Pagina 1 van 1  [ 17 berichten ]
  Bericht 
Archiebald
Master
Allen,

De afgelopen 18 maanden doet de lichtschakelaar van mn badkamer vreemd... Degene die erin zat toen wij het huis kochten werkte tot ongeveer 18mnd geleden. Daarna ging op de schakelaar het licht niet meer aan. Stoppenkast gecontroleerd, niets aan de hand. Schakelaar gedemonteerd, draden even met een kroonsteentje doorgelust ter controle. Werkt gewoon.

Nieuwe schakelaar erin, nog gevraagd bij de Hornbach of er speciale zijn voor badkamers, dat was niet zo.

Half jaar/driekwart jaar later, zelfde probleem. G*ds*mme..... Nu een wat betere/duurde schakelaar gehaald. Die deed het tot een paar dagen terug. Nu weer hetzelfde probleem. Geen licht als je de schakelaar omzet.

Ja soms. Vaak niet. Zit geen corrosie in de schakelaar, ding is niet vochtig van binnen. De badkamer is niet heel groot, maar het is daar ook niet nat ofzo.

Hoe komt dit nou en wat is hieraan te doen? Wat ik vind dit echt bloed irritant!
  Bericht 
Mr.Cabdriver
Master
Trekschakelaar?
Als die aan het plafond zit wil dat lusje waar het koord aan zit wel buigen en dan breken. Die dingen horen namelijk aan de muur.
Lusje is los te bestellen.
  Bericht 
Archiebald
Master
Nee, wandschakelaar. Zo'n klik/klak ding, zoals deze;

Afbeelding
  Bericht 
Dave
Webspecialist
Wat maakt jou overtuigd dat het de schakelaar is? Al aan de lamp (LED?) gewiebeld? Of, desnoods ook; even omwisselen met een ander in huis. Kan ook nog de fitting zijn. Als we het tenminste over zo'n soort lamp hebben. Je kan ook een hip ding hebben natuurlijk.
  Bericht 
dvdouden
Master
Klinkt als een slecht contact ergens, check inderdaad je lamp en fitting ook even op corrosie en kijk ook even naar de verbindingen in de centraaldoos. Best kans dat daar iets niet goed vast zit.

Er zijn niet heel veel punten waar het mis kan gaan, zie onderstaand schematje. In het midden je centraaldoos (waarschijnlijk in het plafond van je badkamer, best kans dat je lamp eraan hangt), daar komen de draden vanuit je meterkast binnen en worden via lasdoppen of lasklemmen verdeeld naar stopcontacten/lampen/schakelaars. 1 bruine fasedraad gaat naar je lichtschakelaar, een zwarte schakeldraad gaat weer terug naar de centraaldoos en van daar door naar de lamp. Vanaf de lamp loopt er een blauwe nuldraad terug naar de centraaldoos. Eventueel loopt er nog een geel/groene aardedraad van de lamp naar de centraaldoos maar die is in dit geval niet interessant. Dat zijn alle punten waar iets mis kan zijn:
-bedrading
-schakelaar
-fitting
-lamp
-contactpunten tussen bovenstaande
Ik denk dat je de schakelaar zelf ondertussen wel uit kunt sluiten. De lamp zelf zal ook prima zijn gok ik, die gaan over het algemeen gewoon stuk en dan doen ze helemaal niks meer.
Ik zou beginnen met alle aansluitpunten van de bedrading controleren, kijk of die wel goed vast zitten. Als het weer uitvalt: even de lamp uit de fitting halen en er een spanningzoeker insteken om te kijken of er wel spanning op staat.


Bijlagen :


  Bericht 
Broadie
Master
Controleer inderdaad eens de aansluitingen aan de lamp. Eigenlijk alle contacten dus waar draden vastgeklemd zitten. Als het probleem niet bij de schakelaar zit, zal het wel bij de lamp/armatuur/fitting zitten.
Uiteindelijk moet zo iets simpels als een lamp gewoon betrouwbaar kunnen werken, wanneer een 240V-aansluiting verder gewoon werkt.
  Bericht 
Archiebald
Master
Er ziten 4 GU10 lampen ingebouwd in het plafond. Die doen het dan gelijk allemaal niet. De reden dat ik aan de schakelaar denk, is omdat wanneer ik de schakelaar demonteer en de draden aan elkaar verbind de lampen altijd gewoon werken.

(ik zet dan natuurlijk wel de stop uit voordat ik begin.)
  Bericht 
Broadie
Master
De vraag blijft hoe die 4 lampen aangesloten zijn, qua bedrading. Welke contact-verbindingen zijn er? Het maakt niet uit of je 1 of 20 lampen hebt, het probleem moet ergens tussen schakelaar en lampen-aansluitingen zitten.
Archiebald schreef:
ik zet dan natuurlijk wel de stop uit voordat ik begin.
Op zich uiterst verstandig, al doe ik het soms zonder die ingreep, wanneer ik weet welke van de draden de fase is en welke de nul. Ook met 240V op de fase kun je nog steeds draden aansluiten, zolang je een geïsoleerde schroevendraaier gebruikt en uiteraard de blanke fase-draad niet aanraakt. Ik raad het niet aan, maar het kan wel, zolang je oplet en weet wat je doet.
  Bericht 
Griffin
Master
Schakelaars gaan maar zelden stuk. Alleen die moderne connectoren die er aan zitten geven wel eens problemen. Vooral als de doos waar de schakelaar in zit wat ondiep is. De kabel prop je dan in allerlei bochten er achter met kabelbreuk en/of slecht contact in de connector tot gevolg.

Hoeft niet per se de schakelaar te zijn natuurlijk. Grote kans dat alle verlichting uit ėėn centraal punt komt. Als daar een kroonsteentje gebruikt is, is de kans dat het probleem daar zit niet denkbeeldig. In mijn huis zitten belachelijk veel kroonsteentjes. Iedere klus aan de elektra die ik uitvoer hier verwijder ik er wel weer een paar.De combi kroonsteen en meeraderig snoer zonder busje is al helemaal dodelijk voor de betrouwbaarheid.

Zijn het overigens 230V lampen of (in badkamers niet ongewoon) 12V spotjes? In het laatste geval kan het ook nog de trafo zijn. Hoewel best betrouwbaar gaan die dingen in een badkamer vaak geen leven lang mee.
  Bericht 
Broadie
Master
12V, dat zou ook nog kunnen inderdaad. Dan zit ergens de trafo verstopt.
Dan zit er niets anders op dan de draden te volgen, hoe dan ook. Iets tussen schakelaar en lampen werkt niet betrouwbaar, of het nou een trafo is, of 240V verbindingen, of iets van allebei.
  Bericht 
maarten28
Master
En heel belangrijk: ziet die badkamer er verbouwd uit? Met spotjes 95% zeker. En dan heb je grote kans dat er iemand aan hep zitte hobby-e en dat je dus best wel wat rotzooi vindt.
  Bericht 
wellproc
Master
Als ik het zo lees heb je een draad die bijna gebroken is.
Door het gepruts aan de draden (verwijderen schakelaar, opnieuw monteren schakelaar) gaat het weer even goed, maar dat is niet de oplossing.
Kijk eens goed naar de draden die je in de schakelaar monteert. Hoe ver kun je die volgen het plafond in? Zijn ze nog helemaal netjes, of in allerlei krappe bochten geknakt?

En anders idd een trafo die op is. Pas nog gehad bij kennissen dat alle spotjes in 1x uit gingen. Dat was ook de trafo. Nieuwe er tussen en door.
  Bericht 
Broadie
Master
Of, beter: vervang de 12V dingetjes door 240V GU10 spots en ditch de trafo. De aanschafkosten zijn het niet.
Een bijna gebroken draad is in principe ook een brandgevaar, al kan dat meevallen en blijft het bij een ongemak.
  Bericht 
dvdouden
Master
Archiebald schreef:
De reden dat ik aan de schakelaar denk, is omdat wanneer ik de schakelaar demonteer en de draden aan elkaar verbind de lampen altijd gewoon werken.
Kan ook een rotte fase of schakeldraad tussen de centraaldoos en je schakelaar zijn. Op het moment dat je daar dan aan gaat zitten rommelen maakt het misschien weer contact en is het probleem weer even "verholpen".

Anyway, als het probleem weer optreedt: spanningszoeker tegen de contacten van de schakeldraad op de schakelaar houden, kijken of daar spanning op staat. Idem bij de contacten van de fasedraad van de schakelaar.
Als op beide spanning staat terwijl de lichten uit staan is je schakelaar in orde.
  Bericht 
Dikke Dakduif
Master
Broadie schreef:
Ik raad het niet aan, maar het kan wel, zolang je oplet en weet wat je doet.
Zo dacht ik er ook over maar ik leerde op de harde manier dat het niet altijd goed gaat :[
  Bericht 
dvdouden
Master
Schokkend :P
  Bericht 
Archiebald
Master
Thanks lui! Ik ga er komende dagen eens naar kijken met deze tips! Bloody irritant in ieder geval. Dus moet gewoon even goed gedaan worden nu.

Badkamer is ooit wel eens verbouwd ja, huis is uit 1922 :lol: Badkamer zal niet veel nieuwer zijn dan de jaren '90.
 Pagina 1 van 1  [ 17 berichten ]

Wie zijn er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

     
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
privacy policy