Pagina 4 van 7  [ 317 berichten ]
  Bericht 
Broadie
Master
Walker schreef:
Zo sla je iedere discussie inderdaad wel dood. :dag:
:fp: Look who's talking. Welk deel van "logic chopping fallacy" had je niet begrepen? Manmanman, we zijn weer eens logisch aan het argumenteren hier :dag:
  Bericht 
Griffin
Master
Walker schreef:
Maar dan zou je dus ook off-grid kunnen gaan.

Off-grid is onbetaalbaar. Ik heb er wel eens aan zitten rekenen, maar kwam op een buffer capaciteit van rond de 370 kWh uit.

De oplossing is simpel. Netcongestion ontstaat als de vraag naar energie relatief kortstondig niet in verhouding is met wat er teruggeleverd wordt. Peakshaving voorkomt dat. Als je in iedere wijk waar veel zonnepanelen liggen een lokale opslag neer zet, is het probleem opgelost. Als netbeheerder kan je dat nog aantrekkelijker maken door op die opslag ook meteen DC laders te monteren. Dat hoeft dan niet meteen om hoog vermogen laders te gaan, maar laders met een max 40 kW aansluiting of zo is prima.
  Bericht 
Dave
Webspecialist
Raymond schreef:
Past prima


Dit? Haha. Wat een gekte man.


Bijlagen :


  Bericht 
basjuh1981
Master
zadkine schreef:
1 weiland levert al meer zonnestroom


Laat die weilanden lekker voor de koeien. Door die panelen krijg je een bodemverschraling waar de honden geen brood van lusten. Daarbij, als de zon niet schijnt heb je niks aan al die oppervlakten. Hetzelfde geldt voor windmolens. Waait het niet, geen stroom. En de negatieve effecten voor het milieu (gehaktmolen voor vogels, verf wat losbladdert en de boel gaat roesten wat allemaal in het milieu terecht komt) zijn m.i. groter dan dan de positieve effecten.
  Bericht 
zadkine
Master
basjuh1981 schreef:
Daarbij, als de zon niet schijnt heb je niks aan al die oppervlakten.


Zolang de (industriële) vraag een veelvoud is van wat opgeleverd wordt is er niks aan de hand...als de grid tenminste van de stroom centrales (Ja zo'n weiland is ook een stroom centrale) maar goed is.
Wat jij hier zet betreft vooral de tijden dat de industriële vraag NIET zo aanwezig is (Weekends) EN het waait EN er veel zon is. Mooie tijd dus om auto's te laden. Als er genoeg laadpalen zijn en de laadtarieven niet meer vast staan per kwh maar tijds afhankelijk veel lager worden gaat dat best lukken. Oftewel..op zondagen de laadtarieven naar 10 cent (excl belastingen) brengen ipv 40 cent zoals nu. (55 cent incl belastingen voor langzaam laden)
Wat wind gehakt molens betreft , ben ik het mee eens.
  Bericht 
basjuh1981
Master
Ik heb het over de voor- en nadelen. En dat is niet alleen gericht op opbrengst, maar in een breder perspectief.
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
AD schreef:
Energiebedrijven laten eigenaar zonnepanelen fors betalen, ACM start onderzoek

Energiebedrijven brengen honderden euro’s meer in rekening bij mensen met zonnepanelen dan nodig om de kosten van de salderingsregeling te dekken. Daardoor worden consumenten ten onrechte opgezadeld met een veel hogere rekening, en mogelijk gaan ook andere energiemaatschappijen hogere tarieven rekenen. Toezichthouder ACM is een onderzoek gestart naar die hoge terugleverkosten.

Wie bijvoorbeeld 3010 kWh saldeert moet daar bij VandeBron en Budgetenergie respectievelijk 348 en 360 euro per jaar voor betalen, terwijl het inkopen van die stroom om later weer te leveren slechts 178 euro kost.

Dat de energiebedrijven inmiddels fikse extra kosten rekenen aan klanten met zonnepanelen blijkt uit een berekening door vergelijkingssite Keuze.nl op verzoek van deze site. De zogenoemde terugleverkosten worden door steeds meer energiebedrijven in rekening gebracht. Nu de salderingsregeling wordt verlengd, is de verwachting dat nog meer bedrijven heffingen zullen opleggen aan huishoudens met zonnepanelen.

Volgens de energiebedrijven kost de salderingsregeling ze handenvol geld. De stroom die in de zomer wordt geproduceerd door zonnepanelen van een klant moet ’s winters, als er weinig zonnestroom is, weer geleverd worden. Dat gebeurt met gesloten beurzen. Maar elektriciteit is ’s winters duurder dan in de zomermaanden.

Vergelijkingssite Keuze.nl berekende wat het energiebedrijven kost om dit vereffenen (‘salderen’). Een gemiddeld gezin met zonnepanelen dat 3500 kWh opwekt verbruikt zo’n 30 procent daarvan meteen zelf. De overige 70 procent gaat het elektriciteitsnet op. Die 2450 kWh die vooral in de zomer wordt geproduceerd is niet veel waard, of heeft op sommige dagen zelfs een negatieve waarde. Om de stroom weer te leveren op het moment dat de klant het wil is het energiebedrijf per jaar gemiddeld 126,40 euro kwijt. Dat is veel minder dan de terugleverkosten die in rekening worden gebracht.

Rekent 125 euro meer dan het kost
Vandebron bijvoorbeeld rekent voor die hoeveelheid te salderen stroom 252 euro, 125 euro meer dan het kost. En Budget Energie vraagt 240 euro, 113 euro meer dan de directe kosten. Bedrijven die andere methodes hanteren om extra geld te innen bij klanten met zonnepanelen komen soms flink hoger uit. Energiebedrijf Mega bijvoorbeeld geeft geen cashback van 388 euro en ‘verdient’ zo 261 euro aan de salderende klant. Coolblue gebruikt een combinatie van een hoger vastrechttarief en een lagere cashback waardoor er onderaan de streep 128 euro overblijft na het inkopen van de energie.

Energiebedrijven ontkennen dat ze eraan verdienen. Toezichthouder ACM kan het vragen van terugleverkosten niet verbieden, maar is inmiddels wel een onderzoek gestart naar de hoogte van die kosten en of de bedragen die geïnd worden wel redelijk zijn.

Terugleverkosten kunnen oplopen
De terugleverkosten kunnen fiks oplopen. Bij Vandebron en Budgetenergie lopen de terugleverkosten op als er meer gesaldeerd wordt. Wie 3010 kWh saldeert moet bij die bedrijven daar respectievelijk 348 en 360 euro per jaar voor betalen, terwijl het inkopen van die stroom om later weer te leveren 178 euro kost.

Energie-expert Geert Wirken van vergelijkingssite Keuze.nl die de berekeningen maakte, durft niet hardop te zeggen of energiebedrijven een nieuwe inkomstenbron hebben aangeboord met de terugleverkosten. ,,Het lijkt er wel op dat ze ieder risico voor zichzelf uitsluiten met de hoogte van de terugleverkosten.’’

Energiebedrijven ontkennen dat ze winst maken op de terugleverkosten. CEO Caroline Princen van Budget Energie zei bij de aankondiging van de regeling dat haar bedrijf nu mogelijk ‘minder verlies maakt op de salderingsregeling’. Maar exacte cijfers over de kosten willen bedrijven niet delen, omdat die ‘concurrentiegevoelig zijn’. Budget Energie houdt het op ‘tientallen miljoenen euro’s. Energiebedrijven willen evenmin kwijt hoe en tegen welke prijs ze energie inkopen.

De berekeningen van Keuze.nl op verzoek van deze site zijn gebaseerd op de dagprijzen van elektriciteit. Maar er is geen energiebedrijf dat op deze wijze inkoopt. Soms worden contracten al jaren of maanden van tevoren gesloten. Wirken: ,,Veelal tegen lagere prijzen dan die van de dagmarkt, als dat niet zo zou zijn kun je de afdeling inkoop wel sluiten.’’

Onbalanskosten
Energiebedrijven zeggen dat ze ook veel geld kwijt zijn aan zogeheten ‘onbalanskosten’. Het elektriciteitsnet moet altijd in balans zijn; er moet altijd evenveel geproduceerd als verbruikt worden. Nu laat de bewolking en dus de opbrengst van zonnestroom zich moeilijk voorspellen. Als er meer zon is dan verwacht, dan levert een energiebedrijf mogelijk meer zonnestroom van de klanten aan het net dan afgesproken.

Als er daardoor teveel stroom op het net komt, moet netbeheer TenneT andere partijen vragen om tegen een vergoeding minder stroom te leveren. Die vergoeding moet worden betaald door de partij of leverancier die teveel leverde. Maar dat werkt ook de andere kant op. Als er juist vraag is naar stroom en een energiebedrijf kan dat met de zonnestroom van klanten leveren, dan wordt er juist weer flink voor betaald.

De ene dag verlies je wat, de andere dag win je wat. ,,Wij houden in ieder geval niets over aan de onbalanskosten’’, zegt netwerkexpert Anton Tijdink van TenneT. Geld dat door onbalans verrekeningen bij TenneT blijft staan wordt gebruikt voor reductie van de tarieven. Tijdink: ,,Het kan wel zo zijn dat het ene bedrijf beter in staat is om in te schatten hoe het eigen verbruik en opwekking in balans blijft.’’ TenneT schat de gemiddelde onbalanskosten op 1 cent per kWh, per huishouden dus zo’n 30 euro per jaar.

ACM kan optreden als kosten aantoonbaar onredelijk zijn
De Autoriteit Consument & Markt is op de hoogte van de kosten die energiebedrijven in rekening brengen, maar zegt er op dit moment niets aan te kunnen doen. Het is niet verboden voor een energiebedrijf om onderscheid te maken tussen klanten met en zonder zonnepanelen. Pas als de kosten aantoonbaar onredelijk zijn, kan ACM optreden.

,,Leveranciers geven aan dat zij onderscheid maken tussen huishoudens met en zonder zonnepanelen, omdat de kosten van een klant met zonnepanelen hoger zijn dan voor een vergelijkbare klant zonder. De ACM doet momenteel onderzoek naar de omvang van deze meerkosten en verwacht de uitkomsten hiervan nog dit kwartaal te publiceren’’, meldt de toezichthouder.

Uit een recente inventarisatie door de toezichthouder zelf blijkt dat bij vier leveranciers de klanten met zonnepanelen andere tarieven voor de levering van de elektriciteit betalen. Bij vijf worden er inmiddels terugleverkosten gerekend. Maar de verwachting is dat alle energiebedrijven terugleverkosten invoeren. Energiereuzen Vattenfall en Eneco kondigden deze week - nadat de Eerste Kamer tegen de afbouw van de salderingsregeling stemde - aan dat zij ook terugleverkosten zullen invoeren.


De energiereuzen willen winstmaximalisatie. Dat regel je door de consument voor de teruglevering te laten betalen. :boos: :boos:

Één van de commentaren:
Maar de energieleveranciers hebben wel zelf kilometers met windmolens staan en velden vol met zonnepanelen om te exploiteren. Zijn grote gore dieven en zijn de kleinverbruiker met wat zonnepanelen op het dak als concurrentie die geëlimineerd moet worden.
  Bericht 
Walker
Master
 
En die windmolens en velden zijn óók gesubsidieerd.
  Bericht 
djee
Tour de France kenner '23
Bericht van Essent, -0,055 per meer opgewekte kWh dan verbruikt.
  Bericht 
Walker
Master
 
Na salderen. Lekker verdienmodel.

NB: Gaat dit nu al in, of met ingang van een nieuw contract?
  Bericht 
djee
Tour de France kenner '23
Variabel contract, dus als saldo 0 is switchen, maar als de zon het hele jaar verstoppertje blijft spelen, zal er geen plus zijn.
  Bericht 
zerty
Master
Bij Vattenfall maar 4,5 cent.
Vaste leveringskosten kosten omhoog van €77 naar €132
Netbeheerkosten (Enexis) zijn van €325 omhoog gegaan naar €427
Kan je wel zuinig zijn met stroom maar op de ene of andere manier naaien ze je toch :boos:
  Bericht 
zadkine
Master
zerty schreef:
Vaste leveringskosten kosten omhoog van €77 naar €132
Netbeheerkosten (Enexis) zijn van €325 omhoog gegaan naar €427


Zou ik van jou verwachten dat je je gewoon laat afsluiten.
Je kunt voor die vaste kosten al behoorlijk wat diesel kopen....kliene generator erbij en als nodig in de wintermaanden die batterijen van je even aanvullen.
(Natuurlijk de warmte van die generator zo mogelijk gebruiken om huis bij te warmen of warmwater boiler op te warmen.)
  Bericht 
JonnyJohnson
F1 kenner '21
zerty schreef:
Bij Vattenfall maar 4,5 cent.


Huh? Dacht dat nog iets hoger was, niet veel.


Bijlagen :


  Bericht 
Abel1
Master
JonnyJohnson schreef:
Dacht dat nog iets hoger was, niet veel.


Hangt van je jaar contract af, bij de ene krijg je meer terug, maar betaal je aan vaste kosten wat meer, bij de andere krijg je minder terug, maar zijn de vaste kosten ook wat lager.
  Bericht 
zerty
Master
JonnyJohnson schreef:
Huh? Dacht dat nog iets hoger was, niet veel.


Klopt, die 4,5c zijn als ik een jaarcontract zou pakken.
Bij variabel contract is het 7,6c dus je weet wel wat de prijs gaat worden bij de volgende aanpassing....

zadkine schreef:
Zou ik van jou verwachten dat je je gewoon laat afsluiten.
Je kunt voor die vaste kosten al behoorlijk wat diesel kopen....kliene generator erbij en als nodig in de wintermaanden die batterijen van je even aanvullen.


Te veel gedoe, als er wat met me gebeurt heeft mijn vrouw geen stroom meer.
  Bericht 
JonnyJohnson
F1 kenner '21
zerty schreef:
Klopt, die 4,5c zijn als ik een jaarcontract zou pakken.
Bij variabel contract is het 7,6c dus je weet wel wat de prijs gaat worden bij de volgende aanpassing....


Ja da is ook weer zo.
  Bericht 
basjuh1981
Master
zerty schreef:
Kan je wel zuinig zijn met stroom maar op de ene of andere manier naaien ze je toch :boos:


:lol: Je weet dat je in NL woont toch?
  Bericht 
NoCashCow
Master
 
Het begint onderhand interessant te worden om een buurtbatterij met diesel of gasturbine aggregaat te kopen. Met die absurde vaste lasten en ander geneuzel begint off-grid steeds interessanter te worden. Zeker als zonnepanelen steeds goedkoper worden omdat niemand te meer wil hebben.
  Bericht 
Kami
Master
En apart ook dat de prijzen voor een Kwh anders zijn als je wel/geen zonnepanelen hebt...
  Bericht 
maarten28
Master
Alleen voor terugleveren. Want op dit moment doen mijn zonnepanelen het net alleen maar goed.
op zich kan ik kan er best mee leven dat terugleveren op het niet niet vergoed wordt. Dus ook dat salderen wordt afgeschaft. Het enige probleem dat ik er mee heb is alle FUD dat zonnepanelen dan niet meer rendabel zouden zijn. Dat is het probleem, de hoeveelheid nonsense die het net op wordt gestuurd.
  Bericht 
NoCashCow
Master
 
Ik zou het prima (en verstandig) vinden als je stroom gewoon tegen een vast of variabel tarief wordt afgerekend. Maar dat je de energiebelasting per jaar mag salderen. Als er dan een paar voorzieningen zijn tegen moeten betalen voor terugleveren (ongewenst dat mensen zelf gaan afschakelen) en voorkomen van verrrijking van de energiebedrijven op basis van vastrecht, absurde winsten of onredelijke terugleververgoeding zijn we er.
Dan blijft zelf opwekken en zelf meteen verbruiken interessant, wordt opslag ook rendabel als je daarmee bezig wilt zijn en blijft het voor de mensen zonder panelen ook betaalbaar.
  Bericht 
mr. mcduc
Master
maarten28 schreef:
op zich kan ik kan er best mee leven dat terugleveren op het niet niet vergoed wordt. Dus ook dat salderen wordt afgeschaft.


Je bent je er ook bewust van dat terugleveren in de zomer en opnemen in de winter dan ook wordt afgeschaft?
M.a.w., dat nog meer slechts 30% van je zonnestroom dan nog maar iets oplevert?

Het is niet alleen je overschot op jaarbasis dat niets meer oplevert dan
  Bericht 
dvdouden
Master
dvdouden schreef:
2022
November 166 KWh
December 81 kWh
2023
Januari 109 kWh
Februari 198 kWh
Maart 438 kWh
April 671 kWh
Mei 952 kWh
Juni 1009 kWh
Juli 792 kWh
Augustus 696 kWh
September 545 kWh
Oktober 242 kWh
November 129 kWh
December 69 kWh
2024
Januari 120 kWh

Februari 161 kWh, 18% minder dan vorig jaar
  Bericht 
Abel1
Master
hier 98kwh ongeveer de helft van vorig jaar.
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
Hier 94 kWh tegen vorig jaar 138 kWh. De laagste opbrengst sinds 02-2020.
  Bericht 
JonnyJohnson
F1 kenner '21
Februari 75 kWh, ongeveer 30% dan verleden jaar februari.
  Bericht 
dvdouden
Master
Oh, dan valt het bij mij nog mee :D
  Bericht 
zerty
Master
dvdouden schreef:
minder dan vorig jaar


Abel1 schreef:
helft van vorig jaar


idd slechte maand 455kWh -289kWh
  Bericht 
Griffin
Master
168 kWh, de slechtste februari opbrengst sinds 2017. Tsja, moet er ook zijn heh :[ .Vorig jaar 287.
  Bericht 
peterd
Pro
 
Februari de helft van vorig jaar, zelfs nog 3 kWh minder dan januari..
  Bericht 
djee
Tour de France kenner '23
2 dagen extra en 21% minder :duh:
271kwh.
  Bericht 
mr. mcduc
Master
Citaat:
2024
– Januari 81,8 uur, voor januari is de norm van 2020 66,6 uur (norm 2010: 62,3).
– Februari 38,4 uur (op 3 na somberste), voor februari is de norm van 2020 89,6 uur (norm 2010: 86,4).


Dan valt me de opbrengst van feb nog mee, slechts 1kWh meer dan januari
  Bericht 
zadkine
Master
mr. mcduc schreef:
Dan valt me de opbrengst van feb nog mee, slechts 1kWh meer dan januari


Da doe ik het nog relatief goed in Twente...25% meer dan in januari. (94,5 vs 75,25)
Helaas minder dan de helft tov vorig jaar februari.

Betekent wel dat ik 500KWH meer stroomafname van het net heb gehaald, per saldo, ....hiervan geschat 100KWH meer in de auto gestopt...en 110 kwh minder van de panelen.
En 250 kuub gas minder (switch naar hybride warmtepomp systeem) ...27 kuub dit jaar.

Geschat exra stroomverbruik pomp dus 300KWH a 20 cent. 60 euro.
Gas besparing 250 * 90 cent -225 euro. Netto minder aan energie uit te geven ..165 euro.

ps Deze februari is ook extra warm geweest...goed voor geschat 25% minder stoken tov 2023....
Dat zou in stroom kosten 15 euro uitmaken...gecorrigeerde lagere uitgave door efficiëntere verwarming komt daardoor op 150 euro ipv 165.
Bedragen volgens mijn 2020 langlopende contract....incl energie belasting en btw.
  Bericht 
adinsx
Master
Ruim 100 kWh minder (150 ipv 260 in 2023) minder in februari.

Vandaag wel de eerste dag sinds het najaar met meer teruggeleverd dan binnengehaald :lol:


Bijlagen :


  Bericht 
Bussloo
Master
Slechts 89 kWh in februari. Maar op 2 dagen meer dan 8 kWh, in januari waren dat 6 dagen.
  Bericht 
033er
Die hard
 
Dat was niet de beste maand, slechts 80 kWh. Maart is nu al een stuk beter gestart. :D
  Bericht 
Raymond
Master
Het was een goed dagje vandaag.

Afbeelding
  Bericht 
zadkine
Master
Raymond schreef:
Het was een goed dagje vandaag.


Gisteren was beter....fractioneel.
Overigens in deze 3 dagen Maart al de helft van de opbrengst van heel februari gehaald.
  Bericht 
JonnyJohnson
F1 kenner '21
zadkine schreef:
Gisteren was beter


Dat zeker :kniktja: :kniktja:
  Bericht 
adinsx
Master
Vandaag 23, gister 18 kwh. Inmiddels zit het ook alweer in de auto :[ .

Nog een paar maanden flink zon nodig, want we staan op +2000 kWh (voornamelijk door de EV).
  Bericht 
basjuh1981
Master
Aan de zon doen we niet meer. Dat is slecht voor het klimaat.
  Bericht 
mr. mcduc
Master
Verrassend:
'Zonnepanelen weer populairder na besluit over salderen'
https://nos.nl/artikel/2511499-zonnepan ... r-salderen
  Bericht 
Raymond
Master
Mooi he, zwabberbeleid. We hebben het zo goed voor elkaar in dit land.
  Bericht 
Abel1
Master
nos schreef:
'Zonnepanelen weer populairder na besluit over salderen'

Installateurs van zonnepanelen hebben het weer drukker. Na een afname trok de vraag afgelopen maand stevig aan. Oorzaak: de politieke discussie rond de salderingsregeling.

Dat blijkt uit een rondgang van branchevereniging Techniek Nederland langs enkele tientallen installatiebedrijven. Ook installatiebedrijven die de NOS sprak bevestigen dit beeld.
Politieke onrust

Jarenlang had de zonnestroombranche de wind mee. Vorig jaar groeide het aantal woningen met panelen nog van 2 miljoen tot 2,6 miljoen. Maar installateurs spraken tegen Nieuwsuur in oktober van een "aanzienlijke terugval". Bij sommige bedrijven waren er wel 30 procent minder aanvragen.

De voorzichtigheid onder huizenbezitters was het gevolg van het besluit de aantrekkelijke salderingsregeling per 2025 af te schaffen. Hoewel onafhankelijke partijen als Milieu Centraal uitrekenden dat de panelen alsnog binnen zes jaar terugverdiend zijn, veroorzaakte die beslissing terughoudendheid.
Besluit teruggedraaid

Dat de vraag nu weer oploopt, verklaart Techniek Nederland ook uit een politieke keuze. Vorige maand zette de Eerste Kamer namelijk een streep door de afschaffing van de regeling. "Installateurs van zonnepanelen zien het aantal aanvragen toenemen na het besluit van de Eerste Kamer om de salderingsregeling voort te zetten", concludeert de brancheclub uit de rondgang.

"Het vertrouwen is terug", merkt ook Yasin Kilic van het Utrechtse installatiebedrijf Niyata. Voor de zomervakantie zag hij de vraag ineens dalen. "Mensen hielden door de onduidelijkheid de hand op de knip. Nu er duidelijkheid is, is het wachten voorbij."

Wat ook helpt zijn de lage prijzen. "Wij kunnen de panelen voor duizenden euro's per huis minder leveren dan tijdens de piektijd", zegt Kilic. Doordat de hoge vraag tijdens de coronacrisis en de periode erna samenviel met leveringsproblemen en personeelstekorten waren de panelen relatief duur. "Nu zijn er juist grote voorraden bij de groothandels door de lagere vraag van afgelopen maanden. En dus is de prijs lager."

Dat trekt weer nieuwe klanten. "Afgelopen maand is het flink drukker, maar we zitten nog niet op het niveau van voor de zomer", zegt Kilic. "En misschien is dat het maar goed ook. Het was toen ook wel heel druk."
  Bericht 
mr. mcduc
Master
Bijzonder, bij mijn huidige energieleverancier (die claimt heel groen te zijn) Pure Energy kan ik m'n zonnepanelen beter uitzetten dan ben ik goedkoper uit op de jaarrekening.
10000kWh Dal, 2000kWh Normaal
Zonder panelen: kWh-prijs 25ct > €4.930,- op jaarbasis
Met panelen: kWh-prijs 33ct > €5.325,- op jaarbasis (-opwek van 3.500kWh)

Overigens stap ik in april over, maar vond dit toch een bijzonder prijsvoorstel
  Bericht 
dvdouden
Master
NOS schreef:
Ook Eneco gaat kosten berekenen voor terugleveren energie

Ook Eneco gaat kosten berekenen aan particulieren met zonnepanelen die energie terugleveren aan het stroomnet. Eneco is de eerste van de drie grote energiemaatschappijen (Vattenfall, Essent, Eneco) die deze stap zet. Kleinere energiemaatschappijen zoals Vandebron en Budget Energie waren daar al mee begonnen.

"De kosten verbonden aan het terugleveren van energie zijn toegenomen. Die wil Eneco niet langer volledig verdelen over alle klanten, maar doorberekenen aan klanten met zonnepanelen", zegt het bedrijf.

6 euro
Nieuwe klanten met zonnepanelen gaan vanaf nu 6 euro per maand extra betalen. Waarschijnlijk komende zomer wordt dat vaste bedrag van 6 euro vervangen door een bedrag per kilowattuur teruggeleverde stroom. Ook klanten met een variabel contract gaan dan terugleverkosten betalen. Hoeveel is nog niet bekend.

Eneco zegt dat de terugleverkosten blijven zolang de salderingsregeling niet is afgeschaft. Vorige maand stemde de Eerste Kamer tegen die afschaffing. Het plan was dat mensen met zonnepanelen vanaf volgend jaar stapsgewijs steeds minder mochten salderen.

Kosten door salderen
Salderen houdt in dat de energie die huishoudens in een jaar aan het net leveren mogen aftrekken van de energie die ze afnemen. Maar dat leidt tot extra kosten voor energiemaatschappijen. "Deze ontstaan onder andere doordat klanten met zonnepanelen in de zomer terugleveren, als de stroom op de groothandelsmarkt goedkoop is en dit kunnen salderen voor stroomverbruik in de winter wanneer die duurder is", zegt Eneco.

Andere maatschappijen kondigden de afgelopen tijd dus ook al aan dat ze deze kosten gaan doorberekenen. Bij Vandebron en Budget Energie betalen de meeste klanten met zonnepanelen rond de 10 à 20 euro extra per maand.

Panelen blijven interessant
Essent berekent nog geen terugleverkosten maar zegt wel "te werken aan een oplossing om de kosten voor het terugleveren van stroom eerlijker te verdelen". En Vattenfall zei vorige maand tegen RTL Nieuws verschillende scenario's te bekijken.

Eneco benadrukt dat ondanks de extra kosten zonnepanelen interessant blijven. "De terugverdientijd is relatief kort in vergelijking met de levensduur van de panelen. Daarbij geldt dat je terugleverkosten kunt beperken door zoveel mogelijk de opgewekte stroom direct te verbruiken."


Niet heel verrassend.
  Bericht 
Walker
Master
 
dvdouden schreef:
Nieuwe klanten met zonnepanelen gaan vanaf nu 6 euro per maand extra betalen.


Tot juni 2026 zit ik nog goed met het 3 jarig contract bij Eneco.
  Bericht 
dvdouden
Master
Ik tot eind van het jaar. We zien dan wel weer. Die 72 euro per jaar is nog wel te overzien. Het wordt vervelender wanneer ze een kWh-prijs gaan invoeren.
Eneco schreef:
Daarbij geldt dat je terugleverkosten kunt beperken door zoveel mogelijk de opgewekte stroom direct te verbruiken."
Zo wordt een airco wel interessanter, netto jaarlijks meer energie verbruiken dus, lekker goed voor het miljeu ;(
  Bericht 
Raymond
Master
Precies. De airco gaat hier in de zomer 24/7 aan met ramen en deuren open. Mafkezen.
 Pagina 4 van 7  [ 317 berichten ]

Wie zijn er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

     
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
privacy policy