Pagina 1 van 3  [ 114 berichten ]
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
RTL Nieuws schreef:
De plastictaks komt eraan: in Nederland zo'n 16 euro per persoon

Europese regeringsleiders besloten eerder deze maand dat per 1 januari 2021 een plasticbelasting voor verpakkingen wordt ingevoerd. Volgens de EU moet die taks - in Nederland gemiddeld 16 euro per persoon - het hergebruik van plastic stimuleren. Maar daar gelooft de plasticindustrie zelf helemaal niet in.

Per persoon gooien we jaarlijks zo’n dertig kilo aan plastic verpakkingsmateriaal weg in Nederland. En ondanks de grote inspanning van afvalverwerkers wordt daarvan maar 37 procent ook echt gebruikt om opnieuw te gebruiken. De rest verdwijnt in de verbrandingsoven.

"Het rekensommetje is daarmee snel gemaakt", zegt directeur Theo Stijnen van de brancheorganisatie voor Europese plasticbedrijven Plastics Europe. "Over bijna twintig kilo van je afval moet Nederland straks een plasticbelasting gaan betalen. Die kost 80 cent per kilo. Dus 16 euro." Voor een gemiddeld gezin met twee kinderen wordt dat 64 euro.

Ordinair belastingplan
"De consument zal de extra belasting amper opmerken", denkt Rob Verhagen, sustainability-manager bij Oerlemans Packaging, een van de grootste producenten van verpakkingen in Nederland.

"Het gaat als het al wordt doorberekend om wat centen per verpakking. En hij of zij zal hierom het gedrag niet aanpassen. De producent verandert er ook niet door. Bedrijven worden alleen maar op extra kosten gejaagd. Dit is gewoon een ordinair belastingplan. Om de Europese begroting te dichten. "

Miljardenopbrengst
Eerste berekeningen geven aan dat de over vijf maanden in te voeren plasticbelasting goed is voor jaarlijks 6 tot 8 miljard euro aan extra inkomsten voor de EU. Lidstaten moeten die gaan innen maar het geld gaat rechtstreeks naar Brussel en maakt deel uit van het herstelplan waarmee met name de landen die het hardst getroffen zijn door de coronacrisis worden geholpen.

Gebaseerd op het aantal niet gerecycled kilo's plastic afval zou Nederland daar volgens Stijnen zo'n 250 miljoen euro van moeten ophoesten.

Een derde gerecycled
In Nederland wordt jaarlijks 512 miljoen kilo aan plastic gebruikt voor verpakkingen. Dat wordt vooral voor voedsel gebruikt en neemt nog steeds toe. Als we kijken naar het aantal stuks plastic, gaat het in Nederland jaarlijks om ongeveer 26 miljard stuks.

Ruim de helft wordt ingezameld voor recycling, maar omdat veel uiteindelijk toch niet geschikt blijkt, bijvoorbeeld omdat het uit verschillende materialen bestaat, wordt maar ruim een derde echt gebruikt om daar weer opnieuw plastic producten van te maken.

Contraproductief
Volgens de Europese plasticproducenten zorgt de belasting er niet voor dat er meer plastic gerecycled gaat worden. "Omdat de opbrengsten niet worden geïnvesteerd in de afval en recyclinginfrastructuur zal deze er niet voor zorgen dat de het hergebruik van plastic afval gaat toenemen", zo zeggen de producenten.

Stijnen: "Het jaagt juist de kosten van plasticrecycling op en stimuleert het gebruik van andere verpakkingsmaterialen met een grotere impact op het milieu. Glas bijvoorbeeld, dat zwaar is in vervoer.” "

Krokodillentranen
Volgens Jelmer Vierstra, programmamanager circulaire economie van Natuur & Milieu zijn het krokodillentranen die de plasticindustrie hier huilt. "Milieubelastingen werken gewoon. Dat blijkt uit talloze wetenschappelijke onderzoeken. En het veelgebruikte argument door de industrie dat het niet op landenniveau moeten worden aangepakt omdat de markt veel groter is, is ook niet meer valide. Want dit is een Europese belasting."

Hij is ook niet bang dat er opeens andere verpakkingsmaterialen gebruikt gaan worden daar waar plastic ondanks alles toch de beste oplossing is: "Denk maar niet dat we de biefstuk nu in papier verpakt in de winkel zien liggen." Vierstra is te spreken over de maatregelen die landen dwingt om lokale bedrijven te gaan stimuleren meer met recycling te gaan doen.

Geen innovaties meer
Daar gelooft Stijnen echter niet in. "Deze oplossing is niet optimaal. De sector gaat nu niet meer investeren in innovatieve verpakkingen. De trend zal worden dat nu ze geconfronteerd met hoge heffingen flink in de kosten gaan snijden. Want al het belastinggeld wordt niet terug gestopt in de sector. Zo zorg je ervoor dat de industrie teruggaat naar de oude conventionele methodes."

Game over
Stijnen ziet nog een reden waarom deze belasting op lange termijn er vooral een is om geld in het laatje te brengen. "Want als het gedrag van bedrijven en consument verandert, dan vallen ook de belastinginkomsten voor de overheid weg. Op korte termijn levert het veel op. Maar op lange termijn dalen de inkomsten dan weer voor de overheid." Verhagen: "Deze maatregel scoort bij het Europese publiek. Maar het lost de problemen zoals het plastic zwerfafval niet op."

Stijnen legt zich neer bij de extra belastingen. "De wedstrijd is gespeeld. Over deze belasting werd al ruim voor de coronacrisis over gesproken. Waar we nu werk van moeten maken dat we het grootste deel van wat we moeten betalen, ook weer terug de sector in krijgen."


De EU gaat nu belasting heffen om zodoende het weggegooide geld naar de zuidelijke EU-landen, via de achterdeur terug te halen. :boos: :boos: :boos:

#NEXIT #NEXIT #NEXIT #NEXIT #NEXIT #NEXIT
  Bericht 
WimLex
F1 kenner '20
Zolang "een item" dat ik wil hebben in 3 lagen plastic wordt gestopt door de fabrikant zonder dat ik keuze heb om hetzelfde item aan te schaffen zonder al de lagen plastic, zie ik geen reden waarom ik, de consument, daarvoor op moet draaien.

Wat zal de overheid ervan denken als ik alle plastic in de super achterlaat en alleen "het item" zelf meeneem ?
Krijg ik dan geld toe ?
  Bericht 
IsIkke
Master
En hier bovenop krijgt Zoetermeer Diftar? Gaat natuurlijk allemaal heel eerlijk worden berekend voor de Zoetermeerder?
  Bericht 
zadkine
Master
WimLex schreef:
Zolang "een item" dat ik wil hebben in 3 lagen plastic wordt gestopt door de fabrikant zonder dat ik keuze heb om hetzelfde item aan te schaffen zonder al de lagen plastic, zie ik geen reden waarom ik, de consument, daarvoor op moet draaien.


Dat doe je sowieso...de koper betaalt de kostprijs inclusief dit soort heffingen plus een winstopslag.
Het bedrijf zal niet die kosten van eigen winst aftrekken.
  Bericht 
bert65
Master
WimLex schreef:
Zolang "een item" dat ik wil hebben in 3 lagen plastic wordt gestopt door de fabrikant

Dat dus. Waarom moeten een komkommer, paprika's of "soeppakketten" bij de super in een condoom verpakt zijn? Waarom gen statiegeld op kleine plastic flesjes?
  Bericht 
snovvdog
Master
Ik heb juist graag dat voedsel in plastic in normale porties (dus geen dikzak porties) gescheiden zijn zodat ze langer houdbaar blijven en minder voedsel hoef weg te gooien.

bert65 schreef:
aarom gen statiegeld op kleine plastic flesjes?

Die komt er aan. En toch zal ik liever kleine verpakkingen blijven kopen.

Grote verpakkingen van frisdrank is de prik in de laatste 2 glazen er volledig uit. Zo veel drink ik niet van dat spul, daarom eens per maand gewoon 6x500ml flesjes bij de Lidl...

Sommige plastic zie ik ook nu in dat het niet nodig is, wattenstaafjes rietjes e.d. kan prima met papier. Daarentegen tandenstokers vraag ik mij af hoe dat zonder plastic moet. Grote porties/verpakkingen zijn misschien leuk voor gezinnen, maar voor zelfstandigen totaal niet.

Maar in elk geval, ik heb er prima wat extra centjes voor over om voedsel langer vers te houden en koop altijd bij voorkeur kleinverpakkingen.
  Bericht 
zadkine
Master
snovvdog schreef:
rietjes e.d. kan prima met papier

Dat zijn ze inmiddels...maar dan behoren we ons wel af te vragen of papier wel milieuvriendelijker is als dat plastic....papier is bomen gebruik, veel energie om het te maken. Meer dan bij plastics heb ik vroeger geleerd.....men is juist van papieren verpakkingen / boodschappen tasjes naar plastic gegaan vanwege het milieu.....waarbij het dan vooral ging om bespaarde bomen (de grondstof voor papier in die tijd)
  Bericht 
Alexander_B
Master
Bomen voor papier zijn ook gewoon een landbouwproduct, je kan er prima net zo veel of meer planten dan dat je er omhakt, zo gaat dat in Scandinavië. Het ging er toen om dat er hele stukken van de Amazone gekapt werden en dat zou zogenaamd voor de papierproductie zijn? (ff los van het feit dat tropisch hardhout niet echt ideaal is daarvoor, das meer voor meubels en boten en zo.) Nou wordt die Amazone alsnog wel omgehakt, en nu is het voor kokospalm-olie die overal maar in moet. :roll:

Bruin (ongebleekt) papier is prima te recyclen en kost relatief niet zo veel grondstoffen, en de bleekstap overslaan scheelt een hoop. En als je het niet wilt recyclen, fik dr in, en de CO2 kan weer terug naar de aangeplante bomen.

Als we gaan zeuren over plastic, laten we dan eerst ff bij bedrijven als Unilever aankloppen en vragen of ze eens op willen houden om overal gealuminiseerd plastic voor te gebruiken, die is namelijk niet te recyclen, en moet ook niet in de plastic recycle bak. (chipszakken, rookworst verpakkingen, zakjes kruiden, noodles, kattenvoer, etc..)

Eén goede stap is dat ze de piepschuimen vleesschaaltjes bijna helemaal hebben laten uitsterven. Die troep is pas slecht voor het milieu.
  Bericht 
Piet_Piraat
Master
bert65 schreef:
Dat dus. Waarom moeten een komkommer, paprika's of "soeppakketten" bij de super in een condoom verpakt zijn?
Je kunt er ook voor kiezen om dat niet te kopen. Net als die plastic-in-plastic(-in-plastic) verpakkingen, die komen er hier niet in.
  Bericht 
zadkine
Master
Alexander_B schreef:
Bomen voor papier zijn ook gewoon een landbouwproduct, je kan er prima net zo veel of meer planten dan dat je er omhakt, zo gaat dat in Scandinavië


Dat kan zolang je bos verbruik voor papier minder is dan de aangroei van deze (speciaal voor papier aangelegde) landbouwbossen.
Ik ben bang dat als alle verpakkingen weer papier worden deze balans verstoord kan gaan worden.
  Bericht 
Dave
Webspecialist
Piet_Piraat schreef:
Net als die plastic-in-plastic(-in-plastic) verpakkingen, die komen er hier niet in.

wordt hier in DE allemaal apart ingezameld. Is dat in NL nog niet zo?

- restafval bak dag
- GFT bak dag
- papierbak dag
- glaszak dag
- plasticzak met plastic dag

Ik doe alleen aan de eerste twee mee want de rest vind ik teveel gedoe maar het hoort eigenlijk niet.

Heel schema voor maar ik ben niet van de schema's. :nothanks:

*kijkt op schema* .. mja.. de gele zak.. helemaal mooi
  Bericht 
Fpsdoug
Master
snovvdog schreef:
Zo veel drink ik niet van dat spul, daarom eens per maand gewoon 6x500ml flesjes bij de Lidl...

Blikjes jonguh..

Alexander_B schreef:
Als we gaan zeuren over plastic, laten we dan eerst ff bij bedrijven als Unilever aankloppen en vragen of ze eens op willen houden om overal gealuminiseerd plastic voor te gebruiken, die is namelijk niet te recyclen, en moet ook niet in de plastic recycle bak. (chipszakken, rookworst verpakkingen, zakjes kruiden, noodles, kattenvoer, etc..)

+1.

bert65 schreef:
Dat dus. Waarom moeten een komkommer, paprika's of "soeppakketten" bij de super in een condoom verpakt zijn?

En jij ook +1!
  Bericht 
Piet_Piraat
Master
Dave schreef:
wordt hier in DE allemaal apart ingezameld. Is dat in NL nog niet zo?
Jawel. Maar dan is het nog steeds overbodig gebruik van plastic.
  Bericht 
Dave
Webspecialist
bijproduct van olie toch? Je tankt ook de helft? Prima ;)

Ik vind het niet zo bezwaarlijk. Wel die asociale figuren die al die troep niet netjes in de afvalbak deponeren maar op straat/bos/strand/water.
  Bericht 
Suggestief
Master
Dave schreef:
wordt hier in DE allemaal apart ingezameld. Is dat in NL nog niet zo?

Gelukkig voor plastic niet meer overal.
De machine heeft de mens ingehaald en is consequent. Steeds meer wordt nascheiding van afval (weer) ingevoerd.
  Bericht 
Pita
Master
 
Gelukkig is heel veel van het groente en fruit al verpakt in plastic. Je moet er toch niet aan denken dat het onverpakt is, al die oude wijven die overal in zitten knijpen. Eerst in 20 komkommers knijpen en dan pas 1 meenemen.
  Bericht 
Scaniafan
Master
Hier hebben we nu:

- Huisvuil (zak, begin van 't jaar krijg je 20 grote of 40 kleine zakken, daarna € 1,25 of € 0,63 per zak)
- PMD (zak, € 0,15 per zak)
- GFT (container, betalen per lediging, € 0,05 / kg)

Ander plastic steken we zelf in een goedkope vuilzak en brengen we eens in de x tijd naar de gemeentewerf

Nu willen ze overschakelen op "Optimo", waarbij we een zak krijgen voor GFT, en een (betaalde) zak voor textiel en een (betaalde) zak voor overig plastic.
Deze 5 verschillende zakken mogen dan tegelijk aan de straat en worden door één vrachtwagen opgehaald, zonder sortering. Sortering gebeurt bij de afvalverwerker op basis van de kleur van de zakken. Ik vraag me dan af of die zakken niet soms kapot gaan in de vrachtwagen, waardoor het afval zich mengt.
  Bericht 
snovvdog
Master
Fpsdoug schreef:
Blikjes jonguh..

Die zijn niet hersluitbaar.
Doe meestal een dag of 4-5 met een flesje van 500ml...
  Bericht 
GerbiE
Master
Pita schreef:
Gelukkig is heel veel van het groente en fruit al verpakt in plastic

Heeft dacht ik ook met de houdbaarheid te maken, en dus met de voedselverspilling
  Bericht 
Scaniafan
Master
GerbiE schreef:
Heeft dacht ik ook met de houdbaarheid te maken, en dus met de voedselverspilling


Klopt, en dat komt weer door de lange weg van de teler tot de consument. Wij halen al onze groente bij een groente- en fruitteler bij ons in de buurt die kleinschalig spul kweekt, op z'n land en in een paar kassen, voor z'n eigen winkeltje en wat restaurants in de buurt.
  Bericht 
OlieTankeR
Master
 
Hier wordt ook alles gescheiden opgehaald / Restafval, GFT, Papier/Karton en plastic/metaal.

Het kan best zijn dat het uiteindelijk weer bij elkaar gegooid wordt omdat de machines het beter kunnen scheiden dan mensen. Zeker qua plastic doet men waar wat. Volgens mij verschilt het ook per gemeente wat wel en niet bij de plastic kan.
Maar dan helpt het misschien nog een beetje met bewustwording van je afval. Hier is alleen de restafval leging betaald. Dat stimuleert om plastic in elk geval te scheiden. Dan zie je pas hoeveel plastic je weggooit tov ander afval.
  Bericht 
Pita
Master
 
In Breda hebben wij ondergrondse containers, die vooralsnog gratis zijn, dus ik heb thuis een afvalemmer van 120 liter en daar gaat alles ( echt alles ) in en 1 keer per week gaat die in de container, al die flauwekul van afval scheiden, dat doet de gemeente zelf maar.
  Bericht 
Piet_Piraat
Master
Dat kan de afvalverwerking ook veel beter. Maar ja, voor vijf euro per zak restafval ga je wel scheiden.
  Bericht 
Scaniafan
Master
OlieTankeR schreef:
Maar dan helpt het misschien nog een beetje met bewustwording van je afval. Hier is alleen de restafval leging betaald. Dat stimuleert om plastic in elk geval te scheiden. Dan zie je pas hoeveel plastic je weggooit tov ander afval.


Sinds wij overgestapt zijn van composteerbare kattenbakvulling en het plastic mogen inleveren bij de gemeentewerf zijn we van 2 grote (44 liter) vuilzakken op 2 weken naar 1 kleine (22 liter) op 2 weken gegaan.
  Bericht 
Dashcam Drenthe
Master
Het plan om minder plastic afval te creëren helemaal top.

De uitvoering van de EU wederom ruk. Belasting is natuurlijk weer het enige waar ze op kunnen komen :fp:

De fabrikant drukt de extra belasting gewoon weer bij de kostprijs op en er veranderd verder niks.
  Bericht 
WNS2.0D
Master
Hier wordt eens in de 4 weken de 240 liter plastic container geleegd, dat ding zit altijd prop vol (regelmatig past het niet en moet ik met losse zakken naar de stort). Eng hoeveel plastic afval je dus hebt, mag best wat minder.

(vooral veel webshops gebruiken veel te grote dozen en vullen bij met plastic)
  Bericht 
18vti
Master
Ik recycle 99% van de troep die ik door boodschappen of de post in mijn woning krijg!
Heb een GFT, Pmd en Papier container...Heb niet meer dan 5 losse vuilniszakjes met rest afval voor de ondergrondse container per jaar.

Zou gewoon geld moeten ONTVANGEN voor deze mate van recycling! O:)
  Bericht 
Sander
Medewerker
WNS2.0D schreef:
(vooral veel webshops gebruiken veel te grote dozen en vullen bij met plastic)

Mwah, de laatste tijd is het steeds meer papier of zo'n rits met van die plastic zakjes gevuld met lucht (blijft weinig van over).
  Bericht 
WNS2.0D
Master
18vti schreef:
Ik recycle 99% van de troep die ik door boodschappen of de post in mijn woning krijg!

Hoe dan? En waarom heb je dan al die containers nog nodig?
  Bericht 
18vti
Master
WNS2.0D schreef:
Hoe dan? En waarom heb je dan al die containers nog nodig?


-Zucht-......Ik verplaats het probleem, zo beter? :lol:
  Bericht 
Dave
Webspecialist
WNS2.0D schreef:
Hoe dan?

Open haard hier.. Eigen biomassa centrale. Supergroen superfris superJetten.

Inderdaad veel karton, lekker hoor.
  Bericht 
Black98
Master
Fpsdoug schreef:
Blikjes jonguh..

In Zweden zit daar zelfs statiegeld op, ook voor hier geen slecht idee.
Supermarkten zullen er alleen minder blij mee zijn gok ik.
  Bericht 
Piet_Piraat
Master
Is in Duitsland ook. Werkt prima.
  Bericht 
WNS2.0D
Master
Geen idee hoe het nu is met de lage rente maar supermarkten hebben statiegeld nooit erg gevonden. Is gewoon gratis krediet.

(Maar blikjes zijn voor het milieu veel minder erg dan plastic. Blikjes roesten nog weg. Duur even en staat slordig maar is niet te vergelijken met plastic. )
  Bericht 
Fpsdoug
Master
Dave schreef:
Ik vind het niet zo bezwaarlijk. Wel die asociale figuren die al die troep niet netjes in de afvalbak deponeren maar op straat/bos/strand/water.

De MacDonaldsgangers.

snovvdog schreef:
Doe meestal een dag of 4-5 met een flesje van 500ml...

En dan zit je te klagen over prik die er uit is? Bij zo'n kleine al na een keer of vier openen.

OlieTankeR schreef:
Hier is alleen de restafval leging betaald. Dat stimuleert om plastic in elk geval te scheiden. Dan zie je pas hoeveel plastic je weggooit tov ander afval.

Hier ook. En inderdaad.
De grote PMD-bak wordt elke twee weken opgehaald en is dan ook wel aardig vol.
De restafval doen we zo'n vier keer per jaar en da's een kleine.
Ik was begonnen met de luiers erin gooien, maar dat ging wel heel erg snel. Schijtbaby ook. Maar je hebt luierinleverpunten kwam ik achter, dus daar maar gebruik van gaan maken.

WNS2.0D schreef:
(vooral veel webshops gebruiken veel te grote dozen en vullen bij met plastic)

Valt meestal wel mee. Alleen DrankDozijn heeft extreem grote dozen met niet-recyclebare vulling.


Hier nog even een huidig kliko-overzicht waarin de luierunit niet meegenomen is :cool:


Bijlagen :


  Bericht 
Joël D.
Master
Waarom staat die ene dwars?
  Bericht 
Fpsdoug
Master
Zodat ie niet uitsteekt. Het oog wil ook wat. Maar vooral makkelijker met de motor en fiets om erlangs te rijden.
  Bericht 
R
Master
Fpsdoug schreef:
huidig kliko-overzicht

WTF Iedereen zijn eigen afvalcentrale plaats. Lang leve de afvalscheidingsmachines en twee x per week de vuilnisman aan de deur. Voor één kliko dan wel.

Gore boel allemaal, ieder huis al die kliko's terwijl machiens ALLES beter kunnen.
  Bericht 
Fpsdoug
Master
Ik vind één kliko prima (beter ook), maar dan wel elke twee/drie dagen ophalen. Anders is het niet te doen.

Wij hebben drie GFT-kliko's vanwege de tuin, dat vertekent. Normale woningen hebben vier kliko's ipv zes. Maar da's minder leuk voor de foto.
  Bericht 
Archiebald
Master
Wij hebben ook zo'n hele rij kliko's staan...

2x grote voor rest-afval. Wordt 1x/maand opgehaald
1x grote plastic, ook 1x/maand
1x grote papier, ook 1x/maand
(Wel allemaal op een andere dag trouwens, om het makkelijk te houden)
en dan nog 1 kleine GFT, daar komen ze om de week voor.

Maar inderdaad, laten "ze" de bedrijven die alles zo belachelijk inpakken maar eens aanpakken... Alsof je als consument altijd maar zoveel keuze hebt. Ik word niet goed van al het afval wat je hebt... Bah
  Bericht 
WNS2.0D
Master
R schreef:
WTF Iedereen zijn eigen afvalcentrale plaats. Lang leve de afvalscheidingsmachines en twee x per week de vuilnisman aan de deur. Voor één kliko dan wel.

Gore boel allemaal, ieder huis al die kliko's terwijl machiens ALLES beter kunnen.

Politiek is sentiment. Dat het duurder, onhandiger en minder efficient is is geen argument. Je moet met mooie woorden groener overkomen dan de buurgemeente. Dat willen de kiezers horen (en anders stuurt Den Haag daar wel op - die willen ook graag groen overkomen bij het kiesvolk)

Verder zal er in de afvalbranche wel extra aan verdiend worden. Is toch een stuk complexer product wat ze aanbieden en dat moet betaald worden. Van die kant is dus ook wel wat lobby te verwachten.
  Bericht 
lacheisleuk
Master
 
Die halen hun afval wel weer uit het buitenland zodat de ovens blijven draaien en de energie opgewerkt kan blijven worden. :fp:
  Bericht 
Sander
Medewerker
Hier ook diftar. En nog gruwelijk duur ook. En (helemaal irritant), ze worden maar één keer in de twee weken geleegd.
Dus je bent bijna verplicht om dat ding (vol of niet vol) altijd aan de weg te zetten omdat een maand met één kliko echt niet te doen is voor een gezin van 4.
Maar hier gelukkig maar 3 kliko's. GFT, restafval en papier.
Geen plastic, onze gemeente is slim genoeg om te weten dat nascheiden een betere opbrengst geeft.
  Bericht 
GerbiE
Master
Als ik dit zo hoor kom ik héél goed weg met de grote containers onderin ons appartementencomplex, geen gedoe met kliko's. Papier/karton (vooral verpakkingen, de Nee/Nee sticker scheelt enorm) en glas even meenemen richting supermarkt, en de rest in een afvalzak de container in.

De gemeente heeft allerlei mooie plannen met ondergrondse containers voor iedereen, maar hoogbouw valt vooralsnog hierbuiten.
  Bericht 
Piet_Piraat
Master
Fpsdoug schreef:
Ik was begonnen met de luiers erin gooien, maar dat ging wel heel erg snel. Schijtbaby ook. Maar je hebt luierinleverpunten kwam ik achter, dus daar maar gebruik van gaan maken.
En actief ook. Op dagen als vandaag wil je niet te veel van die zakken in je schuur hebben liggen.
  Bericht 
WNS2.0D
Master
Sander schreef:
Maar hier gelukkig maar 3 kliko's. GFT, restafval en papier.
Geen plastic, onze gemeente is slim genoeg om te weten dat nascheiden een betere opbrengst geeft.

Dat plastic is wel een hoop volume en gaat hier dus lekker in de gratis stroom mee ipv in de veel te dure restafval stroom.

(Overigens is tuinafval ook best wel een rekbaar begrip. Je zooi in de tuin gooien en daarna bij het opruimen van de tuin is het .... O:) )
  Bericht 
bx gek
Master
Dave schreef:
wordt hier in DE allemaal apart ingezameld. Is dat in NL nog niet zo?

- restafval bak dag
- GFT bak dag
- papierbak dag
- glaszak dag
- plasticzak met plastic dag


In de gemeente Oss

- restafval bak 1X per 6 weken.
- GFT bak zomers 1X per 2 weken, in de winter 1X per 4 weken..
- papier 1X per 4 weken.
- glas moeten we zelf wegbrengen.
- plastic en vepakkingenzak 1X per 4 weken.
  Bericht 
zadkine
Master
-

WNS2.0D schreef:
Overigens is tuinafval ook best wel een rekbaar begrip. Je zooi in de tuin gooien en daarna bij het opruimen van de tuin is het


Ik heb wel eens begrepen dat hout NIET bij de GFT zou moeten....jaamer dan, alle ongeverfde en ongeïmpregneerde stukken hout noem ik "onderdeel van een tak/snoeihout" en gaat in de (nog graties) groene bak....Niet dat dat zo vaak voorkomt, soms een stukje zaag afval.
Als het geolied is is het nog steeds tuin afval , dus GFT....lijnolie is nou eenmaal plantaardige olie en kan ook (als lijnzaad) in je tuin groeien....

Overigens is nu hier alleen restafval per container lediging apart betaald....met ingang van dit jaar. Het is dus niet verbazend dat ik deze nog geen enkele keer buiten gezet heb. Per slot ben ik wekelijks voor mantelzorg in Rotterdam...dus deze kleine bijdrage aan de zorg mag die gemeente fourneren.
Per slot leveren mijn activiteiten Rotterdam een behoorlijke besparing op aan ondersteunings uren.
  Bericht 
basjuh1981
Master
bx gek schreef:
In de gemeente Oss

- restafval bak 1X per 6 weken.
- GFT bak zomers 1X per 2 weken, in de winter 1X per 4 weken..
- papier 1X per 4 weken.
- glas moeten we zelf wegbrengen.
- plastic en vepakkingenzak 1X per 4 weken.


Wat een gedoe. Moet je nog gaan bijhouden wanneer wat gaat. In Den Haag gaat het zo:





Wordt twee keer week geleegd en alles gaat er in. Er hoeft niks gescheiden te worden :thumb:
  Bericht 
Gerrit
Die hard
 
Het "begon" in Schiedam met een grotere container voor het restafval (240 liter). Dan kon de inzameling van restafval van eens per week naar eens per twee weken. Veeeeeel goedkoper voor de burger!!! Het reinigingsrecht ging wel met een spectaculaire 6 euro per jaar omlaag! Topprestatie van de gemeente!!!

Toen moesten we (meer) gaan scheiden. Naast de GFT en restafval kwam er een ondergrondse container voor plastic (tegenwoordig PMD). Want we leverden te veel restafval aan....

Volgende stap: de restafval-containers werden "omgebouwd" (er werden twee oranje handgrepen op geklikt, zal ook wel weer een vermogen gekost hebben) tot PMD-containers en de ondergrondse container was voortaan voor het restafval. Uiteraard bleek die al snel niet meer toereikend te zijn, dus een tweede container er naast, en gelijktijdig beiden voorzien van een pasjessysteem.

Het pasjessysteem is vooralsnog niet van invloed op hoeveel je betaalt, maar het zou mij niet verbazen als......

Zo lang er geen regionaal of landelijk eensluidend beleid is, werkt de overheid zelf het afvaltoerisme in de hand. DIFTAR gaat het probleem ook niet oplossen, want dat werkt alleen maar illegale dumpingen in de hand. "Als die drugsjongens het kunnen/mogen......."
 Pagina 1 van 3  [ 114 berichten ]

Wie zijn er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

     
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
privacy policy