Pagina 1 van 1  [ 6 berichten ]
  Bericht 
BLikent
Master
Citaat:
’Gegevens ook nog eens illegaal verkregen’

Brussel beklaagt zich over boeteregen uit Londen: honderdduizenden weggebruikers de dupe van kleine lettertjes

LONDEN - Honderdduizenden EU-ingezetenen hebben ten onrechte milieuboetes gekregen terwijl ze in Londen rondreden. Liefst vijf Europese landen, waaronder Nederland, hebben een klacht ingediend bij de Londense autoriteiten die de boetes hebben uitgedeeld. Het gaat in totaal om 320.000 vergeven boetes van in sommige gevallen meerdere duizenden ponden.

Het draait allemaal om ULEZ, de Ultra Low Emission Zone, die sinds 2020 geldt voor hartje Londen. Oudere vervuilende voertuigen moeten een dagelijkse vergoeding betalen als ze de stad in willen rijden. Sinds afgelopen zomer geldt de maatregel voor vrijwel heel Londen, iets dat tot veel oproer heeft geleid in de stad.

Tal van EU-ingezeten kregen de afgelopen jaren te maken met onverwachtse boetes. Het zorgde eind vorige maand voor een rechtszaak waarbij tal van Nederlandse bedrijven bezwaar maakten tegen boetes van in totaal 6,5 miljoen pond. Ook Franse en Belgische bedrijven kregen te maken met torenhoge boetes.

Een onderzoek van The Guardian heeft uitgewezen dat de gegevens van tal van voertuigen op een illegale manier zijn verzameld door Euro Parking, een bedrijf dat in 2020 een contract voor vijf jaar kreeg om de boetes bij EU-ingezetenen te innen. Naar verluidt heeft de firma daar de afgelopen jaren tussen € 5 miljoen en € 10 miljoen aan verdiend.

Brexit
Het illegaal vergaren van gegevens over de EU-voertuigen heeft alles te maken met de Brexit. Sinds de Britten in januari 2022 officieel vertrokken uit de EU worden er geen voertuiggegevens meer gedeeld tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Euro Parking zou deze regel hebben geschonden.

Een van de grote problemen aan de ULEZ-regels is dat buitenlanders die in Londen willen rijden zich moeten registreren. Dit zou tenminste tien dagen voor de afreis naar Londen moeten gebeuren. Het staat allemaal in de kleine lettertjes: honderdduizenden Europeanen waren zich er dus niet bewust van.

Een ander probleem is dat er veel onduidelijkheid bestaat over welke voertuigen wel of niet acceptabel zijn voor een probleemloze rit door Londen. In tal van Europese steden gelden immers vergelijkbare regels, maar de details daarvan blijken van stad tot stad te verschillen. Een laatste klacht is dat veel EU-ingezetenen boetes kregen terwijl ze beschuldigd werden van het bezit van totaal andere auto’s, of zelfs vrachtwagens, dan waar ze in werkelijkheid in rondreden.

De Londense politiek gaat zich nu met de zaak bemoeien. Volgens Caroline Pidgeon, woordvoerder transport voor de lokale Liberal Democrats, moet er een grootscheeps onderzoek komen. Vooral het illegaal verzamelen van informatie zit haar hoog.
Bron: De Telegraaf

Zie Londenaren gaan 15 euro betalen voor rit in vervuilende auto
en
zie London LEZ/ULEZ bekeuring van nova_niek
  Bericht 
Abel1
Master
Ergste is nog, dat oa nederlandse en belgische gerechtsdeurwaarders mee hebben gewerkt door die informatie aan europarking door te geven.
Maar je hoort niet dat die vervolgt gaan worden, wat best gek is.
  Bericht 
Ducantoni
Master
Gewoon afschaffen, die milieuzones.
Als je wagen ooit een typegoedkeuring heeft verkregen, zou je zonder enige belemmering overal mogen rijden, in plaats van bij elke gemeentegrens te moeten afvragen of je aan de regeltjes voldoet die niet eens uniform zijn.
  Bericht 
bruintje beer
Master
Inderdaad. Lijkt wel of we terug in de tijd gaan, waar elke stad z'n eigen veldwachter met 'n eigen nukken en regels heeft.
  Bericht 
Walker
Master
 
EU-type goedkeuring... Sinds de Brexit mogen ze het met hun eigen normen en regels doen.
  Bericht 
Suggestief
Master
Als het andersom was geweest had Brussel een dikke middevinger opgestoken.
 Pagina 1 van 1  [ 6 berichten ]

Wie zijn er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

     
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
privacy policy