Pagina 1 van 1  [ 2 berichten ]
  Bericht 
no justice
Master
rtlnieuws schreef:
Man dood na gebruik taser door politie: acht agenten vervolgd
15 februari 2024 15:59
Aangepast 15 februari 2024 15:59

Acht agenten worden vervolgd voor hun rol bij de arrestatie van een man in Rotterdam, vorig jaar juni. De agenten hebben mogelijk de geweldsinstructie overtreden, zegt het Openbaar Ministerie. Om hem in bedwang te krijgen, is bij de aanhouding van de 39-jarige man onder meer een taser gebruikt.


De man was 's avonds laat met zijn fiets tegen een auto aangereden en zou niet voor rede vatbaar zijn geweest, zei de politie na het incident. Het onder controle brengen en houden van de man duurde lang en hij werd daarbij onwel. Reanimatie door de politie en andere hulpverleners was vergeefs.

In bedwang gehouden
Het 'ontstaan van het overlijden' kan 'zonder meer worden verklaard door de manier waarop de verdachte in bedwang is gehouden', meldt het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), dat onderzoek deed in opdracht van de Rijksrecherche. "Alle acht agenten hebben in wisselende samenstellingen de man, terwijl hij op de grond lag, onder controle gehouden", zegt het OM.

OM:
Lees ook:
OM: politieoptreden speelde rol bij dood man na arrestatie in Rotterdam
Direct na het incident waren tien agenten al 'op een binnenfunctie geplaatst', zei de Rotterdamse politiechef Fred Westerbeke destijds. Hij zei het 'essentieel' te vinden dat de Rijksrecherche de dood van de man zou onderzoeken.

Taser duizenden keren ingezet
Sinds begin 2022 heeft de politie tasers tot haar beschikking, zodat niet meteen een vuurwapen hoeft te worden getrokken als wapenstokken en pepperspray niet werken. In 2022 gebruikte de politie 4414 keer zo'n stroomstootwapen.


Nekklem zeker.....
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
Politie schreef:
Reactie politiechef Rotterdam op bericht OM vervolging agenten ’s-Gravenweg

Het Openbaar Ministerie heeft op basis van een onafhankelijk onderzoek van de Rijksrecherche besloten acht agenten te vervolgen voor hun rol tijdens de arrestatie van een 32-jarige man op vrijdag 9 juni 2023 op de ’s-Gravenweg in Rotterdam. Zij worden verdacht van het overtreden van de geweldsinstructie.

In juni heeft de politiechef besloten tien agenten een binnendienst functie te geven omdat het voor betrokken collega’s van essentieel belang was dat zij tijdens het onderzoek rust en ruimte kregen voor de gesprekken met de Rijksrecherche. Toen er geen gesprekken meer nodig waren met de Rijksrecherche, kregen zij vanaf eind oktober 2023 de mogelijkheid aan het werk te gaan in hun oorspronkelijke functie. Een aantal deed dat in de oorspronkelijke functie, een aantal in een andere functie. De advocaat van de familie is hierover geïnformeerd.


Fred Westerbeke: “Het gaat hier om een incident met een enorm verdrietige afloop die niemand heeft gewild. Ook wij willen weten wat er gebeurd is. We respecteren deze beslissing van het Openbaar Ministerie en zullen de uitspraak van de rechter afwachten. De collega’s zijn in hun huidige functie aan het werk.”


Oh, het was maar een incident. :fp: :fp:
 Pagina 1 van 1  [ 2 berichten ]

Wie zijn er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

     
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
privacy policy