Pagina 1 van 1  [ 7 berichten ]
  Bericht 
Dick1
Eendagsvlieg
Er is door iemand met mijn auto langs een flitspaal gereden en dan ook nog eens met zo’n 40km te hard (90 waar je 50) mag. Heeft het zin om NAW gegevens aan het CJIB te geven als ik nu al weet dat diegene zal ontkennen gereden te hebben in mijn auto? Ik heb geen getekend bewijs dat diegene mijn auto heeft gebruikt, maar alleen het goede vertrouwen dat er netjes mee zou worden omgegaan. Naïef, dus bespaar me die antwoorden.
  Bericht 
R
Master
Als jij op het fotomoment ergens anders gepind hebt, kan je dat aanvoeren. Uiteindelijk is kentekenhouder wel aansprakelijk als niemand anders zegt het gedaan te hebben.
  Bericht 
Dick1
Eendagsvlieg
Ik kan inderdaad aantonen dat ik op dat moment onmogelijk op die plek geweest zou kunnen zijn, dus die kunnen we doorstrepen. En ik zou de boete ook kunnen accepteren ware het niet dat ik nog in een proeftijd zit. Maar wat gebeurt er als ik in die brief die ik van het CJIB heb gekregen meld dat ik het niet was en wel de NAW gegevens van die kennis opgeef? Als die daar niet op reageert wat gebeurt er dan?
  Bericht 
Dave
Webspecialist
R schreef:
ergens anders gepind hebt,


pinnen is niet persoonsgebonden tenzij je de camerabeelden nog op kan vragen maar ik snap de gedachtegang
  Bericht 
Walker
Master
 
Onterven. Subiet!
  Bericht 
Dave
Webspecialist
Dick1 schreef:
Als die daar niet op reageert wat gebeurt er dan?


https://www.ingevorderd-rijbewijs.nl/strafbaar-feit-met-mijn-auto-gepleegd-maar-ik-weet-wie-de-bestuurder-was/ schreef:
Wat als de persoon ontkent de bestuurder te zijn?

Het CJIB gaat na bij de door u genoemde persoon of hij of zij erkent of ontkent de auto bestuurd te hebben. Bij ontkenning zal het CJIB opnieuw u als kentekenhouder benaderen. Als u zelf ook ontkent dat u achter het stuur zat, dan gaat de zaak naar het Openbaar Ministerie.


maar het is moeilijk een echte zaak te vinden bij https://uitspraken.rechtspraak.nl

komen wel stapels andere zaken naar boven met mijn "bestuurder auto ontkend snelheid" dat je denkt van het halve land is debiel geworden ofzo.

---
edit: ey .. deze

Uitspraak


Inhoudsindicatie

Art. 181.2 aanhef en onder a (oud) WVW 1994. Bekend maken bestuurder. Voor het verval van het vervolgingsrecht a.b.i. art. 181.2 aanhef en onder a (oud) WVW 1994 bestaat geen grond indien de door de eigenaar of houder opgegeven identiteitsgegevens van de bestuurder van het motorrijtuig t.t.v. de overtreding, naar het oordeel van de rechter geen betrekking hebben op de werkelijke bestuurder van het motorrijtuig. Het kennelijke oordeel van het Hof dat de OvJ ontvankelijk is in de vervolging van verdachte geeft geen blijk van een onjuiste rechtsopvatting omtrent het bepaalde in art. 181.2 aanhef en onder a (oud) WVW 1994. Dit oordeel is ook niet onbegrijpelijk, nu het Hof niet aannemelijk heeft geacht dat de door verdachte opgegeven identiteitsgegevens van X en later van Y de gegevens van de werkelijke bestuurder betreffen.

Tekst
6 december 2011

Strafkamer

Nr. 09/04771

Hoge Raad der Nederlanden

Arrest

op het beroep in cassatie tegen een arrest van het Gerechtshof te 's-Hertogenbosch van 13 november 2009, nummer 20/000724-09, in de strafzaak tegen:

[Verdachte], geboren te [geboorteplaats] op [geboortedatum] 1978, ten tijde van de betekening van de aanzegging zonder bekende woon- of verblijfplaats hier te lande.

1. Geding in cassatie

Het beroep is ingesteld door de verdachte. Namens deze heeft mr. J.C. Oudijk, advocaat te Venlo, bij schriftuur een middel van cassatie voorgesteld. De schriftuur is aan dit arrest gehecht en maakt daarvan deel uit.

De Advocaat-Generaal Aben heeft geconcludeerd tot verwerping van het beroep.

2. Beoordeling van het middel

2.1. Het middel bevat de klacht dat het Hof ten onrechte, althans onvoldoende gemotiveerd heeft geoordeeld dat de vervolgingsuitsluitingsgrond van art. 181, tweede lid aanhef en onder a, (oud) WVW 1994 niet op de verdachte van toepassing was.

2.2.1. Ten laste van de verdachte is bewezenverklaard dat:

"een bij de ontdekking van het hierna omschreven strafbaar feit onbekend gebleven bestuurder van een motorvoertuig (personenauto), gekentekend [AA-00-BB], op 05 december 2007 te Ospel, in elk geval in de gemeente Nederweert, buiten de bebouwde kom, op de voor het openbaar verkeer openstaande weg, Venloseweg, niet zijnde een autoweg of autosnelweg, heeft gereden met een snelheid van ongeveer 122 kilometer per uur, terwijl verdachte toen eigenaar als bedoeld in artikel 1, derde lid van de Wegenverkeerswet 1994, van dat motorvoertuig was."

2.2.2. Het Hof heeft ten aanzien van de bewijsvoering het volgende overwogen:

"Door de verdediging is aangevoerd dat verdachte dient te worden vrijgesproken van hetgeen hem is ten laste gelegd, nu het aannemelijk is dat verdachte niet heeft gereden.

Het hof verwerpt dit verweer.

Verdachte was op 5 december 2007 kentekenhouder van de betreffende personenauto. Zowel de vader van verdachte als [betrokkene 1] hebben ter terechtzitting in hoger beroep onder ede verklaard dat zij die bewuste nacht niet in de betreffende auto hebben gereden. Dit brengt mee dat de identiteit van de bestuurder van de personenauto onbekend is gebleven.

Uit het onderzoek ter terechtzitting is niet aannemelijk geworden dat verdachte niet heeft gereden."

2.2.3. Voorts heeft het Hof het volgende overwogen:

"Verdachte heeft verklaard dat zijn vader, [betrokkene 2], op 5 december 2007 de betreffende auto van hem, verdachte, heeft geleend en ten tijde van de snelheidsovertreding de bestuurder van de auto was (Aanvullend proces-verbaal, Centraal Justitieel Incasso Bureau, proces-verbaalnummer 05.12.2007.0049.9097, op ambtsbelofte opgemaakt op 22 september 2008 door de buitengewoon opsporingsambtenaar [verbalisant 1] (opgenomen als bijlage bij het onder 1 genoemd proces-verbaal), bevattende de verklaring van de verdachte).

Ter zitting in hoger beroep als getuige onder ede gehoord, heeft [betrokkene 2] ontkend op 5 december 2007 in de auto van verdachte met het kenteken [AA-00-BB] te hebben gereden (Proces-verbaal van de in het openbaar gehouden terechtzitting in hoger beroep d.d. 30 oktober 2009).

Ook [betrokkene 1], zijnde de persoon die als bestuurder van de auto wordt genoemd in het aan het Centraal Justitieel Incasso Bureau gericht antwoordformulier, heeft ter zitting in hoger beroep, als getuige onder ede gehoord, ontkend op 5 december 2007 met de auto van verdachte met kenteken [AA-00-BB] te hebben gereden (Proces-verbaal van de in het openbaar gehouden terechtzitting in hoger beroep d.d. 30 oktober 2009).

Het hof ziet geen reden te twijfelen aan de door de vader van verdachte en [betrokkene 1] afgelegde verklaringen.

Gelet op het voorgaande is de identiteit van de bestuurder van de auto onbekend gebleven. In dat geval kunnen op grond van artikel 181 van de Wegenverkeerswet 1994 de op het feit gestelde straften worden opgelegd aan de eigenaar of houder van de auto, zijnde verdachte. Er zijn geen aanwijzingen dat verdachte niet heeft kunnen vaststellen wie de bestuurder was en dat hem daarvan redelijkerwijs geen verwijt kan worden gemaakt."

2.3. Art. 181 (oud) WVW 1994 luidt:

"1. Indien een bij of krachtens deze wet als overtreding strafbaar gesteld feit wordt begaan door een bij de ontdekking van het feit onbekend gebleven bestuurder van een motorrijtuig, kunnen de op het feit gestelde straffen worden uitgesproken tegen de eigenaar of houder van dat motorrijtuig voor zover deze niet reeds naast de bestuurder voor dat feit aansprakelijk is.

2. Het eerste lid geldt niet, indien de eigenaar of houder:

a. binnen twee weken na daartoe door een der in artikel 159 bedoelde personen in de gelegenheid te zijn gesteld, de naam en het volledige adres van de bestuurder heeft bekend gemaakt.

(...)"

2.4. Ingevolge art. 181, tweede lid aanhef en onder a, (oud) WVW 1994 is het eerste lid van dat artikel niet van toepassing indien de eigenaar of houder de identiteitsgegevens van de bestuurder van het motorrijtuig ten tijde van de overtreding bekend maakt. Indien dergelijke door de eigenaar of houder opgegeven gegevens naar het oordeel van de rechter echter geen betrekking hebben op de werkelijke bestuurder van het motorrijtuig, kan redelijkerwijs niet worden gezegd dat de eigenaar of houder heeft voldaan aan de voorwaarden die art. 181, tweede lid aanhef en onder a, (oud) WVW 1994 stelt. In dat geval bestaat voor het verval van het vervolgingsrecht geen grond.

2.5. Het kennelijke oordeel van het Hof dat de Officier van Justitie ontvankelijk is in de vervolging van de verdachte geeft geen blijk van een onjuiste opvatting omtrent het bepaalde in art. 181, tweede lid aanhef en onder a, (oud) WVW 1994. Het is ook niet onbegrijpelijk in aanmerking genomen dat het Hof het niet aannemelijk heeft geacht dat de door de verdachte opgegeven identiteitsgegevens van [betrokkene 1] en later van zijn vader [betrokkene 2] de gegevens van de werkelijke bestuurder betreffen.

2.6. Het middel faalt.

3. Ambtshalve beoordeling van de bestreden uitspraak

De Hoge Raad doet uitspraak nadat meer dan twee jaren zijn verstreken na het instellen van het cassatieberoep. Dat brengt mee dat de redelijke termijn als bedoeld in art. 6, eerste lid, EVRM is overschreden. Gelet op de aan de verdachte opgelegde geldboete van € 280,-, subsidiair 5 dagen hechtenis, en de mate waarin de redelijke termijn is overschreden, is er geen aanleiding om aan het oordeel dat de redelijke termijn is overschreden enig rechtsgevolg te verbinden en zal de Hoge Raad met dat oordeel volstaan.

4. Beslissing

De Hoge Raad verwerpt het beroep.

Dit arrest is gewezen door de vice-president A.J.A. van Dorst als voorzitter, en de raadsheren J. de Hullu en H.A.G. Splinter-van Kan, in bijzijn van de waarnemend griffier E. Schnetz, en uitgesproken op 6 december 2011.
  Bericht 
djee
Tour de France kenner '23
Dick1 schreef:
Ik kan inderdaad aantonen dat ik op dat moment onmogelijk op die plek geweest zou kunnen zijn,


Als jij het laat voorkomen en onomstotelijk (of de rechter kunt overtuigen van jouw gelijk) bewijzen dat hij er niet gereden kunt hebben, zul je wss alleen de boete krijgen en niet de aantekening, indien bestuurder ontkent.
 Pagina 1 van 1  [ 7 berichten ]

Wie zijn er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

     
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
privacy policy