Pagina 1 van 1  [ 13 berichten ]
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
Amsterdam - Een automobilist die een parkeerboete kreeg omdat hij stilstond op een parkeerplek in de Kattenburgerstraat in het centrum, hoeft die boete niet te betalen. Volgens de rechtbank kon op basis van de foto's van de scanauto niet vastgesteld worden dat het om een geparkeerde auto ging.

De boete viel op 9 mei bij de automobilist op de mat. Vijf dagen eerder had hij volgens de gemeente geparkeerd zonder te betalen op de Kattenburgerstraat. De automobilist vond de boete onterecht en stapte uiteindelijk naar de rechter.

Tijdens de zitting, die december vorig jaar plaatsvond, vertelde hij dat hij een pakketje moest afleveren en dat het adres lastig te vinden was. Hij zette zijn auto langs de kant van de weg en keek daar op zijn mobiel waar hij precies moest zijn. Volgens hem duurde dat minder dan één minuut, draaide zijn motor nog en stonden zijn voorwielen in de richting van de rijbaan.

Volgens de rechtbank waren de foto's in deze zaak ook aanleiding voor twijfel. Zo was er te zien dat de bestuurder nog in de auto zat en wees de stand van de wielen er inderdaad op dat de bestuurder de parkeerplek 'op dat moment lijkt te willen verlaten en in de rijrichting wil invoegen'.

VONNIS RECHTBANK
"Bij een situatie van twijfel ligt het op de weg van de heffingsambtenaar – als degene die verplicht is tot het leveren van bewijs dat sprake is van een belastbaar feit – om een parkeercontroleur naar de desbetreffende locatie te sturen om te controleren of daadwerkelijk sprake is van parkeren", schrijft de rechtbank in het vonnis. "Dat schrijft de eigen werkwijze ook voor. De heffingsambtenaar heeft in dit geval geen parkeercontroleur naar de locatie gestuurd. Naar het oordeel van de rechtbank heeft de heffingsambtenaar daarmee in strijd met het zorgvuldigheidsbeginsel gehandeld."

Omdat het nu niet meer mogelijk is om alsnog een parkeercontroleur naar de locatie te sturen, heeft de rechtbank de boete vernietigd.

Parkeerboetes met de scanauto - hoe werkt dat?
De vaste werkwijze is dat een scanauto vanuit verschillende hoeken vier kleurenfoto's van het geparkeerde voertuig maakt. Als er vijf minuten na het maken van de scan van het kenteken geen parkeergeld blijkt te zijn betaald, worden de foto's naar een medewerker die op kantoor zit gestuurd.

Die medewerker bepaalt aan de hand van de foto's en een kaart van de locatie of er een boete verstuurd moet worden. Bij laden of lossen of in- en uitstappen gebeurt dat niet. Er kan twijfel ontstaan, doordat op de foto's te zien is dat er nog iemand in de auto zit, de foto's onduidelijk zijn of doordat de lampen van de auto nog aanstaan. Dan kan de werknemer een parkeercontroleur naar de locatie sturen.

Het gerechtshof oordeelde eerder dat deze werkwijze 'voldoende waarborgen voor de zorgvuldigheid van de bewijsgaring bevat'.

Bron: https://www.at5.nl/artikelen/224645/aut ... ten-kijken

Mooie uitspraak. :honger: :honger:
  Bericht 
Suggestief
Master
Die medewerker bepaalt aan de hand van de foto's en een kaart van de locatie of er een boete verstuurd moet worden.

Zit er dagelijks een kudde gluurders die foto's te beoordelen? Twijfel daaraan.
  Bericht 
bruintje beer
Master
Welnee, dat doet het doel van het automatiseren weer teniet.
  Bericht 
JonnyJohnson
F1 kenner '21
Dan kan de werknemer een parkeercontroleur naar de locatie sturen.


Dat gebeurt echt niet. Volgens mij is dit al eens een discussie geweest hier op het forum.
  Bericht 
Speedy J
Master
Paspop mee in de auto en wieletjes naar buiten draaien dus!
  Bericht 
Griffin
Master
LED lampjes aanzetten als je parkeert. Klaar. :[
  Bericht 
bert65
Master
JonnyJohnson schreef:
Volgens mij is dit al eens een discussie geweest hier op het forum.

Bij mij is die truc ook geprobeerd. Wat mij verbaast is dat ik het niet tot de rechtbank hoefde voort te laten slepen maar dat dit slachtoffer wel naar de rechtbank is geweest. Zou hij te laat in de pen zijn geklommen?

Jammer eigenlijk dat er niet dieper op de zaak wordt ingegaan voor wat betreft controle van de foto's én het na laten kijken door een controleur.
  Bericht 
Mr.Cabdriver
Master
bert65 schreef:
Zou hij te laat in de pen zijn geklommen?

:schudnee:
Citaat:
1. Met een besluit van 9 mei 2023 heeft de heffingsambtenaar aan eiser een naheffingsaanslag parkeerbelasting (de naheffingsaanslag) opgelegd.

2. Met de uitspraak op bezwaar van 26 mei 2023 heeft de heffingsambtenaar het bezwaar van eiser ongegrond verklaard.

bert65 schreef:
Jammer eigenlijk dat er niet dieper op de zaak wordt ingegaan voor wat betreft controle van de foto's én het na laten kijken door een controleur.

Citaat:
9. De rechtbank is van oordeel dat de scanfoto’s in deze zaak aanleiding hadden moeten geven tot twijfel of in het geval van eiser sprake was van parkeren. De rechtbank overweegt daartoe dat op de foto’s duidelijk te zien is dat eiser in de auto zit en dat de auto - gelet op de stand van de wielen - op dat moment de parkeerplek lijkt te willen verlaten en in de rijrichting wil invoegen. Deze combinatie van factoren kan er op duiden dat de bestuurder mogelijk net iemand heeft afgezet of net klaar is met laden en lossen en op het punt staat weer te vertrekken. De rechtbank volgt de heffingsambtenaar dus niet in zijn standpunt dat alleen ruimte is voor twijfel als er op de scanfoto’s activiteit buiten de auto te zien is die duidt op laden en lossen of in- en uitstappen, zoals bijvoorbeeld een deur die open staat, een persoon die uitstapt of als er iemand met een pakket naast de auto te zien is. De heffingsambtenaar gaat er daarmee aan voorbij dat op scanfoto’s ook andere zaken te zien kunnen zijn die aanleiding geven om te twijfelen of sprake is van parkeren.

https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:RBAMS:2024:115
  Bericht 
Abel1
Master
Gewoon weer ouderwets, door weer en wind, patrouille te voet door parkeerwachters.
Met bodycams zodat toch alles geregistreerd word, dat luie gedoe met flits apparaten en scan auto's moet maar eens over zijn, dat laat duidelijk zien dat het gaat om zoveel mogelijk geld te innen, en niet om overlast etc aan te pakken.
  Bericht 
regiorunner
Master
Hahahaha nou dat ging op dezelfde manier hoor..
  Bericht 
Ducantoni
Master
Als er vijf minuten na het maken van de scan van het kenteken geen parkeergeld blijkt te zijn betaald, worden de foto's naar een medewerker die op kantoor zit gestuurd.


Tijdsduur aangepast? Dat was toch tien minuten?
  Bericht 
Blaataap
Master
Tijdsduur is afhankelijk van de APV.
  Bericht 
zadkine
Master
Als er vijf minuten na het maken van de scan van het kenteken geen parkeergeld blijkt te zijn betaald


Wie verzint dit nou weer...

Ik betaal geen parkeergeld op dat moment.
Zoiets heet parkmobile / easypark.
Betalen per maand achteraf.

Zal wel bedoeld zijn (maar niet geschreven) dat een wagen binnen die 5 minuten aangemeld moet zijn als parkeerder.
 Pagina 1 van 1  [ 13 berichten ]

Wie zijn er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

     
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
privacy policy