Postingstijd interval gedetecteerd van 218.1 dagen. Deze pagina bevat dus deels relatief oude berichten.

 Pagina 1 van 1  [ 49 berichten ]
  Bericht 
no justice
Master
Nrc schreef:
Politiecommissaris: ‘Agent met een hoofddoek moet kunnen’

Racismebestrijding De landelijk coördinator voor de bestrijding van racisme en discriminatie binnen de politie vindt het oude argument dat uniformiteit neutraliteit uitstraalt, niet langer houdbaar.

Marcel Haenen

31 oktober 2022 om 16:25

Leestijd 2 minuten

Het past beter bij deze tijd om diversiteit – ook in hoe je eruit ziet – toe te laten, zegt commissaris Johan van Renswoude.Foto Jeffrey Groeneweg/ANP 

Agenten zou moeten worden toegestaan een hoofddoek of andere religieuze kleding of symbolen te dragen. Dat zegt de landelijk coördinator voor de bestrijding van racisme en discriminatie binnen de politie, commissaris Johan van Renswoude, in een interview met NRC.

„Het past beter bij deze tijd diversiteit – ook in hoe je eruit ziet – toe te laten. Daarmee communiceer je als politieorganisatie pas echt goed dat je van en voor iedereen bent”, zegt Van Renswoude. Hij werd deze zomer na een reeks racistische incidenten bij de politie door de korpsleiding aangesteld om effectieve maatregelen te ontwikkelen voor een „strengere aanpak” van racisme bij de politie. De coördinator racismebestrijding zegt dat het oude argument dat uniformiteit bij de politie neutraliteit uitstraalt, niet langer houdbaar is.

„In de huidige superdiverse en sterk polariserende samenleving is deze uniformiteit in de ogen van veel groepen niet neutraal en een exponent van overheidsgezag dat veel minder wordt geaccepteerd. Versterking van neutraliteit van de politie is juist in deze tijd essentieel.”

Gevoelig debat

Van Renswoude wil een groep van experts om advies vragen om de discussie verder te brengen. Het debat ligt „politiek, maatschappelijk en intern bij de politie hartstikke gevoelig”, zegt hij. „Ook binnen de islamitische gemeenschap is er bijvoorbeeld geen consensus over. Ik heb verschillende moslima’s gesproken die zeggen dat we echt heel goed moeten nadenken voor we dit pad op gaan. Ik heb me daarom voorgenomen een groep deskundigen bijeen te brengen die advies moet uitbrengen over deze kwestie.”

Vijf jaar geleden pleitte de toenmalige Amsterdamse politiebaas Pieter-Jaap Albersberg om bijvoorbeeld een hoofddoek bij het uniform toe te staan. Het zou helpen agenten met een migratieachtergrond te kunnen werven. Toenmalig korpschef Erik Akerboom verwees het idee meteen naar de prullenbak. Er was volgens hem „geen draagvlak” voor dit idee dat „de gelederen polariseert”.

Lees ook:Hoofddoek bij agentes, waarom niet?

Eerder dit jaar oordeelde het College voor de Rechten van de Mens dat buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) wel een hoofddoek of andere religieuze symbolen zouden moeten kunnen dragen. „Mensen moeten worden beoordeeld op basis van hun feitelijke handelen en gedrag en niet op veronderstellingen gebaseerd op hun uiterlijke kenmerken.” Ambtenaren moeten objectief en onafhankelijk zijn. Kledingvoorschriften mogen er niet toe doen. „De aanname dat mensen die zichtbaar religieus zijn hun functie niet onpartijdig kunnen uitoefenen, is stigmatiserend en bovendien niet effectief”, aldus het college. Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid, VVD) wees dit idee in maart van dit jaar af.

Ook de voorzitter van de grootste politievakbond NPB, Jan Struijs, wijst de suggestie van de coördinator racismebestrijding af. „Een hoofddoek of keppeltje voor uitvoerende politiemensen in uniform roept helaas in deze maatschappij vooral agressie op. Laten we eerst beginnen met het creëren van een inclusieve en veilige politieorganisatie. Dat is topprioriteit en al moeilijk genoeg.”

Glashelder tussen de oren landen

De politie heeft een communicatiebureau ingehuurd dat moet bedenken hoe de normen bij elke politiemedewerker „glashelder tussen de oren landen”, aldus Van Renswoude. „We willen dit op een hele indringende manier doen.” Kort na de jaarwisseling moet dit gebeuren.

Volgens Van Renswoude zijn de huidige normen onvoldoende duidelijk. „Er is te veel ruimte om onder het mom van bijvoorbeeld humor of stoom afblazen je eigen grenzen centraal te stellen en niet die van de organisatie. Agenten vragen zich nu af: kan ik dan helemaal geen grap meer maken? Ik vind oprecht dat een grap met racistische intonatie niet in onze organisatie hoort.”

Om van de politie een meer diverse organisatie te maken, moet het leiderschap volgens Van Renswoude wel worden versterkt. Alle chefs binnen de politie, van teamchefs tot leden van de korpsleiding, zullen een speciale opleiding krijgen voor inclusief leiderschap „om te komen tot de gewenste cultuurverandering”.



Waar gaat dit land heen?
  Bericht 
djee
Tour de France kenner '23
Naar de kloten.
  Bericht 
Dikke Dakduif
Master
no justice schreef:
Waar gaat dit land heen
Met het land is niets mis, maar helaas zitten we opgescheept met een gigantische parasitaire organisatie die een krimpende groep burgers structureel berooft en het geld aanwent voor allerlei bullshit.
  Bericht 
Broadie
Master
no justice schreef:
NRC schreef:
De coördinator racismebestrijding zegt dat het oude argument dat uniformiteit bij de politie neutraliteit uitstraalt, niet langer houdbaar is. „In de huidige superdiverse en sterk polariserende samenleving is deze uniformiteit in de ogen van veel groepen niet neutraal en een exponent van overheidsgezag dat veel minder wordt geaccepteerd. Versterking van neutraliteit van de politie is juist in deze tijd essentieel.”
:huh: Uniformiteit zou juist wel het summum van neutraliteit moeten zijn. Het is ook het argument voor school-uniformen in de Angelsaksische wereld: dankzij uniformen worden onderliggende sociale verschillen vereffend en geneutraliseerd. Wie rijk is of arm doet er dan niet meer toe. Afkomst en status worden verborgen onder het uniform.
Politie is nu eenmaal deel van het overheidsgezag. Als je daaraan gaat tornen, ben je je autoriteit al kwijt, nog voordat anderen het je afnemen.
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
Citaat:
Alle chefs binnen de politie, van teamchefs tot leden van de korpsleiding, zullen een speciale opleiding krijgen voor inclusief leiderschap „om te komen tot de gewenste cultuurverandering”.


Wat is een gewenste cultuurverandering? Waarschijnlijk Nederland ombouwen tot een islamitisch land. :boos: :boos:
  Bericht 
no justice
Master
Kopvodden staan voor onderdrukking van vrouwen en dat willen ze hier nota bene bij de smeris toestaan. Compleet koekoek. :fp:
  Bericht 
Abel1
Master
Het is al erg genoeg dat ze die ISIS hoeren met hun gebroed hier heen halen, nu willen ze dat soort ook bij de politie hebben?
Politie uniform hoort neutraal te zijn, dat geloven etc doen ze maar in hun eigen tijd, niet onder de baas zijn tijd.
  Bericht 
bruintje beer
Master
NRC schreef:
Johan van Renswoude
Een nieuwe Pieter-Jaap Aalbersberg, daar zaten we op te wachten :[
Versterking van neutraliteit van de politie is juist in deze tijd essentieel.
Maar.. maar.. dat betekent toch juist geen religieuze uitingen of andere subjectiviteiten? Of is Johan een vrouw en gaat normale logica daarom niet op?
Ik heb me daarom voorgenomen een groep deskundigen bijeen te brengen die advies moet uitbrengen over deze kwestie.
Wat een gelul. Wij van WC-eend. Ik weet al wat de uitkomst moet zijn, nu nog wat 'objectieve deskundigen' vinden om het te bevestigen.
  Bericht 
snovvdog
Master
Broadie schreef:
Het is ook het argument voor school-uniformen in de Angelsaksische wereld: dankzij uniformen worden onderliggende sociale verschillen vereffend en geneutraliseerd

Schoon uniformen zijn echt het meest achterlijke wat er kan zijn; Fuck conformiteit. Achterlijk iets... Het is niet de bedoeling dat je een stel conformisten kweekt in school, ik ondervond het pas met name op de Hogeschool dat enkele leraren pas aanzetten tot kritisch nadenken, daar kon je eindelijk jezelf zijn zonder nadelen. Op de middelbare maar vooral op de basisschool moet je een dom conformerend schaapje zijn die zich aan de normen hield :loco: .


Echter, in het geval van agenten:
no justice schreef:
Vijf jaar geleden pleitte de toenmalige Amsterdamse politiebaas Pieter-Jaap Albersberg om bijvoorbeeld een hoofddoek bij het uniform toe te staan. Het zou helpen agenten met een migratieachtergrond te kunnen werven. Toenmalig korpschef Erik Akerboom verwees het idee meteen naar de prullenbak. Er was volgens hem „geen draagvlak” voor dit idee dat „de gelederen polariseert”.

Als iemand uitkomt voor zijn/haar geloof neem ik automatisch aan dat het een debieltje is. Geloof als manier van verbintenis met andere mensen is prima en respecteer ik nog. Geloof in sprookjes uit het sprookjesboek die regels voor het leven bepalen ook al is een groot deel natuurkundig of biologisch niet mogelijk is gewoon een symptoom van mentale retardatie. Dat soort retardjes hebben niks te zoeken in een positie van autoriteit.


Een neutraal uniform straalt meer autoriteit uit dan elke vorm van religieuze uiting dan ook.
  Bericht 
Broadie
Master
Ach, er is best veel te zeggen voor schooluniformen. Je moet het gewoon niet per definitie willen zien als een letterlijk uniform dat conformiteit af zou dwingen. Zie het liever als een middel om de sociale verschillen, waarin die kinderen nu eenmaal geboren zijn, ten minste op school uit te wissen.
School is hoe dan ook een plek waar een zekere mate van conformiteit wordt verwacht. Daar kun je wel principieel-libertair tegenaan willen opponeren, maar daar help je geen enkel kind mee dat nog steeds in zo een systeem opgesloten zit.
Als je zo graag voor persoonlijke vrijheid in de bres springt, doe dan iets tegen de brede indoctrinatie door politiek gekleurde leerkrachten en hun politieke voedingsbodem. Schooluniformen zijn niet het probleem die jonge mensen in de weg zitten om zich te ontplooien en vrijzinnig te leren denken.
snovvdog schreef:
Een neutraal uniform
Wat is dat? Moet een politie-uniform niet juist heel duidelijk iets uitstralen wat niet neutraal is, maar actief orde-handhavend? Een uniform moet gewoon een statement uitdrukken, daar is niets neutraals aan. Wel onbevooroordeeld jegens elke burger, als het goed is, maar niet neutraal. Mijn confectie spijkerbroek en blauw T-shirt zijn neutraal. Er wordt geen enkel statement mee gemaakt, het valt niet op.
  Bericht 
VTEC_Driver
Master
En invullen maar:

stellingvandedag.mwm2.nl/
  Bericht 
Dave
Webspecialist
maakt het uit?
  Bericht 
VTEC_Driver
Master
Dave schreef:
maakt het uit?


Natuurlijk niet, maar het lucht wel even op (f)
  Bericht 
Broadie
Master
In die enquête werd ook naar het geslacht gevraagd: man/vrouw. Past dat klassieke schema nog wel in het huidige tijdsgewricht? :|
  Bericht 
no justice
Master
Ja ik als transgender voel me gediscrimineerd.
  Bericht 
basjuh1981
Master
:lol:
  Bericht 
bruintje beer
Master
no justice schreef:
Ja ik als transgender voel me gediscrimineerd.
Zat er een pieletje aan je toen je geboren werd, of niet?
  Bericht 
no justice
Master
bruintje beer schreef:
Zat er een pieletje aan je toen je geboren werd, of niet?


een pieletje en een sneetje. :[
  Bericht 
basjuh1981
Master
Een soort hotdog dus.
  Bericht 
no justice
Master
:lol: ja maar dan zonder mosterd!
  Bericht 
basjuh1981
Master
Kloddertje mayo :roflol: :roflol:
  Bericht 
dvdouden
Master
NOS schreef:
Expliciet in kledingvoorschriften politie: geen hoofddoek of keppel

Politieagenten in uniform mogen definitief geen hoofddoekjes, kruisjes of keppeltjes meer dragen. Minister Dilan Yesilgöz laat de kledingvoorschriften voor de zomer aanpassen en maakt daarmee een einde aan een lange discussie.

De minister van Justitie en Veiligheid geeft gehoor aan een aangenomen motie van PVV-Kamerlid Lilian Helder. Zij wilde dat "neutraliteit van het politieuniform" werd gewaarborgd.

Yesilgöz doet dat door de nu nog ongeschreven regel dat agenten in uniform geen uitingen van geloofs- of levensovertuigingen mogen dragen, nu met zoveel woorden in de de kledingvoorschriften op te nemen.

"Ik hoop dat de discussie klaar is en dat er niet langer over de ruggen van agenten een politieke discussie wordt gevoerd over dit onderwerp", zegt de minister tegen De Telegraaf.

Jarenlange discussie

De discussie over het mogen dragen van religieuze kleding of symbolen woedt al jaren. In 2017 liet de toenmalige Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg weten het verbod ter discussie te willen stellen.

In november vorig jaar zei de landelijk coördinator racismebestrijding bij de politie, commissaris Johan van Renswoude, ook dat een agent met hoofddoek zou moeten kunnen.

Yesilgöz zou graag zien dat de nieuwe kledingvoorschriften ook gaan gelden voor buitengewone opsporingsambtenaren, maar daar heeft ze niet direct iets over te zeggen. Boa's vallen onder gemeenten.


klaar
  Bericht 
bruintje beer
Master
Nou ja, bijna dan.
NOS schreef:
Yesilgöz zou graag zien dat de nieuwe kledingvoorschriften ook gaan gelden voor buitengewone opsporingsambtenaren, maar daar heeft ze niet direct iets over te zeggen. Boa's vallen onder gemeenten.
Ik kan al raden welke gemeentes hier niet in mee gaan; Amsterdam voorop.
  Bericht 
Dikke Dakduif
Master
dvdouden schreef:
een aangenomen motie van PVV-Kamerlid Lilian Helder
Grappig dat mensen blijven roepen dat de PVV alleen maar schreeuwt vanaf de zijlijn.
  Bericht 
bruintje beer
Master
Dikke Dakduif schreef:
Grappig Zorgwekkend dat mensen blijven roepen dat de PVV alleen maar schreeuwt vanaf de zijlijn.
Is niet grappig :[
  Bericht 
wildplasser
Die hard
Het leukste van alles is dat bijna alles wat de PVV 20 jaar geleden schreeuwde dit nu bij diverse partijen in het programma staat.
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
RTV Utrecht schreef:
Utrechtse boa's mogen vanaf nu keppeltje of hoofddoek dragen

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) en toezichthouders die een hoofddoek of keppeltje willen dragen, kunnen dat in Utrecht vanaf vandaag doen. Om een zo inclusief mogelijke organisatie te zijn heeft de gemeente de regels voor boa's versoepeld, waardoor zij een religieuze of levensbeschouwelijke uiting aan hun uniform toe mogen voegen.

De Utrechtse raad nam in 2021 al een motie aan om dit mogelijk te maken, maar de praktische uitvoering liet even op zich wachten. Er werd juridisch advies ingewonnen en onder meer de politie, het Openbaar Ministerie, het College voor de Rechten van de Mens en de ROC's werden betrokken bij het proces.

Dat heeft geleid tot een wijziging van de kledingregels voor boa's, waarbij zij nog wel aan bepaalde eisen moeten voldoen. Zo moet het normale uniform goed zichtbaar blijven en mag de kleur van de uiting niet te veel afwijken van het uniform.

Op straat lijkt er voorlopig nog niet veel te veranderen. Medewerkers moeten het eerst met hun leidinggevende overleggen als ze een uiting willen toevoegen, maar op dit moment heeft volgens de gemeente nog niemand laten weten dit te willen. In de gemeenten Tilburg en Arnhem was het dragen van zo'n uiting al mogelijk.


bruintje beer schreef:
Ik kan al raden welke gemeentes hier niet in mee gaan; Amsterdam voorop.


Dat dacht ik ook, maar Utrecht denkt daar heel anders over. :boos: :boos:
  Bericht 
snovvdog
Master
Bijzonder, ik snap gedeeltelijk wel dat er eigenlijk geen onderscheid moet zitten tussen andere uitingen tat's, oorbellen, piercings, haardracht en keppies/hoofddoekjes.

Tegelijk dacht ik dat een petje wel bij het uniform hoorde en formeel gedragen moest worden?

Weet niet echt wat ik ervan moet denken, neutraliteit wordt aangetast, tegelijkertijd vind ik wel dat iedereen maar moet dragen wat ze willen in het algemeen/heb ik persoonlijk niet zo veel problemen met een hoofddoek of keppeltje (behalve dan dat je bevooroordeeld wordt door mij i.v.m. een religie :lol: ).
  Bericht 
basjuh1981
Master
snovvdog schreef:
vind ik wel dat iedereen maar moet dragen wat ze willen in het algemeen/heb ik persoonlijk niet zo veel problemen met een hoofddoek of keppeltje


Het punt is dat ze voor de overheid werken. De overheid hoort neutraliteit uit te stralen. Alleen bedrijfskleding en verder geen opsmuk zoals hoofddoek, keppeltje, kettinkjes, tattoo's, enz.

Wil je ze wel dragen? Prima, begin een eigen bedrijf. Of zoek een bedrijf waar dit wel mag.
  Bericht 
Abel1
Master
tja ik voel me nu niet inclusief meer, door die geloofs troep, dat geeft mij het idee, dat jij met je regeltjes opgelegd van je onzichtbare vriendje bezig bent, en niet met wetshandhaving wat wij in nederland hebben afgesproken. Vind dit de diversiteit en inclusiviteit niet ten goede komt. Zie je het al voor je? een joodse agent met keppeltje houd een moslim terroristje aan in de schilderswijk, nou dat gaan leuke scene's opleveren. Of een theedoekje die een orthodoxe jood aanhoud in amsterdam. Ja zal geweldig gaan.
  Bericht 
zadkine
Master
Dat dacht ik ook, maar Utrecht denkt daar heel anders over.


Wordt lastig na aanpassing van die voorschriften.
Kan een keppel of hoofddoekdragende BOA niemand meer staande houden op legale manier want hij is dan niet als zodanig herkenbaar.
  Bericht 
bert65
Master
Uniform....
Het woord zegt het al volgens de Dikke van Dale; Gelijkvormig / gelijke kleding. Hallo Utrecht, er staat niet dat het niet in Utrecht geldt...
Wordt het nu wachten tot een Hindoe een tulband op wil zetten of de eerste boa verwurgd gaat worden met haar hoofddoek door een dolgedraaide burger?
  Bericht 
bruintje beer
Master
Dit is de zoveelste stap naar de ondergang van onze seculiere rechtsstaat. Geen idee wat mensen bezielt die dit goedkeuren anders dan dat ze die ondergang graag tegemoetzien, of gewoon oliedom zijn. En het keppeltje in één zin benoemen met het hoofddoekje is natuurlijk hypocrisie ten top, alsof niet iedereen doorheeft dat het uitsluitend om dat hoofddoekje gaat. Omdat we buigen voor een geloof van schreeuwerds en messentrekkers, maar met dat 'en keppeltjes' een rechte rug veinzen. Een BOA die in z'n vrije tijd een keppeltje draagt heeft er helemaal geen behoefte aan om dat tijdens z'n werk ook te doen; hij kijkt wel link uit.
Ik zeg je dat het licht dooft.
  Bericht 
snovvdog
Master
Zie je realistisch gezien een hoofddoekje agente worden? Ik niet eerlijk gezegd, het is vooral symboliek.
Ik zie ook niet zo snel joden met hun keppeltje lopen op straat. Het moet kunnen ja, maar gebeurt niet. Dit is typisch iets symbolisch.


Maarrr, nu ik er over denk, ik zie wel een verdwaald hoofddoekje BOA worden hypothetisch, dat lijkt mij inderdaad niks. Idem met keppies. BOA's (de boswachters en dierenbescherming uitgesloten) zien er al als een stelletje mongooltjes uit, dus nog eens extra dom met religieuze meuk...
  Bericht 
Speedy J
Master
bruintje beer schreef:
Dit is de zoveelste stap naar de ondergang van onze seculiere rechtsstaat. Geen idee wat mensen bezielt die dit goedkeuren anders dan dat ze die ondergang graag tegemoetzien, of gewoon oliedom zijn. En het keppeltje in één zin benoemen met het hoofddoekje is natuurlijk hypocrisie ten top, alsof niet iedereen doorheeft dat het uitsluitend om dat hoofddoekje gaat. Omdat we buigen voor een geloof van schreeuwerds en messentrekkers, maar met dat 'en keppeltjes' een rechte rug veinzen. Een BOA die in z'n vrije tijd een keppeltje draagt heeft er helemaal geen behoefte aan om dat tijdens z'n werk ook te doen; hij kijkt wel link uit.
Ik zeg je dat het licht dooft.

Damn… hard.

Maar je hebt verdorie wel gewoon gelijk.
  Bericht 
Mr.Cabdriver
Master
bruintje beer schreef:
Een BOA die in z'n vrije tijd een keppeltje draagt heeft er helemaal geen behoefte aan om dat tijdens z'n werk ook te doen; hij kijkt wel link uit.

Bovendien, hoeveel BOA's zouden er Joods zijn?
  Bericht 
basjuh1981
Master
Weinig ;)
  Bericht 
Scaniafan
Master
Ik snap het probleem nooit zo.

Ik heb een collega op de ambulancedienst. Moslima, draagt een hoofddoek omdat ze de keuze maakt de Koran te volgen. De hijab wordt door haar gedragen voor Allah, als vorm van aanbidding. Net als ieder geloof zijn tekenen heeft m.b.t. het aanbidden van hun belangrijkste figuur. Zij is vanuit huis nooit verplicht door haar familie om een hijab te dragen, haar zus draagt deze bijvoorbeeld niet. Ze heeft ook geen partner, dus van enige vorm van dwang is geen sprake.

Ik kom echter wel met haar in situaties waarbij (vooral dronken) slachtoffers aggresief richting haar worden dat ze niet door 'een kopvod' behandeld willen worden. Het is wel een van de betere verpleegkundigen met wie ik diensten doe. Enorm empatisch vermogen, stressbestendig en zowel communicatief als qua handelingen extreem vaardig.

Het probleem zit hem naar mijn mening aan de andere kant. De Nederlander die niet kan accepteren dat we een multiculturele samenleving hebben en waarin iedereen gelijke kansen hoort te hebben. En begrijp mij niet verkeerd hè, ik begrijp heel goed het verschil tussen iemand die integreert in een multiculturele samenleving en de schreeuwers. Ik maak dat verschil bijna wekelijks mee. De moslimvrouwen die ik niet mag aanraken van hun man kom ik ook tegen. Zelfs in situaties waar het om leven of dood gaat.

Wat mij verbaast, is dat ik met mijn collega bij jongeren vaak problemen heb, terwijl als ik met haar bij ouderen kom, het deze laatste groep helemaal niet uitmaakt (opvalt?) zolang ze maar geholpen worden.

Voor mij draait het niet om uiterlijke kenmerken in een beroep. Iemand met tatoeages, keppeltje of een hijab kan net zo veel als iemand die niets van dat alles heeft. Als functioneren niet naar behoren is, heb je beoordelings- en functioneringsgesprekken. Als veiligheid in het gedrang komt door dergelijke zaken kan je regels stellen (geen losse hijab, kettingen met kruisjes wegstoppen).
  Bericht 
basjuh1981
Master
Je gaat voorbij aan het feit dat overheid zich onafhankelijk dient te uiten. Dat geldt ook voor ambulancepersoneel.

Je kan het ook omdraaien. Het laat namelijk zien dat moslims zich niet willen aanpassen aan onze cultuur. Je dacht toch niet dat het in Saudi-Arabië andersom wel geaccepteerd zou worden?
  Bericht 
Scaniafan
Master
basjuh1981 schreef:
Je gaat voorbij aan het feit dat overheid zich onafhankelijk dient te uiten.


Helemaal niet. 'De Nederlander' wenst dat de overheid zich onafhankelijk uit. Naar mijn persoonlijke mening uit je onafhankelijkheid in je woorden en handelingen. Door de atheïstische dakloze op dezelfde manier te behandelen als de protestantse dakloze. Door bij een APK keuring de leaseauto van de zakenman hetzelfde te beoordelen als de getunede auto van de 18-jarige.

basjuh1981 schreef:
Dat geldt ook voor ambulancepersoneel.


Binnen een RAV heb je private en publieke ambulancediensten. Witte Kruis bijvoorbeeld.

basjuh1981 schreef:
Je kan het ook omdraaien. Het laat namelijk zien dat moslims zich niet willen aanpassen aan onze cultuur.


Wat is niet aanpassen aan een cultuur?

Ik eet als 'rasechte' Nederlander geen haring, heb nog nooit aan een nieuwjaarsduik meegedaan, eet niet standaard om 18u en kijk niet naar schaatsen.
Is mijn joodse buurman een betere Nederlander als hij dat wel doet?

basjuh1981 schreef:
Je dacht toch niet dat het in Saudi-Arabië andersom wel geaccepteerd zou worden?


En daar is de dooddoener. Wij zijn geen Saudi-Arabië. Mij ga je daar ook niet zien, simpelweg omdat ik het niet eens ben met hun wet- en regelgeving.

Mijn collega draagt een hijab. Uit vrije wil. Spreekt perfect Nederlands, zelfs nog minder dialect dan ik heb. Zet zich in voor de bevolking op een manier waar veel 'echte' Nederlanders niet aan kunnen tippen. Voor mij is zij Nederlandser dan de gemiddelde 'oerbewoner' uit een kansenwijk die met het blik Schultenbrau op de witte tuinbank rond zit te hangen.

Leef en laat leven in hemelsnaam. Ik laat me in ieder geval niet leiden door uiterlijke kenmerken van iemand. Moslim, joods, protestants, atheïst, dik, dun, roodharig of blond. Ik bepaal mijn mening over mensen op basis van hun houding en gedrag.
  Bericht 
basjuh1981
Master
Scaniafan schreef:
Helemaal niet. 'De Nederlander' wenst dat de overheid zich onafhankelijk uit.


Iets met scheiding kerk en staat.

Scaniafan schreef:
Wat is niet aanpassen aan een cultuur?


De eigen cultuur op dringen. Bijvoorbeeld om een plek om te bidden vragen/eisen op een openbare school.

Scaniafan schreef:
En daar is de dooddoener. Wij zijn geen Saudi-Arabië.


Nee, "wij" zijn Nederland. Maar als vergelijking gaat het prima op.
  Bericht 
bert65
Master
Scaniafan schreef:
Binnen een RAV heb je private en publieke ambulancediensten. Witte Kruis bijvoorbeeld.

Die private ambulancedienst werkt samen of in opdracht van het RAV. Die wil graag dat dit gebeurt met bijvoorbeeld het zelfde soort voertuig, uitrusting en bekwaamheid én uniform. Dit alles zodat het voor de burger niet uitmaakt of een verschil maakt dat ze door óf A geholpen worden óf door B. Beide zijn uniform (daar heb je het woord weer).

Scaniafan schreef:
de gemiddelde 'oerbewoner' uit een kansenwijk die met het blik Schultenbrau op de witte tuinbank rond zit te hangen.

Dit is net zo demoniserend als het plaatsen van jouw collega in het hokje van strenge moslima. Is dit ook een reactie als je naar zo'n wijk wordt gestuurd voor een hulpvraag?
  Bericht 
zadkine
Master
Even kort door de bocht..
Een ambulance medewerker die een hoofddoekje draagt krijgt eerder een compliment.
Je wilt hygiënisch werken als je medisch bezig bent.
Het zou in het uniform moeten zitten...haar bedekking ...om te voorkomen dat dat haar in aanraking komt met patiënten (mogelijk open wonden).

Lijkt me een erg goede reden voor bv hoofddoekjes.
  Bericht 
basjuh1981
Master
Kudo's voor je elastisch denkvermogen :applaus:
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
De Telegraaf schreef:
’We gaan weer terug naar vroeger’ / Politiebaas New York trekt teugels aan in korps: ’Over week geen baarden en open boorden meer’

De chef van de politiepatrouilles in New York, John Chell, heeft zijn personeel ferm toegesproken over hoe ze eruit kunnen zien. „We gaan het weer als vroeger doen”, zei Chell op een bijeenkomst afgelopen week waar plaatselijke media in het weekend een video van toonden. „Over een week geen baarden meer en geen open boorden”, zei Chell. „En we gaan ook weer scherper kijken naar de weersomstandigheden om gebreide of andere mutsen te dragen, alleen nog als het erg koud is.”

„Wat ik in feite zeg, is dat we er weer volgens ’de oude school’ gaan uitzien en tradities weer invoeren die we de afgelopen jaren verloren zijn.”

Sinds 2016 zien de agenten van de stad er steeds minder uniform uit. De eerste opvallende patrouille-agenten waren leden van de gemeenschap van de sikhs die met lange baarden en een blauwe tulband mochten patrouilleren. Maar naar verloop van tijd lieten ook andere agenten hun baard groeien en kwamen er steeds meer uiterlijke variaties. Ook hebben agenten een muts verkozen boven de pet, ook op hete zomerdagen. Het korps draagt over het algemeen ook geen stropdassen meer.

Een door de New York Post naar zijn mening gevraagde politieagent juicht het besluit van Chell toe: „Het is volstrekt krankzinnig dat je een agent hebt met roze haar en nagels langer dan de vingers. We zijn het politiekorps, niet het hiphop-korps.”


Dat een man naar mijn hart. :respect: :respect:
  Bericht 
Scaniafan
Master
basjuh1981 schreef:
Bijvoorbeeld om een plek om te bidden vragen/eisen op een openbare school.


Zit een verschil tussen vragen en eisen. Dat is wat ik eerder ook al aanhaalde, houding bepaalt alles. Niet of iemand een hijab of keppeltje draagt of tatoeages heeft. Ik kan op verschillende manieren iets proberen te bereiken bij iemand anders. Vragen, bedelen, eisen, afdwingen. Qua uiterlijk blijf ik echter dezelfde persoon ...

bert65 schreef:
Die private ambulancedienst werkt samen of in opdracht van het RAV.


Lang niet allemaal.

bert65 schreef:
Die wil graag dat dit gebeurt met bijvoorbeeld het zelfde soort voertuig, uitrusting en bekwaamheid én uniform. Dit alles zodat het voor de burger niet uitmaakt of een verschil maakt dat ze door óf A geholpen worden óf door B. Beide zijn uniform (daar heb je het woord weer).

basjuh1981 schreef:
Kudo's voor je elastisch denkvermogen :applaus:


In de hygiënerichtlijn voor ons wordt zelfs de strakke hooffdoek genoemd in het rijtje van mogelijkheden om je haar te dragen.

bert65 schreef:
Dit is net zo demoniserend als het plaatsen van jouw collega in het hokje van strenge moslima. Is dit ook een reactie als je naar zo'n wijk wordt gestuurd voor een hulpvraag?


Absoluut niet, ik kan perfect mijn werk scheiden van mijn persoonlijke mening over iemand. Waarbij die persoonlijke mening gebaseerd wordt op het gedrag en de houding die iemand tegenover mij aanneemt, niet op basis van uiterlijke kenmerken.
Demoniserend is het al helemaal niet, het is generaliserend. En ja, ik gebruik die generalisatie in deze context als voorbeeld om mijn opvatting over integratie en daarmee mijn mening over het dragen van (religieuze) symbolen aan te geven.

Politiebaas New York trekt teugels aan in korps: ’Over week geen baarden en open boorden meer’


Hier ben ik het persoonlijk deels mee eens. Een baard doet voor mij niets af aan het functioneren van iemand in een bepaalde setting. Hoe dat een baard verzorgd is is een andere discussie.
Een uniform hoort naar mijn mening wel 100% correct gedragen te worden. Inderdaad, boord dicht als dat hoort. Schoenen gepoetst etc.
  Bericht 
bruintje beer
Master
Scaniafan schreef:
Een baard doet voor mij niets af aan het functioneren van iemand in een bepaalde setting.
In een handgemeen kan zo'n baard je anders nog aardig tegenzitten. Je hebt speciale clip-on stropdassen voor de veiligheid, maar zulke baarden zijn er niet.
  Bericht 
Scaniafan
Master
bruintje beer schreef:
In een handgemeen kan zo'n baard je anders nog aardig tegenzitten.


Klopt, is natuurlijk volledig afhankelijk van type baard etc. En als blijkt dat een baard echt onveiliger is, dan is er dus een gegronde reden om geen baard toe te staan. Net als dat er bij ons ook geen ringen en horloges gedragen (horen te) worden met het oog op handhygiëne. Maar juist daarvoor heb je RI&E's waaruit maatregelen naar voren komen etc.
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
AT5 schreef:
Boa Bond kritisch op toestaan religieuze uitingen: "We hebben niet voor niks één uniform"

De Nederlandse Boa Bond is het niet eens met de plannen om religieuze uitingen toe staan bij handhavers. Burgemeester Halsema en wethouder Personeel en Organisatie Hester van Buren maakten dat gisteren bekend. Het geldt naast handhavers ook voor bijvoorbeeld brandweerlieden en toezichthouders.

Het stadsbestuur zegt ervan overtuigd te zijn dat alle ambtenaren professioneel en onpartijdig zijn in hun handelen, ongeacht hun religieuze achtergrond. Daar is ook bij de Boa Bond geen twijfel over, maar toch zijn ze kritisch op het besluit. "Het gaat om het principe", aldus Ruud Kuin van de Nederlandse Boa Bond. "Wij vinden dat boa's hetzelfde uniform moeten hebben en neutraliteit moet uitstralen. Ze moeten niet de schijn hebben van niet-neutraliteit."

Vanuit de Amsterdamse politiek werd ook wisselend gereageerd. De VVD en JA21 waren kritisch, maar het CDA liet weten dat uniform niet identiek betekent. Fractievoorzitter Rogier Havelaar gaf aan: "Ik zou het geweldig vinden als er keppeltjes, hoofddoeken en kettinkjes met kruisjes in politie- of boa-huisstijl zijn."

Uniform inclusiever
Hiermee schaart hij zich achter Denk, die in 2021 al een motie indienden waarin werd gepleit voor deze maatregel. Die motie werd toen door een groot deel van de gemeenteraad gesteund. Denk vroeg er toen om dat er zou worden onderzocht of het uniform van boa's inclusiever kon worden gemaakt. Daar is nu dus groen licht voor. "Wij zien dit als een vorm van inclusiviteit", legt Süleyman Koyuncu van Denk uit. "Mensen die hun geloofsuiting zichtbaar uiten konden tot voor kort niet werken als handhaver. Dat kunnen ze nu wel en daar zijn we heel blij mee."

Maar volgens de Boa Bond speelt deze wens onder handhavers helemaal niet. "De populatie van boa's is in de grote steden heel divers, met allerlei achtergronden, dus in die zin speelt het niet", aldus Ruud Kuin. "Het is een non-issue, maar wat wel een issue is, is dat boa's veilig hun werk willen kunnen doen."

Meerdere steden
Amsterdam is niet de eerste stad waar handhavers straks religieuze uitingen mogen dragen. In gemeenten als Utrecht, Arnhem en Tilburg werden religieuze uitingen bij gemeentelijke handhavers eerder al toegestaan. "We hebben niet voor niks een uniform en dat moet niet in elke stad anders zijn", vindt Kuin. "Dat idee is ook al raar."

Volgens Koyuncu gaat er niks veranderen nu er een uiting gedragen kan worden. "Neutraliteit laat je zien met je handelen en niet met je kleding", geeft hij aan. "Dat je een hoofddeksel draagt laat zien dat je bij een geloofsgemeenschap hoort. Dat zegt niks over het handelen."

Vanaf wanneer religieuze uitingen bij de gemeentelijke handhavers, toezichthouders en de brandweer precies worden toegestaan, is nog onbekend. Dat wordt later bekendgemaakt.



Gelukkig is de BOA-Bond verstandiger dan de Amsterdamse politici. :honger: :honger:

Citaat:
het CDA liet weten dat uniform niet identiek betekent.
:fp: :fp:
Het dragen van een uniform maakt iedereen gelijk. Het zorgt ervoor dat elk individu ongeacht achtergrond, ras, sociale klasse of leeftijd onderdeel wordt van één groep, vechtend voor dezelfde doelen.
 Pagina 1 van 1  [ 49 berichten ]

Wie zijn er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

     
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
privacy policy