Pagina 1 van 1  [ 2 berichten ]
  Bericht 
BLikent
Master
Smartengeld voor foutparkeerder na vijf jaar procederen

AMSTERDAM - De gemeente Arnhem heeft een automobilist zo lang in onzekerheid gehouden over een parkeerboete, dat de man €2500 smartengeld plus zijn proceskosten moet krijgen. Door een simpele parkeerovertreding zat hij vijf jaar vast in de bureaucratische molen.

De automobilist liep in september 2017 een parkeerboete van €64 op. Hij diende tijdig digitaal zijn bezwaar in, later ook via een brief. De heffingsambtenaar keek louter naar de brief, die pas na de uiterste bezwaardatum was binnengekomen, en nam de klacht niet in behandeling.

Daarop stapte de automobilist naar de rechter, die in juli 2018 oordeelde dat de gemeente de digitale klacht had moeten doorsturen. De heffingsambtenaar moest opnieuw besluiten op het bezwaar. Hij wees het af, waarna het juridische circus om de €64 werd voortgezet.

Overschrijding
Een nieuwe rechtbank oordeelde in november 2021 dat de parkeerboete terecht was opgelegd, en dat de automobilist geen recht had op smartengeld vanwege overschrijding van de termijn waarop zulke procedures moeten worden beslist. Daar staat maximaal twee jaar voor. Volgens de rechtbank was het bedrag te gering om aan te nemen dat de automobilist „immateriële schade heeft geleden in de vorm van spanning en frustratie”.

De automobilist bracht de zaak daarna voor het Arnhemse gerechtshof. Dat heeft hem gelijk gegeven, zo blijkt uit het vrijdag gepubliceerde arrest. De Hoge Raad heeft eerder namelijk al eens geoordeeld dat €15 de grens is waarbij in dergelijke zaken geen psychisch leed wordt aangenomen, constateerde het hof.

Het hof laat de parkeerboete van €64 staan. Wel moet de gemeentelijke heffingsdienst de man een schadevergoeding van €2500 betalen, plus €941 aan proceskosten.

Bron: De Telegraaf
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
Dat zijn geen pluspunten voor de heffingsambtenaar. :x :x
 Pagina 1 van 1  [ 2 berichten ]

Wie zijn er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

     
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
privacy policy