling en vernieling eist hij een voorwaardelijk taakstraf van 40 uur. Voor een in september vorig jaar aan de man opgelegde boete van 250 euro vraagt hij verlenging van de proeftijd met een jaar.
De advocaat benadrukt dat de man op de dag van de aanhouding ‘zichzelf niet was’. ,,Hij wilde alleen iets kapot maken.” Ook zou hij verminderd toerekeningsvatbaar zijn geweest.
De rechter vindt dat de man alleen is te veroordelen voor vernieling. Zij halveert de geëiste voorwaardelijke taakstraffen verlengt de proeftijd voor de eerder opgelegde boete. Volgens haar moet de man ‘op een andere manier hulp zien te krijgen’.


"op een andere manier hulp zien te krijgen." :lol: Succes :dood:

Next.....
  Bericht 
maarten28
Master
Geen inkomen? Geen huis! Ga maar ergens anders wonen. Niet in een huis natuurlijk, want geen inkomen, geen huis.

Bij mij achter is een paprikakweker met een Polenkampement. Ik denk dat hij in zijn handjes mag knijpen over de kwaliteit van behuizing (ik ken vakantieparken met minder). Moet je wel voor werken.
  Bericht 
no justice
Master
Sommige mensen kunnen simpelweg niet werken. Flikker ze allemaal maar op straat :roll:
  Bericht 
zadkine
Master
no justice schreef:
ommige mensen kunnen simpelweg niet werken.


Er is geen reden om alle mensen over deze kam te scheren omdat sommigen ziek zijn.
Niet werken betekent wat mij betreft dat je bedelaar bent en geen rechten zou moeten hebben op allerlei uitkeringen. Er zullen vast wel wat mensen zijn die uit eigen zak je iets geven.Leef daar maar van.
Gezonde kunnen en moeten simpelweg maar in hun eigen onderhoud voorzien. En tevens daarmee hun oude dag voorziening opbouwen.

Niet KUNNEN werken is hetzelfde als ziek zijn.
Daarvoor is er WEL inkomens support in de vorm van ZW of WIA.
  Bericht 
Dave
Webspecialist
zadkine schreef:
Er is geen reden om alle mensen over deze kam te scheren


kan wel zijn maar dat is wel wat maarten28 schrijft
  Bericht 
maarten28
Master
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
112 Vandaag schreef:
Verwarde man springt uit ambulance

Een 31-jarige man uit Rotterdam heeft woensdagavond voor de nodige opschudding gezorgd toen hij tijdens zijn vervoer naar een kliniek in Poortugaal uit een ambulance sprong. De situatie escaleerde toen hij terechtkwam in een weiland en een aanzienlijk aantal politieagenten nodig waren om hem onder controle te krijgen, waarbij twee agenten gewond raakten.

De Rotterdammer werd aanvankelijk naar het politiebureau gebracht vanwege verward gedrag. Later die avond werd hij in een ambulance overgebracht naar een kliniek, maar hij had andere plannen. “Langs de route is meneer eruit gesprongen,” verklaarde een woordvoerder van de politie tegenover Hart van Nederland.
  Bericht 
no justice
Master
Telegraaf.nl schreef:
Politie heeft handen vol aan verwarde personen: ’Bijstaan zinvoller dan bestraffing’
DoorGERDA FRANKENHUIS
Aangepast: 7 min geleden13 min geledenin BINNENLAND

De politie kreeg in 2023 nog nooit zoveel meldingen over personen met verward gedrag.
De politie zelf spreekt van een lichte stijging van twee procent. „De cijfers zijn fors”, zegt Alfred Folkeringa, coördinator zorg en veiligheid bij de politie. „Maar we zien de enorme stijgingen van de afgelopen jaren afvlakken.” Hij verwijst dan naar 2019, het jaar voordat de coronapandemie uitbrak, toen het aantal meldingen onder de 100.000 lag. In 2014 waren er dat er nog zo’n 60.000.
Een andere opvallende stijging betreft de meldingen van overlast door zwervers. Die namen vorig jaar met 22 procent toe ten opzichte van 2022. Afgelopen jaar kwamen er ruim 40.500 meldingen binnen: in 2022 waren dat er 33.000. De opvallende stijging is volgens de politie mogelijk te verklaren door een toename van mensen die op straat leven.

Levensloopaanpak
Met de zogeheten levensloopaanpak wil de politie samen met onder meer de GGZ, de Zorg- en Veiligheidshuizen en het Openbaar Ministerie ondersteuning en zorg bieden aan mensen met onbegrepen gedrag. Deze personen maken deel uit van een groep van tienduizend personen die meer dan tien keer met de politie in aanraking zijn gekomen vanwege meldingen van overlast door verward gedrag.
Het gaat om een relatief kleine groep die volgens Alfred Folkeringa, coördinator zorg en veiligheid bij de politie, verantwoordelijk is voor een groot deel van de meldingen. Met onder meer de levensloopaanpak hoopt de politie het aantal overlastmeldingen te gaan terugdringen. „Het is een project met een lange adem.” Uit een analyse van vorig jaar blijkt dat van de 535.000 incidenten die de politie in de periode 2017-2021 registreerde, 187.000 unieke personen kunnen koppelen. Het gros van die meldingen ging over overlast. In totaal werden 886.600 incidenten in die periode geregistreerd.

Vorig jaar gaat de boeken in als een recordjaar waarbij de politie nog nooit zoveel meldingen had over personen met verward gedrag. Het gaat vaak om mensen die met meerdere problemen te kampen hebben, zoals een psychische stoornis dan wel verslaving, verstandelijke beperking en schuldenproblematiek, waardoor ze een hoog veiligheidsrisico hebben.
Toch is de stijging van twee procent niet zo sterk als die in de jaren daarvoor. Folkeringa vermoedt dat dit mogelijk komt door de intensievere samenwerking tussen de politie en zorg om de groep die stelselmatig voor overlast zorgt beter te helpen. „We weten elkaar beter te vinden en elkaar aan te spreken op elkaars taken. We zijn op de goede weg”, stelt Folkeringa.

Begeleiding
Bij de levensloopaanpak worden mensen tijdens hun leven, of zo lang het nodig is, gemonitord en krijgen ze de kans om mee te doen in de samenleving. Op deze manier moet er minder escalatie zijn en moet dat bijdragen aan een veiliger omgeving, ook voor de persoon zelf. Volgens Folkeringa zijn de mensen die nu worden begeleid al minder in beeld bij de politie. „Begeleiding is vaak zinvoller dan repressie.”
De politie is veel tijd kwijt aan personen met verward gedrag. „Maar dat hoort ook bij ons werk net zoals het begeleiden van demonstraties en voetbalwedstrijden.” De politie Oost-Nederland noemde het een zorgelijke ontwikkeling. De eenheid heeft haar handen vol aan deze meldingen en legden die volgens haar een flink beslag op de schaarse capaciteit van de politie.
Oisterwijk urenlang in angst om gewapende man: ’We moesten snel weg’
Volgens Folkeringa moet de aanpak van overlast van personen met verward gedrag hoog op de politieke agenda blijven staan. Vorig jaar maakte het kabinet bekend dat tot 2026 in totaal 59 miljoen euro extra beschikbaar komt om de samenwerking tussen het zorg-, sociaal en veiligheidsdomein te intensiveren.
„Het vraagt om keuzes voor meer huisvesting, opnameplekken, beveiligde bedden, financiering en een aanpak voor de wachtlijsten. Daarnaast hebben we tekorten op de arbeidsmarkt”, zegt de politieman.

Juiste zorgorganisaties
De politie Oost-Nederland stelt dat het een grote uitdaging om bij de juiste zorgorganisaties passende hulp te vinden voor kwetsbare personen met multiproblematiek of oplossingen voor hen die geen vaste woon- of verblijfplaats hebben. De eenheid pleit samen met het OM voor structurele oplossingen zoals een vorm van 24-uurs crisisopvang en uitbreiding van het aantal beveiligde GGZ-bedden voor personen met agressief gedrag.
Overigens is het totaal aantal meldingen van overlast waarin ook openbare dronkenschap, geluidshinder en hangjongeren zijn opgenomen, gedaald met vier procent. De totale overlast was in 2023 440.000, terwijl dat in 2022 nog 460.000 was. In de cijfers zitten geen geweldsdelicten die gepleegd zijn door personen met verward gedrag. Dan gaat het bijvoorbeeld om personen die in een psychose iemand neersteekt.
  Bericht 
Lotus Omega
Master
Dat krijg je met die lange wachttijden in de zorg.
  Bericht 
no justice
Master
goudsepost schreef:
Man maakt amok aan de Westhoef
ma 22 jan 2024, 17:08 112 517 keer gelezen

GOUDA • Hulpdiensten werden zondagavond in groten getale opgeroepen aan de Westhoef in Gouda.

Een persoon met verward gedrag was spullen uit zijn woning aan het gooien. Omdat hij een gevaar voor zichzelf en zijn omgeving was, werd het arrestatieteam opgeroepen om de man aan te houden.

Deur geforceerd
De politie hield de betrokkene bezig tot het arrestatieteam de woning kon betreden door de deur te forceren.

De man werd aangehouden en overgedragen aan het ambulancepersoneel.

Voor hem zal de juiste hulp worden gezocht. Bij het incident is niemand gewond geraakt.


:honger:
  Bericht 
no justice
Master

Youtube video


Of deze :lol: :honger:
  Bericht 
no justice
Master
televaag schreef:
Man schiet zichzelf dood terwijl politie schoten op hem lost
Vandaag, 11:58in BINNENLAND

LANDGRAAF - Een man heeft zich in de vroege vrijdagochtend op de Groenstraat in Landgraaf (Limburg) met een vuurwapen van het leven beroofd op het precieze moment dat agenten twee schoten op hem losten. De man had de politie rond 0.45 uur gebeld met de mededeling dat hij zichzelf van het leven wilde beroven met een vuurwapen. De politie zette daarop de Dienst Speciale Interventies en een onderhandelaar in, maar vergeefs.

Nog terwijl de politie hem aan de lijn had, liep de man zijn woning uit en stond hij oog in oog met agenten. Hij trok zijn wapen en beroofde zich van het leven, terwijl op datzelfde moment agenten twee schoten in zijn richting losten. Deze schoten troffen de man overigens niet, aldus de politie.

Geen onderzoek
De man werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht waar hij aan zijn verwondingen overleed. In overleg met het Openbaar Ministerie besloot de Rijksrecherche geen onderzoek te doen naar het schieten door de politie.

Toen agenten de woning van de man binnen gingen, vonden ze er onder meer zwaar vuurwerk en munitie. Het Team Explosieven Verkenning van de politie en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie doen vrijdag onderzoek in de woning. De Groenstraat is gedurende dit onderzoek afgezet.

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de hulp- en preventielijn Zelfmoord. Praat erover. Tel: 0800-0113 (gratis), 113 (regulier tarief) of www.113.nl.


Hmmm... volgens mij past deze het best in dit draadje. Bizar.
  Bericht 
Dave
Webspecialist
telegraaf schreef:
Groenstraat in Landgraaf (Limburg)


dan ben je ook wel erg ver heen
  Bericht 
no justice
Master
televaag schreef:
Wachtlijsten ggz ’onnodig’ lang: ’Mensen rennen voor alles naar de psycholoog’
DoorKLAARTJE BAX
21 min geledenin FINANCIEEL

Na de schietpartij op de Erasmus Universiteit in september vorig jaar, bood Leen Pakvis met zijn bedrijf Traumaloket hulp aan mensen die van dichtbij getuige waren geweest van het geweldincident. „Een student geneeskunde die ook aanwezig was, maar niet direct getuige, bleek later enorm verbolgen dat ze niet onmiddellijk intensieve begeleiding had gekregen. Ik vind dat typerend voor deze tijd ’het doet pijn, dus ik moet een hulpverlener tot mijn beschikking krijgen’.”
Gerda en Ad mijden zorg: ’Ik heb mijn kiezen maar laten trekken, behandelen was te duur’
Pakvis verleent traumahulp na heftige incidenten. Wanneer iemand niet herstelt binnen vier weken, stuurt Pakvis diegene door naar de ggz. „We zouden het lef moeten hebben om zo weinig mogelijk te doen. Er wordt veel te snel doorverwezen en behandeld.” Het is zijn ervaring dat wachten, volgen en mensen even de tijd geven om zelf te herstellen, vaak goed werkt. „In 85 procent van de gevallen komt iemand er na een schokkend incident zelf weer bovenop.”

Personeelstekort

Niet dat de wachtlijsten daarmee helemaal zouden verdwijnen, benadrukt hij. „We hebben ook nog een personeelstekort. Dat is ook een van de oorzaken van de wachtlijsten.”
De manier waarop de ggz in Nederland gefinancierd wordt, zorgt volgens Pakvis voor veel vraag naar lichte ggz, zoals begeleiding bij burn-out. „Het is heel laagdrempelig doordat het wordt vergoed vanuit de basisverzekering.” Volgens Pakvis zijn er nogal wat commerciële zorgaanbieders die daarop inspelen met hun aanbod. „Het is een verdienmodel. Er is domweg een industrie ontstaan.”
Hij ontkent niet dat zijn bedrijf ook onderdeel is van die ’industrie’. „Tuurlijk willen we ook een boterham verdienen, maar we zouden veel meer kunnen verdienen als we overal ’ja’ op zeiden. Ik ben grote opdrachtgevers misgelopen omdat ik weiger standaard binnen een uur ter plaatse te zijn na een incident. Dat doe ik alleen als het echt nodig is.”
Langdurig ziekteverzuim legt zware druk op mkb: ’Nederland is ziek omdat het kan’
Hij vertelt over het ongeluk met de Stint in 2018 bij Oss, waarbij vier jonge kinderen omkwamen. Zijn bedrijf werd als hulpverlener ingeschakeld voor de werknemers van de NS. „Je kunt je voorstellen dat dit enorm ingrijpend was. Daar gaan we dan meteen heen. Maar 80 procent van de gevallen handelen wij telefonisch af.”

Complexe zorg

Door het grote beroep dat gedaan wordt op de lichte ggz, vallen mensen die grote problemen hebben vaak buiten de boot, zegt Pakvis. „Veel instellingen kiezen ervoor om hun capaciteit vooral in te zetten voor lichte ggz. Het is makkelijker en het levert meer op omdat mensen eerder klaar zijn met hun behandeling.”
Een woordvoerster van de Nederlandse ggz wijst erop dat veel aanbieders van ggz-zorg vorig jaar in de rode cijfers zijn beland en dat de winsten die gemaakt werden minimaal waren. „Echt rijk word je niet in de ggz”, zegt ze. Wel is ze het eens met Pakvis dat kwetsbare mensen die complexe zorg nodig hebben in de verdrukking komen. Dit probleem werd afgelopen najaar ook al aangekaart door de Nederlandse ggz.
  Bericht 
no justice
Master
1zwolle schreef:
Verwarde man springt van in aanbouw zijnde woning in Heino
Foto van auteur
Door Peter Denekamp

29 januari 2024 om 18:45

De hulpdiensten bij de bouwplaats aan de Vreugdestand in Heino.Foto: Hugo Janssen
Een verwarde man is maandag van een in aanbouw zijnde woning in Heino gesprongen. Hij is per ambulance met spoed overgebracht naar het ziekenhuis in Zwolle.

Rond 16.30 uur ontvingen de hulpdiensten een melding over een verwarde man die op de rand van de tweede bouwlaag van een in aanbouw zijnde woning aan de Vreugdestand in Heino stond. De politie rukte met meerdere voertuigen uit en zette een deel van de straat af. Ook werd de brandweer van Zwolle opgeroepen om ter plaatse te komen met een hoogwerker en een springkussen.

De politie riep een arrestatieteam en een onderhandelaar op. Zij konden echter niet voorkomen dat de man onverwachts sprong. Het werd allemaal op afstand gadegeslagen door buurtbewoners. Ook deelden jongeren de beelden via social media.

De verwarde man is met onbekend letsel, met spoed, overgebracht naar het traumacentrum van het Isala ziekenhuis in Zwolle.

Denk jij aan zelfdoding? Neem 24/7 gratis en anoniem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0800-0113 of chat op 113.nl.


:honger:
  Bericht 
no justice
Master
rtvlove schreef:
Verwarde man verstoort uitvaart in St. Vincentiuskerk en slaat pastoor
31 januari 2024, 15:34 uur
Lokaal nieuws
Volendam
Monique Torenstra

Verwarde man (niet in beeld) verstoort begrafenisplechtigheid / Foto: Ingezonden
Een 33-jarige man heeft vanmiddag een begrafenisplechtigheid in de Volendamse St. Vincentiuskerk verstoord.

Omstanders vertellen dat hij een bijbel had gepakt en daarmee begon te slaan. Bezoekers van de kerk wisten de man tegen de grond te werken, waarna hij kon worden aangehouden door de politie.

De pastoor heeft een klap gekregen, maar kon de dienst na alle consternatie en het innemen van een paracetamolletje gelukkig weer hervatten. Hij gaat aangifte doen tegen zijn belager.


:woop:
  Bericht 
no justice
Master
nhd schreef:
Hulpdiensten in actie om verwarde man in woning Heerhugowaard, persoon overgedragen aan zorg

Internetredactie
Gisteren om 16:00
HEERHUGOWAARD

Een man in verwarde toestand zorgde donderdagmiddag voor een gevaarlijke situatie in een woning aan de Ribeslaan in Heerhugowaard. Omwonenden moesten hun woning tijdelijk verlaten.

Politie, ambulance en brandweer waren aanwezig. Rond 17 uur is de man met een brancard afgevoerd. Er wordt passende hulp voor hem gezocht.

De man zou een gevaar hebben gevormd voor zichzelf en zijn omgeving. Volgens een woordvoerder was er geen melding van (vuur)wapen bezit. Er werd in het midden gelaten op welke manier de man een gevaar zou vormen.


  Bericht 
no justice
Master
nhnieuws schreef:
Politie vindt man in verwarde toestand bij station Enkhuizen na zoekactie met helikopter
2 februari 2024, 11.57 uur
Door Ramon Besseling · Foto: WEEFF

Een grote zoekactie in Enkhuizen zorgde gistermiddag voor de nodige opschudding in de stad. Met een helikopter werd er gezocht naar een man, die mogelijk in verwarde toestand door de stad liep.

Rond 16.30 uur ontving de politie een melding van een vermiste persoon in Enkhuizen. De man zou in verwarde toestand vertrokken zijn uit de omgeving van de Sebastiaan Centenweg. Hierop werd een zoekactie ingesteld, waarbij ook gebruik gemaakt werd van een politiehelikopter. Naast de zoektocht van de politie is ook melding gemaakt via Burgernet.

Een woordvoerder van de politie bevestigt vanmorgen aan WEEFF dat de persoon een klein uur later, rond 17.20 uur, is gevonden bij het stationsplein in Enkhuizen. Omdat de man gewond werd aangetroffen, is hij overgedragen aan de EHBO. De politiewoordvoerder kan niet bevestigen of dat met een ambulance is gebeurd.


En doorrrrrrrrrrrrrrrr............ :honger:
  Bericht 
no justice
Master
sleutelstad schreef:
Vrouw met verward gedrag van flat gered
Leiden, 27 januari 2024 om 20:39 uur door de redactie

Een vrouw met verward gedrag heeft zaterdagavond voor de nodige onrust gezorgd. Ze zat op een balkon op de tiende verdieping van een flatgebouw aan de Bachstraat in Leiden en dreigde naar beneden te springen.

Verschillende hulpdiensten kwamen ter plaatse, waaronder een arrestatieteam, een onderhandelaar van de politie en de brandweer. Na zo’n twee uur lukte het de onderhandelaar om op de vrouw in te praten. Met de autoladder van de brandweer is de vrouw samen met een lid van het arrestatieteam van het balkon gehaald en vervolgens door ambulancepersoneel meegenomen.


:honger:
  Bericht 
dvdouden
Master
NOS schreef:
Grote brand in flat Dordrecht mogelijk aangestoken

De grote brand die vannacht woedde in een flat in Dordrecht is mogelijk aangestoken. Dat zegt de woordvoerder van de veiligheidsregio in het NOS Radio 1 Journaal.

Zaterdag was er ook al een kleine brand op dezelfde etage in de flat aan de M.H. Trompweg. De brandweer kon die toen snel blussen. Hoewel nog niet bekend is wat de toedracht toen was, sluit de woordvoerder opzet niet uit.

"Dat zou je haast wel denken. Het is heel toevallig, twee keer achter elkaar. Gisteren was het een kleine brand die snel onder controle was en nu amper 24 uur later gebeurt het weer."

Vorig jaar ook al

Een bewoner zegt tegen de NOS dat de plek waar de brand ontstond was afgesloten door de beheerder van het gebouw na een brand in september vorig jaar. Daar werd toen een 28-jarige man voor opgepakt. In januari 2023 was er ook al eens brand op dezelfde verdieping.

Volgens de veiligheidsregio wonen er in het pand naast reguliere huurders ook 'kwetsbare mensen', zoals cliënten van het Leger des Heils en mensen met psychiatrische problemen. In de 'short stay facility' woont volgens corporatie Woonbron een "wonderlijke mix van bewoners: zakenlui, stagiairs, gescheiden mannen en vrouwen, ex-verslaafden, bejaarden, ongehuwde moeders, studenten en dakloze jongeren".

Na de brand vannacht zijn de bovenste vier verdiepingen van het gebouw afgesloten vanwege brand- en waterschade. Ook beschouwt de politie de plek waar het vuur ontstond als een plaats delict en wordt er onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand.

Chaos

De brand brak kort na middernacht uit op de elfde verdieping van het pand. Al snel bereikte het vuur ook de twaalfde verdieping en het dak.

"Het is een chaos geweest", zegt een bewoner die bij een vriendin op de tiende etage tv zat te kijken toen het brandalarm afging. "Op een gegeven moment zagen we de rookontwikkeling en toen hebben we bij heel veel mensen aangeklopt om te zeggen dat ze naar buiten moesten, want de rook werd dikker in de gangen."

Pas buiten had ze door dat de vlammen boven haar hoofd uit het gebouw sloegen. "Je schrikt wel, omdat je eerst niet ziet hoe heftig het is. Maar dan sta je buiten en zie je blauwgroene vlammen uit het pand komen."

'Kwetsbare mensen'

De ongeveer honderd bewoners van de flat konden het gebouw veilig verlaten. Wie niet nagekeken hoefde te worden wegens het inademen van rook werd opgevangen in een nabijgelegen hotel. Daar kwam burgemeester Kolff vannacht ook nog langs om poolshoogte te nemen.

Toen vanmorgen de brand geblust was, konden de meeste bewoners weer naar huis. De bewoners van de 64 appartementen op de bovenste verdiepingen die nog niet toegankelijk zijn, worden voorlopig opgevangen op veldbedden in de recreatieruimte van het gebouw.


In before NJ :honger:

"Kwetsbare mensen", weer een nieuw eufemisme...
  Bericht 
no justice
Master
televaag schreef:
Politie lost waarschuwingsschoten bij aanhouding verwarde man
03 feb. 2024in BINNENLAND

EINDHOVEN - Een verwarde man is zaterdagavond aangehouden in een huis aan de Enzerink in Eindhoven nadat hij brand had gesticht en bedreigingen uitte richting de politie. Ook dreigde hij met het gebruiken van een vuurwapen, waarop de politie waarschuwingsschoten loste. Dat meldt de politie op X.

De politie heeft nog geen vuurwapen aangetroffen. De man is ter controle naar het ziekenhuis gebracht. Niemand raakte bij het incident gewond. De Enzerink is afgezet.



:honger:
  Bericht 
no justice
Master
gelderlander schreef:
‘Doorgedraaide’ man schreeuwt en beledigt agenten bij Nijmeegse flat: ‘Hij was echt helemaal geflipt’

,,Teringhoer!” Luid schreeuwend en vloekend kraamt een doorgedraaide man zondagavond dit soort weinig fraaie teksten uit voor de Vijverhorst-flat in de Nijmeegse wijk Meijhorst. Daarna beledigt hij politieagenten, die de 37-jarige Nijmegenaar arresteren.
Mitchel Suijkerbuijk 06-02-24, 09:00



Het is tegen half negen ’s avonds als Theo Peeters rustig op de bank zit van zijn flatwoning in de 17de straat. De televisie staat aan. Maar dan wordt het televisiegeluid opeens overstemd door ‘een hoop bombarie vanaf de straat’, zoals de flatbewoner het zelf omschrijft.

Hij loopt de galerij op van de huurflat en kijkt vanaf zijn etage uit op een man die aan het doordraaien is op het terrein voor het complex.
‘Waar ben je mee bezig?’
,,Ik dacht nog: jongen, waar ben je toch allemaal mee bezig?”, vertelt Peeters een dag na het incident. ,,Hij moet volgens mij flink wat op hebben gehad. ‘Teringhoer, kankerhoer', hoorde ik hem roepen. Hij maakte een hoop stampij. De hele flat stond zo onderhand buiten te kijken naar wat daar gebeurde.”
Meerdere bewoners bellen op dat moment 112. Ze zijn bang dat de man nog verder doordraait, als er geen politie komt. Een enkeling gaat het gebouw uit en loopt naar hem toe. De meeste huurders van de flat zien het tafereel aan vanaf de galerij. Ze zien dat de man, die volgens bewoners in de war lijkt, maar niet tot bedaren komt en blijft vloeken en schreeuwen. Ook duwt hij een vrouw, die ook bij hem buiten is.

Je hoorde het overal doorheen. Hij bleef maar schreeuwen
-Flatbewoner

Vaker gezien bij de flat
Volgens de bewoners maakt de man tijdens het incident zoveel herrie met z'n geschreeuw, dat ze het binnen in hun appartement duidelijk boven de televisie en radio uit horen komen.
,,Je hoorde het overal doorheen. Hij bleef maar schreeuwen. ‘Ik neuk je kapot', hoorde ik hem roepen, en ‘lijer’. Echt helemaal geflipt was de man”, zegt een flatbewoner die niet met naam in de krant wil. Haar naam is bij de redactie bekend. ,,Het bleef maar duren ook. Wel een halfuur”, zegt een ander.
Waarom hij zich zo agressief heeft gedragen, is de bewoners niet precies duidelijk. Volgens veel mensen in de flat zou een ex van de man in het complex wonen. De man is volgens hen wel vaker in het gebouw. Maar wat de exacte reden is om zich zo te gedragen, weten bewoners niet.
Hij beledigt agenten
De politie komt na de meldingen ‘met wel zeven auto’s ter plaatse’ om in te grijpen bij het incident. Agenten krijgen de melding dat de man ‘aan het doordraaien is’, zegt een politiewoordvoerder. De man werkt niet mee. Hij verzet zich en beledigt agenten, zegt een politiewoordvoerder, waarop de man is opgepakt.
De 37-jarige Nijmegenaar zit maandagmiddag nog vast op het politiebureau. ,,We onderzoeken wat er precies is gebeurd”, zegt de politiewoordvoerder.


:honger: :D
  Bericht 
no justice
Master
polizei schreef:
Geen geweld, maar een gesprek

Laatst gewijzigd op: 07-02-2024 | 12:29

Nederland - De inzet van politieonderhandelaars is de afgelopen jaren fors toegenomen. In 2023 gebeurde dat 1200 keer, tegenover 600 keer in 2017. De toename wordt voornamelijk veroorzaakt door incidenten rond personen met verward gedrag, die dreigen zichzelf of anderen iets aan te doen. Zorgelijk, vindt Martin Sitalsing, landelijk portefeuillehouder Zorg en Veiligheid. ‘Het hoort bij ons werk, maar de inzet voor personen met verward gedrag legt een steeds groter beslag op de capaciteit.’

Aad Egberts is sinds 2006 politieonderhandelaar. Oorspronkelijk werden politieonderhandelaars vooral ingezet bij gijzelingssituaties, ‘maar de laatste vijf jaar zijn personen met verward gedrag uitgegroeid tot onze core business’, vertelt hij. ‘Er wordt meerdere keren per dag een beroep gedaan op politieonderhandelaars.’

Veel druk
In 2023 registreerden collega’s een recordaantal E33-meldingen: 141.724. Daarnaast registreerde de politie zo’n 6000 pogingen tot zelfdoding. In vele honderden gevallen was de tussenkomst van een politieonderhandelaar nodig om de situatie onder controle te krijgen.

Ook specialisten van de Dienst Speciale Interventies worden in toenemende mate ingezet om gevaarlijke situaties te beëindigen waarbij personen met verward betrokken zijn. In 2020 gebeurde dat 83 keer, vorig jaar liep het aantal inzetten op tot 199.

Training
Egberts bepleit dat iedere agent wordt getraind in de-escalerend communiceren. ‘Als first responders moeten zij als eersten contact leggen met een persoon in crisis. Bij IBT is de afgelopen jaren vooral op de geweldsinzet getraind en getoetst. Maar ook de-escalerend communiceren hoort in de gereedschapskist van iedere politieagent. Door goed luisteren en echt contact maken, kun je escalatie voorkomen.’

Niet verbazend
‘Het is niet verbazend dat de inzet van politie-onderhandelaars en collega’s van de DSI toeneemt. Ook het aantal incidenten met verwarde mensen is de afgelopen jaren immers fors toegenomen’, zegt Martin Sitalsing, portefeuillehouder Zorg en Veiligheid. ‘De cijfers maken duidelijk dat niet alleen reguliere politiemensen met deze problematiek worden geconfronteerd, maar ook specialistische onderdelen van de politie.’

Sitalsing spreekt – niet voor het eerst – van een zorgelijke ontwikkeling. ‘We zijn als politie veel tijd kwijt aan personen met verward gedrag. Het hoort bij ons werk, maar de inzet voor personen met verward gedrag legt een steeds groter beslag op de capaciteit. Het is essentieel dat er structurele oplossingen komen om incidenten te voorkomen.’ Hij doelt daarmee op meer huisvesting, opnameplekken, beveiligde bedden, financiering en een aanpak van de wachtlijsten. ‘Zodra wij een gevaarlijke situatie hebben beëindigd, is het aan anderen om direct te beginnen met het wegnemen van de oorzaken van gedrag weg te nemen, om zo herhaling te voorkomen.’


:honger: :honger:
  Bericht 
no justice
Master
hardnieuws schreef:
Veel politie ingezet voor boos persoon

Redactie Hardnieuws. Geplaatst: 07 februari 2024 om 08:40. Update: 07 februari 2024 om 09:41.

KATWIJK - Woensdagmorgen 7 februari omstreeks 08.40 uur is de politie massaal ingezet aan de Hoorneslaan in Katwijk.

Een persoon die boos was staat op een balkon te schreeuwen. De politie heeft de straat afgezet. Een onderhandelaar van de politie is aanwezig. Meerdere hulpdiensten zijn aanwezig waaronder ambulance en brandweer.

De Dienst Speciale Interventies is aanwezig. De persoon is aangehouden en met behulp van een ladderwagen naar beneden gehaald en overgedragen aan het ambulancepersoneel. Waarom de boze man op het balkon stond is onbekend.


Veel foto's bij de bron. Mag wat kosten toch? :honger: :honger: :honger:
  Bericht 
Dave
Webspecialist
Volgens de PVV wel, mag nog meer geld naar politie. Niet naar GGD en aanverwante zaken hoor.
  Bericht 
no justice
Master
Ach, ze zoeken het maar uit in Den haag. Voorlopig heb ik zat werk :lol: O:)
  Bericht 
no justice
Master
ad schreef:
Verwarde man geeft rechter perfecte antwoorden, tot agent vraagt of hij vertelt over de camera in zijn hoofd

DE WIJKAGENTOm te beoordelen of een man gedwongen opgenomen moet worden, ben ik samen met een rechter bij een man thuis. De rechter twijfelt, want de man geeft al een uur lang ‘perfecte’ antwoorden. Dan vraag ik hij nog eens wil vertellen over de camera in zijn hoofd…
Janet de Vos 07-02-24, 15:00 Laatste update: 15:30

Op dat moment gaat de knop om en vertelt de man aan een stuk door over hoe als kind zijn ogen zijn vervangen door camera’s. Dit als ‘straf’ omdat zijn opa in Indië had gevochten. Ook vertelt hij over alle rampen die hij wist te ‘voorspellen’. Hij stopt niet met praten. Het eerste uur gaf hij alleen wenselijke antwoorden, maar nu zijn dat allerlei hersenspinsels. De rechter besluit dan ook dat hij tijdelijk opgenomen moet worden.

Ik ken de man al een tijdje en mijn collega’s ook, want hij fietst regelmatig naar een politiebureau om te vertellen over rampen die hij ‘zag’ en ‘voorspelt’. Hij is ook in zicht bij het zorgnetwerk en ik bezoek hem af en toe thuis. Hij woont met zijn ruim tien katten tussen de rommel en zelfgemaakte kunstzinnige bouwsels. De man is alleen en niemand zorgt voor hem. Psychisch heeft hij het moeilijk, maar hulp wil hij niet. Om te beoordelen of hij gedwongen moet worden opgenomen, is daarom de rechter ingeschakeld.

Duwtje om te helpen
Na het oordeel van de rechter ga ik met hem mee voor psychisch onderzoek. Ook daar is de conclusie dat hij opgenomen moet worden en hij krijgt dwangmedicatie. Dat werkt en al snel gaat het beter met hem. Inmiddels woont hij weer thuis en bezoek ik hem een keer in de een of twee maanden. Boos op mij dat hij tijdelijk opgenomen was, is hij niet. Hij is vooral blij dat ik kom en maakt graag een praatje. Ook zijn medicatie slikt hij nog steeds trouw en het gaat beter met hem.
Tijdens het gesprek met de rechter besloot ik hem te ‘triggeren’. Dat duwtje gaf ik puur om hem te helpen, zodat hij de hulp zou krijgen die hij nodig had. Dat heeft gewerkt.


:honger:
  Bericht 
Dave
Webspecialist
vraag me af wat voor soort pillen dat zijn dan
  Bericht 
no justice
Master
Dave schreef:
vraag me af wat voor soort pillen dat zijn dan


Dat kunnen verschillende zijn. Ik vermoed de toch wat sterkere atypische anti psychotica zoals clozapine.
  Bericht 
no justice
Master
pen.nl schreef:
Vermeende ‘wijkgluurder’ blijkt verwarde man
13 februari 2024 Martin Reijmerink
Afgelopen twee nachten (zondag en maandag 11 en 12 februari) zijn er signalen binnen gekomen van een verdachte man, welke in de wijk Galecop klaarblijkelijk zonder doel aan het rondstruinen was. Hier hebben diverse mensen in de wijk melding van gemaakt, ‘waarvoor dank!’ aldus de politie in Nieuwegein op haar Facebookpagina.

Na aanleiding van één van de meldingen is er een onderzoek ingesteld en heeft de politie de identiteit kunnen vaststellen. Het bleek om een verwarde man te gaan. Hulpverlening is ingeschakeld en met hulp van de gemeente Nieuwegein kon dit tot een goed einde worden gebracht.

Bij een verdachte situatie heterdaad: Bel 112 benadrukt de politie. Het is onduidelijk om wat voor persoon het ging bij de eerste melding.


Gluren is niet strafbaar :honger: Verward zijn ook niet :dag:
  Bericht 
Abel1
Master
no justice schreef:
Gluren is niet strafbaar


Klopt, maar we hadden hier ook heldere lichten die foto's maakten van mensen die gewoon over straat liepen, en op internet geplaatst met pas op mogelijke inbrekers, ze kijken naar binnen met hun camera's , zag je op de foto gewoon mensen lopen met mobiel in de handen kijkend naar de persoon die een foto van hun maakt. tja hoe bang ben je dan voor inbraak, dat je zomaar random mensen beschuldigt.
  Bericht 
Dave
Webspecialist
Politie.nl schreef:
Mouloud Mezlay

De politie is dringend op zoek naar de voortvluchtige 33-jarige Mouloud Mezlay uit Enschede. Mouloud Mezlay heeft een TBS-maatregel, verbleef in de Van Mesdag kliniek en was op begeleid verlof toen hij zich vorige week woensdag in Groningen aan zijn begeleiding wist te onttrekken. Mouloud Mezlay heeft dringend medicatie nodig ivm psychotisch gedrag. Een gespecialiseerd opsporingsteam van de politie, FastNL, is sindsdien bezig de man op te sporen. Hij is op woensdag 7 februari voor het laatst gezien in de buurt van het Sterrenbos in Groningen.



Pas een week zonder medicatie, zal wel loslopen dan
  Bericht 
basjuh1981
Master
Dave schreef:
zal wel loslopen dan


Dat doet hij wel, ja.
  Bericht 
Walker
Master
 
Saymon (21) vernielde woning en tientallen auto's in Amersfoort en denkt niet aan stoppen: ‘Ik blijf dit doen’

Rechtszaak‘Kunt u alsjeblieft snel komen, hij staat volgens mij binnen en maakt alles kapot’. De doodsbange Jamaal weet niet wat hem overkomt als zijn overbuurman in de zomer van 2023 zijn huis kort en klein slaat. Saymon (21) blijkt niet vies van vernielingen. Hij gaat op meerdere plekken in Amersfoort los en sloopt meer dan twintig auto's. Aan stoppen denkt-ie niet. ,,Ik ga ergere dingen doen.”

Vernielde voertuigen, kapotgeslagen ruiten en een zee aan glas. Alles is één grote ravage, anders kan de situatie in de wijk Schothorst niet omschreven worden. Door het toedoen van verdachte Saymon veranderen de straten van die wijk op 31 augustus 2023 in één klap in een waar slagveld. Niets blijft bespaard.

Overbuurman Jamaal maakt de woedetocht van Saymon twee keer van dichtbij mee. De eerste keer op woensdagavond, terwijl hij op zolder ligt te slapen en door glasgerinkel wakker wordt. Wanneer hij naar beneden loopt, ziet hij een man in zijn achtertuin staan. Het blijkt zijn overbuurman te zijn, die niet veel later door de politie wordt opgepakt, maar ook weer vrij wordt gelaten. En zo kan hij een dag later alsnog zijn woede op de buurt botvieren.

‘Ga het op geluid af’
,,Rond elf uur was het”, zei Jamaal eerder over de desbetreffende donderdagavond tegen het AD. ,,Ik hoorde een enorme klap én geschreeuw. Toen wist ik: hij is terug.” Saymon vernielt de hele voorgevel en woonkamer van Jamaal, net als minstens twintig auto's in de buurt. Een hels kabaal. Jamaal: ,,Ik zei nog tegen de alarmcentrale: ga op het geluid af en je vindt hem. Nou, dat bleek.”
Saymon wordt uiteindelijk op het dak van een woning aangetroffen, terwijl hij zonnepanelen kapotslaat. Maar dat zijn niet de enige strafbare feiten die hij pleegt. Donderdagochtend, tijdens zijn eerste pro-formazitting in de Utrechtse rechtbank, wordt het haast indrukwekkende rijtje overtredingen door de officier van justitie opgelepeld. ,,Een veelvoud aan feiten.” Het zijn er meer dan twintig, waaronder die voor vernieling, mishandeling en bedreiging.

En afgaande op wat Saymon - inmiddels gedetineerd - tijdens het politieverhoor heeft verklaard, komen er daar in de toekomst meer van bij. ,,Toen de politie u vroeg hoe het zou het gaan als u vrij zou komen, heeft u geantwoord: ‘Dat hou ik voor mezelf, maar ik ga sowieso mijn hele leven auto’s blijven vernielen’,” houdt de rechter hem voor. ,,‘U zei: ‘Ik ga er niet mee stoppen. Ik ga ergere dingen doen’. Hoe ziet u dat?”

Volgens Saymon deed hij die uitlatingen tijdens het politieverhoor ‘per ongeluk’. Hij was boos - iets wat wel vaker het geval is. Maar hij slikt inmiddels medicijnen, volgens zijn advocaat zijn die woede-uitbarstingen daarmee goed onder controle. ,,Er is dan ook geen reden hem zo lang in hechtenis te houden.” Hij pleit dan ook voor schorsing van de voorwaardelijke gevangenisstraf.

Medicijnen slikken
Maar de rechtbank gaat daar niet in mee. Daarvoor wegen de bezwaren te zwaar en zijn de zorgen te groot. Saymon slikte volgens eigen zeggen namelijk óók medicijnen toen hij de buurt kort en klein sloeg.

Verlenging
Kortom: de kans op herhaling is te groot. Van schorsing is voorlopig geen sprake. ,,En daarbij is de rechtbank niet van mening dat u al té lang vastzit", aldus de rechtbank. ,,Wij wijzen het verzoek af. Het maatschappelijke belang gaat boven uw persoonlijke belang.”
Dat betekent dat Saymon tot ten minste begin mei, wanneer de volgende pro-formazitting gepland staat, vast blijft zitten. In de tussentijd zet het OM een aanvraag tot zorgmachtiging in werking, want de verdachte heeft geweigerd om aan het onderzoek van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie mee te werken.
 Pagina 21 van 23  [ 1112 berichten ]

Wie zijn er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

     
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
privacy policy