Pagina 1 van 1  [ 7 berichten ]
  Bericht 
Dave
Webspecialist
Nuarchief schreef:
Een man in een oranje hesje belt aan bij een Utrechter die lijdt aan dementie. Als hij binnen wordt gelaten, wuift hij naar twee vrouwen die hem volgen. Amper 21 minuten later is het slachtoffer 50 dure horloges, 4,3 kilo aan goud en sieraden armer.

De diefstal komt aan het licht als een kleinzoon zijn opa bezoekt en door een thuiszorgmedewerker wordt geattendeerd op een missend sieradenkistje, dat in gebruik was voor medicijnen. Dan blijkt dat ook een serie peperdure horloges, sieraden en geld weg is. Voor een bedrag van dik 350.000 euro in totaal.

Als de beelden van de ringdeurbel worden bekeken, blijkt de bejaarde Utrechter bezoek te hebben gehad van een man en twee vrouwen. De man belt aan in een opvallend oranje hesje, en hij wuift de twee vrouwen als hij binnen wordt gelaten. En daarna gaat het rap.
Het drietal - een 33-jarige Utrechter, 44-jarige Utrechtse, en een 61-jarige vrouw zonder vaste woon- en verblijfplaats - wordt door agenten herkend op de beelden. Omdat in elk geval de twee vrouwen - zussen van elkaar - al vaker voor vergrijpen als babbeltrucs zijn veroordeeld. Laatstgenoemde heeft een strafblad van 29 pagina's.

'Laf, brutaal en verwerpelijk'

De openbaar aanklager noemt de daad 'laf, brutaal en verwerpelijk'. Tijdens de zitting wordt de jongste verdachte gescheiden van de twee vrouwen omdat er in hun families vetes zouden zijn omdat hij de Roma-cultuur vaarwel wil zeggen.

Zijn relaas over de dag van 22 juli 2023 - de avond dat hij binnenstapte bij de bejaarde man in diens woning in de wijk Wittevrouwen - is opmerkelijk. Hij droeg een oranje hesje, omdat hij die dag het Nederlands voetbalelftal aanmoedigde in een volle Utrechtse kroeg, en daarbij 1.5 liter wodka achterover sloeg.

De twee vrouwen zouden hem vervolgens verzocht hebben mee te gaan om 'wijntjes te drinken bij een goede vriend'. Als één van de rechters hem er fijntjes op wijst dat Oranje helemaal niet voetbalde die dag (de Oranje-vrouwen speelden een dag later op het WK tegen Portugal, red), zegt hij dat het een herhaling moet zijn geweest. Maar bij de rechters wil het er niet in dat de kroeg dan afgeladen vol heeft gezeten.

Wisselende verklaringen

De 44-jarige vrouw zegt dat ze in de buurt van het Griftpark was om op haar drugsdealer te wachten. Waarom ze in het huis van de dementerende Utrechter is geweest, kan ze zich niet herinneren. Maar ze herkent zichzelf wél op de beelden. Verdachte nummer 3 zegt dat zij het niet is die op camera te zien is.

De vrouwen claimen dat ze in de gevangenis hebben gehoord dat de buit van de bejaarde man negen jaar eerder al is opgegeven als gestolen, maar dat zou niet kloppen met de aankoopbewijzen van het goud.

Vraagtekens

Het zijn, zo countert de openbaar aanklager, stuk voor stuk ongeloofwaardige verhalen. Want waarom belde de Utrechter eerder op de dag bij een gefortuneerde Zeistse aan als verwarmingsmonteur? Ook in een oranje hesje trouwens. En hoe kan het dat als de vrouwen bevriend waren met de man des huizes dat zijn kleinzoon die dagelijks over de vloer kwam hen niet kent?
De buit is nooit gevonden, maar de entourage van het drietal kocht vlak na de woningoverval een peperdure Mercedes waar de mannelijke verdachte ook in reed.

Het Openbaar Ministerie eist veertien maanden cel tegen de Utrechter (waarvan vier maanden voorwaardelijk), veertien maanden tegen de 44-jarige vrouw en twintig maanden cel voor de 61-jarige vrouw. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.


Fijn die open grenzen
  Bericht 
RAH
Master
Laat duidelijk zijn dat ik van mening ben dat een demente oude man zijn horloges en sieraden voor het openraam moet kunnen uitstallen en de deur op een kier moet kunnen laten als hij boodschappen gaat doen. Een ieder ander moet gewoon met zijn of haar poten er vanaf blijven. Maar heel handig is het natuurlijk niet om als familie een dement familielid met een dergelijk klein fortuin alleen te laten wonen. Dat spul had in een kluis moeten liggen. Als hij toch dement is ziet hij waarschijnlijk ook het verschil tussen een echt horloge en een namaak niet. Geef hem wat namaak spul en dit was niet gebeurd.

Maar nu het toch is gebeurd, als de drie schuldig worden bevonden kunnen ze dan aub, op eigen kosten, na het uitzitten van de celstraf vast blijven zitten tot ze (of familie of vrienden, dat maakt niet uit) de gestolen waar hebben vergoed? En mochten ze daar niet mee over de brug kunnen komen, ja, dan zitten ze de rest van hun leven vast. Ik ben daar ok mee.
  Bericht 
Lotus Omega
Master
Citaat:
omdat hij de Roma-cultuur

Het zal eens niet :boos:
  Bericht 
Dikke Dakduif
Master
Dave schreef:
Het Openbaar Ministerie eist veertien maanden cel tegen de Utrechter (waarvan vier maanden voorwaardelijk), veertien maanden tegen de 44-jarige vrouw en twintig maanden cel voor de 61-jarige vrouw.
Wat een fopstraffen, als ze ze al krijgen. Die lui lachen ons uit.

Ik heb in het verleden samengewerkt met Bulgaren. Eentje vertrouwde mij toe dat hij maar wat blij was met het openen van de grenzen want dan konden ze eindelijk de zigeuners het land uit schoppen.
  Bericht 
Bussloo
Master
Tijdens de zitting wordt de jongste verdachte gescheiden van de twee vrouwen omdat er in hun families vetes zouden zijn omdat hij de Roma-cultuur vaarwel wil zeggen.
En dat zonder redactionele noot. Je zou nu zomaar kunnen denken dat dit soort praktijken onderdeel van een cultuur is.
  Bericht 
Dave
Webspecialist
Dikke Dakduif schreef:
Wat een fopstraffen,


betwijfel of er uberhaupt een straf uit komt rollen, te weinig bewijs vrees ik
  Bericht 
Suggestief
Master
RAH schreef:
Als hij toch dement is ziet hij waarschijnlijk ook het verschil tussen een echt horloge en een namaak niet. Geef hem wat namaak spul en dit was niet gebeurd.


Als die man niet wilsonbekwaam is verklaard en/of de familie niet gemachtigd, is het ook diefstal.
Je hebt maar 1 valse nicht in de familie nodig (oid) om een berg ellende op je nek te halen.
Groot probleem bij mensen die niets hebben geregeld.
 Pagina 1 van 1  [ 7 berichten ]

Wie zijn er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

     
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
privacy policy