Pagina 1 van 1  [ 21 berichten ]
  Bericht 
BLikent
Master
Citaat:
’Zij zat ernaast en wist dat hij niet mocht rijden’

Justitie vervolgt ook moeder van jongen die zonder rijbewijs kind van 4 jaar doodreed in Hoogezand

GRONINGEN - Volgens justitie maakte de moeder het mogelijk dat haar toen 18-jarige zoon achter het stuur kroop zonder rijbewijs, in de namiddag van 24 februari 2021. Zij wist dat hij niet mocht rijden. Tijdens de rit reed de man de 4-jarige Bam (uitspraak Bem) aan op de Neptunus in Hoogezand, op steenworp afstand van zijn huis. Hij was met kinderen aan het spelen in de wijk.

Naast meerdere ambulances werd ook een traumahelikopter opgeroepen, maar hulp kwam te laat voor het kind. Het ongeval stortte de wijk in diepe rouw. Direct na het ongeluk is slachtofferhulp ingezet voor buurtbewoners die getuige waren van het drama.

De Planetenbuurt in Hoogezand, waar de bewuste straat ligt, is een wijk waar veel gezinnen met kinderen wonen. Er geldt een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur.

BEKIJK OOK:
Kind overleden door aanrijding in Hoogezand: buurt zwaar aangedaan

‘Onderzoek politie wees uit dat bestuurder niets te verwijten is’
Aanstaande dinsdag moeten de moeder en haar zoon zich verantwoorden voor de kantonrechter in Groningen. Hun advocaat Niek Heidanus spreekt van een afschuwelijke en zeer verdrietige zaak. ,,In eerste plaats voor de nabestaanden, maar ook zeker voor mijn cliënten. Een voorbeeld waarbij één stomme verkeersfout fatale gevolgen heeft. Er zijn alleen maar slachtoffers.’’

Uit onderzoek van de politie zou volgens Heidanus niet zijn gebleken dat de jonge bestuurder iets te verwijten valt aan het ongeval. Hij reed weliswaar zonder rijbewijs, maar het was onmogelijk om een aanrijding met het kind te voorkomen. ,,Op de zitting zal ik hier uitgebreider op ingaan’’, zegt de raadsman.

De man van inmiddels 20 jaar wordt gevaarlijk rijgedrag en rijden zonder rijbewijs verweten. Hij had volgens het OM moeten weten dat er kinderen aan het spelen waren toen hij door de straat reed. Omdat het fatale ongeluk geen direct gevolg is geweest van het rijden zonder rijbewijs, wordt het gezien als overtreding en niet als misdrijf. Straffen hiervoor liggen veel lager.

BEKIJK OOK:
Bam (4) uit Hoogezand werd doodgereden door 18-jarige bestuurder zonder rijbewijs

Veroordeling moeder zou nieuwe rechtspraak opleveren
Opvallend is dat ook de moeder wordt vervolgd. In haar geval voor het ‘medeplegen van rijden zonder rijbewijs’, wat in Nederland niet eerder door een rechter is bestraft. Er bestaan geen richtlijnen voor de hoogte van een eventuele straf. Een veroordeling kan een precedent scheppen voor soortgelijke zaken in de toekomst, zogeheten nieuwe jurisprudentie.

De rechter waar de twee voor moeten verschijnen is een kantonrechter. Die behandelt over het algemeen (verkeers)overtredingen waar lichte straffen op staan. Meestal krijgen verdachten geldboetes of taakstraffen. Hoe ernstig het gevolg van het ongeval ook is geweest, er wordt enkel gekeken naar de overtreding.

Al zou de kantonrechter dinsdag op zitting kunnen beslissen dat een andere rechter - die zwaardere straffen kan opleggen - de zaak zal moeten beoordelen.

Bron: De Telegraaf (Premium)

Ook achter betaalmuur DvhN
  Bericht 
zadkine
Master
Lijkt me een terechte vervolging van de moeder. Willens en wetens iemand laten rijden zonder rijbwijs in zo'n kinderrijke buurt.


Echter, als die jongen keurig reed, geen fout maakte en daardoor zou blijken dat dat kind ook dood geweest zou zijn als moeder zelf gereden had (met rijbewijs) dan kan je mi. inderdaad niet meer ten laste leggen dan rijden zonder rijbewijs.
In ieder geval niet zoiets als gevaarlijk rij gedrag ...want dat ie een gedrag dat onafhankelijk is van het bezit van papiertjes.

Los daarvan...De automobilist is per definitie aansprakelijk voor alle financiële gevolgen en de wa verzekeraar gaat de uitbetaling in zoiets als dit op zowel moeder als zoon verhalen. Dit valt onder uitsluitings gronden...iemand willens en wetens zonder dat papiertje laten rijden (op openbare weg...dat zal ook een forde aderlating worden
  Bericht 
R
Master
Telegraaf schreef:
Al zou de kantonrechter dinsdag op zitting kunnen beslissen dat een andere rechter - die zwaardere straffen kan opleggen - de zaak zal moeten beoordelen.


Zal dan de Meervoudige Kamer zijn? Maar of die hogere straffen kan opleggen? Of kantonrechter is politierechter.
  Bericht 
Walker
Master
 
Tja, moeder is niet opgeleid tot rijinstructeur. En zelfs dan:

In artikel 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 staat dat in het geval van een lesauto de rijinstructeur als juridische bestuurder gezien moet worden. De leerling die les heeft, is wel de feitelijk bestuurder, maar wordt verzekeringstechnisch als inzittende gezien. De instructeur is bij een ongeluk of schade tijdens de rijles aansprakelijk. Je rijschool kan zich hiervoor natuurlijk gewoon verzekeren.
  Bericht 
bert65
Master
BLikent schreef:
‘Onderzoek politie wees uit dat bestuurder niets te verwijten is’

Dát zal de rechter bepalen. Ik ben benieuwd, als de rechter dat ook vindt, wat de verzekering daar mee gaat doen. Ik denk dat deze wel uit zal betalen maar dat, zeker omdat de moeder ook vervolgd wordt, wel op de bestuurder én moeder verhalen.

zadkine schreef:
Echter, als die jongen keurig reed, geen fout maakte en daardoor zou blijken dat dat kind ook dood geweest zou zijn als moeder zelf gereden had (met rijbewijs) dan kan je mi. inderdaad niet meer ten laste leggen dan rijden zonder rijbewijs.

Wordt er dan ook zo gedacht bij overtreding van artikel 8 WVW?
  Bericht 
BLikent
Master
Een kind van 4 jaar zonder toezicht laten spelen...?
Ik weet niet of dat verstandig is
Ik heb zelf geen kinderen maar ik denk dat 4 wel erg jong is.
  Bericht 
Dave
Webspecialist
Gebeurd hier in de straat ook, vier jaar oud zonder toezicht, kan ook nog drie zijn overigens maar in elk geval zeker niet ouder dan vier. Wel overal borden ophangen met 30, versiersels erbij, aantal malen zo'n LED bord geregeld... Trapauto's en zo'n plastic pop met vlag bij de rand van de straat zetten.

Tsja.. :-? :roll:
  Bericht 
zadkine
Master
BLikent schreef:
Een kind van 4 jaar zonder toezicht laten spelen...?


Zelfs dat is niet zeker.
Toezicht is niet hetzelfde als "in een tuigje hebben" van het kind.
En ik moet zeggen dat ik mijn kinderen ook redelijk jong op ons (doodlopende) straatje liet spelen....maar inderdaad maakt het veel uit hoe het kind zelf is.

bert65 schreef:
Wordt er dan ook zo gedacht bij overtreding van artikel 8 WVW?


Min of meer...het maakt voor de strafmaat inderdaad behoorlijk veel uit.
Bv als je stil staat voor een rood licht en je wordt van achteren aangereden terwijl je drank op hebt.
Uiteraard zal dan wel BEWEZEN verklaard moeten worden dat de drank geen invloed had op het ongeval.


Los daarvan...rijden met drank op is een misdrijf en wordt sowieso bestraft...met of zonder ongeval....daaraan zal je dus niet ontkomen. Echter mogelijk wel aan schadeplichtig worden.
  Bericht 
bert65
Master
zadkine schreef:
Min of meer...het maakt voor de strafmaat inderdaad behoorlijk veel uit.

Je rijdt onder invloed en raakt betrokken bij een ongeval. Dan moet je van hele goede huize komen om daar met een lichte straf vanaf te komen; de wetgever maakt geen onderscheid in schuld of geen schuld aan het ongeval.
  Bericht 
zadkine
Master
bert65 schreef:
de wetgever maakt geen onderscheid in schuld of geen schuld aan het ongeval.


Alleen geen verschil mbt de straf voor overtreding 8wvw.
De straf voor veroorzaken ongeval ....dan moet wel duidelijk zijn dat je het ongeval veroorzaakt hebt.
  Bericht 
BLikent
Master
Aanvulling op de vorige berichten
Suzanne en Michael verloren zoontje Bam (4) na aanrijding door jongen zonder rijbewijs

HOOGEZAND - Het leven van Suzanne Kuiper en Michael Tap uit Hoogezand staat sinds 24 februari 2021 stil. Die dag overlijdt hun zoontje Bam van 4 jaar, als hij wordt aangereden door iemand zonder rijbewijs. „Dit mag nooit meer gebeuren.”

Het is woensdagmiddag, voorjaarsvakantie in Noord-Nederland. De kinderen in de Planetenbuurt in Hoogezand worden verwend, want het weer is prachtig: de warmste 24 februari ooit gemeten. Lekker buiten ravotten. En dat kan de 4-jarige Bam (spreek uit als Bem) als geen ander, met zijn oudere broer Jay. De twee zijn kop en kont, nauwelijks van elkaar te scheiden. Als vader Michael die middag terugkomt van zijn werk, vliegt Bam hem om de hals. Een knuffel, een zoen. Even op de arm van pa. Terug op de grond tikt het kind op het raam en blaast een kus naar zijn moeder Suzanne, die binnen zit, en stuift de achtertuin uit om verder te spelen.

Niet veel later, rond 16.00 uur, rent Jay in paniek naar binnen en schreeuwt dat zijn jonge broertje is aangereden. Voor hun huis aan de Neptunus, zien ze een vrouw staan die Bam vasthoudt. De verwondingen van het jonge slachtoffer zijn ernstig, dat zien Suzanne en Michael meteen. Al gauw blijkt dat reanimeren niet meer helpt. Meerdere ambulances en een traumahelikopter ten spijt: terwijl zijn ouders zijn handen vasthouden, blaast Bam zijn laatste adem uit. Op het stoepje nog geen paar meter van zijn eigen huis.

De vrees van elke ouder wordt voor Suzanne en Michael plots realiteit. „Bam vertelde meerdere keren per dag dat hij van je hield en deelde ontzettend veel kusjes uit”, blikt zijn moeder terug. „Soms dreef hij dat zo door dat je hem echt moest zeggen dat we genoeg kusjes hadden gehad. Anders stopte hij niet. Na al die liefde, leven we nu op de automatische piloot.”

De moeder van de bestuurder had Bam vast
Elke dag staan de ouders op met het verdriet en gemis van hun kind, vertellen ze. Achter hun huis staat een gedenkmonumentje. ’Zo lief, zo mooi, zo klein, in ons hart zul je altijd bij ons zijn’, staat onder een foto van hun zoon. Maar het bleef niet bij die ene immens klap voor de familie. Later bleek de bestuurder, een plaatsgenoot van toen 18 jaar, geen rijbewijs te hebben. De vrouw die Bam vasthad na het ongeval, is de moeder van de bestuurder. De vrouw uit Kropswolde zat naast hem ten tijde van het ongeluk.

Hoewel politieonderzoek heeft uitgewezen dat het ongeval zeer waarschijnlijk niet te voorkomen was geweest − ook niet door iemand met een rijbewijs − blijven de ouders van Bam altijd met dat gevoel zitten: wat als de bestuurder wél de nodige ervaring had gehad? Dinsdag moeten zowel moeder als zoon voor de kantonrechter in Groningen verschijnen, die na de behandeling meteen uitspraak doet. Daar zullen de ouders beiden gebruikmaken van hun spreekrecht. Ook vragen ze een schadevergoeding.

Suzanne en Michael kunnen moeilijk accepteren dat er een lage straf te verwachten is. Omdat de aanrijding volgens de politie de bestuurder niet valt aan te rekenen, wordt hem enkel rijden zonder rijbewijs en gevaarlijk rijgedrag verweten. De moeder wordt vervolgd voor het feit dat ze het mogelijk maakte dat haar zoon zonder rijbewijs kon rijden. Dat zijn overtredingen waarop relatief milde straffen staan.

„Het dierbaarste bezit is de ouders afgenomen, en daar zal misschien slechts een boete voor de verdachten tegenover staan”, zegt advocaat Julia Verschoor die de ouders bijstaat. „Dat is een domper. Maar ze zullen daarin moeten berusten, hoe zwaar dat ook is.” Na eerdere berichtgeving in deze krant over de vervolging van zowel de zoon als de moeder door het Openbaar Ministerie, willen Suzanne en Michael aandacht vragen voor het grotere plaatje. Hun zoon werd het slachtoffer van een verkeersongeluk in een woonwijk. Vlak bij een basisschool, zelfs. „En dat mag nóóit meer gebeuren. Iedereen die in een buurt rijdt waar veel kinderen wonen, moet alert zijn. Altijd.”

En aan iedereen zonder rijbewijs doet het gebroken stel een oproep: „Kruip nóóit achter het stuur! Dit is wat er kan gebeuren. Zonder ervaring kan je mensen groot verdriet aandoen. Doe het niet! We krijgen Bam nooit meer terug, maar we hopen dat hij de laatste is geweest...”
  Bericht 
bruintje beer
Master
Ik krijg het gevoel dat de ouders elke vorm van verantwoordelijkheid naar de bestuurder toeschuiven. Volgens de politie was het ongeluk waarschijnlijk niet te voorkomen geweest; dan zouden die ouders toch ook bij zichzelf te rade moeten gaan.
  Bericht 
Dave
Webspecialist
daarom rij ik met dashcams, voor je het weet wordt er wat in je schoenen geschoven waar je niets aan kon doen
  Bericht 
Pen
Master
Citaat:
Boetes voor moeder en zoon na auto-ongeluk dat Bam (4) fataal werd

De 20-jarige Sem B., die op 24 februari 2021 de vierjarige Bam doodreed in Hoogezand, krijgt een boete van in totaal 1.250 euro. Hij wordt er voor gestraft dat hij zonder rijbewijs reed en gevaar op de weg heeft veroorzaakt. Zijn moeder, Carina R., liet dat gebeuren en krijgt daarvoor ook een boete.
B. en R. mogen ook twee maanden geen motorvoertuigen besturen. Sam B. krijgt bovendien een voorwaardelijke gevangenisstraf van één week, omdat het de tweede keer was dat hij zonder rijbewijs reed.
De uitspraak is het sluitstuk van een emotionele zittingsdag. De moeder van Bam deed haar verhaal, en de twee verdachten betuigden spijt.
Niet verantwoordelijk voor ongeluk
'Niemand heeft dit gewild', zei de rechter tijdens het uitspreken van het vonnis. Ze benadrukte dat geen enkele straf het leed van de nabestaanden kan verzachten.
De rechter houdt Sem B. er niet voor verantwoordelijk dat het ongeval heeft plaatsgevonden. Wel vindt de rechter dat B. gevaar op de weg heeft veroorzaakt, door niet voorzichtig genoeg te rijden nadat hij twee jongetjes had zien spelen.
Toch is het ongeval juridisch gezien de schuld van het 4-jarige jongetje Bam, legde de Officier van Justitie eerder dinsdagmiddag uit. Die had de auto voorrang moeten verlenen, maar rende plots de weg op. 'Ook iemand mét een rijbewijs had het ongeluk niet kunnen voorkomen', zei de officier, en de rechter gaat daarin mee.
Moeder ook bestraft
De moeder, Carina R., krijgt een geldboete van 1.090 euro. Ze wordt ervoor veroordeeld dat ze haar zoon zonder rijbewijs een auto liet besturen, en dat hij daarmee een gevaarlijke situatie heeft veroorzaakt.
De totale boete voor R. valt iets lager uit dan die van haar zoon. Dat komt doordat zij, in tegenstelling tot haar zoon, niet eerder is veroordeeld voor het rijden zonder rijbewijs.
Wat gebeurde er?
De 4-jarige Bam (uitgesproken als 'Bem') was op 24 februari 2021 aan de Neptunus in Hoogezand aan het spelen toen hij werd aangereden. Het jongetje werd gereanimeerd, maar dat mocht niet baten. Bam overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

Na het ongeluk legden buurtbewoners knuffels, autootjes, bloemen en kaartjes op de plek van het ongeluk. 'Ik vind het verschrikkelijk', zei een vrouw. 'Hij zat bij mijn dochter op school, hij kwam altijd heel enthousiast op ons af. Het is onbegrijpelijk dat dit is gebeurd.'
  Bericht 
dvdouden
Master
Pen schreef:
Toch is het ongeval juridisch gezien de schuld van het 4-jarige jongetje Bam, legde de Officier van Justitie eerder dinsdagmiddag uit. Die had de auto voorrang moeten verlenen, maar rende plots de weg op.
of de journalist heeft woorden verdraaid, of de OvJ kan wel een opfriscursus RVV gebruiken :/

En nog iets met juridische aansprakelijkheid van ouders voor de gedragingen van hun kinderen
  Bericht 
zadkine
Master
dvdouden schreef:
of de journalist heeft woorden verdraaid, of de OvJ kan wel een opfriscursus RVV gebruiken


Hoezo?

De schade aansprakelijkheid mbt kinderen (en zwakke verkeersdeelnemers) staat volledig los van de schuld bepaling.
  Bericht 
dvdouden
Master
Voorrang en voetgangers
  Bericht 
zadkine
Master
dvdouden schreef:
Voorrang en voetgangers


Welk artikel bedoel je daarbij?
Voetgangers hebben slechts voorrang als ze willen oversteken bij een zebrapad of als ze rechtdoorgaan op dezelfde weg terwijl het voertuig wil afslaan vanaf die weg.

Los daarvan ...onverwacht verkeers gedrag ...ook een braketester krijgt de rekening (als het bewezen wordt) voor de schade aan de persoon die er achterop rijdt.
  Bericht 
dvdouden
Master
Artikel 1
  Bericht 
bert65
Master
zadkine schreef:
Voetgangers hebben slechts voorrang

Voetgangers hebben nooit voorrang. Voorrang wordt geregeld door bestuurders onderling. Een voetganger op een zebra moet je voor laten gaan. Als je afslaat moet je rechtdoorgaand verkeer voor alten gaan. Verkeer = bestuurders en óók de voetganger.

dvdouden schreef:
Artikel 1


:thumb: :thumb:
Begrippen! Zeker de moeite waard om mensen de verschillen te laten zien.
  Bericht 
Bussloo
Master
dvdouden schreef:
of de journalist heeft woorden verdraaid, of de OvJ kan wel een opfriscursus RVV gebruiken

Ik kan de uitspraak (nog) niet vinden. Als deze al gepubliceerd wordt. Je staat er versteld van wat journalisten er soms van brouwen.
 Pagina 1 van 1  [ 21 berichten ]

Wie zijn er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

     
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
privacy policy