Pagina 1 van 1  [ 6 berichten ]
  Bericht 
BLikent
Master
Citaat:
Belgische taalrel over verkeersborden langs de weg

BRUSSEL - Nederlanders die weer eens in de file staan op de ring van Antwerpen is het misschien al opgevallen: automobilisten kunnen sinds kort de afslag naar Liège nemen in plaats van naar Luik. Maar lang zal dat niet duren, het nieuwe verkeersbord zorgt voor een enorme taalrel.

Afbeelding
Voortaan mogen alleen bij buitenlandse plaatsnamen nog dubbele aanduidingen worden gebruikt. FOTO ANP/HH

Het onderhoud van het hobbelige asfalt in België is belegd bij de deelstaten. Bij de opknapbeurten gebruikt het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer sinds kort weer een oude richtlijn: op verkeersborden worden steden aangeduid in de taal van de bestemming.

Bergen in het Franstalige Wallonië wordt dus voortaan Mons. Dubbele aanduidingen zoals Liège-Luik en Gent-Gand verdwijnen uit het straatbeeld.

Verwarring
Vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid is al die informatie veel te veel en is het allemaal onnodig verwarrend, zo oordeelde de Vlaamse versie van Rijkswaterstaat. Maar dat was even buiten de politiek gerekend. Een jaar voor de Belgische verkiezingen begint de taalstrijd weer op te laaien. Bovendien blijkt deze oude interne richtlijn te zijn ingehaald door een nationale wet. Daarin staat dat de bestuurstaal van het gewest (in het geval Vlaanderen is dat het Nederlands) moet worden aangehouden.

De Vlaamse verkeersminister Lydia Peeters (Open VLD) gaf ’haar’ uitvoeringsdienst daarom deze week een standje „De taalwetgeving dient gerespecteerd te worden”, aldus de liberale bewindsvrouw op Twitter. „Ook voor onze wegwijzers. Het Agentschap Wegen en Verkeer krijgt de opdracht dringend de juiste borden te plaatsen, het zal weer Luik en Namen worden.”

Voor steden in het buitenland geldt weer een uitzondering op de regel. Een woordvoerster van het agentschap laat weten dat er op de vernieuwde ring van Antwerpen slechts vier verkeersborden zijn met bij wet verboden Franse benamingen. „We hoeven de verkeersborden zelf niet te vervangen. Waarschijnlijk plakken we er stickers overheen”, aldus de zegsvrouw. „Niet onbelangrijk: de kosten blijven daardoor beperkt. Maar we moeten wel een hoogwerker huren.”

Bron: De Telegraaf (achter betaalmuur)

Ze kunnen beter wat geld uitgeven aan het wegdek ipv alles erboven.
  Bericht 
Abel1
Master
BLikent schreef:
beter wat geld uitgeven aan het wegdek ipv alles erboven.


Tja die belgische rws had zich ook gewoon meteen aan de geldende taalwet kunnen houden, en zo onnodig geld uitgeven kunnen voorkomen. Taal ligt nu eenmaal gevoelig in dat land.
  Bericht 
Olds 76
Master
Precies, hou je aan de taalwet. Daarom hebben wij hier in Fryslân ook Friestalige plaatsnaamborden. We zetten er dan wel vaak de NL naam nog klein onder, maar dat is niet verplicht.
  Bericht 
Blaataap
Master
BLikent schreef:
Een jaar voor de Belgische verkiezingen


Hadden ze een regering dan?
  Bericht 
Schoenzool
Master
Olds 76 schreef:
We zetten er dan wel vaak de NL naam nog klein onder, maar dat is niet verplicht.


Bizar.
Prima dat je de Friese naam boven aan zet, maar als ik aan er kom vanuit de andere kant van het land weet ik niet waar ik moet zijn. Dus Nederlands zou mijn inziens er wel verplicht onder moeten staan. Friesland is ook maar gewoon een provincie van het land O:)
  Bericht 
Karbargenbok
Master
Plaatsen als Grou, Oentsjerk en Feanwâlden gebruiken de Friese naam als de officiële naam. Dan staat dat dus ook in eerste aanleg op de borden.

Leeuwarden en Sneek doen dat niet en daar is dus juist de Friese naam als extra service op het bord gezet ;)

In het Verdrag van Wenen inzake Verkeerstekens is de aanbeveling opgenomen om alleen endoniemen te gebruiken (dus de naam van de plaats in de taal die ter plaatse gesproken wordt) maar dat is dus niet verplicht en houdt ook geen rekening met nationale taalwetten.
 Pagina 1 van 1  [ 6 berichten ]

Wie zijn er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

     
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
privacy policy