Pagina 1 van 1  [ 22 berichten ]
  Bericht 
Vlinder1
Nieuwkomer
Ik heb geen idee of ik goed zit maar is er iemand bekend met de afdoening van de strafpunten voor beginnend bestuurder?
Ik zal proberen om het zo kort mogelijk te houden maar het is een lang verhaal. Excuus hiervoor.

Ruim een jaar geleden (okt 2020) is mijn zoon gelaserd met ruim 50 te hard binnen bebouwde kom. Het was in de lockdown. Geen hond op de weg. Zijn verkering was net uit, maar dat is geen excuus. Het was gewoon dom. Rijbewijs voor 2 maanden ingevorderd. Eigen schuld. Na 8 maanden (in juni dit jaar) is de zaak voor geweest. Hij heeft een forse boete ontvangen en dan was hij al 2 maanden zijn rijbewijs kwijt geweest. Op geen enkel moment is er maar iets gezegd over een strafpunt. Deze maand kregen we dan eindelijk de uitspraak op papier en een dag later de boete van het CJIB. Nou, dan denk je, daarmee is de kous af.
Afgelopen week kreeg hij tot onze verbazing wederom een brief van een voorlopig strafpunt op zijn rijbewijs naar aanleiding van deze overtreding ruim een jaar geleden. En een dag later een brief dat het een definitief punt is en dat hij daar enige tijd geleden (lees 1 dag) over was geïnformeerd. We konden daar niks meer mee omdat alle verzet termijnen dus al verstreken waren. Uiteraard hebben wij nog wel een brief gestuurd maar waarschijnlijk gebeurt daar niets mee.

Er zijn bij deze staande houding overigens heel veel dingen verkeerd gegaan. Er zijn echt grove fouten gemaakt. Hij heeft ook een EMG opgelegd gekregen maar dat was hem niet aangezegd door de politie. Het was ook niet de intentie van de agent om dat te doen maar op onverklaarbare wijze is het proces-verbaal bij het CBR terecht gekomen, wie dat gedaan heeft was niet te achterhalen. We hebben bezwaar ingediend bij het CBR en we hebben uiteindelijk gelijk gekregen. Dus geen EMG.

Afijn, mijn zoon heeft daarna netjes gereden geen bekeuringen meer gehad dus hij heeft ervan geleerd. Echter, in september jl. doet zich in het verkeer een situatie voor die gevaarlijk dreigde te worden. Hij reed naast een bus en achter hem veel verkeer en er komt een wegversmalling aan. Dit was niet goed aangegeven. Hij moest op dat moment een beslissing nemen. Met al dat verkeer vlak achterop was remmen geen optie. Hij gaf gas bij om de bus te passeren zodat ze verder op niet tegen elkaar aan zouden komen. En net op dat moment wordt hij gelaserd en staande gehouden. De agent begreep wel dat hij zijn meisje dat naast hem zit wilde beschermen en een gevaarlijke situatie wilde voorkomen, maar toch ging het PV naar het OM. Vrij snel volgende de strafbeschikking inclusief boete van het CJIB. Forse bekeuring. En dat was het weer dachten we. Overigens hadden we op het moment dat dit speelde nog geen weet van het strafpunt van vorige jaar.
Mijn zoon wilde al betalen maar ik zei, wacht maar even tot het einde van de maand. Valt er tot onze verbazing weer een brief in de bus over een voorlopige registratie strafpunt voor deze overtreding. We hadden nog 3 dagen om in verzet te gaan (gelukkig had hij nog niet betaald) en dat hebben we dan ook gedaan. Dit kan zomaar weer een rechtszaak worden. Mijn zoon wil zijn keuze verdedigen. Maar we kregen de brief van de voorlopige registratie achteraf, had hij al betaald dan was hij dus gewoon de klos geweest.

Had mijn zoon geweten dat hij voor vorige jaar een strafpunt zou krijgen, dan had hij wellicht toch een andere beslissing gemaakt naast die bus en misschien toch op de rem gaan staan met alle gevolgen van dien.

Dus als ons verzet tegen de 2e overtreding wordt afgewezen mag hij een rijvaardigheidstest gaan doen. En dan zal hij waarschijnlijk ook ontslagen worden want hij zit dagelijks op de weg voor zijn werk.

Is er iemand bekend hoe de verzending van deze brief in tijd verloopt? Ik zou namelijk verwachten dat hij vlak na de staande houding al geïnformeerd had moeten worden over dat voorlopige strafpunt. We zijn dus op zoek naar hoe die beginnersregeling moet worden uitgevoerd en dan met name op welke momenten de brieven worden verstuurd. Het lijkt erop dat het gewoon een druk om de knop is voor zo'n brief. Er wordt niet gekeken naar de situatie. Net als bij de toeslagenaffaire. Je bent een nummer. Alleen het tijdstip van die brief klopt m.i. niet.

Overigens krijgen wij de brieven van het OM standaard 8 dagen na dagtekening in de bus. Het OM verschuilt zich hierbij achter PostNL.
  Bericht 
Walker
Master
 
Tja, iedere beginnend bestuurder krijgt te horen dat zij of hij in de 1e 5 jaar maximaal 2 grote fouten mag maken. 3 punten en je mag terug naar het CBR. Dat noemen ze het puntenrijbewijs. En heel eerlijk: Je vertelt nu het verhaal zoals je zoon het tegen jou heeft verteld. Maar zat je er ook naast toen het gebeurde? Want of het is een enorme pechvogel met een score van 2 uit 2, of hij heeft geluk dat hij maar 2x tegen de lamp is gelopen... Ik ben ook jong geweest, en ga voor het laatste.
  Bericht 
Dave
Webspecialist
Je zoon valt in de prijzen. Dat beginnersrijbewijs is al anderhalf decennium een drama;
https://www.verkeersnet.nl/verkeersveil ... dpr=accept

Het is recentelijk geëvalueerd zie bijgevoegde PDF "Evaluatie van de beginnersregeling" en aan de hand daarvan hebben wat optimalisaties plaatsgevonden vermoed ik.

Zoals uit het aangehaalde nieuwsbericht te halen valt is er maar weinig bekend onder nieuwe voertuigbestuurders betreffende het systeem van een beginnersrijbewijs en de mogelijkheid van het "scoren" van punten dus ik kan me de verbazing wel enigszins voorstellen. Wat ik wel wat merkwaardig vind is dat verzet aantekenen blijkbaar niet nodig is in geval van een geldboete en tijdelijke rijbewijsinbeslagname maar wel als er met een punt gesmeten wordt?

Moet de verbalende agent informeren/waarschuwen dat je een punt krijgt? Nee, dat kan niet, het is het OM/rechtbank wat beslist. Dat standaard riedeltje is de laatste tien-twintig jaar veelvuldig op teevee verkondigd.


Bijlagen :
2828_Volledige_Tekst_tcm28-346342.pdf [1.35 MiB]
110 keer gedownload
  Bericht 
Vlinder1
Nieuwkomer
We hebben zeker wel verzet aangetekend tegen de rijbewijs inbeslagname. Dat heeft de OvJ vorig jaar terzijde geschoven. Dus hij heef 2 maanden niet kunnen rijden. Maar nogmaals, eigen schuld. N.a.v. de rechtszaak heeft mijn zoon iom zijn advocaat geconcludeerd dat de boete van ruim 300 euro acceptabel was. Hij had immers te snel gereden en ook al was er geen gevaar, dat mag niet. Hij zou binnen 8 weken de uitspraak krijgen op papier, dat werd dus 4 maanden.
Maar het gaat nu om de voorlopige registratie van het punt voor vorig jaar. In dit geval is er helemaal geen sprake van voorlopig want je kunt er niets mee dus is het eigenlijk al definitief. Dat werd 1 dag later ook meegedeeld.

En ja, mijn zoon is een pechvogel. Op alle fronten helaas. Er zijn de laatste keer getuigen bij geweest die het voorval bevestigen.

Ik wil alleen maar weten wanneer ze die voorlopige registratie kenbaar moeten maken. Staat dat ergens beschreven?
  Bericht 
regiorunner
Master
Vlinder1 schreef:
Hij gaf gas bij om


Ja minstens 30 km/h te snel. Misschien is wat extra rijvaardigheid niet eens zo gek.
  Bericht 
bert65
Master
Vlinder1 schreef:
Maar het gaat nu om de voorlopige registratie van het punt voor vorig jaar. In dit geval is er helemaal geen sprake van voorlopig want je kunt er niets mee dus is het eigenlijk al definitief. Dat werd 1 dag later ook meegedeeld.

Wat is voorlopig? Ik vermoed (hang mij er niet aan op) dat "voorlopig" duurt tot de uitspraak van de rechter en/of betaling van strafbeschikking. Zolang de rechter nog geen uitspraak heeft gedaan, is het nog niet zeker of er een strafbaar feit is gepleegd of dat zoonlief daar voor moet worden gestraft. Kortom, voorlopig heeft hij dan nog geen punt op zijn rijbewijs. Na de uitspraak van een definitieve straf, dat blijkt uit jouw relaas, is voorlopig omgezet in definitief en dat blijkt ook wel als dit meteen bevestigd wordt dmv de brieven.

Vlinder1 schreef:
had hij al betaald dan was hij dus gewoon de klos geweest.

Dat klopt en dat staat ook op de strafbeschikking. Binnen 14 dagen verzet aantekenen en als je wel betaalt ga je accoord met de sanctie (bedrag én punt).
  Bericht 
Vlinder1
Nieuwkomer
En daar gaat het mij om. Voorlopig wordt pas aangegeven NA de uitspraak en niet TOT de uitspraak.
  Bericht 
djee
Tour de France kenner '23
bert65 schreef:
vermoed


Dat vermoed ik met je mee :thumb:
  Bericht 
Vlinder1
Nieuwkomer
Dat hij 2x te snel heeft gereden staat buiten kijf. Daar mag hij wat mij betreft ook best voor gestraft worden. Een boete, rijvaardigheidstoets of cursus vind ik allemaal prima, eigen schuld dikke bult. Ik vind het te ver gaan dat hij hierdoor zijn werk kwijt raakt als zijn rijbewijs wordt geschorst. Dan wordt je driedubbel gepakt en dat vind ik niet in verhouding tot de overtreding.

Daarnaast vind ik het gewoon niet kunnen dat het OM op 9 oktober 2020 een proces verbaal ontvangt waarover je op 14 oktober 2021 (dus ruim een jaar later) een brief krijgt: we hebben een proces verbaal ontvangen en u krijgt een voorlopig punt. Vervolgens krijgt je dan 1 dag later op 15 oktober 2021 een brief dat je enige tijd geleden bent geïnformeerd over het voorlopig punt en dat dat nu definitief is.

Het gaat nog niet eens zozeer om dat punt, maar de manier waarop de informatievoorziening vanuit het OM gebeurd. Maar dat is typisch de overheid, het is en blijft een zooitje net als met de toeslagenaffaire en nu ook de puinhoop bij de huurcommissie. En ze komen er nog mee weg ook.

We kunnen er niks meer mee maar we hebben op advies van de ombudsman wel een klacht ingediend over de informatie voorziening door het OM.

Als mijn zoon vorig jaar die brief zou hebben gekregen had het zeker een afschrikkende werking gehad en dat is ook de bijkomende bedoeling van een strafpunt. Ik weet zeker dat een 2e overtreding dan nooit had gebeurd.

Wij wachten nu het verzet tegen de 2e overtreding af. Ze geven op de beschikking aan dat hij te hard gereden heeft bij wegwerkzaamheden maar het bord van de werkzaamheden stond zeker 50-100 meter verder dan het punt waar hij is gelaserd. Dus de tenlastelegging klopt ook niet. We gaan het zien.
  Bericht 
DidbeZ
Master
Vlinder1 schreef:
Hij gaf gas bij om de bus te passeren zodat ze verder op niet tegen elkaar aan zouden komen. En net op dat moment wordt hij gelaserd en staande gehouden. De agent begreep wel dat hij zijn meisje dat naast hem zit wilde beschermen en een gevaarlijke situatie wilde voorkomen, maar toch ging het PV naar het OM.


Of je zoon rijdt in zoiets:



Of hij had gewoon moeten remmen. Je versnelt echt niet dusdanig dat je sneller naast de bus wegbent dan als je gewoon op de remmen gaat staan. Achteropkomend verkeer: ook die moeten opletten en remmen.

Dit gaat voor de rechter echt geen stand houden. En in hun ogen heb je de eerste 'gevaarlijke' situatie opgelost met het creëren van een nieuwe 'gevaarlijke' situatie (te hard rijden). En het getuigt, volgens hun ongetwijfeld, niet van niet van bijzonder goed verkeersinzicht als je een wegversmalling niet aan ziet komen.

Ik geef je zoon al met al weinig kans zich hieruit uit te kletsen....
  Bericht 
shootme
Master
DidbeZ schreef:
Achteropkomend verkeer: ook die moeten opletten en remmen.

Wat dacht je van voldoende afstand houden?
Maak niet van iemand anders zijn probleem, jouw probleem.
  Bericht 
Walker
Master
 
Remmen is altijd een optie. In het ergste geval sta je stil en moet je wachten tot er weer plek is om in te voegen. Maar verwacht niet dat iemand die op de rechterstrook achter de bus rijdt kan zien dat de weg bij de linkerstrook op houdt. Zeker niet als je het zelf al niet hebt aan zien komen. Dat heet inzicht.

Goed autorijden leer je pas nadat je rijbewijs hebt gehaald.
  Bericht 
Vlinder1
Nieuwkomer
Hoe kan ik deze discussie afsluiten?
  Bericht 
DidbeZ
Master
Oh dat is heel makkelijk: gewoon zeggen dat wij gelijk hebben..... :lol:

Zonder gekheid, ik probeer het perspectief te schetsen van de officier van justitie als het tot een zaak komt. Die zal er namelijk alles aan doen je zoon, en zijn handelen, in twijfel te trekken. Daar kan je dan maar beter op voorbereid zijn.
  Bericht 
Vlinder1
Nieuwkomer
Haha! Jullie hebben ook gelijk. Hij is ook fout en daar gaat het niet om. Dat wij verzet aantekenen heeft met meerdere aspecten te maken en we weten ook wel dat de kans klein is dat we er iets uit halen. Maar we maken het ze niet te gemakkelijk. Nogmaals, hij mag gestraft worden, daar heb ik geen enkele moeite mee. Maar als hij door de schorsing van zijn rijbewijs zijn baan kwijt raakt, dan heeft hij ook geen geld om de boete, onderzoeken of cursussen te betalen. En zo helpt de 'beschermende' overheid iemand van de wal in de sloot.

Maar het gaat mij nu voornamelijk om de uitvoering van de procedure bij het OM. M.i. moet de voorlopige registratie van een strafpunt gemeld worden zodra het PV binnen komt en niet pas een jaar later als de zaak al is afgedaan. Te laat informeren stelt de burger voor een voldongen feit en dit vind ik niet netjes.

We hebben bij het OM nagevraagd hoe dit nou precies in zijn werk gaat en met name op welk tijdstip er wat wordt gedaan. Vandaag kregen wij een antwoord van het OM: ze weten het niet, ze gaan het uitzoeken :roll: .
  Bericht 
Dave
Webspecialist
DidbeZ schreef:
Je versnelt echt niet dusdanig dat je sneller naast de bus wegbent dan als je gewoon op de remmen gaat staan.


Echt wel. Het hangt een beetje van de situatie af maar er zijn situaties waarbij gas bij geven -of beter gezegd gas vasthouden- wel degelijk de verstandigste oplossing is. Neem zo'n soort situatie maar eens waarbij ik staande gehouden wordt omdat er een doorgetrokken streep net na een vrachtwagen begint. Slaat helemaal nergens op om te verwachten dat ik bovenop mn rem ga staan om me tussen ander verkeer te proppen. Dat ga je echter nooit duidelijk krijgen zonder dat je beelden hebt, daarom rij ik altijd met eigen camera's rond aangezien vaak genoeg dit soort situaties voorvallen met overheidsfunctionarissen die niet soepel over een situatie na kunnen denken.
  Bericht 
Vlinder1
Nieuwkomer
Beste Dave, daar heb je helemaal gelijk in. Wij hebben direct erna wel een filmpje gemaakt van de situatie ter plaatse. Ons verzet is ingediend. Het wordt waarschijnlijk een rechtszaak. We wachten nu af. Het gaat om in dit geval alleen om het strafpunt, dat willen we kwijt. Die boete wordt dan uiteraard gewoon betaald. Hopelijk kunnen we iets bereiken.

V.w.b. het puntenrijbewijs lijken we weer iets wijzer: het strafpunt is niets anders dan de registratie van de overtreding. Nu begrijp ik ook waarom er zoveel onduidelijkheid bestaat over dit onderwerp bij bestuurders die hiermee te maken krijgen. Het puntenrijbewijs bestaat eigenlijk niet maar het gaat over een registratiesysteem waarin overtredingen worden vastgelegd. In alle beschikbare informatie wordt dit niet duidelijk. Je krijgt helemaal geen strafpunt, je overtreding wordt geregistreerd. Dus opmerkingen van je ‘kunt’ een punt krijgen zijn onjuist. Het begrip ‘strafpunt’ doet helemaal geen recht aan wat er feitelijk mee wordt bedoeld. Er zou veel meer bekendheid moeten worden gegeven aan het feit dat dergelijke overtredingen altijd worden geregistreerd en dat een beginnend bestuurder er maar 1 geregistreerd mag hebben zonder dat het gevolgen heeft. De brief voorlopige registratie van een strafpunt wordt verzonden op het moment er een overtreding is gepleegd die onder de maatregel valt èn waarbij de officier van justitie een vervolgingsbeslissing heeft genomen (dagvaarden of strafbeschikking opleggen). Dus altijd achteraf. Als je dan de pech hebt dat de post de stukken met 8 dagen vertraging bezorgt kun je zomaar voor een voldongen feit staan.
  Bericht 
Dave
Webspecialist
Zijn de basisstappen al wel ondernomen om een verweer op te stellen, ik bedoel, is het laserapparaat wel geijkt. Was de verbalende agent ook diegene die gemeten heeft, is het een agent die mocht meten of was het een stagiair. Op welk punt werd er gemeten, wat is de gemeten afstand, was het parallel aan de weg of onder een hoek, Was het in de openlucht of vanuit een auto. Hoe was het weer, bij nat weer bovenop je rem stampen is ook niet ideaal.

Dat het de tweede keer in korte tijd is gaat niet echt meehelpen, OvJ gaat dat zeker gebruiken in zijn/haar argumentatie. Een rechter weet niet hoe jouw zoon normaal gesproken rijdt.
  Bericht 
Vlinder1
Nieuwkomer
Dave, we hebben verzet aangetekend. We waren nog net op tijd omdat de brieven erg laat op de mat vielen. Ontvangstbevestiging inmiddels ontvangen. Telefonisch vernomen dat het waarschijnlijk een rechtszaak wordt.

We hebben het Proces Verbaal opgevraagd bij het CVOM. Kunnen ze nog niet toezenden wat ze zijn nog in afwachting van de toezending van het strafdossier door de politie. Schiet mij maar lek. Op basis waarvan heeft de OvJ dan een strafbeschikking bepaald?
We hebben ook gevraagd om het ijkrapport en gebruikerslicentie etc. etc. maar die kunnen ze ons niet geven omdat dat niet verplicht is in het strafdossier. Het CVOM heeft die informatie dus niet. Weet jij waar we dat kunnen opvragen? Want er stond maar 1 agent .... geen idee of die bevoegd is/was.

Dat het de tweede keer is is echt klote. Het was echt een ongelukkig situatie daar. Maar het is niet anders.
We gaat het in ieder geval proberen. Als zijn rijbewijs wordt geschorst hebben we echt een uitdaging. Ben jij trouwens bekend met het aanvragen van een voorlopige voorziening bij de rechter?
  Bericht 
Dave
Webspecialist
Vlinder1 schreef:
Ben jij trouwens bekend met het aanvragen van een voorlopige voorziening bij de rechter?


Niet verkeersgerelateerd. Eind vorig jaar gedaan bij een zaak met een andere overheidsinstantie (de IND) maar dat ging via een advocaat, als in dat heeft de advocaat allemaal geregeld/ingesteld. Nu de oorlogsstof wat neergedaald is zou ik eens kunnen kijken hoe dat nou allemaal gegaan is, dat is het nadeel als je het anderen moet laten doen dan leer je zelf niet. Maarja, belangrijke zaken moeten nou eenmaal uit handen gegeven worden (en veel geld kosten :/ )

Vlinder1 schreef:
Weet jij waar we dat kunnen opvragen?


Ik heb godzijdank al jarenlang geen ervaring meer met Nederlandse verkeerszaken, ik lees wel wat mee hier in deze secties maar omdat ik er zelf niet mee te maken heb blijft het lastig kleven in het geheugen. Zal vast wel ergens staan :x
  Bericht 
bert65
Master
Vlinder1 schreef:
Ik vind het te ver gaan dat hij hierdoor zijn werk kwijt raakt als zijn rijbewijs wordt geschorst.

Dat is zo'n dooddoener. Hij had er dan beter voor kunnen zorgen dat hij niet gepakt zou kunnen worden als hij zo afhankelijk is van het rijbewijs.
Vergeet niet dat als hij, ook al is het maar een lage straf, voor de tweede overtreding, wordt gestraft, dit wordt doorgegeven aan het CBR. Zijn rijbewijs wordt dan alsnog ingenomen (nu door CBR) en hij zal met goed gevolg een cursus moeten volgen.

Vlinder1 schreef:
Als mijn zoon vorig jaar die brief zou hebben gekregen had het zeker een afschrikkende werking gehad en dat is ook de bijkomende bedoeling van een strafpunt. Ik weet zeker dat een 2e overtreding dan nooit had gebeurd.

Dat is gewoon op internet te vinden via de site van het CBR of van de overheid ( https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpe ... srijbewijs).
  Bericht 
Vlinder1
Nieuwkomer
Bert65 werk kwijt betekent ook geen geld om de boete of cursus of onderzoek te betalen. En zo gaan mensen naar de klote. Straffen is niet erg maar het moet wel in verhouding blijven.

We weten hoe het werkt, maar we gaan zien hoe het loopt.
 Pagina 1 van 1  [ 22 berichten ]

Wie zijn er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

     
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
privacy policy