Pagina 1 van 1  [ 14 berichten ]
  Bericht 
Mr.Cabdriver
Master
Canadees bedrijf gaat naar gas boren in Woerden: kilometerslange leiding aangelegd naar Utrecht

Straks stroomt er Woerdens gas naar Utrecht. Het winningsbedrijf Vermilion uit Canada gaat werk maken van gaswinning in het Papekopveld onder Woerden. Bovendien wordt er een tien kilometer lange gasleiding aangelegd naar de buurgemeente.

Het Papekopveld is relatief klein, maar voor Vermilion Energy groot genoeg om het veld helemaal leeg te trekken. Er zou volgens berekeningen uit de jaren negentig zo’n miljard kuub gas zitten en een half miljard kuub olie. In Groninger velden zit overigens een veelvoud aan deze fossiele brandstoffen.

Vorig jaar heeft Vermilion Energy de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Woerden en Oudewater, in een gesprek met betrokken wethouders, laten weten gas te willen winnen uit het veld Papekop. Het bedrijf is daarop begonnen met de voorbereidingen voor aanleg van een gasleiding door Gasunie Transport Services.

Het hoogcalorische (energierijke) Papekopgas moet in een nieuwe gasleiding naar Rijnenburg in Utrecht worden getransporteerd.
De Stichting Laat Woerden Niet Zakken is niet verrast dat Vermilion het na negen jaar opnieuw probeert en blijft zich standvastig tegen boringen verzetten.

De gemeente Woerden, maar ook Bodegraven-Reeuwijk (waar de boorputten van Papekop liggen), is fel gekant tegen olie- en gaswinning. Eerder verklaarde ook het provinciebestuur zich tegen olie- en gaswinning, net als de waterschappen. Eigenlijk is iedereen tegen, behalve Vermilion en het ministerie van Economische Zaken dat uiteindelijk goedkeuring moet verlenen.

Fluiten naar inspraak
Vermilion heeft bij het ministerie van Economische Zaken het verzoek neergelegd voor toepassen van de zogeheten rijkscoördinatieregeling. Dat betekent dat het Rijk de coördinatie op zich neemt en kunnen alle gemeenten, provincies, inwoners en waterschappen fluiten naar enige inspraak. Of de minister deze regeling ook daadwerkelijk inzet, is nog niet bekend.

,,Wij zullen er alles aan doen om aanleg van die ‘smeerpijp’ te voorkomen”, zegt Elias Bom van de stichting Laat Woerden niet zakken. Deze stichting strijdt al jaren tegen boren naar olie en gas onder de wijk Molenvliet. ,,Laat Vermilion zich maar toeleggen op duurzame opwekking van energie.”
De belangstelling van Vermilion draait in eerste instantie om boren naar gas en niet zozeer om de aanwezige olie. ,,Mogelijk wordt de olie wel opgepompt, maar met tankwagens naar Pernis gebracht. Veel duidelijkheid geeft Vermilion hier niet over”, zegt Bom: ,,We verzetten ons tegen schade aan onze leefomgeving, bodemdaling, trilling, waardedaling en de roofbouw op de leefbaarheid van het kwetsbare Groene Hart.”

Niet uniek
Wij kennen de weerstand en die is niet uniek, reageert woordvoerder Sape Jan Terpstra van Vermilion. ,,Wij realiseren ons goed waar die weerstand vandaan komt. Dat heeft alles te maken met de zorgen die er kunnen zijn over aspecten als bijvoorbeeld bodemdaling en bevingen, maar ook de plaats van gaswinning in de energietransitie. Die weerstand kennen en onderkennen we dus, die nemen we serieus. Alle zorgen wegnemen kan ik niet.”
Vermilion stelt dat gaswinning niet alleen voor het bedrijf rendabel moet zijn, maar maatschappelijk voor de hele regio. Terpstra: ,,Op dit moment gaat maar liefst 82 procent van de inkomsten uit gaswinning naar de Staat. De regio ontvangt nu niets, het ministerie doet daar nu echter onderzoek naar. Het zou goed zijn als de toekomstige inkomsten uit de Papekopse gaswinning bij gaan dragen aan bijvoorbeeld de versnelling van de regionale energietransitie.”


Ik begrijp hier niets van. Lijkt me een eigen topic waard.
  Bericht 
Peter.B
Master
Wat begrijp je niet? is het bij je in de buurt?

Bij mij in de buurt zijn er ook meerdere locaties van Vermilion
  Bericht 
Walker
Master
 
Vermilion richt zich inderdaad op de kleinere gasvelden welke voor de Gasunie NAM niet rendabel genoeg zijn.
  Bericht 
Mr.Cabdriver
Master
Peter.B schreef:
Wat begrijp je niet?

Dat fluiten naar inspraak.
Mr.Cabdriver schreef:
De gemeente Woerden, maar ook Bodegraven-Reeuwijk (waar de boorputten van Papekop liggen), is fel gekant tegen olie- en gaswinning. Eerder verklaarde ook het provinciebestuur zich tegen olie- en gaswinning, net als de waterschappen. Eigenlijk is iedereen tegen, behalve Vermilion en het ministerie van Economische Zaken dat uiteindelijk goedkeuring moet verlenen.
  Bericht 
Walker
Master
 
Ook hier gaat het om het geld.
  Bericht 
Mr.Cabdriver
Master
En om CETA, vrees ik.
  Bericht 
Dikke Dakduif
Master
Mr.Cabdriver schreef:
Dat fluiten naar inspraak.
Ik denk dat wetgeving op dit gebied zodanig in elkaar zit dat landelijke overheid alle touwtjes in handen heeft. Iets met strategisch belang en veel geld. ik ben er trouwens niet op tegen dat we ons eigen gas oppompen en dichtbij verbuiken. En zou zo'n relatief geringe hoeveelheid tot bodemdaling een aardbevingen leiden?
  Bericht 
Dave
Webspecialist
wel eens 1,5 miljard kuub bij elkaar gezien? Ik niet maar het lijkt me niet gering

125 miljoen kruiwagens zijn dat.

het is hier;





Het veld is ongeveer 63 vierkante kilometer;

  Bericht 
zadkine
Master
Volgende aardbevingen schandaal op komst dus.
  Bericht 
Dikke Dakduif
Master
zadkine schreef:
Volgende aardbevingen schandaal op komst dus.
Ik was vorige week nog in Woerden, komt wel heel dichtbij zo :o
  Bericht 
dvdouden
Master
Dat is ook een manier om wat betaalbare woningen in de Randstad te creëren. :roll:
  Bericht 
snovvdog
Master
Mr.Cabdriver schreef:
roofbouw op de leefbaarheid van het kwetsbare Groene Hart.


Het ''Groene hart'' is een farce, weilanden voor koeien, volbouwen die hap. Niks kwetsbaars aan. Dure grond die voor mensen gebruikt moet worden.
  Bericht 
Walker
Master
 
Zo kennen we je weer. :lol: :lol: :lol: Ga lekker in Singapore of Tokyo wonen. Op en top efficiëntie.
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
RTV Utrecht schreef:
Provincie Utrecht is net als gemeente en inwoners tegen gaswinning bij Woerden

Ook de provincie Utrecht is tegen gaswinning bij Woerden. De provincie ziet het plan van het Canadese gasbedrijf Vermilion om gas te winnen uit het gasveld Papekop bij Woerden totaal niet zitten. Eerder lieten de gemeente en inwoners al weten daar helemaal niet blij mee te zijn. De ChristenUnie heeft Kamervragen gesteld over de kwestie.

Vermilion heeft aan het Rijk gevraagd om de zogenoemde rijkscoördinatieregeling toe te passen. De vergunningverlening ligt dan niet bij de gemeente, maar bij de landelijke overheid. De minister is nu aan zet om te beslissen of de regeling mag worden toegepast.

Gaswinning past niet bij duurzame plannen
In een memo aan Provinciale Staten schrijft gedeputeerde Has Bakker (klimaat en circulaire samenleving) dat de provincie Utrecht zich richt op duurzame warmtebronnen om in 2040 energieneutraal en uiteindelijk CO2-neutraal te zijn in 2050. "Daar past wat ons betreft nieuwe olie- en gaswinning niet bij", schrijft Bakker.

Ook de Tweede Kamer is de plannen niet ontgaan. ChristenUnie-fractievoorzitter Mirjam Bikker stelde er Kamervragen over. Ze wil onder meer weten of bekend is hoeveel geld er met de plannen is gemoeid. Daarnaast wil ze weten of bekend is dat de gemeenten Woerden en Bodegraven fel tegen het plan zijn. Het Papekopveld bestrijkt namelijk die twee gemeenten.

Bodemdaling en -trilling
Niet alleen de gemeente, maar ook inwoners zien de plannen van Vermillion niet zitten. Zij hebben zich verenigd in de Stichting Laat Woerden niet Zakken. "We zijn bang voor bodemdaling en bodemtrilling", zegt voorzitter Elias Blom. Hij is blij dat er Kamervragen zijn gesteld over de kwestie.

Het Papekopveld kwam in 2015 voor het eerst in beeld voor olie- en gaswinning. De toenmalige minister Henk Kamp schoot het plan van Vermilion destijds af. Nadat het jaren stil was, hield het bedrijf in de energiecrisis eind 2022 weer gesprekken met de wethouders van Woerden en Bodegraven. Hierin kondigde het bedrijf aan dat het 't veld wil exploiteren.


Des te meer tegenstand des te beter.
 Pagina 1 van 1  [ 14 berichten ]

Wie zijn er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

     
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
privacy policy