Postingstijd interval gedetecteerd van 716 dagen. Deze pagina bevat dus deels relatief oude berichten.

 Pagina 1 van 1  [ 48 berichten ]
  Bericht 
adinsx
Master
De wederhelft verwijt me vaak dat ik te lang nadenk over iets, mijn verweer: Ik wil niet verrast worden / wil het goed doen. En tja, dan kost het lampje ophangen, keuken monteren, boiler aansluilten (gisteravond) wat meer tijd, maar hey, dan klopt het tenminste.

Daarnaast technisch aangelegd, dus dan denk je al snel na over de kracht op iets. Is het stevig genoeg of kan het beter? Etc. Leuk om erover na te denken, zo ook deze simpele casus.
Op de zolderkamer van de oudste moet een hangstoel komen. Die hangstoel hangt aan een stevige nylondraad met haak, en mag tot 100kg belast worden. Ze is ~ 25 kg, en die 100 gaat ze hopelijk nooit halen :lol: .

Niettemin, er moet dus een haak aan een houten balk komen waar ik de stoel aan kan hangen. Er lopen twee forse balken over haar kamer n.a.v. de geplaatste dakkapel (4,6m breed). Prima dus om het daaraan te monteren.



Een montage-oog heb ik inmiddels ook. Iets kleiner dan ik dacht, maar dat is niet anders (irritant dat Click & Collect). Grofweg 37mm x 37 mm qua plaat.
Deze: https://www.praxis.nl/gereedschap-insta ... m/10022810

Schroeven, lang en kort, heb ik ook allemaal. Maar... waar ik dan (te lang) over nadenk:

Monteer ik hem op de kopse kant met lekker lange schroeven? Of... Op de lange kant halverwege de balk.
In beide gevallen is de kracht recht naar onder gericht, en zal de haak dus aan de hoogste kant het meest belast worden.






Vraag 2: Monteer ik hem zoals op de foto, of juist een kwartslag gedraaid?

Je merkt het wel, in de praktijk zal het weinig boeien, maar gewoon met een technische blik. Wat is de béste wijze?
Ik ben benieuwd naar de motivatie ;-)
  Bericht 
OlieTankeR
Master
 
Ik heb hier de schommel gewoon met schommelhaken in de hoek van de balk gedraaid. Is dat niet makkelijker dan zo'n beugel?
  Bericht 
Suggestief
Master
Heel kort;
Bij doorbuiging is het traagheidsmoment van de balk van groot belang waarbij de breedte in de berekening een factor 1 meetelt en de hoogte een factor 3.
Voor de sterkte telt de hoogte een factor 2 mee en de breedte 1 (weerstandsmoment).
Hoe groter de max. berekende momenten, hoe meer de balk kan dragen.

Hoogte (staand) is dus sterker dan breedte. Vloerbalken staan ook altijd.
Als die liggende balk goed aan de staande balk vast zit, maakt het niet uit.

Gebruik goede schroeven, bijv. Geen RVS.
  Bericht 
wellproc
Master
Als techneut: de kopse kant van die balk is de kant waar je niets op kunt schroeven... :[ O:)

Maarreh: ik zou of voor schroefhaken gaan, of dit oog met goede lange schroeven vastzetten.
Liever had je een grotere plaat gehad, dan kun je de schroeven verder uit elkaar flink vastzetten en mobiliseer je een groter deel van het hout voor het geval dat je dochter later toch overgewicht gaat ontwikkelen.

Voor 25 kg moet dit allemaal prima gaan.
Dus hop: vastschroeven en laat die meiden lekker schommelen.

Wil je de schommel ook samen met je vrouw gebruiken, dan zou ik wel ander bevestigingsmateriaal halen :devil:
  Bericht 
Walker
Master
 
In ieder geval niet met dat plaatje..

Draai in de smalle zijde van de balk een schommelhaak. Wel even boorboren.
  Bericht 
Dikke Dakduif
Master
Je kunt schroeven in de balk maar je kunt ook een gat boren door de balk en dan bouten & moeren gebruiken. Aan de andere kant van de balk kun je dan ringen of een plaatje gebruiken om de kracht over een groot oppervlak te verdelen. Niet de mooiste oplossing, wel de stevigste.
  Bericht 
Pita
Master
 
Bouten en moeren en een plaatje gebruiken, niet verkijken op die 25 kg. eigen gewicht, als ze gaan schommelen dan komt er wel wat meer gewicht op. Je niet vergissen het zijn kinderen en als er eens een vriendinnetje komt, dan gezellig met z'n tweeën in die schommel. Bouten en moeren M8 of beter M10
  Bericht 
wellproc
Master
Pita schreef:
Bouten en moeren en een plaatje gebruiken, niet verkijken op die 25 kg. eigen gewicht, als ze gaan schommelen dan komt er wel wat meer gewicht op. Je niet vergissen het zijn kinderen en als er eens een vriendinnetje komt, dan gezellig met z'n tweeën in die schommel. Bouten en moeren M8 of beter M10


Dat is ook waar ja. En door en door monteren geeft je de mogelijkheid een flinke achterplaat te gebruiken. :kniktja: :thumb:
  Bericht 
BLikent
Master
Monteren als in de laatste foto; wel midden in de balk.

Ipv een haakje zou ik het touw vastmaken met een -stevige- karabijnhaak. Dan kan de schommel/hangstoel er niet afschieten als er bewogen wordt. Goede karabijnhaken (professioneel - bergbeklimmers) kan je goed bij de Decathlon kopen.
  Bericht 
adinsx
Master
Dank voor de vele interessante tips. En zelfs een technische ;-).
Draadeind erdoorheen met schommelhaak had ik ook aan zitten denken, of er een in de punt onderaan erin draaien. Heb er niks van in huis, dus zal het moeten bestellen en ophalen. Fijn dat het kan, maar waardeloos als je gewoon even wil rondsnuffelen in een Hornbach met wat de opties zijn. :[

Duik zo maar weer de webwinkel van Praxis en Hornbach in dus. Dóór de balk heen met draadeind, stevige plaat en moer is de meest safe-constructie. Goede karabijnhaak erbij inderdaad, en klaar.
De balken moeten ook nog een laklaagje krijgen (donker grijs als ik goed opgelet heb :x ) , dan kan ik daar meteen rekening mee houden.

Pita schreef:
Je niet vergissen het zijn kinderen en als er eens een vriendinnetje komt, dan gezellig met z'n tweeën in die schommel. Bouten en moeren M8 of beter M10


Daar had ik inderdaad nog niet bij stilgestaan. Dat gaat natuurlijk gebeuren.

wellproc schreef:
Wil je de schommel ook samen met je vrouw gebruiken, dan zou ik wel ander bevestigingsmateriaal halen :devil:


"Hang de stoel niet hoger dan 45 cm boven de vloer", krijgt wel een ander perspectief nu :roflol:
  Bericht 
adinsx
Master
"Belastbaar tot 360 kg"
Dat lijkt me wel zat M10x100 oogbout
  Bericht 
Flyer
Respect
 
Die "360kg" komt ook aan de balk te hangen. En niet rechtstandig, maar soort schuine kracht / torsie. Zorg voor een ruime verdeling van die kracht. Dus metalen plaat aan beide kanten van de balk, zodat er een groter oppervlak is, ipv alleen de bout. (Is ook al hierboven genoemd...)
  Bericht 
DidbeZ
Master
Zorg dat het touw minder kan dragen dan de bevestiging. In het ergste geval knapt het touw (en heb je een bijzonder teleurgestelde en boze dochter) maar is je balk nog heel...
  Bericht 
adinsx
Master
Nou, het is gelukt hoor. M8 X 100 oogbout, 35x35 mm plaat erachter (groter was niet te vinden), twee moeren aan de andere kant van de balk en klaar. Alleen binnenkort de S-haak nog vervangen voor een karabijn.

Het resultaat, twee blije dochters :thumb:

(En morgen waarschijnlijk ruzie omdat de jongste bij de oudste op de kamer in de hangstoel wil)


Bijlagen :






  Bericht 
JonnyJohnson
F1 kenner '21
adinsx schreef:
Het resultaat, twee blije dochters


Daar gaat het om :thumb:
  Bericht 
djee
Tour de France kenner '23
Nog een stoel kopen dus.
  Bericht 
adinsx
Master
djee schreef:
Nog een stoel kopen dus.


De jongste heeft, zoals in de meeste huishoudens denk ik, de kleinste slaapkamer. Maar die is helemaal blij met haar halfhoogslaper, bureau en muziekhoek eronder.

Komende tien jaar red ze zich daar prima O:)
  Bericht 
djee
Tour de France kenner '23
adinsx schreef:
jongste heeft, zoals in de meeste huishoudens denk ik,


:jaja: factor 4 :roll: was geen rekening mee gehouden met de bouw.
  Bericht 
lacheisleuk
Master
 
adinsx schreef:
De jongste heeft, zoals in de meeste huishoudens denk ik, de kleinste slaapkamer
In het eerste huis wel, alhoewel het verschil niet heel groot was. In het tweede huis heb ik mijn broertje de keuze gegeven, ik studeerde toen en had niet verwacht dat de huizenmarkt zo overkookt zou raken (en ik zo lang over mijn studie zou doen. :fp: ).
  Bericht 
flitsgevaar
Master
 
Hoe heb je de andere kant vast gemaakt? 2 moeren na elkaar. Of met zo’n ringetje ertussen?
  Bericht 
adinsx
Master
Een zelfborgende bedoel je?

adinsx schreef:
twee moeren aan de andere kant van de balk en klaar.


Aan beide kanten zo'n dikke plaat, en dan twee moeren, maar die tweede moer moet nog een zelfborgende worden voor de zekerheid.
Met het opruimen van de garage kwam ik die tegen (sowieso had ik meer dan ik dacht :roflol: ), dus die moet er nog op dit weekend.

Dochterlief zit er elke dag in, en ook de wederhelft zei: "die zit écht lekker". En dat voor ik meen 20,- :lol:
  Bericht 
Broadie
Master
Wat moeten die 35x35 plaatjes precies doen? Aan de achterkant verdeelt het inderdaad iets van de belasting over een groter oppervlak. Maar aan de kant van het oog doet het niet zo veel, tenzij de plaat zowat aan het oog vastgelast zit.

Je hebt nu eenmaal een koppel dat vanuit het oog naar de balk wordt uitgeoefend, met het contact-oppervlakje tussen oogbout en houtwerk als onbedoeld draaipunt. Die moer moet dan wel erg stevig vastzitten, wil die iets bijdragen aan de stijfheid van het geheel, zodanig dat het koppel op het plaatje terecht komt en niet op de paar houtvezels die de pech hebben de bout te moeten ondersteunen.
Met die moeren zorg je er weliswaar voor dat de bout niet in zijn eigen lengte-richting kan vroeten, maar je verhindert niet dat de belasting op de houtvezels terecht komt. Om dat voor te zijn had er een metalen bus in het gat gemoeten, die een geheel vormt met het hout-oppervlak.
  Bericht 
adinsx
Master
Klopt, je hebt gelijk wat betreft het plaatje aan de kant van het oog, maar... Met de kracht die erop komt, (25 kg dochter + 2 kg hangstoel. En vooruit, met stootkracht wat meer als ze erin ploffen) denk ik dat het oog toch best tegen het plaatje aanblijft. Ik heb hem flink strak aangetrokken waarbij beide plaatjes iets in de balk drukken.
Metalen bus heb ik er inderdaad niet doorheen geramd, dus de bout steunt op de houtvezels, maar omdat de balk scheef zit toch vooral aan de achterzijde, verwacht ik.
Ik heb er geen berekening van gemaakt incl. hoek uitmeten :lol:
  Bericht 
dvdouden
Master
In mijn zoektocht naar een bevestiging voor een hangstoel aan een nokbalk verwijst Google me naar dit topic (goed ge-SEO’d Dave ;) ) dus dan dit draadje maar een schop geven.

Mijn situatie is iets anders dan die van adinsx. De bevestiging moet aan de onderkant van de nokbalk komen (75x170), maar de nokbalk verdwijnt straks achter de gipsplaten. Het oog moet dus een cm of 8 onder de nokbalk komen.

Nou ken ik mijn dochter wel een beetje, dat oog gaat ook zijwaartse krachten te verduren krijgen. Ik zat eerst te kijken naar een U beugel met onderin een stuk M16 schroefdraad, daar kan dan een oogmoer aan geschroefd, hoogteprobleem opgelost, maar ik vraag me af of dat zijwaartse krachten heel fijn gaat vinden.

Zijn hier nette oplossingen voor?


Bijlagen :




  Bericht 
dvdouden
Master
Hmmm. Een stuk balk onder de nokbalk bevestigen die iets onder het plafond uitsteekt en dan een standaard schommel/boksbal beugel monteren is natuurlijk ook nog een optie…


Bijlagen :


  Bericht 
Raymond
Master
adinsx schreef:
Op de zolderkamer van de oudste moet een hangstoel komen.

Ook een manier om te vragen hoe je een love swing op je eigen slaapkamer monteert.
  Bericht 
basjuh1981
Master
:lol:
  Bericht 
BLikent
Master
Een paar van deze helpt je:



Heb je vast wel ergens rond slingeren hangen...
  Bericht 
dvdouden
Master
Raymond schreef:
Ook een manier om te vragen hoe je een love swing op je eigen slaapkamer monteert
:lol:

Maar ik ben er denk ik al uit. Balkje van 300x80x75mm aan de nokbalk bevestigen met een paar PFS+ 8x200 schroeven en de ophangbeugel ook, zou stevig genoeg moeten zijn om een klein paard aan op te takelen :D
  Bericht 
wellproc
Master
dvdouden schreef:
klein paard


Zo kun je je partner ook noemen ja :oops:
  Bericht 
Piet_Piraat
Master
Ik betwijfel of die love swing nu nog veel gebruikt gaat worden :lol:

Of worden het van die vleeshaken?
  Bericht 
wildplasser
Die hard
Toch FF bij Easytoys kijken voor dit soort bevestigingen.
  Bericht 
dvdouden
Master
wellproc schreef:
Zo kun je je partner ook noemen ja :oops:
beter dan “boksbal” O:)
  Bericht 
lorat
Master
Het voordeel van een boksbal is dat die niet terugslaat.
  Bericht 
Dave
Webspecialist
dvdouden schreef:
goed ge-SEO’d


was.. nu wordt het omlaag gewaardeerd vanwege heksualisering met een s (echt verhaal, dat gebeurd)
  Bericht 
lorat
Master
met een t
  Bericht 
NoCashCow
Master
 
Als je 8cm moet verlengen, dan moet je wel serieus rekening houden met de dwarskracht op de constructie. Zou kijken of je het goed zijwaarts kunt afsteunen op de constructie.
  Bericht 
dvdouden
Master
Dan zou ik een slaper tussen de nokbalk en gording moeten plaatsen. Ja dat kan, maar is wel een beetje overkill denk ik.

Ik ga de boel denk ik gewoon ophangen en me dan even flink uitleven op die hangstoel om te kijken wat er gebeurd. :thumb:
  Bericht 
BLikent
Master
Blijft over dat je op schommelhaak moet googlen voor alle verschillende mogelijkheden.
  Bericht 
Mr.Cabdriver
Master
Druk je kinderen op het hart dat ze er niet in gaan staan.
Ik ken het verhaal van een jochie dat zichzelf opging.
Wond het ding op, ging erin staan en draaide rondjes. Vond ie leuk.
Raakte met zijn hoofd in de touwen verstrikt.
Toen ze hem vonden was hij al buiten kennis.
Leefde nog een paar jaar als kasplant.
  Bericht 
adinsx
Master
Hier hangt ie nog prima overigens. En er heeft een tijd een 60kg bokszak aan gehangen toen de oudste niet kon voetballen ivm blessure maar wel de energie kwijt moest. :lol:
  Bericht 
dvdouden
Master
Goedgekeurd. :thumb:

Hele installatie geeft geen krimp als ik erin ga zitten en ga slingeren. Twee 4x2” balken op elkaar als vulling gebruik. Vier PFS+ 8x200 schroeven gebruikt om alles vast te zetten. De vulbalken voorgeboord met 8mm, de nokbalk met 4mm. Accuboormachine kon het allemaal net aan :lol:

De schroeven waarmee de koppeling vast zit heb ik onder een hoek van ongeveer 5 graden geplaatst ipv loodrecht de nokbalk in. Dat zou moeten voorkomen dat de boel in één ruk uit de nokbalk getrokken kan worden.

Voor ongelukken ben ik niet heel bang, de koppeling kan draaien, dus touwen zullen nooit gedraaid raken. De veer vangt schokken bij wild gebruik mooi op, vooral bedoeld voor een boksbal maar werkt bij enthousiast gebruik van de stoel ook prima.


Bijlagen :


  Bericht 
dvdouden
Master
dvdouden schreef:
De schroeven waarmee de koppeling vast zit heb ik onder een hoek van ongeveer 5 graden geplaatst ipv loodrecht de nokbalk in


Dit dus


Bijlagen :


  Bericht 
Dave
Webspecialist
zit als een huis
  Bericht 
R
Master
En dan die schroevendraaiers op de foto zetten :lol: .
  Bericht 
Dave
Webspecialist
echte handpalmkillers
  Bericht 
dvdouden
Master
Die worden voornamelijk als beitel gebruikt O:)
  Bericht 
BLikent
Master
Nu nog even tegen je dochter zeggen dat ze haar kamer moet opruimen... :woop:
 Pagina 1 van 1  [ 48 berichten ]

Wie zijn er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

     
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
privacy policy