Pagina 1 van 1  [ 7 berichten ]
  Bericht 
Morbid Angel
Master
Man uit Den Bosch vecht parkeerboete gemeente aan: rechtbank kaart zaak aan en dat kan gevolgen hebben voor heel Nederland

DEN BOSCH - Wie in Nederland een parkeerboete van de gemeente wil aanvechten, is nu vrijwel kansloos. Is dat nog wel houdbaar? De Rechtbank Oost-Brabant in Den Bosch vraagt de Hoge Raad zich hierover te buigen.

,,Dit is heel uitzonderlijk. En als de Hoge Raad meegaat in de redenatie van de rechtbank, dan heeft dat grote gevolgen voor heel Nederland”, zegt de Eindhovense advocaat Marc Houben.

,,Burgers kunnen dan voor het eerst ook bij een gemeentelijke boete aanspraak maken op een eerlijk proces. En gemeenten zullen zich dan gedwongen zien om meer dan nu de menselijke maat te hanteren bij de controle op betaald parkeren. Anders worden ze later mogelijk alsnog teruggefloten door een rechter.”

Vergissing, maar gemeente Den Bosch houdt vast aan boete
Aanleiding voor de stap van de rechtbank is een rechtszaak die door een inwoner van Den Bosch is aangespannen, overigens zonder advocaat. Hij kreeg een parkeerboete tijdens een bezoek aan zijn vader, die in een betaald parkeren zone woont en een parkeervergunning heeft. Deze had zijn zoon net als anders willen aanmelden als bezoeker, maar deed iets fout. Zijn zoon vindt dat de gemeente onvoldoende rekening houdt met persoonlijke omstandigheden, door vast te houden aan een parkeerboete.

Op dit moment kost een dergelijke boete 72,90 euro, voorgaande jaren lag dit bedrag iets lager. Volgens de regels van de wet zou de rechtbank moeten bepalen dat de man gewoon moet dokken. Want wie niet of te weinig betaalt in een zone voor betaald parkeren krijgt officieel geen boete maar een ‘naheffingstoeslag’. Hoewel iedereen dit als een strafboete ervaart, geldt het als een belasting. Die valt niet onder het strafrecht maar onder het belastingrecht.

Een rechter kan hierdoor (bijna) geen rekening houden met de vraag of iemand iets te verwijten valt of niet. Een rechter kan ook de hoogte van het bedrag niet matigen. Burgers kunnen ook geen aanspraak maken op de rechtsbescherming die geldt binnen het strafrecht. Ze hebben geen recht op een eerlijk proces, zoals dat in artikel 6 van het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens is vastgelegd.

Leren van toeslagenschandaal
‘Vanwege de zeer nadelige consequenties voor de rechtsbescherming van de rechtszoekende is bij de rechtbank de vraag opgekomen of nog langer moet worden aanvaard dat de rechter in een concreet geval geen maatwerk kan toepassen’, schrijft de meervoudige kamer van de Rechtbank Oost-Brabant. Hij werpt onder meer de vraag op of de naheffing die gemeenten opleggen niet als straf moet worden gezien en dus als strafvervolging moet worden aangemerkt.
De rechtbank komt tot deze stap omdat de rechtspraak wil leren van het toeslagenschandaal, en omdat steeds meer Nederlanders moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. De meervoudige kamer wacht nu met een oordeel over de zaak in Den Bosch tot de Hoge Raad heeft gereageerd.


Zou mooi zijn als Art. 6 zegeviert.
  Bericht 
Walker
Master
 
Zou tijd worden... Maar ik denk dat dit het niet gaat halen. Kom niet aan de belastingcenten...
  Bericht 
Bussloo
Master
De Hoge Raad kan een voorzetje richting wetgever geven. NSC zou dit dan mee kunnen nemen tijdens de formatie. Helemaal nu de rechtbank refereert aan het toeslagenschandaal.

Linkje naar de uitspraak: click
  Bericht 
Blaataap
Master
Het zou niet vreemd zijn wanneer ook dit soort naheffingen worden overgeheveld naar het strafrecht, of wanneer het belastingrecht wordt aangepast zodat je daar ook een recht op eerlijk proces gegarandeerd krijgt.
  Bericht 
Dave
Webspecialist
waarom heeft Vanda van der Kooi het constant over parkeerboete?

Want wie niet of te weinig betaalt in een zone voor betaald parkeren krijgt officieel geen boete maar een ‘naheffingstoeslag’. Hoewel iedereen dit als een strafboete ervaart, geldt het als een belasting. Die valt niet onder het strafrecht maar onder het belastingrecht.


Juist. Zet dat dan ook niet in de titel en eerste alinea's.
  Bericht 
Walker
Master
 
Omdat journalisten niet meer kunnen schrijven.
  Bericht 
Raymond
Master
Omdat er geen journalisten meer zijn.
 Pagina 1 van 1  [ 7 berichten ]

Wie zijn er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

     
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
privacy policy