Postingstijd interval gedetecteerd van 133.2 dagen. Deze pagina bevat dus deels relatief oude berichten.

 Pagina 45 van 46  [ 2289 berichten ]
  Bericht 
Walker
Master
 
Zo'n protest is weinig meer dan een stoomfluit met een goedkeuringsstempeltje van de regering. Af en toe even de stoom eraf laten voordat de druk in de ketel te snel oploopt. Zodra de druk weer op een beheersbaar niveau is gekomen is iedereen weer rustig.
  Bericht 
IsIkke
Master
Walker schreef:
Zo'n protest is weinig meer dan een stoomfluit met een goedkeuringsstempeltje van de regering. Af en toe even de stoom eraf laten voordat de druk in de ketel te snel oploopt. Zodra de druk weer op een beheersbaar niveau is gekomen is iedereen weer rustig.


Dan mogen ze nog wel ondersteboven in een kliko belanden :flower:
  Bericht 
Dave
Webspecialist
IsIkke schreef:
Het volk


Oh het volk.. Hmm.. Je stelt een burgeroorlog voor?
  Bericht 
IsIkke
Master
Absoluut niet, ik stel voor dat we milieu wappies ondersteboven in een kliko zetten (f)
  Bericht 
basjuh1981
Master
IsIkke schreef:
Het volk heeft geen macht


Mwoah, zover zou ik niet willen gaan. Het volk heeft wel degelijk macht, helaas wordt het volk verdeeld in diverse groepen. Verdeel en heers.
  Bericht 
IsIkke
Master
basjuh1981 schreef:
Mwoah, zover zou ik niet willen gaan. Het volk heeft wel degelijk macht, helaas wordt het volk verdeeld in diverse groepen. Verdeel en heers.


Ja helaas goed punt.. Maarja dat probeerde ik dus eerder (in het andere topic) te benadrukken, VVD blijft winnen door de verdeling. Dan maar een keertje stemmen voor iets wat je niet echt wilt.
  Bericht 
basjuh1981
Master
IsIkke schreef:
Dan maar een keertje stemmen voor iets wat je niet echt wilt.


Als de uitslag of het resultaat niet het gewenste resultaat is, naai je jezelf twee keer. Strategisch stemmen is het domste wat je kunt doen.
  Bericht 
IsIkke
Master
Niet helemaal. Ja je hebt gelijk dat je dan ook genaaid wordt. Maar als de nieuwe partij zo slecht is, worden ze over 4 jaar weggestemd (of eerder, zie eerder drama)

VVD heeft dan wel hun wonden gelikt en zullen, als ze weer aan de macht willen komen, echt wel een andere strategie kiezen.
  Bericht 
R
Master
IsIkke schreef:
Het volk heeft geen macht,
tenzij
  Bericht 
Pita
Master
 
R schreef:
tenzij


Robespierre !
  Bericht 
R
Master
Kan het ook nog zonder al teveel bloedvergieten?
  Bericht 
basjuh1981
Master
Geef ze een spuitje :[
  Bericht 
basjuh1981
Master
DDS schreef:
Breek! 'Joost Eerdmans dreigde Rob Roos: als je naar boerenprotest gaat knikkeren we je uit de partij!'

De boeren die momenteel staan te demonstreren in Den Haag zijn woest op BBB, SGP en JA21. Die partijen hebben zich op het laatste moment namelijk teruggetrokken van de demonstratie. Bij JA21 ging het volgens Mark van den Oever zelfs zo ver dat Europarlementariër Rob Roos te horen kreeg van Joost Eerdmans: "Als je gaat knikker ik je uit de partij."

Natuurlijk is Eerdmans een politicus in hart en ziel. Nou ja, ziel. In hart en nieren. Nou ja, hart... In lever en nieren. De man staat erom bekend dat hij heel goed weet hoe het Haagse insidersspel gespeeld wordt en dat hij gaarne bereid is om alles en iedereen op te offeren om een rol te spelen in dat spel.

Daarom is het niet verrassend - hoewel natuurlijk wel schokkend - als het klopt dat Roos op zo'n manier is behandeld door zo'n partijgenoot. En het is niet de eerste keer dat Roos in de clinch ligt met de bovenonsgestelden in zijn partij. Eerder kwam hij intern al in de problemen nadat hij kritiek leverde op Pfizer. Toen was Annabel 'hoe meer injecties hoe beter' Nanninga niet blij met hem.

Maar goed, volgens Van den Oever was Roos dus niet degene die zich terug wílde trekken van dit protest. Hij wilde naar Den Haag. Maar hij werd op het laatste moment teruggefloten door Joost Eerdmans. Die maakte hem, alweer volgens Den Oever dus, duidelijk dat hij kon kiezen of delen: of er naartoe en uit de partij gegooid worden, of netjes doen wat hem gezegd werd en lid blijven van die JA21-club.

Dit zijn schokkende onthullingen... niet in de laatste plaats omdat het de vraag doet rijzen: waar is het partijkartel mee bezig? Wat wordt hier voorbereid? We zagen al dat legertroepen naar Den Haag gestuurd werden en dat er serieuze beperkingen gesteld waren. Wat is hier aan de hand?

Of is het 'gewoon' zo dat het partijkartel de demonstratie als 'fringe' wil neerzetten; als een beweging van een paar 'malcontents' en dat SGP, BBB én JA21 met deelname duidelijk maken dat dit niet zo is, maar dat het een brede rechtse beweging is die opkomt voor de boeren?

Wie het weet mag het zeggen. Maar extreemvreemd is het wel.


Ook bijzonder dat Van der Plas er niet bij was. Onder het mom van "bedreiging" is zij afgehaakt. Terwijl de meest bedreigde politicus, Wilders, er wel bij was.
  Bericht 
JonnyJohnson
F1 kenner '21
NOS schreef:
Protesten rondom slotdebat NOS in Den Bosch

Rond het verkiezingsdebat van regionale politici en landelijke partijleiders in het provinciehuis in Den Bosch zijn meerdere protesten. Onder anderen boeren laten zich vanavond zien bij het provinciehuis.

Er zijn nu zo'n 200 tractoren van actievoerders van Farmers Defence Force (FDF) bij het provinciehuis, zegt de gemeente Den Bosch. Er zouden nog meer tractoren onderweg zijn.

"Dit is onze laatste kans om de kiezers te overtuigen niet op de gevestigde orde te stemmen", zegt FDF-voorman Mark van den Oever. Het protest van de boeren verloopt vooralsnog rustig.
Ook FvD en antiracisten

Behalve boeren protesteren ook aanhangers van Forum voor Democratie en BVNL. Ook antiracismedemonstranten hebben zich verzameld bij het provinciehuis.


De gemeente Den Bosch zegt vooraf op de hoogte te zijn gesteld van de komst van al deze groepen betogers. De demonstranten krijgen de ruimte, maar moeten zich wel houden aan afspraken over bijvoorbeeld het parkeren van trekkers, zo schrijft de gemeente.

"Tegelijkertijd verwachten we van de demonstranten verantwoordelijk gedrag", aldus de gemeente. "Het slotdebat moet wel ongestoord door kunnen gaan, want het maakt deel uit van ons democratisch proces."


Was even aan het twijfelen in welk topic dit bericht te plaatsen.
  Bericht 
basjuh1981
Master
NOS schreef:
Ook antiproracismedemonstranten hebben zich verzameld bij het provinciehuis.


De NOS moet je altijd corrigeren. Lijkt het Jeugdjournaal wel :nothanks:
  Bericht 
JonnyJohnson
F1 kenner '21
Ben blij dat jij het doet Bas.
  Bericht 
basjuh1981
Master
8)
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
AD schreef:
Diederik Samsom adviseerde Nederland boeren verplicht uit te kopen

Diederik Samsom heeft namens de Europese Commissie Nederland geadviseerd om een deel van de boeren te verplichten zich te laten uitkopen. Dat melden de NOS en onderzoeksplatform Follow the Money na het inzien van documenten.

Voormalig PvdA-leider Samsom is kabinetschef van Eurocommissaris Frans Timmermans en had in die hoedanigheid afgelopen november een gesprek met topambtenaren van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). In dat gesprek zei hij volgens de twee media over de stikstofproblemen dat ‘Nederland met de auto vol de vangrail is ingereden en dat bijsturen niet meer helpt’. De neerslag van stikstof heeft zo’n impact op de natuur dat daardoor nauwelijks nieuwe wegen mogen worden aangelegd.

De Europese Commissie gaat niet over hóé een land de stikstofdoelen haalt, maar kan daarin wel adviseren. Samsom lijkt dat in dat gesprek ook gedaan te hebben. Hij wees er onder meer op dat de Europese Commissie ‘vrij streng’ is over vrijwillige uitkoopregelingen - er ligt er nu een ter goedkeuring in Brussel - maar bij een verplichte uitkoop is de Commissie juist minder streng, zei Samsom. Daardoor kan Nederland in een verplichte regeling juist hogere bedragen bieden of gunstigere voorwaarden om te stoppen voor boeren. Volgens Samsom is er bij de Europese Commissie weinig ruimte voor uitstel of flexibiliteit.

Eurocommissaris Frans Timmermans wil in een reactie aan deze site benadrukken dat de Europese Commissie ‘niet aandringt’ op verplichte uitkoop van Nederlandse boeren. ,,Wel is gewezen op de gevolgen van mogelijke beleidskeuzen in relatie tot Europese wet- en regelgeving. Het is geheel aan Nederland voor welke oplossing vervolgens wordt gekozen.”

Volgens ingewijden in Brussel is overheidssteun voor de uitkoop van boeren wel mogelijk, maar is er een verschil in de procedure als het om vrijwillige of verplichte uitkoop gaat. Verplichte uitkoop stuit mogelijk op minder zware juridische bezwaren volgens de Europese staatssteunregels.

Politiek gevoelig
Verplichte uitkoop van boeren ligt in Den Haag politiek heel gevoelig. De BoerBurgerBeweging (BBB), die vorige week bij de Provinciale Statenverkiezingen als grote winnaar uit de bus kwam, peinst niet over medewerking, net als een groot deel van de Tweede Kamer. In het door stikstofminister Van der Wal ingezette beleid wordt verplichte uitkoop dan ook als allerlaatste optie gezien, maar volgens de Europese Commissie kan verplichte uitkoop juist een manier zijn om uit de crisis te komen.


De linkse vuilakken. :dood: :dood:
  Bericht 
basjuh1981
Master
Liesje Schreinemacher
@LSchreinemacher Apr 15, 2023
Since Russia's invasion of Ukraine, The Netherlands has remained committed to helping the Ukrainian people. This week we contributed EUR 40 million to the @Worldbank's @IFC_org. This provides Ukraine's farmers access to finance, and ensures more food security.



:loco: :loco:
  Bericht 
Mr.Cabdriver
Master
En dan is er ook nog de 100M voor de UA boeren..
  Bericht 
Walker
Master
 
Gelukkig heeft Nederland een begrotingsoverschot.

Oh wacht...
  Bericht 
Mr.Cabdriver
Master
Complottheorieën raken op.

Pepijn van Houwelingen
@PvanHouwelingen Jun 12, 2023
Begin februari 2021 bedankt Klaus Schwab premier Rutte voor zijn “contributions to the Transforming Food Systems and Land Use session” en voor zijn “partnership in the Food Innovations Hub” alsmede voor het huisvesten van het “Global Coordinating Secretariat” van het WEF.



  Bericht 
JonnyJohnson
F1 kenner '21
NOS schreef:
30 telefoontjes binnengekomen bij informatiepunt over piekbelasters-site

Vandaag is de langverwachte website gelanceerd waarop boeren kunnen zien of hun bedrijf te veel stikstof uitstoot, en of zij behoren tot de zogenoemde piekbelasters. Voor boeren die er op de site niet uitkomen of meer informatie willen, heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een belteam opgericht waar ze terecht kunnen. Dat nummer ging net als de website vandaag open, maar het loopt nog niet storm.

Sinds vanochtend heeft de RVO dertig telefoontjes ontvangen. De vragen die binnenkwamen varieerden, zegt een woordvoerder, maar ze gingen vooral over de piekbelastersregeling zelf. Daarmee kunnen de grootste piekbelasters hun bedrijf voor maximaal 120 procent van de waarde van de hand doen.

Aerius-check
Bellers wilden meer weten over de zogenoemde Aerius-check, het systeem waarmee de overheid de uitstoot van ammoniak en stikstofoxiden berekent en wat daarvan neerkomt in natuurgebieden. Voor die check is een handleiding te downloaden. Dat is tot nu toe door meer dan 2000 mensen gedaan.

Daarnaast waren er bij het belteam vragen over de zaakbegeleiders die beschikbaar worden gesteld door de overheid om boeren te adviseren tijdens het proces. Het is de bedoeling dat die adviseur de boer het gehele traject van de uitkoopregeling bijstaat.

Gelderland
Het RIVM heeft vandaag cijfers bekendgemaakt van potentiële piekbelasters per provincie. In Gelderland blijken de meeste bedrijven te zitten die meer dan 2500 mol stikstof per jaar uitstoten én waarbij die stikstof binnen 25 kilometer neerslaat op kwetsbare natuur. Het gaat om 1803 Gelderse boerenbedrijven. In totaal zijn er verspreid over heel Nederland 3001 bedrijven die als piekbelaster gelden.

Aantal potentiële piekbelasters per provincie op alfabetische volgorde (Bron: RIVM)
Drenthe 189 9%
Flevoland 57 1,9%
Friesland 92 3,1%
Gelderland 1803 60,1%
Groningen 0 0,0%
Limburg 262 8,7%
Noord-Brabant 265 8,8%
Noord-Holland 30 1,0%
Overijssel 185 6,2%
Utrecht 110 3,7%
Zeeland 4 0,1%
Zuid-Holland 4 0,1%
Totaal 3001 100%
Rik Loeters, voorman van de BoerBurgerBeweging (BBB) in Gelderland, zegt dat hij veel mensen heeft gesproken die problemen hadden op de website van de piekbelastersregeling. "Ik sprak iemand die 'm twee keer invulde en twee keer een andere uitslag kreeg", zegt hij tegen Nieuwsuur.

Volgens hem weten veel boeren nog altijd niet waar ze aan toe zijn. Zo zouden veel agrariërs niet weten hoeveel hun bedrijf waard is, en wat dan 120 procent van die waarde is. Ook is volgens de BBB'er nog te weinig duidelijk over opties als innovatie en verplaatsing.

Toch verwacht hij dat 30 tot 40 procent van de boeren in zijn provincie gebruik zal maken van de regeling. "Ik adviseer alle piekbelasters ook serieus na te denken over de regeling."

Mochten op korte termijn inderdaad honderden Gelderse boeren stoppen, dan heeft dat volgens Loeters "enorme impact" op de leefbaarheid in zijn provincie.

Het is onduidelijk hoeveel boeren hun gegevens hebben ingevuld op de nu gelanceerde site. Het ministerie zegt die informatie niet bij te houden. Minister Van der Wal heeft eerder beloofd dat er geen ingevulde gegevens worden opgeslagen.

Kippen- en varkenshouders Laura en John gebruiken het rekenmodel niet, want ze vertrouwen de methode niet:


Zelfs dit kan het kabinet niet eenvoudig regelen. Als je weet wie de piekbelasters zijn, dan kan je toch gewoon een lijst of kaartje maken en dan kan iedereen het zien. Maar dit is wederom onduidelijk, niet transparant en nodeloos ingewikkeld.
  Bericht 
basjuh1981
Master
JonnyJohnson schreef:
Zelfs dit kan het kabinet niet eenvoudig regelen.


Heel simpel. Er is geen stikstofprobleem.
  Bericht 
Mr.Cabdriver
Master
Lekker zo'n betrouwbare overheid, alle hoop op de Hoge Raad:

https://dvhn.nl/groningen/Boeren-met-bos-in-de-clinch-met-fiscus-over-hoge-aanslagen-28484852.html
Citaat:
Ruim 200 agrariërs in Groningen en Drenthe plantten eind jaren negentig met subsidie productiebos op hun akkerland. Onverwacht worden zij nu geconfronteerd met megaclaims van de belastingdienst.
,,Wat de belastingdienst hier flikt, kan echt niet,” zegt agrariër in ruste Abel Prins (87) uit Assen. De aanslag inkomstenbelasting van 7 ton is hem rauw op het dak gevallen. Hetzelfde geldt voor lotgenoten, sommigen moeten meer dan een miljoen euro betalen.


Volstrekt onterecht, menen niet alleen de gedupeerden maar ook overheidsmedewerkers en adviseurs die betrokken waren bij de bosprojecten. Maar de belastingdienst houdt voet bij stuk.

Bomenteelt als vervangend akkerbouwgewas
Wat is er aan de hand? Het landbouwministerie verzekerde de boeren die meededen aan bosprojecten destijds dat de percelen de bestemming landbouwgrond houden en geen bosgrond zouden worden. De tijdelijke boomteelt werd gezien als vervangend akkerbouwgewas. Een belangrijke afspraak want landbouwgrond is veel meer waard en na verkoop kan daar flink aan worden verdiend. Een boer betaalt geen inkomstenbelasting over de winst die hij maakt op zijn akkers (landbouwvrijstelling).

De belastingdienst oordeelt tot verbijstering van de gedupeerden achteraf anders. Die meent dat de bestemming jarenlang ‘bos’ is geweest en dat dus over die periode de landbouwvrijstelling (winst is belastingvrij) niet opgaat. Het rendement van de boeren wordt voor het merendeel gezien als winst uit onderneming en die is wel belast. Ook nabestaanden die grond erven krijgen achteraf forse claims gepresenteerd.

Boeren belazerd
,,Dit was pertinent niet de bedoeling’’, reageert Jan Rietema uit Scharmer desgevraagd. Hij was als beleidsmedewerker bij het ministerie van Landbouw Natuurbeheer en Visserij (LNV) betrokken bij de uitwerking van de Europese subsidieregeling voor Nederlandse boeren destijds. ,,De bedoeling was tijdelijk bos zonder bestemmingswijziging. Anders krijg je geen boer aan het bossen.’’ Worden de boeren belazerd? ,,Zo zou je het kunnen zeggen.’’

,,Onvoorstelbaar’’, zegt Rinck Zevenberg uit Wedde, die destijds als voorlichter natuur en bos van hetzelfde ministerie de taak had om de bossubsidies te promoten onder de boeren. ,,Ik heb dingen verkondigd die overheid en fiscus nu niet waarmaken. Oplichters zijn het. Wat een onbetrouwbare overheid.’‘

Tot grote frustratie van betrokkenen volgen de rechtbank en het Hof de redenatie van de belastingdienst. De kwestie ligt nu bij de Hoge Raad. Als die de bezwaren ook ongegrond verklaart krijgen alle voormalige bosboeren vroeg of laat (bij verkoop of door vererving) te maken met grote vorderingen van de fiscus.

Lees zaterdag op dvhn.nl het persoonlijke verhaal van boer Abel uit Assen, die dertig jaar na het planten van bomen op zijn erf ineens een aanslag kreeg van 700.000 euro.
https://dvhn.nl/groningen/Bosboeren-voelen-zich-dupe-van-onbetrouwbare-overheid-28457175.html
  Bericht 
Dikke Dakduif
Master
Mr.Cabdriver schreef:
Lekker zo'n betrouwbare overheid
Vroeg of laat komt iedereen er achter dat de overheid je vijand is.
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
Helemaal eens met Dikke Dakduif.
  Bericht 
bruintje beer
Master
Komt dat even mooi uit om een aantal boeren de nek mee om te draaien :x
  Bericht 
IsIkke
Master
Wat een walgelijke ontwikkeling. Ik heb er geen andere woorden voor..
  Bericht 
Dave
Webspecialist
dvhn schreef:
Oplichters zijn het. Wat een onbetrouwbare overheid


Ja eehh.. Weet waar je op stemt. Het gaat al bijna twee decennia zo.
  Bericht 
R
Master

Youtube video


In de MSM worden boeren al meer en meer zwart gemaakt. En een deel van de bevolking vindt..
  Bericht 
GerbiE
Master
RTVUtrecht schreef:
Rijkswaterstaat waarschuwt: trekkers via Utrechtse snelwegen onderweg naar Den Haag

Provincie Utrecht - Ongeveer twintig trekkers rijden op dit moment over de A28 bij Zwolle. Ze willen via onze provincie naar Den Haag, waar vandaag een boerenprotest is. Rijkswaterstaat vraagt andere weggebruikers goed op te letten, omdat de trekkers langzamer rijden dan het overige verkeer.
Volgens Rijkswaterstaat lijkt het erop dat de boeren vooral rechts aanhouden op de weg. Overig verkeer moet rekening houden met een extra reistijd.
Als de boeren de snelste route rijden, dan komen ze via knooppunt Hoevelaken onze provincie binnen en rijden ze over de A28 naar de stad Utrecht. Daar gaan ze via de A27 en de A12 richting Den Haag.

In die stad is deze ochtend een noodbevel uitgevaardigd. "Personen die met tractoren en zware voertuigen actie willen voeren in Den Haag zijn niet welkom", meldt de gemeente.


Zwolle-DenHaag, dan heb je toch zo'n 150km de tijd om ze van de weg te halen en een flinke boete mee te geven. Die krengen mogen nu eenmaal niet op de snelweg rijden :duh:
  Bericht 
R
Master
Ze hebben mijn zegen.

Ik ben tegen intensieve varkens- en kippenboerderijen maar ik ben nog 1000x meer tegen het 'beleid van onze beleidsmakers'. Die in vorige samenstellingen en samen met de banken die schaalvergroting mede vorm gegeven hebben.

En nu gaat het in de MSM vandaag en de komende dagen vooral om de vorm. Huil huil ze rijden over de snelweg.
  Bericht 
Dikke Dakduif
Master
R schreef:
Ze hebben mijn zegen.
Die van mij ook. het hele idee van miljarden euro's over de balk smijten om mensen hun bedrijf af te pakken, is te belachelijk voor woorden.

De overheid moet dringend een kopje kleiner gemaakt worden want het loopt compleet uit de hand met hun bemoeizucht en negeren van kerntaken.
  Bericht 
Dashcam Drenthe
Master
Dikke Dakduif schreef:
Die van mij ook. het hele idee van miljarden euro's over de balk smijten om mensen hun bedrijf af te pakken, is te belachelijk voor woorden.


+veel
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
AD schreef:
Hij mikt en schiet: poging doodslag lijkt onafwendbaar voor agent die op Jouke (16) schoot


Boerenzoon Jouke (16) snapt er niks van dat de politie zijn tractor woensdagavond bij Heerenveen heeft beschoten. © Videostill

VRIJDAG RECHTSZAAK De agent die op 5 juli vorig jaar gericht op de 16-jarige Jouke schoot tijdens de boerenprotesten, staat vrijdag voor de rechter. Dat hij wordt veroordeeld voor poging doodslag, lijkt haast wel zeker. Hoe kán dat? De gebeurtenissen van die dag op een rij maken wel een en ander duidelijk.

Het is die zomerdag 5 juli al dag vijf op rij van heftige boerenprotesten. De wegblokkades op de snelweg, de kleine brandjes, de blokkades bij de distributiecentra van supermarkten. De boeren pikken de op handen zijnde stikstofregels niet. En eigenlijk kan de politie er niet tegenop.

Dit is wat anders dan voetbalhooligans, coronawappies of voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Mannen op trekkers, groter en sterker dan politiewagens en busjes, zelfs opgewassen tegen ME-pelotons. En ze zijn met veel, als een colonne legertanks rijden ze eigenlijk overal heen waar ze zin in hebben. De politie weet het en de boeren hebben het door: op de trekker zijn ze niet te stoppen. Agenten worden er moedeloos van. Het grootste deel van Nederland staat dan ook nog eens pal achter die boeren en de rest bekritiseert het politiekorps omdat ze ‘er niks aan doen’.

Die 5de juli is ook al de zoveelste dag op rij voor de nu verdachte agent, wiens privacy vanwege zijn veiligheid op alle mogelijke manieren wordt beschermd. Zo zal hij in de rechtbank in een afgesloten ruimte zitten en zal zijn stem vervormd te horen zijn.

Zelfs traangas wordt ingezet, een zeldzaamheid
De agent is zeer ervaren, zijn staat van dienst is lang, maar in zijn functie niet al te vaak betrokken bij zulke protesten. Bovendien: dat ‘de tegenstander’ reusachtige trekkers als wapen inzet, is nieuw voor de politie. Ook agenten die zich bijna ‘thuis voelen’ tussen relschoppers en uit de hand lopende demonstraties, staan voor iets nieuws. Zelfs traangas wordt deze dagen ingezet om de orde te handhaven, een zeldzaamheid.


Het moment dat de agent schiet op boerenzoon Jouke.

Ook in Heerenveen trekken de boeren die dag weer ten strijde. De Lidl en de Spar moesten het eerder op de dag al ontgelden als de boeren besluiten bij Heerenveen de snelweg A32 af te gaan. Tussen de dertig en vijftig trekkers mét allerlei personenauto’s daartussen willen de afrit af.

De nu verdachte agent is samen met een collega als eerste van gealarmeerde politieagenten ter plaatse. Onderaan de afrit proberen ze de weg te blokkeren met hun auto. Belangrijk om te weten: ze zijn dan nog alleen. Twee agenten die een stoet van boerentrekkers op zich af zien komen. Ze zijn kansloos natuurlijk. Trekkers die erlangs willen, rijden zo weg. Met de trekker op de snelweg is verboden. Zeker als er in de laadbak ook nog mensen zitten, maar het gebeurt.

Onderaan de afrit lijken de trekkers nóg imposanter
De boeren willen niet aangehouden worden en rijden weg. Onderaan de afrit zien die trekkers er nog imposanter uit. Maar - er zijn beelden van op YouTube - ze rijden niet in op de politiewagen. De nu verdachte agent waar het om draait, zit dan nog achter het stuur, zijn bijrijder stapt uit.

Dan moet een eerste trekker toch stoppen. De bijrijder van de agent houdt de boer achter het stuur meteen aan. Een tweede trekker die er vlak achter zit, moet ook stoppen, anders klapt ie er bovenop. Het lijkt er sterk op dat dáár in de beleving van de nu verdachte agent het idee wordt versterkt dat er op hen wordt ingereden. De eerder uitgestapte agent verricht met getrokken pistool een tweede aanhouding. Er zijn beelden van die online viral gaan. Het is ook díe agent die later vals wordt beschuldigd op sociale media.

De 16-jarige Jouke staat ondertussen ook stil. Hij is de vierde in de rij. Inmiddels zijn er ook andere politiewagens gearriveerd. Voor Jouke staat een trekker met een paar dames erop. Die blijft ook staan, maar een andere trekker gaat ervandoor. Het is het moment dat ook Jouke besluit weg te gaan, een klein stukje spookrijden, richting de McDonald’s. Twee agenten, onder wie de verdachte, hebben dan hun wapens getrokken.

De collega van de nu verdachte agent lost een waarschuwingsschot. Maar de verdachte agent schiet op de wegrijdende Jouke. Hij volgt de trekker met twee gestrekte armen. Hij mikt. En schiet. Gericht. Eén keer. Op de cabine. De kogel slaat in de zijkant in, precies tussen de ramen. Twee centimeter naar links en Jouke wordt in of in de buurt van zijn hoofd geraakt.

‘Maakt de trekker een lichte beweging naar rechts?’
De beslissing om te schieten wordt in een split second genomen, maar de trekker reed op dat moment niet op de agent af. Of is het die hele lichte beweging naar rechts - enigszins zichtbaar voor wie de beelden op YouTube goed bekijkt - die die indruk wekt? De agent denkt in elk geval dat hij zich moet verdedigen, want hij schiet. Het lijkt dezelfde agent te zijn die even later met getrokken wapen in zijn rechterhand een Mercedes tot stoppen dwingt. Ook die lijkt niet op hem in te willen rijden. Maar ergens, zo lijkt het, is de agent gaan denken dat dat wél kan gebeuren. Het ziet er nerveus uit.

Jouke moet stoppen. Daarna kantelt het nieuws heel snel. Eerst is het beeld dat er is ingereden op agenten. Poging doodslag. De politie twittert het zelfs. Maar al heel snel draait het om: de agent schoot onterecht. Poging doodslag. Het lijkt een kant-en-klare zaak. Of de agent daadwerkelijk achter tralies verdwijnt? Dat is in de recente geschiedenis, kijk de uitspraken er maar op na, zeer zelden gebeurt bij een agent die de fout ingaat bij het uitoefenen van zijn functie.

Jouke staat de dagen en weken erna geregeld de pers te woord. Als eerste het AD, hij reageert nog vrij nuchter: ,,Ik snap er niks van, mik dan op de banden, zo’n groot doel...”, vertelt hij, wijzend op de banden die bijna net zo hoog zijn als hijzelf. Het kogelgat zit een meter hoger, Jouke kan er zijn vinger insteken.

Inmiddels geven hij en zijn ouders geen interviews meer. De familie wordt platgebeld. Het laat ze niet los, tot op de dag van vandaag niet, is het enige wat Joukes moeder nog laat weten. Om twee redenen: Jouke is beschoten... en die agent wordt nog steeds bedreigd. Het Openbaar Ministerie is blij dat de familie altijd heeft gezegd niet te willen dat er een heksenjacht op de agent plaatsvindt. ,,Dat had anders nog veel erger kunnen zijn.” Vrijdag in de rechtbank, dáár moet deze zaak worden afgehandeld.


Ik ben benieuwd wat uiteindelijk het verdict gaat worden. :honger: :honger:
  Bericht 
bruintje beer
Master
Die klootzak mag allang blij zijn dat 'ie dat joch niet heeft doodgeschoten.
  Bericht 
JonnyJohnson
F1 kenner '21
Ik ben benieuwd wat uiteindelijk het verdict gaat worden.


Met die D66 rechters...

Of de agent daadwerkelijk achter tralies verdwijnt? Dat is in de recente geschiedenis, kijk de uitspraken er maar op na, zeer zelden gebeurt bij een agent die de fout ingaat bij het uitoefenen van zijn functie.
  Bericht 
R
Master
Gezien de ernst, zie ik geen zwaarwegende verzachtende omstandigheden.
  Bericht 
Mr.Cabdriver
Master
De agent denkt in elk geval dat hij zich moet verdedigen, want hij schiet.

Kan iemand me even helpen? Ik volg deze redenatie niet.
  Bericht 
Dave
Webspecialist
niemand, maar ik sta nergens meer van te kijken wat er uit de platte pet vandaan komt
  Bericht 
bruintje beer
Master
‘Maakt de trekker een lichte beweging naar rechts?’
De enige trekker die een verkeerde beweging maakte was die van z'n blaffer.
  Bericht 
Walker
Master
 
:D
  Bericht 
NoCashCow
Master
 
Duidelijk waarom die agent een platte pet droeg. Er was weinig gezond boerenverstand te bedekken...
  Bericht 
Abel1
Master
Nou het draait uit op paar uurtjes bezigheids therapie, onder de noemer taakstraf, en misschien onvrijwillig vervroegd pensioen voor een duidelijk overspannen agent, die niet onder druk kon presteren.
  Bericht 
357kurt
Master
l.f.
  Bericht 
Bussloo
Master
De verdediging heeft tijd genoeg gehad om animaties vanuit het gezichtspunt van de agent te laten renderen, waaruit dan blijkt dat hij redelijkerwijs mocht aannemen dat er op hem ingereden werd. En het OM om het tegenovergestelde te laten fabriceren. De techniek staat voor niets.
  Bericht 
GSXR1000
Master
Abel1 schreef:
bezigheids therapie, onder de noemer taakstraf,


De desbetreffende wijkagent is tijden terug al gespot achter de trekker van een lasergun :x
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
Nieuws.nl schreef:
Voorwaardelijke celstraf geëist tegen agent voor schieten op Jouke

Het Openbaar Ministerie heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand geëist tegen de agent die in juli vorig jaar tijdens een boerenprotest in Heerenveen op de jonge tractorbestuurder Jouke schoot. De agent staat vrijdag in de rechtbank in Utrecht terecht voor een poging tot doodslag.

Bij het boerenprotest tegen het stikstofbeleid langs de A32 bij Heerenveen schoot de agent op 5 juli 2022 gericht op de trekker waarin de toen 16-jarige Jouke zat. De kogel kwam terecht in de deurstijl. “Jouke heeft enorm veel geluk gehad dat hij het heeft overleefd”, zei de officier van justitie. “Een fractie eerder of later had betekend dat hij het niet had kunnen navertellen.”

Zelf verklaarde de agent in de rechtbank dat hij “in een grote hectiek” zijn vuurwapen heeft getrokken. Dat deed hij omdat hij vreesde dat hijzelf of omstanders gewond zouden raken. “Ik dacht die dendert over mij heen of over een ander”, zei hij.

De officier van justitie, die sprak van een “zaak met veel emoties”, is het daar niet mee eens. De aanklager vindt dat de verdachte niet had mogen schieten op de trekker. “Hij dacht dat de trekker op hem inreed, maar feitelijk was dat niet het geval. Hij had anders kunnen en moeten handelen.” De politieman schoot toen de trekker al voorbijreed en hem niet meer kon aanrijden, concludeert de officier op basis van beelden.

“Een politieambtenaar die doelbewust op de cabine schiet, met als doel de rijdende trekker te stoppen, is schuldig aan een poging tot doodslag. Daar hoef ik weinig woorden aan vuil te maken”, zei de officier.

“Ik zie het als schieten uit onmacht”, aldus de aanklager. Daarbij noemde hij de frustraties die bij de politie leefden, omdat agenten bij de demonstraties tegen de stikstofmaatregelen weinig konden uitrichten tegenover landbouwvoertuigen.

De officier vindt dat het beter was geweest als de politieman sorry had gezegd tegen Jouke en zijn familie, die nog steeds bezig is met de verwerking. “Hij heeft een fout gemaakt in een lastige situatie. Dat maakt hem geen mindere politieman.”

“Er was sprake van totale anarchie. Demonstranten deden gewoon waar ze zelf zin in hadden”, zei de raadsman van de agent over het gevaar dat die dag dreigde. Meerdere agenten trokken hun wapens, waarbij een agent een waarschuwingsschot loste. “De politie werd voor de leeuwen geworpen. Je moet de trekkers tegenhouden, maar niemand heeft een idee hoe”, zei de advocaat, die voor vrijspraak pleitte.

De rechtbank doet op 1 december uitspraak.


En dan een maand voorwaardelijke gevangenisstraf eisen. :fp: :fp:
  Bericht 
Dave
Webspecialist
aanklager schreef:
Daarbij noemde hij de frustraties die bij de politie leefden,


frustraties, goed argument om dan maar gericht te gaan schieten :loco:
 Pagina 45 van 46  [ 2289 berichten ]

Wie zijn er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

     
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
privacy policy