Pagina 1 van 1  [ 10 berichten ]
  Bericht 
GSXR1000
Master
omropfryslan schreef:
Het schot op Jouke klinkt nog na in Akkrum: "Als gezin probeer je het een plek te geven"

Het is vandaag een jaar geleden dat boerenzoon Jouke Hospes bij een demonstratie van boeren in Heerenveen werd beschoten door een politieman. De impact van dat incident is nog altijd voelbaar bij de familie Hospes in Akkrum.

De datum, 5 juli, staat op de kalender in de boerderij van het gezin. "Het heeft op Jouke mentaal absoluut een impact gehad", vertelt Tjitske Hospes, moeder van Jouke. "Ook als gezin probeer je het een plekje te geven, soms druk je het wat weg. Wij maken het voor onszelf kleiner, maar het heeft wel echt plaatsgevonden."

Het is ook niet vreemd dat ze het er op de boerderij, ook een jaar later, nog vaak over hebben. "Elke dag komt er nog wel wat voorbij", legt Jouke uit. "Mensen die je aanspreken, of berichtjes sturen. Overal kom je nog wel wat tegen."


Protestactie

Vorig jaar, op 5 juli, reed een rij trekkers bij een distributiecentrum in Heerenveen vandaan. Daar was eerder die dag geprotesteerd tegen de stikstofmaatregelen. Jouke was daar met zijn oudere broer. "We reden daarvandaan, de voorste trekkers stonden er nog en ik zou er achteraan", zegt Jouke.
Op dat moment hoorde hij een schot, op zijn trekker. "Een rubberen kogel, dacht ik. Ik denk: maken dat ik thuiskom. Toen was het nog niet duidelijk dat het om een echte kogel ging."

Na een strafrechtelijk onderzoek zal het Openbaar Ministerie de politieagent die op Jouke zijn trekker heeft geschoten nu vervolgen. De agent wordt vervolgd voor poging tot doodslag, er is nog geen zittingsdatum bekend.
Ze reden door, maar naar huis ging hij die avond niet. Hij werd aangehouden door de politie. "Ik moest mee in de auto. Ze zetten mij er in Leeuwarden bij de gevangenis uit. Daar heb ik een nacht en een dag gezeten."
In Leeuwarden kreeg hij voor het eerst de kans om na te denken over wat er precies was gebeurd. Hij kreeg in de gaten dat het ook anders had kunnen aflopen. De volgende dag werd de zaak tegen hem geseponeerd. Hij kon naar huis.

en keer thuis begon het pas echt. "Er was veel aanloop. Journalisten, politieagenten", vertelt moeder Tjitske. "Het was het gesprek van de dag. Met Jouke ging het in die tijd niet goed. We moesten naar het ziekenhuis, naar de psycholoog."

"De levens van de jongste twee zijn ook aardig op z'n kop gezet", vertelt ze. "Onze dochter was elf jaar toen het gebeurde, ze heeft een jaar lang hulp nodig gehad."
Soms ben je er wel wat moe van, je hebt het er al zo vaak over.
Tjitske Hospes, moeder van Jouke
De bekendheid van de zaak achtervolgt Jouke tot de dag vandaag nog steeds. "Ze herkennen hem overal", zegt zijn moeder. "Zijn broertje lijkt erg op Jouke, die herkennen ze ook."
"Als je op een zaterdagavond op stap bent, is er altijd een handjevol die er nog over begint", zegt Jouke. Hij vertelt dat hij ook wel eens een biertje krijgt of makkelijk ergens binnenkomt. "De ene keer is het beter dan de andere keer, maar soms ben je er wel wat moe van", voegt zijn moeder toe. "Je hebt het er al zo vaak over."
Dat er thuis nog vaak over wordt gesproken, zal volgens haar ook wel zo blijven. "Dit is het nu het eerste jaar, maar ik denk dat we het er volgend jaar weer over hebben. Het is een soort tatoeage op je lichaam."
Het heeft er volgens haar ook mee te maken dat de problematiek waar het allemaal mee begon, nog steeds speelt. "Maar wij staan nu niet meer in de startblokken om naar Den Haag te gaan. Wat er met Jouke gebeurd is, dat doet veel met je."

Verder

De schuldvraag, daar zitten ze op de boerderij niet meer zo erg mee. Het gezin wil verder. "Je gaat eigenlijk wel een beetje door. Je weet allemaal wel wat je verkeerd hebt gedaan. Je had daar misschien ook niet moeten rijden. Voor beide kanten valt wat te zeggen."
Het incident van een jaar geleden heeft wel impact gehad. Op Jouke en op het gezin. Het weerhoudt Jouke er echter niet van om nooit weer in de trekker te stappen, als er weer actie wordt gevoerd, zo zegt hij. "Als er straks in de buurt eens wat is, doe ik wel weer mee."

zie ook
https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/1 ... ker-schoot

https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/1 ... -geschoten

https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/1 ... n-jouke-16


politiek-economie-overheid/politieagent-die-schoot-op-tractor-strafrechtelijk-vervolgd-t99612.html?hilit=jouke

Bizar hoe groot de impact is op de rest van het gezien. Van horen zeggen vernam ik dat de desbetreffende wijkagent al weer rustig aan het laseren was :x
  Bericht 
Superkoe
Master
Een laserpistool lijkt me wel een stuk veiliger dan een echt pistool. O:)
  Bericht 
Dave
Webspecialist
Ben eigenlijk wel benieuwd hoe het land eruit had gezien alsie wel dodelijk geraakt was. Zoals Frankrijk nu?
  Bericht 
R
Master
Ik denk van niet want wij zijn geen Fransen én geen Noord Afrikanen.

Het was wel anders gelopen dan nu. Een kleinere opstand en nog veel bozere boeren had het volgens mij wel opgeleverd. Een hele kanteling van de publieke opinie, denk ik weer niet.
  Bericht 
Lotus Omega
Master
GSXR1000 schreef:
Van horen zeggen vernam ik dat de desbetreffende wijkagent al weer rustig aan het laseren was

Wat moet 'ie dan doen?
  Bericht 
Abel1
Master
Lotus Omega schreef:
Wat moet 'ie dan doen?


Vast zitten tot aan de rechtzaak, of op zijn minst had die een bureaufunctie moeten krijgen, iets zonder contact met de burgers
  Bericht 
GSXR1000
Master
Lotus Omega schreef:
Wat moet 'ie dan doen?


Alles behalve een functie op straat met wapen.
  Bericht 
snovvdog
Master
Dave schreef:
Ben eigenlijk wel benieuwd hoe het land eruit had gezien alsie wel dodelijk geraakt was. Zoals Frankrijk nu


Tuurlijk niet, mensen in Nederland zijn nogal passief tegenover het gezag en de overheid.

Die Fransen waren al baldadig tegen het gezag voordat ze overspoeld werden door Naffers... Gele hesjes hebben veel meer gedaan dan de boeren hier.

Maareh, die agent mag zeker geen buitenfunctie weer bekleden. Ik krijg wel een beeld, eerst schieten op een jochie in een tractor die om je heen wilt omdat je piemel te klein is, en vervolgens ga je met je lasergun mensen van achteren naaien, want met je eigen pieliewielie kan je niks. Ongedierte, weg ermee.
  Bericht 
357kurt
Master
l.f.
  Bericht 
357kurt
Master
l.f.
 Pagina 1 van 1  [ 10 berichten ]

Wie zijn er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

     
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
privacy policy