Pagina 1 van 3  [ 132 berichten ]
  Bericht 
Broadie
Master
Omdat er in de Leuke-Plaatjes thread weer eens blijk werd gegeven van een sluimerende behoefte aan het ophalen van dierbare herinneringen op het gebied van oude computers uit lang vervlogen tijden, geef ik hier maar eens de aftrap en begin even losjes met wat ik eind jaren zeventig en begin jaren tachtig meemaakte.

Mijn oudere broer kwam soms van de universiteit naar het ouderlijke huis en had dan zijn Commodore PET meegenomen:

Hij had er ook spelletjes voor op een cassettebandje, die mochten wij dan laden en spelen, zoals een Space Defender of hoe het toen ook heette, waarin je met de pijltoetsen kon navigeren. Geprogrammeerd in Fortran, als ik mij goed herinner de populaire taal van die tijd. Vraag me niet naar de ontwikkelomgeving op dit apparaat, dat weet ik nu niet meer.

Jaren later kwam hij voor zijn werk met de Apple Macintosh in aanraking:

Eind jaren tachtig kreeg hij nog de kleurenversie ervan. Beide exemplaren werden door zijn bedrijf opgegeven toen de PC's gemeengoed werden, ergens begin jaren 90. Ik heb ze nog steeds opgeborgen staan. Toen ik ze enkele jaren geleden nog eens opstartte, werkten ze nog steeds, na ongeveer 30 jaar.

Zelf had ik begin jaren 80 een Texas Instruments 99/4A plus uitbreiding: 32 kB extra RAM (bovenop de interne 16 kB), een speech-synthesizer, twee 5.25" floppy-drives, een RS232 en Centronix poort en een aantal ROM-modules met o.a. Extended Basic, Assembler, schaakspel en andere spelletjes.

Het leuke van die ROM-hardware kaarten was dat de programma's meteen beschikbaar waren en dus niet eerst moeizaam moesten worden geladen.
Helaas heb ik dit niet meer. Bij een verhuizing heb ik er te snel afstand van gedaan. Wel ben ik blij dat ik de oude Macs nog heb. Overigens met een externe harddisk van 20 MB en een 40 MB. En ja, dat was veel in die tijd. De woorden "gigabyte" en "terabyte" waren alleen theoretische symbolen voor de meesten van ons toen.

Voor de jongeren onder ons, nog even dit: waarom heb ik deze thread "mijn eerste eigen computer" genoemd, en niet gewoon "mijn eerste computer"? Omdat het in die tijd niet normaal was een eigen computer te overwegen, laat staan er werkelijk een te bezitten. Wij hadden in het beste geval via hogeschool of universiteit toegang tot een mainframe computer via een terminal. That was it. De eerste persoonlijke computertjes uit de jaren 70 waren een game changer.
  Bericht 
dvdouden
Master
Leuk :D
Eerste computer (toen ik een jaar of drie/vier was) bij ons in huis was een C64. Daar heb ik toen ik wat ouder was nog een hoop lol aan beleefd. Later kwam er een 286, 386, 486, Intel Overdrive, Pentium, Pentium Pro, Pentium 2 en Pentium 3. Bij elke nieuwe PC kreeg ik de vorige en die van mij schoof dan weer door naar m’n broertje. De PC Privé regeling werd goed gebruik van gemaakt en ik heb het geluk dat mijn vader er vrij veel interesse en handigheid in had/heeft; dat heeft zeker bijgedragen aan mijn beroepskeuze. :thumb:

Mijn eerste (en laatste) zelf gekochte en gebouwde desktop was een AMD Athlon 1200 of zo, sindsdien heb ik alleen maar laptops gekocht :)

Leren programmeren heb ik op een TI-83 grafische rekenmachine gedaan. Eerst met de ingebouwde variant van BASIC, binnen een jaar overgestapt naar Z80 assembler. Die ervaring is me later weer van pas gekomen tijdens het programmeren op embedded devices; een beetje bewust zijn van hardware limitaties is geen slechte gewoonte :P
  Bericht 
Broadie
Master
De C64 was niet aan te slepen in de vroege en in midden jaren 80. Nog nooit waren er zo veel programma's beschikbaar voor een console als toen voor de C64. Je kon er veel mee en hij was niet al te duur. Ontwikkelomgevingen waren er ook voldoende: Basic, Pascal, Fortran, C, you name it. Met peek en poke kon je vanuit de interpreter-omgeving rechtstreeks machine-taal instructies geven, dat was soms heel handig.
Ik herinner me dat we op de HTS een C64 gebruikten om elektronica-PCB's te ontwerpen. Toen hadden we amper een alternatief voor deze taak dan zo een betaalbare persoonlijke computer met voldoende rekenkracht en geheugen.
  Bericht 
maarten28
Master
Een schoolvriendje van mij had ook een C64, ik vond het maar een vreemd ding. Op de middelbare school begonnen we met TRS-80's en later P2000's (en op het eind zelfs de eerste Tulip PC Compact)
De eerste computer die bij ons in huis kwam was een Philips NMS-8250 van een computerproject bij mijn pa op het werk.
De luxe uitvoering met twee floppy disks!


Later kwam er een Philips AT286 die zo zijn probleempjes had. Software of hardware error weet ik niet, maar zo nu en dan kreeg je een BIOS foutmelding. Nog met de makers zitten communiceren over de achtergronden, maar werd nooit duidelijk wat nu precies het probleem was.


Toen ik die wilde upgraden naar een 386 kwam ik er achter dat die Philips nog van voor de standarisatie van moederborden was en dat mijn duur gekochte 386 bordje niet in die kast paste. Ook niet met het nodige breek- en slijpwerk. Dus toen had ik voor veel geld een moederbord gekocht, voor nog meer geld een 80386-25 en geheugen, moest ik ook nog een nieuwe kast kopen :cry:
  Bericht 
dvdouden
Master
Een fotootje van het hardware archief mag natuurlijk niet ontbreken :D
Er slingert hier ook nog ergens een VIC-20 rond 8)


Bijlagen :


  Bericht 
WNS2.0D
Master
Hier ook begonnen met een C64. Was in 1983 technisch eigenlijk al zwaar verouderd maar wij waren een van de eersten, ideaal zoveel spelletjes als erop beschikbaar waren en hoe makkelijk die te kopiëren waren.
  Bericht 
FocusWagon
Master
maarten28 schreef:
P2000's

:woop: :woop:

Mijn vader nam dat ding in de schoolvakanties altijd mee naar huis van de basisschool waar hij werkte. Urenlang mee lopen spelen.

Alleen jammer dat de bandjes het niet altijd goed deden:
Code:
Leesfout in 1180
  Bericht 
hneel
Master
Mijn eerste kennismaking met computers begon met een Teleac cursus eind jaren 70. Die cursus deed ik samen met mijn vader. Op zijn werk stond een HP computer zonder beeldscherm, maar wel met een printer en een plotter. Daar konden we de eerste simpele basic programmaatjes op uittesten.

Aan het eind van de middelbare school periode begonnen ze daar ook met een computer cursus voor de liefhebbers na schooltijd. Dat waren Commodore 4032 machines. Monochrome 'zakenmachines'. De 40 stond voor het aantal karakters per regel op het scherm en de 32 voor het aantal kb werkgeheugen. Maar verder wel sterk verwant aan de VIC en de C64. Van die laatste werden er niet veel later ook een paar aangeschaft.

Toen ik mijn diploma haalde kreeg ik zelf zo'n C64 als cadeau van mijn ouders. En daar heb ik heel wat uurtjes mee doorgebracht.
  Bericht 
Broadie
Master
Misschien had ik, vrij naar de Monty Python quote uit Life of Brian: "apart from the sanitation, the medicine, education, wine, public order, irrigation, roads, a fresh water system, and public health, what have the Romans ever done for us?” moeten stipuleren dat we de usual suspects niet onnodig vaak gaan herhalen.

Dus, ja, de C64, we weten het, was het werkpaard van de jaren 80. Get on with it. Welke systemen waren er nog meer en waarmee hebben jullie ervaringen verzameld?
  Bericht 
DikkeDiesel
Master
Het kan nog primitiever:



Ontzettend veel van geleerd door de beperkingen van het apparaat, o.a. coderen in Z80 machinecode (initieel zonder assembler...).
  Bericht 
dvdouden
Master
DikkeDiesel schreef:
coderen in Z80 machinecode (initieel zonder assembler...).

Ik ken alleen 00 (nop), C3 (jp), CD (call) en C9 (ret) nog uit m'n hoofd :lol: Heb hier nog een poster hangen van 100x100 met een die van een Z80 er op :lief:
  Bericht 
DikkeDiesel
Master
Wat een bak ellende was dat, als je een regel tussen moest voegen kon je lekker alle jumps handmatig herberekenen :-?

Maar wel een mooie snelle lijn-routine geschreven. Inderdaad, die zat er niet op :huh:
  Bericht 
GerbiE
Master
De eerste computer thuis had m'n vader meegenomen van zijn werk, ik was 12 of zo. Dat ding was weinig meer dan een tekstverwerker met klein amber/groen scherm en 2 8inch floppy drives. En een margriet-wiel printer, véél mooier dan een 9pins matrix :lol:

Toen mijn oudere zus haar eindexamen scriptie wilde printen bleek die printer defect, uiteindelijk bij een collega van mijn vader (die zo'n zelfde set had staan) toch nog een afdruk gemaakt want de bestanden waren niet echt uitwisselbaar met andere tekstverwerkers. Later kwam er een Panasonic MSX in huis met ingebouwde thermische printer, waarschijnlijk deze:


Veel mee gespeeld (de cassettebandjes en het overtypen zijn al eerder genoemd :D ) en een Philips MSX-2 volgde hem op - zo'n zelfde als bij maarten28. Daarna werden het PC's, vanaf een 286+
  Bericht 
no justice
Master
Ik ben begonnen met een zx spectrum 128. Daarna een c64 en p2000t. Toen 8086, 8088, 80286, 80386 en 80486. Ik was met name actief op packet radio en de elite bbs scene. Dat waren nog eens tijden.
  Bericht 
GerbiE
Master
Hier ook keezersquest.nl maar even noemen, past wel in dit onderwerp :lol:
Op die eerste PC thuis heel wat tijd gespendeerd aan 'Lazy Larry'
  Bericht 
Dave
Webspecialist
maarten28 schreef:
maar zo nu en dan kreeg je een BIOS foutmelding. Nog met de makers zitten communiceren over de achtergronden, maar werd nooit duidelijk wat nu precies het probleem was.

grappig die hebben wij ook gehad maar dat probleem met een BIOS melding heeft nooit opgetreden bij ons.
  Bericht 
hneel
Master
Op de HTS hadden we een Pr1me. Dat was een multi-user systeem. Daarop leerden we Fortran en Pascal. In het laatste jaar kregen we nog een keer als extra een middagje snelcursus C. En daar heb ik achteraf veel meer aan gehad.

Tijdens mijn stage had ik op een gegeven moment een projectje waar ik een microprocessor moest programmeren. Dat ging met een systeem met 8" floppies.

Met de C64 heb ik ook nog wel wat serieuze dingen gedaan. Tijdens een andere stage, bij Rijkswaterstaat. Daar hadden ze een meetnet wat om de zoveel tijd data de ether in zond. Waterstanden en dergelijke. En machines die dan 1 zo'n parameter op een 7-segment display konden tonen. Dat heb ik toen vervangen door een systeem gebaseed op een C64 met een modem aan de user port gekoppeld. Dat kon toen alle parameters tegelijk op een kaart van Zeeland laten zien. Die kaart had ik uiteraard gemaakt via ASCII-art.
Ook heb ik nog een gitaarversterker gebouwd waarvan de bediening gebaseerd was op een 6502 microprocessor. Het programmeren en testen daarvan kon ik dus op de C64 doen.

Eind jaren 80 kocht mijn vader een PC, een luxe versie met kleuren VGA. Een paar jaar later kwam er ook een modem. Op een gegeven moment kwam ik ook op hacker-BBS'en terecht. Dat vond ik toen reuze fascinerend, maar ik bleek voor hacken geen talent te hebben. Het enige wat ik ooit echt gehackt heb was dat BBS zelf. Maar daar werden we ook door uitgedaagd door de sysop (Felipe Rodriguez, die later XS4ALL begonnen is). Dat bleek vrij simpel: Er was een shell optie en daarmee kwam je op het OS (een Amiga, btw) en alle files waren onbeschermd in te zien. Zo vond ik dus een soort user database file waar alle namen en passwords in stonden. De aministrators hadden nog wel non-ascii karakters in hun pw maar dat kon ik dus ook zien.
  Bericht 
DikkeDiesel
Master
GerbiE schreef:
'Lazy Larry'
Leisure Suit Larry?
  Bericht 
hneel
Master
DikkeDiesel schreef:
GerbiE schreef: 'Lazy Larry' Leisure Suit Larry?


Klopt. Maar dat was voor de meeste nederlanders te moeilijk om uit te spreken. Dus noemde iedereen het Lazy Larry. :lol:
En het 'zwarte cicruit' waarin dat soort spelletjes rondgingen was in die tijd ook enorm. Vrijwel iedereen deed er aan mee.
  Bericht 
Forza!
Master
 
LSL floppy's waren berucht idd. De eerste virussen..
  Bericht 
Forza!
Master
 
hneel schreef:
Dat bleek vrij simpel

Heh ja in het begin was de boel aardig lek.

Op de pr1me kon je via abbreviations een logout-login commando sturen. De grap was dat je dan uitgelogd werd voor uef maar meteen weer ingelogd waardoor de online-klok stopte. Je kreeg 2 uur ofzo online tijd maar met die truc kon je dat stil zetten. Ook uitvoeren van commando's die je als normale user niet mocht lukte wel via dat abbreviations. Ging ie eerst een file kopiëren en daarna kreeg je de melding dat je dat niet mocht ;)

Je kon op bbs vaak als gast kijken, en zelfs een "bericht" sturen. Dan ff een sequentie van commando's om een pagina bericht te sturen onder een F-toets zetten, daar een fles bier op en wachten tot ie onderuit ging.. En meer onzin, in universiteit vax neuzen etc. Toen kwamen de digitale centrales en was de fun over. Tenminste, als je niet gepakt wilde worden... Kon nog veel meer toen maar daar ga ik nooit wat van vertellen, mogelijk komt er dan nog een rekening van data kosten etc... :P
  Bericht 
Blaataap
Master
Zo zeg, wat een ouwe lullen hier :lol:

Hier was onze eerste eigen familiepc een heuze Pentium 200MMX. Mét 3DFX Voodoo2 kaart en Windows 95OSR2. Wat een genot voor die tijd zeg! Eerste pc waar ik regelmatig op zat te gamen was die van mijn beste maat - een heuse 486DX2 mét TURBO knop. Als echte jongens was die TURBO knop uiteraard altijd ingedrukt. Dat bakbeest draaide op Windows 3.11 en snel daarna op 95. Ontzettend veel Sierra games op gespeeld, en Grand Prix 2 met verschillende mods, waaronder zelfgemaakte skins en ini aanpassingen.

De eerste echt eigen pc was wat jaren verder. Een Pentium III 700 met een enorm brommerblok erop voor de koeling, afkomstig van ThermalRight. Ding draaide op een voor die tijd belachelijke snelheid van 1Ghz en heeft het lang uitgehouden. De eerste GeForce DDR kaart zat er ook in. Dat was echt een wereld van verschil zeg.
  Bericht 
basjuh1981
Master
Blaataap schreef:
Grand Prix 2

Dat was een tof spel :thumb:
  Bericht 
Broadie
Master
Blaataap schreef:
Hier was onze eerste eigen familiepc een heuze Pentium 200MMX.
Te jong!
Blaataap schreef:
wat een ouwe lullen hier :lol:
Ja, maar het heet hier wel "Memory lane" hè. Dat wil zeggen dat deze "oude lullen" nog lang niet zo seniel zijn dat ze deze tijden van vóór de jaren 90 vergeten zijn 8)
hneel schreef:
Op de HTS hadden we een Pr1me. Dat was een multi-user systeem.
Me too, same here.
hneel schreef:
Daarop leerden we Fortran en Pascal.
Ik herinner me alleen Pascal, maar dan uiteraard met pointers.
hneel schreef:
In het laatste jaar kregen we nog een keer als extra een middagje snelcursus C.
Is er bij ons niet meer van gekomen. C en C++ heb ik pas veel later geleerd, en nu gebruik ik het amper nog en ben het meeste alweer vergeten :(
  Bericht 
DikkeDiesel
Master
En ondertussen laat ideze ouwe lul de jonge gasten op zijn werk alle hoeken van de kamer zien als het gaat om bijv Excel :lol:
  Bericht 
Morbid Angel
Master
De eerste computer waar ik mee in aanraking kwam, was Pong (in dit geval van Philips) van mijn broer:



Daarna kwam de Atari 2600 van mijn broer:



Daarna de Videopac G7000 van mijn neef (in de VS bekend als Magnavox Odyssey 2):



Later kwam daar een Philips MSX-2:



Samen veel lol aan gehad, de "pijltje naar rechts"-toets was bijna compleet afgesleten wegens het veelvuldig spelen van HyperOlympics / HyperSports en dergelijke spellen.

Mijn eerste, eigen computer was een Commodore VIC-20 (weinig mee gedaan):



Daarna een lange tijd niks, en vervolgens kocht mijn vader een 286 met 1MB geheugen, een 40MB (!) IDE harddisk en de eerste VGA kaart van Oak Technology met 256KB geheugen. Een jaar of wat later kreeg ik van mijn broer zijn 287 coprocessor, en Falcon 3.0 liep ineens een stuk beter...

Die 286 werd een aantal jaren daarna door mij vervangen met een 486DX2-50 met 8MB, een Trident 8900C VGA kaart met 1MB en een 205MB HDD van Maxtor. Iedere paar jaar is er wel het nodige vervangen tot aan mijn huidige i9.
  Bericht 
Range Rover Teun
Medewerker
Voor het betere thuiswerk in de jaren 80 had ik deze ter beschikking.

  Bericht 
Kwibus
Master
Blaataap schreef:
Zo zeg, wat een ouwe lullen hier
Dat was ook mijn gevoel. Val helaas wel in dezelfde categorie :dag:

LSL :respect: :respect: :respect:

Heb puur uit nostalgie de reboots ook aangeschaft. De eerste reboot zelfs uit America laten komen, de "uncensored" edition werd hier niet geleverd.
  Bericht 
Broadie
Master
DikkeDiesel schreef:
En ondertussen laat ideze ouwe lul de jonge gasten op zijn werk alle hoeken van de kamer zien als het gaat om bijv Excel :lol:
Het valt mij ook wel eens op dat nogal wat jongeren als one-trick pony tevoorschijn komen en minder als jack-of-all-trades. Zeker met Excel valt het mij op dat ik daarin handiger ben dan vele anderen, vooral als het om Visual Basic gaat. Ik kan dan alleen nog maar met een facepalm reageren als weer eens iemand aankomt met: "oh, dat VB, dat is toch wat je gebruikt als je een macro met Excel maakt, toch?" :fp:
  Bericht 
DikkeDiesel
Master
Dat dus :roflol:
  Bericht 
WimLex
F1 kenner '20
Eerste computerspel was PONG, ik geloof dat het deze doos was:


Eerste en enige HomeComputer was de Acorn BBC B die in de loop der jaren steeds verder is uitgebreid met hardware en ROM's:


Eerste PC was een Olivetti M240 (met color EGA scherm) via PC prive project via vaders werk:
(beter keyboard dan deze heb ik nooit weer gehad, al moet ik zeggen dat Cherry keyboards er dichtbij komen)
Afbeelding

Daarna steeds zelf PC's in elkaar geschroefd van zelf bijelkaar geezochte hardware gebaseerd op mijn eigen specs/kosten.
Laatste jaren veelal laptops in gebruik.
  Bericht 
Blaataap
Master
Broadie schreef:
Excel


Het valt mij met Excel vooral op dat het wordt misbruikt als van alles en nog wat, terwijl er veel betere programma's zijn die veel simpeler in elkaar steken en waarin versiebeheer ook veel beter te volgen is. Maar goed, ik ben dan ook een jonkie ;) :lol:
  Bericht 
Dave
Webspecialist
Blaataap schreef:
die veel simpeler

zeker

  Bericht 
Broadie
Master
Blaataap schreef:
Het valt mij met Excel vooral op dat het wordt misbruikt als van alles en nog wat
Het beste programma is dat wat je het meest gebruikt O:) (vrij naar het motto van amateur-astronomen: de beste teleskoop is die, welke je het meest gebruikt, iets wat een thema is, omdat ook hobby-teleskopen nogal zwaar en groot kunnen uitvallen en dan zo onhandelbaar worden, dat ze opgeborgen blijven en men kleinere teleskopen liever gebruikt).
Dus, laat mij nu maar met Excel de sterren van de hemel spelen, als dat voor mij zo werkt. Dat sluit niet uit dat andere applicaties specifiek voor bepaalde taken beter zijn, maar die gebruik ik dan ook, als het zo uitkomt.
Versiebeheer? Waarom zou ik mijn VB-scripts niet in versiebeheer kunnen onderbrengen? Al mijn documenten en broncode staat op de zaak in versiebeheer, zolang als het digitaal beschikbaar is.
  Bericht 
dvdouden
Master
Excel, dat gebruiken onze klanten soms om bugreports te maken. Paar screenshotjes erin plakken, beetje tekst er bij, mooi man. En bonuspunten als die excel in een zip file zit. En die zip file embed wordt in een Word document :lol:
  Bericht 
Broadie
Master
Waarom bied je die klanten dan ook geen template aan waarin zij hun bugreport gestructureerd kunnen doorgeven? Dan kun jij met je interface de gegevens van het bugreport meteen in jouw structuur plempen waar je het hebben wilt.
Beetje JavaScript en een kind kan de was doen. Een browser heeft iedereen.
  Bericht 
Forza!
Master
 
  Bericht 
basjuh1981
Master
Lekkâh :thumb:
  Bericht 
Robert1
Master
Heerlijk topic :thumb: Nog een ouwe lul hier ...

Begon ooit met een C64, toen kwam ook een echt IBM 5150 met twee disk drives, double sided, double density 360K per schijf. Maar ook met een tape recorder aansluiting 8) C64 en de PC gespeeld met BASIC. Inderdaad POKE en PEEK waren geweldige commando's.

Gevolgd door een 5170 (ja een AT met een 80286 op 6mhz), monochroom scherm, Hercules kaart, een 20 mb harde schrijf en een 5,25" high density floppy. 1,44 mb per (peperdure) schijf. Zelfs nog met assembler bezig geweest. Dank aan het engelstalig PC Magazine.

Mn vader kwam rond diezelfde tijd achter een Mac (eerst model met externe 3,5" schijf) en kocht later nog een van de eerste Powerbooks. Die ligt hier nog ergens: opstarten prima, maar er is iets met de aansluiting van het scherm ... Werd die Mac want die was beter transportabel dan een Compaq toen en beter scherm.

Zelf door met een hele reeks klonen om uiteindelijk ook bij een Macbook uit te komen.

Mooi die verhalen over basis vaardigen in b.v. Excel. Idd super herkenbaar ...
  Bericht 
dvdouden
Master
Citaat:
Waarom bied je die klanten dan ook geen template aan waarin zij hun bugreport gestructureerd kunnen doorgeven?

En jij denkt dat dat onze klanten ervan weerhoudt om lekker hun eigen ding te doen? :lol:
Ik ben allang blij als ze in staat zijn een beetje fatsoenlijke omschrijving van het probleem te geven. Als ze dan ook nog in één keer de juiste log files aan het issue hangen gaat de vlag uit :applaus:
Maar helaas is de praktijk dat onze supportmedewerkers al niet weten wat ze precies aan de klant moeten vragen, want die zijn alleen vertrouwd met de voorkant van het pakket, de backend is “te moeilijk”. :schudnee:
  Bericht 
frankram
Ultimate Master
Mijn eerste computer was een Acorn Atom. :kniktja: :kniktja:

Door mijn broer in elkaar gezet. :kniktja: :kniktja: Werd als kast, printplaat en alle losse onderdelen geleverd. :kniktja: :kniktja: :kniktja:
  Bericht 
zadkine
Master
Broadie schreef:
Met peek en poke kon je vanuit de interpreter-omgeving rechtstreeks machine-taal instructies geven, dat was soms heel handig.

:kniktja:

Was overigens ook mijn eerste pc.
Moest je een de waarde 0 in het opstart adres zetten....poke 0,0 dus.
Vooral bij demo' s in een winkel.

hneel schreef:
Mijn eerste kennismaking met computers begon met een Teleac cursus eind jaren 70.


Ik mocht zowaar op school een computer cursus volgen, programmeren in ecol. 1972 (vereenvoudigde algol eigenlijk)

Mijn opvolger voor de c64 ging via pc prive....een tulip compact met 20MB hard diks, de luxe versie dus.

Robert1 schreef:
Mooi die verhalen over basis vaardigen in b.v. Excel. Idd super herkenbaar ...


Wie kent dan nog supercalc?
Voordat office bijna geïntegreerd werd met MS 3.1 was dat de gebruikte spreadsheet.
Excel , de eerste versie die we kregen, had zelfs de optie om supercalc bestanden te importeren en converteren.
  Bericht 
Ducantoni
Master
DikkeDiesel schreef:
Wat een bak ellende was dat, als je een regel tussen moest voegen kon je lekker alle jumps handmatig herberekenen :-?

Dat was met die C64 tenminste nog overzichtelijk, als je tenminste bij het intikken begon met 010.
Uit het oogpunt van gemak of luiheid kon je natuurlijk een positie korter, maar als je dan naderhand nog wat moest inpassen/ toevoegen, was je alsnog de Sjaak.

Morbid Angel schreef:
Atari

Die had de buurjongen.
Hebben we aardig wat spelletjes. mee gespeeld, maar je zag meteen het voordeel van de Commodore; daar kon je alles kopiëren.

Forza! schreef:

Kikkûh. :thumb:
  Bericht 
WNS2.0D
Master
Ducantoni schreef:
Dat was met die C64 tenminste nog overzichtelijk, als je tenminste bij het intikken begon met 010.

Dat waren de trucjes om te zorgen dat je later nog de ruimte had om iets tussen te voegen/aan te passen.

Later kwamen er ook tooltjes om de regelnummers bij te werken.

Ducantoni schreef:
voordeel van de Commodore; daar kon je alles kopiëren

Zelfs als het (nog) niet gekraakt was.... gewoon in een dubbeldeks cassettedek en het spelletje inclusief beveiliging kopiëren. (Overigens werkte de meeste kopieerbeveiliging niet bij kopiëren naar een diskette). En aangezien wij niet alleen als eerste de C64 hadden in onze omgeving, wij waren ook de eerste met een diskdrive.... dus iedereen kwam bij mij langs om spelletjes te kopiëren en zonder er moeite voor te doen had ik dus zelf de grootste verzameling.
  Bericht 
Robert1
Master
zadkine schreef:
Wie kent dan nog supercalc

Begon met Visicalc en via Lotus 123 & Symphony uiteindelijk bij Excel uitgekomen. Word duurde wat langer. Dat ging van VisiWord en tot WP5.1 (wie kent em niet) naar Word.

WNS2.0D schreef:
dubbeldeks cassettedek

:kniktja: O:)

De turboladers waren wel erg fijn. Eerst als sw van een bandje, maar toen die op een cartridge stond :thumb:
  Bericht 
Griffin
Master
Hier begonnen met een VIC-20. Daarna heel veel verschillende computers gehad: KIM-1, TRS-80, TRS-80 Model III, en zo voorts. Op de HTS kwam daar uiteindelijk de eerste PC bij, een XT. Supersnel dat ding want uitgerust met een V20 processor die geen 8 MHz maar zelfs een 10 MHz turbo mode had :[ . Hercules kaartje er in en twee 5.25" floppies. Later kocht ik er een harde schijf bij, 20 MB MFM maar met RLL controller had je 30 MB bescikbaar. Zelf uitbreidingskaartje met 4 transputers er op gebouwd, woohoo!

Uit pure nostalgie heb ik nog steeds een originele 4,77 MHz Panasonic XT op zolder staan, met de originele floppen er nog bij. Dat ding boot sneller dan mijn moderne desktop :o.
  Bericht 
DikkeDiesel
Master
Ducantoni schreef:
t was met die C64 tenminste nog overzichtelijk, als je tenminste bij het intikken begon met 010.
Hohoho we hebben het hier wel over machinecode he? Dus die instructies staan niet op een BASIC regelnummer maar op een vast geheugenadres, dus tussenvoegen betekent jump-adressen aanpassen. Dat was ook op de C64 zo al had die een andere processor dan de Z80.
  Bericht 
Forza!
Master
 
Je had basic op de C64 en via POKE en PEEK kon je bitn.. Daar stonden die spelletjes vol mee.

RUNDERGEHAKT (enter)

Dan startte ie. Alles na RUN negeerde ie.

En deze :

READY (als je dan enter deed)

Data Error

Gekke ding interpreteerde dat als read y blijkbaar.
  Bericht 
Griffin
Master
Forza! schreef:
Gekke ding interpreteerde dat als read y blijkbaar.

GIGO
  Bericht 
Okkie68
Master
Mijn allereerste eigen computer? Telt deze ook?



Anders moet ik toch de ZX-81 noemen. Of de ZX Spectrum 48K die ik kort daarna kocht en jarenlang veel van mijn vrije tijd opslurpte. In die tijd ook veel gespeeld met TRS-80's (voornamelijk Model I) en met de Acorn BBC's en Electrons van vrienden. Ook de C64 heb ik veel gezien, maar dat was meer een game-computer.

Daarna nog even een Sinclair QL gehad, maar kort daarna via een PC-Privé project van mijn vader's werk overgestapt op zo'n saaie AT cloon. Onder MS-DOS natuurlijk. Later vanwege de BBS-Hobby ook veel DESQview gebruikt. Geen windows, want dat werkte nooit zo goed als er serieus gemultitasked moest worden, dat deed DESQview een stuk beter op mijn hardware. In die tijd ook ergens tegen Linux opgelopen en eigenlijk nooit meer omgekeken.

PS: Mocht nog iemand een COM-X 35 hebben liggen, een vriend van mij zoekt zo'n ding al jaren.
 Pagina 1 van 3  [ 132 berichten ]

Wie zijn er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

     
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
privacy policy