Pagina 1 van 1  [ 6 berichten ]
  Bericht 
flitsgevaar
Master
 
Aangezien we zelf bezig zijn met een grote verbouwing, regelmatig gesprekken met architecten en aannemers. Volgens vooral de architect merkt hij dat door middenhuur regulering veel projecten stoppen en hij dus minder werkt heeft. Dat, naast de hoge bouwprijzen (grond en materiaal) maakt dat de bouw langzaam aan stilvalt en de eerste aannemers het loodje leggen.

Is dit echt iets wat groter speelt in NL, of meer in deze regio ivm het afzeggen van enkele projecten in de randstad waar onze architect vooral werkzaam in is.
  Bericht 
Blaataap
Master
Speelt in heel NL, maar heeft niks te maken met middenhuurregulering. Deze problematiek komt voort uit het Bouwbesluit en de verplichting om BENG1/2 of HENG te moeten bouwen tegenwoordig. We zien als gemeente, maar ook in de regionale overleggen komt dit terug, dat woningen die voorheen 2 - 2,5 ton moesten kosten nu minstens 3,5 ton moeten kosten. Sociale huurwoningen zijn al bijna niet meer economisch om te bouwen, daar gaat heel veel gemeentelijk geld nog bij om dat mogelijk te maken.

Dus ja, we zien dat projecten stil komen te liggen door de bouwkosten. Nee, dat heeft niks te maken met middenhuurregulering.
  Bericht 
Walker
Master
 
https://www.bnr.nl/nieuws/bouw-woningma ... e-kwartaal

Citaat:
Volgens Groot valt de daling niet los te zien van de opgelopen rente, het is duurder voor huizenkopers om woningen te financieren. De vraag naar woningen daalde wat, de prijzen gingen daar een beetje in mee, maar de nieuwbouw kan niet volgen, zegt Groot. 'Nieuwbouw is duurder geworden, steeds minder projecten halen de eindstreep.'

Bouwlocaties en stikstof

Er zijn echter meer redenen voor de verkoopdaling. Zo is het volgens het CBS moeilijker geworden om geschikte bouwlocaties te vinden en maken stikstofproblemen het lastiger om een milieuvergunning te krijgen. Daarnaast kampen gemeenten met personeelstekorten voor het verlenen van bouwvergunningen. Zo daalde het aantal vergunningen voor het mogen bouwen van nieuwbouwwoningen met 19,4 procent.


Bedenk daarbij dat bij veel projecten een mix van koop/huur nodig is om de huurwoningen betaalbaar te houden. Wie betaalt dat dan? juist, de koper van de koopwoning... Vandaar ook de achterlijk hoge grondprijzen.
  Bericht 
Blaataap
Master
Walker schreef:
Bedenk daarbij dat bij veel projecten een mix van koop/huur nodig is om de huurwoningen betaalbaar te houden. Wie betaalt dat dan? juist, de koper van de koopwoning..


Dit is eigenlijk altijd wel zo geweest. Alleen niet in de mate waarin het nu noodzakelijk is (en dan zijn er ook nog gemeenten die allerlei fondsen hebben opgericht t.b.v. de bouw van sociale huurwoningen om de koper en de woningbouwstichting te ontlasten).
  Bericht 
Mr.Cabdriver
Master
Walker schreef:
Bedenk daarbij dat bij veel projecten een mix van koop/huur nodig is om de huurwoningen betaalbaar te houden. Wie betaalt dat dan? juist, de koper van de koopwoning... Vandaar ook de achterlijk hoge grondprijzen.

Die redenatie werkt andersom ook.
  Bericht 
Walker
Master
 
Als in?

Ik zie meer "series van 1" gebouwd worden in koopwoningen dan als huurwoning...
 Pagina 1 van 1  [ 6 berichten ]

Wie zijn er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

     
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
privacy policy