Pagina 1 van 1  [ 29 berichten ]
  Bericht 
Dave
Webspecialist
HOEVELAKEN - "We hebben alles gedaan om het maximale eruit te halen, maar helaas, de kinderen konden we niet meer redden. De toestand van de ouders is onverdeeld zorgelijk, maar stabiel."
De bedrukte politiewoordvoerder Wim Hoonhout van politie Midden-Nederland noemt het tegen Omroep Gelderland "iets van een lichtpuntje in het verkeersdrama dat zich afspeelde op de A1 zaterdagavond. "Voor zover je van lichtpuntjes kan spreken in dit verhaal". De woordvoerder voelt trots en waardering voor mensen die meteen te hulp zijn geschoten.

Levensreddend handelen

Getuigen met wie de hulpverleners hebben gesproken rondom het ongeval, krijgen slachtofferhulp aangeboden. Hoonhout voelt een vreemd soort trots voor de mensen die meteen na het ongeluk in actie kwamen, zegt hij.

"Dat mensen in zo'n situatie gaan handelen en mensen uit de auto gaan halen en levensreddende handelingen gaan verrichten. Je hoort vaak kritiek, als mensen foto's en filmpjes gaan maken. Gisteren hebben we daar de andere kant van meegemaakt. Het is heel waardevol om te constateren dat er mensen zijn die hulp bieden in een situatie die om onmiddellijk ingrijpen vraagt. Die in zo'n gevaarlijke situatie een ander uit een auto halen en eerste hulp aanbieden."

Waar ging spookrijder de snelweg op?

De politie weet nog niet waar de spookrijder de snelweg op is gegaan en hoe lang hij er al reed. Die toedracht wordt verder onderzocht en de politie hoopt op getuigen of automobilisten met een dashcam waardoor dat duidelijker zou kunnen worden, ook om feiten over de toedracht te kunnen geven aan familie en nabestaanden. De politie zal voor de volledigheid ook onderzoeken of er eventueel alcohol in het spel is geweest, maar het ligt volgens de woordvoerder niet voor de hand dat daar sprake van was.

Burgemeester geschrokken

Ook de burgemeester van Hilversum, Gerhard van den Top, is bedrukt door het verkeersdrama. "Wat een vreselijk ongeluk gisterenavond. Ik ben in gedachten bij de ouders die deze nachtmerrie meemaken. En bij familie, klasgenoten en andere dierbaren", meldt de burgemeester op X.


even een apart onderwerp hierover
  Bericht 
Pen
Master
357kurt schreef:
negentienjarige man uit Roemenië


*Mompelt iets over een stigma
  Bericht 
Walker
Master
 
357kurt schreef:
Drie doden, onder wie twee kinderen, bij ongeval met spookrijder op de A1


:cry:

Was hier zogezegd om de hoek. Idd veel sirenes die kant op. P2000 meldingen gaven een "grote HV" met later "Team Collegiale Opvang". Dan is er inderdaad veel ellende voor de hulpdiensten.

Wel wel opvalt: Kinderen omgekomen, ouders zwaar gewond. Kinderen achterin geen gordel om?
  Bericht 
GSXR1000
Master
Dacht ik ook, maar zo'n moderne bmw? Gaat enorm piepen. Impact moet enorm zijn geweest.
  Bericht 
Jack.Ryan
Master
Walker schreef:
Wel wel opvalt: Kinderen omgekomen, ouders zwaar gewond. Kinderen achterin geen gordel om?


Speculaas: Achterin auto's zitten geen airbags, dan moet alles opgevangen worden door de gordels.
  Bericht 
Dave
Webspecialist
357kurt schreef:
In dit geval een grijs kenteken dus de man uit Roemenie zal daar in gereden hebben getuige de richtingspijl op het wegdek.


waar zie jij een "kleur" kenteken?
  Bericht 
Olds 76
Master
Dave schreef:
waar zie jij een "kleur" kenteken?


Hij ziet dat aan het dak.
  Bericht 
bruintje beer
Master
De tragiek wordt er niet minder om :cry:
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
Dashcambeelden: brandweer filmt horrorsituatie op A1

De brandweermannen moesten lopen om de weggebruikers ruimte te laten maken. :o :o
  Bericht 
GSXR1000
Master
Wat zootje, waarom pakken ze niet de vluchtstrook?

Had het verkeer wat te vroeg de afrit wou nemen lekker de berm ingedrukt.

Misschien een goed moment om de brandweer motorfiets weer te introduceren.. voor begeleiding en snelheid ter plaatse.
  Bericht 
maarten28
Master
GSXR1000 schreef:
Wat zootje, waarom pakken ze niet de vluchtstrook?

Omdat die ook vol stond.

Citaat:
Had het verkeer wat te vroeg de afrit wou nemen lekker de berm ingedrukt.

Beetje rooskleurig. Heb je ook nog schade aan je inzetvoertuig.

Rettungsgasse is wel wat voor te zeggen. Is ook niet fool-proof, maar voor dit soort situaties wel beter.

En iedereen die daar op de vluchtstrook staat een bekeuring nasturen. Gewoon op kenteken.
  Bericht 
Mdw
Ultimate Master
maarten28 schreef:
Omdat die ook vol stond.


Kentekens noteren en gelijk en bekeuring geven :boos:
  Bericht 
Scaniafan
Master
maarten28 schreef:
Rettungsgasse is wel wat voor te zeggen. Is ook niet fool-proof, maar voor dit soort situaties wel beter.


Dat dus. Snap nog altijd niet dat dat in Nederland niet wordt ingevoerd.
  Bericht 
Pen
Master
Bron: Facebook Brandweer Voorthuizen

Brand in het accupakket zo te zien.


Bijlagen :


  Bericht 
bruintje beer
Master
Scaniafan schreef:
Dat dus. Snap nog altijd niet dat dat in Nederland niet wordt ingevoerd.
In Nederland rijden de hulpdiensten over de vluchtstrook. Aangezien de gewone weggebruiker daar niet mag rijden hoef je ook geen ingewikkelde zaken als een Rettungsgasse af te spreken.
Wat er gebeurt als er iemand met pech staat weet ik ook niet.
  Bericht 
Dave
Webspecialist
bruintje beer schreef:
Wat er gebeurt als er iemand met pech staat weet ik ook niet.


zijn mensen zo dom om dan precies rond dat ene voertuig stil te gaan staan zonder een gaatje te laten vallen?

ja heh
  Bericht 
BLikent
Master
Vader Luuc inmiddels op hoogte van overlijden dochters door spookrijder A1: ’Echte family man’

HILVERSUM - In Hilversum hangt een sluier van verdriet na het auto-ongeluk zaterdagavond met een spookrijder waarbij de twee Hilversumse zusjes Livia (12) en Cécile (14) Jonker om het leven kwamen. De ouders raakten zwaargewond.

Afbeelding
Luuc Jonker, directeur van het Dudok Architectuur Centrum in Hilversum, raakte zaterdagavond zwaargewond bij het ongeval met de spookrijder op de A1.
© MARGOT BRAKEL

Twee dagen na het fatale ongeluk heerst er grote verslagenheid in de hele Hilversumse gemeenschap. Ook in de culturele wereld is geschokt gereageerd op het nieuws dat een Hilversums gezin slachtoffer is. De vader van de overleden meisjes is Luuc Jonker, sinds 2021 directeur van het Dudok Architectuur Centrum (DAC).

Hij is inmiddels bij kennis en op de hoogte dat zijn kinderen omgekomen zijn bij het ongeluk op de A1 bij Amersfoort. Zijn vrouw Roelien die ook in de auto zat is nog buiten bewustzijn. Zij werkt bij de onderwijsinspectie. Beide ouders hebben een groot netwerk in Hilversum en omgeving.

Bewondering
Op de website van het Dudok Architectuur Centrum reageert Irmgard van Koningsbruggen, voorzitter van het bestuur: ’Het is zo’n verschrikkelijke werkelijkheid. De zwaarte van het verdriet is nauwelijks te bevatten. Luuc, Roelien en hun beide dochters zijn voortdurend in onze gedachten.’

Afbeelding
Robert van der Sijde, rector van het Comenius College in de stiltekamer waar een herdenkingplek is ingericht voor Livia en Cécile.
© STUDIO KASTERMANS/DANIELLE VAN COEVORDEN

Burgemeester Gerhard van den Top van Hilversum heeft maandag een groot deel van zijn afspraken afgezegd om alle betrokkenen te kunnen steunen. „Ik ben ’s ochtends op het Comenius College geweest waar om half negen alle leraren bij elkaar kwamen. Wat vreselijk is dit voor hen en voor de leerlingen. Het is knap hoe ze in alle verbondenheid die kinderen door dit moeilijke proces heen helpen. Ik heb echt bewondering voor de leraren. Ik ben ’s middags nog terug geweest op de school om het condoleanceregister te tekenen.” Livia en Cécile zaten beiden op het gymnasium, in de eerste en de derde klas.

Nabestaanden
In overleg tussen school en gemeente is besloten om het condoleanceregister voor Livia en Cécile niet in het raadhuis neer te leggen maar in de school aan de Bisonlaan. Hier kan iedereen terecht om een boodschap achter te laten voor de nabestaanden. Van den Top: „Dit vind ik de beste plek. Hier zijn de kinderen happy geweest. Als je naar de foto’s kijkt zie je twee vrolijke meiden. Het is onvoorstelbaar, wat een verdriet.”

„Toen ik naar buiten liep sprak ik met een meisje van school en vroeg of het een heftige dag was voor haar. Ze kende de zusjes niet maar vertelde dat in haar klas het verdriet wel voelbaar was. Waar er soms wel gedoe is in de klas onderling, was nu iedereen echt samen in verdriet. Bijzonder is dat”, zegt Van den Top.

Afbeelding
© STUDIO KASTERMANS/DANIELLE VAN COEVORDEN

Eenzelfde verdriet zag de burgemeester toen hij maandagmiddag in het Dudok Architectuur Centrum in het raadhuis van Hilversum was. Daar kwamen de collega’s van Luuc Jonker samen. „Ik ken Luuc goed. Het is een hele inspirerende man, vooruitstrevend op cultuurgebied en een enorme family man. Hij was sinds een paar jaar directeur van het Dudok Architectuur Centrum en is het centrum echt naar een volgende fase aan het brengen. Met OPEN035 en de prachtige lichtshows bij het raadhuis. Hij is heel geliefd ook bij alle vrijwilligers. Ik zag vanmiddag intens verdriet. Dat moet nu eerst een plek vinden. In Hilversum leeft een breed gevoel van medeleven met de ouders. Er hangt een sluier van verdriet om ons heen.”

MH17-ramp
Voor rector Robert van der Sijde is het de eerste keer dat hij als leider van het Comenius College een overlijden van leerlingen meemaakt, vertelt hij maandagmiddag. In de lerarenkamer is het verdriet zichtbaar. Collega’s troosten elkaar. Er worden armen om schouders geslagen. „Deze school kent veel verlies en rouw. Bij de MH17-ramp kwamen twee leerlingen om. Maar ook door ziekte zijn we leerlingen verloren.”

Afbeelding
In 2014 kwamen Chris Allen en Zeger van Heijningen, leerlingen van het Comenius College, om bij vliegramp MH17.
© COMENIUS COLLEGE

’Het is ingeslagen als een bom’
Chris Allen en Zeger van Heijningen kwamen in 2014 om bij de MH17-ramp. Voor beiden jongens is een boom geplant op het terrein van de school. Een den voor Chris en een hazelaar voor Zeger. Alle leerlingen die overlijden krijgen een eigen boom. De bomen worden met zorg uitgekozen aan de hand van een oude kalender die boomsoorten koppelt aan geboortedata. Het is een idee van een oud-leerling van het Comenius College.

„Ook voor Livia en Cécile zullen we een boom planten”, belooft Van der Sijde. „Daarvoor zullen we over een paar maanden in overleg gaan met de ouders. Zij liggen nog in het ziekenhuis, de moeder is nog in coma. Je kunt je niet voorstellen wat een verdriet ze hebben.”
  Bericht 
BLikent
Master
Tranen vloeien om Livia (12) en Cécile (14) op eerste schooldag na drama spookrijder: ’Het is ingeslagen als een bom’

HILVERSUM - Twee foto’s op de balie bij de receptie van het Comenius College vertellen het afschuwelijke verhaal van het ongeluk zaterdagavond op de A1. De blonde, onschuldig lachende zusjes Livia (12) en Cécile (14) hadden maandag, zoals na bijna elk weekeinde, in hun gymnasiumklas moeten zitten, maar kwamen om na een huiveringwekkende dollemansrit van een spookrijder. Het verdriet binnen de Hilversumse middelbare school is enorm.

Afbeelding
Twee foto’s op de balie bij de receptie van het Comenius College vertellen het afschuwelijke verhaal van het ongeluk zaterdagavond op de A1. Het verdriet binnen de Hilversumse middelbare school is enorm.
© MICHEL VAN BERGEN & PERSBUREAU HEITINK

In de ochtend druppelen leerlingen, ouders en werknemers van het Comenius College binnen. Gezichten zijn bedrukt, velen zijn doordrongen van de tragedie die zich zaterdagavond rond tien uur voltrok nabij Hoevelaken.

’Doe je voorzichtig?’
„Vreselijk, vreselijk”, zegt een vrouw, terwijl ze met tranen in haar ogen een andere vrouw omhelst bij de ingang van de school. „Doe je voorzichtig?”, vraagt een vader aan zijn dochter als ze uit de auto stapt en hij haar een kus geeft. Het besef leeft dat een onbekommerd leven letterlijk in één klap voorbij kan zijn. De sfeer rond de school is terneergeslagen, na het drama waarbij een spookrijder de auto van het gezin uit Hilversum ramde, en de twee zusjes Livia en Cécile kansloos waren.

Hun ouders belandden zwaargewond in het ziekenhuis en lagen daar maandag nog, klinkt het op de school. Vader zou inmiddels bij kennis zijn, maar nog op de intensive care liggen, moeder zou maandag nog in coma liggen. Politie Midden-Nederland wilde daar desgevraagd geen informatie over geven.

Vrees van rector Comenius College werd bewaarheid
Voor rector Robert van der Sijde werd zondagochtend al duidelijk dat hij zich op iets verschrikkelijks moest voorbereiden. „Ik kom zelf uit de buurt van Amersfoort en had over het ongeluk gelezen”, vertelt hij in zijn kamer in het Comenius College. „Nadat duidelijk werd dat het ging om twee kinderen van 12 en 14 uit Hilversum, besefte ik meteen: die zitten dus ook daar op school.” De kans werd daarmee reëel dat het om leerlingen ging van zijn middelbare school.

Afbeelding
Het Comenius College in Hilversum.
© MICHEL VAN BERGEN

Na enige tijd informeren, en na een mail van een vriend van de familie, werd die vrees bewaarheid. Nadat grootouders de lichamen hadden geïdentificeerd, en het dus zeker was dat het om Livia uit klas 1G en Cécile uit 3G ging, bereidde hij zich meteen met collega’s voor op het verdriet dat snel het Comenius College zou bereiken.

„De school is zondagavond opengesteld voor leerlingen, ouders en collega’s, Het was hartverscheurend. Sommigen hadden het al gehoord, of hadden een angstig onderbuikgevoel dat bleek te kloppen.”

Video: brandweer filmt horrorsituatie op A1. Tekst gaat verder onder de video.
Brandweer A1
<< Video bij de bron >>

’Het is ingeslagen als een bom’
Maandag was dat niet anders, toen alle leerlingen weer met hun schoolspullen binnenkwamen. Voor sommigen ging het onderwijs ’gewoon’ door, al vielen de eerste lessen uit, anderen stonden er langer bij stil. Er waren maandag, net als een dag eerder, hulpverleners aanwezig.

Er kwam ook een man langs, vertelt Van der Sijde, die het fatale moment eveneens op de A1 reed, nabij knooppunt Hoevelaken, en onmiddellijk hulp verleende en begon met reanimeren. „Hij wilde de foto’s zien van de meisjes, vanwege het beeld dat hij op zijn netvlies had van die afschuwelijke avond. Dat was, begrijpelijk, heel belangrijk voor hem.” De rector zucht. „Het doet bij iedereen veel pijn, het is echt ingeslagen als een bom.”

’Dit is het meest verschrikkelijke dat je als ouders kunt meemaken’
Veel leerlingen schreven al in het condoleanceregister. Klasgenootjes van de jonge slachtoffers die extra werden opgevangen, haalden herinneringen op aan de fijne momenten die ze samen hadden beleefd, of maakten muziek. In de middag speelde een meisje piano, vlakbij het register, waar ook een witte kaars bij was geplaatst en twee grote boeketten.

Afbeelding
Rector Robert van der Sijde bij de herdenkingsplek in het Comenius College in Hilversum.
© MICHEL VAN BERGEN

Ook bij de gemeente werd stilgestaan bij de fataal afgelopen spookrit, omdat de vader van het gezin nauw aan de organisatie verbonden is. Burgemeester Gerhard van den Top van Hilversum was eveneens aangeslagen.

„Dit is het meest verschrikkelijke dat je als ouders kunt meemaken”, liet hij eerder al weten. „Onvoorstelbaar, dat je na een mooie avond op weg naar huis zo’n nachtmerrie inrijdt.” Ook voor werknemers van de gemeente is hulp geregeld, vertelde hij. „Dit heeft een enorme impact op heel veel mensen. Het is zo groot, zo verschrikkelijk verdrietig. Hier word je heel stil van.”

’Spookrijder reed met hoge snelheid tegen richting in’
Over de spookrijder, die zelf later omkwam in het ziekenhuis, is nog weinig bekend, behalve dat hij de Roemeense nationaliteit heeft en 19 jaar was. Een automobilist die op de A1 reed had geluk dat hij net op tijd van baan wisselde. De bestuurder die tegen de richting inreed deed dat met hoge snelheid, meldden aanwezigen.

„Ik heb hem niet gezien, alleen zijn auto”, zegt een ooggetuige tegen De Telegraaf. Via onderzoek wordt geprobeerd te achterhalen hoe de ijzingwekkende crash heeft kunnen gebeuren. Politie verzoekt mensen die bijvoorbeeld dashcambeelden hebben deze te overhandigen.
  Bericht 
bruintje beer
Master
Meneer de rector komt net iets te veel in beeld :[

..maar het is onverminderd droevig wat er is gebeurd, uiteraard :cry:
  Bericht 
basjuh1981
Master
bruintje beer schreef:
Meneer de rector komt net iets te veel in beeld :[


Zoals een secretaris van een alleraardigs dorpje?
  Bericht 
GSXR1000
Master
Jack.Ryan schreef:
Achterin auto's zitten geen airbags, dan moet alles opgevangen worden door de gordels.


https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artik ... and-gordel

Citaat:
De Duitse zusterorganisatie van de ANWB – de ADAC – deed onderzoek naar het effect van dikke winterkleding wanneer de bestuurder een noodstop moest maken of in botsing kwam. Doordat de gordel losser zit bij ruimzittende kleding snijdt de riem in de buik bij noodsituaties.

Annemarie van der Velden, eerste hulp arts en voorzitter Nederlandse Vereniging Spoedeisende Hulp Artsen, legt uit hoe dat komt.

Meer letsel
"Als je met een te dikke winterjas achter het stuur gaat zitten, dan kan dat een enorme impact veroorzaken op je ingewanden", zegt ze tegen EditieNL. "Doordat de jas te dik is, zit je gordel eigenlijk te los en sluit hij niet goed aan op het lichaam. Hierdoor klapt de gordel tegen het lichaam aan, waardoor je meer letsel kan oplopen."

Natuurlijk is het afhankelijk van het type ongeluk dat iemand krijgt: het ligt eraan of het een kopstaatbotsing is of een zijwaartse botsing.

'In het vel snijden'
"Maar met de intensiteit van zo'n klap, kan je niet alleen je botten breken, ook je darmen, longen, alvleesklier en je aorta kunnen een flinke dreun krijgen." Je gordel wordt als het ware tegen je aan getrokken, en kan daardoor ook in je vel snijden. "Door de druk die erop komt, kunnen organen beschadigd raken of stuk gaan."

Zowel de ANWB als de arts raden aan om als je toch met een jas aan achter het stuur gaat zitten om ervoor te zorgen dat je de gordel extra stevig aansnoert. Of de jas over de gordel te dragen.


Je zou bijna spontaan op de motorfiets stappen...
  Bericht 
RAH
Master
Nou nee, ten eerste omdat ik dat niet mag (geen rijbewijs voor) en ten tweede wegens het ontbreken van vele veiligheidsvoorzieningen die een auto wel heeft. Ik snap niet dat mensen met jassen aan in de auto gaan zitten, zelfs voor het kleinste stukje rijden trek ik mij jas uit. Nooit bij nagedacht dat dit ivm de gordel dan veiliger zou zijn, zit gewoon veel fijner zonder jas.
  Bericht 
Mr.Cabdriver
Master
RAH schreef:
Ik snap niet dat mensen met jassen aan in de auto gaan zitten

Koud he?
RAH schreef:
zelfs voor het kleinste stukje rijden trek ik mij jas uit.

Ik niet :D
GSXR1000 schreef:
"Als je met een te dikke winterjas achter het stuur gaat zitten, dan kan dat een enorme impact veroorzaken op je ingewanden", zegt ze tegen EditieNL. "Doordat de jas te dik is, zit je gordel eigenlijk te los en sluit hij niet goed aan op het lichaam. Hierdoor klapt de gordel tegen het lichaam aan, waardoor je meer letsel kan oplopen."

Ik heb ooit eens gelezen dat veel (inwendige) schade ontstaat doordat de ingewanden tegen je skelet klappen.
Maar ik heb het betreffende ADAC-artikel erbij gezocht, zit een kort crashtest filmpje in van een kinderdummy in een zitje:
https://www.adac.de/verkehr/verkehrssicherheit/wetter/winterjacke-auto/
Citaat:
Denn durch die Wattierung in der Winterkleidung hat der Gurt Spielraum zum Körper und liegt beim Angurten über dem unteren Bauchraum. Ohne Jacke liegt der Gurt aber idealerweise eng an den Hüftknochen bei Erwachsenen beziehungsweise an den Oberschenkeln bei Kindern an.


Dus door de wattering kruipt het horizontale deel van de riem omhoog.
Idealiter zit dat bij volwassenen voor de heup en in kinderzitjes aan de dij.
Zit wat in.
Artikel had dus ook kunnen zijn dat je driekwartwinterjassen uit moet doen :D
  Bericht 
GSXR1000
Master
RAH schreef:
ontbreken van vele veiligheidsvoorzieningen die een auto wel heeft.


https://www.tenkateshop.com/dainese/d-air-airbags.html

Dainese en andere merken hebben gewoon airbagvesten tekoop.
Waarbij er verschil is tussen een airbagvest voor op straat tegenover een voor het circuit.


Mr.Cabdriver schreef:
Artikel had dus ook kunnen zijn dat je driekwartwinterjassen uit moet doen :D


Ik weet niet hoor, maar als ik de kinderen verplaats in de auto krijg ik ze echt niet zover om hun jas uit te trekken.
  Bericht 
Mr.Cabdriver
Master
Daarom een winterjackie O:)
  Bericht 
bert65
Master
GSXR1000 schreef:
Je zou bijna spontaan op de motorfiets stappen...

Ik denk dat het diagonale deel ook erg mee zal spelen bij zo'n ongeval als dit ongeval. Velen hebben de gordel niet over de schouder maar in de nek. Daar zitten wel belangrijke zenuwen en slagaderen.
  Bericht 
GSXR1000
Master
bert65 schreef:
diagonale deel


Gordel tedicht op de hals verbaast me niets, bij veel auto's is de stoelhoogte en gordelhoogte apart van elkaar te stellen.

Daarnaast zal de gordelspanner de gordel enorm strak aanspannen.

https://nipv.nl/wp-content/uploads/2022 ... tuigen.pdf


Bijlagen :


  Bericht 
Ducantoni
Master
basjuh1981 schreef:
Zoals een secretaris van een alleraardigs dorpje?


:dag: Wethouder.
  Bericht 
basjuh1981
Master
Duurde wel lang...
 Pagina 1 van 1  [ 29 berichten ]

Wie zijn er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

     
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
privacy policy