Pagina 1 van 7  [ 317 berichten ]
  Bericht 
Bussloo
Master
Vervolg van onderwerp : zonnepanelen

‘Consument kan btw op thuisbatterij terugvragen, met óf zonder zonnepanelen’
Consumenten die een thuisbatterij kopen – met óf zonder zonnepanelen – kunnen bij de Belastingdienst de btw terugvragen die op de batterij zit. ‘Dit is geweldig nieuws en voelt als subsidie’, aldus Romano Hagen.
Als fiscaal jurist loopt Romano Hagen met zijn bedrijf De Centrale al meer dan 10 jaar mee in de Nederlandse zonne-energiesector. Het bedrijf vroeg – tot per 1 januari 2023 de btw op zonnepanelen afgeschaft werd – voor vele honderdduizenden consumenten die zonnepanelen kochten de btw terug.

7 à 8 jaar terugverdientijd
‘Nu ook voor thuisbatterijen de btw teruggevraagd kan worden, breekt een nieuwe fase in de energietransitie aan’, opent Hagen het gesprek. ‘De terugverdientijd van een thuisbatterij gaat met de btw-teruggave omlaag naar 7 tot 8 jaar. Daarmee wordt energieopslag voor consumenten een fantastische investering – en het voelt in die zin als een subsidie – zeker met de wetenschap dat de prijs van thuisbatterijen de laatste jaren is gedaald door opschaling van de industrie.’

Dynamisch energiecontract
Een belangrijke voorwaarde voor consumenten om de btw op een thuisbatterij terug te kunnen vragen, is de combinatie met een dynamisch energiecontract en in- en verkoop op de energiemarkt.

‘Een dynamisch energiecontract maakt het voor batterijeigenaren mogelijk om te handelen op de energiemarkt’, duidt Hagen. ‘Dit “traden” zorgt ervoor dat de Belastingdienst een consument dient aan te merken als btw-ondernemer. Dat laatste is weer een randvoorwaarde om de btw op de thuisbatterij terug te kunnen vragen. Alleen als je met je batterij geregeld “handelt” in energie, kun je de btw op de aanschafprijs namelijk terugkrijgen. Na het aanschafjaar dient de consument in beginsel jaarlijks btw af te dragen, er wordt immers energie ingekocht en verkocht. Omdat in het overgrote deel van de gevallen de Kleine Ondernemersregeling (KOR) toegepast kan worden – net zoals in het verleden het geval was bij zonnepanelen – hoeft de consument in de jaren na het aanschaffen van de batterij echter geen btw af te dragen.’

In- en verkopen
Hagen benadrukt dat – in lijn met de Belastingwet – het handelen in energie een absolute randvoorwaarde is om de btw op de thuisbatterij die bij de aankoop is betaald terug te kunnen krijgen. ‘In Nederland ben je ondernemer voor de btw, wanneer je met regelmaat diensten levert waar je een vergoeding voor ontvangt. Het via de combinatie van een thuisbatterij en een dynamisch energiecontract in- en verkopen van energie op de energiemarkt is zo’n dienst.’

Overigens wordt dit handelen op de energiemarkt voor consumenten volledig automatisch verzorgd. Hagen: ‘Slimme software die bij een thuisbatterij geleverd wordt, kan de batterij laden wanneer de prijs laag is en de batterij weer ontladen – en dus de energie verkopen – als de prijs hoog is.’

Leveranciersafhankelijk
Voor installateurs is het volgens Hagen van essentieel belang om de btw-teruggave voor hun klanten nog vóór de aankoop van de thuisbatterij te regelen. ‘Daar zijn meerdere redenen voor. Ten eerste is het vooralsnog niet bij alle merken thuisbatterijen mogelijk om te handelen op de energiemarkt. Dat verschilt per fabrikant en leverancier. Wij stemmen daarom per merk met de Belastingdienst af hoe de batterijsoftware werkt om aan te kunnen tonen dat daadwerkelijk in energie gehandeld wordt.’

Zonnepaneelbezitters
‘Ten tweede hebben veel zonnepaneelbezitters in het verleden bij de aankoop van hun zonnepaneelinstallatie al btw teruggevraagd en daartoe een beroep gedaan op de Kleine Ondernemersregeling’, vervolgt Hagen. ‘Ook die groep consumenten kan de btw op een thuisbatterij terugkrijgen, maar daartoe moeten wel enkele zaken vóóraf geregeld worden. Zo kan het bijvoorbeeld handig zijn wanneer de partner de thuisbatterij koopt. Dan dient wel het aankoopcontract van de thuisbatterij en het energiecontract op naam van de partner te staan. En dat is reden waarom installateurs en consumenten vóór installatie van de thuisbatterij contact met ons moeten opnemen.’

Btw-test
Hagen heeft met zijn team in de afgelopen periode alle verschillende oplossingen die er zijn om de btw op thuisbatterijen terug te vragen in kaart gebracht. ‘We leggen momenteel de laatste hand aan een btw-test waarmee het voor installateurs en consumenten straks met een paar muisklikken te controleren is of de btw teruggevraagd kan worden. Meer dan 85 procent – en misschien zelfs wel 90 procent – van de particulieren die een thuisbatterij koopt, zal de btw terug kunnen vragen. Om teleurstelling achteraf te voorkomen, is het cruciaal om de btw-teruggave vooraf te controleren en te organiseren.’
  Bericht 
Abel1
Master
Bussloo schreef:
btw-teruggave


Wat een gekloot weer, waarom niet gewoon simpel btw vrij verkopen die dingen? echt de overheid wil wel energie transitie, maar maakt het aan de andere kant weer ingewikkeld en lastig.
  Bericht 
Bussloo
Master
Omdat een dynamisch contract een voorwaarde is.
  Bericht 
dvdouden
Master
NOS schreef:
Ook Budget Energie rekent extra kosten zonnepanelen, wel (soms) gratis stroom

Na Vandebron gaat ook energieleverancier Budget Energie extra kosten rekenen voor het terugleveren van zonnestroom. Klanten met zonnepanelen en een variabel contract zijn daardoor vanaf 1 maart duurder uit. Voor nieuwe klanten gaan de extra kosten direct in.

Op die manier probeert de energieleverancier de druk op het stroomnet te beperken. Het bedrijf wil ook dat mensen energie gaan verbruiken wanneer de meeste groene stroom wordt opgewekt. Daarom gaat het gratis stroom aanbieden op lente- en zomermiddagen in het weekend. Dat geldt van april tot en met augustus, tussen 12.00 uur en 17.00 uur. Het is niet voor de mensen die al klant zijn, maar geldt alleen voor mensen die een nieuw eenjarig contract afsluiten.

"Er is een systeemverandering nodig", meldt de stroomverkoper. "We moeten slimmer omgaan met vraag en aanbod. Daarmee voorkomen we een vertraging in de energietransitie."

Lokken naar de middag
Van oudsher is stroom goedkoper in de nacht. De meeste mensen slapen dan en dus is het verbruik lager. Om klanten te verleiden hun verbruik wat meer te spreiden, werd in de jaren 30 al een lager nachttarief ingevoerd.

"Het gaat goed met het opwekken van groene energie in Nederland. Met name de opwek van zonne-energie is spectaculair", schrijft Caroline Princen van Budget Energie. "Maar daardoor zijn we inmiddels in een nieuwe situatie beland die uitdagingen met zich meebrengt voor iedereen."

In de lente en de zomer wekken zonnepanelen op zonnige middagen inmiddels soms zoveel op dat het elektriciteitsnet het maar moeilijk aan kan. Doordat veel mensen op hun werk zijn is het verbruik van huishoudens op dat moment juist laag.

Het gevolg is dat verschillende provincies worstelen met een overvol stroomnet. Dat betekent vooral voor de grootverbruikers dat er geen nieuwe aansluitingen of uitbreidingen op het net mogelijk zijn. Om dat op te lossen zijn netbeheerders bezig het stroomnet te versterken.

Maar ze roepen ook al een tijdje op om slimmer om te gaan met de piekmomenten.

Zonnepaneelhouders betalen
Budget Energie wil om die reden klanten verleiden om op zonnige dagen in de middag hun wasmachine aan te zetten. Daarvoor gebruiken ze dezelfde verleidingstechniek als voorlopers in de jaren 30: korting op een deel van de dag, juist op zomermiddagen.

Eigenaren van zonnepanelen krijgen juist te maken met een kostenstijging voor het terugleveren van zonnestroom. "Budget Energie gaat zorgen voor een eerlijkere verdeling van de kosten voor het gebruik van zonnepanelen", schrijft het bedrijf. De laatste jaren konden zonnepaneelhouders maximaal profiteren van hun investering door een speciale vorm van subsidie, de salderingsregeling.

De kritiek is dat die regeling inmiddels ertoe leidt dat mensen zonder panelen wel mee betalen aan de kosten, maar geen baat hebben van de voordelen. "De opwek van zonne-energie is cruciaal voor de energietransitie en het gebruik daarvan blijven we stimuleren", schrijft Princen. "Tegelijkertijd zorgen we er met deze maatregel ook voor dat de scheve verdeling van de kosten wordt aangepakt."

Het bedrijf maakt in het bericht niet bekend hoe hoog de terugleverkosten voor zonnepaneelhouders worden. Maar het stelt wel: "zonnepanelen blijven lonen."


En dat is twee
  Bericht 
JonnyJohnson
F1 kenner '21
dvdouden schreef:
Daarmee voorkomen we een vertraging in de energietransitie.


Door de prijzen te verhogen? Is het een bedrijf van Jetten?
  Bericht 
LucF
Die hard
"Op die manier probeert de energieleverancier de druk op het stroomnet te beperken."
Onzin, dat proberen ze helemaal niet want is niet hun probleem. Voor Budget Energie zijn klanten met zonnepanelen en een vast contract duur, dus wil BE minder attractief zijn voor deze klanten.
De druk op het stroomnet is helemaal niet het probleem van de energieleveranciers maar van de netbeheerders.

Er zullen nog wel meer energiemaatschappijen komen die extra kosten gaan rekenen voor klanten met zonnepanelen, het is namelijk een verdienmodel sinds het eerste schaap over de dam is.
  Bericht 
basjuh1981
Master
JonnyJohnson schreef:
Is het een bedrijf van Jetten?


Het zit in Argentinië?
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
dvdouden schreef:
De kritiek is dat die regeling inmiddels ertoe leidt dat mensen zonder panelen wel mee betalen aan de kosten, maar geen baat hebben van de voordelen.


Tja, niet zeuren, ze hebben ook geen investeringen gedaan. :boos: :boos:
  Bericht 
VTEC_Driver
Master
Tja, niet zeuren, ze hebben ook geen investeringen gedaan.


Dan wil ik ook niet meebetalen aan jouw investering, die jij niet gedaan zou hebben als je geen subsidie (mijn belastinggeld) van de overheid gekregen zou hebben.
  Bericht 
Dashcam Drenthe
Master
VTEC_Driver schreef:
geen subsidie


Welke subsidie?
  Bericht 
JonnyJohnson
F1 kenner '21
VTEC_Driver schreef:
die jij niet gedaan zou hebben als je geen subsidie


Heb zonder subsidie die investering gedaan.
  Bericht 
Dave
Webspecialist
ach kijk, iedereen boter op het hoofdje


Bijlagen :


  Bericht 
Bussloo
Master
En op deze manier verlaag je de bereidheid om te investeren in thuisaccu 's. Maar goed, dan kun je beter een energiebedrijf met een dynamisch contract kiezen. Bij een negatief tarief je accu's opladen met stroom van Budget Energie klanten en dat later weer aan hen terugleveren.
  Bericht 
Dashcam Drenthe
Master
Bussloo schreef:
bereidheid om te investeren in thuisaccu '


Thuis accu's zijn onbetaalbaar voor een fatsoenlijke kwh opslag
  Bericht 
Dashcam Drenthe
Master
Ik had een best scherpe prijs voor 8 zonnepanelen, €2950 incl installatie.

Maar ik begin toch wel heel erg te twijfelen. De saldering afbouw had ik al meegerekend, terugverdientijd 4-5 jaar prima.

Maar nu gaat de een na de andere leverancier terugleverkosten vragen...

Ik ga toch nog maar eens extra rekenen..
  Bericht 
maarten28
Master
En dan is de terugverdientijd 10 jaar. Die panelen gaan wel 30 jaar mee. So what?
  Bericht 
Dashcam Drenthe
Master
Omdat dit m'n eerste woning is, waar ik waarschijnlijk geen 10 jaar blijf wonen
  Bericht 
033er
Die hard
 
Hmm, dat is club waar ik nu bijzit. Het geldt niet voor vaste contracten. Laat ik nou een paar maanden geleden die net hebben afgesloten voor 3 jaar. Ze bekijken het maar. De meter draait nog steeds terug, 1 x per jaar krijgen ze de gevraagde stand (waarmee ze alleen maar weten dat ik in 2023 765 kwh verbruikt heb. Kijk ik in 2026 wel weer verder wat het meest voordelig is. Wellicht hang ik ondertussen wel een Sessy op. Of 2.
  Bericht 
VTEC_Driver
Master
Thuis accu's zijn onbetaalbaar voor een fatsoenlijke kwh opslag


Jij was toch bereid te investeren in zonnepanelen zonder subsidie? Dan kun je toch ook hierin investeren zonder subsidie?

Dave schreef:
Bijlagen :


Wat Dave zegt: Salderen = Subsidie.
  Bericht 
Dashcam Drenthe
Master
VTEC_Driver schreef:
Jij was toch bereid te investeren in zonnepanelen zonder subsidie? Dan kun je toch ook hierin investeren zonder subsidie?


Waarom investeren in een thuisaccu die niet rendabel is? Die techniek moet zich eerst beter ontwikkelen.

VTEC_Driver schreef:
Salderen = Subsidie


Mwah, discutabel. Je wekt toch energie op die een ander verbruikt? In ruil mag jij op een ander moment dat weer opnemen. Ik vind dat geen subsidie.
  Bericht 
zadkine
Master
Vervolg van : zonnepanelen
Citaat:
Mwah, discutabel. Je wekt toch energie op die een ander verbruikt? In ruil mag jij op een ander moment dat weer opnemen. Ik vind dat geen subsidie.

Ik twijfel.
Want zo vaak is "minder belasting betalen" uitgelegd, ook op dit forum, als subsidiëren.

En als jouw stroom door een ander wordt gebruikt is betaalt die ander de energie belasting niet aan de overheid maar terug aan jou.
Dat is nou net de clou van salderen....
De energie belasting niet hoeven te betalen zolang je niet meer gebruikt als er opgewekt wordt.
Wat dus betekent dat de daadwerkelijke stroom gebruiker via zijn rekening de overheids bijdrage niet meer afdraagt aan de overheid, maar aan de stroom producent.
  Bericht 
basjuh1981
Master
zadkine schreef:
Dat is nou net de clou van salderen....


Ik dacht dat de clou van salderen nou juist was dat je gebruik maakt van the grid om je overtollige elektriciteit te dumpen.
  Bericht 
zadkine
Master
basjuh1981 schreef:
Ik dacht dat de clou van salderen nou juist was dat je gebruik maakt van the grid om je overtollige elektriciteit te dumpen.


Je gebruikt de grid om energie verlies te voorkomen (accu laden /ontladen is geen 99% rendement, hooguit 95%) De grid gebruiken WEL zolang er tenminste vraag is naar stroom.
En daarnaast bespaar je zo de vervuiling welke gepaard gaat met accu opslag op zeer grote schaal maken.
Dit maakt salderen een meer milieu vriendelijke oplossing.

Wat betreft de energie maatschappijen...die zou het een worst moeten wezen, want het voordeel van salderen tov verkopen aan energie bedrijven is slechts die energie belasting.
  Bericht 
Broadie
Master
zadkine schreef:
Wat betreft de energie maatschappijen...die zou het een worst moeten wezen
Nou, die zullen toch ook wel afspraken moeten maken op internationale beurzen en zo, om hun financiële plaatje rond te krijgen? En wanneer van te voren te anticiperen valt, dat er een overschot zal zijn aan stroomopwekking, is dat ook hun probleem, zolang zij die overtollige stroom niet in een gigantische accu kwijt kunnen.
Linksom of rechtsom ontkomen we niet aan de waarheid dat op zonnige dagen in de zomer er een groeiend opwek-overschot is. Stop dat in jouw eigen thuis-batterij of EV, of doe er anderszins iets mee in jouw lokaliteit, en help zo dat overschot te voorkomen.
Nu verschijnt stukje bij beetje een corrigerende reactie op de saldeer-waanzin. De clientele-politiek heeft het veroorzaakt en te lang instandgehouden.
Wie nu nog profiteert van dat gesaldeer ziet dit allemaal door de persoonlijke financiële bril, wat begrijpelijk is. Maar zonder die bias ontkom je niet aan de nuchtere conclusie dat we zo gauw mogelijk van die waanzin af moeten.
zadkine schreef:
Dit maakt salderen een meer milieu vriendelijke oplossing.
Je begrijpt dat er werkelijk negatieve kWh-prijzen op de dynamische markt verschijnen, wanneer er een overschot is? Terwijl jouw gesaldeerde kWh-en vrolijk kunnen worden benut, wanneer de zon niet schijnt en er veel vraag is naar diezelfde kWh-en? Wat zou de reden zijn voor die negatieve prijzen, denk je?
  Bericht 
maarten28
Master
Het blijkt nu dat het afschaffen van salderen leidt tot een mindere acceptatie van het neerleggen van zonnepanelen. Terwijl er nog altijd veel meer momenten zijn dat meer zonnepanelen meer voordeel (voor het mieljeu, voor de stroomprijs) levert. Dus ja, behoud van salderen leidt tot een betere situatie. Voor iedereen.
Want als al die zonnepanelen er voor zorgen dat er volgend jaar niet maar 315 uur met negatieve prijzen zijn, maar 600 uur, dan heb je daar als afnemer ook voordeel van.
  Bericht 
NoCashCow
Master
 
Hoe moeilijk is het nou allemaal. Gewoon de echte stroomprijs betalen als je gebruikt en een nette prijs als je teruglevert. Een vast percentage van de kale prijs als terugleververgoeding als je een vast contract hebt en minimaal 0 euro bij dynamisch contract(*). Op jaarbasis mag je de energiebelasting salderen en klaar. Eerlijk en haalbaar voor iedereen.

Kun je zelf uitrekenen of veel panelen met gunstige vroeg/midden/laat op de dag en voorjaar/zomer/najaar/winter in het jaar met of zonder accu voor je werkt.

Zal wel te moeilijk zijn voor die dikkoppen in Den Haag. Of te bang voor de centjes van de energiebelasting.

(*) In de zomer zetten ze de zonneweides maar uit, want voor particulieren is met de hand "dynamisch afschakelen" geen goed plan.
  Bericht 
Broadie
Master
NoCashCow schreef:
Hoe moeilijk is het nou allemaal.
Precies, hoe moeilijk is het nou. Gewoon iedereen een dynamisch contract, de echte marktprijs. Hoog als er veel vraag is en weinig aanbod, laag of negatief als er weinig vraag is en veel aanbod. Klaar.
Dat leidt vanzelf tot vraag naar lokale opslag. Zonnepanelen blijven aantrekkelijk, mits je het overschot kunt opslaan, en niet omdat een clientele-politiek een onzinnige saldering instand houdt.
  Bericht 
Dashcam Drenthe
Master
Broadie schreef:
Zonnepanelen blijven aantrekkelijk, mits je het overschot kunt opslaan


En dat kan dus niet, want de techniek is nog niet zo ver.

Een 1000kwh accu kost 1 miljoen..
  Bericht 
zadkine
Master
Broadie schreef:
Nou, die zullen toch ook wel afspraken moeten maken op internationale beurzen en zo, om hun financiële plaatje rond te krijgen? En wanneer van te voren te anticiperen valt, dat er een overschot zal zijn aan stroomopwekking, is dat ook hun probleem, zolang zij die overtollige stroom niet in een gigantische accu kwijt kunnen.


Hoe zo...dat zijn allemaal energie handelaren, geen producenten. Bij hun geldt alleen maar...Wat is het verschil tussen inkoop en verkoop.

Alleen de producenten zelf kunnen er last van hebben. (als ze opbrengst op de korte termijn moeten verkopen). Vzv ik zie zijn de energie prijzen bij de uurcontracten 24 uur van te voren bekend. Dus ook een producent kan gewoonlijk hierop anticiperen.
Alleen de aanbieders van zonne en wind energie (op grotere schaal) niet...hun productie hangt van de omstandigheden af. Hoewel ik denk dat vanaf het moment dat de (nieuwe ontwikkeling) sodium alluminium batterijen op de markt komen ...dit zijn veel goedkopere materialen als lithium...ga ik wel verwachten dat ook deze producenten , met name zonneparken, wat meer aan opslag gaan doen. Minimaal een paar uur zonne energie opslaan en die dan 's nachts gaan leveren.

Broadie schreef:
Terwijl jouw gesaldeerde kWh-en vrolijk kunnen worden benut, wanneer de zon niet schijnt en er veel vraag is naar diezelfde kWh-en? Wat zou de reden zijn voor die negatieve prijzen, denk je?


Ik denk dat bij de uur ontracten dan ook mijn gesaldeerde stroom geen cent oplevert....sterker nog...dat de panelen dan uitgezet gaan worden.

Maar zolang particuliere afnemers gemiddeld 40 cent moeten betalen per kwh zal die 8 cent die ik krijg (plus energie belasting) de energie bedrijven niet schaden. (Beiden vast contract dus)

Een 1000kwh accu kost 1 miljoen..


Een nio kost 55K zonder accu (huren van de accu dus)
Dezelfde nio MET accu in eigendom kost 21K meer voor ruim70KWH accu.
1000 kwh is 14*21K = 294K...nou ja ca 300K.

En dit is verkoop prijs.
Echter, om de grid te egaliseren zou ik aan maximaal 30KWH (volledige dag opbrengst) genoeg hebben...Nog geen 10K dus. Dat verdubbelt de installatie prijs....maar eerlijk gezegd...15KWH zou ook al helpen omdat dan de top uren opgeslagen kunnen worden om later , MET opbrengst, te kunnen afleveren aan het net.
  Bericht 
Griffin
Master
zadkine schreef:
Een nio kost 55K zonder accu (huren van de accu dus)
Dezelfde nio MET accu in eigendom kost 21K meer voor ruim70KWH accu.

Een deel van de prijs van de accu betaal je via de huur, dus dat rekensommetje gaat niet helemaal op.

Voor grote opslag betaal je dik €400 / kWh. Chinese thuisbatterijen halen die prijs ook, dankzij subsidie van de Chinese overheid.
  Bericht 
NoCashCow
Master
 
Ja, alleen wat gaat je brandverzekering kosten met een paar flinke Chinese accu's in huis? Die dingen zijn potentieel en reëel gevaarlijk. Veel gevaarlijker dan de cv ketels waarvoor vorig jaar nog ff een wetje is doorgedrukt om de grote installateurs nog wat centjes toe te spelen.
  Bericht 
Dave
Webspecialist
LiFePO4 niet hoor.

Je verward het denk ik met batterijen gebruikt in auto's (Nickel-Cobalt-Aluminum (NCA), Nickel-Cobalt-Magnesium (NCM)). Die hebben een hogere energiedichtheid maar dus brandgevaarlijk. Thuis heb je meer ruimte als in een auto en kan je met LiFePO4 af (lithium iron phosphate). Gaan ook langer mee overigens.
  Bericht 
mr. mcduc
Master
Omdat dit m'n eerste woning is, waar ik waarschijnlijk geen 10 jaar blijf wonen

Meefinancieren dan, zeker niet zelf betalen, dan heb je na die 10 jaar (grofweg) 1/3 betaald, maar de volledige opbrengst gehad 😉
  Bericht 
Broadie
Master
zadkine schreef:
Vzv ik zie zijn de energie prijzen bij de uurcontracten 24 uur van te voren bekend. Dus ook een producent kan gewoonlijk hierop anticiperen.
Ja, de prijzen per uur worden een dag van tevoren bepaald. Dat zijn dus kWh-prijzen per elk uur-blok. Wanneer er veel aanbod van zonne-energie is voor een dag, betekent dat een lage kWh-prijs voor de uren dat er veel zon is. Dat zijn de uren dat jij vrolijk kWh-uren in het net wilt pompen. Wanneer je vervolgens na 18:00 uur je inductie-fornuis, magnetron, TV en XBox aanzwengelt, maar de zon nog nauwelijks wat doet op je panelen, verlang je die eerder in het net gepompte kWh-en terug, alsof je ze in een onzichtbare accu had geladen (iets wat je dus inderdaad zou moeten doen om het allemaal transparant-simpel te maken). Die kWh-en kosten de leverancier echter heel wat meer dan die bijna gratis kWh-en die jij overdag door de strot van het net hebt geport.
  Bericht 
maarten28
Master
Griffin schreef:
Een deel van de prijs van de accu betaal je via de huur, dus dat rekensommetje gaat niet helemaal op.

Tesla Model 3, € 44.000, 60 kWh, heb je er 16 2/3e van nodig, kost je € 733.333
75 kWh Tesla Model 3 accupakket is voor € 10.000 te koop. € 133.333 voor 1.000 kWh. Kun je nog € 866.666 gebruiken om die aan het net aan te sluiten.

Citaat:
Voor grote opslag betaal je dik €400 / kWh. Chinese thuisbatterijen halen die prijs ook, dankzij subsidie van de Chinese overheid.

Dan zijn we van 1 miljoen nu terug op € 400.000. Scheelt wel een beetje.
Li-Ion zit momenteel op € 115 / kWh. Heb je alleen de accu, maar wat ik zeg, voor bijna 9 ton is wel een aansluitinkje te maken.
Zitten we dus al bijna een factor 10 lager.

En thuisaccu's? € 3.250 voor een 5 kWh Sessy? (€ 650 /kWh)
85 kWh Model S voor € 18.950. € 223 / kWh en je kunt ook nog eens naar de supermarkt om je boodschappen te doen naar de supercharger rijden om gratis te laden en je huis van stroom te voorzien. (ja, dan zal je free superchargerrechten je gauw afgenomen worden :lol: )
  Bericht 
Dave
Webspecialist
450.000 km en dan heb je ook echt helemaal niets :lol:
  Bericht 
zadkine
Master
Griffin schreef:
Een deel van de prijs van de accu betaal je via de huur, dus dat rekensommetje gaat niet helemaal op.


Nope want als je die accu koopt betaal je geen huur.

maarten28 schreef:
€ 3.250 voor een 5 kWh Sessy? (€ 650 /kWh)


Niet helemaal. Wat is de meerprijs bij sessy als je voor dubbele capaciteit gaat?
In die startprijs zit ook de stuur elektronica om te zorgen dat die batterij ervoor zorgt dat je niet aan het net teruglevert of afneemt zolang er nog genoeg stroom marges zijn in de accu.

Ik zie reclames voor 20K bij 50KWH aan opslag...400K voor 1000kwh dus.
En dat lijkt echt het batterij systeem te zijn.

Broadie schreef:
Dat zijn de uren dat jij vrolijk kWh-uren in het net wilt pompen. Wanneer je vervolgens na 18:00 uur je inductie-fornuis, magnetron, TV en XBox aanzwengelt, maar de zon nog nauwelijks wat doet op je panelen, verlang je die eerder in het net gepompte kWh-en terug, alsof je ze in een onzichtbare accu had geladen (iets wat je dus inderdaad zou moeten doen om het allemaal transparant-simpel te maken). Die kWh-en kosten de leverancier echter heel wat meer dan die bijna gratis kWh-en die jij overdag door de strot van het net hebt geport.


In feite vind je dus dat de leverancier maar extra veel winst moet maken op die dagen want bij afleveren van de stroom (vaste contracten) rekenen ze WEL gewoon de hoofdprijs.
Omdat ze deze negatieve prijzen niet als korting aan de klanten geven.
Zoals ik al schreef...Ik zou best content zijn met 0 opbrengst bij lage stroomtarieven...maar slechts onder 1 voorwaarde...HOGE teruglever tarieven tijdens de piekuren. Voor dat echter geven die energie tenten niet thuis.
(Leuk hoor, kleine dag opbrengst accu neerzetten en de dagopbrengst tussen 5 en 7 gaan afleveren op piek uur tegen minimaal 4 keer de 8 cent standaard vergoeding van nu. Daar kan ik nog wel een business case voor maken. Net.
10K investering ongeveer voor nodig...maar jaarlijks dan 25 cent MEER opbrengst over in totaal (nu) 4MWH oftewel 1000 euro. Waarbij het dan niet echt uitmaakt of ik zelf die stroom verbruik (minder piekuur stroom kosten) of daadwerkelijk terug lever.

Slechts die ene kant op redeneren kan ik niet zo waarderen.)
  Bericht 
Broadie
Master
zadkine schreef:
In feite vind je dus dat de leverancier maar extra veel winst moet maken op die dagen want bij afleveren van de stroom (vaste contracten) rekenen ze WEL gewoon de hoofdprijs.
Waarom denk je dat ik met mijn dynamische contract soms met een negatieve kWh-prijs te maken krijg en die ook kan verzilveren door domweg stroom te verspillen?
De leveranciers leveren aan klanten met een vast contract, zodat ze winst maken, ongeacht de variaties in de kWh-prijzen. En ja, tijdens negatieve kWh-prijzen maken ze eventjes extra winst, so what? Er is een reden voor die negatieve prijzen die dan heersen: er wordt dan namelijk bar weinig van afgenomen, zodat het met die woekerwinsten wel niet zo'n vaart zal lopen, als je het over het gehele jaar bekijkt.

Je kunt met een dynamisch contract wel degelijk hoge teruglever-vergoedingen krijgen, als je tijdens piek-tarief-uren teruglevert. Ik zou niet weten waarom dat niet zou werken. Sla je overtollige zonne-energie van een zonnige lente-dag op in jouw thuis-accu en lever dat terug tussen 18:00 en 21:00 uur, als overal de magnetrons en X-Boxen aan gaan en het kWh-tarief omhoog schiet. Neem een dynamisch contract en probeer het eens.
  Bericht 
Griffin
Master
zadkine schreef:
Nope want als je die accu koopt betaal je geen huur.


Precies. Jij rekende de prijs van de accu uit door een auto met gekochte accu te vergelijken met een een auto zonder accu (huuraccu dus). Het risico ligt dus bij de koper van de accu - de prijzen liggen echt anders.

De prijzen die ik noemde komen gewoon van het net, maar komen overeen met wat onze sales jongens noemen. En geloof me... die weten waar ze over praten.
  Bericht 
zadkine
Master
Griffin schreef:
Het risico ligt dus bij de koper van de accu - de prijzen liggen echt anders.


Ik heb hierbij gewoon de NIO offerte prijzen aangehouden zoals op hun site (en door testers gemeld)
De auto kost acculoos ruim 50K en krijg je een maandelijkse factuur voor huur.

Of je betaalt 21K meer en hebt de accu in eigendom. Hiermee is de prijs van deze ruim 70KWH aan accu duidelijk. Per slot maakt het voor de productie van de wagen niet uit of die accu, die er sowieso in zit, verhuurd gaat worden of verkocht.

Dat de huur per maand na een aantal jaren hoger zal uitpakken dan de koop van een accu heb ik niet mee gerekend. En doet er in dit topic eigenlijk niet toe...dat is de afweging die je maakt als je zoiets wilt kopen...huur is per slot tevens een vorm van garantie.
  Bericht 
Griffin
Master
zadkine schreef:
Of je betaalt 21K meer en hebt de accu in eigendom. Hiermee is de prijs van deze ruim 70KWH aan accu duidelijk. Per slot maakt het voor de productie van de wagen niet uit of die accu, die er sowieso in zit, verhuurd gaat worden of verkocht.

Precies wat ik bedoel, maar je gaat voorbij aan de marketingafdeling. Echt, voor die 21k koop jij geen vergelijkbare accu van 70 kWh. Nergens. Going price op de vrije markt van kale batterijen, geschikt voor thuisaccu's ligt nog steeds flink boven de €300/kWh.
  Bericht 
zadkine
Master
Griffin schreef:
Going price op de vrije markt van kale batterijen, geschikt voor thuisaccu's ligt nog steeds flink boven de €300/kWh.


https://www.accudeal.nl/p/vmf-shd-semi- ... 96801-12v/

284 euro's voor 230AH oftewel meer dan 2KWH...bijna 3 zelfs.

Maar dit is voornamelijk als thuisaccu geschikt wegens gewicht.

Uiteraard moet je dan zelf wel aan de knutsel en alle sturingen erbij maken....
Hoewel 4 van die dingen in serie ook 48Volts opleveren....de spanning die bv bij sessy systemen gebruikt worden.
  Bericht 
Raymond
Master
Broadie schreef:
Dat zijn dus kWh-prijzen per elk uur-blok. Wanneer er veel aanbod van zonne-energie is voor een dag, betekent dat een lage kWh-prijs voor de uren dat er veel zon is. Dat zijn de uren dat jij vrolijk kWh-uren in het net wilt pompen. Wanneer je vervolgens na 18:00 uur je inductie-fornuis, magnetron, TV en XBox aanzwengelt, maar de zon nog nauwelijks wat doet op je panelen, verlang je die eerder in het net gepompte kWh-en terug, alsof je ze in een onzichtbare accu had geladen (iets wat je dus inderdaad zou moeten doen om het allemaal transparant-simpel te maken). Die kWh-en kosten de leverancier echter heel wat meer dan die bijna gratis kWh-en die jij overdag door de strot van het net hebt geport.

Precies.
  Bericht 
NoCashCow
Master
 
(brandgevaar)
Dave schreef:
LiFePO4 niet hoor.

Bij 1000kg accu in je huis is het nog een aardige brandbom hoor. Zeker als er door gebrek aan regulering goedkope troep (aan accu en electronica) verkocht wordt. Tijd zal het leren...
zadkine schreef:
https://www.accudeal.nl/p/vmf-shd-semi- ... 96801-12v/
284 euro's voor 230AH oftewel meer dan 2KWH...bijna 3 zelfs.


Wel even goed lezen: je kunt maar de helft van de capaciteit gebruiken. Anders is de levensduur maar heel beperkt.

Op het moment dat thuisaccu's van 10kW effectieve capaciteit rond de 1500 euro kosten kan het interessant worden. Of de roverheid moet stroom volkomen onbetaalbaar maken. Dan lijkt het al snel rendabel. Net zoals warmtepompen doordat je een minimaal een euro mag dokken voor een m3 gas ter waarde van pakweg 30 cent.
  Bericht 
Dave
Webspecialist
NoCashCow schreef:
is het nog een aardige brandbom hoor.


Akkoord, duurt wel lang. Hittedetector kan geen kwaad.


Youtube video
  Bericht 
zerty
Master
NoCashCow schreef:
is het nog een aardige brandbom hoor


Niet echt, als je bankstel opfikt gaat het er heftiger aan toe.
  Bericht 
Raymond
Master
Weet iemand waar je kunt vinden welke thuisaccu draait op je PV systeem? Ik krijg een Enphase PV systeem, maar hun accu's vind ik duur en te weinig power hebben.
  Bericht 
maarten28
Master
Volgens mij werken ze allemaal. Sessy heeft niks met zonnepanelen te maken en kun je zo installeren. Je kunt van alles meten (met je slimme meter tenminste), hoeveel stroom je verbruikt, hoeveel stroom je opwekt, afhankelijk daarvan kun je bepalen wat de Sessy moet doen.
  Bericht 
dvdouden
Master
Raymond schreef:
Weet iemand waar je kunt vinden welke thuisaccu draait op je PV systeem? Ik krijg een Enphase PV systeem, maar hun accu's vind ik duur en te weinig power hebben.
Schoonpa heeft een BYD 10kWH accu. Omvormer zit rechtstreeks op de accu aangesloten.
  Bericht 
mr. mcduc
Master
Raymond schreef:
Weet iemand waar je kunt vinden welke thuisaccu draait op je PV systeem?


Waarschijnlijk alleen die van hetzelfde merk, als je al een converter hebt die dat aankan. Maar wat Maarten zegt er zijn genoeg systeemonafhankelijke accu's.

Verschil is alleen of ze direct DC opslaan of dat deze eerst door de AC conversie gaat. Dat laatste geeft uiteraard ietsiepietsie verlies, maar als de prijs van het onafhankelijke systeem beter is zou ik daar direct voor kiezen.
 Pagina 1 van 7  [ 317 berichten ]

Wie zijn er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

     
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
privacy policy