Pagina 1 van 96  [ 4785 berichten ]
  Bericht 
zandbak
Master
nos.nl schreef:
Een huis zonder aardgas dat wordt verwarmd door restwarmte van een fabriek, elektriciteit of geothermie. Nieuwe auto’s die alleen nog op elektriciteit of waterstof rijden en niet langer op benzine of diesel. Nog veel meer windmolenparken op de Noordzee, die moeten leiden tot het sluiten van alle kolen- en gascentrales. Het is de – nabije – toekomst die het kabinet vandaag schetst in zijn ‘Energieagenda’.
Voor de overgang naar schone energie zijn tientallen miljarden nodig ANP
Industriële revolutie

Het kabinet maakte al afspraken met onder meer het bedrijfsleven voor de energiebesparing tot 2023 in het Energieakkoord. De vandaag gepresenteerde plannen zijn voor de periode hierna, tot 2050.

Volgens de door Nederland ondertekende afspraken uit het klimaatakkoord van Parijs mag er in 2050 nauwelijks nog CO2 worden uitgestoten. Dat lijkt ver weg, maar bijna helemaal afscheid nemen van fossiele brandstoffen in ruim dertig jaar vergt een nieuwe industriële revolutie. Zonder aanvullend beleid zal de CO2-uitstoot als gevolg van economische groei zelfs toenemen.
Energiecentrale NUON met links warmteopslag voor Amsterdam en Almere Nuon

Een groot deel van de energie die wordt gebruikt in Nederland is voor de verwarming van huizen en kantoren. Dat gebeurt nu nog bijna overal met aardgas. De wettelijke verplichting voor aansluiting op het aardgasnetwerk vervalt.

Over dertig jaar moeten alle huizen worden verwarmd met bijvoorbeeld de restwarmte van fabrieken, en wordt er gekookt op elektriciteit. Als er geen restwarmte uit de industrie voorhanden is, moeten huizen verwarmd worden door elektriciteit of geothermie; het oppompen van warmte uit de aarde met behulp van buizen die honderden meters de grond in kunnen gaan.
Investeringen

Er is heel veel geld nodig om alle huizen op een andere manier te verwarmen. “We moeten ons realiseren dat de omschakeling naar een CO2-arme economie grote investeringen vereist”, zei VVD-minister Henk Kamp van Economische Zaken vanochtend bij de presentatie van de Energieagenda.

Adviesbureau McKinsey heeft deze kosten geraamd op tien miljard euro per jaar tussen 2020 en 2040. Toch wordt er bijvoorbeeld nog geen groot investeringsplan bekendgemaakt om warmteleidingen van de industrie naar woonwijken aan te leggen; investeringen die nodig zijn, maar waar lokale en provinciale overheden en het bedrijfsleven tegenaan hikken.
De nieuwe Opel Ampera, een volledig elektrische auto Opel
Dieselschandaal

In 2035 moeten alle auto’s op elektriciteit of waterstof rijden, schrijft het kabinet. Benzine- en dieselauto’s mogen dan niet meer worden verkocht. Ook dat lijkt ver weg, maar de elektrische auto zou wel eens veel sneller voor uw deur kunnen staan. Niet door overheidsmaatregelen, maar omdat de auto-industrie na het dieselschandaal bij Volkswagen in hoog tempo het roer omgooit.

De grote automerken plannen vanaf volgend jaar een groot aantal nieuwe elektrische auto’s, die ook snel goedkoper worden. Binnen een paar jaar kan een elektrische middenklasser goedkoper zijn dan een benzineauto, is de verwachting.
Er komen nog veel meer windmolenparken voor de kust ANP

De elektriciteit waarmee auto’s moeten gaan rijden en waarmee huizen verwarmd moeten worden, komt in de nabije toekomst dus niet langer uit kolen of gas. Wind- en zonne-energie komen hiervoor in de plaats. Na de bestaande windmolenparken en de aangekondigde aanleg van de parken Borssele 1, 2, 3 en 4 moeten er nog veel meer grote windmolenparken voor de Nederlandse kust komen.
Kolencentrales

Waar het kabinet een toekomst zonder kolen schetst, worden er voorlopig niet meer kolencentrales gesloten, tot verdriet van veel partijen in de Tweede Kamer en van milieuorganisaties. Om in 2050 de doelen van 'Parijs' te halen, zijn er nog veel concrete maatregelen en investeringen nodig. Die moeten dus genomen worden door volgende kabinetten na de verkiezingen in maart volgend jaar.
  Bericht 
Spook
Master
zandbak schreef:
“We moeten ons realiseren dat de omschakeling naar een CO2-arme economie grote investeringen vereist”



Vertaling: belasting, belasting, en belasting.
  Bericht 
Okkie68
Master
Spook schreef:
Vertaling: belasting, belasting, en belasting.


Dat is inderdaad het enige instrument dat ze hebben om te sturen. Verbieden of verplichten gaat niet, dus dan maar een verlaging hier en een verhoging daar. Wil je niet meedoen, dan betaal je meer. Wil je wel meedoen, dan krijg je korting. Best wel slim eigenlijk...
  Bericht 
Spook
Master
Welke verlaging? Ze kunnen de inkomsten niet missen dus zodra een significant deel van de bevolking daadwerkelijk bepaalde dingen doet verdwijnt de stimulans daarvoor weer, anders is de begroting niet rond. En het geld wat er dan in is gestoken verdwijnt naar het buitenland. Zie de kleine dieseltjes en hybrideauto's van de afgelopen jaren.
  Bericht 
bruintje beer
Master
Okkie68 schreef:
Best wel slim eigenlijk...
Welnee. Straffen en belonen als systeem bestaat al 17000 jaar.
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
De Telegraaf schreef:
Schone auto parkeert goedkoper

PvdA en D66 willen dat gemeenten parkeertarieven voor schone auto’s kunnen verlagen. De partijen komen woensdag met een wetsvoorstel om dit mogelijk te maken.

De automobilist heeft nu bij parkeerautomaten te maken met een standaardtarief. De hoogte daarvan bepalen gemeenten zelf. Als het aan PvdA en D66 ligt komt daar verandering in en mogen er verschillende tarieven per type auto in rekening worden gebracht.

„We geven gemeenten op die manier de mogelijkheid om parkeren goedkoper te maken voor schone auto’s”, legt D66-Kamerlid Van Veldhoven uit. Het biedt volgens de parlementariër zelfs ruimte om het gratis te maken voor bijvoorbeeld elektrische auto’s.

Ze verwacht niet dat gemeenten de mogelijkheid aangrijpen om de parkeerbelasting fors te verhogen voor vervuilende auto’s. „Het is aan de gemeenteraad om te beslissen over de tarieven, maar ik denk dat veel steden hun winkelcentra aantrekkelijk willen houden.”

Zeven jaar geleden was er onder toenmalig PvdA-minister Cramer een proef met gedifferentieerde parkeertarieven. Amsterdam kwam direct met een voorstel om ‘vieze auto’s’ te straffen met een hogere parkeertaks.


Citaat:
Amsterdam kwam direct met een voorstel om ‘vieze auto’s’ te straffen met een hogere parkeertaks.

Als ik naar Amsterdam ga, heb ik mijn auto net een wasbeurt gegeven. Ik zou niet durven om met een vieze auto de stad in te gaan.
  Bericht 
zandbak
Master
Alle accijns op benzine zal toch ergens anders vandaan moeten komen.
Alle "bejaarden" in een elektrische auto die wat sneller optrekt dan ze gewend zijn. Ze horen ze ook niet meer aankomen....slagveld :x

Wel klote als je cv-ketel in 2048 kapot gaat. Kan je hem over 2 jaar bij het oud ijzer gooien.
Scheelt weer saneringen aan het gasleidingnet in Nederland. Allemaal weggegooid geld wat ze investeren.

Het is allemaal wel heel optimistisch wat ze willen....
  Bericht 
Christafari
Master
Maserati Teun schreef:
PvdA en D66 willen dat gemeenten parkeertarieven voor schone auto’s kunnen verlagen


Maserati Teun schreef:
Als het aan PvdA en D66 ligt komt daar verandering in en mogen er verschillende tarieven per type auto in rekening worden gebracht


Maserati Teun schreef:
Ze verwacht niet dat gemeenten de mogelijkheid aangrijpen om de parkeerbelasting fors te verhogen voor vervuilende auto’s


Maserati Teun schreef:
Amsterdam kwam direct met een voorstel om ‘vieze auto’s’ te straffen met een hogere parkeertaks


:fp: :fp: :fp: :loco: :loco: :loco:
  Bericht 
zandbak
Master
Toets 1 voor een vervuilende auto uit het jaar 0. Toets 2 voor .......
  Bericht 
keokiracer
Master
Maserati Teun schreef:
Schone auto parkeert goedkoper


Veel plannen lijken direct overgenomen te zijn uit Noorwegen. Zoals het toelaten van elektrische voertuigen op busbanen, vrijstelling van eventuele tol en dus goedkoper parkeren.

Overigens worden die plannen in Noorwegen nu afgebouwd omdat ze te kostbaar zijn.
  Bericht 
Spook
Master
Het is dubbel wrang omdat in Noorwegen dat imago van groen direct wordt gesubsidieerd door de baten uit hun offshore olieindustrie.
  Bericht 
Tweebel
Master
keokiracer schreef:
Overigens worden die plannen in Noorwegen nu afgebouwd omdat ze te kostbaar zijn.


Als het voor de Noren te kostbaar is, kunnen wij het zeker niet betalen!
  Bericht 
lacheisleuk
Master
 
Maserati Teun schreef:
Amsterdam kwam direct met een voorstel om ‘vieze auto’s’ te straffen met een hogere parkeertaks.
Dat gebeurt al. Diesels van voor 2000 krijgen geen parkeervergunning meer.
  Bericht 
zadkine
Master
zandbak schreef:
Wel klote als je cv-ketel in 2048 kapot gaat.

Je kunt nu al een warmtepomp installeren ipv cv ketel op gas.
Dus 34 jaar de tijd tot 2050 om je oude gasketel te vervangen.
Is ca levensduur van 2 ketels (na elkaar).
En we mogen aannemen dat ons gasnet dan ook afgeschreven is.
(Overigens werd de oosterflank in R dam al gebouwd zonder gasnet in de jaren 70-80...maar wel een stadsverwarmingsnet :[ )
  Bericht 
vw-driver
Master
zandbak schreef:
Toch wordt er bijvoorbeeld nog geen groot investeringsplan bekendgemaakt om warmteleidingen van de industrie naar woonwijken aan te leggen;

In Hengelo loopt er zo'n project warmtenet, restwarmte van Akzo Nobel wordt gebruikt om gebouwen te verwarmen.Gemeente heeft 14 miljoen geïnvesteerd in dit project zonder te weten waar het heen ging . Onlangs is het project voor 1 euro symbolisch verkocht aan een externe partij en is er ineens 8 miljoen euro afgeschreven door de gemeente op dit project. Nu heeft Akzo Nobel al eens onder staatstoezicht gestaan wegens lekkages bij de zoutwinning
.In ergste geval zou het stilleggen van de productie dus ook grote gevolgen hebben voor warmtenet. Prima alternatieve projecten energie maar doordenk het goed voordat je er prutswerk van maakt zoals in Hengelo.
  Bericht 
Signum
Master
keokiracer schreef:
Overigens worden die plannen in Noorwegen nu afgebouwd omdat ze te kostbaar zijn.


Exact dezelfde reden waarom de verschillende bijtellingscategorieën teruggebracht worden naar 2.
  Bericht 
WimLex
F1 kenner '20
zadkine schreef:
warmtepomp

met een paar jaar is alle warmte uit de aardkoorst geparisiteerd door al die warmtepompen, en dan ?

wat doet dat met deze globe ? hoe ga je dan je huis verwarmen ?
  Bericht 
Story
Master
 
WimLex schreef:
met een paar jaar is alle warmte uit de aardkoorst geparisiteerd door al die warmtepompen, en dan ?

:lol:
  Bericht 
Aanhanger
Master
Dat dachten ze vroeger met het aardgas ook; "dat krijgen we nooit op".O:)


WimLex schreef:
wat doet dat met deze globe ? hoe ga je dan je huis verwarmen ?

Die is tegen die tijd al warm genoeg.
  Bericht 
Spook
Master
Moet je dat volk eens vertellen dat het stiekem nog kernenergie is ook.
  Bericht 
Vroeg op
Master
Spook schreef:
Moet je dat volk eens vertellen dat het stiekem nog kernenergie is ook.

zolang mensen denken dat ze groene energie krijgen en dan ook nog de discussie met je willen aangaan dat ze de energie krijgen van die windmolen daar. zelfs als het windstil is, kan je ze alles wijsmaken... :fp:
  Bericht 
Spook
Master
Behalve dat het echt kernenergie is. De warmte van de aarde is een combinatie van een aantal factoren. Waaronder restwarmte van de vorming van het zonnestelsel, maar ook radioactief verval. Of je nou een kerncentrale hebt staan die water kookt en met de stoom vervolgens een turbine laat draaien die stroom opwekt waarmee je dan weer een kacheltje laat stralen, of dat je aardwarmte uit de ondergrond trekt die op temperatuur is omdat het gesteente licht radioactief is en door verval opwarmt .. het komt effectief op hetzelfde neer. Je energie komt van radioactiviteit. Kernenergie.

Dat geintje gaat ook op voor het zonlicht op je panelen. Kernfusie. En voor fossiele en biobrandstof. Chemische energie ontleend aan zonlicht.
  Bericht 
Raaf
Master
vw-driver schreef:
In ergste geval zou het stilleggen van de productie dus ook grote gevolgen hebben voor warmtenet

Dan betalen ze wel weer om warmteproductie af- of aan- te schakelen.
Er zijn meer restwarmte projecten gaande, en in veel gevallen zijn die met name op stadswarmte gericht en juridisch zeer goed afgedekt.

Een warmte producerende partij die biedt xJoule met een schommeling van 0,x% aan aan de netbeheerder. Eventueel nog een regelbaar vermogen van x% binnen x minuten/uren als ze er sturing op hebbben. Met name dat regelbare vermogen is duur/lucratief.
Denk bij regelbaar vermogen bijvoorbeeld ook aan tuinders, metaal industrie die ineens x% meer kunnen gaan verbruiken aangezien het net plat gaat bij teveel en bij te weinig spanning.

De zin en onzin van regelgeving. Ik heb een klant die zijn industrieel water eerst laat koelen in tanks (buitenlucht) om het vervolgens door te pompen naar een waterschap die het weer verwarmd. Maarja, je mag geen water boven de x graden afvoeren zonder zwaar te betalen.
  Bericht 
zandbak
Master
Zullen ook wel weer leuke prijzen aan die stadswarmte komen te hangen.......
  Bericht 
Raaf
Master
Die mogen wettelijk gezien niet boven de prijs voor traditionele verwarming / gas liggen.
Dus zie daar de knop om aan te draaien.
  Bericht 
Walker
Master
 
Heeft iemand al zijn eindafrekening van de energielevencier bekeken? Onder het kopje ODE is de extra heffing al lang terug te vinden:

ODE voor komende jaren

De Opslag Duurzame Energie is vastgesteld tot 2016. Tot 2016 zal de ODE gestaag oplopen. Hieronder is een overzicht te zien van de ODE (excl. BTW) voor de komende jaren:

  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
Walker schreef:
Heeft iemand al zijn eindafrekening van de energielevencier bekeken? Onder het kopje ODE is de extra heffing al lang terug te vinden:

ODE voor komende jaren

De Opslag Duurzame Energie is vastgesteld tot 2016. Tot 2016 zal de ODE gestaag oplopen. Hieronder is een overzicht te zien van de ODE (excl. BTW) voor de komende jaren:

Nee, nog geen afrekening gehad.

Ik kan mij herinneren dat wij kapitalen betaald hebben aan Kalkarheffing, een duurzaam mislukt project.
  Bericht 
Walker
Master
 
Namens Hennie van der Most: Bedankt! :[
  Bericht 
bert65
Master
zandbak schreef:
De elektriciteit waarmee auto’s moeten gaan rijden en waarmee huizen verwarmd moeten worden, komt in de nabije toekomst dus niet langer uit kolen of gas. Wind- en zonne-energie komen hiervoor in de plaats

Blijf maar dromen

zandbak schreef:
Waar het kabinet een toekomst zonder kolen schetst, worden er voorlopig niet meer kolencentrales gesloten

De elektriciteit moet ergens vandaan gehaald worden. "Ze" kunnen het nu al niet bijbenen met groene energie en dat zal in de toekomst niet veel beter zijn.
  Bericht 
Raaf
Master
Bekijk dan maar eens wat er met de relatief jonge Amercentrale gedaan zal worden.
Ombouw (nieuwbouw) naar groenverbranding. Kost niets, levert (n)iets op. (na subsidies).
  Bericht 
zadkine
Master
WimLex schreef:
met een paar jaar is alle warmte uit de aardkoorst geparisiteerd door al die warmtepompen, en dan ?


Denk je? In Nederland kun je een warmtepomp ook aan de lucht laten werken, zeker in West-Nederlands. Gaat gelijk de opwarming van het klimaat wat tegen....de lucht koelen.

Tevens hoor ik ook mensen spreken over directe geothermische energie....daarmee onttrek je nog meer warmte aan de aardkorst.


Ja, ik weet dat een warmtepomp met put in de aarde alleen werkt als er genoeg grondwater stroming is omdat je anders inderdaad lokaal de aarde teveel koelt wat het rendement van de pomp verziekt. Heb je die grondwaterstroming niet dan is de oplossing om 's zomers met behulp van zonnecollectoren warm water/vloeistof door je put te pompen. Kost niet eens veel meer , die paar collectoren , om aan te leggen.
  Bericht 
bernardo A.
Master
 
Maserati Teun schreef:
Als ik naar Amsterdam ga, heb ik mijn auto net een wasbeurt gegeven. Ik zou niet durven om met een vieze auto de stad in te gaan.


Bij dat schone koetswerk van een Maserati kijkt men daar toch sowieso doorheen?
  Bericht 
bernardo A.
Master
 
Zou het veel uitmaken? In Exotië gaan de mensen lekker door met de productie van grote aantallen kindertjes. Daarvoor moet lebensraum worden gemaakt, gekookt etc. Dus wat we hier besparen komt er daar wel weer bij.
  Bericht 
Walker
Master
 
"Vroeger" haalde meer dan 50% van die kindertjes in Ethiopië de leeftijd van 1 jaar niet. En dus bleef de bevolkingsaanwas binnen de perken. Maar als ze allemaal op kunnen groeien doordat het westen eten brengt, wordt het voedselprobleem niet kleiner. Zodra de hulporganisaties zijn vertrokken, komt de hongersnood nog harder terug. En geboortebeperking staat niet in het Ethiopisch woordenboek...

Een humanitair ramp of oorlog is altijd desastreus voor een individu. Maar voor de soort als geheel hoeft het niet nadelig te zijn.
  Bericht 
bernardo A.
Master
 
Klopt. Maar zodra ze in de buurt van grote bosgebieden wonen, lossen ze veel op. door al die bossen te kappen.
Kom je weer bij het probleem van CO2
  Bericht 
maarten28
Master
WimLex schreef:
met een paar jaar is alle warmte uit de aardkoorst geparisiteerd door al die warmtepompen, en dan ?

Dat is een serieuze vraag als je met grondwarmte werkt. Vooral als je veel warmte onttrekt (grote gebouwen) of als er veel huizen warmte onttrekken.
Bij grondwarmte moet je het beste ook koeling via de grondwarmte laten lopen. Dus in de zomer sla je de warmte die je genereert door te koelen op in de grond. Op die manier zou je de grondwarmte niet uitputten. Uiteraard is het wel de vraag of je in de zomer evenveel energie de grond in kunt stoppen als dat je in de winter er uit haalt.
De COP van grondwarmte is i.h.a. dan wel hoger, maar je zit dus ook met extra energiekosten om in de zomer warmte de grond in te stoppen.

Met luchtwarmtepompen heb je dat probleem niet, maar dan moet je er voor zorgen dat je bij -10 buitentemperatuur (wat objectief gezien in Nederland toch zelden voor komt) nog voldoende warmte kunt genereren.
  Bericht 
zadkine
Master
maarten28 schreef:
maar dan moet je er voor zorgen dat je bij -10 buitentemperatuur

Mijn warmtepomp gaat tot 45 graad verschil.
Met vloerverwarming zou je -10 buitentemp. nog redden.
Ik heb dat probleem niet want de verwachte minimale temp ('s nachts) ligt op -36. Dat vereist dus grond koeling. en eventueel 's zomers weer grond verwarmen.

Ga je echter 's zomers willens en wetens door extra zon invang (ipv reflecteren naar de ruimte) de aarde opwarmen dan ben ik benieuwd naar het effect op het klimaat.
Gaat best wel uitmaken als ik 25% van de zonneinstraling 's zomers de grond in pomp (incl de op zonnecellen draaiende pomp) ipv dat ik een wit dak of spiegeldak heb die bij dat heldere weer de zon gewoon de atmosfeer uit kaatst voor misschien wel 50%.

Per slot zeurt iedereen over opwarming agv CO2, maar heb ik nog nooit zo'n groene wetenschapper daadwerkelijk hierover zien publiceren....zon is toch groen volgens hun.
  Bericht 
Darth_Android
Die hard
Spook schreef:
Behalve dat het echt kernenergie is. De warmte van de aarde is een combinatie van een aantal factoren. Waaronder restwarmte van de vorming van het zonnestelsel, maar ook radioactief verval.

Die restwarmte is ondertussen echt wel weg na 5 miljard jaar. Zie Mars: die bevat geen grote kern van nikkel-ijzer en is ondertussen geologisch ook niet meer actief. Het enige dat de Aarde nog opwarmt is inderdaad radioactief verval en wrijvingswarmte doordat ze gekneed wordt door de zwaartekracht van de Maan. Maar dat laatste is onvoldoende om de boel serieus op te warmen, de Maan is geologisch ook niet meer actief.
  Bericht 
Darth_Android
Die hard
zadkine schreef:
Per slot zeurt iedereen over opwarming agv CO2, maar heb ik nog nooit zo'n groene wetenschapper daadwerkelijk hierover zien publiceren...

Als die technologie massaal ingezet gaat worden zal er vast wel weer opnieuw een doenscenario over verzonnen worden. Dat zit nu eenmaal in de calvinistische cultuur die velen in het westen hebben.
  Bericht 
Spook
Master
Geologisch actief is wat anders dan koud. Is de kern van Mars koud? Nope. Die is namelijk nota bene nog minstens deels gesmolten ;)

Ook kun je de Aarde en Mars niet domweg vergelijken zonder dat het scheef gaat. Grotere diameter en hogere dichtheid = veel grotere massa = veel langer nodig om af te koelen. En dat duurt wel even als je in een vacuum zweeft.
  Bericht 
udo
Master
 
zadkine schreef:
Je kunt nu al een warmtepomp installeren ipv cv ketel op gas.

Op 1 hoog?
Met 'ouderwetse' radiatoren?
Alles elektrisch is een domme keuze. Er moet een alternatief mogelijk blijven.
Wat als de stroom uitvalt?
  Bericht 
zadkine
Master
udo schreef:
Op 1 hoog?
Met 'ouderwetse' radiatoren?
Alles elektrisch is een domme keuze. Er moet een alternatief mogelijk blijven.
Wat als de stroom uitvalt?


1: Zou voor het hele pand moeten zijn, niet 1 appartement.
2: Ja. Bij 45 graad water temperatuur kun je ook je huis/appartement verwarmen. Mits huis geisoleerd is en zonodig groter oppwervlak radiatoren. (Multi laags met tussenschotten). Ons huis daar wordt ook met warmtepomp/radiatoren verwarmt.
3: Hoe denk je dat je gasketel werkt zonder stroom? (pomp, electronische aansturing etc bij die HR ketels...valt net zo hard uit. En de gasketel valt OOK uit als de gasdruk wegvalt.Dus groter risico op uitval dan bij een volledig electrische verwarming.

(Of heb je 1 hoog je eigen houtkachel met bijbehorende schoorsteen....die werkt wel zonder stroom.)
  Bericht 
zandbak
Master
De buurvrouw kwam wel eens langs of we een pannetje water wilden koken. Ze had alles elektrisch, en wij kookten op gas.


Het gaat in ieder geval een leuke uitdaging worden in Amsterdam (en andere grote steden) om dat allemaal om te bouwen. Isolatie is in veel huizen nog bedroevend slecht. Enkel glas is nog zeer veel aanwezig.
  Bericht 
zadkine
Master
zandbak schreef:
De buurvrouw kwam wel eens langs of we een pannetje water wilden koken. Ze had alles elektrisch, en wij kookten op gas.

Tsja, koken op gas gaat nog wel zonder stroom. Een moderne CV ketel niet, maar een oude (onrendabele) gashaard is uiteraard nog wel te gebruiken als de stroom uitvalt.

En wat betreft die ombouw....ik las iets over gasloos in 2050. Er zijn dus nog 34 jaren beschikbaar voor die ombouw.
In de laatste 25 jaar is als driekwart van nederlandse woningen wel geïsoleerd. Moet in 34 jaar toch dat resterende kwart ook kunnen.



Als de stroom uitvalt werkt een butagas camping stel ook goed voor wat warm water. Als het gas uitvalt (bij jou thuis) zou een enkele inductie plaat voor 220v van een paar tientjes goede diensten bewijzen.
  Bericht 
zandbak
Master
Wie gaat die isolatie betalen? De woningbouw? De eigenaren? Er zijn natuurlijk zat mensen die dat niet willen of kunnen betalen. Er zit een ontzettende hoop verborgen armoede achter voordeuren, vergis je niet.

De netwerkbeheerders kunnen dan wel stoppen met het vervangen van oude gasleidingen, die investering is nu dus zonde geld.

Ik ga geen dingen kopen voor het geval er een keer geen gas is. Dan kan je net zo goed een prepper gaan worden.
  Bericht 
zadkine
Master
1: De eigenaar behoort de isolatie te betalen. Waar er geen geld is zou 0% financiering via de gas/stroom leverancier mogelijk moeten zijn waarbij dan de gas/stroom rekening gelijk gehouden wordt tov de situatie VOOR de isolatie. Afbetaling gaat dan dus zonder financiële achteruitgang voor armere mensen omdat alleen de besparing agv isolatie voor aflossing gebruikt gaat worden.
2: Klopt...en dat zal sowieso gebeuren als de politiek dit besluit doorzet. Ongeacht andere ideeën. Mogelijk nog wel onderhoud...bij lekkage door grond verzakking bv.
3: Dan is de opmerking over je buurvrouw om water op je gas warm te maken verrassend....omdat je ook zelf besluit geen backup middelen te hebben igv enige storing.
  Bericht 
zandbak
Master
Mijn toenmalige buurvrouw was een mensje van 70+. Die maken zich altijd veel meer druk over de dingen die ze opeens niet meer kunnen.

Stadsverwarming gaat hoe dan ook een klap geld kosten. Zeker als de oude gasleidingen uit de grond gehaald moeten worden.

Voordelen

Stadsverwarming kent een aantal belangrijke voordelen:

Snel warm water: bij stadsverwarming heeft u snel een onbeperkte hoeveelheid warm water tot uw beschikking.
Milieuvriendelijk: u verbruikt bij stadsverwarming enkel restwarmte. Deze warmte had anderzijds in de natuur terecht gekomen. U bespaart dus niet alleen op de uitstoot die gepaard gaat aardgasverbranding, u helpt ook bij het in stand houden van een gezond ecosysteem in de rivieren.
Onderhoudsvrij: u heeft geen CV-ketel of boiler nodig en hoeft hier dus geen onderhoud aan te (laten) verrichten.
Veilig: u heeft geen gasleidingen meer door het huis lopen en hoeft zich dus geen zorgen meer te maken om eventuele gaslekken.
Vloerverwarming: stadsverwarming kan relatief eenvoudig gekoppeld worden aan vloerverwarming. Komt de hoofdleiding bij u onder het huis binnen, dan heeft u bijna gratis vloerverwarming!

Nadelen

Helaas gelden er ook voor stadsverwarming enkele nadelen:

Koken: omdat u niet op het gasnet bent aangesloten, zult u elektrisch moeten koken. Een inductiefornuis is helaas aardig aan de prijs.
Storing: een storing kan gevolgen hebben voor hele wijken die op stadsverwarming aangesloten zitten.
Prijs: ondanks dat stadsverwarming een restproduct is, betaalt u niet minder dan anders. De prijzen van stadsverwarming komen tot stand volgens een NMDA principe.
Vaste aanbieder: het monopolie van de stadsverwarming ligt bij het bedrijf dat de warmte aanlevert. U kunt bij stadsverwarming niet wisselen van aanbieder.
  Bericht 
Piet_Piraat
Master
zadkine schreef:
Je kunt nu al een warmtepomp installeren ipv cv ketel op gas.
Dus 34 jaar de tijd tot 2050 om je oude gasketel te vervangen.
Is ca levensduur van 2 ketels (na elkaar).
Maar gaat die warmtepomp dan ook zo lang mee? Ik ben binnen een paar jaar ook aan de beurt voor een nieuwe ketel. Zal eens afwegen wat het verschil is qua kosten, duurzaamheid en rendement. Anderzijds: ik zal hier vast geen tachtig jaar wonen, dus de kans dat ik in 2050 het rendement van m'n warmtepomp-investering trek, is vrij klein.
  Bericht 
Walker
Master
 
Wij hebben een warmtepomp, en zijn er niet ontevreden over. Geen gedoe met gas, kans op CO-vergiftiging, etc. Groot buffervat van 180 liter voor warm tapwater. Warmtepomp heeft een levensduur van ca 20 jaar, afhankelijk van het aantal starts van de compressor. Kosten zijn nu nog 8-10K. Maar zal door schaalvergroting ongetwijfeld lager worden.

Het maakte bij ons de aanschaf van de nieuwbouwwoning duurder, maar de prijs werd deels beperkt gehouden door subsidie van de gemeente die geen gasnet aan hoefde te leggen. En geen vastrecht en huur meer voor je gasaansluiting. Wel neemt het apparaat ca 1 m2 in gebruik

Bij recente grondgebonden woningen kan het mi. prima. Bij gestapelde bouw ga je eerder naar collectieve systemen, met centrala WKO of (rest)warmtelevering via een distributienet.

Maar voor energiezuinige systemen zul je zeker eerst woningen moeten isoleren. Of slopen en herbouwen. Een groot deel van de woningvoorraad van na WOII is technisch afgeschreven. Dáár zit de pijn, want in het economisch verkeer zijn ze alleen maar duurder geworden. Dus bijna niemand heeft 50K over om een woning energiezuinig te (laten) maken. Woningcorporaties hebben ook boter op hun hoofd, want zij hadden de tactiek om oude woningen te verkopen aan de zittende huurders. Waren ineens van de ellende af.... En hadden weer geld om nieuwbouw te plegen.
  Bericht 
Kwibus
Master
zandbak schreef:
Milieuvriendelijk: u verbruikt bij stadsverwarming enkel restwarmte.
Ja dahaag :dag: Misschien voor nieuwe installaties, maar Alexander / Schollevaar, dat draait gewoon op enorme gasturbines. Ik kan het weten, mijn vader heeft ze geleverd :lol:

zandbak schreef:
Prijs: ondanks dat stadsverwarming een restproduct is, betaalt u niet minder dan anders.
Sterker nog, je betaalt meer dan anders :nah:
 Pagina 1 van 96  [ 4785 berichten ]

Wie zijn er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

     
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
privacy policy