Pagina 5 van 97  [ 4805 berichten ]
  Bericht 
Ducantoni
Master
Nog zo'n hoopvol (kuch) bericht:

Citaat:
Zoals het nu lijkt, wordt het uitgewerkte Klimaatakkoord binnenkort gepresenteerd. Het betekent dat de automobilist dan definitief weet in hoeverre deze mag bijdragen aan de doelstelling om een significante CO2 besparing te realiseren. Eén zaak staat vast: de vervuilende luchtvaart blijft goeddeels buiten schot, maar de fossiele brandstofrijder komt aan de beurt. De branche (onder meer de RAI Vereniging, de BOVAG en de ANWB) is het in ieder geval al eens, zo meldde de RAI Vereniging heel ridderlijk via Twitter.
  Bericht 
Walker
Master
 
Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig...
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
Linkedin schreef:
Klimaatwet: Waarom je een gasketel niet zomaar kunt vervangen door een warmtepomp. Sorry kabinet.

Het kabinet heeft besloten dat we van het gas af moeten, met de warmtepomp als alternatief. Iedereen met een eigen woning zal zelf voor de overstap moeten zorgen, want de gaskraan gaat dicht. Maar is het wel reëel om te verwachten dat vier miljoen particuliere woningen worden omgezet naar een warmtepomp? Nee dus. Vijf misverstanden over de warmtepomp.

Misverstand 1 : Overstappen van gasketel naar warmtepomp is een kwestie van een nieuw apparaat kopen.

Dit is misschien wel het grootste misverstand. Warmteopwekking met een warmtepomp is geen apparaat, het is een heel systeem waarvan de feitelijke pomp slechts een onderdeel is. Dat komt door de geringe warmtecapaciteit van de warmtepomp. Hij werkt namelijk niet met een hittebron, maar roomt steeds een klein beetje warmte af van de lucht. Een prachtige techniek, maar de temperatuur van het verwarmingssysteem komt er niet mee boven de 55 graden.

Voor een conventionele radiator is dat een te lage temperatuur om een kamer te verwarmen (gasketels gaan tot 80 graden). Daarom zul je in de centrale leefruimte vloerverwarming nodig hebben. In secundaire ruimtes (slaapkamers) kun je volstaan met een speciale convectorradiator. Dan nog moet het systeem hard werken om de ruimtes op temperatuur te houden. Het lauwwarme water stroomt dan ook 24 uur per dag door de leidingen. Dat heeft alleen zin als het huis aan alle kanten volledig is geïsoleerd: muren, dak, vloer, ramen, deuren.

Een warmtepomp werkt dus alleen wanneer je een sluitende isolatieschil aanbrengt in je woning. Alles wat daarbinnen valt (binnenmuur, plafond, plavuizen) komt dan geleidelijk op kamertemperatuur zodat de hele ruimte als ‘radiator’ gaat fungeren. Zo’n hermetisch gesloten isolatiesysteem sluit uiteraard ook de luchttoevoer af, wat om mechanische luchtverversing vraagt. Liefst met warmteoverdracht en met sensoren die meten wanneer en hoeveel lucht er moet worden ververst.

Wat je dus nodig hebt voor een warmtepomp is:

- het apparaat (een binnenunit zo groot als een flinke vrieskist en een buitenunit ter grootte van een koelkast met een permanent draaiende propeller).

- Elementen voor warmteoverdracht: vloerverwarming en convectorradiatoren.

- Hoogwaardige en volledig sluitende isolatie van ramen, deuren, muren, dak en vloeren.

- Mechanische luchtverversing.

Wat dit alles gaat kosten is per woning verschillend. Schattingen stellen de kosten op maximaal 50.000 euro per woning, maar dat lijkt eerder een gemiddelde. Kijk onderaan dit artikel bijvoorbeeld even mee naar de technische rondleiding door onze woning, een normale tussenwoning uit de jaren vijftig.

Misverstand 2: Je verdient je investering terug.

Waarom zo moeilijk doen over die investeringen? Je verdient het toch terug? Ook dat is een misverstand. Het stroomverbruik van een warmtepomp is, uitgedrukt euro’s, hoger dan het gasverbruik van de conventionele ketel. Na een omvangrijke investering ga je dus ook nog eens meer betalen per maand. De voorgenomen belastingmaatregel op gas en elektriciteit zal daar iets van veranderen, maar niet heel veel.

Ter illustratie: een gemiddeld gezin verbruikt 1800 kuub gas (ongeveer 990 euro) en 5000 kwh elektriciteit (ongeveer 1000 euro). De productgegevens van een warmtepomp zijn niet eensluidend, maar een experiment in de Zutphense nieuwbouwijk De Teuge leverde een paar jaar geleden interessante cijfers op over het verbruik. Daaruit bleek dat de warmtepomp 6000 extra kwh aan elektriciteit vroeg, oftewel zo’n 1200 euro. Dat is ruim 20 procent meer dan wat een gemiddeld gezin nu aan gas kwijt is. Het is dus geen ‘investering’, het is gewoon een uitgave.

Politici die optimistisch spreken over ‘terugverdienen’ gaan er vanuit dat je bovenop je investeringen voor de warmtepomp ook nog eens zonnepanelen aanschaft om in je gestegen elektriciteitsbehoefte te voorzien. Dat is weer een misverstand op zichzelf.

Misverstand 3: [ib]Met zonnepanelen kun je je warmtepomp kosteloos laten draaien.[/i]

Eén zonnepaneel van een vierkante meter levert gemiddeld 120 kWh per jaar op. Voor de 6000 kWh die een warmtepomp in een gemiddelde woning vraagt, zou je dus maar liefst 50 vierkante meter aan zonnepanelen nodig hebben. Dat kan bij vrijwel geen enkele woning, sterker nog, veel woningen kunnen überhaupt geen, of slechts een paar, zonnepanelen gebruiken. Doordat ze in de schaduw liggen bijvoorbeeld, of vanwege ongunstige plaatsing van het dak of dakkapellen.

Voor woningen die wel veel zonnepanelen kunnen dragen, schuilt er nog een fikse adder onder het gras. De zon schijnt namelijk vooral in de zomer, maar warmte heb je nodig in de winter. In januari en februari wordt er gemiddeld maar 3 procent van de totale jaarlijkse zonne-energie opgewekt. Helaas kun je de zomerzon niet bewaren en door het afschaffen van de salderingsregeling kun je het opwekkingsverschil vanaf 2020 ook niet meer compenseren. De praktijk is dan ook dat je in de zomer veel energie gratis aan het net zult schenken en in de winter moet je er net zoveel voor betalen als ieder ander.

Misverstand 4: Als iedereen het doet wordt het goedkoper.

Dat geldt wellicht voor het apparaat zelf. Als er vier miljoen nodig zijn, dan zal massaproductie zorgen voor een dalende prijs. Het probleem is alleen dat het grootste deel van de investering niet zit in het apparaat, maar in de aanpassingen van het huis zoals hierboven geschetst. Dat is vooral mensenwerk, en zoals we weten wordt arbeid niet goedkoper als de vraag stijgt, die wordt juist duurder. Wanneer er vier miljoen particuliere huizen moeten worden aangepast vóór 2050 zijn er veel te weinig mensen beschikbaar en zullen de prijzen voor zo’n project door het dak gaan. Alleen de aankondiging van Wiebes dat de Groningse gaskraan over 12 jaar dicht gaat heeft waarschijnlijk al een fikse premie gezet op elke offerte die nu wordt aangevraagd. We moeten immers wel, zo weten ook de installateurs nu.

Misverstand 5: Er is geen alternatief.

Natuurlijk wel. Hoe zou je het aan kunnen pakken? Ten eerste: geen enkele gasaansluiting meer voor nieuwbouw, zover zijn we nu gelukkig al. Ten tweede, pak de grootverbruikers aan die hun gas centraal verstoken en dus gemakkelijker op alternatieven kunnen overstappen. Denk aan industrie en tuinbouw. Ten derde, ga coulanter om met bestaande woningen. Accepteer gasgebruik, importeer het desnoods als Groningen echt helemaal dicht moet. Aardgas is nog altijd de minst vervuilende fossiele brandstof, in vergelijking met kolen en olie. In veel landen geldt overstappen op aardgas als een milieumaatregel. Tel je zegeningen.

Stimuleer de vrije markt vervolgens om systemen van stads- of blokverwarming aan te leggen volgens het model dat we kennen van glasvezel. Een organisatie mobiliseert dan wijken of dorpen om in te tekenen op een project dat vervolgens collectief, en dus goedkoop kan worden aangelegd. Huizen die overblijven kunnen geleidelijk aan overstappen op de warmtepomp. Zet er geen einddatum op, maar maak gas wel steeds duurder over een periode van bijvoorbeeld vijftig jaar.

Overigens zijn er ook minder wenselijke alternatieven denkbaar waarmee de gedwongen verbouwing ontlopen kan worden. Wat dacht je van pelletkachelverwarming, in combinatie met butagas (of methaan) voor het fornuis. Lekker op z’n Frans. Dat zal de fijnstof niet ten goede komen, maar wat als je de extra maandelijkse lasten voor de aanschaf van een warmtepompsysteem gewoon niet kunt dragen? Met de extreme oplossing waarvoor dit kabinet heeft gekozen, is het vragen om ongewenste olifantenpaadjes.



KADER: Wat moet er gebeuren om een warmtepomp te kunnen gebruiken in onze normale jaren vijftig tussenwoning?

- Aanschaf en installatie warmtepomp. Binnen- en buitenunit.

- Woonkamer: volledige houten vloer wegbreken. Opvullen kruipruimte met beton en isolatie. Daarbovenop de vloerverwarming en plavuizen. De houten topvloer van antiek eiken (twv 3000 euro) moet helaas naar Marktplaats.

- Aanbouw van het huis: betonnen vloer moet uitgedrild worden tot zo’n 10 tot 15 centimeter diepte. Dan plaatsing van isolatie en vloerverwarming.

- Hal met de trap naar boven: dat is een lastig geval. Deze ruimte wordt van de kelder eronder gescheiden door een betonnen plaat. Vloerverwarming kan ook niet bovenop de bestaande vloer aangebracht worden, dan worden de deuropeningen te laag. Daarom zullen we een convectorradiator moeten gebruiken. Dat geeft hier onvoldoende warmte, maar het is beter dan niets. Omdat de hal niet volledig op temperatuur gebracht kan worden, moeten alle binnendeuren die daarop uitkomen mee worden genomen in onze isolatieschil, met tochtstrips en drangers bijvoorbeeld.

- Badkamer: moet geheel worden vernieuwd, heeft geen vloerverwarming. Alleen dat is al zo’n 15 duizend euro.

- Slaapruimtes: plaatsing convectorradiatoren. Als er ’s winters gestudeerd of gewerkt moet worden, dan kan een elektrisch kacheltje bijverwarmen.

- Ruiten: gelukkig hebben we overal dubbel glas, hoewel we nog moeten controleren of de kwaliteit daarvan (en van de kozijnen) afdoende is.

- Spouwmuren: moeten voor en achter worden geïsoleerd.

- Zolderverdieping: is al gedeeltelijk geïsoleerd (de dakkapellen). De rest van het dak heeft gedateerde isolatie die moet worden vervangen.

- Luchtkwaliteit: plaatsing van een mechanische luchtverversingsysteem bestaande uit een centraal apparaat dat via buizen verbonden is met alle woonruimtes in het huis.

- Bijkomende werkzaamheden: de aanleg van nieuwe vloeren, leidingen en een ventilatiesysteem maakt het noodzakelijk om de hele benedenverdieping opnieuw te stucen.

De hele operatie, inclusief de aanschaf van de warmtepomp zelf, zal niet onder de 50.000 euro komen voor onze doodnormale tussenwoning. In totaal zijn er 4 miljoen eigen woningen in Nederland. Met een mogelijk gemiddelde van 50.000 euro zou het totaalbedrag uitkomen op 200 miljard.

Ter illustratie: de deltawerken kostten 5 miljard. Dat was politiek destijds een zeer zware beslissing. Dit keer heeft het kabinet de rekening echter bij de burgers zelf neergelegd en kon Wiebes daarom volstaan met een eenvoudige mededeling: vanaf 2050 wordt er geen gas meer geleverd, succes mensen.


N.b. In het artikel stond eerder dat er vijftig zonnepanelen nodig waren van een vierkante meter. Omdat dit onduidelijkheden opriep (een zonnepaneel is meestal 1,65 vierkante meter) heb ik dit gewijzigd in: vijftig vierkante meter aan zonnepanelen.
  Bericht 
NoCashCow
Master
 
Gelukkig zijn er nog genoeg mensen in dit land die gezond verstand hebben.
Wij gaan onze grote woning uit de 70-er jaren ook niet voorzien van een warmtepomp. De bestaande ketel gaat er over een jaar of 10 uit en dan komt er eentje op lpg in. Samen met een nieuwe sproeier voor de wokbrander. Rest is inductie.
We hebben 27 zonnepanelen voor de nog te plaatsen airco installatie voor BN koeling in de zomer en bijverwarming in voor en najaar met de verwarmingsfunctie ervan. Wellicht kombineren we dat met een accu om overdag wat stroom op te slaan voor de avonduren.
Veel milieuvriendelijker kan niet zonder heel veel te investeren. Hopelijk snappen die milieugekkies dat tegen die tijd ook. Anders moeten we hier ook aan de gele hesjes...
  Bericht 
Walker
Master
 
Rekensommetje klopt niet:

1 m3 gas (60 ct/m3) levert net zoveel energie als 10 kWh stroom (ok, 9,7..) Stroom kost ca Eur 0,20 /kWh. Echter een warmtepomp werkt 3 tot 5x zo efficient als een 1 op 1 electrisch verwarmingselement. Dus de verbruikskosten variëren van Eur 0,39 tot 0,64 voor dezelfde hoeveelheid energie welke je uit 1 m3 gas haalt.

Echter de rest wel: Een warmtepomp kun je alleen maar goed installeren als de rest van de woning hier voor toegerust is. Al geef ik zelf de voorkeur aan een ventilatiesysteem C4A of C4B boven een D-systeem.

Al het andere geeft problemen en comfortklachten.
  Bericht 
zadkine
Master
Eerste fout die gemaakt wordt, ook bij dat misverstanden verhaal (dat ik al kende) is dat er niet gerept wordt over de capaciteit van de pomp.
Je kunt geen 30KW gasketel ongestraft vervangen door een 10KW (afgifte vermogen) warmtepomp.
Je hebt wederom 30KW afgeven warmte nodig (wat tussen de 6KW (bij grondwarmte) en 15 KW vanuit lucht warmte onttrekken) energie kost.)
2 Om met 45 graden je huis warm te stoken ipv met 70 graden heb je 2 keer zoveel warmte afgevend oppervlak nodig....iets met thermodynamica wetten.
Nergens echter staat dat je je ventilatie moet veranderen of je huis isolatie.
Dat telt pas als je met een veel lichtere verwarming je huis wilt gaan verwarmen. Maar dat isoleren zou ook betekenen dat je met een veel lichtere gasketel toe kunt, en ook met dezelfde ketel zal je dan enorm aan gas besparen. En daarmee al een eind tegemoet komt aan GL besparings plannen.

Walker schreef:
1 m3 gas (60 ct/m3) levert net zoveel energie als 10 kWh stroom (ok, 9,7..)

Ik las op Wiki dat dat 8,8 moet zijn. Kan te maken hebben dat nederlands aardgas laagcalorisch is (teveel CO2 bijgemengd denk ik). Maar dat maakt verder niet veel uit in je vergelijking.
Wat wel veel uitmaakt in kosten voor elektrisch stoekn...op welke manier dan ook...is dat de energie belasting veel lager is bij gas dan bij stroom.
Per slot betaal je met 15 cent energie belasting op stroom voor dezelfde hoeveel Mj als in 1 kuub gas zit al iets van 1,35 -1,5 euro (afh van energie waarde vh gas). Alleen deze belasting is al ruim 2 keer zoveel als de totale gasprijs incl. belastingen.

En zelfs als je het rendement (60%) van een fossiel gestookte centrale zou gaan meetellen bij je berekening....voor 10KW aan stroom heb je 16KW aan gas nodig, 1,67 kuub dus. betaal je nog steeds veel meer belasting per verstookte kuub in de stroomcentrale als je stroom gebruikt in vergelijking met diezelde kuub stoken thuis. Geen wonder dat er geklaagd wordt over de stroomrekening bij elektrisch stoken.....je gaat vooral veel meer energie belasting betalen, iets wat weinig van doen heeft met efficientie van stookmethoden.
De overheid kennende zal ze waarschijnlijk niet de stroombelasting omlaag brengen maar eerder de gasbelasting voor die 1 (eventueel 1,67 kuub vanwge centrale rendement) ook op 1,5 euro brengen. Gaat je kuub gas 3 keer zoveel kosten incl kale gasprijs. En dat zal de vergelijking in stookkosten tussen gas en stroom wel reëler maken....nl er niet een economische vergelijking maar een werkelijke verbruiks vergelijking van maken.
  Bericht 
VTEC_Driver
Master
zadkine schreef:
De overheid kennende zal ze waarschijnlijk niet de stroombelasting omlaag brengen maar eerder de gasbelasting

Als er minder gasbelasting binnenkomt zal de overheid dat geld toch ergens vandaan moeten halen. Je gaat dan ergens anders meer betalen, waarschijnlijk stroom, je zal nooit maar dan ook echt nooit minder geld kwijt zijn in Nederland. De overheid is verslaafd aan andermans geld opmaken, dus zullen de inkomsten van de overheid nooit dalen.
  Bericht 
zadkine
Master
VTEC_Driver schreef:
Als er minder gasbelasting binnenkomt


Bij switchen naar stroomverbruik met de huidige belasting tarieven neemt de belasting opbrengst juist sterk toe...wat minder gas belasting veel meer stroom belasting ophalen dus. En dat is zelfs de hoofdreden dat mensen klagen over stijgende energie rekening bij inzetten warmtepomp....zeker als een minder efficiente installatie is gekozen.
  Bericht 
Dikke Dakduif
Master
NoCashCow schreef:
Wij gaan onze grote woning uit de 70-er jaren ook niet voorzien van een warmtepomp. De bestaande ketel gaat er over een jaar of 10 uit en dan komt er eentje op lpg in. Samen met een nieuwe sproeier voor de wokbrander. Rest is inductie.
We hebben 27 zonnepanelen voor de nog te plaatsen airco installatie voor BN koeling in de zomer en bijverwarming in voor en najaar met de verwarmingsfunctie ervan. Wellicht kombineren we dat met een accu om overdag wat stroom op te slaan voor de avonduren.
Helemaal off-grid? Lijkt me fantatstisch mits haalbaar.

Ik vraag me wel of LPG op lange termijn verkrijgbaar blijft, het burgerhatende kabinet heeft immers de oorlog aan fossiele brandstoffen verklaard.
  Bericht 
Dave
Webspecialist
Voor zolang het duurt ja.. Over een jaar of vijf is alles weer anders. Ik zou niet eens verbaasd zijn als dat hele Tesla failliet is tegen die tijd.
  Bericht 
Walker
Master
 
Misschien dat makelaars dat achterlijke "lokatie, lokatie, lokatie" eens weg gaan laten als ze een huis gaan verkopen. Een 6e hands auto met rotte bodem en een megaverbruik breng nu immers ook minder op dan een nieuwe uit de showroom.
  Bericht 
Bussloo
Master
50.000 euro... Het zal mij benieuwen of het aantal woningbranden de komende jaren fors zal toenemen.
  Bericht 
Ducantoni
Master
Walker schreef:
dat achterlijke "lokatie, lokatie, lokatie"

Goed plan. Te beginnen met 020 en het op het bijna onbeschofte gedrag af dat makelaars daar schijnen te vertonen.
Aan de andere kant. Je bent een dief van eigen portemonnee als je daar zou willen wonen. :nothanks:
  Bericht 
BLikent
Master
Groot probleem: Voetbalclub wil zonnepanelen, maar krijgt deksel op neus (Enexis kan de stroom niet kwijt)

Voetbalclub Nieuw Buinen wil 246 zonnepanelen aanbrengen op het kantinegebouw, maar netbeheerder Enexis kan de extra stroom helemaal niet kwijt.

Toename zonneparken zorgt voor probleem: elektriciteitsnet overbelast

En dus gaat er waarschijnlijk een streep door het plan. Afgelopen donderdag kwamen de leden van de club in spoedberaad bij elkaar.

Want er zit aardig wat geld van Nieuw Buinen in het plan: 57.000 euro van de club en 21.000 euro subsidie uit het zogeheten EDS-potje (‘Subsidieregeling Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties’).

Op slot
„Wij hebben van Enexis de melding gekregen dat het hele spul op slot zit”, vertelt voorzitter Siert van der Laan van de voetbalclub uit Nieuw-Buinen.

En dat is een fikse teleurstelling, zegt de voorzitter. „Ons is verteld dat de extra capaciteit waar ze nu aan werken al is toegezegd aan commerciële projectontwikkelaars van zonneparken. Ook de windmolens worden daarop aangesloten. Dus er is geen plek voor ons om op het net te worden aangesloten.”

Steeds meer problemen
De enorme toename van zonneparken levert steeds meer problemen op met het elektriciteitsnetwerk. Het net heeft in het zuiden van Groningen en noorden van Drenthe te weinig capaciteit om opgewekte energie nog langer te kunnen verwerken.

In Hoogeveen, Beilen, Stadskanaal, Musselkanaal, Gasselte en de Eemshaven-Oost levert de netbeheerder helemaal niet meer terug. Daar wordt zo veel stroom aangeleverd dat er sprake is van een overcapaciteit.

Code:
Beperkte transportcapaciteit Enexis
In onderstaande netdelen is transportcapaciteit nog maar beperkt beschikbaar. Dit betekent dat aanvragen voor transportcapaciteit voor teruglevering beperkt kunnen worden aangeboden in de volgende plaatsen:

Vierverlaten; Weiwerd; Kropswolde; Meeden; Veendam; Bargemeer; Emmen; Zeijerveen; Dedemsvaart; Vroomshoop; Veenoord; Klazienaveen; Hardenberg; Coevorden; Steenwijk; IJsselmuiden; Ommen; Dante


Uit een brief van Enexis blijkt dat uitbreiden van het hoogspanningsnet zeker enkele jaren zal duren. Het is dus maar de vraag of het op dit moment nog zin heeft om in die gebieden als sportclub zonnepanelen aan te leggen.

PvdA: onacceptabel
En dus staat een club als Nieuw Buinen buitenspel. De investeringen zijn voor een sportclub vrij hoog, zegt Van der Laan. Extra probleem: voor 9 februari moeten de panelen op het dak liggen, anders wordt de ESD-subsidie ook nog eens ingetrokken. „Wij hoorden dat we de komende drie jaar dan ook niet meer in aanmerking komen voor zo’n subsidie. Heel bijzonder: we willen het goed en duurzaam doen. Maar dat lukt zo niet.”

De PvdA in Drenthe noemt het onacceptabel. „Het kan niet zo zijn dat een voetbalclub onder druk komt te staan door commerciële activiteiten”, laat Statenlid Peter Zwiers weten. De PvdA heeft dan ook vragen gesteld.

Het Groningse PvdA-Kamerlid William Moorlag overweegt de kwestie aan te kaarten bij minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat). Moorlag noemt het bijvoorbeeld bizar dat een sportclub als Nieuw-Buinen dan ook nog drie jaar wordt afgesloten van het opnieuw aanvragen van subsidies. „Volledig buiten hun schuld om. Dat moet toch anders kunnen.”


Er is zoveel aanbod dat ze de stroom niet kwijt kunnen. Misschien stuwmeren aanleggen zoals in Zweden of het IJsselmeer hiervoor gebruiken...?
  Bericht 
Blaataap
Master
zadkine schreef:
stroombelasting


Het is al jaren bekend dat de energiebelasting gaat stijgen om een subsidiepot te kunnen betalen (opslag duurzame energie). Reken (haha) er niet op dat dit een tijdelijke belastingmaatregel is.
  Bericht 
Walker
Master
 
Waarom zou je als voetbalclub zoveel zonnepanelen willen exploiteren? Veldverwarming?
  Bericht 
Griffin
Master
BLikent schreef:
Er is zoveel aanbod dat ze de stroom niet kwijt kunnen. Misschien stuwmeren aanleggen zoals in Zweden of het IJsselmeer hiervoor gebruiken...?

Als je er dan met je bootje overheen vaart krijg je vast wel leuke lichteffecten :[ . Misschien moeten we er sidderalen in loslaten? 8)

Walker schreef:
Waarom zou je als voetbalclub zoveel zonnepanelen willen exploiteren? Veldverwarming?

Lichtmastjes, kantine. De plaatselijke FC zit zo op 50.000 kWh/jaar alleen aan verlichting (en dat is dan al LED verlichting!). 246 panelen leveren bij optimale plaatsing nominaal 246 x 1.65 x 125 kWh/m² = 50737,5 kWh dus op zich snap ik dat aantal wel.
  Bericht 
Dikke Dakduif
Master
Griffin schreef:
Lichtmastjes, kantine. De plaatselijke FC zit zo op 50.000 kWh/jaar alleen aan verlichting (en dat is dan al LED verlichting!). 246 panelen leveren bij optimale plaatsing nominaal 246 x 1.65 x 125 kWh/m² = 50737,5 kWh dus op zich snap ik dat aantal wel.
Zeker niet onlogisch maar laat ze dan niet de "opslag" afschuiven op het openbare net.

Het "succes" van zonnepanelen drijft op een zeepbel die een keer gaat knappen tenzij ieder paneel voortaan verkocht wordt met een powewall. Dan is het ook meteen duidelijk wat de echte kosten van zonnestroom zijn.
  Bericht 
zadkine
Master
Zolang de piek van de een het dal verbruik van de ander is kan je het net heel goed als opslag gebruiken....geeft een beter rendement dan in accu's stoppen.
En niemand die bij zijn hoofd is koopt een dure powerwall van Tesla. Dezelfde opslag koop je voor de helft van de prijs als je zware accu's koopt (welke tegen diepontladen kunnen).
  Bericht 
Raymond
Master
Er wordt nog een fijn nadeeltje van de warmtepomp verzwegen. De 60dB geluid die de buitenunit maakt, dag en nacht. Vinden de buren fijn. Nog mooier is een aantal van die apparaten aan de gevel, naast en onder elkaar. Slapeloze nachten door duurzaam lawaai, hoe mooi wil je het hebben.
  Bericht 
Blaataap
Master
Je merkt er niks van. Alle huizen van mijn blok hebben een LW warmtepomp met de buitenunit op het dak. Je hoort er helemaal niks van als je buiten staat.
  Bericht 
Griffin
Master
Dikke Dakduif schreef:
tenzij ieder paneel voortaan verkocht wordt met een powewall.

Onzin. Het gaat slechts om 50 MWh. Voor de industrie is dat een miniem stukje van het hele energieplaatje. Als je de zware industrie beter kan regelen is het hele probleem weg. Voorbeeldje: in Essen is een aluminiumfabriek die 1 lijn aan- en uitschakelt naar gelang er meer of minder energie geleverd wordt. http://www.wattisduurzaam.nl/12367/ener ... waterstof/

Nou is 246 panelen ook weer niet zo ontzettend veel. Als er ergens een wijk-initiatief ontplooid wordt om zonnepanelen centraal in te kopen en te leggen heb je dat met 25 deelnemers ook bij elkaar. Een straatje in een nieuwbouwwijk heeft ook zo 250 panelen liggen.

Het alternatief is dat die club z'n energie inkoopt zoals dat nu ook gebeurt. Daar is dan het zelfde net voor nodig als gebruikt zou worden voor de teruglevering en een centrale die op commando de benodigde energie kan leveren. Kortom, het "afschuiven op het net" is eigenlijk een prima oplossing maar de energieleverancier is domweg te beroerd om zijn opslag beter te regelen.
  Bericht 
maarten28
Master
Maserati Teun schreef:
Een prachtige techniek, maar de temperatuur van het verwarmingssysteem komt er niet mee boven de 55 graden.

Voor een conventionele radiator is dat een te lage temperatuur om een kamer te verwarmen (gasketels gaan tot 80 graden).

Bullshit. Ik krijg mijn huis (1985) met CV-ketel op maximaal 60 graden en conventionele radiatoren prima warmgestookt. Misschien niet bij -10, maar hoe vaak komt dat nu voor.
Zo gauw het huis warm is pendelt de watertemperatuur op een koude dag rond de 45 graden op een dag zoals vandaag rond de 35. Ja, dat is echt genoeg om het huis op temperatuur te houden. De ketel kan zo weinig vermogen nog niet eens leveren, die gaat 3x per uur 5 minuten aan en dan weer uit.

80 graden is echt alleen nodig als je een huis uit het jaar kruik met bijbehorende isolatie hebt en het flink vriest. Voor dat soort huizen is een warmtepomp niet echt geschikt.
  Bericht 
Raymond
Master
Blaataap schreef:
Je merkt er niks van. Alle huizen van mijn blok hebben een LW warmtepomp met de buitenuniy op het dak. Je hoort er helemaal niks van als je buiten staat.

Ik hoor die van mijn buurman toch echt hoor. En ik heb thuis ook een inverterunit staan, die propeller hoor je ook.
  Bericht 
Dikke Dakduif
Master
Griffin schreef:
het "afschuiven op het net" is eigenlijk een prima oplossing maar de energieleverancier is domweg te beroerd om zijn opslag beter te regelen.
Dit is toch de wereld op z'n kop? Als je zonodig electra terug wil leveren, lijkt het mij niet meer dan normaal dat je dan ook voor de kosten opdraait.
  Bericht 
Blaataap
Master
Misschien ouwe of goedkope meuk dan Raymond? Hier staan er tien in een behuizing en je merkt er echt helemaal niks van. Scheelt natuurlijk dat het op het dak staat en het een goede unit is (Mitsubishi) in een behuizing. Er is kortom, over nagedacht vóór de bouw. Het is niet achteraf erop geklust.
  Bericht 
Raaf
Master
Griffin schreef:
Als je de zware industrie beter kan regelen is het hele probleem weg. Voorbeeldje: in Essen is een aluminiumfabriek die 1 lijn aan- en uitschakelt naar gelang er meer of minder energie geleverd wordt. http://www.wattisduurzaam.nl/12367/ener ... waterstof/

Is in Nederland ook zo. Je kan als bedrijf regelbaar vermogen tenderen aan de netbeheerder. Afhankelijk van hoe snel je kan aanschakelen of juist afschakelen krijg je daar een bepaald bedrag voor.
  Bericht 
Spook
Master
Nouja an sich is dat niet verkeerd want dan kun je met minder verliezen op je net draaien danwel beter de correcte frequentie behouden.
  Bericht 
Griffin
Master
Dikke Dakduif schreef:
Als je zonodig electra terug wil leveren, lijkt het mij niet meer dan normaal dat je dan ook voor de kosten opdraait.

Dat er niet voor 100% gesaldeerd kan worden, nou ja, daar is misschien niks tegen. Verkoop energie aan de centrale voor €0,20 per kWh en koop het terug voor €0,21. Prima hoor. Maar dan mag je ook niet verwachten dat diezelfde klant meebetaalt aan de zoveelste nieuwe centrale. Daar maakt'ie immers geen gebruik meer van.
  Bericht 
Raymond
Master
Blaataap schreef:
Misschien ouwe of goedkope meuk dan Raymond? Hier staan er tien in een behuizing en je merkt er echt helemaal niks van. Scheelt natuurlijk dat het op het dak staat en het een goede unit is (Mitsubishi) in een behuizing. Er is kortom, over nagedacht vóór de bouw. Het is niet achteraf erop geklust.

Zou kunnen. Geen idee wat ze er hebben staan. Maar wat jij zegt zie je inderdaad bij bedrijven wel. Die meuk bouwen ze weg. Schermpjes ervoor enzo. Dan zal je er inderdaad minder last van hebben. Maar ik denk dat als je in een tussenwoning woont en je buurman ketst zo'n ding aan de muur naast jouw slaapkamerraam dat je er wel degelijk wat van merkt. Sommigen zullen niet anders kunnen bij gebrek aan een mooi plat dakje.
  Bericht 
VTEC_Driver
Master
Walker schreef:
Waarom zou je als voetbalclub zoveel zonnepanelen willen exploiteren?


Griffin schreef:
Lichtmastjes, kantine.


Als de zon schijnt en de zonnepanelen energie opwekken hoeft de veldverlichting niet aan.
  Bericht 
Raaf
Master
Griffin schreef:
Maar dan mag je ook niet verwachten dat diezelfde klant meebetaalt aan de zoveelste nieuwe centrale. Daar maakt'ie immers geen gebruik meer van.

Zodra je zelfvoorzienend bent kan je van het grid af. Dan betaal je daar ook niet meer aan mee via de netbeheerderskosten. Zolang je het netwerk nog nodig hebt betaal je gewoon voor het netwerk.
  Bericht 
Blaataap
Master
Raymond schreef:
tussenwoning


Ja, op zich wel mee eens. Zeker bij oude, slecht geïsoleerde woningen zou dat een probleem kunnen worden. Ook omdat de gebruikte unit en de installatie ervan niet het beste spul zal zijn.
  Bericht 
Walker
Master
 
Raymond schreef:
Maar ik denk dat als je in een tussenwoning woont en je buurman ketst zo'n ding aan de muur naast jouw slaapkamerraam dat je er wel degelijk wat van merkt. Sommigen zullen niet anders kunnen bij gebrek aan een mooi plat dakje.


Dan kets je dat ding maar op het schuine dak. Of bovenop de dakkapel.
  Bericht 
Griffin
Master
Raaf schreef:
Zodra je zelfvoorzienend bent kan je van het grid af.

Dat is dus in het geval van die voetbalclub geen realistische optie. Een 50 MWh powerpack is nogal een investering en meestal niet bedoeld om een 3/4 jaar elektriciteit in op te slaan. Laat staan dat je er toestemming voor krijgt om zo'n installatie op de rand van je perceel neer te plempen (als je die ruimte überhaupt al zou hebben).

Ook voor thuis moet je dan nog eens goed rekenen. Neem ik mijn huishouden als voorbeeld: ik heb 15 hoge-opbrengst panelen liggen, goed voor in totaal 4,8 kWp. Dit jaar hebben we (tot nu toe) 5112 kWh aan opbrengst gehad. Mijn huishouden hebben we ingeschat op 4500 kWh/jaar, dus we houden over. Volgens domoticz heb ik per vandaag een overschot van 754 kWh.

Maar... minder opbrengst dan verbruik in jan, nov en dec, . Omslagpunt pas in mei. Kortom, om echt off-grid te zijn moet ik minimaal 3 maanden maar wellicht nog langer kunnen overbruggen. De accu die nodig is moet grofweg 800 kWh op kunnen slaan en langdurig bewaren (en dan wordt het krap aan het eind van de winterperiode).

Ter vergelijking: een Tesla powerwall kost €7k (plus €740 aan regelapparatuur, plus installatiekosten) en kan 13,5 kWh per pack opslaan. Ik heb er dan dus grofweg 60 nodig; een investering van tussen de €450k en €500k. Da's niet echt realistisch heh. En dat is nog maar voor 1 huis, niet voor die voetbalclub...
  Bericht 
Walker
Master
 
Bij ons op de zaak liggen 2700 panelen op het dak. Ook veel meer dan we zelf gebruiken, maar blijkbaar een goede overeenkomst met de leverancier.
  Bericht 
zadkine
Master
Griffin schreef:
Dat er niet voor 100% gesaldeerd kan worden, nou ja, daar is misschien niks tegen. Verkoop energie aan de centrale voor €0,20 per kWh en koop het terug voor €0,21.

In nederland worden de netwerkkosten NIET gesaldeerd. (vzv ik weet). In Polen krijg ik 80% van de stroomprijs terug, maar zijn er geen aparte netwerk kosten, die zijn inbegrepen in het stroom tarief. Kaqn ik goed mee leven inderdaad.

Griffin schreef:
Ter vergelijking: een Tesla powerwall kost €7k (plus €740 aan regelapparatuur, plus installatiekosten)

Ga ervan uit dat je andere accu soorten (geschikt voor dit doel) voor de helft van de prijs hebt....lage lekstroom en diep ontladen mogelijk). Is nog steeds niet realistisch , maar wel een stuk goedkoper
Neemt niet weg dat je dan beter voor een klein deel van dat bedrag 3 keer zoveel panelen kunt neerleggen en dan heb je in de winter wel bijna genoeg.
Goedkoopste offgrid installatie bestaat uit een diesel/lpg aggregaat voor de koude donkere maanden waarbij je de (rest) warmte van het ding gebruikt voor je huis verwarming en warm water naast je panelen en opslag voor pakweg een dag of drie in accu's .
Walker schreef:
maar blijkbaar een goede overeenkomst met de leverancier.

Eerder met de belastingdienst.
Een mkbér zou tot 50K per jaar kunnen installeren op het dak met mia, mkb en versnelde afschrijvings regeling....
18 panelen met solaredge heb ik , turnkey, laten leggen voor minder dan 7K (BTW vrij)...per jaar kan je dus zo meer dan 100 panelen leggen als je verder niet hoeft te investeren en je schuur groot genoeg is. In 3 jaar dus 270 panelen. En zelfs met 7 cent opbrengst loont dat al vanwege die regelingen.

Milieu investeringen op grotere schaal hebben vergelijkbare subsidies en fiscale voordelen.
  Bericht 
Raaf
Master
Griffin schreef:
Maar... minder opbrengst dan verbruik in jan, nov en dec, . Omslagpunt pas in mei. Kortom, om echt off-grid te zijn moet ik minimaal 3 maanden maar wellicht nog langer kunnen overbruggen. De accu die nodig is moet grofweg 800 kWh op kunnen slaan en langdurig bewaren (en dan wordt het krap aan het eind van de winterperiode).

Ter vergelijking: een Tesla powerwall kost €7k (plus €740 aan regelapparatuur, plus installatiekosten) en kan 13,5 kWh per pack opslaan. Ik heb er dan dus grofweg 60 nodig; een investering van tussen de €450k en €500k. Da's niet echt realistisch heh. En dat is nog maar voor 1 huis, niet voor die voetbalclub...

Daarom kan je ook nog niet van het grid af.. De technologie is er gewoon nog niet op een betaalbare manier.

zadkine schreef:
Neemt niet weg dat je dan beter voor een klein deel van dat bedrag 3 keer zoveel panelen kunt neerleggen en dan heb je in de winter wel bijna genoeg.
Goedkoopste offgrid installatie bestaat uit een diesel/lpg aggregaat voor de koude donkere maanden waarbij je de (rest) warmte van het ding gebruikt voor je huis verwarming en warm water naast je panelen en opslag voor pakweg een dag of drie in accu's .

En wat doe je dan met het overschot? Je moet kunnen dempen/opslaan om het te laten werken.
  Bericht 
Dikke Dakduif
Master
Walker schreef:
Bij ons op de zaak liggen 2700 panelen op het dak. Ook veel meer dan we zelf gebruiken, maar blijkbaar een goede overeenkomst met de leverancier.
Waarom denk je dat volgend jaar de energierekening bij iedereen met 20% omhoog gaat?
  Bericht 
Bussloo
Master
Raaf schreef:
En wat doe je dan met het overschot? Je moet kunnen dempen/opslaan om het te laten werken.

Het grondwater opwarmen? Moet je wel een warmtepomp op bodemwarmte hebben. Of een airco bij het terras, een soort omgekeerde buitenkachel.
  Bericht 
Griffin
Master
zadkine schreef:
In nederland worden de netwerkkosten NIET gesaldeerd. (vzv ik weet)

De salderingsregeling van mijn energieleverancier verrekent per kWh. Als ik aan het eind van de rekenperiode 1000 kWh heb geleverd aan het net en 1500 kWh van het net getrokken heb, dan betaal ik voor de 500 kWh die ik netto gekocht heb. Het voordeel van de energieleverancier zit 'm dan voornamelijk in het verrekenen van daltarief-uren. De energie wordt immers voornamelijk tijdens hoogtarief-uren gemaakt en teruggeleverd tijdens daltariefuren. Het prijsverschil verdwijnt in de zakken van de energiemaatschappij. Het overschot koopt'ie dan aan tegen een zeer laag tarief, daar maakt de eneco nog meer winst op.

Netwerkkosten zijn geen variabele kosten maar een vaste component, gestaffeld op basis van je aansluitingscapaciteit. Dat is dus onafhankelijk van de hoeveelheid energie die je verbruikt dan wel terug levert.

zadkine schreef:
Neemt niet weg dat je dan beter voor een klein deel van dat bedrag 3 keer zoveel panelen kunt neerleggen en dan heb je in de winter wel bijna genoeg.

Nee, bij lange na niet. Als dat al zou kunnen...

In januari was het verbruik over de hele maand 357 kWh. Opbrengst van de panelen 56 kWh. Als ik drie keer zo veel panelen zou neerleggen kom ik nog steeds op een tekort van 189 kWh over de hele maand gerekend. Die periode van nauwelijks opbrengst t.o.v. juist een verhoogd verbruik moet je zien te overbruggen. Kortom, de invloed van die extra panelen t.b.v. het opvullen van het capaciteitsgat is maar minimaal.

Daarbij levert het overschot aan energie in de zomermaanden te weinig op t.o.v. de extra investering. Immers, het energie-overschot dat uit de panelen komt in de zomer kan nu al niet in die 800 kWh opgeslagen worden. Op het hoogtepunt (in oktober) zat ik op een cumulatief overschot van 1100 kWh (gerekend vanaf 1 januari). Leg ik 3 keer zo veel panelen neer, dan leveren die dingen niks op in de zomer als ze juist moeten renderen. Om ze wel te laten renderen moet je meer elektrisch gaan doen. Ik verwarm nog op gas (dus helemaal off-grid is die berekening sowieso al niet) en ik rij niet elektrisch. Maar verwarmen doe je niet substantieel in de zomer (dus nog schevere verhouding) en elektrisch rijden gaat gewoon het hele jaar door (maar verbruikt in de winter ook relatief meer). Kortom, het leggen van extra panelen werkt niet als je de buffercapaciteit niet vergroot.
  Bericht 
zadkine
Master
Raaf schreef:
En wat doe je dan met het overschot? Je moet kunnen dempen/opslaan om het te laten werken.


bv
Bussloo schreef:
Het grondwater opwarmen? Moet je wel een warmtepomp op bodemwarmte hebben. Of een airco bij het terras, een soort omgekeerde buitenkachel.

op plekken waar geen grondwaterstroming is.
En verder hoef je niks ermee, maar als je wel een accu voor enkele dagen hebt is het een optie zelf een snellader te plaatsen....alleen werkend als er genoeg in je accu zit.

Of je doet er niks mee....ging namelijk om lager inversterings bedrag dan voor 800KWH accu's neerzetten.
Als je het niet afneemt zullen die panelen echt niet stuk gaan....
Oftewel...verkopen als je een redelijk tarief krijgt, gewoon niks mee doen als er niks voor betaald wordt.
  Bericht 
Blaataap
Master
Je kunt de warmte van de PV panelen ook opslaan onder je huis in van die speciale zoutoplossingen. Hoe het precies werkt, geen idee. Heb alleen onthouden dat dat ook prima werkt voor verwarming in de winter.
  Bericht 
R
Master
Blaataap schreef:
Ja, op zich wel mee eens. Zeker bij oude, slecht geïsoleerde woningen zou dat een probleem kunnen worden. Ook omdat de gebruikte unit en de installatie ervan niet het beste spul zal zijn.

In de meeste bestaande gevallen zal het geluid net onder het dak wel hoorbaar zijn , in tegenstelling tot buiten op de grond.
Met de bouw moet massa (steen) in het dak verwerkt worden om het zware geluid, trillingen (lage Hz) tegen te houden.

Blaataap schreef:
Hier staan er tien in een behuizing en je merkt er echt helemaal niks van. Scheelt natuurlijk dat het op het dak staat en het een goede unit is (Mitsubishi) in een behuizing. Er is kortom, over nagedacht vóór de bouw. Het is niet achteraf erop geklust.


Mooi maar niet representatief voor de meeste bestaande situaties. Als het een beetje ingebouwd is tussen andere bebouwing, kan het geluid ook niet helemaal ongestoord weg.
  Bericht 
Griffin
Master
Zoiets* maar dan met een zoutoplossing? De website van dit specifieke product is offline, dus het zal wel niets geworden zijn...

*): Cookie alert!
  Bericht 
Raymond
Master
Walker schreef:
Dan kets je dat ding maar op het schuine dak. Of bovenop de dakkapel.

Jij plaatst dat ding waar het jou het beste uitkomt. Kabellengte, kabeldoorvoer etc. Ivm trillingen ga jij hem natuurlijk nooit op de dakkapel van je slaapkamer bouwen.Wat jouw buurman ervan vindt zal jou een eind jeuken. Wedden dat 80% zo denkt?
  Bericht 
Walker
Master
 
Dat zal inderdaad wel zo zijn. Mr. Frank Visser kan de komende jaren nog flink aan de bak met al die burenruzies... Hier geen buitenunit, maar bromt de compressor in de afgesloten trapkast met geluidswerende deur (en rubber dichting).
  Bericht 
Blaataap
Master
R schreef:
ingebouwd


Onze woning is dat natuurlijk ook gewoon. Het belangrijkste is dat er goed spul wordt gebruikt en op de juiste wijze wordt geïnstalleerd. Er kan al heel wat gewonnen worden als er ook iets van geluidsdemping wordt gedaan aan de buitenkant.
En ja, ongetwijfeld zal het zo zijn dat het bij bestaande bouw niet allemaal op de juiste manier wordt gedaan maar dat betekent niet dat het systeem zelf altijd overlast geeft.
  Bericht 
R
Master
Volgens mij heel vaak wel.

Hangt in belangrijke mate af waar je eigen norm voor overlast ligt.

Veel massa, een suskast, inderdaad goede materialen en rubber, trillingsdempers ed.

Het belangrijkste is dat die materialen geluid en dus trilling dempt en verminderd. Maar echt niet opheft. Voor een aardige investering. Die lang niet iedereen gaat doen.

Verder het egoïstische uitgangspunt zoals 2/3 hierboven beschreven.
  Bericht 
Turkosariba
Master
Een lucht/water-warmtepomp is niet zo efficiënt als een bodem/water-warmtepomp, vooral tijdens de koudste dagen, wanneer je de verwarming het meeste nodig hebt, laat de lucht/water-warmtepomp het afweten.

Maar met zo'n bodem/water-warmtepomp ben je er ook niet voor een woning. Daarvoor is de verhouding tussen verwarming (veel) en koeling (weinig) te scheef waardoor een bodembron binnen enkele jaren uitgeput raakt.

Ook liggen de woningen in NL doorgaans te dicht bij elkaar (hoh 6 m¹) terwijl zo'n bodembron minstens enkele tientallen meters uit elkaar moeten liggen om elkaar niet te beïnvloeden. En dan hebben we het nog over eengezinswoningen... bij appartementen/flats is de beschikbare bodem al sowieso ontoereikend.

Ondertussen is er helemaal niets mis met het gebruik van aardgas, het is een schone energiebron met een relatief lage CO2-uitstoot... er zijn landen die hun CO2-reductiedoelen halen door van kolen over te schakelen op aardgas. :lol:

Hoewel mijn woning uitermate geschikt is voor een warmtepomp (goede isolatie, verbeterde kierdichting, energiezuinig ventilatiesysteem, warmteafgifte uitsluitende via lage temperatuur vloer- en wandverwarming) ga ik mij 18 jaar oude HR-ketel vervangen door een nieuwe gasketel. Goedkoop en betrouwbaar!
 Pagina 5 van 97  [ 4805 berichten ]

Wie zijn er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

     
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
privacy policy