Pagina 1 van 1  [ 31 berichten ]
  Bericht 
Broadie
Master
Heeft iemand misschien ervaring met ADSL-modems?

Ik heb al een aantal jaren de ZyXEL P-2812HNU-F1 modem-router in bruikleen van CanalDigitaal. Maar soms is dat ding echt het spoor bijster en doet zijn eigen ding. En als ik veel data wil pompen (van de Vu+Duo2 satellietontvanger-schijf naar de PC) is het ook op eieren lopen.

Toevallig kreeg ik onlangs de beschikking over een Duitse Fritzbox 7272. Leuk ding. Dus ik dacht: die gaat de ZyXEL vervangen. Geprobeerd, maar hij geeft geen internet-toegang vrij. Hij ziet wel de DSL-verbinding en gooit bits heen en weer, maar iets klopt er nog steeds niet. Het lijkt alsof CanalDigitaal stiekem iets in de ZyXEL gestopt heeft dat de uiteindelijke verbinding vrijgeeft. Iets, dat ik in de Fritzbox zou moeten overnemen.

Maar wat kan dat zijn? Moet ik een toegangsnaam en password ingeven? De Fritzbox geeft die optie, mar ik kan het ook wegvinken. In de ZyXEL zag ik zo iets nergens staan.
De DNS-server-ip-adressen heb ik uiteraard al geprobeerd, maar dat lijkt niet uit te maken. Moet ik de DHCP-host (aan de WAN-zijde, niet die van de router) een naam geven, en zo ja, welke?

CanalDigitaal was niet echt co-operatief en stelde dat ik gewoon de ZyXEL moet houden tot de dood erop volgt. Tsja, had ik wat anders mogen verwachten?

Mocht het allemaal niet baten, blijft de ZyXEL gewoon op zijn plek (zo vaak valt hij nou ook weer niet uit) en wordt de Fritzbox een extra repeater/access point. Maar liever zie ik hem als mijn ADSL-modem/router.
  Bericht 
Freddy
Master
instellingen zijn verschillend per provider, kan zo 1,2,3 niet vinden van Canal Digital. Kan het zijn dat je voorheen tmobile klant was?
Online / t-mobile
(Extra en Basis)
EthoA
RFC1483 Bridged IP LLC of RFC 2684 Bridged IP LLC
VPI/VCI:8/35

(Go, Lite, Basic, Plus)
PPPoA
VPI/VCI: 8/48
VC MUX
  Bericht 
KanarieVW
Master
Is er geen DMZ, bridge mode of exposed host in te stellen op Zeiksnol? Dan wordt het alleen een soort modem en laat je de fritz de rest doen.
  Bericht 
cocodee
Master
Dat wel ja, er zijn veel protocollen, en ben ook wel weg van die Fritzboxen. :D
Ik zou even kijken hoe de instellingen in de Zeiksel staan, en die overnemen, wellicht dat de FRitz wizard niet goed werkt, en altijd de FW updaten, is bij Fritz wel vaak buggy.
En anders... moet niet te moelijk zijn om zo'n Zeiksel een voortijdig einde te bezorgen?
Maar wel stelletje kutjes bij Anal Digital. :x
  Bericht 
Broadie
Master
Freddy schreef:
VPI/VCI: 8/48
Cool! :thumb:
Dat stond er default anders in de Fritz (dacht iets met 1 en 32 of zo). Wellicht dat dit al helpt. Thanks!
Freddy schreef:
Kan het zijn dat je voorheen tmobile klant was?
Neuh. Was eerst in 2001 bij Wanadoo. Dat werd later Orange, en dat werd Online.
Daarna was ik eventjes bij een andere provider (glasvezel), om uiteindelijk bij CanalDigitaal te zijn aangekomen (die dus ook met Online samenwerken).
cocodee schreef:
altijd de FW updaten
Check, dat was het eerste wat ik deed.
cocodee schreef:
Ik zou even kijken hoe de instellingen in de Zeiksel staan, en die overnemen
Tsja, dat heb ik uiteraard al getracht te doen. Maar ik kan in de ZyXEL blijkbaar niet alles zien, wat relevant lijkt.
KanarieVW schreef:
Is er geen DMZ, bridge mode of exposed host in te stellen op Zeiksnol? Dan wordt het alleen een soort modem en laat je de fritz de rest doen.
Zoiets kan wel ja, maar dat was eigenlijk mijn laatste optie, als ik de Fritz niet als modem aan de gang krijg.
  Bericht 
liquid_force
Master
misschien moet je het MAC adress van de Zyxel ff in de Fritzbox ingeven (dus die van de Fritz veranderen) ... vaak wordt daarop geblokkeerd ... andere oplossing is om de DHCP van CanalDigitaal vrij te geven en dan het met de Fritz opnieuw te proberen ...
  Bericht 
Broadie
Master
DHCP vrijgeven had ik al geprobeerd, maar dat hielp niet.
Toen gaf ik mijn ip-adres in, dat ik al lang in de ZyXEL had zien staan. Dat leek te helpen, alles suggereerde dat ik verbinding had. All systems go.

En toch kreeg ik geen internet-toegang.

MAC-adres, dat laat zich toch niet zomaar aanpassen? Zit dat niet diep in de firmware gegrift?
  Bericht 
NoCashCow
Master
 
Doet an***-digitaal ook al internet? Moet niet gekker worden...
Zou ze eens bellen/mailen en zeggen dat ze een nieuwe doos sturen. Of hang er eens een nieuw stekkervoedinkje aan. Dat is meestal de reden van het afstorten bij veel verkeer.
  Bericht 
liquid_force
Master
Broadie schreef:
MAC-adres, dat laat zich toch niet zomaar aanpassen? Zit dat niet diep in de firmware gegrift?


bij mijn Fritz onder "Internet", "Account Information", "change connection settings", daar kun je het MAC adres aanpassen ... schrijf de originele wel ff op :)
  Bericht 
Broadie
Master
NoCashCow schreef:
Doet an***-digitaal ook al internet? Moet niet gekker worden...
Zij doen dat niet zelf, maar hebben het uitbesteed aan Online. Toen ik het echter aanvroeg was dat nog net niet zo, maar als ik me niet vergis, deden ze toen zaken met een kpn-lease-boer die dat voor ze regelde.
liquid_force schreef:
daar kun je het MAC adres aanpassen
Ging er altijd van uit dat de MAC zo'n beetje een geboorteregister is van een apparaat, dat een stervelijk wezen nooit en te nimmer mag veranderen.
Maar goed, als dat dus wel kan, ga ik het ook proberen natuurlijk. Dank je wel voor de tip!

(Wellicht dat ik pas in het weekend daaraan weer mag prutsen, anders krijg ik misschien woorden met de betere helft, die dat soort gezeik liever niet heeft 's-avonds door de week, tsja :-? ).
  Bericht 
Dave
Webspecialist
:lol:
  Bericht 
Morbid Angel
Master
Broadie schreef:
Ging er altijd van uit dat de MAC zo'n beetje een geboorteregister is van een apparaat, dat een stervelijk wezen nooit en te nimmer mag veranderen.

Zo'n beetje iedere router heeft een Clone MAC address functie, juist vanwege providers die er op locken.
  Bericht 
NoCashCow
Master
 
Of je zoekt even uit hoe je een nieuw modem kunt installeren. Dat kun je meestal wel zelf. Overigens, CD levert die Zyxcel al niet meer sinds 2013. Denk dat je wel een andere van ze krijgt als je belt. Heb je weer wat moderners met vast ook snellere wifi.
  Bericht 
KanarieVW
Master
Je veranderd ook niet echt het MAC adres maar de router gaat zich voordoen als een ander. Het behoudt altijd gewoon het originele MAC waar het mee uit de doos is gekomen.
Staat ook gewoon onder- of achterop je router dus opschrijven hoeft niet. Als je hem reset is alles weer normaal.
  Bericht 
Broadie
Master
Morgen ga ik eerst de Virtual Path Identifier (VPI) en Virtual Circuit Identifier (VCI) instellen. Die staan nu nog op de Duitse combinatie 1/32 en dat werkt niet in NL (is meestal 8/35 of 8/48). Dat is hoe dan ook een struikelblok dat uit de weg moet, wat niet uitsluit, dat er nog meer kunnen zijn.

Mocht dat niet baten, probeer ik de MAC, maar ik had ergens gelezen dat kpn daarop niet filtert, hoewel ik niet zeker weet of dat ook voor alle andere providers geldt, of dat Online hoe dan ook kpn-lijnen least en het dus ook voor Online geldt.

Bij PPPoA zou er geen gebruik worden gemaakt van een usernaam en wachtwoord, bij PPPoE wel. Maar eerst probeer ik het zonder usernaam, dat kan worden weggevinkt (zou ook niet weten wat die usernaam en wachtwoord zou moeten zijn).
  Bericht 
NoCashCow
Master
 
Kun je die informatie niet uit je huidige modem trekken?
  Bericht 
Broadie
Master
Zoals ik al zei, heb ik dat geprobeerd, maar de ZyXEL toont mij blijkbaar niet alle relevante info, die ik in de Fritz wel moet invullen om het aan de gang te krijgen. En geloof me, ik heb de GUI van de ZyXEL meer dan eens doorgeplozen.

Ik vermoed dat het gaat werken, zodra ik die VPI en VCI bytes goed heb gezet. Zoals die nu staan, kan het niet marcheren.
Morgen meer.
  Bericht 
WimLex
F1 kenner '20
  Bericht 
Broadie
Master
Ja, dank je WimLex. Die site vond ik ook toen ik het lemma ´VPI/VCI´ in combinatie met DSL ging googlen. Had ik eerder moeten doen, in plaats van die default 1/32 te accepteren, die er al stond.

Ga de Fritzbox straks weer eens testen. Ben benieuwd.

EDIT: heb net toch nog wat verstopte info gevonden op de ZyXEL. De VPI/VCI is ingesteld op 0/34. De encapsulatie staat op LLC/SNAP-BRIDGING.

EDIT2: Het lijkt gelukt te zijn, ik ben nu via de Fritzbox verbonden.
Wat mij verbaast, is dat het werkte, toen ik voorlopig het default 192.168.178.1 adres voor de router liet staan, maar zodra ik mijn eigen keuze 192.168.1.10 ingaf, gaf hij er weer de brui aan. Hoe kan de LAN-client-router ip-verdeling nou de boel in de war schoppen? Dat mag toch niet uitmaken?

Nu nog even kijken of de Fritz ook de telefoon gaat zien, want dat heb ik nog niet onder controle. Er zou eigenlijk een sip-verbinding moeten zijn met de telefoon, die ik achter in heb geprikt, net zoals dat bij de ZyXEL is. Wellicht moet de server het allemaal nog voor elkaar krijgen, geen idee. Eens kijken...
  Bericht 
NoCashCow
Master
 
Sip moet je ook met de hand instellen. De fritz kan meerdere sip accounts aan. Dan kun je met dialing rules ervoor zorgen dat het voordeligste account wordt gebruikt. Veel fritzen hebben ook een dect basisstation aan boord. Dat maakt ze zeer praktisch voor thuis en kleine kantoren.
Als je de lokale lan aanpast, moet je eventueel router even opnieuw starten en dan ook de pc forceren om opnieuw netwerkadres op te halen (dhcp).
  Bericht 
Broadie
Master
Mijn PC hoefde niet geforceerd te worden om zijn nieuwe ip-adres op te pikken, dat deed hij vanzelf al.
Het gekke is alleen, dat ik geen internet-toegang kreeg, zolang als ik mijn eigen keuze (192.168.1.10 als router en cliënten vanaf 192.168.1.100) wilde gebruiken. Toen ik weer terugkeerde naar de default 192.168.178.1 (cliënten vanaf 192.168.178.20) was het plotseling kat-in-het-bakkie. Waarom?

En ja, ook de Fritzbox 7272 heeft al die mooie dect-functies waar de Fritzen in uitblinken. Ik weet alleen nog niet of ik die ga gebruiken.

Dat met de sip-telefoon is nog niet gelukt. Het lijkt erop dat ik nog een wachtwoord moet toepassen, en die was in de GUI van de ZyXEL grayed-out. Daarover kan ik dus komende week met CanalDigitaal gaan bellen, maar iets zegt mij dat men net zo zal antwoorden als voorheen: wij adviseren dit soort geintjes te laten, dan bent U al gek genoeg, m´neer. M´kay?

Ik denk erover het dataverkeer met de ZyXEL eens te gaan sniffen met Wireshark of zo. Het zou moeten lukken om dat wachtwoord zo eruit te vissen. Hoewel, dat moet de ZyXEL wel kunnen, geen idee of dat zo is :-?
  Bericht 
NoCashCow
Master
 
Sniffen zal lastig worden, want je wan is alleen adsl. Verder kan het goed zijn dat het wachtwoord hetzelfde is als de gebruikersnaam. Want het is makkelijk genoeg te filteren aan de dlsam kant.

Wat er fout gaat aan de lan kant snap ik niet. Heb je geprobeerd de fb aan te pingen aan de lan kant? Eventueel zelfde eens herhalen aan de wan kant vanaf een andere verbindingen(via mobiele netwerk b.v.).
  Bericht 
WimLex
F1 kenner '20
Broadie schreef:
Dat met de sip-telefoon is nog niet gelukt. Het lijkt erop dat ik nog een wachtwoord moet toepassen, en die was in de GUI van de ZyXEL grayed-out. Daarover kan ik dus komende week met CanalDigitaal gaan bellen,

dat wachtwoord gaan ze niet geven
  Bericht 
Broadie
Master
NoCashCow schreef:
Verder kan het goed zijn dat het wachtwoord hetzelfde is als de gebruikersnaam.
Ga ik morgen proberen.
WimLex schreef:
dat wachtwoord gaan ze niet geven
Heb ik ook gelezen, niet alleen op Nederlandse sites.
Dacht even iets met telnet te kunnen uitlezen, maar ook dat lukte niet.

Maar iemand zei wel dat het gelukt was dat wachtwoord los te peuteren, ook al kostte het vier maal bellen met CanalDigitaal. Ofwel: in terriërmode bellen totdat ze murf worden.
NoCashCow schreef:
Wat er fout gaat aan de lan kant snap ik niet.
Ik dus ook niet. Het verbaasde me zeer. Had niet gedacht dat dit iets zou uitmaken, maar het was wel zo. Erg is het niet, ik zoek dit wel uit zodra ik snap hoe die telefoon gaat werken op de Fritz. Dat heeft prioriteit.
  Bericht 
NoCashCow
Master
 
  Bericht 
Broadie
Master
Die had ik ook gevonden (niet zo gek natuurlijk als je op hetzelfde lemma zoekt).
En ja, die add-on lijkt iets te doen (ik zie inderdaad plotseling een wachtwoord bij het inloggen op de ZyXEL-site die voorheen altijd onzichtbaar bleef).
Helaas heeft het geen effect op de GUI van het wachtwoord van de sip-telefoon. Die blijft stoïcijns weigeren zich te tonen. Het blijft een rijtje zwarte bolletjes. Kopiëren gaat ook niet. Inspecteren elementen website: eveneens zinloos.

Maar in ieder geval bedankt voor de moeite. Wellicht werkt het toch met die gebruikersnaam als wachtwoord. En anders ga ik eens maandag bellen en kijken of ik iemand tref die in een welwillende bui is.
  Bericht 
NoCashCow
Master
 
Mag het hopen dat ze meewerken. Anders mogen ze wel eens een nieuw modem leveren.
  Bericht 
Tuut-Tuut
Pro
 
Wireshark installeren op je PC/Laptop. ZyXEL met netwerkkabel aan je PC/Laptop. DSL line in je ZyXEL steken, modem een reset geven naar fabrieksinstellingen en op dat moment het programma wireshark starten. Wachten tot je voice lampje gaat branden op je modem en dat Wireshark stoppen. Dump even opslaan en doorspitten op settings van je sip.
  Bericht 
Broadie
Master
Helaas is juist het sip-wachtwoord zowat het enige in die hele DSL-modem-protocol-wereld wat niet open en bloot wordt getoond. Het wordt geverifieerd middels een MD5-hash dat server en cliënt communiceren, maar het wordt, voor zover ik het nu meen te begrijpen, hoogstens versleuteld getoond, ook wanneer Wireshark alles snift wat er wordt verstuurd.

Het wachtwoord zou eventueel met wat crack-inspanning kunnen worden achterhaald (zoals met een dictionary attack, waarbij de MD5 response hash kan worden gesniffed met een man-in-the-middle attack), maar dat gaat mij nu even iets te ver.
Ik ben even bezig geweest met Wireshark, echter nog niet in een factory reset sessie, en ik zie veel info die best leerzaam is. Ik heb niet zo´n haast met deze aangelegenheid als dat ik nu snel even alles wil testen wat technisch wellicht mogelijk is.

Vermoedelijk ga ik morgen, als ik er aan denk, proberen iemand bij CanalDigitaal te pakken te krijgen, die misschien dat wachtwoord kan en wil loslaten. Zo niet, dan kan ik altijd nog proberen mijn eigen systeem hier te cracken. Of ik geef het op en ga de Fritzbox een andere bestemming geven.
Als internet-modem/router doet hij het prima (met dank aan de tips die hier werden gegeven), maar zonder telefoon is hij helaas toch niet echt inzetbaar.
  Bericht 
Brul(tm)
Master
Broadie schreef:
proberen iemand bij CanalDigitaal te pakken te krijgen, die misschien dat wachtwoord kan en wil loslaten


Is me bij KPN ook nog niet gelukt :duh: Zit met dezelfde ellende qua sip account gegevens.
  Bericht 
Broadie
Master
En hoe zien die providers eigenlijk het probleem, dat zij dit wachtwoord niet willen geven?
Het is een potentieel veiligheidslek, dat begrijp ik. Maar in hoeverre is dat meer dan alleen theoretisch? Ik kan die sip-verbinding toch alleen gebruiken in combinatie met mijn hardwarematige ADSL-verbinding, die deze pakketten doorsluist en met mijn sip-account-gegevens mengt? Hoe zou iemand anders dat kunnen misbruiken? Waar ziet men het werkelijke gevaar? Kan iemand met dat wachtwoord in combinatie met mijn telefoonnummer de verbinding misbruiken? Is dat het?
 Pagina 1 van 1  [ 31 berichten ]

Wie zijn er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

     
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
privacy policy