Postingstijd interval gedetecteerd van 347.7 dagen. Deze pagina bevat dus deels relatief oude berichten.

 Pagina 1 van 1  [ 9 berichten ]
  Bericht 
no justice
Master
ad schreef:
Ontslag was druppel voor marechaussee die zelfmoord pleegde: ‘Te hard aangepakt’
EXTERN ONDERZOEKHet ministerie van Defensie laat extern onderzoek doen naar het ontslag van een marechaussee die zichzelf kort daarna van het leven beroofde. Volgens zijn nabestaanden is hij ‘als een stuk vuil aan de kant gezet’ en was het ontslag de druppel. Ze strijden postuum voor eerherstel.
Raymond Boere 09-03-23, 03:00 Laatste update: 07:33

Lennart Bantema (49) was 22 jaar in trouwe dienst en werkte de laatste jaren op de locatie Schiphol. Zijn dood op 17 januari van dit jaar veroorzaakte veel onrust binnen de marechaussee waar hij zeer geliefd was.
Nabestaanden verwijten de marechaussee dat de manier waarop Bantema is ontslagen een cruciale rol heeft gespeeld bij zijn plotselinge dood. In een persoonlijke brief die echtgenote Janny aan minister Kajsa Ollongren van Defensie heeft gestuurd, lucht ze haar hart en doet ze een klemmend beroep het oneervolle ontslag te herzien. ,,Lennart is niet gehoord, niet begrepen, niet gezien en niet geloofd. Het proces was afschuwelijk. Hij werd aan de kant gezet als een stuk vuil en de organisatie heeft geen moment naar hem omgekeken.”
Zijn eer, alles werd hem met één pennenstreek ontnomen
‘Marechaussees te hard aangepakt na misstap’
Er moet een breed onderzoek komen naar de manier waarop er wordt omgegaan met marechaussees als ze betrokken raken bij integriteitsonderzoeken. De ‘menselijke maat’ is nu te vaak zoek, stellen Marechausseevereniging Marver en de in militair recht gespecialiseerde advocaat Michael Ruperti.
Vakbondsvoorzitter Sven Schuitema van Marechausseevereniging Marver ziet dat er bij interne onderzoeken naar marechaussees geregeld hard wordt ingegrepen. ,,De menselijke maat is dikwijls zoek. Zodra iemand over de schreef gaat, wordt er nog net geen rechercheteam op gezet en krijgen medewerkers het gevoel dat ze als een melaatse aan de kant worden gezet. We snappen dat de marechaussee zo integer mogelijk wil zijn. Maar hoe je daar komt, dat kan best weleens anders.”
Ook de in militair recht gespecialiseerde advocaat Michael Ruperti maakt zich grote zorgen over de bejegening van militairen die ergens van verdacht worden of een keer een fout maken. ,,Jarenlange trouwe dienst telt plotseling niet meer. Kille brieven en woorden tijdens interne onderzoeken en rechtszaken voelen als karaktermoord en hakken er enorm in. Ik heb talloze cliënten zien aftakelen, omdat ze zich onbegrepen, niet gehoord en in de steek gelaten voelen door dezelfde organisatie waar ze hun bloed, zweet en tranen voor hebben gegeven.”

Bantema wordt ‘zeer onacceptabel’ en ‘ernstig wangedrag’ verweten. Het zijn harde woorden in zijn ontslagbrief die de bevlogen marechaussee raken als een mokerslag, vertelt zijn vrouw Janny aan de keukentafel in haar huis in Friesland. ,,Zijn eer, alles werd hem met één pennenstreek ontnomen. Dat voelde voor hem zo onrechtvaardig”, zegt Janny.
Sinds het voorjaar van 2022 heeft Bantema al het gevoel niet gehoord en begrepen te worden. Dan start, na een melding van twee collega’s, een intern onderzoek over een nevenactiviteit die volgens de marechaussee in strijd is met de regels. Bantema verkocht een handboeiensysteem van een Franse fabrikant aan een ketenpartner waarmee de marechaussee samenwerkt terwijl hij zou hebben geweten dat dit niet mocht en dit ook niet had gemeld, zo luidt het verwijt. De ongeveer 3400 euro die hem dit opleverde, meldde hij eveneens niet. Dat zijn vrouw de afgelopen drie jaar ondersteunende werkzaamheden verrichtte voor de Franse fabrikant roept voor de brigadecommandant eveneens de nodige vraagtekens op over Bantema’s integriteit.
Collega's van de overleden Lennart Bantema (49) vormden een erehaag tijdens zijn uitvaart.
Collega's van de overleden Lennart Bantema (49) vormden een erehaag tijdens zijn uitvaart. © privebeeld
Volgens Bantema deed hij de levering met de beste bedoelingen, eenmalig en is hem nooit persoonlijk medegedeeld dat het niet mocht. De ketenpartner, de Dienst Vervoer en Ondersteuning van het ministerie van Justitie, kon het systeem niet zelf bestellen bij de fabrikant en vroeg hem te bemiddelen omdat hij de directeur al jaren kende. De vergoeding hiervoor had hij nooit in ontvangst moeten nemen, geeft Bantema toe bij de onderzoekscommissie. ,,Maar dat is achteraf. Lennart dacht te kunnen helpen en handelde te goeder trouw. Het geld wilde hij met alle liefde alsnog graag schenken aan een goed doel voor veteranen met PTSS”, zegt Janny. Met de activiteiten van zijn vrouw voor de Franse fabrikant, bemoeide Bantema zich niet. Dat was ‘haar’ project.
Niet zien aankomen
Dat Bantema op de vingers zou worden getikt voor de eenmalige verkoop, kon hij volgens zijn vrouw accepteren. ,,Hij heeft volledig meegewerkt, juist om ook duidelijkheid te krijgen over wat nu wel of niet mocht.” Maar dat zijn goedbedoelde actie tot strafontslag zou leiden, zagen hij, zijn gezin en vele collega’s totaal niet aankomen. Te meer omdat Bantema twee weken voor zijn schorsing nog de persoonlijke beveiliging van premier Mark Rutte moest verzorgen toen hij een werkbezoek bracht op Schiphol. ,,Dat deed hij nog met veel trots. Toen was hij blijkbaar nog integer genoeg”, zegt Janny.
Hij heeft volledig meegewerkt, juist om ook duidelijkheid te krijgen over wat nu wel of niet mocht
Aanvankelijk is Bantema nog strijdbaar als de daadwerkelijke ontslagbrief binnen komt. Er heerst verbijstering over de keiharde conclusies die hij in de ontslagbrief voor het eerst leest en waarin volgens Janny totaal geen oog is voor de persoon Bantema. Geen van zijn directe collega’s is gehoord, zij zouden juist kunnen verklaren hoe betrouwbaar en bevlogen hij al jaren te boek staat. Ook zijn vrouw is niet gehoord over werkzaamheden voor de Franse handboeienfabrikant.
Lennart Bantema (49) was 22 jaar in trouwe dienst bij de marechaussee.
Lennart Bantema (49) was 22 jaar in trouwe dienst bij de marechaussee. © privebeeld
Met zijn advocaat Michael Ruperti maakt Bantema de afspraak het ontslag aan te vechten. Maar een dag voor zijn dood op 17 januari slaat de wanhoop toe, blijkt uit een mail die hij stuurt aan zijn advocaat: ‘Het lijkt op een rouwproces. De woorden in de beschikking van wangedrag, onbetrouwbaar en niet integer, dát krijg ik niet uit mijn hoofd. Daar lig ik nog meer wakker van’.
Waar Bantema vooral aan onderdoor ging was volgens Ruperti de kille en harde bejegening tijdens het onderzoek. ,,Hij werkte volledig mee, maar werd keihard afgeserveerd. Toen hij eind oktober bij zijn commandant moest komen werd hij per direct mondeling geschorst en ontslag aangezegd. Hij moest al zijn spullen inleveren en kreeg geen tijd om afscheid te nemen van zijn collega’s. Bantema heeft daarna ruim twee maanden thuis gezeten en zich vertwijfeld afgevraagd welke verwijten hem dan concreet waren gemaakt. Net voor kerst ontving hij pas de officiële schorsingsbrief en op 29 december de aangetekende brief over het strafontslag per 1 januari.”
Hebben al deze mensen het dan mis?
Schok
Drie weken na het ontslag vindt Janny haar geliefde levenloos in huis. Ze probeert hem nog te reanimeren, maar het mag niet baten. Haar verdriet is onbeschrijflijk, maar ook binnen de marechaussee is de schok groot. Janny wordt overladen met positieve reacties van collega’s die zich niet kunnen voorstellen dat Bantema zijn uniform niet waardig is. ‘Hebben al deze mensen het dan mis?’, schrijft Janny in de brief aan de minister van Defensie. Kajsa Ollongren is haar laatste hoop om ‘de eer van Lennart’ te herstellen. ,,Dit verdient hij.”
Het ministerie van Defensie laat in een reactie weten dat een externe deskundige de zaak nu gaat onderzoeken. ,,Het is buitengewoon triest wat er is gebeurd. Het overlijden van de oud-collega heeft veel impact gehad onder betrokken medewerkers. De marechaussee wil leren van de gebeurtenissen en weten of er lessen kunnen worden getrokken voor de toekomst”, laat een woordvoerder van Defensie weten.


Weer zo'n fijne organisatie om voor te werken. :nothanks:
  Bericht 
Ducantoni
Master
no justice schreef:
,,De menselijke maat is dikwijls zoek. Zodra iemand over de schreef gaat, wordt er nog net geen rechercheteam op gezet en krijgen medewerkers het gevoel dat ze als een melaatse aan de kant worden gezet.


Dat is niet uniek, ook commerciële bedrijven missen de menselijke maat, weet ik uit eigen ervaring. Cijfers, dat is waar alles om draait.
  Bericht 
Walker
Master
 
[~no justice] : is het teveel gevraagd om de tekst een beetje leesbaar te maken voordat je op "plaats nieuwsbericht" drukt?
  Bericht 
bert65
Master
no justice schreef:
Weer zo'n fijne organisatie om voor te werken.

Pas maar op want in de zorg gaat men op de zelfde wijze om met het personeel. De mensen die direct boven de leidinggevende staan, hebben geen flauw idee wie of wat er op een bepaalde afdeling werkt. Als er iets mis gaat of er gaat iemand klagen, zoeken ze óf een zondebok óf het blijft jaren onder de pet totdat de bom barst.
  Bericht 
Schoenzool
Master
bert65 schreef:
De mensen die direct boven de leidinggevende staan, hebben geen flauw idee wie of wat er op een bepaalde afdeling werkt


Zeker waar.
Vaak bikkelharde zakenmensen die alles weten van cijfers maar niks van zorg, zorgpersoneel, cliënten.

bert65 schreef:
Als er iets mis gaat of er gaat iemand klagen, zoeken ze óf een zondebok óf het blijft jaren onder de pet totdat de bom barst


Ook dat klopt.
Heb het helaas vaak genoeg meegemaakt afgelopen tien jaar.

Hiërarchie in de zorg is nog heel erg op veel plekken.
Met andere woorden: "als je collega ziek is draaf je op, zoniet kom je maar eens op kantoor"
  Bericht 
Walker
Master
 
Schoenzool schreef:
Met andere woorden: "als je collega ziek is draaf je op, zoniet kom je maar eens op kantoor"


En toch: Werktijd is werktijd, privé-tijd is privé-tijd. Als ik niet vooraf ingeroosterd zou zijn, zou ik andere afspraken maken. De planning zou zo moeten zijn dat men standaard 1 zieke binnen team op moet kunnen vangen. Zo niet, dan klopt de planning niet.

Wat staat hierover in de CAO?
  Bericht 
no justice
Master
Schoenzool schreef:
Hiërarchie in de zorg is nog heel erg op veel plekken.
Met andere woorden: "als je collega ziek is draaf je op, zoniet kom je maar eens op kantoor"


Ik heb die ervaring niet. Ik heb nooit op kantoor moeten komen omdat ik een extra dienst weigerde. Vragen staat vrij maar nee is nee. Meeste leidinggevenden bij mij hebben zelf ook op de werkvloer gestaan.
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
AD schreef:
Harde conclusie onderzoeksrapport: ontslag van marechaussee die later zelfmoord pleegde, was onterecht

Het ontslag van marechaussee Lennart Bantema (49), die als gevolg daarvan zelfmoord pleegde, was onterecht. Dat concludeert een commissie onder leiding van voormalige baas van het Openbaar Ministerie, Harm Brouwer. Voor de weduwe van Bantema is het een opluchting en tegelijk een wrange conclusie: ,,Zijn dood had voorkomen kunnen worden.”

Lennart Bantema (49) was 22 jaar in trouwe dienst en werkte de laatste jaren op de locatie Schiphol. Op 17 januari vorig jaar pleegde hij zelfmoord nadat hij kort daarvoor te horen had gekregen dat hij zou worden ontslagen. Zijn dood zorgde voor veel commotie.

Een commissie onder leiding van Harm Brouwer deed onderzoek naar wat er is misgegaan. Het rapport is dinsdagochtend aan Bantema's weduwe Janny gepresenteerd. ,,De onderzoekscommissie concludeert dat het in het ontslagbesluit gehanteerde feitencomplex en de daarvan afgeleide ontslaggronden, het ontslag niet kunnen dragen”, staat erin. ,,Het besluit kan de zorgvuldigheidstoets niet doorstaan.” De motivering om iemand te ontslaan na 22 jaar goed te hebben gefunctioneerd, schiet tekort, zegt de commissie.

Voor Janny is de conclusie deels een opluchting, omdat zij dit altijd al heeft gezegd. Maar ook is er het wrange gevoel dat haar man zelfmoord pleegde, terwijl dat niet had hoeven gebeuren. Advocaat Michael Ruperti staat de familie bij en laat weten dat de nabestaanden nu eerst een gesprek met defensie willen om te kijken of defensie verantwoordelijkheid neemt en de fouten erkent.

Handboeien
De nabestaanden van Bantema hebben de marechaussee altijd verweten dat de manier waarop Bantema werd ontslagen een cruciale rol heeft gespeeld bij zijn overlijden. Hij maakte in januari 2023 een eind aan zijn leven, twee weken nadat hij was ontslagen vanwege intern gedoe over de verkoop van handboeien waar hij in zijn privétijd bij betrokken was geweest. Bantema verkocht een handboeiensysteem van een Franse fabrikant aan een ketenpartner waarmee de marechaussee samenwerkt, terwijl hij zou hebben geweten dat dit niet mocht en dit ook niet had gemeld, zo luidde het verwijt. De paar duizend euro die hem dit opleverde, meldde hij eveneens niet.

Bantema werd ‘zeer onacceptabel’ en ‘ernstig wangedrag’ verweten. Volgens zijn weduwe Janny stond die kille opstelling niet in verhouding tot wat hij met de beste intenties had gedaan. Bantema kon het oordeel niet verteren, na zoveel jaren trouwe dienst. Volgens Bantema deed hij de levering met de beste bedoelingen, eenmalig en is hem nooit persoonlijk medegedeeld dat het niet mocht. De ketenpartner, de Dienst Vervoer en Ondersteuning van het ministerie van Justitie, kon het systeem niet zelf bestellen bij de fabrikant en vroeg hem te bemiddelen omdat hij de directeur al jaren kende.

‘Lennart is niet gehoord, niet begrepen, niet gezien en niet geloofd. Het proces was afschuwelijk. Hij werd aan de kant gezet als een stuk vuil en de organisatie heeft geen moment naar hem omgekeken’, schreef Janny destijds in een brief aan de minister.

In juni vorig jaar trok minister van Defensie Kasja Ollongren het oneervolle ontslag van Bantema al in. De minister heeft vandaag de Tweede Kamer per brief geïnformeerd over de conclusies van de commissie Harm Brouwer, met daarin een persoonlijke noot aan de nabestaanden: ‘Dit rapport maakt opnieuw emoties los. Daarom wens ik de nabestaanden en iedereen die dichtbij betrokkene heeft gestaan, veel sterkte met het verder verwerken van het verlies.’


Dit maakt het alleen maar triester.
  Bericht 
Abel1
Master
Ìk snapte het al niet, wat was nou het probleem? hij hielp een andere instantie om materiaal te kopen, het was niet dat hij criminelen aan spullen hielp. Een waarschuwing had eerder op zijn plaats geweest ipv ontslag.
 Pagina 1 van 1  [ 9 berichten ]

Wie zijn er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten

     
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
privacy policy