Pagina 1 van 1  [ 17 berichten ]
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
Indepen schreef:
Al sinds Al Gore’s film ‘An inconvenient Truth’ (2006) worden we in de media bedolven onder angstscenario’s over de stijgende zeespiegel. De Postcodeloterij verspreidt boekjes met de dreigende titel ‘Het water komt’. Als beeldspraak wordt ‘Amersfoort aan zee’ gebruikt, maar klopt dit doemscenario voor het wassende water?

Laten we eens op zoek gaan naar cijfers die deze stelling kunnen onderbouwen.

In Nederland is het Delftse Deltares hierin gespecialiseerd. Deltares meet op 6 punten langs de Nederlandse kust de daadwerkelijke zeespiegelstijging. Uit de rapporten van Deltares kan worden geconcludeerd dat de zeespiegel over de periode 1890-2017 met 18,6 cm per eeuw, oftewel 0,18 cm per jaar, is gestegen tot 6 cm boven NAP. Van een tempoversnelling is absoluut geen sprake, al meer dan 100 jaar niet.

Laten we dan eens kijken naar de berichten van het KNMI. Ondanks dat er sprake is van een geringe zeespiegelstijging presenteert het KNMI al meer dan 20 jaar scenario’s die anders voorspellen. In deze scenario’s is keer op keer sprake van een plotselinge versnelling van de stijging vanaf de verschijningsdatum van het rapport. Wetenschappelijke rapporten van het KNMI verschenen in 2006 en 2014. Achteraf beschouwd blijkt geen enkel scenario te zijn uitgekomen. De zeespiegel stijgt in werkelijkheid nog steeds constant, zonder enige vorm van versnelling. In het rapport van 2006 blijkt achteraf bezien de zeespiegelstijging in de grafieken te voldoen aan het laagste scenario, de constante stijging van 1,8 mm per jaar gedurende al meer dan 100 jaar. Alle andere scenario’s zijn niet uitgekomen. Sterker nog, in 2018 vond in de realiteit een sterke daling plaats van 7,2 cm ten opzichte van 2017.

In het KNMI-rapport van 2014 worden als belangrijkste oorzaken van de zeespiegelstijging in Nederland genoemd; het uitzetten van de oceanen door opwarming en verandering in het zoutgehalte, en het massaverlies van gletsjers en de ijskappen op Groenland en Antarctica. In het rapport van Deltares staat dat het smeltende en afkalvende ijs op Groenland juist níét in Nederland terecht komt.

Opmerkelijk is de plotselinge knik in alle grafieken rondom het jaar 2050 waarbij er nog eens een extra versnelling in de zeespiegelstijging zou gaan optreden. In het worstcasescenario was in 2006 de voorspelling dat de zeespiegel inmiddels (2022) met zo’n 15 centimeter zou zijn gestegen ten opzichte van het jaar 2000. De werkelijkheid is 36 mm, oftewel 3,6 cm.

Gebaseerd op het rapport (2013) van het IPPC, ‘het klimaatpanel van de Verenigde Naties’, meldt het KNMI in een lijvig rapport (2014) over ‘klimaatverandering’ dat de zeespiegel wereldwijd in de periode 1901-2010 gemiddeld met 1,7 mm per jaar is gestegen. Tussen 1993 en 2010 steeg het 3,2 mm per jaar, maar dat geldt dan weer niet voor de Noordzee.

Toch ging het KNMI daarvan uit in haar rapport van 2006. De zeespiegelstijging, waarvan men inmiddels heeft mogen vaststellen dat de voorspellingen niet zijn uitgekomen, verloopt nu echter nóg explosiever; in 2050 geen 35 cm maar 40 cm, en in 2100 geen 85 cm maar 100 cm. Gaan we weer terug naar de metingen van Deltares dan blijkt ook vanaf 2014 de zeespiegel nog altijd constant te stijgen met 1,8 mm per jaar.

In oktober 2021 verscheen het KNMI-rapport ’Klimaatsignaal‘21’. Het zal u inmiddels niet verbazen dat de scenario’s wederom nóg alarmerender zijn. De zeespiegel zal nu in het jaar 2100 stijgen met maximaal 1,2 meter. Mocht de Antarctische ijskap op de Zuidpool versneld smelten, dan komt volgens het IPPC en het KNMI in 2100 zelfs 2 meter zeespiegelstijging in zicht.

Terugkijkend naar het verleden is er geen enkele sprake van de voorspelde en versnelde zeespiegelstijging langs de Nederlandse kust. Ook blijkt dat een deel van de gemeten stijging wordt veroorzaakt door bodemdaling van 4,5 cm per eeuw. Wellicht wordt het eens tijd om de vraag te stellen welk doel het dient om middels zogeheten hockeystickgrafieken keer op keer, al 20 jaar lang, de indruk te wekken alsof “Amersfoort aan zee” een realistische voorstelling van zaken is bij een werkelijke stijging van 36 millimeter.





De rapporten en studies van het KNMI kunnen direct de prullenbak in. :honger: :honger:
  Bericht 
maarten28
Master
Onderzoeken naar de stijging van de zeespiegel die alleen op Nederland worden uitgevoerd zijn nietszeggend op het vlak van de zeespiegelstijging omdat Nederland ook kantelt, waardoor het noordwesten wel 5 cm per eeuw daalt. Dat is niet onsignificant!

Uiteraard maakt het in het kader van de problematiek voor Nederland (noodzaak voor hogere dijken) niet uit of het nu de zeespiegel is die stijgt of het land dat daalt.

Hier een plaatje van TNO over de verwachte daling en stijging van de bodem in Nederland. Hier is wel het een en ander over te vertellen natuurlijk. Almere daalt hard. Duh. Laat maar lekker afzinken. Je kunt wel begrijpen waarom redelijk onlangs drooggelegd land zinkt onder invloed van veel gewicht van woningen.
Groningen daalt ook. Aardgas.
De duinen dalen helemaal niet zo hard! Wel de veengronden erachter. Ook dat is gewoon wat wij met die veengronden doen. Als je veen ontwartert klinkt het in.

  Bericht 
Scaniafan
Master
Daarnaast houdt niemand er rekening mee dat met het plaatsen van windmolens en allemaal van die zooi in zee, om de stijging van de zeespiegel te voorkomen, de zeespiegel juist stijgt.
  Bericht 
basjuh1981
Master
Door slijtage komen er chemicaliën in het water wat gevolgen heeft voor het leven in de zee. De wieken slachten vogels en zorgen voor een verandering van windstromen.
  Bericht 
Masterdam
Master
Scaniafan schreef:
Daarnaast houdt niemand er rekening mee dat met het plaatsen van windmolens en allemaal van die zooi in zee, om de stijging van de zeespiegel te voorkomen, de zeespiegel juist stijgt.

:lol: Lijkt me terecht dat men daar geen rekening mee houdt.

Ik denk dat dat (niet-onderbouwd) tot nu toe voor 0,000000000000001% stijging heeft gezorgd. :kniktja:
  Bericht 
Bambi killer
Master
Ooh hans
  Bericht 
GerbiE
Master
Het is al eens andersom bekeken door Randall Munroe:
Hoe ver zou de zeespiegel dalen als je alle schepen aan wal haalt ?

link naar what-if.

spoiler: niet veel :lol:
  Bericht 
Walker
Master
 
Ad.nl schreef:
Atlantische Oceaan kan sneller dan gedacht stilvallen: ‘Werelddelen worden mogelijk onbewoonbaar’

Het noordpoolijs komt tot aan Nederland, de zeespiegel stijgt een meter, de Amazone is een grasvlakte en delen van de wereld zijn onbewoonbaar door extreme hitte: een greep uit de mogelijke gevolgen als de stroming in de Atlantische Oceaan stilvalt. En dat kan sneller gebeuren dan gedacht, ontdekten wetenschappers van de Universiteit Utrecht.


,,We gaan richting het kantelpunt”, vertelt onderzoeker René van Westen. ,,Sinds 1950 zien we dat de stroming in de Atlantische Oceaan afneemt, maar uit ons onderzoek blijkt dat het plotseling snel kan instorten. Daardoor kan binnen honderd jaar een compleet ander klimaat ontstaan. En dan hebben we écht een probleem.”


Het kan zomaar gebeuren... En dan is het help, we zijn over 100 jaar allemaal dood!

De kans op 3x achter elkaar de jackpot in de staatsloterij winnen is groter.
  Bericht 
Abel1
Master
Walker schreef:
als de stroming in de Atlantische Oceaan stilvalt


ik zeg een paar doorstroom pompen plaatsen, op wind energie dan stroomt het spul wel weer door, en anders wat duo ontstopper er in
  Bericht 
basjuh1981
Master
Dan moet eerst de aarde stoppen met draaien.
  Bericht 
Dave
Webspecialist
AD schreef:
Het noordpoolijs komt tot aan Nederland,


nou en?
  Bericht 
Dave
Webspecialist
Walker schreef:
vertelt onderzoeker René van Westen


Peehaa kandidaat. Zucht.


Bijlagen :


  Bericht 
dvdouden
Master
Walker schreef:
help, we zijn over 100 jaar allemaal dood!
die kans is wel vrij groot :jaja:
  Bericht 
Walker
Master
 
Dave schreef:
Het noordpoolijs komt tot aan Nederland,

nou en?


Elfstedentocht!
  Bericht 
Broadie
Master
basjuh1981 schreef:
Dan moet eerst de aarde stoppen met draaien.
:schudnee:
De Noordatlantische Wervel (North Atlantic Gyre) is wat we meestal bedoelen als we het vanuit Europees perspectief over de Golfstroom hebben. Die wordt inderdaad door de aardrotatie aangedreven (plus zonne-energie).
Waar de klimaat-experts het echter in deze contekst over hebben is de Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC), die de Golfstroom verder naar het noorden drijft en daardoor het Noordeuropese klimaat beïnvloedt. Deze AMOC zou kunnen instorten, wanneer smeltwater het zoutgehalte van het oceaanwater vermindert en zo de natuurlijke circulatie van warm en koud water wellicht gaat onderbreken.
Zonder AMOC komt de Golfstroom niet meer zo dicht aan Europa. Ook al draait de aarde vrolijk verder.
  Bericht 
superwormjim
Pro
Hm. :nah:
OK stop maar gewoon met jaartallen noemen dan.

(zie screenshots hieronder voor de samenvatting/tijdlijn)

Youtube video


Bijlagen :








































  Bericht 
superwormjim
Pro


Bijlagen :




























 Pagina 1 van 1  [ 17 berichten ]

Wie zijn er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

     
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
privacy policy