Postingstijd interval gedetecteerd van 31.3 dagen. Deze pagina bevat dus deels relatief oude berichten.

 Pagina 67 van 68  [ 3369 berichten ]
  Bericht 
Bambi killer
Master
Kunnen wij geen apen knuffels en bananen opsturen naar kozp.
Sommige hebben echt een knuppel tegen het hoofd verdiend
  Bericht 
Ducantoni
Master
Mdw schreef:
De politie maakt zich zorgen om ongeregeldheden en zal tijdens de Sinterklaasintocht met veel zichtbaar en onzichtbaar personeel ter plaatse zijn.


Ondanks het gooien met eieren en wat al niet meer, ook de schermutselingen van de voorgaande jaren, blijven die demonstranten van KOZP doorgaan. Zijn het soms masochisten?
Je zou verwachten dat ze een keertje het demonstreren zat zijn, wetende dat ze telkenmale een risico nemen met hun aanwezigheid.
  Bericht 
basjuh1981
Master
Ducantoni schreef:
Je zou verwachten dat ze een keertje het demonstreren zat zijn, wetende dat ze telkenmale een risico nemen met hun aanwezigheid.


Hoezo? Ze krijgen politiebescherming. Dat hun argumentatie niet verder komt dan "het is racistisch, want het is racistisch" zal ze een rotzorg zijn.
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
AD schreef:
Onbegrijpelijke’ reactie op ongeregeldheden sintintocht verbaast Amnesty: ‘Dit is gevaarlijk

Amnesty International is totaal niet te spreken over de gebeurtenissen in De Lier tijdens de sinterklaasintocht en de reactie van de burgemeester na afloop. Volgens de mensenrechtenorganisatie is Kick Out Zwarte Piet (KOZP) opnieuw ‘slachtoffer geworden van bedreiging en geweld en is hun demonstratierecht ernstig in het gedrang gekomen’.

Volgens Amnesty hebben de gemeente en politie onderschat hoeveel ‘vijandig publiek’ er was in De Lier en dat ze geweld wilden gebruiken toen KOZP zaterdag in het Westlandse dorp kwam demonstreren. Er was wel veel politie aanwezig, maar onvoldoende om de mensen in bedwang te houden, stelt de mensenrechtenorganisatie. ,,Pas nadat er van buiten de regio een extra peloton ME was aangekomen, greep de politie in tegen de relschoppers.”

Amnesty vindt de reactie van burgemeester Bouke Arends ook onbegrijpelijk. ,,De burgemeester veroordeelt de bedreigingen en het geweld tegen de vreedzame demonstranten van KOZP niet. Hij schrijft zelfs dat de dag zonder ‘ernstige wanordelijkheden’ is verlopen. ,,Terwijl vanaf het moment dat KOZP aankwam tot aan hun vertrek, zij bekogeld zijn met eieren, tomaten, aardappels, blikjes en zelfs vuurwerk.”

Bekogeld met vuurwerk en en eieren
Vanaf aankomst in De Lier tot aan het vertrek werd KOZP belaagd door relschoppers die juist voor zwart geschminkte pieten zijn. De actiegroep moest onder politiebegeleiding van en naar het aangewezen demonstratievak bij de intocht in het dorp worden gebracht. Daar werd de groep ondanks de aanwezigheid van politie bekogeld met onder meer vuurwerk, eieren en blikken.

Arends houdt ondanks de kritiek op het verloop van de sinterklaasintocht in De Lier afgelopen zaterdag, vast aan zijn mening dat zowel hij als politie juist hebben gehandeld. Volgens Arends stond bij al zijn besluiten ‘het handhaven van de openbare orde en het borgen van het grondwettelijk recht op demonstratie’ voorop.

Arends zegt dat hij het ‘betreurt’ dat er ‘projectielen werden gegooid’, maar hij noemt het handelen van de politie juist ‘adequaat’. Volgens de burgemeester heeft de politie ‘direct ingegrepen door de afstand tot het demonstratievak te vergroten’. Daarna zijn er ‘geen noemenswaardige incidenten meer geweest’, de intocht of de demonstratie stoppen had op dat moment geen verschil gemaakt volgens hem.

Tekort aan kennis
Volgens de mensenrechtenorganisatie wijst de reactie van de burgemeester ‘op een tekort aan kennis en mogelijk zelfs onwil om het demonstratierecht goed te waarborgen’. ,,Dit is gevaarlijk, want hiermee voed je de verdeeldheid in de samenleving.”

Amnesty ziet gelijkenissen met wat er vorig jaar gebeurde in Staphorst, waar de politie volgens de Inspectie Justitie en Veiligheid demonstranten van KOZP onvoldoende beschermde, toen die daar tijdens de sinterklaasintocht door relschoppers werden belaagd. ,,In De Lier heeft de politie gelukkig de demonstranten tot op zekere hoogte beschermd, en was er voldoende beveiliging van het konvooi van en naar het dorp. Maar Amnesty moet helaas constateren dat er nog onvoldoende geleerd is van de gebeurtenissen in Staphorst.”

Ook KOZP zelf uitte na de demonstratie in De Lier kritiek op het politieoptreden. De organisatie vond dat voorstanders van zwart geschminkte pieten te veel ruimte kregen en te dichtbij konden komen. Ook greep de politie te laat in, aldus de actiegroep.


KOZP slachtoffer. :fp: :fp:

Amnesty is net zo gevaarlijk als KOZP en XR.
  Bericht 
basjuh1981
Master
Waar was Amnesty twee jaar geleden toen ongevaccineerden uitgesloten werden?

Wat Amnesty moet doen is zichzelf opheffen. Linkse subsidiespons :nothanks:
  Bericht 
Mr.Cabdriver
Master
basjuh1981 schreef:
Waar was Amnesty twee jaar geleden toen ongevaccineerden uitgesloten werden?

Dat bedoel ik :thumb:
Never forget, er staan nog rekeningen open.
  Bericht 
IsIkke
Master
opnieuw ‘slachtoffer geworden van bedreiging en geweld en is hun demonstratierecht ernstig in het gedrang gekomen’


Oplossing?

Niet meer amnesty uitnodigen
  Bericht 
bruintje beer
Master
Ik vermoed zo donkerbruin dat ze zichzelf opdringen.
Anders zou je ook gewoon KOZP niet meer kunnen uitnodigen :[
  Bericht 
djee
Tour de France kenner '23
basjuh1981 schreef:
Waar was Amnesty twee jaar geleden toen ongevaccineerden uitgesloten werden?

Wat Amnesty moet doen is zichzelf opheffen. Linkse subsidiespons :nothanks:


Amen.
  Bericht 
JonnyJohnson
F1 kenner '21
bruintje beer schreef:
Anders zou je ook gewoon KOZP niet meer kunnen uitnodigen :[


Die dringen zich op.
  Bericht 
Mr.Cabdriver
Master
De laatste dagen is er veel gebeurd:


Youtube video


https://www.thefallofminneapolis.com/


Youtube video


https://www.gelderlander.nl/buitenland/ex-agent-die-george-floyd-doodde-neergestoken-in-gevangenis~a3319294/
Citaat:
Ex-agent die George Floyd doodde, neergestoken in gevangenis
UPDATE
Derek Chauvin, de voormalige agent die werd veroordeeld voor de moord op George Floyd in Minneapolis in 2020, is in een gevangenis in Arizona neergestoken door een medegedetineerde. Dat meldt het persbureau Associated Press op basis van een anonieme bron. Chauvin zou serieuze verwondingen hebben overgehouden aan de steekpartij.

De aanval vond plaats in de federale gevangenis in Tucson, waar al langere tijd problemen met de veiligheidsvoorschriften en een tekort aan personeel zouden zijn, aldus AP.

De gevangenisautoriteiten in de VS hebben in een verklaring bevestigd dat een gedetineerde in Tucson vrijdagmiddag rond 12.30 uur lokale tijd werd aangevallen. Volgens de verklaring zouden gevangenismedewerkers ‘levensreddende’ handelingen hebben verricht, alvorens het slachtoffer, dat niet bij naam werd genoemd, naar het ziekenhuis werd overgebracht.

Er raakten geen medewerkers van de gevangenis gewond. De FBI is ingeschakeld en onderzoekt de gebeurtenissen. Bezoek aan de gevangenis in Tucson is voorlopig niet mogelijk.

Ook de krant The New York Times meldt de steekpartij, op basis van twee bronnen.

Chauvin (47) verblijft sinds augustus 2022 in de gevangenis in Tucson. Hij werd toen overgeplaatst vanuit de zwaar beveiligde staatsgevangenis in Minnesota. De voormalige politieagent zit een straf uit van 22,5 jaar gevangenisstraf voor de moord op Floyd en van 21 jaar voor het schenden van Floyds burgerrechten.

Op 25 mei 2020 drukte de witte Chauvin zijn knie 9,5 minuut lang in de nek van de zwarte Floyd tijdens diens arrestatie, nadat hij even daarvoor had geprobeerd met een vals biljet van 20 dollar af te rekenen in een winkel.

Op videobeelden die van het incident zijn gemaakt, is te zien en te horen hoe Floyd in ademnood raakte. ,,Ik kan niet meer ademen”, roept Floyd onder meer, voordat hij flauwvalt en overlijdt. Floyds dood ontketende grote woede in de VS en de rest van de wereld, en was aanleiding voor wereldwijde Black Lives Matter-protesten tegen racisme en politiegeweld.

Drie andere agenten die tijdens het incident aanwezig waren, werden veroordeeld tot lichtere straffen.
  Bericht 
vw-driver
Master
Tóch een sinterklaasintocht in Enter: middelvinger naar Kick Out Zwarte Piet

Ze hadden het niet meer verwacht nadat de organisatie vorige week een streep zette door de intocht van Sinterklaas, maar de inwoners van Enter kregen zaterdag toch waar ze op gehoopt hadden. Op een platte wagen reed de Sint door het dorp, vergezeld door gitzwarte pieten.
Anne Loohuis 25-11-23, 16:54

Het is rustig op het dorpsplein zo rond de klok van half twee waar zich eigenlijk honderden mensen hadden moeten verzamelen voor de intocht van Sinterklaas. Alleen de marktverkopers bezetten het plein, die al druk bezig zijn om de paling in te pakken.


Op de grond ligt een verdwaalde pepernoot. Stuk getrapt. Maar het bewijs dat Sinterklaas hier eerder op de dag tóch zijn gezicht heeft laten zien. Op een platte wagen versierd met vlaggen en ballonnen werd hij samen met zijn gitzwarte pieten door het dorp gereden.

Statement
Het is overduidelijk een statement richting Kick Out Zwarte Piet (KOZP). De actiegroep was van plan de sinterklaasintocht te verstoren, omdat zij in de veronderstelling was dat er tijdens de intocht zwarte pieten te zien zijn.

De demonstratie zou niet doorgaan als de intochtorganisatie een convenant zou ondertekenen. In die overeenkomst staat onder andere dat er geen zwarte krulpruiken, grote oorringen en rode lippenstift worden gebruikt. Dat ging de organisatie te ver. Uit angst voor protesten besloot zij de intocht af te gelasten.

Koester Onze Zwarte Piet
Maar de Enternaren zijn niet voor één gat te vangen. Op social media circuleerde de afgelopen dagen een bericht met de mededeling dat er zaterdag toch een intocht zou komen: met Sinterklaas ‘en echte Zwarte Pieten', staat in de boodschap van ‘Koester Onze Zwarte Piet', een parodie op de naam van de actiegroep. Patrick van de Groep, eigenaar van vishandel The Love uit Spakenburg kan een glimlach niet onderdrukken.


Wie er achter deze actie zit? Dat ga ik niet zeggen

Toeschouwer Sinterklaasintocht
„Kijk”, zegt hij terwijl hij zijn telefoon er bij pakt. „Deze berichten kreeg ik gisteren al doorgestuurd van mijn vaste klanten om mij er op te wijzen dat er toch een intocht komt.” Niet alleen mooi voor de kinderen, maar ook voor zijn omzet. „Want het was behoorlijk druk toen Sinterklaas hier bij het Dorpsplein aankwam. Gelukkig waren er geen ongeregeldheden. Iedereen was vrolijk en blij.”

‘Via via’
Ook het gezin dat een paar meter verderop staat wist dat Sinterklaas toch naar Enter zou komen. „Hoe we daar achter kwamen? Nou gewoon, via via", zegt de moeder, die niet met naam genoemd wil worden, aarzelend. Of ze ook weet wie er achter deze actie zit? „Ja, maar dat ga ik niet zeggen. De kinderen hebben hun feestje gehad, net zoals in alle andere steden en dorpen en daar gaat het om.”

Enthousiast
Op dat moment klinkt muziek in de straat en komt de platte wagen met Sinterklaas en zijn pieten nog een keer voorbij. Uitbundig zwaaien de pieten naar de marktkooplui op het plein. Sinterklaas lacht triomfantelijk. Hij groet de visboer uitbundig en noemt hem bij naam.

Naast de kar lopen wagenbegeleiders. Aan een van hen nogmaals de vraag wie dit op poten heeft gezet. „Een groepje Enternaren", zegt hij kortaf. Verder wil hij nog wel kwijt dat iedereen enthousiast is over de intocht. Toeschouwer Bennie Muller kan dat alleen maar beamen: „Zo hoort het ook.”



Op een platte wagen reden Sinterklaas en zijn gitzwarte pieten door Enter, terwijl de organisatie vorige week had laten weten de intocht niet door te laten gaan uit angst voor protest van Kick Out Zwarte Piet. © Anne Loohuis

https://www.tubantia.nl/wierden/toch-ee ... ~a14cea9b/

:thumb: :respect:
  Bericht 
bruintje beer
Master
:lol: :thumb:
  Bericht 
Dave
Webspecialist
:woop:
  Bericht 
JonnyJohnson
F1 kenner '21
Mooi dit. :)
  Bericht 
Christafari
Master
Kijk, zo kan het ook. Respect voor Enter :respect: Hoop dat Caps Lock en Shift binnenkort volgen.
  Bericht 
Lotus Omega
Master
En Alt
  Bericht 
Mr.Cabdriver
Master
  Bericht 
IsIkke
Master
"Op drie plaatsen inofficiële intocht met zwart geschminkte pieten" die bewoording
  Bericht 
zadkine
Master
Christafari schreef:
Hoop dat Caps Lock en Shift binnenkort volgen.


en control (wel eens de nick name voor Goor bij carnaval of zoiets geweest meen ik)
  Bericht 
Ducantoni
Master
vw-driver schreef:
uit angst voor protest van Kick Out Zwarte Piet.


Waarom zouden ze bang moeten zijn?
Blaffende honden bijten niet.
  Bericht 
bruintje beer
Master
Het is een kinderfeest, daar wil je geen blaffende honden bij.
  Bericht 
Raymond
Master
zadkine schreef:
(wel eens de nick name voor Goor bij carnaval of zoiets geweest meen ik)

Volgens mij was dat Swaffelo.

Ducantoni schreef:
Waarom zouden ze bang moeten zijn?

Dat. We zijn een vrij land en die mensen hebben recht op hun mening en het recht om te demonstreren.



En datzelfde geldt voor ons.
  Bericht 
Dave
Webspecialist
Dat bij een kinderfeest, het is niet bang, het is superzielig. En mega egoïstisch. Die mensen horen met bussen naar een kamp GGZ locatie getransporteerd te worden.
  Bericht 
Suggestief
Master
Dodewaard - Sinterklaas komt aan met traditionele Zwarte Pieten

Zaterdag om 14.00 kwam de Sint en zijn pieten aan bij de Loswal in Dodewaard. Na de ontvangst ging de stoet via de Waalbandijk naar de sporthal waar het Sinterklaasfeest verder zal worden voortgezet.

Dit jaar kwam de Sint met zijn traditionele zwarte pieten.


Facebook:
Citaat:
112 Rivierenland: Facebook heeft het item van de Sint en Piet intocht in Dodewaard verwijderd.
Facebook is van mening dat het haat is.
Wij delen die mening uiteraard niet en hebben een geschil bij FB ingediend. Dit is dus de reden dat het items weg is.
  Bericht 
GSXR1000
Master
IsIkke schreef:
"Op drie plaatsen inofficiële intocht met zwart geschminkte pieten"


Ronduit bizar dat je zo onder de "radar" moet gaan om je tradities te behouden :loco:
  Bericht 
bruintje beer
Master
'Verzet' heet dat.
  Bericht 
Ducantoni
Master
Suggestief schreef:
Facebook is van mening dat het haat is.


Haat? Toe maar. Is dat bij gebrek aan een beter woord?
Want de juiste benaming is het beslist niet.
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
Omroep West schreef:
Boete van 500 euro voor verdachten die politiecamera's sinterklaasintocht vernielden

De vier verdachten die voorafgaand aan de sinterklaasintocht in De Lier werden aangehouden voor het vernielen van de politiecamera's hebben een bekeuring van 500 euro gekregen. Dat gebeurde na een 'stevig gesprek' met de officier van justitie. Dat laat het Openbaar Ministerie (OM) weten.

Meerdere politiecamera's in de Hoofdstraat in De Lier werden voorafgaand aan de intocht besmeurd met purschuim. De verdachten van de vernieling van de politiecamera's zijn een 20-jarige en een 23-jarige uit De Lier, een 45-jarige uit Naaldwijk en een 53-jarige uit Den Haag.

De brandweer moest erbij komen om de camera's schoon te maken. Ook werden er nog andere mensen aangehouden tijdens de intocht, die volledig uit de hand liep toen demonstranten van Kick Out Zwarte Piet en tegendemonstranten slaags met elkaar en met de politie raakten.

Drie mensen onterecht verdacht
Van iedereen die aangehouden, bleken achteraf drie mensen onterecht als verdachte te zijn gezien. Zij zijn vrijgelaten en worden niet vervolgd. Voor de vier die de camera's besmeurden, is de zaak afgedaan na het betalen van de boete. Hetzelfde geldt voor een andere verdachte die werd aangehouden tijdens de intocht.

Het OM moet nog bepalen wat er met de laatste verdachte gaat gebeuren. Het gaat om iemand die een agent van de ME bekogelde.



Betreft: post5174884.html?hilit=hoofdstraat#p5174884

Een stevig gesprek :fp: :fp: en € 500 boete :boos: :boos: .
  Bericht 
IsIkke
Master
Vind ik ergens nog wel meevallen.
  Bericht 
R
Master
Mee eens. Zeker als ze met de betaling wat geholpen worden.
  Bericht 
IsIkke
Master
R schreef:
Mee eens. Zeker als ze met de betaling wat geholpen worden.


Gofundme starten om dikke middelvinger naar kozp te doen
  Bericht 
Mr.Cabdriver
Master
22 keer :o


Youtube video
  Bericht 
IsIkke
Master


Allard Pierson museum, Amsterdam


Bijlagen :


  Bericht 
Lotus Omega
Master
Houdt het dan nooit op? :roll: Zo vermoeiend
  Bericht 
maarten28
Master
Ik zou daarover in gesprek gaan ja. Waarom?!
  Bericht 
Ducantoni
Master
Ze maken het nodeloos ingewikkeld.
  Bericht 
IsIkke
Master
Ducantoni schreef:
Ze maken het nodeloos ingewikkeld.


Sja de gekte begint zich steeds meer te ontwikkelen in absurditeiten
  Bericht 
Christafari
Master
Duc maakt een woordgrapje :-D
  Bericht 
bruintje beer
Master
IsIkke ook 8)
  Bericht 
Dave
Webspecialist
wat een ontwikkelingen
  Bericht 
dvdouden
Master
Een beetje rekening houden met andermans (over)gevoeligheden. Over m’n lijk :nothanks:
  Bericht 
Lotus Omega
Master
Een gebalsemd lijk
  Bericht 
Mr.Cabdriver
Master
Zand erover.
  Bericht 
dvdouden
Master
https://www.trouw.nl/binnenland/selecti ... ~b574f587/

Dus in plaats van je te richten op de meest gemotiveerde en kansvolle studenten moet iedereen maar dezelfde kans krijgen? Je kan toch op je klompen aanvoelen dat dit gaat leiden tot meer uitval op de studie en een lagere gemiddelde kwaliteit van afgestudeerde artsen, of zie ik dat verkeerd? :huh:


Bijlagen :


  Bericht 
IsIkke
Master

Youtube video
  Bericht 
basjuh1981
Master
dvdouden schreef:
Dus in plaats van je te richten op de meest gemotiveerde en kansvolle studenten moet iedereen maar dezelfde kans krijgen? Je kan toch op je klompen aanvoelen dat dit gaat leiden tot meer uitval op de studie en een lagere gemiddelde kwaliteit van afgestudeerde artsen, of zie ik dat verkeerd? :huh:


En dan ga je nog voorbij aan artikel 1 van de Grondwet.
  Bericht 
Bussloo
Master
Hele artikel en het artikel waar naar verwezen wordt.

De selectie van nieuwe geneeskundestudenten gaat de komende jaren flink op de schop. Dat moet onder meer de diversiteit bevorderen.

Wie over enkele jaren geneeskunde wil gaan studeren, moet daarvoor soms ook een portie geluk hebben. Meerdere universiteiten zijn namelijk van plan om hun selectieprocedure (deels) te vervangen door loting.

Op die manier hopen de geneeskundeopleidingen onder meer de kansengelijkheid te vergroten en prestatiedruk te verminderen. Dat blijkt uit een rondgang van Trouw langs alle acht opleidingsplekken.

Artsen in spe worden op dit moment nog geselecteerd op basis van hun voorkennis en motivatie. De kandidaten – vaak middelbare scholieren – worden bijvoorbeeld onderworpen aan medische kennistoetsen en vaardigheidstesten. Ook spelen cijferlijsten, motivatiebrieven en cv’s vaak een belangrijke rol.

Extra vinkjes maken het verschil
Die zogeheten decentrale selectie kreeg steeds meer kritiek, bijvoorbeeld omdat scholieren met rijke ouders makkelijker bijlessen en oefenmateriaal kunnen betalen en kinderen van artsen sneller toegang hebben tot relevante stages. Die extra vinkjes kunnen het verschil maken tussen wel of geen opleidingsplaats.

Dat is niet bevorderlijk voor de diversiteit in de collegebanken en (uiteindelijk) op de werkvloer, blijkt uit recente onderzoeken. Terwijl de patiëntenpopulatie steeds diverser wordt, onder meer door immigratie, is er vooral onder medisch specialisten nog weinig terug te zien van die diversiteit.

Iedere kandidaat evenveel kans
Tot vorig jaar was selectie wettelijk verplicht, maar inmiddels is ook loten weer toegestaan. Van die mogelijkheid willen veel universiteiten in de nabije toekomst gebruik gaan maken. Zo gaat de Radboud Universiteit in Nijmegen mogelijk volledig over op ongewogen loting. Daarbij maakt iedere kandidaat evenveel kans, ongeacht eerdere rapportcijfers of motivatie.

De universiteiten in Rotterdam en Groningen zien meer in een combinatie van selectie en loting. Bij zo’n mengvorm krijgen bijvoorbeeld alleen de honderd scholieren met de hoogste selectieuitslag een gegarandeerde opleidingsplek en worden de overige plaatsen verloot. Andere universiteiten weten al wel dat ze het anders gaan doen, maar nog niet op welke manier.

“Kandidaten die het zich financieel kunnen veroorloven om begeleiding te organiseren, zijn bevoordeeld”, zegt een woordvoerder van de Radboud Universiteit. En het selectieproces legt veel druk op middelbare scholieren, vullen de universiteiten in Leiden en Utrecht aan. Zij moeten vaak al in 5 vwo excelleren om kans te maken op een opleidingsplek.

Weinig zicht op voor- en nadelen selectie
De Inspectie voor het Onderwijs zegt het ‘toe te juichen’ dat geneeskundeopleidingen nadenken over nieuwe selectiemethoden. Een jaar geleden concludeerde de Inspectie nog dat veel van dit soort numerus-fixusopleidingen geen idee hebben welke kandidaten voor- of nadeel ondervinden van de manier van selecteren.

“Het is belangrijk dat opleidingen nagaan of de manier van selecteren aansluit bij het doel dat ze willen bereiken”, zegt Susanne Rijken, inspecteur voor het hoger onderwijs. “Is dat het selecteren van studenten die naar verwachting snel zullen afstuderen? Of het bevorderen van een diverse beroepsgroep?”

Selecteren vanuit een visie
Ook Jet Bussemaker, die als minister van onderwijs, cultuur en wetenschap verantwoordelijk was voor de invoering van decentrale selectie, ziet dat die methode nadelige effecten met zich meebrengt. Toch waarschuwt ze dat het andere uiterste – ongewogen loting – niet de oplossing is voor diversiteitsvraagstukken en arbeidsmarkttekorten.

“Veel studenten willen chirurg worden, terwijl de samenleving staat te springen om arbo- en verpleeghuisartsen”, zegt de oud-minister, die inmiddels voorzitter is van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving. “Laten we nu eens redeneren vanuit een visie. Welke artsen heeft onze maatschappij nodig? Dan kun je daarop sturen.”
Lees ook:

Weinig vinkjes? Zie dan maar eens arts te worden.
Welke arts staat er over tien jaar aan uw ziekenhuisbed, Ahmed of Annefleur? Dat ligt er maar aan hoe je nieuwe geneeskundestudenten selecteert.



Waarom Jan Mustafa geen geneeskunde mocht studeren

Welke arts staat er over tien jaar aan uw ziekenhuisbed, Ahmed of Annefleur? Dat ligt er maar aan hoe je nieuwe geneeskundestudenten selecteert.

Het is 2 maart 2023 en Jan Mustafa zit voorovergebogen aan een toets die zijn verdere leven kan bepalen. Al van jongs af aan wil hij arts worden. Als mens een ander mens genezen, dat lijkt de voormalige vluchteling uit Syrië het mooiste dat er is.
Daarvoor moet hij wel eerst worden toegelaten tot de studie geneeskunde. Met honderden andere vwo’ers doet hij op deze selectiedag van de Radboud Universiteit daarom een toelatingstest om te kijken wie het meest geschikt is voor de opleiding.

Het begint goed: het eerste deel, de kennistoets, is appeltje-eitje. De precieze opdrachten kan hij zich bijna twee jaar later niet meer herinneren, maar een online voorbeeldtoets geeft een aardig beeld om wat voor vragen het gaat. Hoe ziet een suikermolecuul eruit? En hoe wordt de ziekte van Marfan overgedragen? Mustafa pent de antwoorden één voor één op.

Maar dan komt de zogeheten affiniteitstoets. Ditmaal gaat het niet om kennis, maar om inlevingsvermogen. Hoe moet een co-assistent reageren als hij merkt dat de chirurg naar drank ruikt? Wat zeg je als de patiënt op de man af vraagt of hij doodgaat? Hier valt nauwelijks voor te oefenen, dit moet je aanvoelen.

Anderhalve maand later volgt de uitslag: Mustafa mag niet aan zijn droomstudie beginnen. “Op de kennistoets scoorde ik ver bovengemiddeld”, zegt Mustafa. “Maar op de affiniteitstoets had ik veel minder punten. Ik was pas drie jaar in Nederland en kende de Nederlandse zorgcultuur nog niet zo goed. Ik baalde ervan. Zes jaar geneeskunde is toch lang genoeg om dat te leren?”

Hoe decentrale selectie de loting verving
Wie mag arts worden? Het is een korte en overzichtelijke vraag. Toch is juist deze kwestie al jaren onderwerp van stevig debat. En de richting van dat debat bepaalt mede wie er over tien of twintig jaar aan je ziekenhuisbed staat.

Aan de ene kant van de ring staan degenen die zeggen dat de slimste en meest gemotiveerde kandidaat het recht heeft op een van de schaarse opleidingsplekken. Met de juiste selectiemethoden moet het mogelijk zijn om die goudhaantjes uit een grote vijver met aanmeldingen te vissen.
Deze groep heeft het de afgelopen jaren voor het zeggen gehad. Sterker nog: tot voor kort was selecteren verplicht. Vanaf 2017 moesten alle geneeskundeopleidingen een selectieprocedure opzetten, en tot op de dag van vandaag bepaalt die methode wie arts mag worden.
En dus gaan de kandidaten (vaak vwo-scholieren) ieder jaar braaf aan de slag. Ze leveren cijferlijsten in, schrijven motivatiebrieven of werken aan fraaie cv’s. En ze komen massaal opdraven voor selectiedagen. Dat de beste moge winnen.

“Het was een breed gedragen besluit”, herinnert Jet Bussemaker zich, destijds als minister verantwoordelijk voor de invoering van de decentrale selectie. “De studenten vroegen er zelf het hardst om. Voorheen werden opleidingsplekken verloot, maar daardoor kon zelfs de meest gemotiveerde en getalenteerde student buiten de boot vallen. Selectie voelde voor hen eerlijker.”

Bommetjes onder het stelsel
Maar al gauw verschijnen er haarscheurtjes in het stelsel. Dat begint al in 2017, het eerste jaar waarin alle studenten worden geselecteerd. Onderzoeker Anouk Wouters (Amsterdam UMC) ziet dat decentrale selectie geen wondermiddel is om die studenten uit te filteren die het best presteren of het meest gemotiveerd zijn. Geselecteerde studenten deden het niet veel beter dan degenen die door middel van loting werden verkozen.

Bovendien vangt ze op dat moment al een glimp op van wat later hét hete hangijzer wordt in de discussie. Na de invoering van verplichte selectie ervaren scholieren zonder hoogopgeleide ouders ineens meer barrières om aan de eisen te voldoen. Dat geldt ook voor kandidaten met een migratieachtergrond, de Jan Mustafa’s van ons land.
Het onderzoek legt een eerste bommetje onder de decentrale selectie, de methode die in de jaren daarvoor vrij unaniem werd bejubeld. Waar komt deze zelfselectie vandaan? De werkhypothese: kandidaten trekken zich terug uit angst dat ze kansloos zijn als ze moeten concurreren met leeftijdsgenoten uit welvarender gezinnen.

In de jaren daarna stapelt het anekdotisch bewijs zich op. Veel geneeskundeopleidingen moeten toegeven dat hun studentenpopulatie op z’n zachtst gezegd geen doorsnee afspiegeling is van de samenleving. Er wordt hardop gesproken over een teveel aan ‘blonde paardenstaarten’, meisjes die heus gemotiveerd zijn, maar ook opvallend vaak uit welgestelde gezinnen komen.
Wat ook opvalt: er ontstaat rond de selectietoetsen haast als vanzelf een bijlesindustrie. Wie geld heeft, stuurt z’n kind op EHBO-cursus, naar voorbereidende klasjes of koopt online een setje voorbeeldtoetsen. Ouders die zelf arts zijn, regelen voor hun kind een stageplaats in een dokterspraktijk of verzorgingstehuis. Zo, dat is weer een plusje op het cv.

Mannenberoep
Zo groeit de twijfel. Selecteren de universiteiten werkelijk de beste en meest gemotiveerde studenten? Of komen vooral degenen bovendrijven die geschikter lijken dan de rest, omdat ze dankzij hun sociale, culturele en financiële bagage al op het vwo een voorsprong konden opbouwen?
Het is een essentiële vraag, zegt Rashmi Kusurkar, hoogleraar medisch onderwijs aan het Amsterdam UMC. Allereerst natuurlijk voor de scholieren die afvallen of zich niet eens durven aanmelden, en zo hun toekomstdroom in duigen zien vallen. Maar vooral ook voor de maatschappij als geheel.
“Eeuwenlang was het doktersvak een mannenberoep”, zegt ze. “Dat had als resultaat dat er te weinig onderzoek werd gedaan bij vrouwen en naar vrouwenziektes. We moeten ervoor zorgen dat we niet dezelfde fout maken voor mensen met een migratieachtergrond of een lagere sociaaleconomische status.” Diversiteit in het artsenvak doe je niet voor de lol, wil ze maar zeggen, maar is ook een kwestie van wel of geen goede zorg.

Meer en meer werd de kansenongelijkheid voor achtergestelde groepen gevangen in wetenschappelijk bewijs. Zo bleek uit recent onderzoek van Lianne Mulder (Amsterdam UMC) dat kandidaten met minder ‘vinkjes’ inderdaad minder kans maken op een opleidingsplek met een numerus fixus, ook als wordt gecontroleerd voor andere invloeden. De manier van selecteren lijkt voor hen nadelig uit te pakken.

Hoe ver zwaait de pendule door?
Je kunt de discussie over selectie nog het best vergelijken met een klok, zegt Bussemaker, inmiddels voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving en hoogleraar aan het LUMC. Zwaaide de pendule tijdens haar ministerschap volop in de richting van decentrale selectie, inmiddels is de klepel over zijn dode punt heen. De zwaartekracht trekt hem de andere kant op.
Dat blijkt ook uit een rondgang van Trouw langs alle geneeskundeopleidingen in Nederland. Liefst zes van de acht universiteiten nemen de komende tijd hun selectieprocedure op de schop. Zorgen om kansenongelijkheid en prestatiedruk onder vwo’ers spelen een rol bij dat besluit, beaamt in ieder geval een deel van de opleidingen.

De landelijke politiek hielp een handje. Begin vorig jaar maakte de Tweede Kamer het weer mogelijk om ook te loten bij een numerus fixus-opleiding. De decentrale selectie is nog lang niet dood en begraven, maar het staat opleidingen voortaan ook weer vrij om (een deel van) de studenten te kiezen met behulp van loting. Die methode is immers als Vrouwe Justitia: blind voor privileges.
Een deel van de opleidingen maakt daar binnenkort dankbaar gebruik van. Ze werken aan een methode die de oude selectie-elementen combineert met een gedeeltelijke loting. Andere universiteiten weten al wel dat ze het anders willen doen, maar nog niet hoe.
De Radboud Universiteit – waar Jan Mustafa tevergeefs solliciteerde – lijkt vanaf 2025 de radicaalste keuze te maken. “De voorkeur gaat uit naar ongewogen loting, eventueel met een kleine inspanningsverplichting”, schrijft de Nijmeegse universiteit. Bij ongewogen loting maakt iedere kandidaat precies evenveel kans, ongeacht cijferlijsten of motivatie.

‘Welke artsen heeft onze maatschappij nodig?’
Dat leidt dan weer tot wat gefronste wenkbrauwen bij Bussemaker. Sinds de invoering is ze zich meer en meer bewust geworden van de onbedoelde nadelen van decentrale selectie. Maar terug naar ongewogen loting vindt ze onverstandig. “De pendule dreigt de andere kant op door te slaan. Laten we nu eens redeneren vanuit een visie. Welke artsen heeft onze maatschappij nodig?”
Daarbij zouden we volgens haar niet alleen moeten kijken naar de achtergrond van die artsen, maar ook welke gaten ze vullen in de sector. “Veel studenten willen chirurg worden, terwijl de samenleving staat te springen om arbo- en verpleeghuisartsen.”
Iets soortgelijks zegt onderzoeker Mulder. Loting geeft weliswaar iedere kandidaat dezelfde kans, maar biedt geen oplossing voor het chronisch tekort aan artsen met een lagere sociaaleconomische status of migratieachtergrond. Jongeren uit die groepen hebben regelmatig last van onderadvisering of minder geld voor bijlessen, en schoppen het mede daarom minder vaak tot het vwo. De vijver met potentiële geneeskundekandidaten bestaat dus vooral uit vissen met een streepje voor.

Ze pleit voor selectie, maar dan wel op een radicaal andere manier dan nu. “Je moet de context meenemen waarin een kandidaat is opgegroeid. Daarnaast zul je ondervertegenwoordigde groepen vaker moeten toelaten. In de praktijk betekent het misschien wel dat je alle geschikte kandidaten met een lagere sociaaleconomische achtergrond een opleidingsplek moet geven, zo weinig solliciteren er op dit moment.”
Voor positieve discriminatie zou een wetswijziging nodig zijn: het is nu nog verboden omdat het in strijd is met het gelijkheidsbeginsel. Maar uit recent promotieonderzoek van Suzanne Fikrat-Wevers (Erasmus MC) blijkt al wel dat er onder kandidaten veel steun is voor maatregelen die de kansengelijkheid en diversiteit bevorderen.

Hoe Jan Mustafa zich als een blond meisje ging gedragen
Jan Mustafa heeft het nog niet opgegeven, vertelt hij in een studentencafé. Over twee maanden probeert hij nogmaals om de strenge geneeskundeselectie door te komen. Hij wil alles in het werk stellen om zijn droom waar te maken. “Op een teleurstelling heb ik me niet voorbereid.”

Ironisch genoeg kan juist de eerdere afwijzing weleens zijn redding zijn. Nadat hij eerder zijn verhaal deed in De Gelderlander werd hij benaderd door meerdere artsen uit Nijmegen. Aan hen mag hij alles vragen. Ook over de manier waarop een Nederlandse arts met zijn patiënten omgaat. Een stuk directer dan in Syrië, is zijn voorlopige conclusie.

Zo kruipt Mustafa langzaam maar zeker in de huid van zijn concurrentie, de spreekwoordelijke blonde meisjes met paardenstaarten. Hij zet zijn sociale contacten strategisch in om goed voorbereid de selectieprocedure in te gaan. Met één belangrijk verschil: Mustafa kreeg zijn handige contacten niet van huis uit mee.
  Bericht 
Mr.Cabdriver
Master
Bussloo schreef:
Lianne Mulder

https://www.bnnvara.nl/joop/personen/M/lianne_mulder
Citaat:
Lianne Mulder is bijna afgestudeerd aan de University of the West Indies, waar ze zich heeft gespecialiseerd in de onderwerpen ‘ras’ en racisme, slavernij, (neo-) kolonialisme, kapitalisme, neoliberalisme, klassisme, herstelbetalingen, Rastafari, intersectionaliteit, dekolonisering van het onderwijs, en meer.

Bussloo schreef:
Iets soortgelijks zegt onderzoeker Mulder. Loting geeft weliswaar iedere kandidaat dezelfde kans, maar biedt geen oplossing voor het chronisch tekort aan artsen met een lagere sociaaleconomische status of migratieachtergrond.

:fp:
Bussloo schreef:
Hij wil alles in het werk stellen om zijn droom waar te maken. “Op een teleurstelling heb ik me niet voorbereid.”

Als hij dan maar niet doordraait..
Bussloo schreef:
de spreekwoordelijke blonde meisjes met paardenstaarten

Kijk eens rond bij de Radboud..
  Bericht 
basjuh1981
Master
Mr.Cabdriver schreef:
Lianne Mulder


Een racist pur sang dus.
 Pagina 67 van 68  [ 3369 berichten ]

Wie zijn er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

     
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
privacy policy