Pagina 5 van 7  [ 317 berichten ]
  Bericht 
Griffin
Master
dvdouden schreef:
Ook Eneco gaat kosten berekenen voor terugleveren energie


Daag Eneco, it was nice while it lasted :dag: :dag:
  Bericht 
Dikke Dakduif
Master
Griffin schreef:
Daag Eneco
Gaat je echt niet helpen, de heren die er over gaan, zien elkaar wekelijks op de golfbaan om een en ander af stemmen. Daarna gaan ze dineren met de heren van de zorgverzekeringen die dit spelletje al jaren langer spelen.
  Bericht 
Griffin
Master
Ik zal een keer aansluiten bij hun flight 😁
  Bericht 
adinsx
Master
Ze gaan het dus maandelijks bekijken? Blij dat ik tegenwoordig een EV heb dan want het huis heeft in de zomer weinig stroom nodig. Dat wordt thuiswerken op de zonnige dagen en kijken hoe ik de loadbalancing van de wallbox kan gaan beïnvloeden dat ie alleen het overschot naar de auto stuurt ipv de volle 11kW...

Bij Vattenfall overigens (variabel) dus het is nog even afwachten wat het gaat worden.
  Bericht 
Raymond
Master
adinsx schreef:
at wordt thuiswerken op de zonnige dagen en kijken hoe ik de loadbalancing van de wallbox kan gaan beïnvloeden dat ie alleen het overschot naar de auto stuurt ipv de volle 11kW...

Dat doet die load balancer automatisch volgens mij? Meer dan 6A van je panelen: hup buiten de meter om de auto in?
  Bericht 
adinsx
Master
De panelen leveren op piek zo'n 5500 watt meen ik, maar de auto lust thuis ruim 11.000. Ik heb, als ik toch thuis werk, liever dat de auto dan die 5500 krijgt en er twee keer langer over doet, dan dat ie de helft van het net erbij pakt.

Kwam dit topic tegen op Tweakers:
Newmotion Laadpaal 'Dynamic balancing management module' aansturen

Lijkt erop dat ze een vrij domme loadbalancing gebruiken. Naast natuurlijk wat praktische issues met niet constante stroom van de panelen op bewolkte dagen. Advies vanuit Shell zou zijn: in thuisaccu stoppen en dan de auto ermee opladen. :nothanks:

Edit: Laadsnelheid auto is helaas niet in te stellen, maar schiet me wel te binnen dat de laadkabel natuurlijk ook een rol speelt. De weerstandjes in de stekker bepalen / geven aan de laadpaal of auto (even kwijt welke bepaald) aan hoeveel het snoer aan kan. Ik zou natuurlijk wat kunnen 'faken' daarmee, al wordt het dan alweer een heel omslachtig gedoe. :[

Kortom:
Ik wil met 5000 watt laden gedurende 6 uur, ipv met 11.000 in 3 uur de auto voljassen.
  Bericht 
Griffin
Master
Als je die pp weerstand kiest voor 5,5kW zal je idd niet meer krijgen. Maar dan moet je de kabel aanpassen; dat zou ik niet zo maar doen.

Maar... Heb je geen p1 ingang op die lader? Dan kan je met een stukje elektronica wel de lader voor de gek houden. Kost wel wat uitzoekwerk maar het is te doen.
  Bericht 
zerty
Master
adinsx schreef:
Laadsnelheid auto is helaas niet in te stellen


Dan gooi je toch 1 of 2 fases los en stel je de laadpaal daarop in.
  Bericht 
adinsx
Master
Griffin schreef:
Maar... Heb je geen p1 ingang op die lader? Dan kan je met een stukje elektronica wel de lader voor de gek houden. Kost wel wat uitzoekwerk maar het is te doen.


Ja, die is gekoppeld aan die loadbalancer, dus het beste is die manipuleren wat die gasten op Tweakers hebben uitgedokterd. Echter gaat me dat wat technisch te diep :lol:

Kan wel een losse laadkabel kopen en die aanpassen. En de wallbox, waar een vaste kabel aan zit, heeft meen ik ook nog gewoon een 'inplug-aansluiting', maar misschien staat die dicht. Er zit nu een kapje voor waar ik de vaste kabel in vast hang.

zerty schreef:
Dan gooi je toch 1 of 2 fases los en stel je de laadpaal daarop in.


Mja, op de kantoren wil ik gewoon 22 kW AC blijven laden... Dus het moet iets simpels blijven. Thuis 11 kW laden moet ook mogelijk blijven. Alleen bij zon overschot wil ik het inperken, al is het eerst afwachten waar Vattenfall mee komt natuurlijk.
  Bericht 
Raymond
Master
Ik kan mij helemaal vergissen he, maar als je die wallbox open trekt dan zit daar een potmetertje waarmee je het maximale aantal amperes in kan stellen. Dan is het toch opgelost?
Misschien kan het ook softwarematig in de wallbox app?
  Bericht 
Dave
Webspecialist
zo grappig die discussies over "wallboxen"

beetje Chinese adapter kan dat allemaal voor nog geen 200 Euro

https://www.amazon.de/FNRIDS-Elektroaut ... 0BCJYVQHX/

1-fase aansluiting en je bent klaar. :roll: ... Well beetje dikke kabel hebben voor 32A. 6mm2 ken net al zou ik zelf niet verder gaan dan 24A. Dat is.. drums... 5.5 kW 8)


Bijlagen :


  Bericht 
Raymond
Master


Bijlagen :


  Bericht 
Walker
Master
 
Dave schreef:
6mm2 ken net


Dan wordt het 10 mm2. Met een 40A huisaansluiting kun je dan wel tot 32 A
  Bericht 
Dave
Webspecialist
nou.. valt wel mee toch? https://www.visser-assen.nl/blog-en-nie ... roomkabels

Gewoon 30A stopje/zekeringsunit (Tasmota) en gaan.

Walker schreef:
huisaansluiting


heh, dit is toch het zonneschraaponderwerp :x


Bijlagen :


  Bericht 
adinsx
Master
OHja, we zitten deze draad te vervuilen ipv het 'energieprijzen'-draadje. Terug ontopic dan maar:

Februari: 158 kWh
12 dagen Maart: 168 kWh

maart 2022: 694 kwh | maart 2023: 445 kwh

(en ondertussen speur ik verder naar het af zien te regelen van de zonnestroom naar de auto)
  Bericht 
Raymond
Master
adinsx schreef:
12 dagen Maart: 168 kWh

358,6 kW. Vandaag is de warmtepompboer geweest om de handel in te meten. Zal ergens deze maand wel geinstalleerd worden.
  Bericht 
Broadie
Master
Is de sperziebonen-parabel in het maart-tijdschrift van Vereniging Eigen Huis hier al voorbijgekomen?:

Citaat:
Je buurman heeft een moestuin met sperziebonen. Vanaf juli is het oogsttijd. Hij oogst meer sperziebonen dan hijzelf op kan. De buurman klopt bij je op het raam en zegt: “Kijk eens buur, deze sperziebonen zijn voor jou.” ’s Avonds eet je sperziebonen. En de volgende dag krijg je weer sperziebonen van de buren, elke dag sperziebonen, tot september. In totaal 40 kilo aan sperziebonen. Wat een aardige buurman! Je gaat naar de supermarkt en koopt alles behalve groente. Je oog valt op de prijs van de sperziebonen: 1 euro per kilo.

De dagen worden korter, de blaadjes vallen van de boom en het wordt kouder. Op een winterse dag belt de buurman wederom bij je aan: “Heb je misschien sperziebonen voor mij?”Je denkt aan de 40 kilo sperziebonen die je in de zomer hebt gekregen. Je hebt midden in de winter geen sperziebonen in huis, maar tegen een buurman die jou zoveel heeft gegeven, wil je geen nee zeggen.

Dus je stapt op de fiets en gaat naar de supermarkt. Daar zie je de sperziebonen liggen: 5 euro per kilo. Land van herkomst: Ethiopië. Je koopt een kilo sperziebonen en gaat naar de buurman en zegt “Alsjeblieft buurman”. Voor jezelf koop je boerenkool voor 1 euro per kilo.

De volgende dag belt de buurman weer aan en vraagt: “Heb je nog meer sperziebonen voor mij?” Zelf eet je rode kool voor 1 euro per kilo. En zo geef je de 40 kilo sperziebonen weer terug aan de buurman. In totaal heb je 200 euro uitgegeven aan (winter)bonen bij de supermarkt, terwijl je voor 40 euro aan (zomer)bonen hebt gekregen van de buurman. De ‘duurzame’ buurman met een moestuin kan door het salderen het hele jaar door sperziebonen eten voor 1 euro per kilo. Zelfs in de winter, wanneer ze per vliegtuig worden ingevlogen, kan hij profiteren van deze prijs. Hij eet het hele jaar door sperziebonen.

Salderen met sperziebonen draagt bij aan een toename van de CO2-uitstoot. Bovendien worden de volledige kosten hiervan gedragen door mensen zonder een moestuin. Daarom stel ik voor dat mensen met een moestuin niet het recht krijgen om sperziebonen te salderen met hun buren.
(Bas Bussink)
  Bericht 
maarten28
Master
Ik kan een beetje meegaan in de parabel (met de aantekening dat dit gewoon wetgeving is en het gaat niet over buurman en buurman maar buurman en winkel), maar
Citaat:
Salderen met sperziebonen draagt bij aan een toename van de CO2-uitstoot

is de grootste onzin ter wereld.
En zeker als je dat wil vertalen naar salderen met stroom. Sterker nog: juist het afschaffen van salderen leidt tot een toename van de CO2-uitstoot want de mensen met een overschot hebben dan geen reden meer om het overschot terug het net in te stoppen (waar het weer verbruikt kan worden en niet door andere, niet-CO2-vrije middelen, opgewekt hoeft te worden) maar zullen het nutteloos zelf proberen te verbruiken. Door bijvoorbeeld de airco aan te zetten met de buitendeur open.
En het leidt er toe dat mensen niet het hele dak volleggen met zonnepanelen waardoor ze in de winter ook minder opbrengst hebben waardoor in de winter ook meer stroom door niet-CO2-vrije middelen opgewekt moet worden.

Juist het afschaffen van salderen leidt tot meer CO2-uitstoot.

Overigens geef ik mijn overschot niet aan de buurman, ik geef het aan de energiemaatschappij die het voor veel geld (want op dat moment is de stroom gratis) weer doorverkoopt aan de buurman. Dikke winst.
Nee, de slechte buurmannen nemen een variabel tarief zodat de waardeloze stroom die ik in de zomer teruglever ook voor niet aan de buurman verkocht moet worden.
  Bericht 
Broadie
Master
maarten28 schreef:
Dikke winst.
:huh: Bij negatieve kWh-prijzen? Waarom zouden er negatieve prijzen zijn, als men tegelijkertijd "dikke winst" had kunnen maken? Is dat niet een beetje tegenstrijdig? De energie-leveranciers kunnen hun stroomaanbod aan de straatstenen niet kwijt, maar ze maken wel "dikke winst"?
Iets zegt me dat jij niet zo gelooft in het marktmechanisme van vraag en aanbod, waarin prijzen een rol spelen. Immers, de "slechte" buren gaan heel geniepig over op dynamische tarieven, waardoor ze heel sneaky lage kWh-prijzen genieten wanneer er een overaanbod is, terwijl die arme zwoegende buur met zijn overaanbod geen andere keus heeft dan in het zweet des aanschijns zijn moeizaam bij elkaar gesprokkelde kWh-en af te moeten staan aan die doortrapte buren, die dat niet doen.
Ah ja....
  Bericht 
Dashcam Drenthe
Master
Broadie schreef:
Bij negatieve kWh-prijzen?


Die vaste contracten betalen ook gewoon bij negatieve prijzen hun stamdaard prijs van €0.30-0.40 per kwh.
  Bericht 
Broadie
Master
Ja, en hoeveel handel betekent dat dan voor die leveranciers? Nogmaals: er is wellicht een reden voor die lage prijzen. Misschien heeft het iets met omzet te maken? Of het ontbreken ervan?
Een groot deel van die prijs bestaat trouwens uit belasting, waar de leverancier niets aan heeft.
  Bericht 
Raymond
Master
Ik heb geen reet te maken met mijn arme zwoegende buurman. Ik doe een investering waarvan mijn overheid wil dat ik die doe, dan kun je daarna niet met boetebedragen aankomen.
  Bericht 
Dikke Dakduif
Master
Raymond schreef:
boetebedragen
Het is geen boete. Het is een bijdrage in de (toekomstige) kosten die leveranciers moeten maken om de gekkigheid van terugleveren mogelijk te maken.
  Bericht 
flitsgevaar
Master
 
Blij dat ik nog net voor de stemming in 1e kamer 3 jaar heb afgesloten met een TLV van 11.5 cent. (enkel vast op electra, gas dynamisch)Je leest nu al dat Electra straks veel duurder gaat worden. Ik hou mijn gas nog wel even, en kijk over 1-2 jaar wel welke kant het dan op gaat.

Overigens, ik heb sinds deze maand pas de zonnepanelen (goed) aangesloten. Als jullie kijken 1-15 maart. (zuid west) hoeveel % is dat ongeveer van jouw jaaropbrengst?
  Bericht 
Griffin
Master
flitsgevaar schreef:
Als jullie kijken 1-15 maart. (zuid west) hoeveel % is dat ongeveer van jouw jaaropbrengst?


De variatie over de jaren is veel te groot om daar een conclusie aan te verbinden, maar:
1 - 15 maart: 252 kWh
Jaaropbrengst gemiddeld: 6 tot 7 MWh (oriëntatie ongeveer ZO, onder een hoek van 45 graden).
  Bericht 
adinsx
Master
Orientatie Oost (9)-West(12) hier.
1-15 maart: 207 kWh
Totaal jaaropwekking : 7,3 MWh (2022) 6,8 MWh (2023)

Kom dus op 3%
  Bericht 
Raymond
Master
Dikke Dakduif schreef:
Het is geen boete. Het is een bijdrage in de (toekomstige) kosten die leveranciers moeten maken om de gekkigheid van terugleveren mogelijk te maken.

Ik geloof geen reet van dat verhaal. Het was tot voor kort geen probleem en nu ineens wel. Ze verdienen minder aan je en dat willen ze niet. Dus hun kosten worden zogenaamd hoger.
  Bericht 
basjuh1981
Master
Zoals dat de banken kosten rekenen voor het hebben van een rekening, omdat ze alles wegautomatiseren. En daardoor de kosten stijgen.
  Bericht 
NoCashCow
Master
 
De grootste kostenstijging van de banken zijn de verplichte handmatige controle op fraude en crimineel geld. De banken zijn het verlengstuk geworden van een heel eng stukje overheid en wij mogen er uiteraard voor betalen.
  Bericht 
JonnyJohnson
F1 kenner '21
NoCashCow schreef:
De grootste kostenstijging van de banken zijn de verplichte handmatige controle op fraude en crimineel geld. De banken zijn het verlengstuk geworden van een heel eng stukje overheid en wij mogen er uiteraard voor betalen.


Wat een bullshit, buitenlandse banken moeten ook controleren op fraude en crimineel geld, en die pakketten zijn een stuk goedkoper, dan hier.
  Bericht 
basjuh1981
Master
Maar hier wordt er veel tijd en moeite ingestoken.
  Bericht 
NoCashCow
Master
 
JonnyJohnson schreef:
Wat een bullshit, buitenlandse banken moeten ook controleren op fraude en crimineel geld, en die pakketten zijn een stuk goedkoper, dan hier.


In Nederland is het op het ziekelijke af. Zie bv https://www.rtlnieuws.nl/economie/bedri ... ng-abnamro
  Bericht 
JonnyJohnson
F1 kenner '21
basjuh1981 schreef:
Maar hier wordt er veel tijd en moeite ingestoken.


In een papieren tijger en dan nog missen de banken de helft :x
  Bericht 
Abel1
Master
Ben er nog steeds op tegen dat de bank opsporingswerk doet, daar hebben we het FIOD voor, laat die maar eens wat harder werken dan.
  Bericht 
mr. mcduc
Master
  Bericht 
Dave
Webspecialist
Nieuwspaal.nl schreef:
Gerrit (98) heeft na zeventig jaar zijn zonnepanelen terugverdiend

DEURNINGEN - Het is feest bij de 98-jarige Gerrit Hendriks uit Deurningen. Na ruim zeventig jaar heeft hij zijn zonnepanelen terugverdiend. Vanochtend doorbrak hij de magische grens.

Meneer Hendriks liet zijn zonnepanelen in 1952 op zijn dak leggen. “Ik was de eerste in Nederland”, herinnert hij zich. “Destijds hoorde je er de gekste verhalen over. Je zou ze in een mum van tijd hebben terugverdiend. Door energie terug te leveren, zou je er zelfs geld mee kunnen verdienen. Nu lachen we erom, maar toen geloofden mensen dat echt.”

Een dak vol zonnepanelen was zeventig jaar geleden nog een echte bezienswaardigheid. “Toen kon je nog geen zonnepanelen uit China halen, want China bestond nog helemaal niet”, mijmert meneer Hendriks. “Mijn zonnepanelen zijn speciaal voor mij gemaakt door de Koninklijke Philips. Drieduizend gulden betaalde ik ervoor. Een godsvermogen in die tijd, maar je had wel groene stroom.”

Met zijn indrukwekkende verhaal wil meneer Hendriks meteen een einde maken aan de geruchten dat zonnepanelen niet meer rendabel zijn. “Natuurlijk wel, maar je moet geduld hebben”, zegt hij. “Gezond eten, niet roken en voldoende bewegen. En met een beetje geluk zijn je zonnepanelen in één generatie terugverdiend.”


antiklikservice
  Bericht 
Griffin
Master
Nieuwspaal :lol:
  Bericht 
Walker
Master
 
:lol: :lol: :lol:
  Bericht 
adinsx
Master
Maart 2024 is, in tegenstelling tot wat mijn gevoel van de maand maart vind, toch beter dan maart 2023 qua zonne-energie.
468 kWh versus 455 kwh opgewekt.

2023 was blijkbaar belabberder want 2022 kwam het tot 690 kWh :[

Vanaf 20 maart vorig jaar ook de EV thuis gaan laden, redelijk vergelijkbaar:
Maart 2023: 667 kWh binnengehaald, 301 teruggeleverd
Maart 2024: 613 kWh binnengehaald, 305 teruggeleverd

Maart dit jaar kwam het geregeld uit om op kantoor volledig op te laden.

Nu nog een goede april en mei maand om 2300 kWh goed te maken die we inmiddels in de plus staan. Gaat hem niet meer worden voor de eindafrekening begin juni :[
  Bericht 
JonnyJohnson
F1 kenner '21
Maart 2024 was het zelfde als maart 2023, 222kWh opgewekt.
  Bericht 
dvdouden
Master
dvdouden schreef:
2022
November 166 KWh
December 81 kWh
2023
Januari 109 kWh
Februari 198 kWh
Maart 438 kWh
April 671 kWh
Mei 952 kWh
Juni 1009 kWh
Juli 792 kWh
Augustus 696 kWh
September 545 kWh
Oktober 242 kWh
November 129 kWh
December 69 kWh
2024
Januari 120 kWh
Februari 161 kWh

Maart 402 kWh, 8% minder dan vorig jaar
  Bericht 
djee
Tour de France kenner '23
709 2% minder dan vorig jaar.
  Bericht 
Abel1
Master
232 kwh, 45 kwh minder dan vorig jaar.
Maar in verhouding beter dan wat februari was.
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
Deze maand 231 kWh 03-2023: 220.
  Bericht 
033er
Die hard
 
Maart 210 kWh, 5 procent meer dan vorig jaar.
  Bericht 
Raymond
Master
Maart 984,4kW...
  Bericht 
Dashcam Drenthe
Master
40 panelen toch? :x

Ik heb 72kwh :lol: (oke ze doen het pas vanaf 20 maart :[ )
  Bericht 
zadkine
Master
adinsx schreef:
Maart 2024 is, in tegenstelling tot wat mijn gevoel van de maand maart vind, toch beter dan maart 2023


Hier niet...Maart 2024 leverde 0,1% minder op als maart 2023. Iets van 6 minuten volle zon opbrengst verschil.
  Bericht 
Walker
Master
 
2024: 390 kWh, 2023: 380 kWh
  Bericht 
zerty
Master
Ik hoor bij degene waar het meer is dan vorig jaar.
658kWh --775kWh

Raymond schreef:
Maart 984,4kW...


Netjes :applaus:
 Pagina 5 van 7  [ 317 berichten ]

Wie zijn er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

     
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
privacy policy