Pagina 1 van 1  [ 12 berichten ]
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
De Telegraaf schreef:
Kamer bezorgd om uittocht bij Belastingdienst: ’Hele organisatie staat op knappen’

Het aanstaande personeelsgebrek door een pensioneringsgolf bij de Belastingdienst baart de Tweede Kamer grote zorgen. Bijna de helft van de medewerkers zwaait in de komende jaren af bij de fiscus, die toch al moeite heeft om al het werk te doen.

De Kamer is gealarmeerd door een recent rapport van de Rekenkamer over het innen van de coronaschulden. Daarin valt in een bijzin te lezen dat de fiscus de komende vijf jaar 12.000 nieuwe fulltime medewerkers moet werven om het gat te vullen dat ontstaat door werknemers die met pensioen gaan. Dat is een ’uitdaging’, erkent de fiscus ook in dat rapport.

PVV-Kamerlid Vlottes vindt dat een understatement. „Dat is geen uitdaging, dan staat je hele organisatie op knappen.” Hij wijst er bovendien op dat er nu al handjes tekort zijn, bijvoorbeeld bij het innen van de coronaschulden. Bedrijven konden tijdens de pandemie belastinguitstel aanvragen, als financiële steun in de rug. Maar de Rekenkamer verwacht dat maximaal 5,7 miljard van de belastingschuld niet geïnd kan worden, onder meer door een gebrek aan personeel. „Van de zotte”, zegt Vlottes.

Meer partijen het aanstaande personeelsgebrek aan. PvdA/GL-Kamerlid Maatoug vraagt demissionair staatssecretaris Van Rij (Financiën) daarom maar om een wervende personeelsoproep: „Waarom zou je bij de Belastingdienst aan de slag moeten?”

VVD-Kamerlid Van Eijk maakt zich eveneens zorgen: „Er gaat veel kennis en ervaring verloren. Welke risico's brengt dat met zich mee?” NSC-Kamerlid Idsinga vraagt zich af wat het ’masterplan’ van Van Rij voor dit probleem is. Zowel VVD als NSC oppert om ambtenaren die met pensioen gaan te vragen of ze niet toch wat langer door willen werken.

’Meer dan een serieuze uitdaging’
„Natuurlijk doen we dat”, zegt Van Rij, die daarbij aantekent dat mensen dat wel moeten willen. Hij erkent dat er ’meer dan een serieuze uitdaging’ ligt. Maar hij nuanceert het beeld ook, bijvoorbeeld bij het innen van de coronaschulden. „Het is niet zo dat we door de hoeven zakken, op het punt van invordering”, zegt Van Rij. Volgens hem is veel geld ook niet te innen omdat de ondernemers ook niet meer levensvatbaar zijn en dus niet vanwege een gebrek aan personeel.

Meerdere partijen zetten, ook in het licht van het personeelsgebrek, vraagtekens bij het plan van de fiscus om ook belastingen te gaan innen op verkoop van tweedehands spullen via bijvoorbeeld Marktplaats of Vinted. „We willen toch meer circulariteit?”, vraagt BBB-Kamerlid Vermeer zich af of dit nou prioriteit moet hebben.


Tja, dat had natuurlijk niemand in de gaten. :honger: :honger:
  Bericht 
Dave
Webspecialist
De helft is zestig plus?

waanzinnig

AI gaat dit vast allemaal overnemen dus geen zorgen
  Bericht 
JonnyJohnson
F1 kenner '21
Maar dat is toch niet de eerste keer, de belastingdienst heeft jaren geleden (2016) een (te) ruime vertrek regeling opgezet, en daar hadden teveel mensen gebruik van gemaakt.

regeren is voorruit zien, maar niet bij onze overheid.
  Bericht 
zadkine
Master
JonnyJohnson schreef:
Maar dat is toch niet de eerste keer, de belastingdienst heeft jaren geleden


Ja, maar dat waren mensen die NU sowieso ook zouden afzwaaien of al AOW hebben....en zou het probleem nu nog erger maken. Dankzij die vertrekkers kon en mocht er wat verjonging plaats vinden.

Overigens is er niets nieuws wat dit betreft bij bedrijven. Met dank aan FNV trouwens.
Bij bedrijfs afslankingen was het verplicht last in first out...dus de oudsten bleven zitten. Later met afspiegeling de oudsten per leeftijds categorie.
  Bericht 
Walker
Master
 
En daarom zijn jongeren massaal afgehaakt bij de vakbonden.
  Bericht 
zadkine
Master
Walker schreef:
En daarom zijn jongeren massaal afgehaakt bij de vakbonden.

Niet alleen jongeren.....
Ook politieke stellingnames (buitenland politiek, milieu, diversiteit...dus discriminatie) heeft vooral mannen doen afhaken...of zelfs gewoon nooit lid willen worden.
  Bericht 
JonnyJohnson
F1 kenner '21
zadkine schreef:
maar dat waren mensen die NU sowieso ook zouden afzwaaien of al AOW hebben


Ja dat was de bedoeling, maar uiteindelijk hebben veel meer mensen gebruik gemaakt van die afzwaai regeling. Ook veel mensen die nog lang niet bij hun pensioen leeftijd zaten.
  Bericht 
Dikke Dakduif
Master
Dave schreef:
De helft is zestig plus?

waanzinnig
Bij het (IT) bedrijf waar ik werk is het gelukkig niet zo erg maar ook niet veel beter.

Overigens prima als de belastingdienst compleet vastloopt, wellicht is dat voor de politiek wel een trigger om een aantal belastingen compleet af te schaffen en anderen te vereenvoudigen.
  Bericht 
Walker
Master
 
Het resultaat is dat wijzigingen in belastingverlaging niet doorgevoerd kunnen worden (BTW op groente en fruit), maar dat verhogingen geen probleem zijn.
  Bericht 
Lotus Omega
Master
Leuker kunnen we het niet maken, wel onmogelijk.
  Bericht 
Dikke Dakduif
Master
Als ze echt onderbezet zijn en er wordt massaal bezwaar aangetekend tegen de belasting aanslag, komt er een punt dat ze niet anders kunnen dan alles toewijzen.
  Bericht 
Pineut207
Die hard
 
Het zou al helpen als ze zelf aan de gemaakte afspraken met bedrijven zou houden. Ik ben in afwachting van een uitspraak die zomaar tot 10000 euro kan oplopen (in mijn voordeel).
 Pagina 1 van 1  [ 12 berichten ]

Wie zijn er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

     
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
privacy policy