Pagina 1 van 1  [ 14 berichten ]
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
Vertaler en analist bij terrorismebestrijder verdacht ‘van lekken staatsgeheimen aan Marokko’

Een medewerker van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en een politiemedewerker die eerder ook bij de NCTV werkte, zijn vorige week donderdag aangehouden op verdenking van het bezitten en naar buiten brengen van staatsgeheimen. Het zou gaan om een tolk Arabisch die informatie zou doorspelen aan de Marokkaanse regering.

Het Openbaar Ministerie (OM) meldt dat het gaat om een 64-jarige man uit Rotterdam en een 35-jarige vrouw uit Gouda. De man is werkzaam bij de NCTV en voert ook werkzaamheden uit voor de Landelijke Eenheid van de nationale politie. De vrouw is een voormalig medewerker van de NCTV die sinds kort bij de politie werkt.

De rechter-commissaris besloot dat ze veertien dagen in hechtenis blijven. De verdachten zitten in beperkingen, wat betekent dat ze alleen contact met hun advocaten mogen hebben.

Bronnen bevestigen dat het gaat het om de 64-jarige Rotterdammer Abderrahim el M. Hij werkt als vertaler Arabisch en senior analist bij de NCTV en de landelijke eenheid van de politie. In zijn functie zou hij inzage hebben in gevoelige dossiers van de CTER (Contra-terrorisme, Extremisme en Radicalisering)-afdeling van de politie. Uit openbare gegevens blijkt dat hij ‘strategisch verkenner’ bij het ministerie van Justitie, waar de NCTV onder valt, is.

Al jaren vermoedens tegen vertaler
El M. heeft een Marokkaanse achtergrond. Binnen de landelijke eenheid van de politie is er al enkele jaren het vermoeden dat de man informatie zou doorspelen aan de Marokkaanse regering. Hij zou daar ook voor zijn gewaarschuwd. Het is onduidelijk wat er met die vermoedens is gebeurd.

Er hebben volgens het landelijk parket van het OM op verschillende plaatsen doorzoekingen plaatsgevonden. ,,Het onderzoek van de Rijksrecherche, onder leiding van het Landelijk Parket van het OM, is in volle gang.”

Volgens het OM kan in het belang van het onderzoek op dit moment geen aanvullende informatie worden gegeven. De landelijke eenheid van de politie, waarvoor de man werkzaamheden uitvoerde, wil niet inhoudelijk reageren op de aanhouding.

Yeşilgöz wil onafhankelijk onderzoek naar lek
Demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Veiligheid en Justitie) wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt. Dat mag het strafrechtelijk onderzoek van de Rijksrecherche - dat hier los van staat - niet in de weg zitten. In haar brief aan de Tweede Kamer maakt de bewindsvrouw niet duidelijk waarom zo’n tweede onderzoek nodig is en wat ze precies te weten wil komen.

In een interview met BNR Nieuwsradio verschaft ze iets meer duidelijkheid over het onafhankelijke onderzoek. Ze wil bij betrokken instanties nagaan of alle maatregelen en stappen goed zijn gevolgd, die eventueel nog kunnen worden aangescherpt en of er fouten zijn gemaakt.

,,Laat ik vooropstellen dat ik dit een zeer verontrustend bericht vind”, aldus Yeşilgöz in de Kamerbrief. De minister zegt nog meer tijd nodig te hebben om te bedenken wat de opzet wordt van het onderzoek. Ze schrijft ook dat de NCTV en de politie ,,waar nodig aanvullende veiligheidsmaatregelen” hebben getroffen. Meer informatie wil ze niet geven, ,,in het belang van het strafrechtelijk onderzoek”.

Verschillende Kamerleden reageren onthutst op het nieuws. Joost Sneller (D66) noemt het een ,,verontrustend bericht” en vindt dat de minister zoveel mogelijk opheldering moet geven als ,,het belang van het onderzoek dat toelaat”. Zo wil hij weten of er mensen direct in gevaar zijn vanwege het lek. Ook Songül Mutluer (PvdA) zegt nog veel vragen te hebben over de kwestie, na de brief van Yeşilgöz en het bericht van het OM hierover.

Wat doet de NCTV?
De ambtenaren van de NCTV werken vanuit de gebouwen van het ministerie van Justitie en Veiligheid in Den Haag. Ze vormen de verbinding tussen alle andere diensten die zich in Nederland met inlichtingen, veiligheid en (contra)spionage bezighouden. Als er een crisis is, bijvoorbeeld een terroristische aanslag of het neerstorten van MH17, speelt de dienst een centrale rol. De NCTV stelt ook een paar keer per jaar vast hoe groot de dreiging op een terroristische aanslag in Nederland is. Verder zorgt de NCTV voor het bewaken en beveiligen van objecten, personen en nationale evenementen.

Wat zijn staatsgeheimen?
Er zijn binnen de overheid verschillende niveaus vertrouwelijke informatie. Dat begint bij ‘departementaal vertrouwelijk’, als het openbaar worden van de informatie schade kan toebrengen aan de belangen van een of meer ministeries. Daarna gaat het van ‘Staatsgeheim confidentieel’ (mogelijk schadelijk vitale belangen van de Staat), via ‘Staatsgeheim geheim’ (ernstige schade aan de Staat), naar Staatsgeheim zeer geheim’ (zeer ernstige schade aan de Staat of zijn bondgenoten). Ministeries bepalen in principe zelf wanneer iets geheim is, er zijn wel richtlijnen voor.


Lekker dat ze vermoedens hebben, maar kennelijk niets mee gedaan. :boos: :boos:
  Bericht 
basjuh1981
Master
Je moet wel bewijs hebben.
  Bericht 
R
Master
Ik weet een efficiënte oplossing voor al dit beroepsmatige gelek. Zowel voor het lekken naar Marokko als leeglopen binnen de families.
  Bericht 
bruintje beer
Master
basjuh1981 schreef:
Je moet wel bewijs hebben.
Ik denk dat je ook al wel wat kunt doen met vermoedens. En daarnaast op zoek gaan naar bewijs natuurlijk.
  Bericht 
Walker
Master
 
Maar etnisch profileren mag uiteraard niet. :x
  Bericht 
bert65
Master
bruintje beer schreef:
Ik denk dat je ook al wel wat kunt doen met vermoedens. En daarnaast op zoek gaan naar bewijs natuurlijk.

Ik denk dat daaruit ook dan de arrestaties zijn gedaan.
  Bericht 
basjuh1981
Master
bruintje beer schreef:
Ik denk dat je ook al wel wat kunt doen met vermoedens. En daarnaast op zoek gaan naar bewijs natuurlijk.


Zoiets dus.
  Bericht 
Achiel
Master
  Bericht 
bruintje beer
Master
Nog meer info maar nu met een extra snoepje.
  Bericht 
Achiel
Master
Het zit allemaal wel weer in de hoek waar je het verwacht.
  Bericht 
bruintje beer
Master
Mja, ergens ook wel logisch. De kans dat een Colombiaan staatsgeheimen naar Marokko doorsluist is natuurlijk wel een stukje kleiner.
  Bericht 
Achiel
Master
Denk gewoon verstandig op zulke posten geen dubbele paspoorters neer te zetten, net als in de politiek of op andere belangrijke posities.
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
NOS schreef:
Staatsgeheime informatie aangetroffen in huis NCTV-medewerker

In het huis van de medewerker van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) die verdacht wordt van het lekken van staatsgeheime informatie zijn grote hoeveelheden gevoelige en staatsgeheime informatie gevonden. Dat bevestigen bronnen aan de NOS na berichtgeving van de Telegraaf.

De 64-jarige verdachte, Abderrahim El M., werkte jarenlang als tolk en analist voor de NCTV. Begin deze maand werd hij gearresteerd op verdenking van het doorspelen van staatsgeheimen aan de geheime dienst van Marokko.

Het is niet duidelijk om hoeveel materiaal het gaat. Ook is niet bekend hoelang El M. de informatie al mee naar huis nam. Er zouden tal van usb-sticks met informatie van de NCTV en de politie in beslag zijn genomen na een huiszoeking.

Bij de NCTV ligt staatsgeheime informatie opgeslagen over onder meer cybersecurity en economische veiligheid. Ook monitort de coördinator terroristische dreigingen vanuit binnen- en buitenland en liggen er gegevens over bijvoorbeeld de beveiliging van politici, rechters en journalisten.

Zorgen bij collega's
De Telegraaf meldt dat er twee jaar geleden al zorgen zijn geuit over de integriteit van El M.; collega's van de afdeling Contraterrorisme, Extremisme en Radicalisering trokken toen aan de bel, omdat El M. vertrouwelijke informatie zou meenemen op vakantie en een dubbelrol zou hebben. Hij was betrokken bij zeer vertrouwelijke onderzoeken.

Volgens De Telegraaf kwam de aanhouding van de man als een schok voor medewerkers van de politie en NCTV. El M. was al jaren actief en werd geroemd om zijn kennis en ervaring.

Naast El M. werd begin deze maand een 35-jarige vrouw uit Gouda opgepakt. Zij werkte eerst bij de NCTV en pas kort bij de politie. Ook zij wordt verdacht van het meenemen en doorspelen van geheime informatie.


Worden dit soort gasten niet gescreend?
  Bericht 
lorat
Master
Worden dit soort gasten niet gescreend?

Bij indiensttreding. En in theorie daarna elke vijf jaar. Of er ook altijd tijd of zin voor is mag je je afvragen.
En daarnaast is het maar de vraag of daar wat naar voren komt als je op het oog een brave burger bent.
 Pagina 1 van 1  [ 14 berichten ]

Wie zijn er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

     
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
privacy policy