Pagina 1 van 1  [ 7 berichten ]
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
AD schreef:
Alle mbo-studenten moeten vanaf 2026 verplicht een extra examen doen over burgerschap. Hiermee wil minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf verzekeren dat ook mbo’ers genoeg vaardigheden opdoen om mee te kunnen doen in een ‘steeds sneller veranderende samenleving’

Niet alleen taal en rekenen zijn volgens de overheid cruciaal om te kunnen functioneren in de samenleving; ook burgerschap behoort tot de zogeheten basisvaardigheden. Hieronder valt kennis over bijvoorbeeld de werking van de democratische rechtsstaat, het herkennen van desinformatie en het maken van goede financiële keuzes. Minister Dijkgraaf vindt dat het burgerschapsonderwijs ook op het mbo minder vrijblijvend zou moeten zijn.

Daarom wil de minister vanaf het schooljaar 2026-2027 een burgerschapsexamen verplicht stellen voor een mbo-diploma. Dit examen bestaat niet uit een kennistoets, maar moet op een portfolio gebaseerd zijn dat studenten zelf moeten samenstellen. De precieze invulling van het portfolio kan per opleiding verschillen. Deze kan bijvoorbeeld gevuld zijn met praktijkopdrachten, presentaties, verslagen van bezoeken of interviews. De boodschap is dat het opdoen van kennis over burgerschap niet alleen uit leren, maar ook uit doen bestaat.

Het burgerschapsexamen maakt deel uit van een breder initiatief om de basisvaardigheden van mbo-studenten te verbeteren. Onderzoek toont herhaaldelijk aan dat de kennis over basisvaardigheden onder jongeren afneemt. Dit is zorgwekkend, schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer, omdat basisvaardigheden een ‘onmisbaar maatschappelijk rijbewijs’ zijn. ‘Ik zie het als een belangrijke opdracht om samen met de mbo-instellingen het onderwijs in basisvaardigheden voor alle mbo-studenten te versterken’, aldus Dijkgraaf.

Extra opleiding
Het examen is niet de enige maatregel die Dijkgraaf implementeert. Hij wil ook een extra opleidingstraject verplicht stellen voor docenten die in het mbo lesgeven in taal, rekenen en burgerschap. Op dit moment kunnen instellingen iedereen inzetten voor deze vakken, mits zij een achtergrond hebben in het lesgeven. In de toekomst is ook voor deze vakken een specifieke opleiding vereist. Dit betekent dat ook ervaren docenten die al jaren lesgeven, zich zullen moeten bijscholen. De minister overlegt met mbo-instellingen over de exacte invulling hiervan.



De jeugd moet dus geïndoctrineerd worden met de eisen die de overheid als basis ziet. Enig eigen inzicht van de jeugd kan niet geaccepteerd worden. :boos: :boos:
  Bericht 
IsIkke
Master


Bijlagen :


  Bericht 
no justice
Master
Valt me nog mee dat lhbtqijksertopzz+ niet genoemd is.
  Bericht 
Dave
Webspecialist
vroeger noemden we dat maatschappijleer.

ik was weinig bij dat soort lessen. Wie dat wel doet is...

Citaat:
Leraar
Naast zijn baan als premier werkt Mark Rutte enkele uren per week als leraar. Op een middelbare school in Den Haag geeft hij een keer per week het vak maatschappijleer. Mark is al leraar sinds september 2008 en hij is er niet mee gestopt toen hij in 2010 minister-president werd.
  Bericht 
Raymond
Master
no justice schreef:
Valt me nog mee dat lhbtqijksertopzz+ niet genoemd is.

De alfabetmensjes.
  Bericht 
snovvdog
Master
Dave schreef:
vroeger noemden we dat maatschappijleer.

Daar kwam
het herkennen van desinformatie en het maken van goede financiële keuzes

Niet in voor, was meer gericht op politieke stromingen, sociale cohesie, en that's it pretty much.
Herkennen van desinformatie vind ik wel bijzonder, de Nederlandse media is ook niet echt objectief meer te noemen.

Kritisch nadenken is iets wat eigenlijk bij elke les wel meegegeven mag worden wat mij betreft.
maken van goede financiële keuzes

Dit hoort m.i. op de middelbare school thuis.
  Bericht 
superwormjim
Pro
Jammer dat
het herkennen van desinformatie

tegenwoordig niet meer via
snovvdog schreef:
Kritisch nadenken

aangeleerd wordt.

Wedden dat "do your own research" volgens het curriculum straks ´é´én van de zinsneden is waaraan je een complottheorie kunt herkennen? ;)

(Dat je het ook kunt lezen als een oproep om NIETS zomaar zonder meer context te geloven, inclusief de tekst waar het in staat zelf dus, gaat geloof ik voorbij aan de mensen die het maar complotteuze taal vinden.)
 Pagina 1 van 1  [ 7 berichten ]

Wie zijn er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

     
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
privacy policy