Pagina 1 van 1  [ 11 berichten ]
  Bericht 
Spook
Master
Trouw / nu.nl schreef:
De politie in Amsterdam gebruikte jarenlang gemeentecamera's bij milieuzones om te controleren of criminelen de stad betraden. Dat meldt Trouw woensdag, op basis van adviezen van de gemeentelijke privacycommissie en adviesbureau PBLQ aan het stadsbestuur.

De privacycommissie meent dat de politie onterecht gebruik maakt van de camera's, omdat het zich niet aan de gebruiksvoorwaarden zou houden. Onder deze voorwaarden valt onder meer een onderzoek naar de gevolgen op de privacy van verkeersgebruikers en het opstellen van een gebruiksplan voor de apparatuur. Dat onderzoek zou niet hebben plaatsgevonden.

Het gaat om 53 camera's met nummerbordherkenning, die de gemeente sinds 2009 gebruikt om te handhaven bij de milieuzones. De politie zou jarenlang onterecht toegang hebben gehad tot de opnames van deze camera's.

Vrijwel het hele gebied binnen de ringweg A10 van de hoofdstad is te monitoren met de camera's, behalve Amsterdam-Noord. Te oude of vervuilende voertuigen die de stad betreden, kunnen door middel van de camera's gevonden en beboet worden.

Sinds 2013 gebruikt de politie de opnames om te zoeken naar de kentekens van gezochte criminelen of gestolen voertuigen. De gemeente gaf de politie toegang tot de camera's bij de kroning van koning Willem-Alexander, in verband met de bijbehorende beveiligingsmaatregelen.
Politie moet maatregelen nemen

Het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders wil de samenwerking met de politie alleen voortzetten als er binnen drie maanden privacymaatregelen worden genomen. Daarnaast overlegt Amsterdam met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) of het hier gaat om een datalek en of deze zo gemeld moet worden.

De AP heeft regels opgesteld voor het gebruik van dergelijke camera's door de politie. De politie zou zich momenteel niet aan deze regels ouden.

Mocht de samenwerking met de gemeente worden stopgezet, dan zou de politie kunnen besluiten om zelf nummerbordherkennende camera's op te hangen.


Zie hier de glijdende schaal in werking. Precies zoals voorspeld.
  Bericht 
R
Master
Trouw/Nu.nl schreef:
Mocht de samenwerking met de gemeente worden stopgezet, dan zou de politie kunnen besluiten om zelf nummerbordherkennende camera's op te hangen.

Ze zijn vergeten te schrijven dat dat de burger 50 miljoen zal gaan kosten, anders geen kinderporno terroristen en maffia meer wordt aangepakt omdat dat niet kan zonder het uitlezen van de camerabeelden.
  Bericht 
dvdouden
Master
En hier het artikel uit Trouw
Trouw schreef:
Via de gemeentecamera’s bij de milieuzone in Amsterdam keek de politie of er criminelen de stad inkwamen. Maar bij de privacy werd onvoldoende stilgestaan.

De politie kreeg jarenlang onterecht toegang tot beelden van camera’s die de gemeente Amsterdam gebruikt voor handhaving van de milieuzone. Dat blijkt uit adviezen van de gemeentelijke privacycommissie en extern adviesbureau PBLQ aan het stadsbestuur. Het college bekijkt nu of het melding gaat doen van een datalek bij de privacytoezichthouder. Tot daar duidelijkheid over is, krijgt de politie de kentekengegevens niet meer, laat een gemeentewoordvoerder weten.

Het gaat om 53 zogeheten ANPR-camera’s die de gemeente in 2009 ophing. De camera’s lezen kentekens van alle voertuigen die binnenrijden in de milieuzone van de hoofdstad. Dat is bijna het hele gebied binnen de ringweg A10, afgezien van Amsterdam-Noord. Wie in een te oud en vervuilend voertuig naar de stad komt, krijgt dankzij de camera’s een boete namens de gemeente.


Beveiliging kroning Willem-Alexander
Tegelijk vergelijkt de politie de gescande kentekens met de eigen database van bijvoorbeeld voortvluchtige criminelen of gestolen auto’s. Dat gebeurt sinds 2013. De troonsbestijging van Willem-Alexander en de beveiligingsoperatie die daarmee samenhing, gaf de doorslag de politie toegang te geven tot de milieuzonecamera’s.

Volgens de onafhankelijke privacycommissie van de gemeente – Commissie Persoonsgegevens Amsterdam geheten – mag de politie alleen gebruikmaken van de gemeentecamera’s als er aan een reeks voorwaarden wordt voldaan. Dat is nu niet het geval. Zo zijn de gevolgen voor de privacy van stadbewoners en bezoekers niet onderzocht. Ook is er geen cameraplan gemaakt, waarin de politie beargumenteert waarom ze juist op die plekken ANPR-camera’s nodig hebben.

De gemeente zou daarnaast veel duidelijker naar het publiek moeten zijn over het medegebruik van de camera’s door de politie. Bovendien vraagt de commissie zich af hoe het delen van de beelden samengaat met het fundamentele standpunt van het bestuur van de stad dat ‘Amsterdamse burgers zich onbespied in de openbare ruimte moeten kunnen bewegen’.

Dat uitgangspunt geldt nog steeds, maar vanwege het belang van criminaliteitsbestrijding wordt er in dit geval van afgeweken, heeft het college de gemeenteraad onlangs laten weten. De politie heeft de kentekengegevens van de milieucamera’s nodig om, simpel gezegd, boeven te vangen.

‘Geen wettelijke basis’
Adviesbureau PBLQ is nog kritischer: volgens hen ontbreekt überhaupt een wettelijke basis om de milieuzonecamera’s te delen met de politie. Bovendien maken de deskundigen zich zorgen over de beveiliging van de privacygevoelige gegevens. Daarover zijn tussen de gemeente en politie geen formele afspraken gemaakt.

PBLQ adviseert de gemeente niet alleen de samenwerking te stoppen, maar ook het delen van de data de afgelopen jaren te melden als datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Volgens het adviesbureau zijn de fundamentele rechten van alle betrokkenen in het geding. En omdat de camera’s vrijwel ieder voertuig zien dat de milieuzone binnengaat, gaat het om veel mensen.

De gemeente zegt nog in overleg te zijn met de AP of het inderdaad om een datalek gaat dat officieel gemeld moet worden. Het college wil de samenwerking met de politie alleen hervatten als binnen drie maanden de noodzakelijke privacymaatregelen worden genomen. Lukt dat niet, dan stopt het definitief. Overigens kan de politie er dan voor kiezen om eigen ANPR-camera’s op te hangen, aldus de gemeente.

De AP wil inhoudelijk niet vooruitlopen op het overleg met de gemeente of er al dan niet sprake is van een datalek. Wel heeft de privacytoezichthouder regels opgesteld over de inzet van ANPR-camera’s door de politie. Uitgangspunt is dat de camera’s niet mogen leiden tot een disproportionele monitoring van burgers. Aan die AP-richtlijn voldeed de situatie in Amsterdam niet, erkent het stadsbestuur in een brief aan de gemeenteraad.
  Bericht 
maarten28
Master
Spook schreef:
Zie hier de glijdende schaal in werking. Precies zoals voorspeld.

Eens. Alhoewel ik het een goed ding vind om criminelen te volgen, je ziet wel dat de mogelijkheden gewoon gebruikt worden en over een tijdje wordt iedereen gevolgd (nou ja, ze volgen nu al iedereen, alleen merk je daar niets van).

Maar blijkbaar doen ze het toch niet al te goed, dat controleren:
Walker schreef:
WOERDEN - De politie heeft 35 taxi's in beslag genomen. Die taxi's werden door drie bedrijven gebruikt voor illegaal taxivervoer. Een van die bedrijven staat in Woerden. Om hoeveel taxi's het in Woerden gaat, is niet duidelijk.

Volgens de politie boden de taxichauffeurs hun illegale diensten vooral aan in de regio Amsterdam. Uit nader onderzoek bleek dat 25 van de 35 taxi's niet verzekerd waren.
  Bericht 
Ducantoni
Master
Bovendien vraagt de commissie zich af hoe het delen van de beelden samengaat met het fundamentele standpunt van het bestuur van de stad dat ‘Amsterdamse burgers zich onbespied in de openbare ruimte moeten kunnen bewegen’.

Zo glijden we langzaam af richting Chinese toestanden, waar de burger in al diens gangen wordt nagegaan?
Misschien dat er nu maar eens cijfers openbaar gemaakt moeten worden die aantonen hoe effectief deze wanpraktijk daadwerkelijk geweest is.
Het zou me niets verbazen als de criminelen de sterke arm al een stap voor zijn en "onzichtbaar" zijn voor die camera's. Hooguit de kruimelaars (zoals de kleine jongens door de groten worden betiteld) die misschien wat sporen achterlaten.
  Bericht 
Dikke Dakduif
Master
Ducantoni schreef:
Het zou me niets verbazen als de criminelen de sterke arm al een stap voor zijn en "onzichtbaar" zijn voor die camera's.
Regelmatig wisselen van huurauto is al voldoende. Die mocro's lachen de politie gewoon uit.
Ducantoni schreef:
Hooguit de kruimelaars
Vergeet de leaserijders die zogenaamd niet prive rijden, niet.
  Bericht 
WimLex
F1 kenner '20
dvdouden schreef:
Via de gemeentecamera’s bij de milieuzone in Amsterdam keek de politie of er criminelen de stad inkwamen.

Migo-Boras anyone ?
Citaat:
Total surveillance
De mogelijkheden van het systeem en de uitgesproken intenties staan in schril contrast met de geruststellende woorden van de overheid. Volgens de website Rijksoverheid.nl is er bij het systeem “geen sprake van het opslaan van kentekennummers van auto’s of vrachtwagens die te herleiden zijn tot personen. Ook worden de camera’s niet gebruikt om kentekenplaten te vergelijken met tevoren opgeslagen kentekens van gestolen auto’s of van mensen die gezocht worden of een boete open hebben staan.

https://www.doorbraak.eu/de-onbegrensde ... rasysteem/
  Bericht 
bert65
Master
maarten28 schreef:
Maar blijkbaar doen ze het toch niet al te goed, dat controleren:

Jawel. Anders hadden ze er 1 gepakt, of misschien iets meer en nu hebben ze 35 voertuigen van 3 bedrijven...
  Bericht 
Ducantoni
Master
Dikke Dakduif schreef:
Vergeet de leaserijders die zogenaamd niet prive rijden, niet.

Ja, dat zijn zware criminelen, aangezien de belastingdienst dan geld misloopt. :roll:
  Bericht 
Dikke Dakduif
Master
Ducantoni schreef:
Ja, dat zijn zware criminelen, aangezien de belastingdienst dan geld misloopt. :roll:
Laaghangend fruit, hoogste prioriteit (want geld) en makkelijk te innen. Dus reken maar dat de belastingdienst mee kijkt.
  Bericht 
Ducantoni
Master
Terwijl er een veelvoud te halen valt bij bedrijven die een scheve schaats rijden. Maar ook dan pakken ze liever een bijstandsafhankelijke die voor tien plEuro "fraudeert".
 Pagina 1 van 1  [ 11 berichten ]

Wie zijn er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

     
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum
privacy policy