Postingstijd interval gedetecteerd van 65.3 dagen. Deze pagina bevat dus deels relatief oude berichten.

 Pagina 3 van 4  [ 200 berichten ]
  Bericht 
Walker
Master
 
De Vries is een naar mannetje en verdient geen podium.
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
+ heel veel
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
NU.nl schreef:
Peter R. de Vries en advocaat Peter Schouten gaan kroongetuige bijstaan

Advocaat Peter Schouten gaat Nabil B., de kroongetuige in het Marengo-proces, juridisch bijstaan. Peter R. de Vries zal optreden als de vertrouwenspersoon van B. Dat maakten de twee mannen donderdag bekend tijdens een persconferentie.

Schouten had vlak na de dood van de eerdere advocaat van B. Derk Wiersum, in september 2018 al laten weten bereid te zijn de kroongetuige bij te staan.

De kroongetuige liet onlangs in het Marengo-proces weten dat het Openbaar Ministerie (OM) niet wilde instemmen met de aanstelling van De Vries als adviseur. Die problemen zijn blijkbaar verholpen.

De misdaadjournalist liet vrijdag weten te stoppen als directeur van het advocatenkantoor De Vries & Kasem. Op dezelfde dag bracht het AD naar buiten dat Khalid Kasem onderwerp van onderzoek is, omdat hij in 2015 informatie zou hebben gelekt naar de organisatie rond Ridouan T.

De Vries zegt dat zijn vertrek niets met deze zaak te maken hebben, maar met zijn nieuwe aanstelling als vertrouwenspersoon. Na zijn opstappen zong zijn naam al rond als de persoon die B. zou gaan bijstaan.

Het advocatenkantoor Ficq & Partners liet tijdens de laatste inleidende zitting in het Marengo-proces weten dat als De Vries zich privileges zou toe-eigenen, zoals het aanwezig zijn bij verhoren van de kroongetuige of op zitting adviseren, zij dit niet zullen accepteren. Het advocatenkantoor staat enkele verdachten bij in het Marengo-proces.

De Vries ook nog werkzaam als journalist
De advocaten vrezen een verstoring van de rechtszaak als De Vries zich te intensief met de zaak gaat bemoeien. Met enkel het geven van advies hebben de advocaten geen enkel probleem.


Petertje doet er alles aan om maar in de publiciteit te blijven. :dood: :dood:
  Bericht 
Mr.Cabdriver
Master
Maserati Teun schreef:
De Vries zegt dat zijn vertrek niets met deze zaak te maken hebben, maar met zijn nieuwe aanstelling als vertrouwenspersoon.


Waarom zei hij dat niet direct?
[EDIT] GeenStijl meldde dat vrijdag al maar werd door het advocatenkantoor gesommeerd om dit te verwijderen.
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
OM wil Peter de Vries niet als vertrouwenspersoon kroongetuige Nabil B.

Als adviseur van kroongetuige Nabil B. heeft Peter R. de Vies zich gemeld. Met de Bredase advocaat Peter Schouten wil De Vries als nieuw duo de kroongetuige bijstaan.
Rechtsbijstand in een strafzaak kan alleen gegeven worden door een advocaat en door niemand anders. Dat is kortweg de overweging van het Openbaar Ministerie waarom misdaadjournalist Peter R. de Vries in het strafproces Marengo niet wordt gefaciliteerd als vertrouwenspersoon/adviseur van kroongetuige Nabil B.

Op verzoek van de kroongetuige is de afgelopen weken een bijzondere weg verkend. Zijn voorstel hield in dat hem rechtsbijstand zou worden verleend door Peter R. de Vries en advocaat Peter Schouten. Het OM stond daar niet onmiddellijk afwijzend tegenover. Dat de kroongetuige wordt voorzien in rechtsbijstand is vanzelfsprekend in zijn belang en in het belang van het strafproces. Na de moord op Derk Wiersum is het een voortdurende worsteling geweest om te voorzien in de gewenste rechtsbijstand.

Gelet op de uitdrukkelijke wens van de kroongetuige en diens bijzondere omstandigheden is door het OM serieus de mogelijkheid bekeken of met de misdaadjournalist een overeenkomst zou kunnen worden gesloten. Deze verkenning heeft uiteindelijk geleid tot de conclusie dat zo’n overeenkomst niet mogelijk is. Het OM kan aan iemand die geen advocaat is niet dezelfde privileges toekennen als aan een rechtsgeleerd raadsman.

Dat betekent dat het OM een dergelijke vertrouwenspersoon niet kan faciliteren met toegang tot de kroongetuige, vertrouwelijke (tele)communicatie met hem, het verstrekken van stukken uit het strafdossier, het bijwonen van verhoren door bijvoorbeeld de rechter-commissaris of betaling voor verleende diensten. Rechtsbijstand door advocaat Schouten is voor het OM geen enkel probleem. Hij staat immers ingeschreven als advocaat en is gebonden aan de gedragsregels en tuchtrecht van zijn beroepsgroep. De Vries is geen advocaat.


Ze motten Petertje niet. :roflol: :roflol: :roflol: :roflol:
  Bericht 
Walker
Master
 
'Ze' lezen hier echt mee :[

Walker schreef:
De Vries is een naar mannetje en verdient geen podium.
  Bericht 
djee
Tour de France kenner '23
Walker schreef:
'Ze' lezen hier echt mee

Dat is niets nieuws, maar dat ze beginnen te luisteren :honger:
  Bericht 
Dikke Dakduif
Master
Maserati Teun schreef:
Dat betekent dat het OM een dergelijke vertrouwenspersoon niet kan faciliteren met toegang tot de kroongetuige, vertrouwelijke (tele)communicatie met hem, het verstrekken van stukken uit het strafdossier, het bijwonen van verhoren door bijvoorbeeld de rechter-commissaris of betaling voor verleende diensten. Rechtsbijstand door advocaat Schouten is voor het OM geen enkel probleem. Hij staat immers ingeschreven als advocaat en is gebonden aan de gedragsregels en tuchtrecht van zijn beroepsgroep. De Vries is geen advocaat.
Die parvenue wordt netjes afgeserveerd :dag:
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
Het Parool schreef:
Organisatie van Taghi kreeg voortdurend geheime informatie van advocaten

Onder druk van sleutelspelers uit de vermoede criminele organisatie van Ridouan Taghi hebben advocaten voortdurend gevoelige informatie verspreid uit strafdossiers terwijl die nog geheim moesten blijven.

Dat gebeurde volgens justitie aantoonbaar ook terwijl gearresteerde verdachten nog ‘in beperkingen zaten’ en met niemand contact mochten hebben behalve met hun advocaat.

Onder druk overstappen
Verdachten zijn geregeld onder druk gezet over te stappen naar raadslieden waarin de leiders binnen de groepering meer vertrouwen hebben, en dat gebeurde vervolgens ook.

Dat blijkt volgens justitie uit een grote hoeveelheid onderlinge berichten tussen criminelen uit de vermoede organisatie van Ridouan Taghi die zijn toegevoegd aan de dossiers in de veelvoudige liquidatiezaak Marengo. Het Parool beschikt over die stukken.

De advocaten vinden dat die berichten geen evenwichtig beeld schetsen en wijzen er op dat het Openbaar Ministerie zelf vroegtijdig ook veel onderzoeksinformatie naar buiten heeft gebracht.

Liquidaties en moordplannen
In Marengo staan Taghi en vooralsnog zestien medeverdachten terecht voor vele liquidaties en moordplannen. In die zaak zijn vanaf dinsdag weer drie dagen inleidende zittingen.

Uit de berichten tussen vermoede vertrouwelingen van Taghi blijkt ook dat zij de advocaten betaalden van de verdachten in het grote onderzoek 26Koper.

In die zaak is inmiddels een forse groep ‘spotters’ veroordeeld tot langdurige celstraffen voor met name het observeren van te liquideren doelwitten en het bezit van een enorm wapenarsenaal dat volgens de autoriteiten van Taghi was.

Intensieve zoektocht naar informatie
In de berichten ‘bespreken’ sleutelspelers zoals Ridouan Taghi, zijn handlangers Mao en Mario (‘Piet’) R., zijn neef Jaouad F. en tal van anderen hun intensieve zoektocht naar informatie over het onderzoek.

Ze willen weten waar welke ‘yzers’ (vuurwapens) zijn gevonden, en welke wapens nog niet.

Ze bespreken dat ze ‘top advo’s’ moeten regelen en wat ze aan welke advocaat betalen. Zo moet er meerdere keren ‘4000’ (euro) naar advocaten van het kantoor van Nico Meijering, Leon van Kleef en Christian Flokstra, die belangrijke verdachten bijstaan, en krijgt een andere advocaat ‘5 doezoe’.

Tot in details
Verschillende advocaten van verscheidene kantoren vertelden kennelijk heel snel en tot in de details over de aanklacht in de zaak 26Koper en over de inhoud van de dossiers, terwijl dat nog niet mocht na de arrestaties in de zomer van 2015.

Het gaat ook geregeld om bewijs tegen leden van de groep die nog níet zijn gearresteerd en die dus al op de hoogte komen van de verdenkingen.

Onder coördinatie van Mario ‘Piet’ R. doet een lid van de groep ‘zijn best’ om twee gearresteerde verdachten van hun pro-deo-advocaten te laten overstappen naar advocaten die de groep vertrouwt. Uiteindelijk gebeurt dat dan ook.

Kkkkkkkk advo
Over de toenmalige advocaat van hoofdverdachte Jaouad W., ‘Boek’, die kennelijk niet genoeg informatie verstrekt, schrijft een groepslid op 27 juli 2015: “Sir sorry die kkkkkkkk advo zij weer helemaal niks k heb zin om daar tegaan naar hem en hem voor zijn kop teknallen zo erg sir vieze hond egt.”

Hij moet ‘meteen weg’ van de zaak. Drie dagen later heeft de verdachte Christian Flokstra als advocaat.

Paniek
Op 19 augustus schrijft een duidelijk paniekerige Ridouan Taghi zijn vrouw dat hij per jetski en zodiac uit Marokko gaat vluchten, naar Spanje. De Marokkaanse geheime dienst verdenkt hem in zijn perceptie mede op grond van het dossier in de zaak 26Koper ‘32 moorden en al die wapens’ die in een opslagbox in Nieuwegein zijn gevonden. Ze hebben hem willen oppakken, maar ‘op een haar na gemist’. Alleen ‘Piet’ mag weten dat hij in Spanje gaat onderduiken, schrijft hij zijn vrouw. Hij is op grond van door advocaten verstrekte informatie bang levenslang te krijgen en vreest zijn gezin nooit meer te zien.

In hun onderlinge berichten ‘bespreken’ de schrijvers openlijk dat ze advocaten hebben gesproken en ondanks het spreekverbod tot in detail zijn geïnformeerd.

Genaaid
Op grond van informatie die via een advocaat uit het dossier is verkregen, ontstaat bij de organisatie van Taghi het beeld dat medewerkers van een spyshop in Nieuwegein de groep ‘hebben genaaid’ door een factuur aan de politie te verstrekken over aan de groep verkochte apparatuur om doelwitten mee te volgen.

Met het toestel dat justitie aan Ridouan Taghi koppelt wordt op 22 augustus een bericht verstuurd aan Mao R. (de broer van Mario R.) waarin hij opdracht geeft tot een aanslag (met een bazooka) op de spyshop ‘terwijl de werkers daar zijn’.

Op 9 september is spyshopmedewerker Ronald Bakker geliquideerd.

Osso gebracht
Beslissers in de groep bespreken dat ze Nico Meijering en zijn kantoorgenoten in de arm moeten nemen omdat die alle grote liquidatiezaken van Nederland doen: “Die Nico Meijering wat kost tie deze doe alle die grootte zaken van die liq sir in nl.” (..) Meijering heeft al heel wat mensen ‘osso gebracht’ (naar huis), zelfs als die op heterdaad betrapt waren in een auto met wapens.

Als het kantoor is ingeschakeld, haalt een zus van een verdachte daar informatie. Als iemand ‘inside info of vragen heeft, mag die mee’, meldt ze op 5 augustus. Een cliënt van het kantoor in een heel andere zaak, Muhammed S., neemt gaandeweg een rol als tussenpersoon op zich.

Slapen
De sleutelspelers proberen via de advocaten uit te vissen wie heeft gepraat met de politie. Die ‘moet slapen’, zoals de term luidt voor iemand liquideren. Op 7 augustus schrijft een groepslid: ‘Je moet niet met de buit mee eten en als je in het hok zit lopen zingen’. Zingen is in dit verband praten met de politie.

Advocaat Yassine Bouchikhi van verdachte Levi B. en een kantoorgenoot krijgen de opdracht ‘per direct contact op te nemen met advocaten van Boek (Jaouad W.) en Devil (Werner E.). Die ‘moeten een apart verhaal maken zodat Dev en Boek niet worden belast met hun feiten.

Een belletje
Ondanks de beperkingen meldt een advocaat eind augustus dat bij een medeverdachte 2 sd-kaartjes zijn gevonden waarop beelden staan van geobserveerde doelwitten die de groep wilde liquideren. Dat is heel belangrijke informatie op grond waarvan verdachten kunnen concluderen hoeveel gevaar ze lopen als ze worden gearresteerd.

Muhammed S. meldt aan Mario R. dat hij ‘meteen een belletje krijgt’ van het kantoor van Meijering, Flokstra en Van Kleef als hun ‘namen zijn gevallen’ in het onderzoek.

Na beperkingen
Overigens meldt een groepslid dat de andere advocaten ‘allemaal’ contact hebben opgenomen met Meijering, Flokstra en Van Kleef, maar dat die pas willen praten ‘na beperkingen’.

In het berichtenverkeer wordt besproken dat een verdachte maar bedreigd moet worden als hij niet naar de gewenste advocaat wil overstappen. Die verdachte neemt inderdaad vervolgens de door de groep uitverkoren raadsman.

Ridouans jongere broer Morad Taghi schrijft Mario R. over het overstappen naar een advocaat ‘van’ de groep: ‘Als die overstapt naar onze advo krijgen we dan alles door van wat ie heeft gezegd en door heeft gespeeld van zijn advo’.

Dossier
Muhammed S. haalt een dossier op bij de advocaten, dat hij overdraagt aan iemand die het aan Jaouad F. doet toekomen. Hij beschikt héél snel over nieuw toegevoegde informatie. Zo schrijft hij op 16 oktober 2015 aan Mario R: ‘Oké broer, dit is afgelopen woensdag pas bijgevoegd! Die kanker officier van justitie die Plooy (Koos Plooij) houdt van deze spelletjes mondjesmaat geeft hij wat vrij!’

Mario R. wordt zelf ook gezocht, krijgt hij te lezen in een versleuteld PGP-bericht (Pretty Good Privacy): ‘U wordt gezocht sir heb dossier nu net voor me neus gezien u dna is ook gevonden in de box’. (..) ‘Ik heb die dossier zelf gezien ik zag u foto er bij alles’.

Vergoedingen
De organisatie betaalt blijkens de gedetailleerde berichten de advocaten van verdachten. Zij krijgen in de cel ook vergoedingen oplopend tot 3000 euro per maand en hun gezinnen worden onderhouden.

Een advocaat zou op enig moment ook ‘assie’ (hasj) hebben geregeld voor zijn cliënt omdat die ‘leip’ werd in de gevangenis.

Nico Meijering, Christian Flokstra, Leon van Kleef, Bénédicte Ficq en Juriaan de Vries reageren in een gezamenlijke verklaring van hun kantoor verontwaardigd op het nieuwe dossierstuk:
Ons kantoor heeft kennis genomen van de inhoud van het proces-verbaal in de zaak 26Marengo. Met dat proces-verbaal opent het Openbaar Ministerie (OM) de aanval op meerdere advocaten, waaronder een aantal van ons kantoor. In dit kader zien wij een sterk verband met de problemen die zich op dit moment opstapelen rondom de kroongetuige in deze zaak; de bliksem moet worden afgeleid.

Vanwege onze wettelijke geheimhoudingsverplichting kunnen wij niet inhoudelijk reageren op de PGP-berichten. Het OM weet dat ook. Desondanks kiest het OM er voor deze PGP-berichten rauwelijks aan de stukken toe te voegen en daar een suggestieve en schadelijke duiding aan te geven in een proces-verbaal. Dit proces-verbaal is vervolgens ruim verspreid. Daarbij is nagelaten betrokkenen in de gelegenheid te stellen een standpunt in te nemen. Ook is geen klacht ingediend tegen betrokken advocaten bij de Deken. Wij hebben deze werkwijze eerder gezien in soortgelijke zaken.

Relevant is daarnaast dat het PGP-communicatie betreft tussen derden. Hier vergaande suggesties of zelfs conclusies aan verbinden is uiterst risicovol. Een goed deel van de door de recherche opgenomen suggesties en conclusies is - voor zover wij kunnen inschatten - ook aantoonbaar onjuist. Dat begint al bij het feit dat mr. Meijering op geen enkele wijze betrokken is geweest bij de rechtsbijstand door ons kantoor in de zaak 26Koper.

In algemene zin kunnen wij echter verzekeren dat tijdens beperkingen altijd in de pas wordt gelopen met de gedragsregels. Dit geldt ook voor eventuele financiële afspraken en het respecteren van de geheimhouding. Zaaksinhoudelijk is in de zaak 26Koper ook nooit méér aan de buitenwereld prijsgegeven dan het OM publiekelijk al had gedaan. Wij wijzen daarbij op verschillende persberichten en mediapublicaties die in de dagen na de aanhoudingen in 26Koper zijn verschijnen. Hieruit blijkt onder andere dat verdenkingen en concrete onderzoeksrichtingen publiekelijk bekend worden gemaakt door de politie en het OM. Tevens wijzen wij er op dat in de bewuste PGP-communicatie juist te lezen is dat meerdere malen wordt aangegeven dat tijdens de beperkingen geen nadere zaaksinhoudelijke informatie wordt verstrekt. Hetzelfde geldt voor zaaksinhoudelijk overleg met advocaten van medeverdachten.

Bovendien is het een misvatting te veronderstellen dat tijdens de beperkingen niet met familie en relaties gesproken zou mogen worden en dat na de beperkingen op verzoek - en dus met toestemming van cliënten - geen informatie gedeeld kan worden met derden indien daar een belang voor cliënten ligt.

Inmiddels hebben wij de Deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten ingelicht en medegedeeld dat wij uiteraard bereid zijn om onder de vereiste vertrouwelijkheid een nadere toelichting te geven. Tevens hebben wij de Deken verzocht om ondersteuning in deze zoveelste aanval vanuit het Openbaar Ministerie op de strafrechtadvocatuur.

Reactie advocaat Yassine Bouchiki
“Het proces-verbaal rept niet over allerhande perspublicaties in de media waarin het type tekstberichten zoals in dit proces-verbaal, terug te vinden valt,” vertelt advocaat Yassine Bouchiki. “De ‘embedded press’ mag vaak mee op ‘missies’ van politie en justitie waarin de verdachten veelal in beperkingen geraken. Het is niet raar dat belanghebbenden en/of familie daarover vragen stellen aan advocaten.”

“Evenwel zijn zij dan al gevoed door zijdens politie en justitie gelekte informatie. Het getuigt dan ook uitdrukkelijk van vals spel wanneer de beschuldigende vinger richting advocatuur, meer in bijzonder mijn persoon, vervolgens misbruikt wordt,” vertelt de advocaat. “De gratuite beschuldigingen aan mijn adres, werp ik in ieder geval verre van mij.”
  Bericht 
Walker
Master
 
Nou, vooruit dan:

ad.nl schreef:
Justitiedocument noemt Kasem als advocaat die aan Taghi heeft gelekt

Het OM is van mening dat uit een versleuteld chatbericht kan worden opgemaakt dat advocaat Khalid Kasem in 2015 informatie uit een lopend strafonderzoek aan de organisatie van Ridouan Taghi heeft gelekt. Dat blijkt uit een proces-verbaal dat deze week aan het dossier van het liquidatieproces Marengo is toegevoegd en in bezit is van deze nieuwssite.

Yelle Tieleman en Jens Olde Kalter 09-08-20, 15:15 Laatste update: 18:49

Eind mei schreef het AD op basis van bronnen dat, volgen het OM, Kasem in 2015 informatie aan de organisatie van Taghi heeft doorgespeeld. Kasem ontkende met klem en begon een bodemprocedure tegen het AD om zijn gelijk te halen. Het OM heeft die beschuldiging nu ook publiekelijk geuit ten overstaan van de procesdeelnemers, middels een proces-verbaal. ,,Uit het bericht van Zakaria el H. aan Taghi kan worden opgemaakt dat El H. langs advocaat mr. Khalid Kasem is gegaan en dat hij van mr. Kasem heeft gehoord wanneer het onderzoek is gestart, wat de aanleiding voor het onderzoek is geweest en hoe de politie bij de garagebox is gekomen”, klinkt het.

‘Sir, allemaal top advos erop zetten’

De zaak draait om de grootste wapenvondst ooit in Nederland. Op 15 juli 2015 stuiten agenten in Nieuwegein op kisten vol kalasjnikovs, handgranaten, geluiddempers en zeker 4700 patronen. De politie arresteert een aantal mannen (bijna allemaal jeugdvrienden en zakenpartners van Taghi) op verdenking van het voorbereiden van liquidaties. Het onderzoek krijgt de naam Koper mee. Taghi, die op dat moment bij politie, justitie en het publiek nog een totale onbekende is, raakt door de invallen in paniek, zo blijkt uit later ontsleutelde chatberichten die zijn verstuurd met PGP-telefoons. Hij wil zo snel mogelijk weten of de politie hem op het spoor is en zegt dat zijn adjudanten er achter moeten komen wat er in de politiedossiers is opgenomen. ,,Sir, allemaal top advos erop zetten,” schrijft hij.

Twee dagen later, op 17 juli 2015 om 16.04 uur, krijgt Taghi de informatie die hij zoekt. Zakaria el H. stuurt hem dan het volgende bericht: ,,Salaam alikom sir. Ik heb net die man gesproken die Devil helpt. Het broertje van Mussa.” Devil is in dit geval Werner E., een van de hoofdverdachten in het Koper-onderzoek, die in de dagen daarvoor werd bijgestaan door advocaat Khalid Kasem, ‘het broertje van Mussa’ dus.

‘Het broertje van Mussa’

In het proces-verbaal staat hierover het volgende: ‘Uit het bericht van Zakaria el H. aan Taghi kan worden opgemaakt dat ‘devil’ wordt geholpen door het broertje van ‘mussa’. (…) ‘devil’ is een bijnaam van Werner Maurits E. en deze E. werd na zijn aanhouding op 15 juli 2015 bijgestaan door advocaat Khalid Kasem. Uit de gemeentelijke basisadministratie blijkt dat Khalid Kasem, geboren op 30-05-1978 te Nieuwegein, een oudere broer heeft genaamd Musa Kasem, geboren op xxx_ te Nieuwegein. Uit de politiesystemen blijkt dat Musa Kasem ook bekend is onder de bijnaam ‘Bad Boys’ of ‘Badboys’. Ridouan Taghi en Mario R. zijn in het verleden onderdeel geweest van de Bad Boys-groepering uit Nieuwegein’.

Het bericht van Zakaria el H. gaat verder. ,,Hij zei tegen mij dat ze in maart zijn begonnen met dit onderzoek en het komt door die gestolen auto’s. Die jongens werden in de gaten gehouden. Toen hun die auto verkochten zat er al een zender onder. Die auto is van Wijk bij Duurstede naar ‘Geina’ (Nieuwegein) gereden. En daarna naar Mourik. Daar is die in de box gezet. Hebben ze gekeken, zagen ze hem staan. Hebben ze box volgehangen met camera en richtmicrofoon.” Twee dagen nadat de politie invallen doet, is Taghi dus volledig op de hoogte van het politieonderzoek en de oorsprong ervan.
Illustratie van Nabil B., kroongetuige in het liquidatieproces tegen de bende van Ridouan Taghi.
Illustratie van Nabil B., kroongetuige in het liquidatieproces tegen de bende van Ridouan Taghi. © Mark Reijntjens
Informatie delen streng verboden

Op het moment dat Kasem volgens het OM informatie uit het dossier verspreidt, zit Werner E. nog ‘in beperkingen’, wat betekent dat Kasem met niemand anders dan zijn (voormalige) cliënt over de zaak mag spreken. Het OM legt deze beperkingen op om het onderzoek te beschermen en lekken tegen te gaan. Informatie delen met derden is dus streng verboden.

Het proces-verbaal dat nu aan het Marengo-dossier is toegevoegd, is bedoeld om verklaringen die kroongetuige Nabil B. heeft afgelegd te onderbouwen. Die heeft namelijk verklaard dat hij wist dat advocaten die bij 26Koper betrokken waren vertrouwelijke dossiers hadden doorgespeeld. ,,Ik weet sowieso dat bepaalde raadsmannen zo lek als een mandje zijn,” stelt Nabil B. onder meer in een van zijn verklaringen.
Peter R. de Vries stopte als directeur van het advocatenkantoor De Vries & Kasem Advocaten.
Peter R. de Vries stopte als directeur van het advocatenkantoor De Vries & Kasem Advocaten. © ANP
Opvolger De Wereld Draait Door

Kasem is op dit moment partner van het advocatenkantoor De Vries & Kasem, dat hij samen met Peter R. de Vries heeft opgericht. In februari 2020 eindigde hij nog als tweede in de populaire tv-quiz De Slimste Mens en onlangs publiceerde hij een bestseller over voetballer Abdelhak Nouri. Nadat het AD eind mei berichtte dat het OM ervan overtuigd is dat Kasem informatie aan Taghi heeft gelekt, bleek dat Kasem in de race was om de opvolger van het tv-programma De Wereld Draait Door te gaan presenteren. Die klus ging na het nieuws niet door

Peter R. de Vries nam onlangs afscheid als directeur van het advocatenkantoor, toevalligerwijs op dezelfde dag dat het nieuws over Kasem naar buiten kwam. De Vries heeft Kasem altijd verdedigd. De deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten was eerder al een onderzoek begonnen naar de kwestie-Kasem. Het OM laat weten niet te willen reageren, maar tijdens de hervatting van het Marengo-proces dinsdag aanstaande meer te kunnen zeggen over het bewuste proces-verbaal.

Kasem heeft via zijn advocaat laten weten dat het proces-verbaal wat hem betreft niet de mening van het OM, maar slecht de mening van de verbalisant in kwestie weergeeft. Volgens Kasem neemt het OM middels dit proces-verbaal dan ook geen stelling in ten aanzien van de vraag of hij informatie gelekt heeft. Hij ontkent dat hij gelekt heeft en ontkent de juistheid van het versleutelde bericht. Ook merkt Kasem op dat de deken een onderzoek verricht naar de vraag of hem in dit verband een verwijt kan worden gemaakt.

Later in het AD meer over het bewuste proces-verbaal en de rol die andere advocaten volgens het OM zouden hebben gespeeld in het Koper-dossier. ,,Als die advo niet praat, wil ik hem voor z’n kop knallen.”
  Bericht 
Dikke Dakduif
Master
Integriteit en islam, het blijft een lastige combinatie
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
Taghi kreeg informatie van corrupte marechaussee

De groep rond Ridouan Taghi beschikte over ten minste één corrupt contact bij de marechaussee op Schiphol. In 2015 heeft die marechaussee 123 keer informatie opgevraagd in de politiesystemen, schrijft NRC Handelsblad vrijdag. Onder de opgevraagde namen bevond zich ook de valse identiteit waarvan Taghi gebruik maakte. Taghi wordt gezien als een van de belangrijkste criminele kopstukken van Nederland en wordt onder meer verdacht van meerdere liquidaties.

Dat Taghi informatie kreeg van de marechaussee blijkt uit een proces-verbaal van 26 juli 2018 uit het onderzoek ‘Zegekruid’ dat vanaf medio 2015 heeft gelopen bij de Rijksrecherche. De betrokken medewerker is eerder dit jaar berecht. Hij is veroordeeld voor het schenden van zijn ambtsgeheim tot een deels voorwaardelijke gevangenisstraf van 180 dagen en een taakstraf.

Dat Taghi via dit corrupte contact informatie kreeg is opmerkelijk, zeker omdat deze week veel ophef ontstond toen het OM stelde dat Taghi in 2015 vertrouwelijke informatie heeft gekregen over het grote strafrechtelijk onderzoek onder de naam 26Koper naar wapens en voorbereidingen van liquidaties. Die informatie was volgens het OM afkomstig van advocaten. Een proces-verbaal daarover werd recent toegevoegd aan het dossier in de strafzaak-Marengo, waarin Taghi terechtstaat.


Geweldig die marechaussee die ons land zou moeten beschermen. :boos: :boos: :boos:
  Bericht 
Dikke Dakduif
Master
Maserati Teun schreef:
Geweldig die marechaussee die ons land zou moeten beschermen. :boos: :boos: :boos:
Bijna iedereen die op schiphol werkt is interessant voor de onderwereld. Het zou daarom een stuk beter zijn als de betreffende bedrijven en instanties wat selectiever zouden zijn in hun aanname beleid.
  Bericht 
djee
Tour de France kenner '23
Dikke Dakduif schreef:
wat selectiever zouden zijn

Discriminatie :nee:
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
Politie volgde advocaten in klopjacht op Taghi, advocatuur woedend

In de jacht op de toen nog voortvluchtige topcrimineel Ridouan Taghi heeft de politie advocaten Nico Meijering en Leon van Kleef gevolgd op Schiphol en in Dubai. Dat blijkt uit onderzoek van deze site. Advocaten zijn woedend over de observaties en zeggen dat de politie hen hiermee ernstig in gevaar brengt.

Terwijl Ridouan Taghi zich schuilhield in de oliestaat Dubai, ontving de politie in juni 2019 een tip dat advocaat Nico Meijering hem daar hoogstwaarschijnlijk zou ontmoeten. De politie nam daarop de ongebruikelijke beslissing de Amsterdamse advocaat te volgen.

Tijdens een observatie op Schiphol zag de politie dat Meijering samen met zijn kantoorgenoot Leon van Kleef op 19 juni 2019 het vliegtuig nam naar Dubai. Daar werden de advocaten door lokale rechercheurs gevolgd. Die rapporteerden aan Nederland dat Meijering en Van Kleef niet afspraken met Taghi, maar met hun eigen cliënt Khalid J. De operatie leverde niets op.

De twee advocaten zijn ontsteld dat de politie ze heeft geschaduwd. ,,Het is het zoveelste symptoom van een ernstig overspannen rechtstaat waarin advocaten moeten functioneren”, zegt Nico Meijering, die spreekt van een ‘losgeslagen opsporings- en vervolgingsapparaat’. Volgens hem worden advocaten in gevaar gebracht door observaties. ,,Een eventuele arrestatie die daaruit volgt, zou immers gemakkelijk verkeerd kunnen worden uitgelegd.”

Ook de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) en Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) vinden het volgen van advocaten zorgelijk. ,,Het kan de veiligheid van advocaten ernstig in gevaar brengen”, aldus Petra van Kampen namens de NOvA.

‘Volledige openheid’
,,Een advocaat mag in de uitoefening van zijn werk nooit worden geobserveerd, omdat hij anders zijn werk niet vrijelijk kan doen”, zegt NVSA-bestuurslid Geertjan van Oosten. Omdat het Openbaar Ministerie (OM) niets van de politieactie in het strafdossier van Marengo heeft opgenomen, vreest de NVSA dat er meer opsporingshandelingen tegen advocaten zijn gepleegd. De vereniging eist volledige openheid van het College van Procureurs Generaal ‘en de garantie dat dit nooit meer zal gebeuren’.

De ongebruikelijke opsporingsmethode is niet vooraf voorgelegd aan het College van Procureurs Generaal, meldt het OM in een reactie. Volgens het OM was dat niet nodig, omdat Meijering en Van Kleef niet de advocaat zijn van Taghi. ,,Door hen te observeren zou daarom geen inbreuk worden gedaan op de vertrouwelijke relatie van een advocaat met zijn cliënt.” Volgens het OM had de jacht op Taghi topprioriteit, onder meer omdat de angst bestond dat hij meer moorden zou plegen.

Lees hieronder in de reconstructie hoe de politie de advocaten tot in Dubai schaduwde. In de klopjacht op de toen nog voortvluchtige Ridouan Taghi ontving de geheime dienst van de politie in juni 2019 een opmerkelijke tip: advocaat Nico Meijering zou naar Dubai vliegen om Taghi te ontmoeten. Het is de start van een hoogst ongebruikelijke politieoperatie.

Maart 2018. De moord op Reduan B. komt als een schok voor Nederland. Een week nadat het OM Nabil B. als kroongetuige heeft gepresenteerd in liquidatieproces Marengo, wordt zijn onschuldige broer overrompeld door een huurmoordenaar. De brute moord is tegelijk een oorlogsverklaring aan de Nederlandse politie. Die heeft maar één verdachte op het oog: de voortvluchtige Ridouan Taghi, over wie Nabil B. tientallen belastende verklaringen heeft afgelegd.

Vanaf dat moment is Taghi staatsvijand nummer één, die koste wat kost gepakt moet worden.

Bakens verzet
Met een lange liquidatiereeks heeft Ridouan Taghi volgens het OM de bakens in de onderwereld verzet. Hij wordt inmiddels verdacht van zes onderwereldmoorden en nog een aantal mislukte moordpogingen. De achtergrond van deze bloeddorst is een machtsstrijd in de internationale cocaïnehandel.

Taghi, in 1977 geboren in Marokko maar als kind met zijn gezin verhuisd naar het Utrechtse Vianen, groeit in het begin van dit decennium uit tot een van de grotere cocaïnehandelaren. Dat alles buiten het zicht van politie en justitie. Tot enkele jaren geleden is Taghi een totale onbekende voor de opsporingsdiensten.

Daar komt begin 2017 verandering in, wanneer Nabil B. uit de organisatie van Taghi overloopt naar justitie. In maart 2018 wordt hij gepresenteerd als kroongetuige en worden Ridouan Taghi en zijn rechterhand Saïd Razzouki in één klap uit de anonimiteit gehaald. Zij worden, mede op basis van de tientallen verklaringen van B., op de internationale opsporingslijst geplaatst.

De maatschappelijke verontwaardiging over de moord op Reduan B. zet het politieteam dat op Taghi jaagt onder grote druk. Taghi, en in diens kielzog Saïd Razzouki, móeten worden opgespoord. Maar waar verschuilt de topcrimineel zich? Bij het OM is bekend is dat hij zich in 2009 heeft laten uitschrijven bij de burgerlijke stand omdat hij zich in Marokko zou hebben willen vestigen. Veel informatie komt uit honderdduizenden chatberichten die de politie heeft kunnen ontsleutelen. Al snel komen er locaties in beeld, zoals een villa aan de Marokkaanse kust bij Cabo Negro, in de buurt van de kuststad Tétouan.

Naarmate het onderzoek vordert, komt steeds nadrukkelijker Dubai in het vizier. Het schiereiland in de Perzische Golf is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een luxe toevluchtsoord voor criminelen. Het klimaat is er goed, de oliedollars klotsen er tegen de plinten en belangrijker nog: het emiraat kent geen uitleveringsverdrag met Nederland. Door de informatie uit de chatgesprekken, maar ook door afgeluisterde telefoongesprekken van Taghi’s familieleden, is de politie ervan overtuigd dat Taghi zich in de oliestaat schuilhoudt. De grote vraag blijft: waar precíes?

Top van de misdaadwereld
Taghi is niet de enige man in Dubai die wordt geassocieerd met de top van de drugshandel. De Amerikaanse opsporingsdienst DEA rapporteert in 2017 over het huwelijk van Daniel Kinahan, de zoon van een van Europa’s grootste drugshandelaren ooit. Van Daniel wordt aangenomen dat hij de organisatie van zijn vader Chrissy heeft overgenomen. In het exclusieve hotel Burj Al Arab zien de DEA-agenten dat de top van de misdaadwereld bij het aansnijden van de taart aanwezig is. Onder hen ook de voortvluchtige Italiaan Raffaele Imperiale, die eerder fortuin maakte in Amsterdam.

Diezelfde DEA meldt later aan de Nederlandse politie dat Kinahan, Imperiale en Ridouan Taghi samenwerken aan drugstransporten. Een politiebron bevestigt in 2019 aan deze site dat in de jacht op Taghi alle vingers wijzen naar Dubai. ,,Taghi zit daar met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, maar Dubai beweert zelf van niet.”

Daarom aast de politie op bewijs dat Taghi in de oliestaat verblijft. Liefst een foto van hem als hij zich in een van de luxueuze hotels, bordelen of bars in de stad laat zien. Dat kan de politie in Dubai dusdanig onder druk zetten dat ze wel moet meewerken aan zijn arrestatie.

Op 18 juni 2019 ontvangt het TCI, de geheime dienst van de Nederlandse politie, een belangrijke tip. De Amsterdamse strafpleiter Nico Meijering zou in juni 2019 naar Dubai reizen om daar Taghi te ontmoeten. Meijering is niet de advocaat van Taghi, maar staat samen met een aantal kantoorgenoten verschillende verdachten in het Marengoproces bij.

Voor de politie is het een uitgelezen kans om Taghi in het vizier te krijgen, maar het volgen van een advocaat is omstreden. Het tast de vertrouwelijke relatie aan tussen advocaat en cliënt. Toch neemt de politie deze uitzonderlijke stap. Een bron zegt daarover: ,,Alles is uit de kast getrokken. Alles was geoorloofd in de jacht op Taghi.”

De politie vraagt vluchtgegevens op en stelt vast dat Meijering een ticket heeft geboekt. Een dag later staan observanten van de Nederlandse politie op luchthaven Schiphol klaar om Meijering te schaduwen. Hij blijkt niet alleen te zijn, zijn kantoorgenoot Leon van Kleef vergezelt hem. De Nederlandse politie geeft de informatie door aan de politie in het emiraat, met het verzoek de twee te volgen en hun ontmoetingen vast te leggen.

Met behulp van de lokale politie in Dubai worden Meijering en Van Kleef geobserveerd als zij in een hotellobby gesprekken voeren. Maar Taghi komt niet opdagen. Wel zien de agenten dat de advocaten een ontmoeting hebben met iemand anders: de Amsterdamse crimineel Khalid J., die door de politie tot Taghi’s netwerk wordt gerekend. Khalid J. is een klant van het kantoor van de twee advocaten.

In zijn Amsterdamse advocatenkantoor reageren Nico Meijering en Van Kleef geschrokken op de informatie die deze site hen voorhoudt. ,,Ik ben inderdaad in Dubai geweest en heb daar besprekingen gehad met cliënten. Mijn verblijf in Dubai stond overigens in geen enkele relatie tot de heer Taghi”, zegt Meijering.

‘Overspannen rechtsstaat’
De advocaat is zeer ontzet over de politieacties. ,,Het is het zoveelste symptoom van een ernstig overspannen rechtstaat waarin advocaten moeten functioneren en van een losgeslagen opsporings- en vervolgingsapparaat. Het past ook volledig bij de georkestreerde aanvallen die het OM de afgelopen twee weken zowel binnen als buiten de rechtszaal heeft uitgevoerd op de integriteit van diverse advocaten, waaronder mijzelf en advocaten van mijn kantoor. Ons functioneren wordt daardoor in ernstige mate belemmerd.”

Daarmee refereert Meijering aan een proces-verbaal dat door het OM in het Marengodossier is gevoegd, waarin het concludeert dat advocaten in 2015 geheime onderzoeksinformatie hebben gelekt aan Taghi. Een aantal advocaten van Meijerings kantoor wordt in dit document met naam en toenaam genoemd.

Meijering vindt dat met het volgen van zijn persoon een grens is overschreden. ,,De rechtsstatelijke noodzaak om advocaten in vrijheid hun werk te laten doen wordt steeds meer met voeten getreden. Naast het belemmeren van advocaten in hun functioneren worden zij ook meer en meer aan ernstige veiligheidsrisico’s blootgesteld. Het schaduwen van een advocaat teneinde uit te kunnen komen bij een gezochte verdachte is er slechts één. Eventuele arrestatie zou immers gemakkelijk verkeerd kunnen worden uitgelegd.”

‘Geen inbreuk’
Het OM geeft in een reactie toe dat de advocaten Meijering en Van Kleef heimelijk zijn gevolgd. Volgens het OM mocht dat omdat zij niet de advocaten waren van Taghi. ,,Door hen te observeren zou daarom geen inbreuk worden gemaakt op de vertrouwelijke relatie van een advocaat met zijn cliënt. Taghi werd in deze fase van het Marengoproces al vertegenwoordigd door zijn huidige advocaat.”

Desgevraagd zegt het OM ook dat er geen speciale toestemming is gevraagd aan het College van procureurs-generaal, omdat Van Kleef en Meijering op het moment van hun reis ‘dezelfde positie hadden als elke andere burger in Nederland’. Volgens het OM heeft het volgen van de advocaten niet geleid tot het vaststellen van een ontmoeting of het vinden van de verblijfplaats van Taghi. Het OM heeft, nadat deze site vragen is gaan stellen, de advocaten geïnformeerd over de werkwijze.

Meijering: ,,Dit standpunt onderstreept nog maar eens dat er binnen onderdelen van het OM geen enkel respect meer is voor de rol, functie en betekenis van een advocaat in onze rechtstaat. Het OM kan niet van tevoren bepalen of er sprake is van contacten die plaatsvinden in mijn hoedanigheid van advocaat.”

Hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen noemt het volgen van advocaten bizar. Of het ook strafrechtelijk verwijtbaar is, durft hij niet meteen te zeggen. ,,Dit is een lastige. Maar het schuurt zeker. Dit is op de grens, óf erover. Het zou verstandig zijn als een rechter zich hierover uitspreekt.”

Dat het belang om Taghi te vinden groot was, vindt Van Koppen geen argument om de grenzen van de wet op te zoeken. ,,Juist staatsvijand nummer één heeft recht op bescherming die de wet hem biedt. Anders kun je zo iemand meteen zonder proces de gevangenis in gooien. Ook voor hem, nee júist voor hem, gelden de regels van de rechtsstaat.”

Reactie Inez Weski, advocaat Ridouan Taghi
,,Ik hoor dit voor het eerst. Hierover is door het OM ook niets vastgelegd in processen-verbaal die aan de verdediging zijn overhandigd. Het tekent dat grenzen niet meer bestaan voor het OM en dat alles is toegestaan. Ik schrik eerlijk gezegd niet eens meer van deze werkwijze, en dat is misschien nog wel het ergste.”

Reactie advocaat Nico Meijering
,,De rechtsstatelijke noodzaak om advocaten in vrijheid hun werk te laten doen wordt steeds meer met voeten getreden. Naast het belemmeren van advocaten in hun functioneren worden zij ook meer en meer aan ernstige veiligheidsrisico’s blootgesteld. Van de vele voorbeelden is het schaduwen van een advocaat teneinde uit te kunnen komen bij een gezochte verdachte er slechts één. Eventuele arrestatie zou immers gemakkelijk verkeerd kunnen worden uitgelegd.

Niet alleen de uitvoerende macht is debet aan deze misstanden. De uitvoerende macht pakt immers sinds mensenheugenis de ruimte die gelaten wordt door de rechterlijke macht en de politiek. Het laat zich raden dat het onderhavige schaduw-incident nog slechts het topje van de ijsberg is en de onderste steen zal dus boven moeten komen. Uiteraard zullen wij daartoe zelf actie ondernemen, maar ik roep ook de politiek op hier nu in te grijpen.

Na de gewelddadige dood van collega Derk Wiersum zijn mooie woorden gesproken door hoogwaardigheidsbekleders. In een gezamenlijke uitspraak van de rechterlijke macht, OM en advocatuur werd benadrukt dat het van groot belang is dat advocaten, officieren en rechters hun werk in alle vrijheid en veiligheid kunnen doen. Volgens de minister-president zou dat de norm zijn en zou dat de norm moeten blijven. Onderzoek zal moeten uitwijzen of die norm voor álle advocaten geldt.”

Reactie Geertjan van Oosten van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten
,,De reactie van het OM dat zij deze advocaten zelf mochten volgen en mochten laten volgen in Dubai omdat Ridouan Taghi niet hun cliënt zou zijn, is juridische onzin. Een advocaat mag in de uitoefening van zijn werk nooit worden geobserveerd, omdat hij anders zijn werk niet vrijelijk kan doen. Alle werkzaamheden van een advocaat vallen namelijk onder het verschoningsrecht.

Het feit dat het OM hierover geen proces-verbaal aan de strafdossiers heeft toegevoegd is ook bijzonder ernstig, omdat de rechter dan niet wordt geïnformeerd over de inzet van zeer verregaande opsporingsmethodes en wordt voorkomen dat de rechter de rechtmatigheid daarvan kan beoordelen. Dat, in samenhang met de omstandigheid dat het OM de desbetreffende advocaten pas heeft geïnformeerd nadat bekend was geworden dat het AD hierover een artikel zou publiceren, doet ernstig vermoeden dat het OM wel weet dat dit niet geoorloofd is. Bij dat alles komt dat het OM advocaten hierdoor in ernstig gevaar kan brengen, omdat zij hen ongewenst betrekt in de zoektocht en mogelijk zelfs arrestatie van een verdachte.

Gezien dit alles vrezen wij dat er sprake is van meer van dergelijke opsporingshandelingen jegens advocaten waarover geen verantwoording is afgelegd. De NVSA zal dan ook contact opnemen met de top van het OM, te weten het College van Procureurs-Generaal. Wij wensen volledige openheid over deze kwestie en mogelijke vergelijkbare incidenten en de garantie dat dit niet meer zal gebeuren.’’

Reactie Openbaar Ministerie:
,,Medio 2019 was de opsporing van Ridouan Taghi, hoofdverdachte in het Marengo-proces, in volle gang. Hij stond op de Nationale Opsporingslijst en was de meest gezochte verdachte voor de Nederlandse politie en justitie.

Het achterhalen van zijn verblijfplaats en zijn aanhouding hadden de hoogste prioriteit, gelet op de zeer ernstige verdenkingen tegen hem. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor het geven van opdracht tot een groot aantal liquidaties. Voor informatie die zou leiden tot zijn aanhouding was een uitzonderlijk hoge beloning van 100.000 euro uitgeloofd. Bovendien ging een ernstige dreiging van Taghi uit die zou kunnen leiden tot nieuwe moordopdrachten.

Op 18 juni 2019 ontving het politieteam dat de zoektocht naar Taghi uitvoerde van het Team Criminele Inlichtingen (TCI) informatie, die mogelijk zou kunnen leiden tot het achterhalen van de verblijfplaats van Taghi. Volgens deze informatie zou hoogstwaarschijnlijk in Dubai een ontmoeting plaatsvinden tussen advocaat Meijering en Taghi.

Om deze informatie te verifiëren is destijds besloten tot het opvragen van vluchtgegevens en een kortdurende observatie van Meijering op Schiphol om vast te stellen of hij naar Dubai zou vertrekken. Ook is een verzoek gedaan aan de politie in Dubai om hem na aankomst te volgen. In deze beslissing gaf de doorslag dat Meijering niet de advocaat was van Taghi.

Dat gold ook voor zijn kantoorgenoot Van Kleef, die hem op 19 juni bleek te vergezellen op de vlucht naar Dubai. Door hen te observeren zou daarom geen inbreuk worden gemaakt op de vertrouwelijke relatie van een advocaat met zijn cliënt. Taghi werd in deze fase van het Marengo-proces al vertegenwoordigd door zijn huidige advocaat.

De observatie van beide advocaten in Dubai leidde overigens niet tot het vaststellen van een ontmoeting met Taghi of het achterhalen van diens verblijfplaats.

Naar aanleiding van vragen van het AD zijn de betrokken advocaten gisteren door het OM geïnformeerd over de observatie in juni 2019.


Ik hoop dat dit het proces niet kapot gaat maken.
  Bericht 
zadkine
Master
Ik denk van niet. De advocaten zijn per slot niet afgeluisterd.
En verder moeten de advocaten minder hoog van de toren blazen gezien het doorgeven van vertrouwelijke info uit dossiers aan criminelen.

Dat mag per slot ook niet en is wel gebeurd in de procesanalyse rond deze crimineel.

Als je zelf , als advocaten orde, je niet aan de regels houdt ( en zelfs al 1 advocaat die lekt maakt al dat velen in levensgevaar zijn gekomen en dat de hele orde in diskrediet komt) kan je dat ook niet eisen van de andere kant.
  Bericht 
Walker
Master
 
Verschoningsrecht is wat anders dan (diplomatieke) onschendbaarheid. De advocaten weten dat ze fout zitten, daarom braken ze in de media zoveel onzin uit.
  Bericht 
cocodee
Master
Lijkt me een strak plan om de corrupte Mocro petjes in te wisselen voor coppers uit Marokko, daar heb je tenminste wat aan. :woop:

Citaat:
Video: Taghi gemarteld door agenten in Dubai
september 22, 2020 0 reacties

Ridouan Taghi zou na zijn arrestatie in Dubai zijn gemarteld door agenten uit Dubai en Marokko. Dat beweert de crimineel in een verklaring aan EenVandaag. “Ik werd vastgehouden in een kamer met vrieskou en bewerkt met elektroshocks.”

In de verklaring verteld Taghi wat er is gebeurd na zijn arrestatie in Dubai. “In Dubai werd mij, terwijl ik plat op de grond lag, een pistool op het hoofd gezet. De agenten vertelden dat ze opdracht hadden gekregen om mij dood te schieten. Daarna ben ik helemaal in elkaar getrapt.” De foto die na zijn arrestatie door de politie van Dubai zou zijn vrijgegeven is volgens Taghi bewerkt. “Ik vertel dit omdat het een nepfoto is. Alle wonden in mijn gezicht, zoals mijn gebroken neus, zijn weggephotoshopt.” Daarnaast wordt er volgens de crimineel al jaren leugens verspreid over hem en zijn familie.

Via zijn advocaat Inez Weski heeft Ridouan Taghi toestemming gegeven om foto’s te publiceren waarop de verwondingen wel te zien zijn. De foto’s zijn gemaakt na zijn aankomst in Nederland op 19 december 2019 door een arts van het NFI. Op 16 december 2019 werd Taghi aangehouden in Dubai. “Op het politiebureau hebben ze me 72 uur wakker gehouden en chemische middelen toegediend. Ik ben geslagen en geschopt, in mijn gezicht en op andere plekken. Ook had ik strakke tiewraps om mijn enkels en handen en een plastic blinddoek voor mijn ogen. Ook Marokkaanse agenten werkten hieraan mee.”




https://www.boevennieuws.pro/nieuws/vid ... -in-dubai/
  Bericht 
djee
Tour de France kenner '23
cocodee schreef:
Taghi gemarteld

Ah gossie. Zelf zo'n lieve vredelievende jongen, dat hem dit nou overkomt, discriminatie?
  Bericht 
Dave
Webspecialist
HvN schreef:
Van deze wrede misdaden wordt Ridouan Taghi verdacht

De maandag in Dubai opgepakte topcrimineel Ridouan Taghi wordt door justitie beschouwd als de opdrachtgever van een meerdere liquidaties en pogingen daartoe. In het liquidatieproces Marengo, waarin Taghi hoofdverdachte is, wordt hij verdacht van de volgende zaken.

2015: eerste moord

De moord op Ronald Bakker op 9 september 2015 in Huizen. Bakker werd in zijn auto voor zijn huis doodgeschoten. Hij was medewerker van een spyshop in Nieuwegein. Justitie verwijt Taghi ook het voorbereiden van een aanslag met een bazooka op die spyshop.

2016: de wreedheid van Ridouan Taghi

- De moord op Samir Erraghib op 17 april 2016 in IJsselstein. Erraghib werd onder vuur genomen terwijl zijn zevenjarige dochtertje bij hem in de auto zat. Het kind overleefde de aanslag. Erraghib zou in het criminele milieu over Taghi hebben gesproken.
- De moord op Ranko Scekic op 22 juni 2016 in Utrecht. Scekic liep met een vriend op straat voor zijn huis toen hij werd doodgeschoten.
- De poging tot moord op Abdelkarim A. op 11 oktober 2016 in Utrecht. Hij werd benaderd door een man met een automatisch wapen, maar wist te ontkomen. A. wilde of kon een oude schuld aan Taghi niet betalen.
- De poging tot liquidatie van de Amsterdamse crimineel Khalid B. in de nacht van 4 op 5 december 2016. Een groepje mannen met automatische wapens probeerde B. in Rotterdam-Zuid te liquideren. Hij zou tot de entourage van Erraghib hebben gehoord en zijn dood hebben willen wreken. Hij wist te ontkomen.
- De moord op crimineel en misdaadblogger Martin Kok. Kok werd op 8 december 2016 in zijn auto doodgeschoten na een bezoek aan een seksclub in Laren. Enkele uren voor de liquidatie werd in Amsterdam een poging gedaan Kok door het hoofd te schieten. Eerder was al geprobeerd om hem te doden met een bom onder zijn auto.

2017: vergismoord

- De moord op Hakim Changachi op 12 januari 2017. Changachi werd bij zijn flat in Utrecht-Overvecht doodgeschoten. De moord was een vergissing. Het beoogde doelwit was Khalid H., die destijds in dezelfde straat woonde.
Voorbereidingen voor de moord op Khalid H., in januari 2017. H. had in de gaten dat hij werd gevolgd en geobserveerd en belde de politie. De daders, die gewapend bij zijn woning klaarstonden, zijn na een achtervolging door de politie aangehouden en inmiddels veroordeeld. H. stond op de dodenlijst omdat hij over Taghi had geroddeld.


Moord Derk Wiersum

Justitie beschuldigt Ridouan Taghi in het liquidatieproces Marengo ook van het leidinggeven aan een criminele organisatie. Maar bij misdaden is 2015, 2016 en 2017 bleef het niet. Volgens politie en justitie zat Taghi bijvoorbeeld ook achter de schokkende moord op Derk Wiersum in september van dit jaar. Die was advocaat van crimineel Nabil B., die besloot tegen Taghi te getuigen.

De rechtbank Amsterdam zal het Marengo-proces. naar verwachting eind 2020 inhoudelijk behandelen.


Met dit in het achterhoofd hebbende zou ik zeggen...

Citaat:
Daarna ben ik helemaal in elkaar getrapt.



BOEIEND
  Bericht 
zadkine
Master
Dave schreef:
BOEIEND


Ik hou het liever op de uitspraak: Wat U niet wilt dat Uzelf geschiedt, doe dat ook een ander niet ....

En dan tevens volgens de wetten der logica: Als uit A B volgt volgt uit "Niet B Niet A"
  Bericht 
bert65
Master
cocodee schreef:
Taghi gemarteld

Het was te verwachten dat dit zou gebeuren. Had hij maar niet moeten vluchten. Hij mag blij zijn dat hij uitgeleverd werd! Ik verwacht niet dat hij dit na had kunnen vertellen als hij de misdaden in Dubai of Marokko had gepleegd.
  Bericht 
Ducantoni
Master
bert65 schreef:
Hij mag blij zijn dat hij uitgeleverd werd!

Natuurlijk kan hij klagen over hetgeen hem is aangedaan. Dat is nog altijd een kans die de mensen die hij uit de weg wilde hebben nooit kregen.
In het tijdperk dat Klaas Bruinsma een grote jongen was, kenden ze nog een "tussenoplossing" genaamd het rolstoelvonnis.
  Bericht 
Dikke Dakduif
Master
Helemaal niemand heeft medelijden met dit stuk stront. Behalve dan de D66 rechter die straks empathisch haar oren spitst als de advocaat betoogt dat Taghi al genoeg gestraft is tijdens zijn verblijf in de Dubai :duh:
  Bericht 
bert65
Master
De Tellegraaf schreef:

Opschudding zaak-Taghi na clash tussen advocaten en onderzoeksrechter
AMSTERDAM - De onderzoeksrechter in de grote liquidatiezaak Marengo tegen topcrimineel Ridouan Taghi en nog zestien andere medeverdachten gooit het bijltje er bij neer. Dat doet ze vanwege „de onaanvaardbare bejegening” door advocaten van de verdachten. In een ongekend felle brief aan de rechtbank uit ze haar woede, een unicum, schrijft het Parool.
Bepaalde uitlatingen van sommige raadslieden gaan naar mijn oordeel alle normen van fatsoen te buiten”, schrijft de rechter-commissaris. Door zijn beslissing zich terug te trekken, gaan in ieder geval de voor oktober en november geplande getuigenverhoren niet door. Het is nog onduidelijk hoeveel vertraging het toch al moeizame megaproces precies zal oplopen.
Waren het aanvankelijk de aanklagers en de kroongetuige die dergelijke opmerkingen over zich heen kregen, inmiddels zijn die ook tegen de rechter gericht, meldt ze in de brief. „Waar de een misschien zal zeggen dat het slechts woorden zijn, vind ik een dergelijke bejegening onaanvaardbaar in de zakelijke omgang tussen rechters, advocaten en officieren van justitie.”


2 oktober liet de onderzoeksrechter de rechtbank weten dat ze niet meer verder wil, omdat advocaten eerder „op een voor mij ongekend harde wijze hun afkeuring” hebben geuit over haar opereren. Ze denkt niet dat nieuwe verhoren nog „zullen bijdragen aan de waarheidsvinding”, maar vreest dat het steeds zal gaan over „uitingen van opvattingen over mijn functioneren en discussies over mijn beslissingen.”


Tijdens de zittingen, die achter gesloten deuren plaatsvonden, kwam het volgens de rechter maandenlang al regelmatig tot strubbelingen. Er zou wrevel ontstaan zijn tussen de officieren van justitie, de rechter en de advocaten.

Advocaat Nico Meijering voelde zich eerder onheus bejegend door een van de onderzoeksrechters en deed een wrakingsverzoek omdat hij vooringenomenheid bespeurde. De wrakingskamer van de rechtbank kon geen vooringenomenheid vaststellen. In Het Parool geven Meijering en zijn kantoorgenoot Christian Flokstra aan dat zij de stap van de rechter-commissaris niet te begrijpen en onterecht te vinden. „Wij betreuren het zeer dat de rechter-commissaris met deze brief vol persoonlijke en ongefundeerde grieven richting raadslieden afscheid heeft genomen van het Marengo-proces. Dat is onnodig en past een rechter-commissaris niet.”

Normbesef in de rechtbank is dus ook al ver te zoeken. Dat belooft wat...
  Bericht 
Walker
Master
 
nu.nl schreef:
Beveiligingsoperatie rondom strafproces Marengo is grootste ooit

22 maart 2021 05:29 Laatste update: 42 minuten geleden


De beveiligingsoperatie rondom het strafproces Marengo, dat vanaf maandag inhoudelijk behandeld wordt, is de grootste ooit. Dat laat een teamchef van het Bijzonder Ondersteuningsteam (BOT) desgevraagd aan NU.nl weten. Het BOT is verantwoordelijk voor het vervoer van de verdachten naar de beveiligde rechtbank in Amsterdam en weer terug.
Het Marengo-proces

De eerste regiezitting vond drie jaar geleden plaats.
Zeventien mensen worden verdacht van diverse moorden.
De hoofdverdachte is Ridouan T, die in Dubai werd aangehouden.
De zitting vindt plaats in De Bunker in Osdorp.

Welke maatregelen precies zijn getroffen, is geheim. Maar voor enkele verdachten geldt het hoogste dreigingsniveau. Teamchef Alex, die zijn naam en leeftijd uit veiligheidsoverwegingen geheimhoudt, wil alleen zeggen dat "passende maatregelen" zijn getroffen.

De rechtbank wil dat alle verdachten bij de start van het proces aanwezig zijn. Dat betekent dat er zestien verdachten naar de extra beveiligde rechtbank De Bunker in Amsterdam zullen worden vervoerd. Onder hen is ook Ridouan T., die dan voor het eerst voor de rechter verschijnt.

Tijdens eerdere zittingen in het Marengo-proces werden al speciale eenheden van de politie, Dienst Speciale Interventies (DSI) en Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) ingezet om bijvoorbeeld de leden van de rechtbank te vervoeren. Ook werden straten afgezet en hing er een helikopter boven de rechtbank. Het lijdt weinig twijfel dat dit maandag ook het geval zal zijn.
Inzet van politie tijdens een eerdere zitting in het Marengo-proces.
Inzet van politie tijdens een eerdere zitting in het Marengo-proces.
Foto: ANP
Beveiliging zal zichtbaar en onzichtbaar aanwezig zijn

Het BOT wordt ingezet als een persoon het risico loopt te worden geliquideerd of gegijzeld, of als er sprake is van vluchtgevaar. Bij het vervoer wordt gebruikgemaakt van gepantserde voertuigen, waarvan in ieder geval de Range Rover bestand is tegen een explosie.

Alex zegt dat het team "zichtbaar en onzichtbaar" bij de rechtbank aanwezig zal zijn. Naast fysieke aanwezigheid kan het ook gaan om bijvoorbeeld drones, camerasystemen en "andere middelen".

De beveiligingsoperatie zal worden aangestuurd vanuit een centraal punt ergens in Nederland. Daar zullen de leidinggevenden van de verschillende beveiligingseenheden bijeenkomen.
Binnenland
Zie ook: Zo ziet de beveiligingsoperatie rondom het proces van Ridouan T. eruit
Al langer vrees voor poging tot bevrijding T.

De inhoudelijke behandeling van het monsterproces gaat maandag na drie jaar aan voorbereidingen van start. Zeventien verdachten worden vervoerd naar de zwaar bewaakte gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. De hoofdverdachte in deze moordzaak is de 43-jarige Ridouan T. Na zijn arrestatie in Dubai en overbrenging naar Nederland in december 2019 heeft T. zich bij de tussentijdse zittingen in het proces nog niet laten zien. Maandag verschijnt hij naar verwachting wel in de zittingszaal.

Al langere tijd wordt gevreesd dat er een poging wordt ondernomen om T. te bevrijden. Eind 2020 liet het Openbaar Ministerie (OM) weten dat bij het Team Criminele Inlichtingen (TCI) eerder dat jaar informatie was binnengekomen dat geprobeerd zou worden om T. uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught te bevrijden. Er werden toen rondom de al zwaarbeveiligde gevangenis extra beveiligingsmaatregelen genomen.
'T. beschikt over mensen en middelen om proces te beïnvloeden'

Het OM bracht deze informatie naar voren toen T. om een minder streng regime dan de EBI had gevraagd. De informatie over een op handen zijnde ontsnapping werd als niet concreet genoeg ingeschat, maar T. moest wel in de EBI blijven.

Het OM sprak destijds ook het vermoeden uit dat T. over "voldoende mensen, mogelijkheden en middelen beschikt om het strafproces te beïnvloeden". Mogelijk zal hij maandag dan ook worden afgeschermd van de anderen in de rechtbank.


Vandaar dat er vanochtend 2 Apaches de route boven de A2 aan het verkennen waren...
  Bericht 
Ducantoni
Master
Maandag verschijnt hij naar verwachting wel in de zittingszaal.

Meneer had volgens eigen zeggen "niets te melden" als antwoord op de vraag of hij nu wilde reageren, daar waar hij zich tijdens de verhoren beriep op zijn zwijgrecht.

Hoe zouden zijn kompanen handelen als ze iemand martelen en de laatstgenoemde zich beroept op zijn zwijgrecht?
  Bericht 
Suggestief
Master
Gelukkig zijn er nog mensen die zich zorgen maken over het proces waarbij lieve en onschuldige mensen terecht staan.


Bijlagen :


  Bericht 
Scaniafan
Master
Ook zo mooi dat ze zo hard achter hun zaak staan dat ze er niet mee geassocieerd willen worden in de media. :lol:
  Bericht 
Dikke Dakduif
Master
Suggestief schreef:
Gelukkig zijn er nog mensen die zich zorgen maken over het proces waarbij lieve en onschuldige mensen terecht staan.
:roflol:
Ze doen het gewoon echt, wat een komieken :lol:
  Bericht 
JonnyJohnson
F1 kenner '21
Walker schreef:
Vandaar dat er vanochtend 2 Apaches de route boven de A2 aan het verkennen waren.


Afgelopen weken waren er al meerdere test vluchten gedaan.
  Bericht 
JonnyJohnson
F1 kenner '21
Dikke Dakduif schreef:
Ze doen het gewoon echt, wat een komieken


Absoluut... maar misschien willen ze zelf nog een appeltje schillen met T :lol:
  Bericht 
JonnyJohnson
F1 kenner '21
Hoorde net een stukje geluidsopname van het proces op het nieuws, De verdachte klonken als echte Nederlanders van het Kanaleneiland. :lol:
  Bericht 
djee
Tour de France kenner '23
Had je anders verwacht?
  Bericht 
JonnyJohnson
F1 kenner '21
nee eigenlijk ook niet... :thumb:
  Bericht 
Forza!
Master
 
Eigenlijk allemaal goede jongens, beetje slechte jeugd gehad. taakstrafje en samen thee drinken?
  Bericht 
djee
Tour de France kenner '23
Nee, deze zijn net een paar stapjes te ver gegaan.
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
RTL Nieuws schreef:
'Niet genoeg bewijs' / Advocaten bepleiten vrijspraak in moordzaak advocaat Wiersum


Giërmo (links) en Moreno (rechts).

De 32-jarige Moreno B., volgens het Openbaar Ministerie betrokken bij de moord op advocaat Derk Wiersum, moet worden vrijgesproken. Dat betoogden zijn advocaten vandaag in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol. Er is niet genoeg bewijs voor een veroordeling, menen zij. Vorige week eiste het OM levenslang tegen B. en zijn 37-jarige medeverdachte Giërmo B.

Derk Wiersum werd op 18 september 2019 doodgeschoten in Amsterdam toen hij vanaf zijn huis met de auto naar zijn werk wilde gaan.

De heersende aanname is dat Wiersum werd doodgeschoten omdat hij advocaat was van Nabil B., de kroongetuige in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. Ridouan Taghi is hoofdverdachte in die zaak.

Ontkennen
Raadslieden Gerald en Machteld Roethof drongen er bij de rechtbank op aan 'breder' naar de zaak te kijken dan justitie doet. Er zijn alternatieve scenario’s denkbaar, die 'niet zomaar terzijde kunnen worden geschoven'.

Beide verdachten ontkennen dat zij iets met de moord te maken hebben. Zij hebben slechts summier verklaard. Volgens het Openbaar Ministerie zijn zij maanden bezig geweest met de voorbereiding. Onderzoek naar opdrachtgevers en tussenpersonen loopt nog.

Rolex
Gerald Roethof wees erop dat Wiersum een dure Rolex had. Mogelijk wilden de daders hem van zijn horloge beroven. Roethof wees op andere zaken waarin Rolexbezitters slachtoffer worden van geweld. Misschien is de voorgenomen beroving uit de hand gelopen, stelde de raadsman. Misschien was het de bedoeling hem te ontvoeren, om hem op die manier te dwingen te stoppen met zijn bijstand aan de kroongetuige.

De advocaten benadrukten ook dat de herkenning door getuigen van de schutter gebrekkig is geweest en geen eenduidig, voor Moreno B. belastend beeld heeft opgeleverd.

Aan het begin van hun pleidooi stonden de raadslieden stil bij het overlijden van Peter R. de Vries. Zij wensten de nabestaanden sterkte. Heel Nederland is hard geraakt, zeiden zij. De dood van De Vries is een 'enorm verlies'. Daarnaast drongen zij erop aan dit bij de beoordeling van de zaak-Wiersum geen rol te laten spelen.

De Vries was vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. De broer van de kroongetuige werd in maart 2018 doodgeschoten, zes dagen nadat justitie de deal met B. bekend had gemaakt.

Advocaat Jaques Taekema zal naar verwachting vanmiddag zijn pleidooi houden voor verdachte Giërmo B.


Roethof heeft weer eens een het smoezenboek opengetrokken. :loco: :loco:
  Bericht 
zadkine
Master
Als het om beroving zou gaan zoals Roethof bepleit, waarbij het slachtoffer om het leven komt is 30 jaar de alternatieve straf ipv levenslang. Doden bij roofoverval is geen doodslag maar moord voor het recht.
  Bericht 
bruintje beer
Master
zadkine schreef:
Doden bij roofoverval is geen doodslag maar moord voor het recht.
:schudnee: gekwalificeerde doodslag.

Lekker stelletje trouwens, aan de vrolijke kleurtjes te zien kunnen ze zo bij BIJ1 terecht.
  Bericht 
18vti
Master
bruintje beer schreef:
Lekker stelletje trouwens, aan de vrolijke kleurtjes te zien kunnen ze zo bij BIJ1 terecht.


Daar zijn ze te goed voor in hun "werk".

En de uitspraken omtrent wijlen Peter hier liegen er ook niet om.....ahem.
De moord op hem zal dat tuig dan wel wat zwaarder aan gerekend gaan worden.
  Bericht 
Dikke Dakduif
Master
Maserati Teun schreef:
Roethof heeft weer eens een het smoezenboek opengetrokken
Dat is nou eenmaal zijn taak als advocaat. Hij komt met rare argumenten omdat ie niks anders heeft. Hopelijk prikt de rechter overal doorheen en worden deze onderkruipsels conform de eis van de OvJ veroordeelt. Laat ze maar creperen.
  Bericht 
cocodee
Master
:fp: :roflol:
Citaat:
OM is geheime bezittingen Nabil B. kwijtgeraakt
Tijdens een doorzoeking van de cel van kroongetuige Nabil B. zijn meerdere elektronische apparaten gevonden. Die spullen zijn door justitie ingenomen en ondertussen ook kwijtgeraakt.


OM is geheime bezittingen Nabil B. kwijtgeraakt

De afgenomen apparaten zijn een usb-stick, een harde schijf en een dongle. Volgens het AD werden ze gevonden tijdens een celinspectie op 6 september 2017.

Informatie over de apparaten werd door het OM verzwegen en niet toegevoegd aan het Marengo-dossier. Het is ook niet bekend wat er met de spullen is gebeurd en wat voor data erop staan. ‘‘Dat komt omdat niet bekend is waar die goederen zich bevinden, uit de systemen van politie en justitie blijkt niet dat deze goederen aan het onderzoeksteam of een andere politie-eenheid dan wel het OM zijn overgedragen”, staat in een document dat AD heeft ingezien.

Het Openbaar Ministerie is alweer de fout in gegaan door persoonlijke informatie van kroongetuige Nabil B. te verspreiden. Dit keer gaat het niet om een foto van B. zelf, maar om de namen van personen met wie hij appcontact had.
Bekijk ook
Opnieuw enorme blunder OM: chatberichten Nabil B. niet geanonimiseerd

De iPhone die B. later in handen kreeg, werd niet gevonden tijdens tijdens de doorzoeking in september. Die zou pas een week later bij de cel naar binnen gesmokkeld zijn.
Tegenstrijdige berichten

Over de vondst van de apparaten zijn tegenstrijdige berichten verspreid. Een officier van justitie meldde aan de rechter-commissaris dat er nooit een doorzoeking geweest is. Het document met informatie over de celdoorzoeking en de gevonden gegevenshouders is inmiddels wel toegevoegd aan het dossier.

Volgens een aantal deskundigen die het AD heeft ingehuurd is deze gang van zaken ‘opmerkelijk’. Zij melden dat de informatie op de gegevensdragers van groot belang zou kunnen zijn voor het onderzoek naar de verklaringen van Nabil B.


https://panorama.nl/artikel/458682/om-i ... il-b-kwijt
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
112Vandaag schreef:
Advocaat Taghi gearresteerd: ’Ontsnapping uit EBI in voorbereiding’

De politie heeft in opdracht van het Landelijk Parket van het OM vrijdag een 38-jarige advocaat uit Utrecht aangehouden op verdenking van deelneming aan een criminele organisatie. De advocaat heeft langere tijd vrije toegang gehad tot zijn neef Ridouan T, hoofdverdachte in het Marengo-proces. Hij is aangehouden tijdens een bezoek aan T. in de EBI.

Via deze advocaat heeft T. onbelemmerd met de buitenwereld kunnen communiceren en behield hij de mogelijkheid criminele activiteiten voort te zetten.

In de onderschepte communicatie tussen beiden komt naar voren dat T. vermoedelijk bezig is een gewelddadige uitbraak te organiseren. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat hij op zoek is naar adresgegevens van personeel van DJI. Met het onderscheppen van de boodschapper van T. is naar verwachting een einde gemaakt aan deze vrije communicatie vanuit gevangenschap.

Boodschapper
De advocaat wordt ervan verdacht de boodschapper te zijn van T. en heimelijk de communicatie te verzorgen met diens criminele organisatie. Als advocaat heeft het familielid vrije toegang gehad tot T. in de EBI. De contacten tussen hen waren onzichtbaar en oncontroleerbaar voor politie en OM. Zij hadden in hun relatie advocaat – cliënt het recht om volstrekt vertrouwelijk met elkaar te kunnen spreken en vrijelijk stukken uit te wisselen.

Sinds maart is de advocaat vele malen urenlang op bezoek geweest in de EBI en heeft hij tientallen keren telefonisch contact gehad met T. In eerste instantie was hem de toegang geweigerd door de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Er is destijds door de deken van de orde van advocaten niet vastgesteld dat T. misbruik maakte van zijn geheimhouderstelefoon. In beginsel mag een verdachte een onbeperkt aantal advocaten op bezoek krijgen.

PGP-berichten
In februari 2021 is door de Landelijke Recherche een strafrechtelijk onderzoek gestart naar mogelijkheden van Ridouan T. om te communiceren met de buitenwereld. Uit onder meer onderschepte PGP-berichten van SKY ECC kwam de verdenking dat hij vanuit de EBI criminele handelingen voortzette. Tijdens het onderzoek rees deze zomer de verdenking dat zijn neef zijn beroep en bijzondere positie als advocaat misbruikte om als boodschapper op te treden.

Met toestemming van de rechter-commissaris zijn bijzondere opsporingsbevoegdheden ingezet om vast te kunnen stellen of de communicatie tussen de advocaat en diens neef T. strafbaar zou zijn. Het OM is daarbij zeer omzichtig te werk gegaan. Een belangrijk aspect is geweest dat het verschoningsrecht dat de advocaat toekomt zou worden gewaarborgd.

De rechter-commissaris heeft steeds de resultaten van de ingezette opsporingsbevoegdheden en dwangmiddelen beoordeeld, voordat hij een selectie daarvan vrijgaf voor het onderzoek.

Doorzoekingen
De deken van de orde van advocaten is vrijdag van de aanhouding op de hoogte gesteld door het OM. Na de aanhouding zijn het kantooradres in Utrecht en de woning van de advocaat in Maarssen doorzocht onder leiding van de rechter-commissaris. Er is beslag gelegd op notitieboekjes, aantekeningen en digitale gegevensdragers. Ook de cel van T. in de EBI is doorzocht.

De advocaat is na zijn aanhouding in verzekering gesteld. Hij wordt formeel verdacht van deelneming aan een criminele organisatie die zich richt op witwassen, handel in verdovende middelen en het voorbereiden van moord. Hij wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris.


Die advocaat heeft nu een heel groot probleem.
  Bericht 
Dikke Dakduif
Master
Maserati Teun schreef:
Die advocaat heeft nu een heel groot probleem.
Als ik het zo lees, is het OM zeer zeker van haar zaak. Een advocaat aanpakken ligt natuurlijk heel gevoelig.

Dat advocaten het doorgeefluik zijn voor gedetineerde criminelen, is ongetwijfeld schering en inslag. Ik denk alleen dat Taghi het iets te opzichtig deed.
  Bericht 
cocodee
Master
Het is natuurlijk tenekrommend dat zo'n gast gewoon kan doorgaan met z'n activiteiten.
Slechts een kwestie van tijd voordat T. genoeg leverage heeft om de poort uit te lopen, het is inmiddels genoegzaam bekend dat hij totaal meedogenloos is.
Ze moeten die gast gewoon naar Guantamo bay sturen, waterboarden is goed voor je karakter. :devil:
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
cocodee schreef:
Ze moeten die gast gewoon naar Guantamo bay sturen, waterboarden is goed voor je karakter. :devil:


En de rest van zijn familie tot in de 4e graad. :honger: :honger:
  Bericht 
maarten28
Master
Dikke Dakduif schreef:
Een advocaat aanpakken ligt natuurlijk heel gevoelig.


Joh. Het is zijn neef. Je moet toch wel heel diep in de D'66 buidel zitten om te geloven dat hij netjes zijn advocatische plichten uitoefent.
  Bericht 
DikkeDiesel
Master
Iedereen zal wel zijn vermoedens hebben gehad maar wettelijk is een advocaat zodanig beschermd dat je met vermoedens weinig kunt doen, als er niet bepaalde aanwijzingen zijn.
Ik denk dat zodra die aanwijzingen er waren, men redelijk adequaat heeft ingegrepen.
  Bericht 
Dikke Dakduif
Master
DikkeDiesel schreef:
Iedereen zal wel zijn vermoedens hebben gehad maar wettelijk is een advocaat zodanig beschermd dat je met vermoedens weinig kunt doen, als er niet bepaalde aanwijzingen zijn.
Dat bedoelde ik dus.

Deze zaak is illustratief voor hoe die familiebedrijven te werk gaan. Een gedeelte werkt in de onderwereld maar de jongens die kunnen leren worden advocaat of solliciteren bij de douane of ze gaan bij een containeroverslag bedrijf werken. Toen ik vroeger nog wel eens op Schiphol kwam, viel het me op hoeveel naffers er in de beveiliging werken. Die gasten infiltreren overal en dankzij knuffel beleid worden ze met open armen ontvangen. Over de politie zullen we het maar niet eens hebben. En zouden er al naffer rechters en naffer OvJ's zijn?
 Pagina 3 van 4  [ 200 berichten ]

Wie zijn er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

     
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
privacy policy