Postingstijd interval gedetecteerd van 58 dagen. Deze pagina bevat dus deels relatief oude berichten.

 Pagina 1 van 1  [ 29 berichten ]
  Bericht 
flitsgevaar
Master
 
Ik ben tot nu toe altijd radiatoren gewend. Straks hebben we overal vloerverwarming (beneden, boven slaapkamers etc)
Dit is een droogbouw systeem.

Nu had de installateur het erover om gewoon alles op 1 thermostaat te zetten. Het regelen per ruimte kan wel, maar zou best duur zijn (gevraagd hoe duur, wacht op offerte) en komen van de gedachte: radiatoren.

Is het inderdaad niet standaard om zoneregeling te hebben per vertrek? Wat zijn de voor/nadelen?

Leek mij zuiniger MET, want huiskamer warmer dan bijv een (kinder) slaapkamer.
  Bericht 
Mr.Cabdriver
Master
  Bericht 
GerbiE
Master
Voor zoneregeling moet je in elke ruimte een thermostaat hebben en daaraan (draadloos) gekoppeld een motorventiel op de verdeler. Ik vond de meerprijs aan de hoge kant en heb dat niet laten doen. Heeft ook alleen meerwaarde als je regelmatig de temperatuur anders wil hebben en dat doen we niet. De winst die je maakt door een lagere temperatuur 's nachts of bij afwezigheid wordt teniet gedaan door het extra energie die nodig is om de vloer weer op te warmen.

Wij hebben wél de slaapkamer wat afgeknepen op de verdeler waardoor daar minder warmte heen gaat.
  Bericht 
dvdouden
Master
flitsgevaar schreef:
Wat zijn de voor/nadelen?
Op het totaalbedrag van mijn installatie was de zoneregeling peanuts. Ik heb een bedrade variant want dat was makkelijk te realiseren in mijn geval, plafonds lagen eruit en de wanden moesten nog gestuct worden.
Voordeel is dat we nauwkeurig de temp per ruimte kunnen regelen en zo dus idd besparen. Bijv als de slaapkamer aan de achterkant door het zonnetje wat warmte krijgt hoeft daar geen water heen, terwijl dat bij de slaapkamer aan de voorkant in de schaduw wel nodig is om de boel op de gewenste temperatuur te houden. We hebben woonkamer en keuken op een graad of 19/20 staan, slaapkamers op 15.
Het voorkomt ook dat de rest van de woning koud wordt als in de woonkamer de houtkachel aan staat.

Qua materiaalkosten geeft dit wel een idee:
https://www.warmteservice.nl/Verwarming ... p/37654635
Regelaar + drie draadloze thermostaten, pakweg 600 euro. Komt nog een motor van pakweg 25 euro bij per groep op je verdeler.
  Bericht 
flitsgevaar
Master
 
Ik zal moeten gaan voor een draadloos systeem inderaad. 5 zones. Hmm als dat <1000 is zal ik dat er qua comfort wel uithalen (denk ik).
Vooral omdat de slaapkamers wel wat minder warm mogen. Beneden echt 20 en slaapkamers rond de 18 ofzo.

Nacht verlaging zal inderdaad wel meevallen. keuzes keuzes
  Bericht 
flitsgevaar
Master
 
Mr.Cabdriver schreef:


Bedankt. Die kende ik ja. Maar die verkoopt vooral zone systemen. Dus vraag is: doen of niet en waarom :hug:
  Bericht 
NoCashCow
Master
 
Hangt ook ervan af of je een warmtepomp hebt en wat je wensen zijn voor de slaapkamer. Als die ook studeerkamer zijn, dan wil je eigenlijk wel apart kunnen regelen. Voor een (pure) slaapkamer zou alleen een beetje bijverwarming in de winter genoeg zijn en die kun je wel vast afregelen met een ventiel.
Voor slaapkamers die studeerkamer zijn zou ik persoonlijk wel altijd een radiator nemen om de temperatuur snel te kunnen opwarmen tot studeertemperatuur en weer snel terug naar slaaptemperatuur door de radiator dicht te draaien. Vloerverwarming is daar altijd te traag voor. Die radiatoren voorzie je dan van een (klok)thermostaat op het ventiel.

Overigens wel een mooi systeem met die sturingen op de afsluiters van de individuele vloerverwarmingslussen.
  Bericht 
NoCashCow
Master
 
Nog even de prijzen gechecked. Valt me reuze mee. Als je dat haalt bij de bekende merken, ben je heel wat meer kwijt. Zou het zelf overwegen als ik nieuw moest beginnen.
Heb nu Honeywell draadloos bestuurde kleppen op kamer en keuken (meerdere radiatoren en plintheaters resp). Die wil ik via Home Assistant gaan aansturen. Want de regelalgoritmes van de H. kamerthermostaten zijn mogelijk niet geschikt.
  Bericht 
Broadie
Master
Waarom willen mensen een verwarming in de slaapkamer? Als je slaapt, lig je onder de wol. Met een open raam voor de frisse lucht.
Als je die ruimte ook tijdelijk overdag voor iets anders dan slapen gebruikt, kun je een IR-panel overwegen, al vind ik die nogal duur in vergelijking met vorig jaar juni, toen ik ze kocht.
  Bericht 
NoCashCow
Master
 
Een beetje de kou eraf is soms wel fijn. Maar als het meer is dan een slaapkamer, dan heb je andere bronnen nodig.
  Bericht 
Broadie
Master
Daarom zei ik: overweeg een IR-panel als je de slaapkamer tevens anders gebruikt. Maar voor het slapen is een verwarmde ruimte niet nodig. Kou is iets waar dekens voor zijn uitgevonden.
Een verwarmde slaapkamer suggereert dat men met dichte ramen slaapt. Niet echt gezond.
  Bericht 
flitsgevaar
Master
 
NoCashCow schreef:
Een beetje de kou eraf is soms wel fijn. Maar als het meer is dan een slaapkamer, dan heb je andere bronnen nodig.


Kinderen spelen daar ook, maken schoolwerk etc.
  Bericht 
NoCashCow
Master
 
Dan staan de mogelijkheden in de reacties. Zou de zones gewoon apart bestuurbaar maken. Ook handig als later het gebruik van de woning veranderd.
  Bericht 
adinsx
Master
dvdouden schreef:
Op het totaalbedrag van mijn installatie was de zoneregeling peanuts.


Op het totaalbedrag van het meerwerk, viel het wel mee hier :[

flitsgevaar schreef:
Ik zal moeten gaan voor een draadloos systeem inderaad. 5 zones. Hmm als dat <1000 is zal ik dat er qua comfort wel uithalen (denk ik).
Vooral omdat de slaapkamers wel wat minder warm mogen. Beneden echt 20 en slaapkamers rond de 18 ofzo.

Nacht verlaging zal inderdaad wel meevallen. keuzes keuzes


Ik heb er hier, als enige in de wijk geloof ik, wél voor gekozen. Ja, dat was best prijzig. € 2390 im de basis (3 draadloze Spider thermostaten van Itho op de slaapkamers 1e verdieping inclusief stelmotoren op de 12-groeps verdeler). Echter ik wilde op zolder de vloer ook kunnen regelen ivm realisatie slaapkamer en waskamer. Dus nog twee thermostaten erbij.

En dan was de boel nog afhankelijk van de hoofd-Spider-thermostaat in de woonkamer. Kortom, er moest nog een extra aansturing richting Warmtepomp zodat die ook aan zou gaan als in een ander vertrek dan beneden wel warmte of koelingsvraag zou zijn. Al met al 4k verder.

Belangrijkste redenen: Ik wil de slaapkamers niet laten meeverwarmen als de hoofdthermostaat beneden de boel verwarmt. Standaard staan alle extra thermostaten op de (minimale) 18 graden ingesteld. In de praktijk worden de zones in de herfst/winter nooit aangestuurd want de temperatuur zakt niet eronder. Alleen mijn thuiskantoor staat op minimaal 20 graden én verwarmd dus ook als er beneden geen warmtevraag is. In de herfst en kerstvakantie gaat ie op de slaapkamers van de kinderen ook iets omhoog omdat ze er dan meer spelen.

In de lente en zomer worden alle vloeren gekoeld (op de badkamer na, die verwarmd alleen).

Systeem is dus:
Itho Warmtepomp WPU55i 5G + 350L tapwater
12 groeps verdeler voor 1e en 2e verdieping met 12 stelmotoren voor de zoneregeling
10 groeps verdeler voor beneden met 10 stelmotoren voor eh, geen idee :[
Vijf draadloze Spider-thermostaten als 'Slave', maar met overrule richting WP (tip: markeer ze / plak ze vast anders stel je de temperatuur van de kamer ernaast in :roflol: :fp: )
Hoofd-Spider-thermostaat in de woonkamer.

Op alle spiders kan ik overigens ook de balansventilatie (ook van Itho) bedienen
  Bericht 
flitsgevaar
Master
 
Okee. Klinkt als duur. Maar wel comfortabel. Keuzes keuzes :-)
  Bericht 
NoCashCow
Master
 
1 Ding heb ik wel geleerd met al die WP en HA: voor wat het kost kun je een goed geïsoleerd huis 20 jaar 24x7 lekker warm hebben met een eenvoudige gas CV. Het is dat je van die verrekte roverheid graaierij op het gas af moet, anders was het weggegooid geld.
  Bericht 
flitsgevaar
Master
 
Ik ga nu niet meteen voor een warmtepomp hoor. Eerst de oude cv met wel lage temperatuur. Dan na een jaar ofzo kijken naar stookpatroon en de keuze maken. Of gas houden, of full electric.
  Bericht 
NoCashCow
Master
 
Goed plan. We hadden al een tijdje proef gedraaid met lage temperatuur, liepen tegen einde verduurzamingsbudget in verbouwingshypotheek en CV begint kuren te krijgen. Anders hadden we ook gewoon lekker gas gestookt tot minimaal einde contract (1 jan 2026).
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
Broadie schreef:
Waarom willen mensen een verwarming in de slaapkamer? Als je slaapt, lig je onder de wol. Met een open raam voor de frisse lucht.


:thumb: :thumb:

Op onze slaapkamer staat de verwarming nooit aan en het raam staat meestal open. Alleen bij strenge vorst gaat het raam dicht.
  Bericht 
adinsx
Master
Ramen zijn hier nagenoeg niet open omdat de balansventilatie dat 'frisse gevoel' wel geeft. Alleen einde zomer vind ik het wel lekker, en dan merk je meteen hoe geluidsdicht het huis is met het triple-glas. Wat een lawaai van een auto die langs rijdt, of überhaupt windgeruis. :lol:

NoCashCow schreef:
1 Ding heb ik wel geleerd met al die WP en HA: voor wat het kost kun je een goed geïsoleerd huis 20 jaar 24x7 lekker warm hebben met een eenvoudige gas CV.


Mwa... We kwamen uit een goed geïssoleerd nieuwbouwhuis (2009), en zouden daar nu dik 400,- per maand betalen voor de stadswarmte (34 Gj en stroom (3800kwh). Daarvan is ongeveer 95,- voor stroom, de rest voor de warmte. Met zonnepanelen zou ik alleen die 12x 95,- daar weg kunnen strepen.

Nu was het inderdaad een aardige investering (wat bij in de aankoopprijs + meerwerk) zat. Maar inclusief de 10k investering in zonnepanelen moeten het wel erg warme winters blijven wil ik het er niet uithalen gezien de energielasten nu 0,- zijn. Met een jaar of 8 is het wel terugverdiend.
*laat ik einde salderen even buiten beschouwing :[ *
  Bericht 
NoCashCow
Master
 
Dat is 1100 m3 aardgas equivalent voor de verwarming en warm tapwater. Kost 128 euro per maand onder het energieplafond. Wat heb je nu uitgegeven aan de zonnepanelen, warmtepomp installatie en home automation? 25k of zo? Met volledig salderen zonder renteverlies zit je dan al op 16 jaar. Dus in de praktijk met onderhoud, renteverlies en deels moeten betalen voor stroom zit je zo voorbij de economische levensduur van je installatie. Dat is de strekking van mijn opmerking.
  Bericht 
Abel1
Master
NoCashCow schreef:
al op 16 jaar.


Maar je zit niet vast aan stadsverwarming, en de grillige gasprijzen. is ook wat waard.
Maar is idd een beste investering die 25k maar ja waarde woning bij verkoop is ook weer meer.
  Bericht 
NoCashCow
Master
 
Stadsverwarming is volgens mij wel het ergste dat je kunt hebben. Een vriend van me had een appartement en had de verwarming nooit aan door meeliften met de buren. Voor het warm tapwater alleen betaalde hij al meer dan ik voor een heel huis..

Gasprijzen waren nooit echt grillig. Alleen de roverheid heeft er jarenlang veel bovenop gezet en nu heeft de markt een manier gevonden om op basis van wat gebeurtenissen er flink aan te verdienen. Verwacht dat het over een jaar of 2 weer stabiliseert.

De roverheid blijft een probleem helaas. Die zetten er makkelijk een euro per m3 bovenop in de toekomst en dan lijkt het alternatief goedkoop.
  Bericht 
Walker
Master
 
NoCashCow schreef:
Stadsverwarming is volgens mij wel het ergste dat je kunt hebben


punt.
  Bericht 
adinsx
Master
Zeker een punt, echter zit de installatie nu dus in een modern huis. Voor verwarming en warm tapwater verbruikt die bodemlus warmtepomp slechts 1800 kWh. Even omgerekend naar kuubs gas nog zo'n 180 m3. Ik geloof dat de hele investering wel uit kan. (los van de hypotheek die van 5,9% naar 1,8% is gezakt. O:) .

Algehele conclusie: Blij van stadsverwarming af, en prima timing naar gasloos. En comfortverhogend met geregelde zones. (en geen tochtroosters meer hier en daar, man wat lekker)
  Bericht 
djee
Tour de France kenner '23
GerbiE schreef:
Wij hebben wél de slaapkamer wat afgeknepen op de verdeler waardoor daar minder warmte heen gaat.


Onze slaapkamer staat dicht en die van de kinderen op 50% prima zone regeling.
  Bericht 
Dave
Webspecialist
GerbiE schreef:
Heeft ook alleen meerwaarde als je regelmatig de temperatuur anders wil hebben en dat doen we niet. De winst die je maakt door een lagere temperatuur 's nachts


heeft niet zozeer met winst te maken, slaap is slechter bij een te hoge nachttemperatuur
  Bericht 
Raymond
Master
IK heb het niet gedaan. Niet alleen uit kostenoverweging, maar omdat je dan een ingewikkeld systeem gaat krijgen waar je mee aan het kutten blijft 'want alles is afzonderlijk in te regelen' en dan moet het natuurlijk wel goed. Hier dus 1 thermostaat in de woonkamer die alles bepaalt en als ik hout stook heeft de rest van het huis gewoon pech en geen verwarming. De vloerverwarming van de slaapkamer heb ik volledig dichtgedraaid op de verdeler; een warme slaapkamer is niks.
  Bericht 
basjuh1981
Master
Raymond schreef:
Hier dus 1 thermostaat in de woonkamer die alles bepaal


Zo'n dictator heb ik ook. Lekker simpel.
 Pagina 1 van 1  [ 29 berichten ]

Wie zijn er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

     
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
privacy policy